Voiko puuro olla samalla terveellinen että herkullinen? Tämä suklainen unelma on juuri sitä.

1 annos

1 dl kaurahiutaleita
1 rkl kaakaojauhetta
0,5 dl omenaraastetta
0,5 dl soseutettua banaania
1 dl maitoa

Päälle
paahdettuja pähkinöitä
kookoslastuja

  • Sekoita kaurahiutaleiden joukkoon kaakao, omenaraaste ja haarukalla soseutettu banaani.
  • Lisää maito. Laita kylmään maustumaan.
  • Tarjoa puuron päällä erilaisia kuivalla pannulla paahdettuja ja rouhittuja pähkinöitä sekä kookoslastuja.

Omatekoinen liha-, kala- tai kasvisliemi antaa ruualle herkullisen aromin. Tee kerralla isompi satsi ja pakasta osa seuraavaa kertaa varten.

Kalaliemi

2,5 litraa

  • noin 1 kg huolellisesti huuhdeltuja kalojen perkuutähteitä (kalanpää, nahka, selkäruoto, evät tai pikkukaloja)
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 3 l kylmää vettä
  • 5 valkopippuria
  • 5 maustepippuria
  • 2 tl karkeaa merisuolaa
  • vesilitraa kohden
  • tillin- ja persiljanvarsia
  1. Huuhtele perkuutähteet huolellisesti ja pilko palat pienemmiksi. Poista kalan päästä kidukset. Pilko sipuli ja porkkana reilun kokoisiksi paloiksi.
  2. Laita perkeet isoon kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että liemi-ainekset peittyvät. Lisää joukkoon pippurit, suola ja yrtit.
  3. Kuumenna liemi hitaasti kiehumispisteeseen ja anna kiehua hiljalleen poreillen miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää kattilaan vihannekset. Peitä kattila kannella, jätä se hieman raolleen ja anna liemen kiehua vielä 30 minuuttia.
  4. Siivilöi liemi.

Lihaliemi

2 litraa

  • 1 1/2 kg naudan potkaa luineen
  • 1 sipuli kuorineen
  • 2 porkkanaa
  • 3 l vettä
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 laakerinlehti
  • 5 mustapippuria
  • 5 maustepippuria
  • 2-3 tl suolaa
  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa liha paloiksi, halkaise sipuli kuorineen ja leikkaa porkkanat kahteen osaan.
  2. Laita lihat uunipellille ja paahda niitä 20 minuuttia. Lisää joukkoon vihannekset ja jatka paahtamista 20 minuuttia.
  3. Siirrä lihat ja kasvikset isoon kattilaan. Kaavi pellinpohjalle jääneet nesteet ja paahtuneet palat mukaan liemeen, sillä niissä on paljon hyvää makua. Kaada vesi kattilaan ja lisää tomaattipyre, laakerinlehti ja pippurit.
  4. Keitä 3-4 tuntia miedolla lämmöllä. Kuori aina välillä pois liemen pinnalle nouseva vaahto.
  5. Siivilöi liemi ja mausta se suolalla.

Kasvisliemi

2 litraa

  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • pala selleriä tai muutama
  • lehtisellerin varsi
  • pala purjoa
  • pala lanttua tai palsternakkaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 5 mustapippuria
  • pieni nippu yrttejä (persiljaa, timjamia, lipstikkaa)
  • 2 1/2 l vettä
  • 2-3 tl suolaa
  1. Kuutioi kasvikset reilun kokoisiksi paloiksi. Yhdistä kattilassa kasvikset, laakerinlehdet, pippuri, yrtit ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Siivilöi liemi harson tai siivilän läpi. Mausta liemi suolalla.
  2. Kasvisliemi säilyy jääkaapissa 4 päivää. Jos haluat ruskistaa kasviksia ensin öljyssä, niistä valmistettu liemi säilyy pari päivää vähemmän.

Valmista liemi kotona ja kaada termariin, pakkaa purkkiin nuudelikiekko ja lisukkeet. Mahtavan makuinen keitto tekeytyy vasta perillä.

