Paperittomien klinikalle etsitään arabian- ja kurdinkielisiä tulkkeja. Klinikalla valmistaudutaan nyt vastaanottomaan paperittomia turvapaikanhakijoita. Huoli maahan paperitta jäävien hoidosta kasvaa. 

Kun suomalaisiin terveyskeskuksiin on teiden ja katujen varsilla opasteita ja kylttejä, ei Paperittomien klinikan englanninkielistä Global Clinic -nimeä ei näy missään. Ei ovissa ei koko talossa. Osoite on salainen siksi, että monet paperittomat pelkäävät maastakarkoitusta ja tuntevat olonsa turvalliseksi nimettömän oven takana.

Klinikka on auki Helsingissä kerran viikossa kaksi tuntia. Tänään, lokakuisena tiistina,  paikalla on paljon avuntarvitsijoita, kaikenikäisiä. Suurin osa on Romanian tai Bulgarian romaneja. Nuhaa, yskää, vatsakipua... Yksi keuhkotuberkuloosiepäily, toivottavasti turha, kuten aiemmat klinikalla epäillyt tapaukset.

Kärsimystä ja tuhalausta

Vapaaehtoisten pyörittämä klinikka on toiminut Helsingissä jo nelisen vuotta. Toimintaa on myös Oulussa, Turussa ja Joensuussa. Potilalle voidaan tarjota vain peruspalveluita. Röntgeniä tai laboratoriota ei ole.

Ongelmana onkin se, että julkisen terveydenhuollon palveluihin pääsee vain todella sairaat paperittomat.

– Jos kaikkien sairaudet voitaisiin hoitaa heti oireiden ilmaannuttua, olisi se edullisempaa yhteiskunnallekin – inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan. Nyt hoitoon pääsee vasta, kun on todella sairas. Hoito saattaa kestää ja vaatii kalliita toimenpiteitä, sanoo tiedottaja, monitoimiauttaja Jemina Heinonen.

Kalliiksi hoidon tekee se, että se hoidetaan päivystyksellisesti  ja, mitä pidemmälle sairaus on edennyt, sitä kalliimmat toimenpiteet ja enemmän inhimillistä kärsimystä. Paperittomien hoito nykyisellään julkisella puolella tulee nyt kamalan kalliiksi.
Kaikkien ikäryhmien hoito on retuperällä, myös ikäihmisten. Esimerkiksi diabetes saattaa edetä tosi pitkälle ennen kuin sitä sairastava saa avun.

Avun jarruna asenteet

Erityisesti ikäihmisiä vaivaavien pitkäaikaissairauksien hoito on retuperällä. Esimerkiksi diabetes saattaa edetä tosi pitkälle ennen kuin sitä sairastava saa avun.

– Me emme saa rahoitusta, vain vähän avustusta yksityishenkilöiltä.

"Meillä ei ole varaa maksaa loppuelämäksi verenpaine- tai diabeteslääkitystä. Emme voi aina edes luvata, että potilas tapaa lääkärin."

Jemina Heinonen toivoo, että paperittomat pääsisivät suomalaisen terveydenhuollon piiriin. Ruotsissa ja Saksassa tämä on tuonut säästöä sairauskuluihin.

– Ei ole mitään järkeä rakentaa paperittomille omaa kaikenkattavaa sairaanhoitosysteemiä. Se vasta kalliiksi tulisikin. Tässä paperittomien asiassa asenteet ovat suurempi este kuin raha. Muutamien tuhansien potilaiden integrointi julkiseen terveydenhuoltoon jota jo käyttää miljoonat Suomessa asuvat käyttävät, on luonnollisesti edullisempaa kuin rakentaa ihan oma sairaanhoitosysteemi.

Laki ei toteudu

Jemina Heinonen on huolissaan paperittomista lapsista. Neuvolan asiakkaaksi pääsevät Helsingissä han pääsee vain äidit, odottavat, pienet lapset ja vauvat, mutta eivät kouluikäiset. Muualla Suomessa ei paperittomille tarjota edes neuvolapalveluita. Lapsia suojaa kuitenkin tiukemmat kansainväliset säädökset kuin aikuisia, joiden oikeus on  tulla hoidetuiksi.

Lääkärivalassakin vannotaan, että lääkärin täytyy kohdella potilaitaan tasa-arvoisina, eikä hän saa antaa rodun, uskonnon, poliittisten mielipiteiden tai yhteiskunnallisen aseman vaikuttaa toimintaansa heitä kohtaan.

