Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirja saa veden kielelle. Helppo luumurahkakakku maistui kaikenikäisille vieraille.

En ole jouluihminen, mutta Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirja viettelee suunnittelemaan kaikenlaista jouluhyvää. Mikä parasta, näillä ohjeilla on käyttöä muulloinkin kuin jouluna.

Vesi herahtaa kielelle tämän kirjan kanssa. Siihen ovat syynä ennen muuta Laura Riihelän herkulliset kuvat. Kiitos myös Timo Hämäläiselle selkeästä taitosta: kuva omallaan sivullaan ja ohje toisella, ei turhia kikkailuja.

Kirja sisältää kaikkea hyvää jouluksi: alkuun ja napostelunälkään, pääruuiksi ja oheen, jälkiruuiksi, kahvipöytään ja pikkuherkuiksi. Tekijät ovat laatineet runsaasti ohjeita myös vegaaneille, mistä iso plussa.

Ruuissa on perinteinen pohja, mutta modernit höysteet. Miten olisi vaikkapa uunirosolli? Rosollille tehdään gratiinikastike vuohenjuustosta ja kuohukermasta. Täytetty possunfileerulla, jonka sisuksiin upotetaan parmankinkkua ja salviaa, näyttää myös mitä herkullisimmalta. Mutta kun puoliso on jouluisin ehdoton kinkkumies, täytynee säästää tämä ohje myöhemmäksi.

Tekijät ovat ajatelleet joulua ruokapöytää pidemmälle. Mainio lisä ovat ruokalahjaohjeet. Purkkiin voi kerrostaa vaikkapa joulupuuron, näkkärin tai joulucookiesatsin kuivat ainekset ja lykätä ohjeen kylkeen. Joulukoristeita tuskin askartelen, mutta voisin, koska niidenkin ohjeet ovat aika simppelit.

Erikoisuus: tässä joulukirjassa muistetaan, että elämää on myös joulun jälkeen ja pyöräytetään lopuksi herkut tähteistä.

Rahkan rakastajille

Perhe rakastaa perinteitä, joten joulupöydän suolaisia emme juuri vaihtele. Jälkiruuat saavat olla mitä vain, mutta usein unohdamme ne suosiolla ja satsaamme kakkuun.

Valitsin Luumurahkakakun, koska rakastan rahkaa, jogurttia ja luumua. Toinen peruste oli ohjeen yksinkertaisuus. Voisin kuvitella tekeväni tällaisen tänä jouluna.

Kerrankin tein justiin niin kuin ohjeessa sanottiin. Eikä mikään mennyt tehdessä pieleen – ihme! Lopputulos jopa muistuttaa kirjan ohjetta, ihme numero kaksi.

Tarjosin kakkua lapsille ja lastenlapsille – sama porukka istuu pöydällä joulupäivänäkin. Hyvin kelpasi Leolle, 3,5, ja Iidalle, pian 2 vuotta.

Hyvää joulua!

Luumurahkakakku

8-10 annosta

POHJA

200 g Digestive-keksejä
80 g voita

TÄYTE

5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
5 dl maustamatonta jogurttirahkaa
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
150 g luumumarmeladia
(tilkka kuumaa vettä)

KORISTELUUN

Rouhittua tummaa suklaata

Tee näin:

Murskaa keksit tehosekoittimessa hienoksi jauhelmaksi. Sulata voi ja sekoita se keksijauhelman joukkoon. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija noin 22 cm) pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jogurttirahkaan sokeri ja luumumarmeladi. Kääntele seokseen myös kermavaahto. Kuumenna tilkka vettä ja liuota siihen pehmenneet, kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivate täyteseokseen ohuena nauhana hyvin sekoittaen.

Levitä täyte keksipohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Koristele suklaarouheella ja vie tarjolle.

Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm: Hyvää joulua. Valokuvat Laura Riihelä. WSOY.

ET-lehti kysyi lukijoiltaan parhaita juhlatarjottavia. Tämä suussasulava ja helppo resepti osallistui Parasta sukupöytään -kilpailuun. 

