Mustikkaa, kahvia ja kardemummaa – tämä yhdistelmä toi voiton Aleksis Kiven nimikkoleivos-kilpailussa. Kokeile sinäkin!

Uudenmaan Martat järjesti leivontakilpailun 85-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Voittajaksi raati valisti puuppolalaisen Raija Sipisen Mustikkakivi-leivoksen, jossa yhdistyivät hienolla tavalla mustikan, kahvin ja kardemumman maut.

Paitsi herkullinen, mustikkakivi on myös käytännöllinen leivonnainen. Se säilyy mehevänä ja kosteana, ja sen voi tehdä ajoin ennen ennen tarjoilua. Raadin mielestä leivos oli uudenlainen ja erottui muista ehdokkaista. Sen ulkomuodolla oli myös hyvä symboliarvo: siinä voi nähdä kiven ja Taaborinvuoren.

Leivoksen kehittänyt Raija Sipinen kuuluu itse Aleksis Kiven sukupuuhun, ja aihe oli hänelle siksi hyvin läheinen.

– Yksi lapsenlapsistani on vielä syntynyt Aleksis Kiven päivänä, ja kun hän juhlii tänä vuonna 19-vuotispäiväänsä, teemme tietysti näitä leivoksia silloin, Raija Sipinen kertoi.

Kilpailu oli kaikille avoin. Kolmen parhaan joukkoon valittiin ruokolahtelaisen Seija Sikiön kehittämä Aleksin puolukkaherkku ja imatralaisen Leena Henttosen Aleksin marjakori.

Uudenmaan Marttojen kokoamaan raatiin kuuluivat piirin hallituksen puheenjohtaja Tanja Rantanen, varapuheenjohtaja Tarja Kujala ja hallituksen jäsen Heidi Aho, Aleksis Kivi-seuran johtokunnan jäsen, professori Anto Leikola, kotitalousopettaja Marita Joutjärvi, koulutuspäällikkö Satu Nygård Stadin ammattiopistosta, ruokapalvelualue-esimies Suvi Huotari Aleksia ruokapalveluista, Martat-lehden toimituspäällikkö Helena Kokkonen ja Uudenmaan Marttojen järjestöpäällikkö Anne Lempinen.

Mustikkakivi-leivos

noin 20 kpl

200 g voita sulatettuna
2 kananmunaa
1,5 dl hapanta kermaa (creme fraiche)
0,5 dl piimää
400 g hienoa sokeria
400 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl hienoa suolaa
1 tl kaardemummaa
2 dl kuivattuja tai 3 dl tuoreita kokonaisia mustikoita

Kostutukseen
mustikkamehua

Väliin ja kuorrutukseen
mustikkamokkaa
500 g voita
200 g tomusokeria
0,5 dl vahvaa kahvia
0,5 dl mustikkamehua

  1. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, niiden joukkoon lisätään mustikat, sulatettu voi, kerma-pimäseos ja kananmunat.
  2. Taikina vaivataan puulastalla tai käsin sekaisin ja annostellaan soikeisiin, pieniin voilla voideltuihin leivosvuokiin tai esimerkiksi silikonimuffinssivuokiin ja paistetaan 180-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
  3. Valmista mustikkamokka ja vatkaa kaikki ainekset sähkövatkaimella kuohkeaksi kreemiksi.
  4. Leivokset kumotaan leivinpaperin päälle ja annetaan jäähtyä. Jäähtyneet leivokset halkaistaan kahteen osaan, kostutetaan tikalla mustikkamehua ja väliin levitetään ohut kerros mustikkamokkaa.
  5. Toinen osa leivoksesta laitetaan päälle ja sen pintaa hieman kostutetaan, jonka jälkeen koko pinta peitetään mustikkamokalla. Leivoksen alareunaan laitetaan noin sentin levyisesti fariinisokeria ikäänkuin hiekkapannaksi. Päälle kirjoitetaan sulatetulla suklaalla kirjaimet A.K.

Mansikkakausi on vihdoin käynnistynyt Etelä-Suomessa ja tulevina viikkoina myös muualla maassa. Katso ET:n viisi parasta mansikkareseptiä!

