Nyhtökaura-perunapihvit pysyvät hyvin kasassa ja maistuvat lihansyöjällekin. Ekologinen nyhtökaura on valkuaispommi: 31 grammaa valkuaista 100 grammassa. Rasvat ovat pehmeitä, kuituja on paljon ja säilyvyys hyvä. 

Kaisa Niemisen Nyhtökauraa! Hyvää kasvisruokaa sinulle -kirjan takakansi lupaa 36 reseptiä eri maiden keittiöiden inspiroimiin nyhtökauraruokiin. Bonuksena on yhdeksän jälkiruokaa, joissa on käytetty tavallisia kaurahiutaleita tai puhtokaurapuuteria - sellaisesta en ole ennen kuullutkaan.

Nyhtökauraa saa kaupasta kolmenlaista: maustamatonta, tomaatilla, savustetulla paparikalla ja persijalla maustettua sekä inkiväärillä, limetinlehdillä ja seesaminsiemenillä maustettua. Ohjeissa kerrotaan, mitä kulloinkin käytetään.

Kirjan kannessa on toivomisen varaa: nyhtökaura-teksti hahmottuu heikosti ja elementtejä on turhan paljon. Selkeä annoskuva markkinoisi tuotetta paremmin, vaikkapa pizza tai nyhtökaura flatbread – molemmat näyttävät houkuttelevilta. Sami Revon kuvat ovat kautta linjan hyviä, selkeitä ja houkuttelevia. 

Miten onnistui?

Valitsin kirjasta tavallisia ruokia, joissa nyhtökaura on nimenomaan lihan korvike. Itse syön lihaa niukasti lihaa, punaista varsinkaan, mutta mies on lihamies. Tavoitteena on vähentää hänen lihansyöntiään.

Tein sekä nyhtökaura-perunapihvejä että lihattomia lihapullia.

Perunapihvit onnistuivat mainiosti. Otin vinkistä vaarin ja käytin edellisenä päivänä tehtyä muusia. Siitä tuli sen verran tiukkaa tavaraa, että jätin vehnäjauhot pois – hyvin pysyivät pihvit kasassa. Paistamiseen käytin ruiskorppujauhoja, koska niissä on minusta enemmän makua kuin tavallisissa.

Ainoa ongelma – jos sitä siksi voi sanoa – on se, että nyhtökaurakin on aika tiukkaa tavaraa. Jos sen sekoittaa muiden ainesten joukkoon sellaisenaan, pihveistä ja pullista tulee muhkuraisia. Siispä nyhtökauraa pitää nyhtää  sormin vielä pienemmäksi, ja se käy ihan työstä.

Kermaviilikastike on raikas kaveri pihveille. Siinä oikaisin: Dijon-sinappi oli päässyt loppumaan, käytin väkevää Turun sinappia. En lähtenyt kauppaan hakemaan sriracha-chilikastiketta vaan käytin makeaa chilikastiketta, jota sattui jääkaapissa olemaan.

Avokadoranskalaisia en alkanut väsäämään. Aion tarjoilla pihvejä jatkossa salaatin kera.

Hyvältä maistuivat, vaikkeivat kauniilta näytäkään. Lihansyöjä kehui suorastaan vuolaasti.

Nyhtökaura-perunapihvit

450 g perunamuusia (noin 5 perunan muusi)
2 rkl vehnäjauhoja
1 pkt (250g ) inkiväärillä maustettua nyhtökauraa
1/ 2 dl tilliä
1 sitruunan kuori
½ tl mustapippuria

Kuorrutus:

2 dl korppujauhoja tai panko-korppujauhoja
öljyä paistamiseen

 

Tilli-kermaviilikastike

1 prk (200 g) kermaviiliä tai kaura – creme fraichea
1 tl Dijon-sinappia
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ tl sokeria
1 tl sriracha-chilikastiketta
2 rkl hienonnettua tilliä

Lisäksi:

1 sitruuna

 

Tee näin:

Sekoita muusin joukkoon jauhot, hienonnettu nyhtökaura, hienonnettu tilli sekä raastettu sitruunankuori. Mausta pippurilla, Muotoile 8 pihviä ja kierittele ne kauttaaltaan korppujauhoissa. Anna pihvien vetäytyä kylmässä noin 30 minuuttia. Paista reilussa öljyssä noin 4 minuuttia per puoli. Valut talouspaperin päällä.

Tee tilli-kermaviilikastike: sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna maustua kylmässä noin 15 minuuttia.

Tarjoa pihvit ja ranskalaiset kermaviilikastikkeen , raikkaan vihreän salaatin ja sitruunalohkojen kanssa.

VINKKI: pihvit onnistuvat parhaiten, jos käytä edellisenä päivänä valmistettua perunamuusia.

