Sari Isokorpi lukee aina käyttöohjeet

Espoolaisella Sari Isokorvella ei mene sormi suuhun teknisten laitteiden kanssa pelatessa. Hän on niistä jopa innostunut.

– Olen sikäli poikkeus, että jopa luen vimpaimien käyttöohjeita, hoivakodin toiminnanjohtajana työskentelevä Sari Isokorpi naurahtaa.

– Asenne on peruja isältäni. Olen kasvanut siihen, että minunkin pitää opetella, miten laitteet toimivat.

Isokorven yhden aikuisen ja kahden teini-ikäisen taloudesta löytyvät kaikki normaalit kodinkoneet: sähköhella, mikroaaltouuni, pyykin- ja astianpesukoneet, pölynimuri.

– Televisioita on kaksi. Ne ovat yli kymmenen vuotta vanhoja. Mietin, odotanko niiden menevän rikki vai pitäisikö ne uusia sitä ennen.

Lue myös: Ostaisin uutta, jos olisi rahaa

Sarin mukaan ei kuitenkaan haittaisi, vaikka toinen hajoaisi. Televisiota katsotaan perheessä hyvin vähän, ja laitteet ovat pääasiassa lasten pelikonsolien näyttöruutuina.

Sekä viihde- että hyötykäytössä on tietokoneita ja tabletti. Tietokoneita yhdistää langaton verkko. Lisäksi löytyvät kamera ja videokamera.

– Tabletilla luen ja kirjoitan sähköposteja, teen muistiinpanoja, käytän tekstinkäsittelyä ja taulukkolaskentaa. Pidän siitä, että yhdellä laitteella voi tehdä monia asioita. Tabletti on minulle melkein kuin käden jatke, mutta sillä on hankala kirjoittaa. Tarkoitus on hankkia mahdollisimman kevyt kannettava tietokone.

”Teen ostopäätöksen käyttötarpeen mukaan”

Sari ei ole niitä ihmisiä, jotka ryntäävät kauppaan heti, kun sinne putkahtaa jokin uutuus. Hän tekee ostopäätöksiä käyttötarpeen mukaan.

– Viimeksi vaihdoin puhelimen saadakseni lisää muistikapasiteettia. Puhelinten ominaisuudet lisääntyvät kokoa ajan, ne täyttyvät kuvista ja applikaatioista. Usein muisti loppuu kesken.

Pitkä käyttöikä on tärkeä. Hyvä esimerkki on pesukone, joka meni vaihtoon kylpyhuoneremontin yhteydessä vuosi sitten. Edellinen kone oli jo 20 vuotta vanha mutta toimi edelleen. Oli kuitenkin pelko, että se saattaisi hajota.

Taustaa: Miksi hyvä hella maksaa 500 euroa?

Sari päätyi tuttuun merkkiin, mutta tutki, mitä ominaisuuksia eri koneissa on. Hän myös kyseli kavereilta suosituksia. Lopulta hän rohkeni ostaa laitteen nettikaupasta.

– Kalliimpiakin löytyi, mutta niissä olisin maksanut ominaisuuksista, joita en tarvitse. Mietin, mikä on meidän käyttömme, ja päädyin peruskoneeseen.

”Hinnan ja laadun välillä on vielä yhteys”

Kestävyysvaatimus vie siihen, ettei Sari osta kaikkein halvinta. Vaikka elektroniikkaa nykyisin tehdään yksissä samoissa tehtaissa, hän uskoo, että hinnan ja laadun välillä on vielä yhteys.

– Voin tehdä kunnon investoinnin laitteeseen, mutta pidän sitä hyvin. Olen huolellinen elektroniikan käyttäjä. Pyyhin näyttöä enkä kohtele laitteita rajusti. Joku voi huolimattomuuttaan rikkoa vimpaimen ja joutuu siksi hankkimaan uuden.

