Jäikö joulusta yli suklaata? Mehevän suklaakakun taikinasta loihdit lähes samalla vaivalla kolme eri jälkiruokaa.

Mehevä suklaakakku

200 g tummaa suklaata (70 %)
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus
espressoa
Mantelikerma
2 dl kuohukermaa
100 g mantelimassaa
½ dl tomusokeria
Koristeeksi
tomusokeria

  1. Sulata suklaa mikrossa.
  2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon yksitellen munat. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi joukkoon.
  3. Lisää taikinaan lopuksi sula suklaa. Sekoita tasaiseksi.
  4. Lusikoi taikina leivitettyyn rengasvuokaan. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa 25–35 minuuttia.
  5. Kumoa hieman jäähtyneenä. Kostuta halutessasi espressolla.
  6. Valmista ennen tarjoilua mantelikerma. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja raasta mantelimassaa joukkoon. Makeuta tomusokerilla. Tarjoa kakun makuparina.
  7. Koristele kakku ennen tarjoilua tomusokerilla.

Muunos 1: Muruista makeaa

  1. Kokoa jälkiruoka. Murenna annosmaljoihin kerroksittain suklaakakkua, marenkia ja kermavaahtoa.
  2. Lohko joukkoon kypsiä luumuja.
  3. Lorauta halutessa kastikkeeksi esimerkiksi kahvilikööriä.

Muunnos 2: Kakusta muffini

  1. Tee samasta taikinasta annoksia. Lusikoi taikinaa muffinivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
  2. Taikinaan saa potkua lisäämällä siihen ripauksen chilijauhetta.

Rakkaudella, Malin on paras suomalainen gluteeniton keittokirja, johon olen törmännyt. Suolainen piirakkapohjan resepti osoittautui loistavaksi.

Rakkaudella, Malin -keittokirja (Teos & Förlaget, 2017) olisi vahvoilla, jos valittaisiin parasta suomalaista gluteenitonta keittokirjaa. Kirjassa on juuri sellaisia ohjeita, joita parikymmentä vuotta gluteenittomasti kokkailleena kaipaan: suolaisia ja makeita piiraita, erilaisia leipiä ja sämpylöitä, keksejä. Siis niitä leivonnaisia, joiden rakenne jää helposti murenevaksi ja maku vähän sahajauhomaiseksi. 

 

Käytännössä kaikissa kirjan ohjeissa käytetään useita eri jauhoja. Kävin kaupan kautta täydentämässä omat varastoni, ja nyt jauhohyllyssä on kaurasta, riisistä, perunasta, tattarista, maissista, kookoksesta, hirssistä ja perunakuidusta ja psylliumista valmistettuja jauhoja. Jos leipoo säännöllisesti gluteenittomasti, tämä valikoima kannattaa hankkia kaappiin.

Lisäksi kannattaa hankkia keittiövaaka. Malin antaa mitat sekä deseinä että grammoina, mutta oikeammat jauhomäärät ja niiden keskinäiset suhteet saa vaa'alla. Jauhojen punnitseminen on muuten aika hauskaa – vähän kuin kauppaleikit lapsena!

Kirjassa on sopivassa suhteessa perusohjeita (suolainen piirakka, rapeakuorinen leipä) ja uusia inspiraatioita (polentakakku, vaniljakreemillä täytetty piiras) sekä muutamia helppotekoisia arkiruokaresepetejä (kasvisnuudelit).

Kunkin reseptin yhteydessä Malin kertoo lyheysti sen taustasta, mikä tekee kirjasta hauskaa luettavaa, vaikka ei aikoisikaan juuri sillä hetkellä leipoa. Kirjan lopussa esitellään pari suomalaista suloista kahvilaa ja niiden gluteenittomat bravuurireseptit. 

Koska olen kokeillut vaikka kuinka montaa gluteenitonta piirakkapohjaa löytämättä suosikkiani, kokeilin Malinin parhaaksi piirakkapohjakseen mainostamaa ruokaisaa tonnikalapiirakkaa.  

Pohja oli helppo tehdä, ja se suostui asettumaan piirakkavuokaan ihan kuivin käsin ilman jauhoja. Olisi kannattanut tehdä vähän korkeammat reunat, koska täytettä tulee paljon, ja sen päälle kaadetaan vielä munamaito. 

Ohjeessa sanottiin paistoajaksi vartti, mutta piirakka näytti pinnalta kauniilta vasta 25 minuutin paistamisen jälkeen.

Piirakka onnistui hyvin ja lunasti lupaukset: pohja leikkautui ja pysyi kasassa kuin normaali piiraspohja – ja maistui hyvältä myös normaalisyöjän mielestä. Tonnikalatäyte jäi vähän vetiseksi, tonnikala olisi ehkä kannattanut valuttaa. Seuraavana päivänä täyte oli vetäytynyt niin, että ongelma poistui. 

