
Kesäiseen salaattiin sopii savustettu siika tai lohi.
"Salaatissa piilee ravintola-alalla omaksumani martta-ajattelu: kaikki jääkaapin ainekset voidaan käyttää maukkaasti hyödyksi. Sen vuoksi ohjetta on helppo soveltaa saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Suuri salaattiannos säilyy pari päivää ja sopii siksi viikonlopulle, kun ei halua viettää kaikkea aikaa keittiössä."
Eija Kannelvirta-Allonen
Annos pääruokana 6:lle, lisäkkeenä 12:lle
kokonainen savusiika tai savulohi
6 jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
1 ½ rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
½–1 tl merisuolaa
½ tl paprikajauhetta
1 tl timjamia
250 g vihreitä papuja
2 ruukkua erilaisia salaatteja tai 1 kerä jäävuorisalaattia
1 pieni punasipuli
1 dl mustia oliiveja
250 g kirsikkatomaatteja
Kastike:
1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
½ sitruunan mehu
pippurisekoitusta tai mustapippuria myllystä
- Valmista perunat jo edellisenä päivänä. Leikkaa hyvin pestyt perunat kuorineen lohkoiksi ja pane kulhoon. Lisää oliiviöljy, suola, paprikajauhe ja timjami ja sekoita.
- Kaada perunat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200-asteisen uunin keskitasossa 30 minuuttia. Jäähdytä.
- Irrota savukalasta ruodot ja paloittele kala.
- Leikkaa tuoreista pavuista kannat. Höyrytä tai keitä pavut suolatussa vedessä kypsiksi, noin 7–10 minuuttia. Jäähdytä pavut kylmässä vedessä, jotta ne säilyttävät värinsä.
- Revi salaatti kulhoon. Viipaloi punasipuli ja oliivit ja halkaise tomaatit. Sekoita ainekset salaattiin. Lisää oliiviöljy ja sitruunamehu ja sekoita.
- Kaada salaattipohja tarjoiluvadille. Levitä päälle pavut, perunat ja savukala. Rouhi pinnalle pippuria.