Uutuuskirja tarjoaa härkis-reseptejä aamiaisesta illalliseen. Yksi kirjan helpoimpia ja nopeimpia reseptejä on juustoinen juurekiusaus. Koesyöjät tykkäsivät siitä kovasti.

Syyskesällä 2016 markkinoille tullut härkis on kotimaisista härkäpavuista valmistettu, käyttövalmis tuote, joka muistuttaa niin maultaan kuin käyttöominaisuuksiltaan kypsää jauhelihaa. Se on maukas ja helppo niille, jotka haluavat vähentää lihan syöntiä tai korvata tuontisoijan kotimaisella tuotteella. Jauhelihamaisesta ulkonäöstään huolimatta härkis sopii myös vegaaneille.

Juuri ilmestynyt keittokirja Helppo olla vege, härkisreseptejä aamiaisesta iltapalaan antaa hyvän lähdön aloittelevalle härkiskokkaajalle. Kirja on tyylikkään näköinen, sen selkä on karkeaa harmaata kangasta. Viola Virtamon kuvat ovat tummasävyisiä.

Tämä kirjan kehtaisi viedä tuliaisiksi tai lahjaksi härskis-paketin kanssa niin nuorelle vegaanille kuin lihan nimeen vannovalle isoisälle.

Ruokatoimittaja Tiina Rantasen reseptit ovat kiinnostavia ja pommin varmasti toimivia. Tietenkin. Mitä muutakaan voisi odottaa monissa liemissä keitetyltä kokkailukonkarilta, joka työskenteli vuosia Me naisten ja Glorian ruokatoimittajana.

Suunnittelin kunnianhimoisesti tarjoavani 2-3 ruokaa Härkis-kirjasta aikuisille lapsilleni. Poikani on ollut kohta 10 vuotta kasvissyöjä, tytär syö lihaakin. Päätin tehdä alkupalaksi härkisshaksukaa munista ja härkiksestä. Pääruokana maistuisivat täytetyt munakoisot, ja saattaisinpa pyöräyttää vielä granolapataleivänkin.

Mutta. Sitten tulinkin flunssaan ja kokkailuinto laski. En halunnut kuitenkaan perua lounaskutsua, ja Härkis-kirjasta löytyi löysällekin äidille nopea ja helppo vaihtoehto: juustoinen juureskiusaus. Pääaineksia on vain neljä, pakastejuurekset, härkis, kerma ja tuorejuusto. Jess!!

Miten onnistui? 

Herkullinen tuoksu leijaili jo keittiössä, kun poika, 25, ja tytär, 23, tulivat äidin keittiöön. Istuimme pöydän ääressä menneitä ruokahetkiä miettien.

Poika aloitti muistelemalla kuinka inhosi koulussa aina laatikkoruokia. En vielä kertonut, että sitä on nytkin tarjolla. He päätyivät pohtimaan, että äidin ruoat olivat aina tosi helppoja, nopeita ja yksinkertaisia. Miettivät ehkä mielessään, että tylsiäkin. Vieläkään he eivät tienneet saavansa nytkin helppoa ja nopeaa. He ymmärsivät kyllä nyt aikuisina hyvin, että kun äiti hakee nälkäiset lapset päiväkodista niin täytetyille canneloneille ei ole aikaa. Keitto valmistuu nopeammin.

Kun nostin päähenkilön eli juureskiusauksen pöytään, poikani kysyi nauraen, että valitsitko helpoimman ruokalajin kirjasta. Pakkohan minun oli vastata, että näin tein. Mutta ilman flunssaa olisin valinnut vaivalloisemman.

Härkis-kiusaus sai kuitenkin raadiltani kovasti kehuja, ja se syötiin lähes loppuun. Äidille jäi muovikipollinen evääksi töihin seuraavaksi päiväksi.