Oikea käyttö edellyttää, että ohjeet ovat tallessa ja helposti saatavilla. Sarin keittiöstä löytyvät lieden ja astianpesukoneen, kylpyhuoneesta pesukoneen käyttöohje.

– Pesukoneen ohjetta joudun katsomaan, kun haluan pestä totutusta poikkeavalla ohjelmalla tai näytölle on tullut jokin virheilmoitus.

Tiesitkö: Nämä 3 kodinkonetta on oltava

Tulevaisuudessa Sari ei välttämättä halua esimerkiksi älyjääkaappia, joka ilmoittaa, mitä sieltä puuttuu. Sen sijaan hän on kiinnostunut elektroniikan hyödyntämisestä talotekniikassa.

Kodissa on jo palo- ja murtohälytinjärjestelmä.

– Sen ansiosta näen kännykästä, koska lapset tulevat kotiin, kun he koodaavat itsensä sisään. Se myös tekee tarvittaessa hälytyksen vartiointiliikkeeseen, joka tulee paikalle, jos ei saa minuun yhteyttä. Järjestelmä lisää valtavasti turvallisuutta.

Aiotko hankkia lähiaikoina uuden kodinkoneen tai elektronisen laitteen? Mitä näköhtia pohdit? Kerro ostovinkkisi alla olevassa keskustelukentässä!

Mikä on älykoti?

Esineiden internetillä tarkoitetaan internet-verkon laajentumista laitteisiin ja koneisiin, joita voidaan ohjata netin yli.

Kotitalouksissa tämä tarkoittaa, että kodinkoneita, lämmitystä, valaistusta ja turvajärjestelmiä voidaan ohjata tabletissa tai kännykässä olevan applikaation avulla vaikka toiselta puolelta maapalloa.

Kehittyneimmillään koti ”oppii” asukkaittensa tavoille. Puhutaan älytalosta tai älykodista.

Lähteet: wikipedia, kauppalehti.fi, suomela.fi

Paljonko säästää vuodessa, jos lopettaa tupakoinnin ja kahvilassa istumisen? Tai jos lyhentää suihkuaikaa viiteen minuuttiin? ET selvitti. 

1. Irrota television johdon pistorasiasta aina, kun et katso telkkaria
Rikastut: 60 senttiä
Saat: Postimerkin

2. Sammuta kattolamppu neljäksi tunniksi joka päivä
Rikastut: 3,20 euroa
Saat: Paketin leikkelettä

3. Sulje televisio aina virtakytkimestä, äläkä vain kaukosäätimestä
Rikastut: 6 euroa
Saat: 6 kiloa perunoita tai porkkanoita

4. Jätä ruokakaupan muovipussi ostamatta kaksi kertaa viikossa
Rikastut: 21 euroa
Saat: Kaksi elokuvalippua

5. Lyhennä suihkuaikaa kymmenestä minuutista viiteen
Rikastut: 154 euroa
Saat: Halpalennon Eurooppaan

6. Lopeta päivittäinen kahvittelu kahvilassa
Rikastut: 803 euroa
Saat: Jääkaappi-pakastimen

7. Jätä ostamatta tupakka-aski päivässä
Rikastut: 1 606 euroa
Saat: Rivitalo-osakkeen ja pikkuauton vakuutukset vuodeksi

8. Puolita 20 000 ajokilometriä ja vaihda autoa kolmen vuoden välein
Rikastut: 1 703 euroa
Saat: Kaksitehosilmälasit

9. Ryhdy tuhlarista nuukaksi omakotitalon lämmityksessä ja veden kulutuksessa
Rikastut: 2 986 euroa
Saat: Näönkorjausleikkauksen yksityisellä lääkäriasemalla

10. Älä osta autoa lainkaan, vaan käytä julkista liikennettä
Rikastut: 6 594 euroa
Saat: Opiskelijaboksin vuokrarahat vuodeksi

 

Juttu on julkaistu alun perin ET-lehden numerossa 1/2015.

Lähteet: Autoliitto, Teknillinen korkeakoulu, Motiva, Ilta-Sanomat. 

