Nyhtökaura-perunapihvit pysyvät hyvin kasassa ja maistuvat lihansyöjällekin. Ekologinen nyhtökaura on valkuaispommi: 31 grammaa valkuaista 100 grammassa. Rasvat ovat pehmeitä, kuituja on paljon ja säilyvyys hyvä. 

Kaisa Niemisen Nyhtökauraa! Hyvää kasvisruokaa sinulle -kirjan takakansi lupaa 36 reseptiä eri maiden keittiöiden inspiroimiin nyhtökauraruokiin. Bonuksena on yhdeksän jälkiruokaa, joissa on käytetty tavallisia kaurahiutaleita tai puhtokaurapuuteria - sellaisesta en ole ennen kuullutkaan.

Nyhtökauraa saa kaupasta kolmenlaista: maustamatonta, tomaatilla, savustetulla paparikalla ja persijalla maustettua sekä inkiväärillä, limetinlehdillä ja seesaminsiemenillä maustettua. Ohjeissa kerrotaan, mitä kulloinkin käytetään.

Kirjan kannessa on toivomisen varaa: nyhtökaura-teksti hahmottuu heikosti ja elementtejä on turhan paljon. Selkeä annoskuva markkinoisi tuotetta paremmin, vaikkapa pizza tai nyhtökaura flatbread – molemmat näyttävät houkuttelevilta. Sami Revon kuvat ovat kautta linjan hyviä, selkeitä ja houkuttelevia. 

Miten onnistui?

Valitsin kirjasta tavallisia ruokia, joissa nyhtökaura on nimenomaan lihan korvike. Itse syön lihaa niukasti lihaa, punaista varsinkaan, mutta mies on lihamies. Tavoitteena on vähentää hänen lihansyöntiään.

Tein sekä nyhtökaura-perunapihvejä että lihattomia lihapullia.

Perunapihvit onnistuivat mainiosti. Otin vinkistä vaarin ja käytin edellisenä päivänä tehtyä muusia. Siitä tuli sen verran tiukkaa tavaraa, että jätin vehnäjauhot pois – hyvin pysyivät pihvit kasassa. Paistamiseen käytin ruiskorppujauhoja, koska niissä on minusta enemmän makua kuin tavallisissa.

Ainoa ongelma – jos sitä siksi voi sanoa – on se, että nyhtökaurakin on aika tiukkaa tavaraa. Jos sen sekoittaa muiden ainesten joukkoon sellaisenaan, pihveistä ja pullista tulee muhkuraisia. Siispä nyhtökauraa pitää nyhtää  sormin vielä pienemmäksi, ja se käy ihan työstä.

Kermaviilikastike on raikas kaveri pihveille. Siinä oikaisin: Dijon-sinappi oli päässyt loppumaan, käytin väkevää Turun sinappia. En lähtenyt kauppaan hakemaan sriracha-chilikastiketta vaan käytin makeaa chilikastiketta, jota sattui jääkaapissa olemaan.

Avokadoranskalaisia en alkanut väsäämään. Aion tarjoilla pihvejä jatkossa salaatin kera.

Hyvältä maistuivat, vaikkeivat kauniilta näytäkään. Lihansyöjä kehui suorastaan vuolaasti.

Nyhtökaura-perunapihvit

450 g perunamuusia (noin 5 perunan muusi)
2 rkl vehnäjauhoja
1 pkt (250g ) inkiväärillä maustettua nyhtökauraa
1/ 2 dl tilliä
1 sitruunan kuori
½ tl mustapippuria

Kuorrutus:

2 dl korppujauhoja tai panko-korppujauhoja
öljyä paistamiseen

 

Tilli-kermaviilikastike

1 prk (200 g) kermaviiliä tai kaura – creme fraichea
1 tl Dijon-sinappia
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ tl sokeria
1 tl sriracha-chilikastiketta
2 rkl hienonnettua tilliä

Lisäksi:

1 sitruuna

 

Tee näin:

Sekoita muusin joukkoon jauhot, hienonnettu nyhtökaura, hienonnettu tilli sekä raastettu sitruunankuori. Mausta pippurilla, Muotoile 8 pihviä ja kierittele ne kauttaaltaan korppujauhoissa. Anna pihvien vetäytyä kylmässä noin 30 minuuttia. Paista reilussa öljyssä noin 4 minuuttia per puoli. Valut talouspaperin päällä.

Tee tilli-kermaviilikastike: sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna maustua kylmässä noin 15 minuuttia.

Tarjoa pihvit ja ranskalaiset kermaviilikastikkeen , raikkaan vihreän salaatin ja sitruunalohkojen kanssa.

VINKKI: pihvit onnistuvat parhaiten, jos käytä edellisenä päivänä valmistettua perunamuusia.

