Uutuuskirja tarjoaa härkis-reseptejä aamiaisesta illalliseen. Yksi kirjan helpoimpia ja nopeimpia reseptejä on juustoinen juurekiusaus. Koesyöjät tykkäsivät siitä kovasti.

Syyskesällä 2016 markkinoille tullut härkis on kotimaisista härkäpavuista valmistettu, käyttövalmis tuote, joka muistuttaa niin maultaan kuin käyttöominaisuuksiltaan kypsää jauhelihaa. Se on maukas ja helppo niille, jotka haluavat vähentää lihan syöntiä tai korvata tuontisoijan kotimaisella tuotteella. Jauhelihamaisesta ulkonäöstään huolimatta härkis sopii myös vegaaneille.

Juuri ilmestynyt keittokirja Helppo olla vege, härkisreseptejä aamiaisesta iltapalaan antaa hyvän lähdön aloittelevalle härkiskokkaajalle. Kirja on tyylikkään näköinen, sen selkä on karkeaa harmaata kangasta. Viola Virtamon kuvat ovat tummasävyisiä.

Tämä kirjan kehtaisi viedä tuliaisiksi tai lahjaksi härskis-paketin kanssa niin nuorelle vegaanille kuin lihan nimeen vannovalle isoisälle.

Ruokatoimittaja Tiina Rantasen reseptit ovat kiinnostavia ja pommin varmasti toimivia. Tietenkin. Mitä muutakaan voisi odottaa monissa liemissä keitetyltä kokkailukonkarilta, joka työskenteli vuosia Me naisten ja Glorian ruokatoimittajana.

Suunnittelin kunnianhimoisesti tarjoavani 2-3 ruokaa Härkis-kirjasta aikuisille lapsilleni. Poikani on ollut kohta 10 vuotta kasvissyöjä, tytär syö lihaakin. Päätin tehdä alkupalaksi härkisshaksukaa munista ja härkiksestä. Pääruokana maistuisivat täytetyt munakoisot, ja saattaisinpa pyöräyttää vielä granolapataleivänkin.

Mutta. Sitten tulinkin flunssaan ja kokkailuinto laski. En halunnut kuitenkaan perua lounaskutsua, ja Härkis-kirjasta löytyi löysällekin äidille nopea ja helppo vaihtoehto: juustoinen juureskiusaus. Pääaineksia on vain neljä, pakastejuurekset, härkis, kerma ja tuorejuusto. Jess!!

Miten onnistui? 

Herkullinen tuoksu leijaili jo keittiössä, kun poika, 25, ja tytär, 23, tulivat äidin keittiöön. Istuimme pöydän ääressä menneitä ruokahetkiä miettien.

Poika aloitti muistelemalla kuinka inhosi koulussa aina laatikkoruokia. En vielä kertonut, että sitä on nytkin tarjolla. He päätyivät pohtimaan, että äidin ruoat olivat aina tosi helppoja, nopeita ja yksinkertaisia. Miettivät ehkä mielessään, että tylsiäkin. Vieläkään he eivät tienneet saavansa nytkin helppoa ja nopeaa. He ymmärsivät kyllä nyt aikuisina hyvin, että kun äiti hakee nälkäiset lapset päiväkodista niin täytetyille canneloneille ei ole aikaa. Keitto valmistuu nopeammin.

Kun nostin päähenkilön eli juureskiusauksen pöytään, poikani kysyi nauraen, että valitsitko helpoimman ruokalajin kirjasta. Pakkohan minun oli vastata, että näin tein. Mutta ilman flunssaa olisin valinnut vaivalloisemman.

Härkis-kiusaus sai kuitenkin raadiltani kovasti kehuja, ja se syötiin lähes loppuun. Äidille jäi muovikipollinen evääksi töihin seuraavaksi päiväksi.

 

Juustoinen juureskiusaus

4-6 annosta
lakto-vegetaarinen, gluteeniton

1 kg pakastettuja peruna-juuressuikaleita
1 pkt (250 g) Härkis-härkäpapuvalmistetta
200 g pehmeää tuorejuustoa
5 dl juustolla maustettua ruokakermaa (esim. mustapekka-mustapippuri)
1 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
1 tl suolaa
(1 tl mustapippuria)
Vuokaan: öljyä tai voita

Tee näin:

  1. Lado kasvissuikaleet, Härkis ja tuorejuusto kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Sekoita mausteet ruokakermaan. Kaada ruokakerma päällimmäiseksi ja sekoita hieman.
  2. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Tiina Rantanen, Viola Minerva Virtamo: Helppo olla vege - härkis-reseptejä aamiaisesta iltapalaan. Cozy Publishing 2017. Hinta 19,90 euroa.

