Lautanen täynnä A-vitamiinia. Maksa, porkkana ja bataatti ovat mainio valinta.

A-vitamiinin täydentämiseksi kannattaa ateriaksi tehdä maksapihvejä, joiden kanssa tarjotaan herkullista bataatti-porkkanamuhennosta.

Bataatti-porkkanamuhennos

4 annosta

600 g bataattia
300 g porkkanaa
noin 2 dl keitinlientä
2 rkl raastettua piparjuurta
50 g voita
½ –1 tl suolaa

  • Kuori ja paloittele juurekset. Lohko bataatti reiluiksi paloiksi ja porkkanat pienemmiksi paloiksi, jotta ne kypsyisivät yhtä aikaa.
  • Keitä juurekset kypsiksi. Ota osa keitinliemestä talteen. Soseuta juurekset monitoimikoneessa. Lorauta joukkoon keitinlientä, niin että saat soseesta notkean.
  • Lisää joukkoon raastettua piparjuurta sekä nokare voita. Ripauta suolaa maun mukaan.

Maksapihvit

4 annosta

600 g naudanmaksaa
1 rkl voita tai öljyä
1 yksikyntinen valkosipuli
1 sitruuna
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
1 dl silputtua timjamia

  • Poista maksasta kalvot. Leikkaa pala reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  • Viipaloi valkosipuli ohuiksi lastuiksi ja kuumenna rasva pannulla.
  • Lisää valkosipuli paistinpannulle muutamaksi minuutiksi kuullottumaan. Lisää maksapihvit pannulle ja paista pari minuuttia puoleltaan.
  • Kun käännät pihvit, purista joukkoon puolen sitruunan mehu. Leikkaa toinen sitruunan puolikas ohuiksi viipaleiksi ja lisää viipaleet pannulle maksapihvien joukkoon.
  • Pippuroi ja suolaa pihvit. Lisää lopuksi joukkoon silputtu timjami.
     
Nakke
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Täydelliset maksapihvit ja mehevä muhennos

Voi kauhistus kuinka huonosti minä olen kirjoittanut, kun yksi on saanut sen käsityksen, että minä yritin naurattaa ja toinen sen käsityksen, että yritin riitaa haastaa! Kumpikaan ei ollut tarkoitukseni. Nyt on todennäköisesti viisainta, etten yritäkään selittää mitään sillä näillä vajavaisilla kirjoitustaidoillani laulaisin vain itseni yhä syvemmälle suohon. Vaikeneminen on kultaa. Koitetaan pärjäillä - sekä maksaa syövät että maksaa syömättömät.
Lue kommentti

Luonnossa liikkuessaan Minna kerää villiyrttejä nuotioevästen tuoreeksi lisukkeeksi. Hän on koonnut kokemustensa perusteella maittavia retkireseptejä kirjaksi asti.

− Varsinkin etelän luonnosta löytyy vaikka mitä syötävää. Itse käytän villiyrttejä, ja opetankin niiden käyttöä, kertoo jämsäläinen eräopas Minna Jakosuo.

Lajit pitää kuitenkin osata tunnistaa, eikä vain lähteä retkelle niitä syömään.

Varsinkion sienet on syytä tunnistettaa oikein myrkystysvaaran takia. Kannattaa hankkia hyvä sieniopas ja käydä vaikkapa tunnistuskurssi.

Sienistä punaiset ja valkoiset kärpässienet ovat myrkyllisimpiä. Syötävät rouskut erittävät valkoista maitoa, ja herkullisen kantarellin tunnistaa kirkkaankeltaisesta ja poimuilevasta lakista.

Horsma kuin parsa

− Villiyrteistä nokkosen tuntevat kaikki. Siitä saa monenlaista hyvää ruokaa. Alkukesästä maitohorsman versot ovat hyviä, Minna tietää.

Horsmaa voi käyttää läpi kasvukauden. Lehdistä voi tehdä muhennosta samalla tavalla kuin nokkosesta. Keväällä juuriversot ovat vähän parsan näköisiä. Niitä voi paistaa voissa pannulla.

”Voikukasta voi käyttää kaiken.”

− Myös voikukkaa löytyy paljon. Siitäkin voi käyttää kaiken. Ennen vanhaan juuresta valmistettiin kahvinkorviketta. Itse en tosin jaksa juurten kanssa pelata, koska se on työlästä.

