Nyhtökaura-perunapihvit pysyvät hyvin kasassa ja maistuvat lihansyöjällekin. Ekologinen nyhtökaura on valkuaispommi: 31 grammaa valkuaista 100 grammassa. Rasvat ovat pehmeitä, kuituja on paljon ja säilyvyys hyvä. 

Kaisa Niemisen Nyhtökauraa! Hyvää kasvisruokaa sinulle -kirjan takakansi lupaa 36 reseptiä eri maiden keittiöiden inspiroimiin nyhtökauraruokiin. Bonuksena on yhdeksän jälkiruokaa, joissa on käytetty tavallisia kaurahiutaleita tai puhtokaurapuuteria - sellaisesta en ole ennen kuullutkaan.

Nyhtökauraa saa kaupasta kolmenlaista: maustamatonta, tomaatilla, savustetulla paparikalla ja persijalla maustettua sekä inkiväärillä, limetinlehdillä ja seesaminsiemenillä maustettua. Ohjeissa kerrotaan, mitä kulloinkin käytetään.

Kirjan kannessa on toivomisen varaa: nyhtökaura-teksti hahmottuu heikosti ja elementtejä on turhan paljon. Selkeä annoskuva markkinoisi tuotetta paremmin, vaikkapa pizza tai nyhtökaura flatbread – molemmat näyttävät houkuttelevilta. Sami Revon kuvat ovat kautta linjan hyviä, selkeitä ja houkuttelevia. 

Miten onnistui?

Valitsin kirjasta tavallisia ruokia, joissa nyhtökaura on nimenomaan lihan korvike. Itse syön lihaa niukasti lihaa, punaista varsinkaan, mutta mies on lihamies. Tavoitteena on vähentää hänen lihansyöntiään.

Tein sekä nyhtökaura-perunapihvejä että lihattomia lihapullia.

Perunapihvit onnistuivat mainiosti. Otin vinkistä vaarin ja käytin edellisenä päivänä tehtyä muusia. Siitä tuli sen verran tiukkaa tavaraa, että jätin vehnäjauhot pois – hyvin pysyivät pihvit kasassa. Paistamiseen käytin ruiskorppujauhoja, koska niissä on minusta enemmän makua kuin tavallisissa.

Ainoa ongelma – jos sitä siksi voi sanoa – on se, että nyhtökaurakin on aika tiukkaa tavaraa. Jos sen sekoittaa muiden ainesten joukkoon sellaisenaan, pihveistä ja pullista tulee muhkuraisia. Siispä nyhtökauraa pitää nyhtää  sormin vielä pienemmäksi, ja se käy ihan työstä.

Kermaviilikastike on raikas kaveri pihveille. Siinä oikaisin: Dijon-sinappi oli päässyt loppumaan, käytin väkevää Turun sinappia. En lähtenyt kauppaan hakemaan sriracha-chilikastiketta vaan käytin makeaa chilikastiketta, jota sattui jääkaapissa olemaan.

Avokadoranskalaisia en alkanut väsäämään. Aion tarjoilla pihvejä jatkossa salaatin kera.

Hyvältä maistuivat, vaikkeivat kauniilta näytäkään. Lihansyöjä kehui suorastaan vuolaasti.

Nyhtökaura-perunapihvit

450 g perunamuusia (noin 5 perunan muusi)
2 rkl vehnäjauhoja
1 pkt (250g ) inkiväärillä maustettua nyhtökauraa
1/ 2 dl tilliä
1 sitruunan kuori
½ tl mustapippuria

Kuorrutus:

2 dl korppujauhoja tai panko-korppujauhoja
öljyä paistamiseen

 

Tilli-kermaviilikastike

1 prk (200 g) kermaviiliä tai kaura – creme fraichea
1 tl Dijon-sinappia
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ tl sokeria
1 tl sriracha-chilikastiketta
2 rkl hienonnettua tilliä

Lisäksi:

1 sitruuna

 

Tee näin:

Sekoita muusin joukkoon jauhot, hienonnettu nyhtökaura, hienonnettu tilli sekä raastettu sitruunankuori. Mausta pippurilla, Muotoile 8 pihviä ja kierittele ne kauttaaltaan korppujauhoissa. Anna pihvien vetäytyä kylmässä noin 30 minuuttia. Paista reilussa öljyssä noin 4 minuuttia per puoli. Valut talouspaperin päällä.

Tee tilli-kermaviilikastike: sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna maustua kylmässä noin 15 minuuttia.

Tarjoa pihvit ja ranskalaiset kermaviilikastikkeen , raikkaan vihreän salaatin ja sitruunalohkojen kanssa.

VINKKI: pihvit onnistuvat parhaiten, jos käytä edellisenä päivänä valmistettua perunamuusia.

 

Kaisa Nieminen: Nyhtökauraa! Hyvää kasvisruokaa sinulle. Kuvat Sami Repo. Moreeni 2016.

