Itsetehdyt laatikot tuo joulun tuoksun keittiöön - valmiiden juuressoseiden avulla selviät helposti ja nopeasti.

Lanttulaatikko

noin kilo lanttusosetta
2–3 dl maitoa, maitojuomaa, kermaa tai kasvislientä
2 munaa (+ muskottipähkinää)
50 g voi- tai margariinisulaa tai 2 rkl öljyä
4 rkl siirappia
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

  1. Kuori, paloittele, keitä ja soseuta 2–3 keskikokoista lanttua tai osta sose valmiina.
  2. Sekoita laatikon aineet. Kaada voideltuihin vuokiin. Ripota pinnalle korppujauhoja, kuvioi pinta lusikalla ja pudottele halutessasi päälle rasvanokareita.
  3. Paista 200 asteessa tunnin verran.

Porkkanalaatikko

1 kg kuorittuja porkkanoita, 6 dl vettä, suolaa
tai 1 kg kypsää porkkanasosetta
2 dl ohrasuurimoita tai puuroriisiä
8 dl maitoa tai maitojuomaa
2 munaa
1 tl suolaa
100 g sulatettua voita
2 dl kuohukermaa
0,5 dl siirappia
ripaus valkopippuria, muskottipähkinää ja inkivääriä

  1. Keitä, kuori ja soseuta noin 1,5 kiloa porkkanoita. Keitä paloitellut porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta ja anna jäähtyä tai käytä valmista sosetta.
  2. Keitä suurimoita tai riisejä vedessä, kunnes vesi haihtuu. Lisää maito, hauduta kypsäksi.
  3. Sekoita laatikon aineet. Tarkista maku, sen pitää olla kermaisen pehmeä. Tarkista suolan määrä.  Kaada seos voideltuun, noin 2 litran vuokaan. Ripota pinnalle korppujauhoja, kuvioi pinta lusikalla ja pudottele halutessasi päälle rasvanokareita.
  4. Paista 200 asteessa reilu tunti.

Imelletty perunalaatikko

1 kg perunoita
vettä
5–6 rkl vehnäjauhoja
4–6 dl maitoa tai maitojuomaa
2 tl suolaa
2 rkl rasvaa

  1. Keitä kuoriperunat suolattomassa vedessä kypsiksi. Kuori ja soseuta perunat kuumina. Sekoita jauhot joukkoon. Anna imeltyä lämpimässä (30-60 astetta) yön yli.
  2. Lisää survokseen suolaa, voita tai margariinia ja maitoa niin paljon, että saat löysähkön seoksen. Kaada se kookkaaseen vuokaan.
  3. Paista 150–175 asteessa 1–2 tuntia.

Maksalaatikko

2 dl rikottuja ohrasuurimoita tai puuroriisiä
5 dl vettä
1 tl suolaa
1–2 sipulia (öljyä)
7 dl maitoa
1 muna
1 dl rusinoita
2–3 rkl siirappia
2 tl suolaa
ripaus pippuria
2–3 tl kuivattua meiramia, oreganoa, rakuunaa tai yrttisekoitusta
400–500 g jauhettua sian- tai naudanmaksaa

  1. Keitä ohrasuurimoita tai riisejä maustetussa vedessä, kunnes imeytyy niihin.
  2. Kuullota silputut sipulit tilkassa öljyä. Lisää ne ja kaikki muut aineet riisikattilaan. Sekoita ja kaada massa voideltuun uunivuokaan.
  3. Kypsennä asteessa tunnin verran. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

Keksipohjaisen kakun makua on helppo vaihdella maustamalla pohja eri tavoin. Ja päällekin voit laittaa lempimarjojasi, vaikkapa puolukoita.