 

Juustoinen juureskiusaus

4-6 annosta
lakto-vegetaarinen, gluteeniton

1 kg pakastettuja peruna-juuressuikaleita
1 pkt (250 g) Härkis-härkäpapuvalmistetta
200 g pehmeää tuorejuustoa
5 dl juustolla maustettua ruokakermaa (esim. mustapekka-mustapippuri)
1 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
1 tl suolaa
(1 tl mustapippuria)
Vuokaan: öljyä tai voita

Tee näin:

  1. Lado kasvissuikaleet, Härkis ja tuorejuusto kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Sekoita mausteet ruokakermaan. Kaada ruokakerma päällimmäiseksi ja sekoita hieman.
  2. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Tiina Rantanen, Viola Minerva Virtamo: Helppo olla vege - härkis-reseptejä aamiaisesta iltapalaan. Cozy Publishing 2017. Hinta 19,90 euroa.

Katso myös muiden testaamiemme ruokakirjojen reseptit täältä!

Mummoilusta on tullut lähes muotia. Lestinjärveläinen Susanna Kuorikoski, 30, sisustaa, säilöö, neuloo ja elää mummosukupolvien tapaan. Pienestä pitäjästä on löytynyt muitakin samanhenkisiä, ja käsityöiltamia vietetään keskiviikkoisin. Kahvit juodaan oikeista kupeista ja pöydässä on mamman marjapiirasta. Reseptin löydät jutun lopusta!

Mummoiluksi kutsuttu elämätapa lähti aluksi nousuun mummosukupolven estetiikan, astioiden ja kankaiden, arvostuksesta sisustuksessa. Pääkaupunkilaiseen ilmiöön leivottiin vielä elämän hidastaminen, itse tekemisen arvostaminen ja ripaus luomuruokaa. Sitten ollaankin jo perinteisen mummoilun ytimessä: kotikeskeistä elämää, ruoanlaittoa, säilömistä, käsitöitä ja kukkien hoitoa.

–  Maalla tämä ei ole välttämättä koskaan mennyt pois ”muodista”, toteaa lestijärveläinen Susanna Kuorikoski.

Susanna kritisoi sitä, että usein sanotaan jonkun ”jämähtäneen” kotipaikkakunnalleen maaseudulle.

– Voiko helsinkiläisen todeta jämähtäneen Helsinkiin? Törmään ilmaisuun usein ja aina se suututtaa.  On ihan oma valintani asettua tänne. Kuka vain voi muuttaa kaupunkiin vuokralle, enemmän vaatii rohkeutta jäädä paikkaan, jonka tulevaisuudesta ei ole varmuutta. Mutta minulla on täällä kaikki mitä tarvitsen. Viihdyn hyvin itsekseni, eikä minulla ole koskaan tylsää. Jos saisin lottovoiton, en kävisi töissä vaan yksinäisten mummujen luona turisemassa ja kutomassa sukkia. 

"Jos saisin lottovoiton, en kävisi töissä vaan yksinäisten mummujen luona."

Susannan mielestä mummoilu yksinkertaista elämää, jossa yritetään elää luontoa ja toisia kunnioittaen, pitää vanhoja perinteitä, tapoja ja taitoja elossa. Nämä tavalliset asiat ovat joiltain unohtuneet parissa sukupolvessa! Hyvänolontunne tulee tekemisestä ja onnistumisesta, ei kuluttamisesta.

Susanna kertoo, että hänen Hilkka-mummullaan oli aina mustikoista tehtyä mammanmarjapiirakkaa. Kun viimeinen pala loppui, meni uusi piirakka jo uuniin.

– Minäkin leivon sitä usein. On paljon palkitsevampaa tehdä omenahillo itse kuin ostaa purkki kaupasta. Meillä syödään itse tehtyä ruokaa. En lakkaa ihmettelemästä, kuinka syömisestä on tullut niin vaikeaa nykyihmiselle. Olen perinyt mummun marjastushimon voimakkaampana, sillä rauhoitun vasta, kun pakastin on ääriään myöten täynnä. Mummu arvosti luontoa, ja minäkin lähden aina metsään, kun tympii. Siellä olo parenee.

