Itsetehdyt laatikot tuo joulun tuoksun keittiöön - valmiiden juuressoseiden avulla selviät helposti ja nopeasti.

Lanttulaatikko

noin kilo lanttusosetta
2–3 dl maitoa, maitojuomaa, kermaa tai kasvislientä
2 munaa (+ muskottipähkinää)
50 g voi- tai margariinisulaa tai 2 rkl öljyä
4 rkl siirappia
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

  1. Kuori, paloittele, keitä ja soseuta 2–3 keskikokoista lanttua tai osta sose valmiina.
  2. Sekoita laatikon aineet. Kaada voideltuihin vuokiin. Ripota pinnalle korppujauhoja, kuvioi pinta lusikalla ja pudottele halutessasi päälle rasvanokareita.
  3. Paista 200 asteessa tunnin verran.

Porkkanalaatikko

1 kg kuorittuja porkkanoita, 6 dl vettä, suolaa
tai 1 kg kypsää porkkanasosetta
2 dl ohrasuurimoita tai puuroriisiä
8 dl maitoa tai maitojuomaa
2 munaa
1 tl suolaa
100 g sulatettua voita
2 dl kuohukermaa
0,5 dl siirappia
ripaus valkopippuria, muskottipähkinää ja inkivääriä

  1. Keitä, kuori ja soseuta noin 1,5 kiloa porkkanoita. Keitä paloitellut porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta ja anna jäähtyä tai käytä valmista sosetta.
  2. Keitä suurimoita tai riisejä vedessä, kunnes vesi haihtuu. Lisää maito, hauduta kypsäksi.
  3. Sekoita laatikon aineet. Tarkista maku, sen pitää olla kermaisen pehmeä. Tarkista suolan määrä.  Kaada seos voideltuun, noin 2 litran vuokaan. Ripota pinnalle korppujauhoja, kuvioi pinta lusikalla ja pudottele halutessasi päälle rasvanokareita.
  4. Paista 200 asteessa reilu tunti.

Imelletty perunalaatikko

1 kg perunoita
vettä
5–6 rkl vehnäjauhoja
4–6 dl maitoa tai maitojuomaa
2 tl suolaa
2 rkl rasvaa

  1. Keitä kuoriperunat suolattomassa vedessä kypsiksi. Kuori ja soseuta perunat kuumina. Sekoita jauhot joukkoon. Anna imeltyä lämpimässä (30-60 astetta) yön yli.
  2. Lisää survokseen suolaa, voita tai margariinia ja maitoa niin paljon, että saat löysähkön seoksen. Kaada se kookkaaseen vuokaan.
  3. Paista 150–175 asteessa 1–2 tuntia.

Maksalaatikko

2 dl rikottuja ohrasuurimoita tai puuroriisiä
5 dl vettä
1 tl suolaa
1–2 sipulia (öljyä)
7 dl maitoa
1 muna
1 dl rusinoita
2–3 rkl siirappia
2 tl suolaa
ripaus pippuria
2–3 tl kuivattua meiramia, oreganoa, rakuunaa tai yrttisekoitusta
400–500 g jauhettua sian- tai naudanmaksaa

  1. Keitä ohrasuurimoita tai riisejä maustetussa vedessä, kunnes imeytyy niihin.
  2. Kuullota silputut sipulit tilkassa öljyä. Lisää ne ja kaikki muut aineet riisikattilaan. Sekoita ja kaada massa voideltuun uunivuokaan.
  3. Kypsennä asteessa tunnin verran. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

Kelpo kattilallinen spagettia maukkaan kastikkeen kera riittää isommallekin porukalle ja maksaa alle 8 euroa! MSC-merkki purkin kyljessä takaa, että tonnikala on pyydetty vastuullisesti.