12 annosta

9 kpl (130 g) Digestive täysjyväkeksiä
35 g voita

Täyte

200 g tummaa suklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g (1,8 dl) sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa
2 ½ dl kuohukermaa
Koristeeksi esim. suklaarouhetta, marjoja, syötäviä kukkia

Tee näin

  • Laita irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle voipaperi, niin kakku on myöhemmin helpompi irrottaa vuoasta.
  • Murenna keksit monitoimikoneessa. Lisää sulatettu voi. Painele seos kakkuvuokaan. 
  • Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita erillisessä kulhossa tuorejuusto ja 1 dl sokeria sekä vanilliinisokeri. Erota kananmunista keltuaiset ja lisää ne juustoseokseen. Säilytä valkuaiset. Valuta joukkoon suklaasula.
  • Vatkaa valkuaiset ja loppu sokeri erikseen puhtaassa kulhossa, puhtaalla vatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää seos juusto-suklaamassaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää seokseen.
  • Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle. Peitä vuoka leivinpaperilla. Pidä kakkua yön yli pakastimessa.
  • Ota kakku pois pakkasesta noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Koristele suklaarouheella, marjoilla tai syötävillä kukilla.

Katso myös: Parhaat kakut juhliin x 10

Tee ylikypsistä banaaneista maukas kakku.

150 g voita tai leivontamargariinia
2 dl ruokosokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
½ tl suolaa
1 ½ dl tummapaahtoista kahvijuomaa
2 kypsää banaania

Kastike:
200 g tummaa suklaata
1 dl tummapaahtoista kahvia

  1. Vatkaa margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon, samalla hyvin sekoittaen.
  2. Sekoita kuivat aineet ja lisää vaahtoon. Lisää jäähtynyt kahvi ja viipaloidut banaanit. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi.
  3. Leivitä kakkuvuoka ja lusikoi taikina vuokaan.
  4. Paista 175-asteisen uunin ala­tasolla 50–60 minuuttia. Kumoa kakku.
  5. Tee kastike. Lohko suklaa ja lisää jäähtynyt kahvi kattilaan. Sekoita miedolla lämmöllä kunnes suklaa on sulaa. Valuta kastike kakun päälle tai tarjoa kastikkeena kakun kanssa.

Keksipohjaisen kakun makua on helppo vaihdella maustamalla pohja eri tavoin. Ja päällekin voit laittaa lempimarjojasi, vaikkapa puolukoita.

10–12 palaa

Pohja
150 g Marie-keksejä
75 g voita

Täyte
4 liivatelehteä
250 g valkosuklaata
3 dl kuohukermaa
250 g turkkilaista jugurttia
1 tl vaniljasokeria
½ dl appelsiinimehua

Päällys
marjoja esim. vadelmaa, punaherukkaa, mansikkaa
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

  1. Valmista pohja. Laita irtopohja­vuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivin­paperi. Murenna keksit hienoksi ja lisää joukkoon sulatettu voi. Taputtele seos vuoan pohjalle.
  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa.
  3. Vatkaa kerma ja lisää joukkoon jugurtti ja vaniljasokeri.
  4. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa ja lisää joukkoon puristetut liivatteet liukenemaan.
  5. Yhdistä kermavaahtoon sula valkosuklaa ja liivateseos. Kaada massa vuokaan ja anna kakun hyytyä jääkaapissa 2–3 tuntia tai seuraavaan päivään.
  6. Kiehauta päällystä varten vesi ja lisää joukkoon hyytelösokeri. Anna seoksen jäähtyä muutaman minuutin ajan. Koristele kakku marjoilla ja lusikoi niiden päälle sokerilientä kiilteeksi.

Ohje: Leipuri Pauliina Uimonen, kahvila-konditoria Soroppi, Puumala

Muista myös nämä kakut

Rakkaudella, Malin on paras suomalainen gluteeniton keittokirja, johon olen törmännyt. Suolainen piirakkapohjan resepti osoittautui loistavaksi.

Rakkaudella, Malin -keittokirja (Teos & Förlaget, 2017) olisi vahvoilla, jos valittaisiin parasta suomalaista gluteenitonta keittokirjaa. Kirjassa on juuri sellaisia ohjeita, joita parikymmentä vuotta gluteenittomasti kokkailleena kaipaan: suolaisia ja makeita piiraita, erilaisia leipiä ja sämpylöitä, keksejä. Siis niitä leivonnaisia, joiden rakenne jää helposti murenevaksi ja maku vähän sahajauhomaiseksi. 