10–12 palaa

Pohja
150 g Marie-keksejä
75 g voita

Täyte
4 liivatelehteä
250 g valkosuklaata
3 dl kuohukermaa
250 g turkkilaista jugurttia
1 tl vaniljasokeria
½ dl appelsiinimehua

Päällys
marjoja esim. vadelmaa, punaherukkaa, mansikkaa
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

  1. Valmista pohja. Laita irtopohja­vuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivin­paperi. Murenna keksit hienoksi ja lisää joukkoon sulatettu voi. Taputtele seos vuoan pohjalle.
  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa.
  3. Vatkaa kerma ja lisää joukkoon jugurtti ja vaniljasokeri.
  4. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa ja lisää joukkoon puristetut liivatteet liukenemaan.
  5. Yhdistä kermavaahtoon sula valkosuklaa ja liivateseos. Kaada massa vuokaan ja anna kakun hyytyä jääkaapissa 2–3 tuntia tai seuraavaan päivään.
  6. Kiehauta päällystä varten vesi ja lisää joukkoon hyytelösokeri. Anna seoksen jäähtyä muutaman minuutin ajan. Koristele kakku marjoilla ja lusikoi niiden päälle sokerilientä kiilteeksi.

Ohje: Leipuri Pauliina Uimonen, kahvila-konditoria Soroppi, Puumala

Muista myös nämä kakut

Rakkaudella, Malin on paras suomalainen gluteeniton keittokirja, johon olen törmännyt. Suolainen piirakkapohjan resepti osoittautui loistavaksi.

Rakkaudella, Malin -keittokirja (Teos & Förlaget, 2017) olisi vahvoilla, jos valittaisiin parasta suomalaista gluteenitonta keittokirjaa. Kirjassa on juuri sellaisia ohjeita, joita parikymmentä vuotta gluteenittomasti kokkailleena kaipaan: suolaisia ja makeita piiraita, erilaisia leipiä ja sämpylöitä, keksejä. Siis niitä leivonnaisia, joiden rakenne jää helposti murenevaksi ja maku vähän sahajauhomaiseksi. 

 

Käytännössä kaikissa kirjan ohjeissa käytetään useita eri jauhoja. Kävin kaupan kautta täydentämässä omat varastoni, ja nyt jauhohyllyssä on kaurasta, riisistä, perunasta, tattarista, maissista, kookoksesta, hirssistä ja perunakuidusta ja psylliumista valmistettuja jauhoja. Jos leipoo säännöllisesti gluteenittomasti, tämä valikoima kannattaa hankkia kaappiin.

Lisäksi kannattaa hankkia keittiövaaka. Malin antaa mitat sekä deseinä että grammoina, mutta oikeammat jauhomäärät ja niiden keskinäiset suhteet saa vaa'alla. Jauhojen punnitseminen on muuten aika hauskaa – vähän kuin kauppaleikit lapsena!

Kirjassa on sopivassa suhteessa perusohjeita (suolainen piirakka, rapeakuorinen leipä) ja uusia inspiraatioita (polentakakku, vaniljakreemillä täytetty piiras) sekä muutamia helppotekoisia arkiruokaresepetejä (kasvisnuudelit).

Kunkin reseptin yhteydessä Malin kertoo lyheysti sen taustasta, mikä tekee kirjasta hauskaa luettavaa, vaikka ei aikoisikaan juuri sillä hetkellä leipoa. Kirjan lopussa esitellään pari suomalaista suloista kahvilaa ja niiden gluteenittomat bravuurireseptit. 

Koska olen kokeillut vaikka kuinka montaa gluteenitonta piirakkapohjaa löytämättä suosikkiani, kokeilin Malinin parhaaksi piirakkapohjakseen mainostamaa ruokaisaa tonnikalapiirakkaa.  

Pohja oli helppo tehdä, ja se suostui asettumaan piirakkavuokaan ihan kuivin käsin ilman jauhoja. Olisi kannattanut tehdä vähän korkeammat reunat, koska täytettä tulee paljon, ja sen päälle kaadetaan vielä munamaito. 

Ohjeessa sanottiin paistoajaksi vartti, mutta piirakka näytti pinnalta kauniilta vasta 25 minuutin paistamisen jälkeen.

Piirakka onnistui hyvin ja lunasti lupaukset: pohja leikkautui ja pysyi kasassa kuin normaali piiraspohja – ja maistui hyvältä myös normaalisyöjän mielestä. Tonnikalatäyte jäi vähän vetiseksi, tonnikala olisi ehkä kannattanut valuttaa. Seuraavana päivänä täyte oli vetäytynyt niin, että ongelma poistui. 