Pientä herkkua kahvin kanssa ja ruokaostokset muovikassiin. Luovu rutiinin­omaisesta rahankäytöstä ruokakaupassa ja voitat vuodessa enemmän kuin rahapeleissä ehkä ikinä.

Jos taloutesi tuntuu olevan koko ajan liian tiukoilla, tarkastele rahankäyttöäsi kokonaisuutena. Säästä kauppakuitit ja pidä muutaman kuukauden ajan kirjaa kaikista kuluistasi.

Näin näet, mihin rahasi todellisuudessa kuluvat. Mitättömiltä tuntuvat pienet kulut voivat todellisuudessa syödä suuren osan tuloistasi.

Listasimme 12 säästövinkkiä, joilla voit säästää vuodessa jopa satoja euroja.

1. Leivo ja valmista ruoka itse. Tee kerralla isoja annoksia, pakasta osa.

2. Tee kauppalappu ja osta vain sen mukaan.

3. Pidä ostoksilla oma ostoskassi mukana.

4. Seuraa tarjouksia ja osta alennustuotteita, vaikka kerralla isompi määrä.

5. Hamstraa tolkulla. Kaupat ovat nykyään melkein aina auki. Älä osta sellaisia varastoja, joita et ehdi käyttää tai saa säilöttyä niin, että ne kestävät. Kalleinta on ostaa suoraan poisheitettäväksi.

6. Kasvata itse yrttejä ja vihanneksia.

7. Jätä makeiset kauppaan – tai osta niitä korkeintaan tiettyinä päivinä, silloin kun sinun tekee niitä mieli. Herkkuvarastosta ei ole hyötyä kenellekään.

8. Käytä hyväksi luonnon antimet: marjat ja sienet. Samalla saat liikuntaa ja säästät punttisalin maksun.

9. Pistä sana kiertämään ja kerro, jos olet kiinnostunut riistalihasta. Sitä voi olla edullisesti tarjolla metsästysseuroilla.

10. Toreilta saa sulkemisaikaan hedelmiä ja vihanneksia edullisemmin.

11. Tarkista kaupan omat merkit, ne ovat yleensä yhtä hyviä ja vielä edullisempiakin kuin kalliimmat brändituotteet.

12. Laputtaako kotimarkettisi tuotteita oransseilla lapuilla päivän päätteeksi? Viimeinen myynti­päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä.

Miten sinä säästät rahaa ruokaostoksilla? Jaa vinkkisi kommenteissa!

ET-lehti on mukana Helsingin kirjamessuilla 27.–30. lokakuuta. Tule tervehtimään, hae ilmainen lahja ja osallistu lahjakortin arvontaan.

Helsingin kirjamessut järjestetään tänä vuonna 27.–30. lokakuuta Pasilan Messukeskuksessa.

ET-lehti on mukana menossa. Kirjamessuilta kannattaa etsiä ET-polkupyörä, sillä 1000 ensimmäistä saa noutaa sen luota ilmaisen lahjan, kirjaan kiinnitettävän ET-lukuvalon.

Samalla voit osallistua arvontaan, jonka voittaja saa 200 euron arvoisen lahjakortin Suomalaiseen kirjakauppaan. 

ET-lehti järjestää messuilla myös lukupiirin, jossa sinäkin pääset keskustelemaan kirjailija Teemu Keskisarjan kanssa perjantaina 28.10. klo 10.15-11.45. Keskisarjalta on juuri ilmestynyt kirja Hulttio – Gustaf Mannerheimin painava nuoruus. Lukupiiriin pääset ilmoittautumaan täältä.

Lue tästä Teemu Keskisarjan haastattelu, jossa hän kertoo Mannerheim-kirjan teosta.

Nähdään messuilla!

 

Historioitsija Teemu Keskisarja saneli koiraa ulkoiluttaessa kirjansa C. G. E. Mannerheimin murheellisesta lapsuudesta ja nuoruuden hulttiovuosista. Samaan tapaan on syntynyt moni muukin hänen kirjoistaan.