– Valitettavasti näin ei aina tapahdu. Vika ei tosiaan ole lääkäreissä, vaan juuri siinä, että Suomen nykyinen lainsäädäntö on ristiriidassa sekä kansanvälisten sopimusten että lääkärin etiikan kanssa, ja lääkärit ovat hyvin vaikeassa tilanteessa, kun eivät voi auttaa vaikka haluaisivatkin, Jemina Heinonen huokaa.

Tulkkeja tarvitaan

Bulgarian kielen tulkkina toimiva Anneli Kovanen kertoo, että klinikalle etsitään jo vapaaehtoisia kurdin- ja arabiankielisiä tulkkeja.
– Heitä tarvitaan varmaankin pian.
Mutta heidän saamisensa ei ratkaise perusongelmaa: miten turvata heille samat terveyspalvelut kuin muille.

 

 

Hei haloo

Paperittomien terveysasemalla huoli kasvaa: "Kuka kaikki hoitaa?"

Jutussa sanotaan, että suurin osa näistä paperittomista ovat Bulgarian ja Romanian romaneja. Nämä maat ovat Euroopan unionin jäsenmaita! Miten nämä ihmiset voivat siis olla paperittomia? Suomella ei nyt vaan ole rahaa alkaa hoitaa muidenkin eu-maiden kansalaisia. Toivon heidän palaavan omiin kotimaihinsa omien maidensa sairaanhoidon piiriin. Kaikille eu-maille on asetettu tietyt kriteerit kun saivat liittyä Euroopan unioniin. Romanian ja Bulgarian pitäisi alkaa niitä noudattamaan ja pitämään...
Lue kommentti
haloo halooo

Paperittomien terveysasemalla huoli kasvaa: "Kuka kaikki hoitaa?"

EU-jäsenmaiden kansalaisilla on kansallisen sairasvakuutuksensa puitteissa mahdollista saada Suomessa myös kiireettömiä perusterveydenhuollon palveluita samalla korvauksella kuin suomalaiset. Systeemi ei kuitenkaan ole aukoton – mm. Romanian ja Bulgarian romanit ovat usein kotimaidensa sairasvakuutuksen ulkopuolella, joten he eivät ole oikeutettuja muiden EU-kansalaisten nauttimiin palveluihin Suomessa.
Lue kommentti

Pientä herkkua kahvin kanssa ja ruokaostokset muovikassiin. Luovu rutiinin­omaisesta rahankäytöstä ruokakaupassa ja voitat vuodessa enemmän kuin rahapeleissä ehkä ikinä.

Jos taloutesi tuntuu olevan koko ajan liian tiukoilla, tarkastele rahankäyttöäsi kokonaisuutena. Säästä kauppakuitit ja pidä muutaman kuukauden ajan kirjaa kaikista kuluistasi.

Näin näet, mihin rahasi todellisuudessa kuluvat. Mitättömiltä tuntuvat pienet kulut voivat todellisuudessa syödä suuren osan tuloistasi.

Listasimme 12 säästövinkkiä, joilla voit säästää vuodessa jopa satoja euroja.

1. Leivo ja valmista ruoka itse. Tee kerralla isoja annoksia, pakasta osa.

2. Tee kauppalappu ja osta vain sen mukaan.

3. Pidä ostoksilla oma ostoskassi mukana.

4. Seuraa tarjouksia ja osta alennustuotteita, vaikka kerralla isompi määrä.

5. Hamstraa tolkulla. Kaupat ovat nykyään melkein aina auki. Älä osta sellaisia varastoja, joita et ehdi käyttää tai saa säilöttyä niin, että ne kestävät. Kalleinta on ostaa suoraan poisheitettäväksi.

6. Kasvata itse yrttejä ja vihanneksia.

7. Jätä makeiset kauppaan – tai osta niitä korkeintaan tiettyinä päivinä, silloin kun sinun tekee niitä mieli. Herkkuvarastosta ei ole hyötyä kenellekään.

8. Käytä hyväksi luonnon antimet: marjat ja sienet. Samalla saat liikuntaa ja säästät punttisalin maksun.

9. Pistä sana kiertämään ja kerro, jos olet kiinnostunut riistalihasta. Sitä voi olla edullisesti tarjolla metsästysseuroilla.

