Kuva: Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

Hieman erilainen bostonpulla sopii hyvin kahvin kanssa tarjottavaksi.

Suklaaboston

3 dl maitoa
30 g palahiivaa
½ kananmunaa
1 ¼ dl sokeria
½ tl suolaa
½ rkl kardemummaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai leivontamargariinia

Täyte
2 dl aprikoosimarmeladia
100 g tummaa suklaata
25 g voita tai leivontamargariinia

Pinnalle
½ kananmunaa
½ dl mantelilastuja
1 rkl tomusokeria

Tee näin:

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Riko muna lasissa. Laita taikinaan noin puolet munamassasta. Säästä loput voiteluun. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.

Alusta joukkoon osa vehnäjauhoista. Sulata rasva ja lisää se vähän jäähtyneenä taikinaan loppujen jauhojen kanssa. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa käsistä.

Anna taikinan nousta leivinliinan alla vedottomassa paikassa noin puoli tuntia.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä pinnalle ohut kerros aprikoosimarmeladia. Sulata suklaa kattilassa tai mikroaaltouunissa ja lisää joukkoon voinokare. Anna suklaan hieman jäähtyä ja levitä se aprikoosihillon päälle. Kierrä levy rullalle ja leikkaa pötköstä noin 6 sentin paloja.

Pingota leivinpaperi irtopohjaisen kakkuvuuan pohjalle. Asettele palat väljästi kakkuvuokaan. Jos kaikki palat eivät mahdu, tee lopuista korvapuusteja.
Nostata pullaa vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia.

Voitele bostonin pinta munalla. Ripottele päälle mantelilastuja. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

Koristele jäähtynyt suklaaboston tomusokerilla.

Mansikkakausi on vihdoin käynnistynyt Etelä-Suomessa ja tulevina viikkoina myös muualla maassa. Katso ET:n viisi parasta mansikkareseptiä!

Viime viikonlopun aurinkoiset säät sysäsivät mansikan kypsymisen vauhtiin. Päälajikkeita poimitaan jo Lounais-Suomessa ja Etelä-Suomen rannikkoalueella, kerrotaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry:stä. 

Alkukesän viileiden säiden vuoksi mansikan kypsymisen alueelliset erot ovat normaalia suurempia. Pohjois-Suomessa mansikan kypsymistä joudutaan vielä hieman odottamaan. 

Ilouutisiakin kuitenkin on: satoa saadaan tänä vuonna noin 13-14 miljoonaa kiloa, kun viime vuonna mansikkaa poimittiin 11,9 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on nimittäin vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. 

Poimimme ET:n netistä viisi ihanaa reseptiä, joissa voit hyödyntää tuoreita, kypsiä mansikoita.

1. Mansikka-leipäjuustosalaatti


Mansikka ja leipäjuusto sopivat hienosti yhteen. Tuoreet mansikat pääsevät loistamaan tässä raikkaassa salaatissa. Katso resepti täältä.

2. Mansikka-trifle


Näyttävään jälkiruokaan tulee kerroksittain mansikkakiisseliä, jugurttia, keksejä ja paahdettua marenkia. Komeus koristellaan tietysti tuoreilla mansikoilla. Katso resepti täältä.

3. Mansikkainen suklaajuustokakku


Suussasulava suklaakakku tehdään tuorejuustosta. Kakku nautitaan mansikkasoseen ja mansikoiden kera. Katso resepti täältä.

4. Muurinpohjaletut ja mansikkasalsa


Kesän ihanin herkku on muurinpohjalettu. Sen kanssa maistuu ranskankerma ja limellä ja chilillä terästetty mansikkasalsa. Katso resepti täältä.

5. Maan paras mansikkaleivos


Tämä leivos valloittaa kesäisin koko Kuhmon seudun, kertoo paikallinen leipomoyrittäjä. Ohje on helppo ja lopputulos herkullinen. Kokeile vaikka! Katso resepti täältä.

P.s. Tiesitkö, että mansikka on luomulääke?Lue, miten se auttaa turvotukseen ja ruoansulatukseen

Kesän paras herkku on vastapaistettu muurinpohjalettu. Se höystetään ranskankermalla ja ihanalla mansikkasalsalla. 

Muurinpohjaletut ja mansikkasalsa

noin 10 isoa lettua

4 kananmunaa
1 l maitoa
2 dl ohrajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ dl sulatettua voita
yhden limetin raastettu kuori

Mansikkasalsa

1 l mansikoita
1 pieni mieto chilipalko
2 limetin mehu
50 g voita
(sokeria)

Lisäksi

2 prk (à 200 g) ranskankermaa
voita paistamiseen

  1. Sekoita lettutaikinan ainekset tasaiseksi. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia, mielellään pidempään.
  2. Poista mansikoista kannat ja lohko marjat. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna palko.
  3. Paista taikinasta pitsimäisiä lettuja.
  4. Valmista salsa. Kuumenna voi pannulla. Lisää joukkoon chili ja hauduta muutama minuutti. Lisää mansikat ja kääntele pannulla muutama minuutti. Lorauta sekaan limetin mehu ja sokeria maun mukaan.
  5. Nosta letut, ranskankerma ja salsa tarjolle. Kukin syöjä voi levittää letun päälle haluamansa määrän ranskankermaa ja mansikkasalsaa.