Nyt herkutellaan glögillä!

Glögi ei ole pelkästään alkoholin huurruttama juoma. Glögipadassa lämpenevät myös terveellisesti lämmittävät juomat.

Kardemummaglögi

4–5 pussia ruusunmarjateetä
2 tl kardemumman siemeniä
1 l vettä
2–3 rkl fariinisokeria
(0,5–1 dl maustamatonta viinaa, rommia, brandyä tai punssia)
rusinoita, manteleita

  1. Kiehauta litra vettä. Pane kardemummat ja teepussit veteen hautumaan noin viideksi minuutiksi.
  2. Siivilöi juoma glögilaseihin. Mausta sokerilla.
  3. Lorauta halutessasi joka lasiin 1–2 rkl alkoholijuomaa ja sekoita. Lisää rusinoita ja manteleita.

Tyrniglögi

2 l omenamehua
3 kanelitankoa
3 tähtianista
pala tuoretta inkivääriä
2 dl tyrnimehua
ruokosokeria
(terästettä)

  1. Hauduta glögipohja. Mittaa kattilaan omenamehu ja mausteet. Hauduttele kannen alla miedolla lämmöllä tunnin ajan. Mausteisen pohjan voi tehdä edellisenä päivänä, jäähdyttää ja jättää mausteet omenamehua ryydittämään.
  2. Lämmitä glögipohja ennen tarjoilua ja lisää tyrnimehu. Maista ja makeuta ruokosokerilla tarvittaessa.
  3. Halutessasi lisää terästettä.

Kotoinen glögi

1 pullo huokeaa punaviiniä
1–2 palaa kanelia
3–5 neilikkaa
puolen sitruunan keltaiset kuoret
3–5 rkl sokeria

  1. Pane kaikki aineet kattilaan. Kuumenna, kunnes viini höyryää voimakkaasti. Älä keitä.
  2. Kaada juoma glögimukeihin.

Vinkki! Voit piristää glögiäsi myös supermarja karpalolla.

Katso tästä artikkelista kauden suosikkiglögit ja muut juomat x 9.

Mustikkapannareita ja vienosti anikselta maistuvaa mustikkaista siirappia. Oi ihana heinäkuu!

  • 3 munaa
  • 1 prk (200 g) maitorahkaa
  • 2 dl tavallista tai kivennäisvettä
  • 2 dl spelttijauhoja
  • 1 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl tavallista tai hedelmäsokeria
  • ripaus suolaa
  • 3–4 dl mustikoita(2 rkl hillosokeria)
  • 1 sitruunan raastettu kuori

Vaahdota munat. Sekoita rahka ja vesi vaahtoon. Lisää jauhot pinnalle, tee keskelle kuoppa ja mittaa leivinjauhe siihen. Sekoita se ensin jauhoihin, sitten jauhot nesteeseen.

Mausta mustikat halutessasi sokerilla ja sitruunankuorella. Kumoa taikinaan, nostele vain muutama kerta.

Sipaise pannuun rasvaa ja paista pannukakut miedolla lämmöllä.

Tarjoa kuumina mustikoiden ja/tai mustikkasiirapin kanssa, ohje alla.

Mustikkasiirappi

  • 2 dl hedelmäsokeria
  • 5 dl mustikoita
  • 2 dl vettä
  • 2 tähtianista

Mittaa aineet kattilaan.

Keitä hiljalleen, välillä kattilaa ravistaen, kunnes liemi on siirappimaista. Aikaa kuluu puolisen tuntia.

Kaada siirappi kulhoon siivilän läpi. Poista tähtianikset. Pullota siirappi erikoisherkuksi  ja tarjoa  esimerkiksi  jäätelön tai lettujen kastikkeena.

Katso myös nämä ihanat mustikkaherkut:

Maukkaan savujuusto-kukkakaaligratiinin resepti on mitoitettu 1–2 hengelle.

300 g kukkakaalia
75 g savujuustoa
25 g voita
3-4 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
3 rkl silputtua persiljaa
½ tl valkopippuria myllystä
½ tl suolaa
1 rkl pinjansiemeniä

  1. Irrota kukkakaali pieniksi nupuiksi. Keitä nuppuja noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat napakan kypsiä. Valuta kukkakaali ja kumoa uunin kestävään annosvuokaan.
  2. Leikkaa savujuusto pieniksi paloiksi.
  3. Sulata voinokare kattilassa. Sekoita joukkoon jauhot ja lorauta sekaan maitoa vähitellen samalla sekoittaen. Lisää juusto. Hauduta kastiketta 15 minuuttia, sekoittele välillä.
  4. Lisää silputtu persilja, pippuri ja suola. Kaada kastike kukkakaalin päälle ja ripottele pinnalle pinjansiemeniä.
  5. Gratinoi 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Mansikoista syntyy ihanan raikas kesäjuoma, johon lisätään maun mukaan joko ginger alea tai kivennäisvettä.

Mansikkajuoma

4-6 lasillista

1 dl laimentamatonta mansikkamehua
7 dl kivennäisvettä tai ginger alea
2 dl mansikoita
2 dl jääpaloja

  1. Laimenna mansikkamehu kivennäisvedellä tai inkiväärijuomalla.
  2. Lisää joukkoon lohkottuja mansikoita jajääpaloja.

Maukas parmesaanihuntu tekee hauelle hyvää. Maistuva ohje on mitoitettu 1–2 hengelle.

300 g haukifileetä

1 kananmuna

2 rkl parmesaaniraastetta

2 rkl korppujauhoja

½ tl suolaa

25 g voita

Tillikerma

½ dl ranskankermaa

1 rkl tilliä silputtuna

1 tl sitruunan kuorta raastettuna

Riko kananmuna kulhoon ja vatkaa haarukalla rakenne tasaiseksi.

Sekoita toiseen kulhoon parmesaaniraaste ja korppujauhot.

Leivitä kala. Kasta filee ensin munaan ja sitten jauhelmaan.

Paista kalaa muutama minuutti voissa kummaltakin puolelta. Ripottele pintaan suolaa.

Sekoita ranskankerman joukkoon tillisilppu ja sitruunan kuoriraaste. Tarjoa kastike kalan kanssa.