Katso myös muiden testaamiemme ruokakirjojen reseptit täältä!

Tee ylikypsistä banaaneista maukas kakku.

150 g voita tai leivontamargariinia
2 dl ruokosokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
½ tl suolaa
1 ½ dl tummapaahtoista kahvijuomaa
2 kypsää banaania

Kastike:
200 g tummaa suklaata
1 dl tummapaahtoista kahvia

  1. Vatkaa margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon, samalla hyvin sekoittaen.
  2. Sekoita kuivat aineet ja lisää vaahtoon. Lisää jäähtynyt kahvi ja viipaloidut banaanit. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi.
  3. Leivitä kakkuvuoka ja lusikoi taikina vuokaan.
  4. Paista 175-asteisen uunin ala­tasolla 50–60 minuuttia. Kumoa kakku.
  5. Tee kastike. Lohko suklaa ja lisää jäähtynyt kahvi kattilaan. Sekoita miedolla lämmöllä kunnes suklaa on sulaa. Valuta kastike kakun päälle tai tarjoa kastikkeena kakun kanssa.

Keksipohjaisen kakun makua on helppo vaihdella maustamalla pohja eri tavoin. Ja päällekin voit laittaa lempimarjojasi, vaikkapa puolukoita.

10–12 palaa

Pohja
150 g Marie-keksejä
75 g voita

Täyte
4 liivatelehteä
250 g valkosuklaata
3 dl kuohukermaa
250 g turkkilaista jugurttia
1 tl vaniljasokeria
½ dl appelsiinimehua

Päällys
marjoja esim. vadelmaa, punaherukkaa, mansikkaa
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

  1. Valmista pohja. Laita irtopohja­vuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivin­paperi. Murenna keksit hienoksi ja lisää joukkoon sulatettu voi. Taputtele seos vuoan pohjalle.
  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa.
  3. Vatkaa kerma ja lisää joukkoon jugurtti ja vaniljasokeri.
  4. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa ja lisää joukkoon puristetut liivatteet liukenemaan.
  5. Yhdistä kermavaahtoon sula valkosuklaa ja liivateseos. Kaada massa vuokaan ja anna kakun hyytyä jääkaapissa 2–3 tuntia tai seuraavaan päivään.
  6. Kiehauta päällystä varten vesi ja lisää joukkoon hyytelösokeri. Anna seoksen jäähtyä muutaman minuutin ajan. Koristele kakku marjoilla ja lusikoi niiden päälle sokerilientä kiilteeksi.

Ohje: Leipuri Pauliina Uimonen, kahvila-konditoria Soroppi, Puumala

Muista myös nämä kakut

Rakkaudella, Malin on paras suomalainen gluteeniton keittokirja, johon olen törmännyt. Suolainen piirakkapohjan resepti osoittautui loistavaksi.

Rakkaudella, Malin -keittokirja (Teos & Förlaget, 2017) olisi vahvoilla, jos valittaisiin parasta suomalaista gluteenitonta keittokirjaa. Kirjassa on juuri sellaisia ohjeita, joita parikymmentä vuotta gluteenittomasti kokkailleena kaipaan: suolaisia ja makeita piiraita, erilaisia leipiä ja sämpylöitä, keksejä. Siis niitä leivonnaisia, joiden rakenne jää helposti murenevaksi ja maku vähän sahajauhomaiseksi. 

 

Käytännössä kaikissa kirjan ohjeissa käytetään useita eri jauhoja. Kävin kaupan kautta täydentämässä omat varastoni, ja nyt jauhohyllyssä on kaurasta, riisistä, perunasta, tattarista, maissista, kookoksesta, hirssistä ja perunakuidusta ja psylliumista valmistettuja jauhoja. Jos leipoo säännöllisesti gluteenittomasti, tämä valikoima kannattaa hankkia kaappiin.

Lisäksi kannattaa hankkia keittiövaaka. Malin antaa mitat sekä deseinä että grammoina, mutta oikeammat jauhomäärät ja niiden keskinäiset suhteet saa vaa'alla. Jauhojen punnitseminen on muuten aika hauskaa – vähän kuin kauppaleikit lapsena!

Kirjassa on sopivassa suhteessa perusohjeita (suolainen piirakka, rapeakuorinen leipä) ja uusia inspiraatioita (polentakakku, vaniljakreemillä täytetty piiras) sekä muutamia helppotekoisia arkiruokaresepetejä (kasvisnuudelit).