 

Käytännössä kaikissa kirjan ohjeissa käytetään useita eri jauhoja. Kävin kaupan kautta täydentämässä omat varastoni, ja nyt jauhohyllyssä on kaurasta, riisistä, perunasta, tattarista, maissista, kookoksesta, hirssistä ja perunakuidusta ja psylliumista valmistettuja jauhoja. Jos leipoo säännöllisesti gluteenittomasti, tämä valikoima kannattaa hankkia kaappiin.

Lisäksi kannattaa hankkia keittiövaaka. Malin antaa mitat sekä deseinä että grammoina, mutta oikeammat jauhomäärät ja niiden keskinäiset suhteet saa vaa'alla. Jauhojen punnitseminen on muuten aika hauskaa – vähän kuin kauppaleikit lapsena!

Kirjassa on sopivassa suhteessa perusohjeita (suolainen piirakka, rapeakuorinen leipä) ja uusia inspiraatioita (polentakakku, vaniljakreemillä täytetty piiras) sekä muutamia helppotekoisia arkiruokaresepetejä (kasvisnuudelit).

Kunkin reseptin yhteydessä Malin kertoo lyheysti sen taustasta, mikä tekee kirjasta hauskaa luettavaa, vaikka ei aikoisikaan juuri sillä hetkellä leipoa. Kirjan lopussa esitellään pari suomalaista suloista kahvilaa ja niiden gluteenittomat bravuurireseptit. 

Koska olen kokeillut vaikka kuinka montaa gluteenitonta piirakkapohjaa löytämättä suosikkiani, kokeilin Malinin parhaaksi piirakkapohjakseen mainostamaa ruokaisaa tonnikalapiirakkaa.  

Pohja oli helppo tehdä, ja se suostui asettumaan piirakkavuokaan ihan kuivin käsin ilman jauhoja. Olisi kannattanut tehdä vähän korkeammat reunat, koska täytettä tulee paljon, ja sen päälle kaadetaan vielä munamaito. 

Ohjeessa sanottiin paistoajaksi vartti, mutta piirakka näytti pinnalta kauniilta vasta 25 minuutin paistamisen jälkeen.

Piirakka onnistui hyvin ja lunasti lupaukset: pohja leikkautui ja pysyi kasassa kuin normaali piiraspohja – ja maistui hyvältä myös normaalisyöjän mielestä. Tonnikalatäyte jäi vähän vetiseksi, tonnikala olisi ehkä kannattanut valuttaa. Seuraavana päivänä täyte oli vetäytynyt niin, että ongelma poistui. 

Ruokaisa tonnikalapiirakka

Taikina

100 grammaa kylmää voita kuutioituna
50 g maustamatonta tuorejuustoa
55 g (1 dl) riisijauhoa
55 g (1 dl) tattarijauhoa
45 g (1 dl) gluteenitonta kaurajauhoa
1 rkl psylliumrouhetta
1 rkl kylmää vettä

Täyte

1 purkki tonnikalaa
puolikas keltainen paprika pieninä paloina
puolikas punainen paprika pieninä paloina
1 dl suikaloitua kevätsipulia varsineen
puolikas kesäkurpitsa suikaloituna
175 g pussi mozzarellaraastetta

Munamaito

3 munaa
2,5 dl maitoa
suolaa ja pippuria maun mukaan

1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi.
2. Tee piiraspohja. Sekoita voi, tuorejuusto, jauhot ja psyllium monitoimikoneella murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja työstä nopeasti taikinaksi,
3. Painele taikina tasaisesti piirasvuokaan, pistele pohja haarukalla ja esipaista 10 minuuttia, Anna jäähtyä.
4. Tee täyte. Sekoita tonnikala, paprikat, kevätsipuli, kesäkurpitsa ja puolet juustoraasteesta kulhossa. Levitä pohjalle,
5. Tee munamaito. vatkaa munat ja maito ja mausta. 
6. Levitä munamaito tasaisesti piiraspohjalle ja ripottele päälle loput juustoraasteet.
7. Paista piirasta 200 asteessa noin 15 minuuttia riippuen piirasuvuoan ja täytteen paksuudesta. Kun täyte on hyytynyt ja piiras on kauniin värinen, se on valmis.
8. Tarjoa vihreän salaatin ja hyvän kastikkeen kera.

PS. Tein kirjasta myös pikapullia ja omatekoista granolaa, jonka juju on omenamehussa liotetuissa aineksissa. Molemmat onnistuivat hyvin, ja aion tehdä toistekin.