 

Kaisa Nieminen: Nyhtökauraa! Hyvää kasvisruokaa sinulle. Kuvat Sami Repo. Moreeni 2016.

Kesäkurpitsalla kevennetty broileri-pastavuoka on maukas arkiherkku. Nappaa kaupasta valmiiksi kypsennetyt koivet, niin ruoka valmistuu sukkelasti.

Broilerivuoka

4–6 annosta

3 kypsää broilerinkoipea
1 (300 g) kesäkurpitsa

2 rkl oliiviöljyä
1 l keitettyä pastaa
1 prk (390 g) tomaatti-oliivi­pastakastiketta
1 ½ tl oreganoa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
100 g mozzarellaa
(1 dl vettä)

  • Riivi kypsät broilerinkoivet ja paloittele liha.
  • Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi renkaiksi ja paahda viipaleet vähän kerrallaan paistinpannulla molemmin puolin. Lorauta lopuksi oliivi­öljyä päälle ja jätä odottamaan.
  • Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita keitetyn pastan joukkoon valmis tomaattikastike ja broilerinpalat. Mausta oreganolla, mustapippurilla ja suolalla.
  • Levitä pastakerros uunivuokaan, lado sen jälkeen kerroksittain kesäkurpitsaviipaleita ja pastaa. Laita päälimmäiseen kerrokseen kesäkurpitsoita ja viipaloitua mozzarellaa.
  • Kypsennä laatikko 200-asteisen uunin alatasolla noin 20–30 minuuttia. Jos ruoka kuivuu paiston aikana liikaa, lisää hieman vettä vuuan pohjalle

Nyt tehdään tuhtia talviruokaa! Uuniperunat valmistuvat nopsasti mikrossa. Jos uuni kuitenkin on kuuma muun ruuanlaiton tai leivonnan jäljiltä, voit toki hyödyntää valmiin lämmön.

2 reilua perunaa, esim. rosamunda

2 viipaletta pekonia

¾ dl kuutioitua goudaa

1 rkl ranskankermaa

½ dl silputtua basilikaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria myllystä

  • Pese perunat ja pistä kuoreen haarukalla muutamia reikiä.
  • Laita perunat 200-asteiseen uuniin noin 50 minuutiksi tai kunnes ne ovat kypsiä. Vaihtoehtoisesti voit kypsentää perunat mikrossa 600 w -teholla noin 10 minuutin ajan. Tarkista kypsyys
  • Valmista täyte. Leikkaa pekoniviipaleet paloiksi saksilla. Pilko juusto pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ainekset ja lisää joukkoon ranskankerma, suola ja pippuri.
  • Leikkaa nkypsistä perunoista pois kannet. Koverra teelusikalla perunan sisustaa. Jätä kuitenkin reilut seinämät, jotta peruna pysyy kasassa. Sekoita kypsä peruna täytteen joukkoon. Lusikoi täyte uuniperunan sisään.
  • Kypsennä perunoita noin 10 minuuttia uunissa, eli kunnes juusto on hieman sulanut. Mikrossa kypsennysajaksi riittää yksi minuutti.

Uutuuskirja tarjoaa härkis-reseptejä aamiaisesta illalliseen. Yksi kirjan helpoimpia ja nopeimpia reseptejä on juustoinen juurekiusaus. Koesyöjät tykkäsivät siitä kovasti.

Syyskesällä 2016 markkinoille tullut härkis on kotimaisista härkäpavuista valmistettu, käyttövalmis tuote, joka muistuttaa niin maultaan kuin käyttöominaisuuksiltaan kypsää jauhelihaa. Se on maukas ja helppo niille, jotka haluavat vähentää lihan syöntiä tai korvata tuontisoijan kotimaisella tuotteella. Jauhelihamaisesta ulkonäöstään huolimatta härkis sopii myös vegaaneille.

Juuri ilmestynyt keittokirja Helppo olla vege, härkisreseptejä aamiaisesta iltapalaan antaa hyvän lähdön aloittelevalle härkiskokkaajalle. Kirja on tyylikkään näköinen, sen selkä on karkeaa harmaata kangasta. Viola Virtamon kuvat ovat tummasävyisiä.

Tämä kirjan kehtaisi viedä tuliaisiksi tai lahjaksi härskis-paketin kanssa niin nuorelle vegaanille kuin lihan nimeen vannovalle isoisälle.

Ruokatoimittaja Tiina Rantasen reseptit ovat kiinnostavia ja pommin varmasti toimivia. Tietenkin. Mitä muutakaan voisi odottaa monissa liemissä keitetyltä kokkailukonkarilta, joka työskenteli vuosia Me naisten ja Glorian ruokatoimittajana.