 

Kaisa Nieminen: Nyhtökauraa! Hyvää kasvisruokaa sinulle. Kuvat Sami Repo. Moreeni 2016.

Lautanen täynnä A-vitamiinia. Maksa, porkkana ja bataatti ovat mainio valinta.

A-vitamiinin täydentämiseksi kannattaa ateriaksi tehdä maksapihvejä, joiden kanssa tarjotaan herkullista bataatti-porkkanamuhennosta.

Bataatti-porkkanamuhennos

4 annosta

600 g bataattia
300 g porkkanaa
noin 2 dl keitinlientä
2 rkl raastettua piparjuurta
50 g voita
½ –1 tl suolaa

  • Kuori ja paloittele juurekset. Lohko bataatti reiluiksi paloiksi ja porkkanat pienemmiksi paloiksi, jotta ne kypsyisivät yhtä aikaa.
  • Keitä juurekset kypsiksi. Ota osa keitinliemestä talteen. Soseuta juurekset monitoimikoneessa. Lorauta joukkoon keitinlientä, niin että saat soseesta notkean.
  • Lisää joukkoon raastettua piparjuurta sekä nokare voita. Ripauta suolaa maun mukaan.

Maksapihvit

4 annosta

600 g naudanmaksaa
1 rkl voita tai öljyä
1 yksikyntinen valkosipuli
1 sitruuna
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
1 dl silputtua timjamia

  • Poista maksasta kalvot. Leikkaa pala reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  • Viipaloi valkosipuli ohuiksi lastuiksi ja kuumenna rasva pannulla.
  • Lisää valkosipuli paistinpannulle muutamaksi minuutiksi kuullottumaan. Lisää maksapihvit pannulle ja paista pari minuuttia puoleltaan.
  • Kun käännät pihvit, purista joukkoon puolen sitruunan mehu. Leikkaa toinen sitruunan puolikas ohuiksi viipaleiksi ja lisää viipaleet pannulle maksapihvien joukkoon.
  • Pippuroi ja suolaa pihvit. Lisää lopuksi joukkoon silputtu timjami.
     
Nakke
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Täydelliset maksapihvit ja mehevä muhennos

Voi kauhistus kuinka huonosti minä olen kirjoittanut, kun yksi on saanut sen käsityksen, että minä yritin naurattaa ja toinen sen käsityksen, että yritin riitaa haastaa! Kumpikaan ei ollut tarkoitukseni. Nyt on todennäköisesti viisainta, etten yritäkään selittää mitään sillä näillä vajavaisilla kirjoitustaidoillani laulaisin vain itseni yhä syvemmälle suohon. Vaikeneminen on kultaa. Koitetaan pärjäillä - sekä maksaa syövät että maksaa syömättömät.
Lue kommentti

Pavut on valittu ensi vuoden vihannekseksi. Poimi talteen ET:n parhaat papureseptit!

Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat nimenneet pavut ensi vuoden vihannekseksi. Valintaa perustellaan sillä, että papujen käytön ja viljelyn toivotaan lisääntyvän – suomalaiset kun syövät papuja selvästi vähemmän kuin monet muut maat.

Pavut ovat terveysruokaa. Ne sisältävät moniin muihin kasviksiin verrattuna enemmän kuituja, foolihappoa ja valkuaisaineita.

Pavut ovat oiva osa kasvispainotteista ruokavaliota, mutta ne sopivat hyvin myös sekasyöjille, sillä pavuissa on vähän kaloreita suhteessa niiden sisältämiin ravintoaineisiin.

Tiesitkö?

  • Tuoreena käytettävät pavut ovat joko pensas- tai salkopapuja. Ne voidaan syödä palkoineen, kun niitä on ensin keitetty noin kuuden minuutin ajan. Keittämättöminä pavut voivat aiheuttaa vatsaongelmia. 
  • Kuivatut pavut on aina liotettava ja/tai keitettävä ennen syöntiä. Kuivattujen papujen käsittelyohjeet löytyvät esimerkiksi Eviran sivuilta. Oikein käsiteltyinä ne ovat arvokkaita ravintoaineita, joiden on todettu muun muassa tasaavan veren sokeria ja alentavan kolesterolia.
  • Hittituote härkäpapu on virna eikä siis kuulu papujen sukuun vaan hernekasveihin. Nimitys tulee siemenen muodosta, joka muistuttaa papua. 
  • Satoaikana tuorepapuja voi ostaa ja pakastaa talven varalle. Huuhtele tuorepavut, keitä niitä muutama minuutti ja jäähdytä kylmällä vedellä. Pakkaa pavut valutettuina annospusseihin ja pakasta. Talvella voit käyttää papuja esimerkiksi parsan tapaan lisäkkeenä.

