Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Bataatti, avokado ja lohi tekevät tästä salaatista paitsi raikkaan, niin äärimmäisen täydellisen makunautinnon.

4 annosta

400 g bataattia
½ l vettä
1 ½ dl täysjyväkuskusia
1 tl suolaa
300 g loimulohta
1 avokado
1 ps salaattisekoitusta
herneenversoja

Sitruunakastike

3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
1 tl sokeria
¼ tl suolaa

  • Kuori ja kuutioi bataatti. Keitä vesi ja lisää bataatit kypsymään noin 6 minuutiksi. Nosta palat reikäkauhalla sivuun jäähtymään.
  • Lisää kuumaan bataattien keitinveteen suola ja täysjyväcouscous. Nosta kansi tiiviisti paikoilleen ja anna kuskusin turvota noin
    10 minuuttia. Kurkista kattilaan ja sekoita kuskus irtonaiseksi.
  • Irrota loimulohesta nahka ja kuutioi kala. Kuori ja poista avokadosta kivi ja kuutioi hedelmä.
  • Sekoita sitruunakastike. Lisää kuskusin joukkoon bataatit, avokado ja sitruunakastike.
  • Kumoa salaattisekoitus tarjoiluvadille. Kaada sen päälle kuskus ja kalapalat. Koristele salaatti herneenversoilla

Muista myös nämä salaatit

Lautanen täynnä A-vitamiinia. Maksa, porkkana ja bataatti ovat mainio valinta.

A-vitamiinin täydentämiseksi kannattaa ateriaksi tehdä maksapihvejä, joiden kanssa tarjotaan herkullista bataatti-porkkanamuhennosta.

Bataatti-porkkanamuhennos

4 annosta

600 g bataattia
300 g porkkanaa
noin 2 dl keitinlientä
2 rkl raastettua piparjuurta
50 g voita
½ –1 tl suolaa

  • Kuori ja paloittele juurekset. Lohko bataatti reiluiksi paloiksi ja porkkanat pienemmiksi paloiksi, jotta ne kypsyisivät yhtä aikaa.
  • Keitä juurekset kypsiksi. Ota osa keitinliemestä talteen. Soseuta juurekset monitoimikoneessa. Lorauta joukkoon keitinlientä, niin että saat soseesta notkean.
  • Lisää joukkoon raastettua piparjuurta sekä nokare voita. Ripauta suolaa maun mukaan.

Maksapihvit

4 annosta

600 g naudanmaksaa
1 rkl voita tai öljyä
1 yksikyntinen valkosipuli
1 sitruuna
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
1 dl silputtua timjamia

  • Poista maksasta kalvot. Leikkaa pala reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  • Viipaloi valkosipuli ohuiksi lastuiksi ja kuumenna rasva pannulla.
  • Lisää valkosipuli paistinpannulle muutamaksi minuutiksi kuullottumaan. Lisää maksapihvit pannulle ja paista pari minuuttia puoleltaan.
  • Kun käännät pihvit, purista joukkoon puolen sitruunan mehu. Leikkaa toinen sitruunan puolikas ohuiksi viipaleiksi ja lisää viipaleet pannulle maksapihvien joukkoon.
  • Pippuroi ja suolaa pihvit. Lisää lopuksi joukkoon silputtu timjami.
     
Nakke
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Täydelliset maksapihvit ja mehevä muhennos

Voi kauhistus kuinka huonosti minä olen kirjoittanut, kun yksi on saanut sen käsityksen, että minä yritin naurattaa ja toinen sen käsityksen, että yritin riitaa haastaa! Kumpikaan ei ollut tarkoitukseni. Nyt on todennäköisesti viisainta, etten yritäkään selittää mitään sillä näillä vajavaisilla kirjoitustaidoillani laulaisin vain itseni yhä syvemmälle suohon. Vaikeneminen on kultaa. Koitetaan pärjäillä - sekä maksaa syövät että maksaa syömättömät.
Lue kommentti

Pavut on valittu ensi vuoden vihannekseksi. Poimi talteen ET:n parhaat papureseptit!

Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat nimenneet pavut ensi vuoden vihannekseksi. Valintaa perustellaan sillä, että papujen käytön ja viljelyn toivotaan lisääntyvän – suomalaiset kun syövät papuja selvästi vähemmän kuin monet muut maat.

Pavut ovat terveysruokaa. Ne sisältävät moniin muihin kasviksiin verrattuna enemmän kuituja, foolihappoa ja valkuaisaineita.

Pavut ovat oiva osa kasvispainotteista ruokavaliota, mutta ne sopivat hyvin myös sekasyöjille, sillä pavuissa on vähän kaloreita suhteessa niiden sisältämiin ravintoaineisiin.

Tiesitkö?

  • Tuoreena käytettävät pavut ovat joko pensas- tai salkopapuja. Ne voidaan syödä palkoineen, kun niitä on ensin keitetty noin kuuden minuutin ajan. Keittämättöminä pavut voivat aiheuttaa vatsaongelmia. 
  • Kuivatut pavut on aina liotettava ja/tai keitettävä ennen syöntiä. Kuivattujen papujen käsittelyohjeet löytyvät esimerkiksi Eviran sivuilta. Oikein käsiteltyinä ne ovat arvokkaita ravintoaineita, joiden on todettu muun muassa tasaavan veren sokeria ja alentavan kolesterolia.
  • Hittituote härkäpapu on virna eikä siis kuulu papujen sukuun vaan hernekasveihin. Nimitys tulee siemenen muodosta, joka muistuttaa papua. 
  • Satoaikana tuorepapuja voi ostaa ja pakastaa talven varalle. Huuhtele tuorepavut, keitä niitä muutama minuutti ja jäähdytä kylmällä vedellä. Pakkaa pavut valutettuina annospusseihin ja pakasta. Talvella voit käyttää papuja esimerkiksi parsan tapaan lisäkkeenä.

Testaa ET:n parhaat papureseptit

Mausteinen papupata

Lehtikaali-papukeitto

Juures-papupata

Yrttipavut

Marinoidut härkäpavut

Lue myös:

Linssit pursuavat proteiineja ja auttavat painonhallinnassa

Tunnetko jo nyhtökauran? Proteiinipommissa on reilusti kuitua ja aminohappoja