Suunnittelin kunnianhimoisesti tarjoavani 2-3 ruokaa Härkis-kirjasta aikuisille lapsilleni. Poikani on ollut kohta 10 vuotta kasvissyöjä, tytär syö lihaakin. Päätin tehdä alkupalaksi härkisshaksukaa munista ja härkiksestä. Pääruokana maistuisivat täytetyt munakoisot, ja saattaisinpa pyöräyttää vielä granolapataleivänkin.

Mutta. Sitten tulinkin flunssaan ja kokkailuinto laski. En halunnut kuitenkaan perua lounaskutsua, ja Härkis-kirjasta löytyi löysällekin äidille nopea ja helppo vaihtoehto: juustoinen juureskiusaus. Pääaineksia on vain neljä, pakastejuurekset, härkis, kerma ja tuorejuusto. Jess!!

Miten onnistui? 

Herkullinen tuoksu leijaili jo keittiössä, kun poika, 25, ja tytär, 23, tulivat äidin keittiöön. Istuimme pöydän ääressä menneitä ruokahetkiä miettien.

Poika aloitti muistelemalla kuinka inhosi koulussa aina laatikkoruokia. En vielä kertonut, että sitä on nytkin tarjolla. He päätyivät pohtimaan, että äidin ruoat olivat aina tosi helppoja, nopeita ja yksinkertaisia. Miettivät ehkä mielessään, että tylsiäkin. Vieläkään he eivät tienneet saavansa nytkin helppoa ja nopeaa. He ymmärsivät kyllä nyt aikuisina hyvin, että kun äiti hakee nälkäiset lapset päiväkodista niin täytetyille canneloneille ei ole aikaa. Keitto valmistuu nopeammin.

Kun nostin päähenkilön eli juureskiusauksen pöytään, poikani kysyi nauraen, että valitsitko helpoimman ruokalajin kirjasta. Pakkohan minun oli vastata, että näin tein. Mutta ilman flunssaa olisin valinnut vaivalloisemman.

Härkis-kiusaus sai kuitenkin raadiltani kovasti kehuja, ja se syötiin lähes loppuun. Äidille jäi muovikipollinen evääksi töihin seuraavaksi päiväksi.

 

Juustoinen juureskiusaus

4-6 annosta
lakto-vegetaarinen, gluteeniton

1 kg pakastettuja peruna-juuressuikaleita
1 pkt (250 g) Härkis-härkäpapuvalmistetta
200 g pehmeää tuorejuustoa
5 dl juustolla maustettua ruokakermaa (esim. mustapekka-mustapippuri)
1 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
1 tl suolaa
(1 tl mustapippuria)
Vuokaan: öljyä tai voita

Tee näin:

  1. Lado kasvissuikaleet, Härkis ja tuorejuusto kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Sekoita mausteet ruokakermaan. Kaada ruokakerma päällimmäiseksi ja sekoita hieman.
  2. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Tiina Rantanen, Viola Minerva Virtamo: Helppo olla vege - härkis-reseptejä aamiaisesta iltapalaan. Cozy Publishing 2017. Hinta 19,90 euroa.

Katso myös muiden testaamiemme ruokakirjojen reseptit täältä!

Komeat jättikatkaravut ovat juhlava aloitus viikonlopun aterialle. Raikkaan salaatin ja hyvän leivän kanssa annos käy myös vaikka iltapalaksi.

Marinoidut jättikatkaravunpyrstöt

4:lle

1 ps (400/320 g) kuorimattomia, raakoja jättikatkaravunpyrstöjä pakasteena

  • Sulata katkaravunpyrstöt yön yli jääkaapissa ja heitä sulamisvesi pois.
  • Leikkaa pienillä, terävillä saksilla kuori auki pyrstön ylä- ja alapuolelta, mutta älä irrota kuorta.
  • Pane katkaravut kulhoon.

Marinadi

½ punaista chilipalkoa hienonnettuna

½ pienestä punasipulista

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1 rkl inkivääriä raastettuna

1 dl persiljaa hienonnettuna

2 rkl sitruunamehua

ripaus suolaa

1–2 tl sokeria

loraus kuivaa valkoviiniä

(loraus calvadosia)

  • Poista chilistä siemenet ja hienonna.
  • Lisää marinadin ainekset katkarapujen päälle ja sekoita hyvin. Peitä astia ja anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia.
  • Kuumenna pannussa tai paistokasarissa öljyä ja lisää katkaravut. Paista sekoitellen muutama minuutti, kunnes katkaravut ovat muuttuneet punaisiksi.
  • Liekitä annos halutessasi. Lisää pannulle loraus calvadosia ja sytytä palamaan. Ota pannu pois liesituulettimen alta, kun liekität. Anna liekin palaa rauhassa loppuun.
  • Tarjoa raikkaan salaatin ja hyvän leivän kera.