Millainen on sähköinen lompakko? Mikä ihme on lähimaksukortti? Uusien digitaalisten maksutapojen kanssa kannattaa huolehtia turvallisuudesta, muistuttaa asiantuntija.

Ostoksille lähdössä? Ajattelitko maksaa matkapuhelimesi sähköisestä lompakosta tai lähimaksukortilla? Vai vilautatko verkkokaupassa virtuaalista maksukorttia tai anonyymiä prepaid-korttia?  

Uusia digitaalisen maksamisen vaihtoehtoja on muutamassa vuodessa vyörynyt tarjolle kiihtyvään tahtiin. Vain kolme vuotta on siitä, kun OP Pankki ylpeänä esitteli lähimaksamiseen soveltuvan Visa-korttinsa ”ensimmäisenä Suomessa”.  Nyt kortteja on joka pankilla, ja monet muutkin yritykset tarjoavat kätevää maksamista, esimerkiksi tietoliikenneoperaattorit maksusovelluksia älypuhelimiin ja tabletteihin.

Digitaaliset maksutavat yleistyvät, koska monet niistä nopeuttavat ja helpottavat maksamista, kun kaupan kassalla ei tarvitse näppäillä tunnuslukuja eikä verkossa antaa luottokortin numeroa.

Mitä tehdä, jos haluaisi kokeilla uusia maksutapoja, mutta mielessä pyörii epäilys, mahtaako tämä olla turvallista?

Varmista suojaus

Turvallisissa uusissa maksutavoissa maksuväline voi olla totutusta poikkeava tai maksutapahtuma toisenlainen kuin ennen, mutta todellisuudessa raha liikkuu samaan suojattuun tapaan kuin ennenkin.

Varmalla pohjalla ollaan silloin, kun palvelussa on käytössä maksutapahtumien turvallinen suojaus. Näitä ovat Verified by Visa- ja MasterCard SecureCode -suojaukset. Ne ovat kansainvälisten korttiyhtiöiden Visan ja MasterCardin kehittämiä vahvan tunnistamisen palveluja, joissa ostohetkellä todennetaan maksun molemmat osapuolet: ostaja ja kauppias.

Riihikuivalla käteisellä ja perinteisellä pankkikorttilla pärjää nykymaailmassakin hyvin.

Vahvasti suojattuja ovat myös pankkitunnukset. Monet palvelut perustuvat näihin tunnuksiin, mutta niitä ei saa koskaan syöttää millekään muille kuin pankin omille verkkosivuille. Rehti ja turvallinen palvelu siis siirtää käyttäjänsä pankin verkkosivuille tunnistettavaksi ja maksamaan ostoksen ja palauttaa sitten takaisin omille sivuilleen toteamaan oston onnistuneen.

Matkapuhelimen käyttö maksamiseen on järkevää vain, jos puhelin on suojattu SIM-lukituksen eli PIN-koodin lisäksi automaattisella näyttölukituksella. Silloin puhelinta voi käyttää vain näppäilemällä siihen ensin tunnusluvun, joka avaa näytön. 

Jos kuulut edelleen riihikuivan käteisen tai perinteisten pankki- ja luottokorttien ystäviin, pärjäät niilläkin nykymaailmassa aivan hyvin.

Aloita lähimaksukortista

– Tärkeintä on valita sellaiset palvelut, joita omassa asioinnissaan todella tarvitsee, muistuttaa Finanssivalvonnan johtava riskiasiantuntija Anne Nisén.

Verkkopankki ja luottokortti on Nisénin mukaan yhdistelmä, jota käyttämällä pärjää pitkälle.

Lähimaksukortti on yhtä turvallinen käyttää kuin pankki- tai luottokortti. Jokaisesta ostotapahtumasta saa kuitin, joten ostojaan voi hyvin seurata. Korttia käytettäessä on aika ajoin annettava tunnusluku, joten jos kortti joutuisi vääriin käsiin, ei sillä voisi loputtomiin tehdä ostoksia. Lisäksi vastuu kadonneella kortilla tehdyistä ostoista siirtyy kortin myöntäjälle tai kaupalle heti, kun katoamisesta tekee ilmoituksen.

Mitä vieraampi uusi maksutapa on, sitä enemmän kannatta käyttää aikaa siihen tutustumiseen ennen käyttöönottoa. Turvallisuusriskit vaihtelevat.