Ruokaisa tonnikalapiirakka

Taikina

100 grammaa kylmää voita kuutioituna
50 g maustamatonta tuorejuustoa
55 g (1 dl) riisijauhoa
55 g (1 dl) tattarijauhoa
45 g (1 dl) gluteenitonta kaurajauhoa
1 rkl psylliumrouhetta
1 rkl kylmää vettä

Täyte

1 purkki tonnikalaa
puolikas keltainen paprika pieninä paloina
puolikas punainen paprika pieninä paloina
1 dl suikaloitua kevätsipulia varsineen
puolikas kesäkurpitsa suikaloituna
175 g pussi mozzarellaraastetta

Munamaito

3 munaa
2,5 dl maitoa
suolaa ja pippuria maun mukaan

1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi.
2. Tee piiraspohja. Sekoita voi, tuorejuusto, jauhot ja psyllium monitoimikoneella murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja työstä nopeasti taikinaksi,
3. Painele taikina tasaisesti piirasvuokaan, pistele pohja haarukalla ja esipaista 10 minuuttia, Anna jäähtyä.
4. Tee täyte. Sekoita tonnikala, paprikat, kevätsipuli, kesäkurpitsa ja puolet juustoraasteesta kulhossa. Levitä pohjalle,
5. Tee munamaito. vatkaa munat ja maito ja mausta. 
6. Levitä munamaito tasaisesti piiraspohjalle ja ripottele päälle loput juustoraasteet.
7. Paista piirasta 200 asteessa noin 15 minuuttia riippuen piirasuvuoan ja täytteen paksuudesta. Kun täyte on hyytynyt ja piiras on kauniin värinen, se on valmis.
8. Tarjoa vihreän salaatin ja hyvän kastikkeen kera.

PS. Tein kirjasta myös pikapullia ja omatekoista granolaa, jonka juju on omenamehussa liotetuissa aineksissa. Molemmat onnistuivat hyvin, ja aion tehdä toistekin.

Pyöräytä raparperikauden alkajaisiksi herkullinen gluteeniton piirakka. 

noin 1 litra raparperin paloja
kanelia
kardemummaa 
raesokeria
0,5 dl sokeria
1 muna
1 dl perunajauhoa
3/4 dl juoksevaa margariinia
1 tl vaniljasokeria
(1 rkl sitruunamehua)

  • Säädä uuni 180-asteeseen.
  • Levitä raparperinpalat leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele paloille kanelia, kardemummaa ja raesokeria. Laita ne  uuniin pehmenemään taikinan teon ajaksi.
  • Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulanut margariini,vaniljasokeri ja sitruunamehu. Sekoita leivinjauhe perunajauhoon. Yhdistä jauhot varovasti nostelleen muna-sokerivaahtoon.
  • Siirrä pehmenneet raparperinpalat halkaisijaltaan 24 cm:n piirakkavuokaan. 
  • Kaada taikina nauhana raparperien päälle.  Paista 10–15 min.

 

Parhaat piirakat, salaatit, kakut. Löydä maukkaimmat ohjeet juhlapöytään, buffetiin ja illanistujaisiin ET-lehden rakkaimmista resepteistä.

ET-lehti kysyi lukijoiltaan parhaita juhlatarjottavia. Tämä suussasulava ja helppo resepti osallistui Parasta sukupöytään -kilpailuun. 

12 annosta

9 kpl (130 g) Digestive täysjyväkeksiä
35 g voita

Täyte

200 g tummaa suklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g (1,8 dl) sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa
2 ½ dl kuohukermaa
Koristeeksi esim. suklaarouhetta, marjoja, syötäviä kukkia

Tee näin

  • Murenna keksit monitoimikoneessa. Lisää sulatettu voi. Painele seos irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Laita pohjalle voipaperi, niin kakku on myöhemmin helpompi irrottaa vuoasta.
  • Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita erillisessä kulhossa tuorejuusto ja 1 dl sokeria sekä vanilliinisokeri. Erota kananmunista keltuaiset ja lisää ne juustoseokseen. Säilytä valkuaiset. Valuta joukkoon suklaasula.
  • Vatkaa valkuaiset ja loppu sokeri erikseen puhtaassa kulhossa, puhtaalla vatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää seos juusto-suklaamassaan. Vatkaa kerma vaahdoksija lisää seokseen.
  • Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle. Peitä vuoka leivinpaperilla. Pidä kakkua yön yli pakastimessa. Ota kakku pois pakkasesta noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Koristele suklaarouheella, marjoilla tai syötävillä kukilla.

Parhaat kakut juhliin x 10