10. Toreilta saa sulkemisaikaan hedelmiä ja vihanneksia edullisemmin.

11. Tarkista kaupan omat merkit, ne ovat yleensä yhtä hyviä ja vielä edullisempiakin kuin kalliimmat brändituotteet.

12. Laputtaako kotimarkettisi tuotteita oransseilla lapuilla päivän päätteeksi? Viimeinen myynti­päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä.

Miten sinä säästät rahaa ruokaostoksilla? Jaa vinkkisi kommenteissa!

ET-lehti on mukana Helsingin kirjamessuilla 27.–30. lokakuuta. Tule tervehtimään, hae ilmainen lahja ja osallistu lahjakortin arvontaan.

Helsingin kirjamessut järjestetään tänä vuonna 27.–30. lokakuuta Pasilan Messukeskuksessa.

ET-lehti on mukana menossa. Kirjamessuilta kannattaa etsiä ET-polkupyörä, sillä 1000 ensimmäistä saa noutaa sen luota ilmaisen lahjan, kirjaan kiinnitettävän ET-lukuvalon.

Samalla voit osallistua arvontaan, jonka voittaja saa 200 euron arvoisen lahjakortin Suomalaiseen kirjakauppaan. 

ET-lehti järjestää messuilla myös lukupiirin, jossa sinäkin pääset keskustelemaan kirjailija Teemu Keskisarjan kanssa perjantaina 28.10. klo 10.15-11.45. Keskisarjalta on juuri ilmestynyt kirja Hulttio – Gustaf Mannerheimin painava nuoruus. Lukupiiriin pääset ilmoittautumaan täältä.

Lue tästä Teemu Keskisarjan haastattelu, jossa hän kertoo Mannerheim-kirjan teosta.

Nähdään messuilla!

 

Historioitsija Teemu Keskisarja saneli koiraa ulkoiluttaessa kirjansa C. G. E. Mannerheimin murheellisesta lapsuudesta ja nuoruuden hulttiovuosista. Samaan tapaan on syntynyt moni muukin hänen kirjoistaan.

Historioitsija Teemu Keskisarja, 45, tykkää olla vastareaktio yleiselle mielipiteelle. Hän karsastaa suurmiesmyyttejä, mutta yhtä tympäisevältä tuntuu sankareiden painaminen lokaan.

Carl Gustaf Emil Mannerheimista hän innostui vasta, kun yleisen vinoilun ja homottelun lisäksi tarjolle tuli aiheesta  Keskisarjan omin sanoin "järkeenkäypää näkemystä". Sitä tarjosi kollega, historioitsija Lars Westerlund selviteltyään nuoren Mannerheimin aikaa Haminan kadettikoulussa.  

Tältä pohjalta Keskisarja alkoi kasata juuri ilmestynyttä kirjaansa Hulttio - Gustaf Mannerheimin painava nuoruus

Taakkana paska nuoruus

– Mannerheim oli hyvä jätkä, mutta ei sillä perinteisellä sinivalkoisella tavalla, vaan ihmisenä, joka selätti paskan nuoruutensa ilman psyykenlääkkeitä. Miten hän siinä onnistui – jotkut meistä vain ovat luonteeltaan muita kovempaa tekoa, Keskisarja sanoo.

Paskaan nuoruuteen kuului isä, joka jätti perheensä, ajautui vararikkoon ja näillä teoillaan saattoi vaimonsa ennenaikaiseen hautaan ja hajoitti lapsikatraan sukulaisten eläteiksi.

Vaikeuksia Gustaf keräsi itsekin hanakasti jo poikasesta aina kadettikoulusta erottamiseen saakka.

Ennen Mannerheim-teostaan Keskisarja on kirjoittanut vähintään yhden kirjan vuodessa aina siitä lähtien kun väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2006. Aihepiireinä ovat useimmin sota, rikokset ja talouselämä. 

– Vuosi riittää yhdelle kirjalle, jos pitempään jatkaa, sitten teksti vaan huononee.

Hulttio syntyi metsässä.

– Sanelin sen nauhalle, kävelin koiran kanssa. Isolta osalta kirjani tulevat näin, puhuttuna.

Puhtaaksikirjoittaja purkaa nauhat ja Keskisarja viimeistelee tekstin.

Myös työn alkuvaiheessa oli apuvoimia.

– Kolme motivoitunutta jatko-opiskelijaa, joiden väitöskirjat käsittelevät samankaltaisia aiheita, tekivät puolestani likaista arkistotyötä.