Finanssivalvonta (Fiva)  ja joissain tapauksissa Kuluttaja-asiamies valvovat maksupalveluja tarjoavia yrityksiä ja varmistavat, että niiden toiminta täyttää edellytykset maksupalvelujen tarjoamiseen.

Fiva ylläpitää finanssiasiakas.fi  -palvelua, johon on koottu ajankohtaista tietoa pankki-, vakuutus- ja sijoituspalvelujen käyttäjille. Parhaillaan sivuilla on muun muassa varoitus virtuaalivaluutoista, jotka kuuluvat digitaalisen maksamisen uusiin välineisiin.

Tunnetko nämä digimaksuvälineet?

Lähimaksukortti. Mahdollisuus maksaa kortilla näppäilemättä tunnuslukua.

Sähköinen lompakko. Omalta pankkitililtä ladataan rahaa esimerkiksi älypuhelimeen tai tablettiin tätä varten käyttöön otetun sovelluksen tai puhelimeen kiinnitettävän maksutarran

avulla. Käytetään samaan tapaan kuin lähimaksukorttia.

Mobiilimaksu. Älypuhelimeen ladattava sovellus, jolla voi siirtää rahaa mobiilisti kahden henkilön välillä. Suomessa on tarjolla esimerkiski Danske Bankin MobilePay.

Virtuaalikortti. Oman oikean maksukortin tiedoilla luotava sovellus Sillä voidaan tehdä kertakäyttöinen sähköinen kortti tietylle rahamäärälle verkko-ostosten maksuun.

Anonyymi kortti. Ennakkoon ladattava (pre-paid) luottokortti, johon ladatulla rahalla voi tehdä ostoksia nimettömänä.

Virtuaalivaluutta. Verkko-ostoja varten luotua ja vain verkossa käytettävää rahaa, jota ostetaan todellisilla valuutoilla. Virtuaalirahan arvo voi vaihdella nopeasti ja suuresti. Esimerkiksi Bitcoin.

Pientä herkkua kahvin kanssa ja ruokaostokset muovikassiin. Luovu rutiinin­omaisesta rahankäytöstä ruokakaupassa ja voitat vuodessa enemmän kuin rahapeleissä ehkä ikinä.

Jos taloutesi tuntuu olevan koko ajan liian tiukoilla, tarkastele rahankäyttöäsi kokonaisuutena. Säästä kauppakuitit ja pidä muutaman kuukauden ajan kirjaa kaikista kuluistasi.

Näin näet, mihin rahasi todellisuudessa kuluvat. Mitättömiltä tuntuvat pienet kulut voivat todellisuudessa syödä suuren osan tuloistasi.

Listasimme 12 säästövinkkiä, joilla voit säästää vuodessa jopa satoja euroja.

1. Leivo ja valmista ruoka itse. Tee kerralla isoja annoksia, pakasta osa.

2. Tee kauppalappu ja osta vain sen mukaan.

3. Pidä ostoksilla oma ostoskassi mukana.

4. Seuraa tarjouksia ja osta alennustuotteita, vaikka kerralla isompi määrä.

5. Hamstraa tolkulla. Kaupat ovat nykyään melkein aina auki. Älä osta sellaisia varastoja, joita et ehdi käyttää tai saa säilöttyä niin, että ne kestävät. Kalleinta on ostaa suoraan poisheitettäväksi.

6. Kasvata itse yrttejä ja vihanneksia.

7. Jätä makeiset kauppaan – tai osta niitä korkeintaan tiettyinä päivinä, silloin kun sinun tekee niitä mieli. Herkkuvarastosta ei ole hyötyä kenellekään.

8. Käytä hyväksi luonnon antimet: marjat ja sienet. Samalla saat liikuntaa ja säästät punttisalin maksun.

9. Pistä sana kiertämään ja kerro, jos olet kiinnostunut riistalihasta. Sitä voi olla edullisesti tarjolla metsästysseuroilla.

10. Toreilta saa sulkemisaikaan hedelmiä ja vihanneksia edullisemmin.

11. Tarkista kaupan omat merkit, ne ovat yleensä yhtä hyviä ja vielä edullisempiakin kuin kalliimmat brändituotteet.

12. Laputtaako kotimarkettisi tuotteita oransseilla lapuilla päivän päätteeksi? Viimeinen myynti­päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä.

Miten sinä säästät rahaa ruokaostoksilla? Jaa vinkkisi kommenteissa!

ET-lehti on mukana Helsingin kirjamessuilla 27.–30. lokakuuta. Tule tervehtimään, hae ilmainen lahja ja osallistu lahjakortin arvontaan.

Helsingin kirjamessut järjestetään tänä vuonna 27.–30. lokakuuta Pasilan Messukeskuksessa.

ET-lehti on mukana menossa. Kirjamessuilta kannattaa etsiä ET-polkupyörä, sillä 1000 ensimmäistä saa noutaa sen luota ilmaisen lahjan, kirjaan kiinnitettävän ET-lukuvalon.

Samalla voit osallistua arvontaan, jonka voittaja saa 200 euron arvoisen lahjakortin Suomalaiseen kirjakauppaan. 

ET-lehti järjestää messuilla myös lukupiirin, jossa sinäkin pääset keskustelemaan kirjailija Teemu Keskisarjan kanssa perjantaina 28.10. klo 10.15-11.45. Keskisarjalta on juuri ilmestynyt kirja Hulttio – Gustaf Mannerheimin painava nuoruus. Lukupiiriin pääset ilmoittautumaan täältä.

Lue tästä Teemu Keskisarjan haastattelu, jossa hän kertoo Mannerheim-kirjan teosta.

Nähdään messuilla!

 

Historioitsija Teemu Keskisarja saneli koiraa ulkoiluttaessa kirjansa C. G. E. Mannerheimin murheellisesta lapsuudesta ja nuoruuden hulttiovuosista. Samaan tapaan on syntynyt moni muukin hänen kirjoistaan.

Historioitsija Teemu Keskisarja, 45, tykkää olla vastareaktio yleiselle mielipiteelle. Hän karsastaa suurmiesmyyttejä, mutta yhtä tympäisevältä tuntuu sankareiden painaminen lokaan.

Carl Gustaf Emil Mannerheimista hän innostui vasta, kun yleisen vinoilun ja homottelun lisäksi tarjolle tuli aiheesta  Keskisarjan omin sanoin "järkeenkäypää näkemystä". Sitä tarjosi kollega, historioitsija Lars Westerlund selviteltyään nuoren Mannerheimin aikaa Haminan kadettikoulussa.  

Tältä pohjalta Keskisarja alkoi kasata juuri ilmestynyttä kirjaansa Hulttio - Gustaf Mannerheimin painava nuoruus

Taakkana paska nuoruus

– Mannerheim oli hyvä jätkä, mutta ei sillä perinteisellä sinivalkoisella tavalla, vaan ihmisenä, joka selätti paskan nuoruutensa ilman psyykenlääkkeitä. Miten hän siinä onnistui – jotkut meistä vain ovat luonteeltaan muita kovempaa tekoa, Keskisarja sanoo.

Paskaan nuoruuteen kuului isä, joka jätti perheensä, ajautui vararikkoon ja näillä teoillaan saattoi vaimonsa ennenaikaiseen hautaan ja hajoitti lapsikatraan sukulaisten eläteiksi.

Vaikeuksia Gustaf keräsi itsekin hanakasti jo poikasesta aina kadettikoulusta erottamiseen saakka.

Ennen Mannerheim-teostaan Keskisarja on kirjoittanut vähintään yhden kirjan vuodessa aina siitä lähtien kun väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2006. Aihepiireinä ovat useimmin sota, rikokset ja talouselämä. 

– Vuosi riittää yhdelle kirjalle, jos pitempään jatkaa, sitten teksti vaan huononee.

Hulttio syntyi metsässä.

– Sanelin sen nauhalle, kävelin koiran kanssa. Isolta osalta kirjani tulevat näin, puhuttuna.

Puhtaaksikirjoittaja purkaa nauhat ja Keskisarja viimeistelee tekstin.

Myös työn alkuvaiheessa oli apuvoimia.

– Kolme motivoitunutta jatko-opiskelijaa, joiden väitöskirjat käsittelevät samankaltaisia aiheita, tekivät puolestani likaista arkistotyötä.

Häpeällisen vähän kaunokirjallisuutta

Keskisarjan teksti on vetävää ja rehevää, kaukana kuivakkaasta kronikoinnista. Kaunokirjallisuus, ainakaan uudempi, ei kuitenkaan ole ollut hänen innoituksensa lähteenä.

– Luen häpeällisen vähän kaunokirjallisuutta, käännösromaaneja en ole lukenut vuosikymmeniin, Keskisarja tunnustaa

Kotimaisessa kirjallisuudessa Keskisarja on jämähtänyt 50- ja 60-luvuille. Juoksuhaudantiet ja Puhdistukset hän tuntee vain nimeltä.

- Väinö Linna, Kalle Päätalo, hän luettelee suosikkejaan, Iijoki-sarjan olen lukenut monesti.

Ahkeran kirjoitustyön lisäksi Keskisarja esiintyy paljon.

– Se on iso osa työtäni, esiintymisiä voi olla satakin vuodessa. Tänä vuonna olen käynyt puhumassa muun muassa erään herätysliikkeen tilaisuudessa, Teatterikorkeakouussa ja kahdessa mielisairaalassa.

Helsingin Kirjamessuilla Hulttiosta pääsee keskustelemaan Teemu Keskisarjan kanssa ET:n lukupiirissä Messukeskuksessa perjantaina 28.10. klo 10.15-11.45. Ilmoittaudu lukupiireihin täältä.

Jukurit isännöi kotiotteluaan Jypiä vastaan lauantaina 8.10.miehekkään pinkeissä pelipaidoissa. Näin kerätään rahaa Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjaan. Hallilla saattaa näkyä myös runsaasti pinkkejä lankavyyhtejä ja kenties neulovia jääkiekkofanejakin!

Jukuri-organisaation koordinaattori Henna Huuhka kertoo unelmoineensa pitkään pinkeissä peliasuissa jäälle luistelevasta Jukuri-joukkueesta. Vierailijajoukkue Jypin kanssa on sovittu, että se pelaa ottelun mustissa eli kotipaidassaan. Tavallisesti Jypin vierasväri on valkoinen.

- Näin siksi, että pinkki erottuu paremmin mustan rinnalla, Huuhka toteaa tyytyväisenä.

Jukurit pelaavat pinkeissä pelipaidoissa täydet kolme erää. Ja miksi eivät pelaisi, sillä peliasut ovat väriä lukuunottamatta aivan normaalit.  Hyvän asian tukemiseksi pinkit pelipaidat huutokaupataan myöhemmin ja tuotto ohjataan lyhentämättömänä Syöpäsäätiölle. Pelipaidat kustantaa Jukureiden kumppanina mikkeliläinen Kuntokeskus Ote. 

Kuvassa pinkkiä paitaa arvioivat Jukureiden apuvalmentaja Ville Nieminen ja puolustaja Mikko Kokkonen.

Joskus hyvä asiaa saa yllättävätkin tahot innostumaan mukaan. Miten jääkiekko liittyy neulomiseen ja pehmeisiin, pinkkeihin lankavyyhteihin?

- Paljonkin, nauraa Mikkelin Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi.

Kenkävero ja Taito Itä-Suomi on mukana Roosa nauha -kampanjassa, sillä lankojen myynnillä kerätään varoja Syöpäsäätiölle. Mutta nyt ensimmäistä kertaa lankakauppa jalkautuu hikisille jäähallin käytäville! Muutamia lapasiakin saadaan varmaan myyntiin.

- Meiltä Kenkäverosta lähtee 15-20 henkeä lähtee katsomaan peliä. Osa myy lankoja ständillä, osa kannustaa katsomossa. Moni aikoo laittaa pinkin lankavyyhdin kaulaan, se on trendikäs huivi. Minä olen ylittänyt itseni, ja yritän neuloa itselleni pinkin pipon. Vielähän tässä on aikaa.

 

Kenkäverossa valmistaudutaan matsiin. Anne Pitkänen on lähdössä ensimmäistä kertaa elämässään jääkiekon SM-liigan peliin. Vyyhti kaulassa tietysti! Raija Kääriäisellä pelipipo jo loppusuoralla.
Kenkäverossa valmistaudutaan matsiin. Anne Pitkänen on lähdössä ensimmäistä kertaa elämässään jääkiekon SM-liigan peliin. Vyyhti kaulassa tietysti! Raija Kääriäisellä pelipipo jo loppusuoralla.

MIKKELIN JUKURIT - JYP lauantaina 8.10. klo 19 Ikioma Areenalla.

Raviradantie 24 A, 50100 Mikkeli.