Ruokaisa tonnikalapiirakka

Taikina

100 grammaa kylmää voita kuutioituna
50 g maustamatonta tuorejuustoa
55 g (1 dl) riisijauhoa
55 g (1 dl) tattarijauhoa
45 g (1 dl) gluteenitonta kaurajauhoa
1 rkl psylliumrouhetta
1 rkl kylmää vettä

Täyte

1 purkki tonnikalaa
puolikas keltainen paprika pieninä paloina
puolikas punainen paprika pieninä paloina
1 dl suikaloitua kevätsipulia varsineen
puolikas kesäkurpitsa suikaloituna
175 g pussi mozzarellaraastetta

Munamaito

3 munaa
2,5 dl maitoa
suolaa ja pippuria maun mukaan

1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi.
2. Tee piiraspohja. Sekoita voi, tuorejuusto, jauhot ja psyllium monitoimikoneella murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja työstä nopeasti taikinaksi,
3. Painele taikina tasaisesti piirasvuokaan, pistele pohja haarukalla ja esipaista 10 minuuttia, Anna jäähtyä.
4. Tee täyte. Sekoita tonnikala, paprikat, kevätsipuli, kesäkurpitsa ja puolet juustoraasteesta kulhossa. Levitä pohjalle,
5. Tee munamaito. vatkaa munat ja maito ja mausta. 
6. Levitä munamaito tasaisesti piiraspohjalle ja ripottele päälle loput juustoraasteet.
7. Paista piirasta 200 asteessa noin 15 minuuttia riippuen piirasuvuoan ja täytteen paksuudesta. Kun täyte on hyytynyt ja piiras on kauniin värinen, se on valmis.
8. Tarjoa vihreän salaatin ja hyvän kastikkeen kera.

PS. Tein kirjasta myös pikapullia ja omatekoista granolaa, jonka juju on omenamehussa liotetuissa aineksissa. Molemmat onnistuivat hyvin, ja aion tehdä toistekin.

Luonnon tarjoilema herkku, nokkonen, on nyt maukkaimmillaan ja sopii loistavasti lohen seuraksi. Varaa paksut käsineet keruumatkalle!

Lohi-nokkoslaatikko

Annos 6:lle

½ kg pennemakaroneja

400 g savulohta

5 munaa

½ l vettä

1 prk (2 ½ dl) juustolla maustettua ruokakermaa, esim. Kolme juustoa

1 dl ryöpättyjä nokkosia

1 rkl makeaa chilikastiketta

1 tl suolaa

1 tl rouhittua valkopippuria

3 dl juustoraastetta, esim. mozzarella

  • Keitä pennet kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  • Paloittele kala ja poista ruodot. Kumoa pasta ja kalapalat uunivuokaan. Sekoita kevyesti.
  • Riko munat erillisessä kulhossa. Lisää vesi ja maustettu ruokakerma sekä hienonnetut nokkoset. Mausta seos chilikastikkeella, suolalla ja pippurilla.
  • Kaada neste vuokaan. Ripottele pintaan juustoraastetta.
  • Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti.

 

Pyöräytä raparperikauden alkajaisiksi herkullinen gluteeniton piirakka. 

noin 1 litra raparperin paloja
kanelia
kardemummaa 
raesokeria
0,5 dl sokeria
1 muna
1 dl perunajauhoa
3/4 dl juoksevaa margariinia
1 tl vaniljasokeria
(1 rkl sitruunamehua)

  • Säädä uuni 180-asteeseen.
  • Levitä raparperinpalat leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele paloille kanelia, kardemummaa ja raesokeria. Laita ne  uuniin pehmenemään taikinan teon ajaksi.
  • Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulanut margariini,vaniljasokeri ja sitruunamehu. Sekoita leivinjauhe perunajauhoon. Yhdistä jauhot varovasti nostelleen muna-sokerivaahtoon.
  • Siirrä pehmenneet raparperinpalat halkaisijaltaan 24 cm:n piirakkavuokaan. 
  • Kaada taikina nauhana raparperien päälle.  Paista 10–15 min.