Nuudelikeitto

4 annosta

4 kerää nuudeleita
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl sipulinvarsia pätkittynä
tuoreita yrttejä, esim. korianteria
(chiliä)

Liemi

1 l kanalientä
1–2 sitruunaruohoa pilkottuna
3 kaffirlimetinlehteä
1–3 rkl limetin mehua
1–2 rkl kalakastiketta
1 rkl valkosipulia hienonnettuna
1 rkl inkivääriä pilkottuna

  1. Kiehauta liemi, mausta ja anna hautua 10 minuuttia.
  2. Tarkista maku ja pakkaa siivilöity liemi termospulloon.
  3. Jaa nuudelit ja muut ainekset kulhoihin ja kaada liemi päälle.
  4. Anna nuudeleiden kypsyä noin 3 minuuttia.
  5. Vinkki! Voit lisätä joukkoon savukalaa purkista. 

Viritä uudet maut itse tehtyyn kastikkeeseen. Tässä neljä maistuvaa vaihtoehtoa

Sinappikastike

2 rkl dijoninsinappia
4 rkl oliiviöljyä
½ rkl valkoviinietikkaa
2 rkl vettä
1 tl sokeria
¼ tl suolaa

  1. Mittaa ainekset kannelliseen lasipurkkiin ja ravista kastike tasaiseksi.

Jogurttikastike

2 dl kreikkalaista jogurttia
2 rkl sitruunamehua
1 tl kuivattua minttua tai
1 rkl silputtua tuoretta minttua
1 rkl juoksevaa hunajaa
¼  tl chilijauhetta tai harissaa

  1. Purista sitruunamehu ja silppua minttu. Yhdistä kaikki ainekset jogurttiin.
  2. Anna kastikkeen vetäytyä 15 minuuttia viileässä ennen tarjoilua.

Ruohosipuli-majoneesi

2 keltuaista
2 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunan kuorta
½ tl suolaa
(½ tl sokeria)
2 ½ dl rypsiöljyä
½ dl silputtua ruohosipulia

  1. Käytä huoneenlämpöisiä aineksia.
  2. Sekoita keltuaiset, sitruuna­mehu ja pestyn sitruunan kuori­raaste sauvasekoittimella korkeassa kulhossa.
  3. Anna sauvasekoittimen käydä ja lisää joukkoon rypsiöljyä ohuena nauhana, kunnes majoneesi sakenee. Mausta suolalla, sokerilla ja ruohosipulisilpulla. Pyöräytä seosta vielä   sauvasekoittimella.
  4. Majoneesi säilyy jääkaapissa neljä vuorokautta.

Rucolapesto

1 rs (70 g) rucolaa
1 dl pinjansiemeniä tai kuorettomia manteleita
1 dl parmesaaniraastetta
½ sitruunan mehu
½-1 dl oliiviöljyä
¼ tl suolaa

  1. Huuhtele ja kuivaa rucolanlehdet.
  2. Silppua rucola ja pinjan­siemenet monitoimikoneessa tasaiseksi seokseksi.
  3. Lisää joukkoon koneen käydessä parmesaaniraaste, sitruunamehu, öljy ja ripaus suolaa.

Vinkki: Anna kastikkeiden vetäytyä hetken ja makujen tasoittua ennen tarjoilua.

Kun kaipaat vaihtelua korvapuusteihin, kokeile kahvin makuisia kierteitä. 

Kahvikierteet

noin 30 kpl

150 g voita tai leivontamargariinia
½ l maitoa
1 kananmuna
2 dl ruokosokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
2 ps kuivahiivaa
noin 15 dl vehnäjauhoja

Mokkatäyte
½ l maitoa
1 ps paistonkestävää vaniljakreemiä, esim. Dr. Oetker
1 rkl pikakahvijauhetta

Pinnalle
1 kananmuna
½ dl raesokeria

  1. Sulata rasva. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Lisää kuivahiiva jauhojen joukkoon.
  2. Sekoita maidon joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola sekä osa jauhoista. Lisää taikinaan vähitellen loput jauhot ja rasva.
  3. Alusta, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
  4. Tee täyte. Lisää maidon joukkoon vaniljakreemi ja pikakahvijauhe. Sekoita minuutin ajan kunnes rakenne paksunee. Anna vaahdon vetäytyä jääkaapissa 15 minuuttia. Jos täyte on liian paksua, notkista sitä lorauksella maitoa.
  5. Kumoa taikina leivontapöydälle ja jaa se kahteen osaan. Kauli palat korvapuustien tapaan suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Levitä levyille tasainen kerros mokkatäytettä. Kierrä levyt rullalle ja leikkaa kolmen sentin viipaleiksi. Nosta kierteet leivinpaperille. Nostata pullia noin 15 minuuttia vedottomassa paikassa.
  6. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista kierteitä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.