Sitruunainen tonnikalakastike ja spagettia

4-6 annosta

400 g spagettia

Kastike

2 tlk tonnikalaa öljyssä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

¼ tl chilihiutaleita

1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja

1 kasvisliemikuutio

1 rkl kapriksia

2 dl vettä

1 sitruunan raastettu kuori

½ tl mustapippuria myllystä

½ tl suolaa

kourallinen juustoraastettta

  • Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan.
  • Valmista spagetin kiehuessa kastike. Avaa tonnikalapurkit. Nosta kulhon päälle siivilä, ja kumoa siihen kalat öljyineen. Säästä osa öljystä paistoon.
  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna kasarissa ruokalusikallinen tonnikalaöljyä. Sekoita joukkoon sipulit ja chilihiutaleet. Kuullota pari minuuttia.
  • Lisää kirsikkatomaatit, tonnikalat, liemikuutio, kaprikset ja vesi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori kastikkeeseen. Rouhi pintaan mustapippuria ja lisää suola. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Kaada kastike valutetun spagetin joukkoon. Päälle voit raastaa vielä kourallisen juustoa.
  • Vinkki! Kokeile purkkikalan eri makuvaihtoehtoja, esimerkiksi tonnikalaa tilli- tai tomaattikastikkeessa.

Nämä suloiset muffinit pelastavat minkä tahansa kahvipöydän. Muuta ei tarvita – paitsi niiden syöjät!

6 kpl isoa tai 10 kpl pientä muffinia

100 g margariinia
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita + ½ dl muffinien pinnalle
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl kauramaitoa
2 dl puolukoita

Kinuskipursotus
1 ½ dl fariinisokeria
2 dl vaahtoutuvaa soijakermaa (esimerkiksi Alpro)
2 tl vaniljasokeria

  • Valmista kinuski vähintään viisi tuntia ennen käyttöä tai edellisenä päivänä. Kuumenna kattilassa soijakerma ja fariinisokeri niin, että seos kiehahtaa. Älä keitä pidempään. Sekoita joukkoon vaniljasokeri.
  • Nosta kinuskikattila kylmään vesihauteeseen ja jäähdytä välillä sekoittaen. Pane kinuski kulhossa jääkaappiin, jossa se saa jähmettyä viisi tuntia, mieluusti seuraavaan päivään.
  • Tee muffinitaikina vatkaamalla margariini ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vaahdottamista.
  • Yhdistä erikseen kuivat aineet. Sekoita jauhoseos ja kauramaito taikinaan vuorotellen parissa kolmessa erässä. Lisää lopuksi puolukat.
  • Jaa taikina muffinivuokiin ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
  • Kypsennä 200-asteissa uunissa noin 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Anna jäähtyä ennen pursotusta.
  • Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimella ja laita pursotuspussiin. Pursota reilu kerros kuorrutetta jäähtyneille muffineille.

    Valmistuskaika kinuski 20 min + jäähdytys muffinit 35 min

Maitoa saa myös lypsämättä. Tämä itse tehty mantelimaito vie kielen mennessään.

2 ½ dl manteleita
10 dl vettä
ripaus suolaa
(1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria)

  • Pane mantelit tehosekoittimeen. Lisää aluksi vettä vain sen verran, että sekoitettaessa muodostuu tahnamainen massa. Jatka sekoittamista pari minuuttia. Lisää loput vesimäärästä ja sekoita vielä hetki. Lisää suola ja vaniljauute tai -sokeri.
  • Kaada seos tiheän siivilän tai harson läpi kulhoon. Siivilöi monta kertaa, jos haluat maidosta silkkistä.
  • Kaada valmis mantelimaito lasipulloon tai kannelliseen purkkiin. Mantelimaito säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

    Vinkki Siivilöinnistä jääneen mantelimassan voi käyttää sämpylätaikinaan tai sen voi kuivattaa uunissa mantelijauhoksi.

Kastike kruunaa puuron – valitsetko kardemummalla maustetun mustikkakastikkeen vai vaniljaisen puolukkakastikkeen? Maistuu niin aamulla kuin iltasellakin.

Haudutettu puuro

3 dl puurohiutaleita, esimerkiksi
kaura, tattari tai speltti
4 dl vettä
2 dl maitoa
½ tl suolaa

Lisänä

1 omena
2 rkl hunajaa
1 dl siemensekoitusta

  • Hauduta puuro paketin ohjeen mukaan.
  • Nauti sellaisenaan tai raasta joukkoon omena, makeuta hunajalla ja ripottele joukkoon siemeniä.

Mustikkakastike

3 dl (200 g) mustikoita
½–1 dl vettä
(1 rkl sitruunamehua)
½ dl sokeria
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastiketta puuron lisänä.

Puolukkakastike

2 dl puolukoita
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
(hunajaa)

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastikkeena puuron lisänä.