Häpeällisen vähän kaunokirjallisuutta

Keskisarjan teksti on vetävää ja rehevää, kaukana kuivakkaasta kronikoinnista. Kaunokirjallisuus, ainakaan uudempi, ei kuitenkaan ole ollut hänen innoituksensa lähteenä.

– Luen häpeällisen vähän kaunokirjallisuutta, käännösromaaneja en ole lukenut vuosikymmeniin, Keskisarja tunnustaa

Kotimaisessa kirjallisuudessa Keskisarja on jämähtänyt 50- ja 60-luvuille. Juoksuhaudantiet ja Puhdistukset hän tuntee vain nimeltä.

- Väinö Linna, Kalle Päätalo, hän luettelee suosikkejaan, Iijoki-sarjan olen lukenut monesti.

Ahkeran kirjoitustyön lisäksi Keskisarja esiintyy paljon.

– Se on iso osa työtäni, esiintymisiä voi olla satakin vuodessa. Tänä vuonna olen käynyt puhumassa muun muassa erään herätysliikkeen tilaisuudessa, Teatterikorkeakouussa ja kahdessa mielisairaalassa.

Helsingin Kirjamessuilla Hulttiosta pääsee keskustelemaan Teemu Keskisarjan kanssa ET:n lukupiirissä Messukeskuksessa perjantaina 28.10. klo 10.15-11.45. Ilmoittaudu lukupiireihin täältä.

Jukurit isännöi kotiotteluaan Jypiä vastaan lauantaina 8.10.miehekkään pinkeissä pelipaidoissa. Näin kerätään rahaa Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjaan. Hallilla saattaa näkyä myös runsaasti pinkkejä lankavyyhtejä ja kenties neulovia jääkiekkofanejakin!

Jukuri-organisaation koordinaattori Henna Huuhka kertoo unelmoineensa pitkään pinkeissä peliasuissa jäälle luistelevasta Jukuri-joukkueesta. Vierailijajoukkue Jypin kanssa on sovittu, että se pelaa ottelun mustissa eli kotipaidassaan. Tavallisesti Jypin vierasväri on valkoinen.

- Näin siksi, että pinkki erottuu paremmin mustan rinnalla, Huuhka toteaa tyytyväisenä.

Jukurit pelaavat pinkeissä pelipaidoissa täydet kolme erää. Ja miksi eivät pelaisi, sillä peliasut ovat väriä lukuunottamatta aivan normaalit.  Hyvän asian tukemiseksi pinkit pelipaidat huutokaupataan myöhemmin ja tuotto ohjataan lyhentämättömänä Syöpäsäätiölle. Pelipaidat kustantaa Jukureiden kumppanina mikkeliläinen Kuntokeskus Ote. 

Kuvassa pinkkiä paitaa arvioivat Jukureiden apuvalmentaja Ville Nieminen ja puolustaja Mikko Kokkonen.

Joskus hyvä asiaa saa yllättävätkin tahot innostumaan mukaan. Miten jääkiekko liittyy neulomiseen ja pehmeisiin, pinkkeihin lankavyyhteihin?

- Paljonkin, nauraa Mikkelin Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi.

Kenkävero ja Taito Itä-Suomi on mukana Roosa nauha -kampanjassa, sillä lankojen myynnillä kerätään varoja Syöpäsäätiölle. Mutta nyt ensimmäistä kertaa lankakauppa jalkautuu hikisille jäähallin käytäville! Muutamia lapasiakin saadaan varmaan myyntiin.

- Meiltä Kenkäverosta lähtee 15-20 henkeä lähtee katsomaan peliä. Osa myy lankoja ständillä, osa kannustaa katsomossa. Moni aikoo laittaa pinkin lankavyyhdin kaulaan, se on trendikäs huivi. Minä olen ylittänyt itseni, ja yritän neuloa itselleni pinkin pipon. Vielähän tässä on aikaa.

 

Kenkäverossa valmistaudutaan matsiin. Anne Pitkänen on lähdössä ensimmäistä kertaa elämässään jääkiekon SM-liigan peliin. Vyyhti kaulassa tietysti! Raija Kääriäisellä pelipipo jo loppusuoralla.
Kenkäverossa valmistaudutaan matsiin. Anne Pitkänen on lähdössä ensimmäistä kertaa elämässään jääkiekon SM-liigan peliin. Vyyhti kaulassa tietysti! Raija Kääriäisellä pelipipo jo loppusuoralla.

MIKKELIN JUKURIT - JYP lauantaina 8.10. klo 19 Ikioma Areenalla.

Raviradantie 24 A, 50100 Mikkeli.