Mamman marjapiiras

Pohja:

  • 150g margariinia
  • 1dl sokeria
  • 1 muna
  • reilu 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Päälle:

  • 1 prk kermaviiliä
  • 1/2 dl sokeria
  • 4 tl vaniljasokeria
  • 1 muna 
  • mustikoita
  1. Vatkataan rasva ja sokeri, sekaan kananmuna ja lopuksi kuivat aineet.
  2. Levitetään voideltuun piirakkavuokaan. Mustikat ripotellaan päälle.
  3. Sekoitetaan muut päällisen aineet ja lusikoidaan mustikoiden päälle.
  4. Paistetaan noin 30 minuuttia 200-asteisessa uunissa.
     

Lue lisää mummoilusta ET-lehdestä 20/2015. Voit tilata lehden täältä.

Mustikkapannareita ja vienosti anikselta maistuvaa mustikkaista siirappia. Oi ihana heinäkuu!

  • 3 munaa
  • 1 prk (200 g) maitorahkaa
  • 2 dl tavallista tai kivennäisvettä
  • 2 dl spelttijauhoja
  • 1 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl tavallista tai hedelmäsokeria
  • ripaus suolaa
  • 3–4 dl mustikoita(2 rkl hillosokeria)
  • 1 sitruunan raastettu kuori

Vaahdota munat. Sekoita rahka ja vesi vaahtoon. Lisää jauhot pinnalle, tee keskelle kuoppa ja mittaa leivinjauhe siihen. Sekoita se ensin jauhoihin, sitten jauhot nesteeseen.

Mausta mustikat halutessasi sokerilla ja sitruunankuorella. Kumoa taikinaan, nostele vain muutama kerta.

Sipaise pannuun rasvaa ja paista pannukakut miedolla lämmöllä.

Tarjoa kuumina mustikoiden ja/tai mustikkasiirapin kanssa, ohje alla.

Mustikkasiirappi

  • 2 dl hedelmäsokeria
  • 5 dl mustikoita
  • 2 dl vettä
  • 2 tähtianista

Mittaa aineet kattilaan.

Keitä hiljalleen, välillä kattilaa ravistaen, kunnes liemi on siirappimaista. Aikaa kuluu puolisen tuntia.

Kaada siirappi kulhoon siivilän läpi. Poista tähtianikset. Pullota siirappi erikoisherkuksi  ja tarjoa  esimerkiksi  jäätelön tai lettujen kastikkeena.

Katso myös nämä ihanat mustikkaherkut:

Maukkaan savujuusto-kukkakaaligratiinin resepti on mitoitettu 1–2 hengelle.

300 g kukkakaalia
75 g savujuustoa
25 g voita
3-4 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
3 rkl silputtua persiljaa
½ tl valkopippuria myllystä
½ tl suolaa
1 rkl pinjansiemeniä

  1. Irrota kukkakaali pieniksi nupuiksi. Keitä nuppuja noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat napakan kypsiä. Valuta kukkakaali ja kumoa uunin kestävään annosvuokaan.
  2. Leikkaa savujuusto pieniksi paloiksi.
  3. Sulata voinokare kattilassa. Sekoita joukkoon jauhot ja lorauta sekaan maitoa vähitellen samalla sekoittaen. Lisää juusto. Hauduta kastiketta 15 minuuttia, sekoittele välillä.
  4. Lisää silputtu persilja, pippuri ja suola. Kaada kastike kukkakaalin päälle ja ripottele pinnalle pinjansiemeniä.
  5. Gratinoi 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Mansikoista syntyy ihanan raikas kesäjuoma, johon lisätään maun mukaan joko ginger alea tai kivennäisvettä.

Mansikkajuoma

4-6 lasillista

1 dl laimentamatonta mansikkamehua
7 dl kivennäisvettä tai ginger alea
2 dl mansikoita
2 dl jääpaloja

  1. Laimenna mansikkamehu kivennäisvedellä tai inkiväärijuomalla.
  2. Lisää joukkoon lohkottuja mansikoita jajääpaloja.