Jouluruoka hyötykäyttöön

Rosollista voi nauttia näinkin: piirakan muodossa. Hyödynnä joulusta yli jäänyt rosolli tai keitä uudet kasvikset.

8–10 palaa

Pohja
125 g voita
3 ½ dl spelttijauhoja
1 rkl kylmää vettä
½ tl suolaa

Täyte
600 g juureksia: punajuuria, porkkanoita, bataattia
3 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
½ dl tuoretta timjamia
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
150 g pehmeää vuohenjuustoa

  • Sekoita pehmeän rasvan joukkoon jauhot, kylmä vesi ja suola. Muodosta taikinasta pallo ja laita se muovipussissa jääkaappiin vetäytymään.
  • Keitä kuoritut ja paloitellut juurekset napakan kypsiksi. Punajuuret kannattaa keittää omassa kattilassa. Valuta ja jäähdytä juurekset.
  • Ota taikina jääkaapista ja painele se halkaisijaltaan 24-senttisen piirakkavuuan tai pienempien annosvuokien pohjalle ja reunoille. Sekoita kerma, munat, silputtu timjami, pippuri ja suola. Kaada kermaseos piirakkapohjan päälle. Lisää juureslohkot ja vuohenjuustonokareet.
  • Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, pienempiä annospiirakoita koon mukaan noin 20 minuuttia.
     
  • Vinkki! Keitetyt juurekset voi korvata valmiilla rosollilla.

Kelpo kattilallinen spagettia maukkaan kastikkeen kera riittää isommallekin porukalle ja maksaa alle 8 euroa! MSC-merkki purkin kyljessä takaa, että tonnikala on pyydetty vastuullisesti.

Sitruunainen tonnikalakastike ja spagettia

4-6 annosta

400 g spagettia

Kastike

2 tlk tonnikalaa öljyssä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

¼ tl chilihiutaleita

1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja

1 kasvisliemikuutio

1 rkl kapriksia

2 dl vettä

1 sitruunan raastettu kuori

½ tl mustapippuria myllystä

½ tl suolaa

kourallinen juustoraastettta

  • Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan.
  • Valmista spagetin kiehuessa kastike. Avaa tonnikalapurkit. Nosta kulhon päälle siivilä, ja kumoa siihen kalat öljyineen. Säästä osa öljystä paistoon.
  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna kasarissa ruokalusikallinen tonnikalaöljyä. Sekoita joukkoon sipulit ja chilihiutaleet. Kuullota pari minuuttia.
  • Lisää kirsikkatomaatit, tonnikalat, liemikuutio, kaprikset ja vesi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori kastikkeeseen. Rouhi pintaan mustapippuria ja lisää suola. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Kaada kastike valutetun spagetin joukkoon. Päälle voit raastaa vielä kourallisen juustoa.
  • Vinkki! Kokeile purkkikalan eri makuvaihtoehtoja, esimerkiksi tonnikalaa tilli- tai tomaattikastikkeessa.

Nämä suloiset muffinit pelastavat minkä tahansa kahvipöydän. Muuta ei tarvita – paitsi niiden syöjät!

6 kpl isoa tai 10 kpl pientä muffinia

100 g margariinia
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita + ½ dl muffinien pinnalle
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl kauramaitoa
2 dl puolukoita

Kinuskipursotus
1 ½ dl fariinisokeria
2 dl vaahtoutuvaa soijakermaa (esimerkiksi Alpro)
2 tl vaniljasokeria

  • Valmista kinuski vähintään viisi tuntia ennen käyttöä tai edellisenä päivänä. Kuumenna kattilassa soijakerma ja fariinisokeri niin, että seos kiehahtaa. Älä keitä pidempään. Sekoita joukkoon vaniljasokeri.
  • Nosta kinuskikattila kylmään vesihauteeseen ja jäähdytä välillä sekoittaen. Pane kinuski kulhossa jääkaappiin, jossa se saa jähmettyä viisi tuntia, mieluusti seuraavaan päivään.
  • Tee muffinitaikina vatkaamalla margariini ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vaahdottamista.
  • Yhdistä erikseen kuivat aineet. Sekoita jauhoseos ja kauramaito taikinaan vuorotellen parissa kolmessa erässä. Lisää lopuksi puolukat.
  • Jaa taikina muffinivuokiin ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
  • Kypsennä 200-asteissa uunissa noin 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Anna jäähtyä ennen pursotusta.
  • Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimella ja laita pursotuspussiin. Pursota reilu kerros kuorrutetta jäähtyneille muffineille.

    Valmistuskaika kinuski 20 min + jäähdytys muffinit 35 min

Maitoa saa myös lypsämättä. Tämä itse tehty mantelimaito vie kielen mennessään.

2 ½ dl manteleita
10 dl vettä
ripaus suolaa
(1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria)

  • Pane mantelit tehosekoittimeen. Lisää aluksi vettä vain sen verran, että sekoitettaessa muodostuu tahnamainen massa. Jatka sekoittamista pari minuuttia. Lisää loput vesimäärästä ja sekoita vielä hetki. Lisää suola ja vaniljauute tai -sokeri.
  • Kaada seos tiheän siivilän tai harson läpi kulhoon. Siivilöi monta kertaa, jos haluat maidosta silkkistä.
  • Kaada valmis mantelimaito lasipulloon tai kannelliseen purkkiin. Mantelimaito säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

    Vinkki Siivilöinnistä jääneen mantelimassan voi käyttää sämpylätaikinaan tai sen voi kuivattaa uunissa mantelijauhoksi.

Kastike kruunaa puuron – valitsetko kardemummalla maustetun mustikkakastikkeen vai vaniljaisen puolukkakastikkeen? Maistuu niin aamulla kuin iltasellakin.

Haudutettu puuro

3 dl puurohiutaleita, esimerkiksi
kaura, tattari tai speltti
4 dl vettä
2 dl maitoa
½ tl suolaa

Lisänä

1 omena
2 rkl hunajaa
1 dl siemensekoitusta

  • Hauduta puuro paketin ohjeen mukaan.
  • Nauti sellaisenaan tai raasta joukkoon omena, makeuta hunajalla ja ripottele joukkoon siemeniä.

Mustikkakastike

3 dl (200 g) mustikoita
½–1 dl vettä
(1 rkl sitruunamehua)
½ dl sokeria
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastiketta puuron lisänä.

Puolukkakastike

2 dl puolukoita
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
(hunajaa)

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastikkeena puuron lisänä.