Jokainen päivä on pannukakkupäivä, julistaa Norjan kuuluisin tv-kokki Lise Finckenhagen. Sopii meille!

Kuvankaunis Michelin-tähdellä palkittu nelikymppinen Lise Finckenhagen on pyöräyttänyt reseptikirjan, joka keskittyy vain lettuihin ja pannukakkuihin.

Perusohjeet, joita on viisi, listataan heti kirjan avausaukeamalla. Sitten alkaa maustaminen ja varioiminen. Ihmetyttää vain, miten sillisalaattimaisesti aihetta käsitellään.

Sekaisin ovat pekoniletut ja letuista koottu tummasuklaakakku, makkaroilla ryyditetty olutpannukakku ja mansikka-kermakakku. Kotikokkina toivoisin, että ohjeet olisi ryhmitelty jämptimmin esimerkiksi suolaisiin ja makeisiin.

Mikä kirjassa toimii?

Ennakkoluulottomuus, inspiroivat kuvat, kekseliäät ohjeet - ja tämä kaikki toimii hyvin. Sukujuureni ovat Etelä-Pohjanmaalla ja Hämeessä, joten vierastan sanaa lettu. Se kuulostaa korvissani hienostelulta, mutta tämä on varmaan hienostelua tämäkin. Lätty on kuitenkin sanana minun suosikkini.

Tuliko siitä pannukakku?

Perheeni on pannukakkuperhe, joten olemme vaativa kohderyhmä tällaiselle keittokirjalle. Kaikista kriittisin on 14-vuotias tyttäreni, joka harrastaa pannukakkuja aamupalaksi ja iltapalaksi, lohturuuaksi ja juhla-ateriaksi. Hän poimi kirjasta klassisen banaani-suklaalettujen ohjeen.

Ohje oli yksinkertainen ja silti yksityiskohtainen. Asiat sanotaan selvästi, kuten "sulata sokeri isolla paistinpannulla keskilämmöllä" ja "paista vielä 20 sekuntia".

Lopputulos oli niin ihana, että lauantaiaamu tuntui sunnuntailta. Yli 50 ohjeesta riittää yksi vuoden jokaiselle viikolle.

Miltä näytti? Tältä.

Ohuet letut

12-14 ohutta lettua

3 isoa kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
(1 rkl sokeria)
5 dl maitoa
1/4 tl suolaa
voita tai öljyä paistamiseen

Tee näin:

Vatkaa kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia ennen paistamista.

Paista taikinasta ohuita lettuja keskikokoisella paistinpannulla keskilämmöllä. Paistamiseen ei juuri tarvitse käyttää rasvaa. Halutessasi voit pyyhkäistä talouspaperilla pannuun vain ohuelti voita ja öljyä ennen uuden letun paistamista. Kaada pannulle reilusti taikinaa, odota 2-3 sekuntia ja kaada ylimääräinen taikina sitten takaisin kulhoon. "Leikkaa" taikinan kaatamisesta syntynyt reuna pois pienellä lastalla.

Käännä lettu, kun sen alapuoli näyttää kauniin kullanväriseltä, ja paista vielä 20 sekunta toiselta puolelta.

Banaani-suklaaletut

4 valmista isoa lettua
2-3 banaania
2 rkl sokeria
2 rkl voita
50 g suklaata raastettuna tai hienonnettuna
suklaakastiketta

Leikkaa banaanit viipaleiksi. Sulata sokeri varovasti vaaleaksi karamelliksi isolla paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää joukkoon banaaniviipaleet ja voi. Paista banaaniviipaleet nopeasti kullanvärisiksi karamellissa.

Jaa paistetut banaaniviipaleet lettujen päälle ja ripota pinnalle suklaaraaste. Kääri letut löyhiksi rulliksi ja tarjoa niiden lisukkeena suklaakastiketta.

ET:n toimitus testaa uusia keittokirjoja kokeilemalla niiden reseptejä.

Rakkaudella, Malin on paras suomalainen gluteeniton keittokirja, johon olen törmännyt. Suolainen piirakkapohjan resepti osoittautui loistavaksi.