Viime viikonlopun aurinkoiset säät sysäsivät mansikan kypsymisen vauhtiin. Päälajikkeita poimitaan jo Lounais-Suomessa ja Etelä-Suomen rannikkoalueella, kerrotaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry:stä. 

Alkukesän viileiden säiden vuoksi mansikan kypsymisen alueelliset erot ovat normaalia suurempia. Pohjois-Suomessa mansikan kypsymistä joudutaan vielä hieman odottamaan. 

Ilouutisiakin kuitenkin on: satoa saadaan tänä vuonna noin 13-14 miljoonaa kiloa, kun viime vuonna mansikkaa poimittiin 11,9 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on nimittäin vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. 

Poimimme ET:n netistä viisi ihanaa reseptiä, joissa voit hyödyntää tuoreita, kypsiä mansikoita.

1. Mansikka-leipäjuustosalaatti


Mansikka ja leipäjuusto sopivat hienosti yhteen. Tuoreet mansikat pääsevät loistamaan tässä raikkaassa salaatissa. Katso resepti täältä.

2. Mansikka-trifle


Näyttävään jälkiruokaan tulee kerroksittain mansikkakiisseliä, jugurttia, keksejä ja paahdettua marenkia. Komeus koristellaan tietysti tuoreilla mansikoilla. Katso resepti täältä.

3. Mansikkainen suklaajuustokakku


Suussasulava suklaakakku tehdään tuorejuustosta. Kakku nautitaan mansikkasoseen ja mansikoiden kera. Katso resepti täältä.

4. Muurinpohjaletut ja mansikkasalsa


Kesän ihanin herkku on muurinpohjalettu. Sen kanssa maistuu ranskankerma ja limellä ja chilillä terästetty mansikkasalsa. Katso resepti täältä.

5. Maan paras mansikkaleivos


Tämä leivos valloittaa kesäisin koko Kuhmon seudun, kertoo paikallinen leipomoyrittäjä. Ohje on helppo ja lopputulos herkullinen. Kokeile vaikka! Katso resepti täältä.

P.s. Tiesitkö, että mansikka on luomulääke?Lue, miten se auttaa turvotukseen ja ruoansulatukseen

Kesän paras herkku on vastapaistettu muurinpohjalettu. Se höystetään ranskankermalla ja ihanalla mansikkasalsalla. 

Muurinpohjaletut ja mansikkasalsa

noin 10 isoa lettua

4 kananmunaa
1 l maitoa
2 dl ohrajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ dl sulatettua voita
yhden limetin raastettu kuori

Mansikkasalsa

1 l mansikoita
1 pieni mieto chilipalko
2 limetin mehu
50 g voita
(sokeria)

Lisäksi

2 prk (à 200 g) ranskankermaa
voita paistamiseen

  1. Sekoita lettutaikinan ainekset tasaiseksi. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia, mielellään pidempään.
  2. Poista mansikoista kannat ja lohko marjat. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna palko.
  3. Paista taikinasta pitsimäisiä lettuja.
  4. Valmista salsa. Kuumenna voi pannulla. Lisää joukkoon chili ja hauduta muutama minuutti. Lisää mansikat ja kääntele pannulla muutama minuutti. Lorauta sekaan limetin mehu ja sokeria maun mukaan.
  5. Nosta letut, ranskankerma ja salsa tarjolle. Kukin syöjä voi levittää letun päälle haluamansa määrän ranskankermaa ja mansikkasalsaa.
Hiivaton ryynirieska maistuu niillekin, jotka eivät erikoisruokavaliota noudattaisikaan.

Närästystä, turvotusta, ilmavaivoja, keliakiaa. Leipää ei tarvitse hylätä, vaikka vatsa oikkuilisi vehnästä tai hiivasta. Nämä helpottavat herkkävatsaisen hiilarihimoa.

ET-lehti kertoi aiemmin vehnän ja viljan jättäneistä Arja Kivekkäästä ja Tarja Kvarnströmistä. He paljastivat lempireseptinsä: Tarja tykkää gluteenittomasta näkkileivästä, Arja hiivattomasta pizzasta.

Nämä leivät, pizza ja näkkileipä on helppo valmistaa – vaikka kaikki samalla kertaa.