Jos on etukäteen ajatellut, mitä laittaa retkiruoaksi, kävellessä voi kerätä lisukkeeksi villiyrttejä. Siten saa retkieväisiinsä jotain tuoretta.

− Ihmiselle tuo suurta tyydytystä, jos hän osaa löytää luonnosta lisukkeita tai jopa kokonaisen aterian. Me olemme luonnostamme metsästäjä-keräilijöitä. Itse saalistettu, kalastettu tai kerätty tuore ruoka maistuu aina erityisen hyvältä, Minna kertoo.

Nuotio kannattaa Minnan mukaan rakentaa siten, että ensin ladotaan isommista puista pohja. Sen päälle asetetaan ohuempia puitaristikkomalliin ja niiden keskelle kiehisiä ja ohuita kalikoita.

− Tuollainen nuotiopalaa hyvin, ja suoraan päälle voi laittaa vaikka kahvipannun porisemaan. 

”Avotulen tekoon tarvitaan maanomistajan lupa.”

On hyvä muistaa, että avotulen tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa. Tulta ei saa virittää lainkaan, jos päällä on metsä- tai ruohikkopalovaara.

− Retkikeitintä ei katsota avotuleksi, joten sillä saa kokata ilman erillistä lupaa, Minnä vinkkaa.

Kirja retkiruuista

Minnalta ilmestyy elokuussa kirja Parempaa retkiruokaa. Sen kustantaa Gummerus.

− Kirjassani mennään vuodenkierron mukaan, ja keväässä ja kesässä on paljon ohjeita villiyrteistä. Ajattelen, että retkellä ruoanlaiton pitää olla vaivatonta.

Katso resepti kuvan alta.

Tässä maistiainen:

Perunamunakas nuotiopannulla (kahdelle)

Ainekset

  • Keitettyjä uusia perunoita
  • Suolaa, paprikajauhetta
  • Cajunmausteseosta
  • Grillimaustetta
  • 4 munaa
  • voita
  • 1 sipuli
  • yrttejä maun mukaan

Valmistus

Lohko keitetyt perunat mieleisiksi paloiksi tai siivuiksi. Perunat voit maustaa haluamallaan tavalla. Munakkaan valmistelun voi aloittaa jo kotona laittamalla lohkotut ja maustetut perunat rasiaan. Nuotiolla munakkaan valmistus aloitetaan paistamalla pannussa sipulia. Kun sipulien kuullotus on valmis, heitä perunat pannulle. Hetken paistamisen jälkeen kaada päälle munat, joiden rakenne on rikottu kevyesti sekoittamalla. Munakasta ei tule paistaa liian kuumalla tulella, vaan kaikessa rauhassa, eikä sitä tarvitse kääntää. Syömään pääset heti, kun munat näyttävät olevan kypsiä. Päälle voit halutessasi ripotella vielä yrttejä.

 

Minna Jakosuo

  • 42-vuotias eräopas ja tietokirjailija.
  • Parempaa retkiruokaa ilmestyy elokuussa. Tekeillä kirja kuukauden yksinvaelluksesta Lapissa.
  • Pyörittää yhteisöllistä retkivälineiden vuokrauspalvelua retkirent.fi
  • Blogi: aloneinthewild.net

Villiyrtit ja -kasvit ovat oiva lisä keittiöön. Luonnonkasveja tutkinut Irja Mäkitalo vinkkaa, miten kasvit saa säilöön talven varalle.

1. Kuivata ne 

Ellet omista kasvikuivuria, voi kuivata kasveja myös uunissa noin 40 asteen lämmössä luukku raollaan. Yrttejä kannattaa käännellä kuivatuksen aikana. Varmista ennen purkittamista, että lehdet ovat rapsahtavan kuivia, jotta vältyt homeilta.

2. Tee soseita

Esimerkiksi nokkosta voi säilöä käteviksi annoksiksi soseuttamalla ryöpätyt lehdet ja pakastamalla niitä jääpalapusseihin.

3. Tee niistä teetä

Hauduta kasvia kuumassa vedessä muutamia minuutteja. Useampi laimea juoma päivässä on suositeltavampaa kuin yksi vahva. Mieto uute ylläpitää terveyttä. Vahvaa uutetta käytetään kuureina hoitotarkoituksiin.

4. Fermentoi ne

Fermentointi on entsyymikäymistä, joka lisää esimerkiksi hillanlehtiin hyviä ainesosia ja muuttaa niiden makua pehmeäksi ja herkulliseksi.

Anna tuoreiden lehtien pakastua hetki. Murskaa jäiset lehdet pussissa ja kääri ne pussin pohjalle tiukaksi ”patukaksi”. Pidä sitä noin 35 asteen lämmössä vuorokauden ajan. Kun lehdet ovat tummuneet ja tuoksuvat aromaattisilta, levitä ne ja kuivaa ne nopeasti esimerkiksi uunissa 40 asteen lämmössä.

5. Hyödynnä mansikan kannat

Kun pakastat mansikoita talven varalle, säästä kannat. Voit kuivata ne aiempien kuivausohjeiden mukaisesti. Kuivatuista kannoista keität talvella herkullista teetä. 

6. Tee nokkosen siemenistä suolaa

Kerää tuoreet, vielä vihreät nokkosen siemenlatvat loppukesällä ja jauha ne tehosekoittimessa yhdessä suolan kanssa. Laita nokkosta ja suolaa joko 1:1 tai 2:1 painosuhteessa riippuen siitä, kuinka voimakassuolaista haluaa.

Kuivaa seos uunissa noin 40 asteessa luukku raollaan. Hienonna sitten seos tasaiseksi.

Nokkosen siemenissä on arvokkaita valkuaisia, hyvälaatuisia rasvoja ja kuitua. Nokkossuola on herkullista munavoissa karjalanpiirakan päällä. Siemensuola säilyy vuosia pimeässä.

Vinkit antoi luonnonkasveja tutkinut ja luonnontuotealalla vuosikymmeniä työskennellyt Irja Mäkitalo. Hänen haastattelunsa voit lukea ET-lehden erikoisnumerosta 12/2017.

Meidän ranta

Näin käytät ja säilöt luonnonkasveja – 6 vinkkiä

Kiitos mielenkiintoisesta luonto - ja eräretkiartikkelista et-extrslehti nr 12. Kohta jokamiehen oikeuksista muistutti tapauksesta, ollessamme venereissulla. Rantauduimme lahdenpoukamaan. Asutusta ei näkynyt missään. Ranta oli matala ja hieno hiekkapohjainen. Kuivatin kosteita vaatteita kahden puun väliin laittamallani narulla ja Oleskelimme koko ajan veneessämme. Rantaan ilmestyi auto ja kiivas naisihminen huusi, että tämä on meidän ranta. Meidän pitää mennä pois. Ei siinä tullut mieleen...
Lue kommentti
Kesän helpoin pasta syntyy herneistä

Superhelppo kahden aineen tahna maustaa pastakastikkeen.

Hernepasta

1–2 annosta

150 g pastaa
1½ rkl oliiviöljyä

Tahna

100 g tuoreita tai pakasteherneitä
100 g piparjuurituorejuustoa
½ tl mustapippuria myllystä
½ tl suolaa
(herneenversoja)

  1. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan. Lisää oliiviöljy valutetun kypsän pastan joukkoon.
  2. Keitä herneitä kymmenen minuuttia. Valuta herneet.
  3. Lusikoi piparjuurituorejuusto lämpimien herneiden sekaan ja soseuta ainekset sauvasekoittimella. Mausta tahna rouhitulla mustapippurilla ja suolalla.
  4. Sekoita hernetahna pastan joukkoon ja ripottele päälle herneenversoja.
  5. Vinkki! Tee hernetahnaa tupla-annos ja sipaise sitä levitteeksi leivälle.

Tämä kastike tekee kruunaa parsa-annoksen.

Voikastike

Annos noin 2 dl

1 salottisipuli
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
100 g voita
valkopippuria myllystä
ripaus cayennepippuria
¼ tl suolaa

  • Leikkaa salottisipuli pieniksi kuutioiksi. Kaada viini kattilaan ja lisää sipulikuutiot. Keitä 5–8 minuuttia niin, että sipuli pehmenee ja valkoviini on lähes kokonaan haihtunut.
  • Lisää kerma ja keitä kastiketta kokoon 5 minuutin ajan. Kuutioi jääkaappikylmä voi ja lisää se voimakkaasti sekoittaen kastikkeeseen. Mausta pippureilla ja suolalla.

Tarjoile kastike parsa Polonaisen kera. Katso sen resepti täältä:

Parsaa Polonaise