Rakkaudella, Malin -keittokirja (Teos & Förlaget, 2017) olisi vahvoilla, jos valittaisiin parasta suomalaista gluteenitonta keittokirjaa. Kirjassa on juuri sellaisia ohjeita, joita parikymmentä vuotta gluteenittomasti kokkailleena kaipaan: suolaisia ja makeita piiraita, erilaisia leipiä ja sämpylöitä, keksejä. Siis niitä leivonnaisia, joiden rakenne jää helposti murenevaksi ja maku vähän sahajauhomaiseksi. 

 

Käytännössä kaikissa kirjan ohjeissa käytetään useita eri jauhoja. Kävin kaupan kautta täydentämässä omat varastoni, ja nyt jauhohyllyssä on kaurasta, riisistä, perunasta, tattarista, maissista, kookoksesta, hirssistä ja perunakuidusta ja psylliumista valmistettuja jauhoja. Jos leipoo säännöllisesti gluteenittomasti, tämä valikoima kannattaa hankkia kaappiin.

Lisäksi kannattaa hankkia keittiövaaka. Malin antaa mitat sekä deseinä että grammoina, mutta oikeammat jauhomäärät ja niiden keskinäiset suhteet saa vaa'alla. Jauhojen punnitseminen on muuten aika hauskaa – vähän kuin kauppaleikit lapsena!

Kirjassa on sopivassa suhteessa perusohjeita (suolainen piirakka, rapeakuorinen leipä) ja uusia inspiraatioita (polentakakku, vaniljakreemillä täytetty piiras) sekä muutamia helppotekoisia arkiruokaresepetejä (kasvisnuudelit).

Kunkin reseptin yhteydessä Malin kertoo lyheysti sen taustasta, mikä tekee kirjasta hauskaa luettavaa, vaikka ei aikoisikaan juuri sillä hetkellä leipoa. Kirjan lopussa esitellään pari suomalaista suloista kahvilaa ja niiden gluteenittomat bravuurireseptit. 

Koska olen kokeillut vaikka kuinka montaa gluteenitonta piirakkapohjaa löytämättä suosikkiani, kokeilin Malinin parhaaksi piirakkapohjakseen mainostamaa ruokaisaa tonnikalapiirakkaa.  

Pohja oli helppo tehdä, ja se suostui asettumaan piirakkavuokaan ihan kuivin käsin ilman jauhoja. Olisi kannattanut tehdä vähän korkeammat reunat, koska täytettä tulee paljon, ja sen päälle kaadetaan vielä munamaito. 

Ohjeessa sanottiin paistoajaksi vartti, mutta piirakka näytti pinnalta kauniilta vasta 25 minuutin paistamisen jälkeen.

Piirakka onnistui hyvin ja lunasti lupaukset: pohja leikkautui ja pysyi kasassa kuin normaali piiraspohja – ja maistui hyvältä myös normaalisyöjän mielestä. Tonnikalatäyte jäi vähän vetiseksi, tonnikala olisi ehkä kannattanut valuttaa. Seuraavana päivänä täyte oli vetäytynyt niin, että ongelma poistui. 

Ruokaisa tonnikalapiirakka

Taikina

100 grammaa kylmää voita kuutioituna
50 g maustamatonta tuorejuustoa
55 g (1 dl) riisijauhoa
55 g (1 dl) tattarijauhoa
45 g (1 dl) gluteenitonta kaurajauhoa
1 rkl psylliumrouhetta
1 rkl kylmää vettä

Täyte

1 purkki tonnikalaa
puolikas keltainen paprika pieninä paloina
puolikas punainen paprika pieninä paloina
1 dl suikaloitua kevätsipulia varsineen
puolikas kesäkurpitsa suikaloituna
175 g pussi mozzarellaraastetta