Testaa ET:n parhaat papureseptit

Mausteinen papupata

Lehtikaali-papukeitto

Juures-papupata

Yrttipavut

Marinoidut härkäpavut

Lue myös:

Linssit pursuavat proteiineja ja auttavat painonhallinnassa

Tunnetko jo nyhtökauran? Proteiinipommissa on reilusti kuitua ja aminohappoja

Hävikkiruokaravintola Loopin keittiömestari kertoo parhaan säilöntäohjeensa ja vinkkaa, miten kotona tulisi heitettyä vähemmän ruokaa hukkaan.

Keittiömestari Pauli Hakala pähkäilee työkseen ruokahävikin kanssa, mutta ei itse juuri aiheuta sitä. Hän kokkaa Suomen ensimmäisessä hävikkiruokaravintolassa, Helsingin Lapinlahdessa sijaitsevassa Loopissa. 

– Kyllä työ täällä on avannut silmiä huomaamaan, että me ihmiset haluamme aina vain uutta ja parempaa, myös ruuaksi, Hakala toteaa. 

Loopin ruoka tulee pääkaupunkiseudun suurista marketeista, mutta kauppojen hävikkiä suurempi ongelma on kotitaloudet. Niissä hävikkiä kertyy jokaiselta henkilöltä 20–30 kiloa vuodessa. 

– Ruuan suhteen kannattaa olla tarkempi, sillä tuo määrä on liian suuri, suorastaan porsastelua, Hakala toteaa. 

1,2,3 – säilömään!

Pauli Hakalan mielestä kuluttajan ei tarvitse tehdä ihmeitä, jotta hävikki laskisi. 

– Ensinnäkin kannattaa opetella säilömään. Pikkelöimällä saa jo vähän nuhjaantuneistakin vihanneksista mielenkiintoisia makuelämyksiä. 

Hakalan ohje juuresten ja vihannesten pikkelöimiseen on yksinkertainen. Hän kutsuu sitä 1-2-3-suhteeksi.

– Juurekset raastetaan karkeaksi raasteeksi tai pilkotaan tarpeeksi pieniksi paloiksi. Niiden päälle kaadetaan liemi, johon on kiehautettu yksi osa etikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä. Seoksen voi maustaa millä vain keksii, sekaan voi heittää vaikka männynoksia tai voikukannuppuja. Mausteina toimivat hyvin fenkoli, laakerinlehdet tai sinapinsiemenet. 

Ole säännöllinen!

Hakalan mielestä yksi tie ruokahävikkiin ovat turhan pitkät kaupassakäyntivälit. Silloin kerralla ostetaan hurjia määriä. 

– Kannattaa myös aina miettiä ennemmin sitä, mitä tekee ruuaksi, kuin että mitä tekee mieli. Heräteostokset lisäävät hukkaruuan määrä selvästi. 

Myöskään nälkäisenä ei kannata lähteä ruokaostoksille. 

– Hyvä rutiini on käydä kaupassa vaikka lounaan päälle. Silloin ei ajattele niin vatsallaan, Hakala toteaa. 

Ja kun uudet ostokset nostelee jääkaappiin, niitä ei kannata heitellä minne sattuu.

– Uudet ruuat on hyvä sijoitella jääkaapin takaosaan ja vanhemmat etualalle. Siitä ne tulee otettua käyttöön helpommin. 

Lue lisää hävikkiruokaravintola Loopista ET-lehden numerosta 15/2017.
 

Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka alun perin on syystä tai toisesta syömäkelpoista, mutta päätyy biojätteeksi tai roskiin.

Suomessa heitetään ruokaa roskiin noin 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa. Kotitalouksissa heitetään ruokaa hukkaan puolet enemmän kuin kaupoissa. 

Superhelppo kahden aineen tahna maustaa pastakastikkeen.

Hernepasta

1–2 annosta

150 g pastaa
1½ rkl oliiviöljyä

Tahna

100 g tuoreita tai pakasteherneitä
100 g piparjuurituorejuustoa
½ tl mustapippuria myllystä
½ tl suolaa
(herneenversoja)

  1. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan. Lisää oliiviöljy valutetun kypsän pastan joukkoon.
  2. Keitä herneitä kymmenen minuuttia. Valuta herneet.
  3. Lusikoi piparjuurituorejuusto lämpimien herneiden sekaan ja soseuta ainekset sauvasekoittimella. Mausta tahna rouhitulla mustapippurilla ja suolalla.
  4. Sekoita hernetahna pastan joukkoon ja ripottele päälle herneenversoja.
  5. Vinkki! Tee hernetahnaa tupla-annos ja sipaise sitä levitteeksi leivälle.