Perinteinen makaronilaatikko uudistuu, kun siihen upottaa vihanneksia ja pekonia. Parilla vaihdoksella onnistuu myös kevyempi versio. Tämä resepti julkaistiin ET-lehdessä 5/2017 virheellisesti ilman kananmunien määrää. Tässä korjattu ohje.

Makaronilaatikko

6 annosta

1 ps (400 g) täysjyvämakaroneja
1 pkt (170 g) pekonia
1 sipuli
400 g naudan jauhelihaa
1 tl paprikajauhetta
2 tl oreganoa
1 tl mustapippuria myllystä
1 tl suolaa
1 maustekurkku
4 dl lehtikaalia silputtuna
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
2 dl ruokakermaa
3 munaa
150 g cheddarraastetta
10 kirsikkatomaattia

 

  1. Keitä makaronit pussin ohjeen mukaan. Valuta ja jätä siivilään odottamaan.
  2. Pilko sipuli ja puolet pekonista.
  3. Lisää pekonipalat paistinpannulle ruskistumaan. Sekoita joukkoon jauheliha ja sipuli. Ruskista seos ja mausta se paprikajauheella, oreganolla, pippurilla ja suolalla.
  4. Pilko maustekurkku kuutioiksi. Leikkaa lehtikaalin lehdistä pois kova lehtiruoti ja silppua kaali.
  5. Valmista lihaliemi. Lisää joukkoon kerma ja munat.
  6. Kokoa makaronilaatikko reiluun 4 litran uunivuokaan. Lisää makaronit, jauheliha, maustekurkkukuutiot, lehtikaali ja juustoraaste. Sekoita tasaiseksi.
  7. Lorauta päälle liemi. Halkaise kirsikkatomaatit ja asettele pintaan. Laita pinnalle loput pekonipalat.
  8. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 1 tunti. Jos pinta tummuu liikaa, alenna lämpö 175 asteeseen.

Vinkki! Kevyempi laatikko syntyy, kun kerman korvaa maidolla ja jättää pekonin kokonaan pois.

Sosekeitto saa uuden säväyksen paahdetusta kardemummasta.

1–2 annosta

1 sipuli
2 isohkoa porkkanaa
1 jauhoinen peruna
½ rkl öljyä
½ tl kardemummaa
¼ tl savustettua paprikajauhetta
4 dl vettä
1 prk (165 ml) kookoskermaa
½ limetin mehu
2 tl hunajaa
½ tl suolaa

  • Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja lohko porkkanat ja peruna.
  • Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa. Sekoita joukkoon kardemumma ja paprikajauhe.
  • Hauduta miedolla lämmöllä minuutin ajan. Varo, etteivät mausteet pala.
  • Lisää porkkanat, peruna ja vesi. Hauduta noin 20 minuuttia eli kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta keitto.
  • Kaada keittoon kookoskerma, lisää limetin mehu, hunaja ja suola. Maista ja mausta sopivaksi.
  • Paahda leipäkrutonkeja paistipannulla ja lisää niitä tarjoiluvaiheessa keiton pinnalle.

Mustatorvisienistä syntyy maukas keitto, joka saa täyteläisyyttä tuorejuustosta. 

Mustatorvisienikeitto 

1–2 hengelle

1 pieni sipuli
½ l mustatorvisieniä
½ rkl voita
½ rkl vehnäjauhoja
3 dl omenamehua
2 dl vettä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½  kasvisliemikuutio
½  tl mustapippuria myllystä
½  tl suolaa
(tuoretta timjamia)

  1. Kuori ja silppua sipuli. Perkaa tuoreet sienet ja pilko isokokoiset pienemmiksi paloiksi.
  2. Sulata voinokare kattilassa. Lisää joukkoon sipuli sekä 4 dl sieniä ja jauhot. Sekoittele pari minuuttia.
  3. Lisää joukkoon omenamehu, vesi, tuorejuusto, liemikuutio pippuri ja suola.
  4. Hauduta keittoa 20 minuuttia. Soseuta keitto lopuksi.
  5. Paista loput sienistä keiton päälle. Silppua pinnalle timjamia.

Vinkki! Voit tehdä sienikeiton myös suppilovahveroista.