Tattarileipäset 

  • noin 12 kpl
  • 1 dl luonnonjogurttia
  • 1 ½ dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • ¾ tl suolaa
  • 1 ½ dl tattarihiutaleita
  • ½ dl perunajauhoja
  • noin 5 dl luontaisesti gluteenittomia jauhoja
  1. Sekoita jogurtti ja vesi. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva.
  2. Lisää suola ja hiutaleet sekä kevyesti alustaen perunajauho ja gluteenittomat jauhot.
  3. Leivo tai lusikoi taikinasta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota leipäsiä vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  4. Tarjoa heti paiston jälkeen lämpiminä. Pakasta loput.

Gluteeniton näkkileipä

  • 2 dl maissijauhoja
  • 0,75 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,5 dl pellavansiemeniä
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 0,5 dl kurpitsansiemeniä
  • 2,5 dl kiehuvaa vettä
  • 0,5 dl öljyä
  • sormisuolaa
  1. Yhdistä kuivat ainekset kulhossa.
  2. Kaada kiehuva vesi ja öljy kulhoon ja sekoita tasaiseksi tahnaksi kuivien ainesten kanssa.
  3. Kaada massa pellille leivinpaperin päälle.
  4. Laita käsi muovipussiin ja tasoita taikina mahdollisimman ohueksi.
  5. Ripottele sormisuola taikinan pinnalle.
  6. Leikkaa halutessasi taikina sopivan kokoisiksi paloiksi.
  7. Paista kiertoilmauunissa 150 asteessa noin tunnin.

Hiivaton pizza

  • 6 dl ruisjauhoja (tai gluteenitonta tummaa jauhoseosta)
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 1 ½ tl suolaa
  • 3 dl vettä
  • 3 rkl öljyä/ sulatettua voita
  1. Yhdistä leivinjauhe, suola ja ruisjauhot. Lisää vesi ja öljy, vaivaa taikinaksi.
  2. Levitä se uunipellille leivinpaperin päälle. Täytä pizza mielesi mukaan.
  3. Paista 250 asteessa 12–15 minuuttia.
     

Hiivaton ryynirieska

  • 20 palaa
  • 1 l maitoa
  • 2 dl kermaviiliä
  • 2 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita

Lisäksi

  • 5 dl kaurahiutaleita
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • 25–50 g voita
  1. Sekoita maito ja kermaviili. Lisää joukkoon ohrasuurimot. Anna seoksen seistä yön yli jääkaapissa.
  2. Lisää 3 tuntia ennen paistamista kaurahiutaleet, muna ja suola.
  3. Sulata nokare voita uunipannulla leivinpaperin päällä. Kaada taikina pellille.
  4. Paista rieskaa 250-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

ET-lehti kysyi lukijoiltaan parhaita juhlatarjottavia. Tämä suussasulava ja helppo resepti osallistui Parasta sukupöytään -kilpailuun. 

12 annosta

9 kpl (130 g) Digestive täysjyväkeksiä
35 g voita

Täyte

200 g tummaa suklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g (1,8 dl) sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa
2 ½ dl kuohukermaa
Koristeeksi esim. suklaarouhetta, marjoja, syötäviä kukkia

Tee näin

  • Laita irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle voipaperi, niin kakku on myöhemmin helpompi irrottaa vuoasta.
  • Murenna keksit monitoimikoneessa. Lisää sulatettu voi. Painele seos kakkuvuokaan. 
  • Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita erillisessä kulhossa tuorejuusto ja 1 dl sokeria sekä vanilliinisokeri. Erota kananmunista keltuaiset ja lisää ne juustoseokseen. Säilytä valkuaiset. Valuta joukkoon suklaasula.
  • Vatkaa valkuaiset ja loppu sokeri erikseen puhtaassa kulhossa, puhtaalla vatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää seos juusto-suklaamassaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää seokseen.
  • Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle. Peitä vuoka leivinpaperilla. Pidä kakkua yön yli pakastimessa.
  • Ota kakku pois pakkasesta noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Koristele suklaarouheella, marjoilla tai syötävillä kukilla.

Katso myös: Parhaat kakut juhliin x 10