Kelpo kattilallinen spagettia maukkaan kastikkeen kera riittää isommallekin porukalle ja maksaa alle 8 euroa! MSC-merkki purkin kyljessä takaa, että tonnikala on pyydetty vastuullisesti.

Sitruunainen tonnikalakastike ja spagettia

4-6 annosta

400 g spagettia

Kastike

2 tlk tonnikalaa öljyssä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

¼ tl chilihiutaleita

1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja

1 kasvisliemikuutio

1 rkl kapriksia

2 dl vettä

1 sitruunan raastettu kuori

½ tl mustapippuria myllystä

½ tl suolaa

kourallinen juustoraastettta

  • Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan.
  • Valmista spagetin kiehuessa kastike. Avaa tonnikalapurkit. Nosta kulhon päälle siivilä, ja kumoa siihen kalat öljyineen. Säästä osa öljystä paistoon.
  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna kasarissa ruokalusikallinen tonnikalaöljyä. Sekoita joukkoon sipulit ja chilihiutaleet. Kuullota pari minuuttia.
  • Lisää kirsikkatomaatit, tonnikalat, liemikuutio, kaprikset ja vesi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori kastikkeeseen. Rouhi pintaan mustapippuria ja lisää suola. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Kaada kastike valutetun spagetin joukkoon. Päälle voit raastaa vielä kourallisen juustoa.
  • Vinkki! Kokeile purkkikalan eri makuvaihtoehtoja, esimerkiksi tonnikalaa tilli- tai tomaattikastikkeessa.

Nämä suloiset muffinit pelastavat minkä tahansa kahvipöydän. Muuta ei tarvita – paitsi niiden syöjät!

6 kpl isoa tai 10 kpl pientä muffinia

100 g margariinia
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita + ½ dl muffinien pinnalle
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl kauramaitoa
2 dl puolukoita

Kinuskipursotus
1 ½ dl fariinisokeria
2 dl vaahtoutuvaa soijakermaa (esimerkiksi Alpro)
2 tl vaniljasokeria

  • Valmista kinuski vähintään viisi tuntia ennen käyttöä tai edellisenä päivänä. Kuumenna kattilassa soijakerma ja fariinisokeri niin, että seos kiehahtaa. Älä keitä pidempään. Sekoita joukkoon vaniljasokeri.
  • Nosta kinuskikattila kylmään vesihauteeseen ja jäähdytä välillä sekoittaen. Pane kinuski kulhossa jääkaappiin, jossa se saa jähmettyä viisi tuntia, mieluusti seuraavaan päivään.
  • Tee muffinitaikina vatkaamalla margariini ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vaahdottamista.
  • Yhdistä erikseen kuivat aineet. Sekoita jauhoseos ja kauramaito taikinaan vuorotellen parissa kolmessa erässä. Lisää lopuksi puolukat.
  • Jaa taikina muffinivuokiin ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
  • Kypsennä 200-asteissa uunissa noin 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Anna jäähtyä ennen pursotusta.
  • Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimella ja laita pursotuspussiin. Pursota reilu kerros kuorrutetta jäähtyneille muffineille.

    Valmistuskaika kinuski 20 min + jäähdytys muffinit 35 min

Maitoa saa myös lypsämättä. Tämä itse tehty mantelimaito vie kielen mennessään.

2 ½ dl manteleita
10 dl vettä
ripaus suolaa
(1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria)

  • Pane mantelit tehosekoittimeen. Lisää aluksi vettä vain sen verran, että sekoitettaessa muodostuu tahnamainen massa. Jatka sekoittamista pari minuuttia. Lisää loput vesimäärästä ja sekoita vielä hetki. Lisää suola ja vaniljauute tai -sokeri.
  • Kaada seos tiheän siivilän tai harson läpi kulhoon. Siivilöi monta kertaa, jos haluat maidosta silkkistä.
  • Kaada valmis mantelimaito lasipulloon tai kannelliseen purkkiin. Mantelimaito säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

    Vinkki Siivilöinnistä jääneen mantelimassan voi käyttää sämpylätaikinaan tai sen voi kuivattaa uunissa mantelijauhoksi.

Kastike kruunaa puuron – valitsetko kardemummalla maustetun mustikkakastikkeen vai vaniljaisen puolukkakastikkeen? Maistuu niin aamulla kuin iltasellakin.

Haudutettu puuro

3 dl puurohiutaleita, esimerkiksi
kaura, tattari tai speltti
4 dl vettä
2 dl maitoa
½ tl suolaa

Lisänä

1 omena
2 rkl hunajaa
1 dl siemensekoitusta

  • Hauduta puuro paketin ohjeen mukaan.
  • Nauti sellaisenaan tai raasta joukkoon omena, makeuta hunajalla ja ripottele joukkoon siemeniä.

Mustikkakastike

3 dl (200 g) mustikoita
½–1 dl vettä
(1 rkl sitruunamehua)
½ dl sokeria
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastiketta puuron lisänä.

Puolukkakastike

2 dl puolukoita
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
(hunajaa)

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastikkeena puuron lisänä.