Historioitsija Teemu Keskisarja, 45, tykkää olla vastareaktio yleiselle mielipiteelle. Hän karsastaa suurmiesmyyttejä, mutta yhtä tympäisevältä tuntuu sankareiden painaminen lokaan.

Carl Gustaf Emil Mannerheimista hän innostui vasta, kun yleisen vinoilun ja homottelun lisäksi tarjolle tuli aiheesta  Keskisarjan omin sanoin "järkeenkäypää näkemystä". Sitä tarjosi kollega, historioitsija Lars Westerlund selviteltyään nuoren Mannerheimin aikaa Haminan kadettikoulussa.  

Tältä pohjalta Keskisarja alkoi kasata juuri ilmestynyttä kirjaansa Hulttio - Gustaf Mannerheimin painava nuoruus

Taakkana paska nuoruus

– Mannerheim oli hyvä jätkä, mutta ei sillä perinteisellä sinivalkoisella tavalla, vaan ihmisenä, joka selätti paskan nuoruutensa ilman psyykenlääkkeitä. Miten hän siinä onnistui – jotkut meistä vain ovat luonteeltaan muita kovempaa tekoa, Keskisarja sanoo.

Paskaan nuoruuteen kuului isä, joka jätti perheensä, ajautui vararikkoon ja näillä teoillaan saattoi vaimonsa ennenaikaiseen hautaan ja hajoitti lapsikatraan sukulaisten eläteiksi.

Vaikeuksia Gustaf keräsi itsekin hanakasti jo poikasesta aina kadettikoulusta erottamiseen saakka.

Ennen Mannerheim-teostaan Keskisarja on kirjoittanut vähintään yhden kirjan vuodessa aina siitä lähtien kun väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2006. Aihepiireinä ovat useimmin sota, rikokset ja talouselämä. 

– Vuosi riittää yhdelle kirjalle, jos pitempään jatkaa, sitten teksti vaan huononee.

Hulttio syntyi metsässä.

– Sanelin sen nauhalle, kävelin koiran kanssa. Isolta osalta kirjani tulevat näin, puhuttuna.

Puhtaaksikirjoittaja purkaa nauhat ja Keskisarja viimeistelee tekstin.

Myös työn alkuvaiheessa oli apuvoimia.

– Kolme motivoitunutta jatko-opiskelijaa, joiden väitöskirjat käsittelevät samankaltaisia aiheita, tekivät puolestani likaista arkistotyötä.

Häpeällisen vähän kaunokirjallisuutta

Keskisarjan teksti on vetävää ja rehevää, kaukana kuivakkaasta kronikoinnista. Kaunokirjallisuus, ainakaan uudempi, ei kuitenkaan ole ollut hänen innoituksensa lähteenä.

– Luen häpeällisen vähän kaunokirjallisuutta, käännösromaaneja en ole lukenut vuosikymmeniin, Keskisarja tunnustaa

Kotimaisessa kirjallisuudessa Keskisarja on jämähtänyt 50- ja 60-luvuille. Juoksuhaudantiet ja Puhdistukset hän tuntee vain nimeltä.

- Väinö Linna, Kalle Päätalo, hän luettelee suosikkejaan, Iijoki-sarjan olen lukenut monesti.

Ahkeran kirjoitustyön lisäksi Keskisarja esiintyy paljon.

– Se on iso osa työtäni, esiintymisiä voi olla satakin vuodessa. Tänä vuonna olen käynyt puhumassa muun muassa erään herätysliikkeen tilaisuudessa, Teatterikorkeakouussa ja kahdessa mielisairaalassa.

Helsingin Kirjamessuilla Hulttiosta pääsee keskustelemaan Teemu Keskisarjan kanssa ET:n lukupiirissä Messukeskuksessa perjantaina 28.10. klo 10.15-11.45. Ilmoittaudu lukupiireihin täältä.