Munamaito

3 munaa
2,5 dl maitoa
suolaa ja pippuria maun mukaan

1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi.
2. Tee piiraspohja. Sekoita voi, tuorejuusto, jauhot ja psyllium monitoimikoneella murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja työstä nopeasti taikinaksi,
3. Painele taikina tasaisesti piirasvuokaan, pistele pohja haarukalla ja esipaista 10 minuuttia, Anna jäähtyä.
4. Tee täyte. Sekoita tonnikala, paprikat, kevätsipuli, kesäkurpitsa ja puolet juustoraasteesta kulhossa. Levitä pohjalle,
5. Tee munamaito. vatkaa munat ja maito ja mausta. 
6. Levitä munamaito tasaisesti piiraspohjalle ja ripottele päälle loput juustoraasteet.
7. Paista piirasta 200 asteessa noin 15 minuuttia riippuen piirasuvuoan ja täytteen paksuudesta. Kun täyte on hyytynyt ja piiras on kauniin värinen, se on valmis.
8. Tarjoa vihreän salaatin ja hyvän kastikkeen kera.

PS. Tein kirjasta myös pikapullia ja omatekoista granolaa, jonka juju on omenamehussa liotetuissa aineksissa. Molemmat onnistuivat hyvin, ja aion tehdä toistekin.

Pyöräytä raparperikauden alkajaisiksi herkullinen gluteeniton piirakka. 

noin 1 litra raparperin paloja
kanelia
kardemummaa 
raesokeria
0,5 dl sokeria
1 muna
1 dl perunajauhoa
3/4 dl juoksevaa margariinia
1 tl vaniljasokeria
(1 rkl sitruunamehua)

  • Säädä uuni 180-asteeseen.
  • Levitä raparperinpalat leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele paloille kanelia, kardemummaa ja raesokeria. Laita ne  uuniin pehmenemään taikinan teon ajaksi.
  • Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulanut margariini,vaniljasokeri ja sitruunamehu. Sekoita leivinjauhe perunajauhoon. Yhdistä jauhot varovasti nostelleen muna-sokerivaahtoon.
  • Siirrä pehmenneet raparperinpalat halkaisijaltaan 24 cm:n piirakkavuokaan. 
  • Kaada taikina nauhana raparperien päälle.  Paista 10–15 min.

 

Parhaat piirakat, salaatit, kakut. Löydä maukkaimmat ohjeet juhlapöytään, buffetiin ja illanistujaisiin ET-lehden rakkaimmista resepteistä.

Suolaiset piirakat

Katso 10 parasta piirakkareseptiä tästä.

Voileipäkakut

Salaatit

ET-lehden 10 maukkainta salaattia

Keitot

Enemmän keittoreseptejä: 10 suosikkia

Kakut

Parhaat kakut juhliin x 10

Pullat ja piirakat

Suklaaleivonnaiset

10 x suussa sulavat suklaaherkut

Pikkuleivät

Muffinit

Nopeat naposteltavat

ET-lehti kysyi lukijoiltaan parhaita juhlatarjottavia. Tämä suussasulava ja helppo resepti osallistui Parasta sukupöytään -kilpailuun. 

12 annosta

9 kpl (130 g) Digestive täysjyväkeksiä
35 g voita

Täyte

200 g tummaa suklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g (1,8 dl) sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa
2 ½ dl kuohukermaa
Koristeeksi esim. suklaarouhetta, marjoja, syötäviä kukkia

Tee näin

  • Murenna keksit monitoimikoneessa. Lisää sulatettu voi. Painele seos irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Laita pohjalle voipaperi, niin kakku on myöhemmin helpompi irrottaa vuoasta.
  • Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita erillisessä kulhossa tuorejuusto ja 1 dl sokeria sekä vanilliinisokeri. Erota kananmunista keltuaiset ja lisää ne juustoseokseen. Säilytä valkuaiset. Valuta joukkoon suklaasula.
  • Vatkaa valkuaiset ja loppu sokeri erikseen puhtaassa kulhossa, puhtaalla vatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää seos juusto-suklaamassaan. Vatkaa kerma vaahdoksija lisää seokseen.
  • Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle. Peitä vuoka leivinpaperilla. Pidä kakkua yön yli pakastimessa. Ota kakku pois pakkasesta noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Koristele suklaarouheella, marjoilla tai syötävillä kukilla.

Parhaat kakut juhliin x 10