Kunkin reseptin yhteydessä Malin kertoo lyheysti sen taustasta, mikä tekee kirjasta hauskaa luettavaa, vaikka ei aikoisikaan juuri sillä hetkellä leipoa. Kirjan lopussa esitellään pari suomalaista suloista kahvilaa ja niiden gluteenittomat bravuurireseptit. 

Koska olen kokeillut vaikka kuinka montaa gluteenitonta piirakkapohjaa löytämättä suosikkiani, kokeilin Malinin parhaaksi piirakkapohjakseen mainostamaa ruokaisaa tonnikalapiirakkaa.  

Pohja oli helppo tehdä, ja se suostui asettumaan piirakkavuokaan ihan kuivin käsin ilman jauhoja. Olisi kannattanut tehdä vähän korkeammat reunat, koska täytettä tulee paljon, ja sen päälle kaadetaan vielä munamaito. 

Ohjeessa sanottiin paistoajaksi vartti, mutta piirakka näytti pinnalta kauniilta vasta 25 minuutin paistamisen jälkeen.

Piirakka onnistui hyvin ja lunasti lupaukset: pohja leikkautui ja pysyi kasassa kuin normaali piiraspohja – ja maistui hyvältä myös normaalisyöjän mielestä. Tonnikalatäyte jäi vähän vetiseksi, tonnikala olisi ehkä kannattanut valuttaa. Seuraavana päivänä täyte oli vetäytynyt niin, että ongelma poistui. 

Ruokaisa tonnikalapiirakka

Taikina

100 grammaa kylmää voita kuutioituna
50 g maustamatonta tuorejuustoa
55 g (1 dl) riisijauhoa
55 g (1 dl) tattarijauhoa
45 g (1 dl) gluteenitonta kaurajauhoa
1 rkl psylliumrouhetta
1 rkl kylmää vettä

Täyte

1 purkki tonnikalaa
puolikas keltainen paprika pieninä paloina
puolikas punainen paprika pieninä paloina
1 dl suikaloitua kevätsipulia varsineen
puolikas kesäkurpitsa suikaloituna
175 g pussi mozzarellaraastetta

Munamaito

3 munaa
2,5 dl maitoa
suolaa ja pippuria maun mukaan

1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi.
2. Tee piiraspohja. Sekoita voi, tuorejuusto, jauhot ja psyllium monitoimikoneella murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja työstä nopeasti taikinaksi,
3. Painele taikina tasaisesti piirasvuokaan, pistele pohja haarukalla ja esipaista 10 minuuttia, Anna jäähtyä.
4. Tee täyte. Sekoita tonnikala, paprikat, kevätsipuli, kesäkurpitsa ja puolet juustoraasteesta kulhossa. Levitä pohjalle,
5. Tee munamaito. vatkaa munat ja maito ja mausta. 
6. Levitä munamaito tasaisesti piiraspohjalle ja ripottele päälle loput juustoraasteet.
7. Paista piirasta 200 asteessa noin 15 minuuttia riippuen piirasuvuoan ja täytteen paksuudesta. Kun täyte on hyytynyt ja piiras on kauniin värinen, se on valmis.
8. Tarjoa vihreän salaatin ja hyvän kastikkeen kera.

PS. Tein kirjasta myös pikapullia ja omatekoista granolaa, jonka juju on omenamehussa liotetuissa aineksissa. Molemmat onnistuivat hyvin, ja aion tehdä toistekin.

Luonnon tarjoilema herkku, nokkonen, on nyt maukkaimmillaan ja sopii loistavasti lohen seuraksi. Varaa paksut käsineet keruumatkalle!

Lohi-nokkoslaatikko

Annos 6:lle

½ kg pennemakaroneja

400 g savulohta

5 munaa

½ l vettä

1 prk (2 ½ dl) juustolla maustettua ruokakermaa, esim. Kolme juustoa

1 dl ryöpättyjä nokkosia

1 rkl makeaa chilikastiketta

1 tl suolaa

1 tl rouhittua valkopippuria

3 dl juustoraastetta, esim. mozzarella

  • Keitä pennet kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  • Paloittele kala ja poista ruodot. Kumoa pasta ja kalapalat uunivuokaan. Sekoita kevyesti.
  • Riko munat erillisessä kulhossa. Lisää vesi ja maustettu ruokakerma sekä hienonnetut nokkoset. Mausta seos chilikastikkeella, suolalla ja pippurilla.
  • Kaada neste vuokaan. Ripottele pintaan juustoraastetta.
  • Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti.