Emma Iivanaisen uutuuskirjan ohjeella tehdystä tähtipullasta tuli sysiruma, mutta herkullinen. Kirja itsessään on kuin koru.

Emma Iivanaisen mustakantisessa Emman makea joulu -kirjassa on ihanat kuvat. Sitä selaillessa tekee mieli kokeilla kaikkea: itse tehtyjä salmiakkitäytteisiä konvehteja, toinen toistaan upeampia kakkuja, joulupuun muotoisia tikkareita.

Ohjeet ovat kuitenkin aika vaativia, ja moniin niistä tarvitaan erityisvälineistöä, kuten erimuotoisia pursotusteriä eli tyllia.

Päätän aloittaa maltillisesti ja tehdä kahvipöytään kauniin kanelitähtipullan.

Taikinan kanssa kaikki menee mallikkaasti, mutta täytteestä tulee vähän liian juoksevaa, koska avattu pussi fariinisokeria on päässyt kuivahtamaan, ja elvytän tilannetta liian isolla lorauksella vettä. Vetinen kostautuu pullaa muotoillessa, mutta on lopulta ulkonäköongelmista pienin.

Pullan muotoiluohjeet tuntuivat aluksi monimutkaisilta, mutta kirjan havainnollisten kuvien kanssa homma oli odotettua helpompaa. Käytin samppajalasia apuna.

Miten onnistui?

Aluksi hyvät uutiset: pulla maistui ihanalta. Suosittelen kokeilemaan fariinisokerin ja voin yhdistelmää ihan tavallisten korvapuustien täytteenä. (Vielä herkumpia korvapuusteista tulee, kun ripottelet farniiisokeri-voiseoksen päälle kookoshiutaleita.)

Sitten huonot uutiset: pullasta tuli sysiruma. En käsitä, miten ennen uunia nostatettavasta ja uunissa vielä lisää kohoavasta pullasta voi mitenkään saada tasaista supersymmetristä leivonnaista kuin kirjan kuvassa. Jos joku keksii, miten se tehdään, niin laita ihmeessä viestiä elina.salo@sanoma.com, niin kokeilen uudemman kerran!

Paloiksi leikattuna rujo ulkonäkö liudentui niin, että kehtasin tarjota sitä vieraillekin. Maku sai kaikilta kehuja!

Kakkutaiteilija Emma Iivanaisen kanelitähtipulla

Pullataikina
2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
0,75 dl sokeria
2 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Täyte
75 g voita
0,75 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl kanelia

Voiteluun
kananmunaa
ruokosokeria

Ohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan alustaen taikina. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäyksen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 10 minuuttia tai käsin noin 15 minuuttia.

Sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi tahnaksi. Jaa pullataikina neljään osaan ja kauli osat mahdollisimman ohuiksi ympyränmuotoisiksi levyiksi. levitä täytettä kolmelle taikinalevylle ja kasaa levyt päällekkäin. Nosta viimeinen taikinalevy kanneksi. Nipistele taikinalevyjen reunat hyvin kiinni.

Aseta juomalasi taikinalevyjen keskelle ja leikkaa 12 viiltoa lasin ympärille. Kieritä kaksi kierrosta jokaista taikinasuikaletta. Kieritä joka toinen taikinasuikale eri suuntaan, jotta syntyy tähtikuvio. Kohota pullaa liinan alla noin tunnin ajan. Voitele pulla kananmunalla ja ripottele päälle ruokosokeria. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Kelpo kattilallinen spagettia maukkaan kastikkeen kera riittää isommallekin porukalle ja maksaa alle 8 euroa! MSC-merkki purkin kyljessä takaa, että tonnikala on pyydetty vastuullisesti.

Sitruunainen tonnikalakastike ja spagettia

4-6 annosta

400 g spagettia

Kastike

2 tlk tonnikalaa öljyssä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

¼ tl chilihiutaleita

1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja

1 kasvisliemikuutio

1 rkl kapriksia

2 dl vettä

1 sitruunan raastettu kuori

½ tl mustapippuria myllystä

½ tl suolaa

kourallinen juustoraastettta

  • Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan.
  • Valmista spagetin kiehuessa kastike. Avaa tonnikalapurkit. Nosta kulhon päälle siivilä, ja kumoa siihen kalat öljyineen. Säästä osa öljystä paistoon.
  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna kasarissa ruokalusikallinen tonnikalaöljyä. Sekoita joukkoon sipulit ja chilihiutaleet. Kuullota pari minuuttia.
  • Lisää kirsikkatomaatit, tonnikalat, liemikuutio, kaprikset ja vesi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori kastikkeeseen. Rouhi pintaan mustapippuria ja lisää suola. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Kaada kastike valutetun spagetin joukkoon. Päälle voit raastaa vielä kourallisen juustoa.
  • Vinkki! Kokeile purkkikalan eri makuvaihtoehtoja, esimerkiksi tonnikalaa tilli- tai tomaattikastikkeessa.

Nämä suloiset muffinit pelastavat minkä tahansa kahvipöydän. Muuta ei tarvita – paitsi niiden syöjät!

6 kpl isoa tai 10 kpl pientä muffinia

100 g margariinia
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita + ½ dl muffinien pinnalle
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl kauramaitoa
2 dl puolukoita

Kinuskipursotus
1 ½ dl fariinisokeria
2 dl vaahtoutuvaa soijakermaa (esimerkiksi Alpro)
2 tl vaniljasokeria

  • Valmista kinuski vähintään viisi tuntia ennen käyttöä tai edellisenä päivänä. Kuumenna kattilassa soijakerma ja fariinisokeri niin, että seos kiehahtaa. Älä keitä pidempään. Sekoita joukkoon vaniljasokeri.
  • Nosta kinuskikattila kylmään vesihauteeseen ja jäähdytä välillä sekoittaen. Pane kinuski kulhossa jääkaappiin, jossa se saa jähmettyä viisi tuntia, mieluusti seuraavaan päivään.
  • Tee muffinitaikina vatkaamalla margariini ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vaahdottamista.
  • Yhdistä erikseen kuivat aineet. Sekoita jauhoseos ja kauramaito taikinaan vuorotellen parissa kolmessa erässä. Lisää lopuksi puolukat.
  • Jaa taikina muffinivuokiin ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
  • Kypsennä 200-asteissa uunissa noin 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Anna jäähtyä ennen pursotusta.
  • Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimella ja laita pursotuspussiin. Pursota reilu kerros kuorrutetta jäähtyneille muffineille.

    Valmistuskaika kinuski 20 min + jäähdytys muffinit 35 min

Maitoa saa myös lypsämättä. Tämä itse tehty mantelimaito vie kielen mennessään.

2 ½ dl manteleita
10 dl vettä
ripaus suolaa
(1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria)

  • Pane mantelit tehosekoittimeen. Lisää aluksi vettä vain sen verran, että sekoitettaessa muodostuu tahnamainen massa. Jatka sekoittamista pari minuuttia. Lisää loput vesimäärästä ja sekoita vielä hetki. Lisää suola ja vaniljauute tai -sokeri.
  • Kaada seos tiheän siivilän tai harson läpi kulhoon. Siivilöi monta kertaa, jos haluat maidosta silkkistä.
  • Kaada valmis mantelimaito lasipulloon tai kannelliseen purkkiin. Mantelimaito säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

    Vinkki Siivilöinnistä jääneen mantelimassan voi käyttää sämpylätaikinaan tai sen voi kuivattaa uunissa mantelijauhoksi.

Kastike kruunaa puuron – valitsetko kardemummalla maustetun mustikkakastikkeen vai vaniljaisen puolukkakastikkeen? Maistuu niin aamulla kuin iltasellakin.

Haudutettu puuro

3 dl puurohiutaleita, esimerkiksi
kaura, tattari tai speltti
4 dl vettä
2 dl maitoa
½ tl suolaa

Lisänä

1 omena
2 rkl hunajaa
1 dl siemensekoitusta

  • Hauduta puuro paketin ohjeen mukaan.
  • Nauti sellaisenaan tai raasta joukkoon omena, makeuta hunajalla ja ripottele joukkoon siemeniä.

Mustikkakastike

3 dl (200 g) mustikoita
½–1 dl vettä
(1 rkl sitruunamehua)
½ dl sokeria
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastiketta puuron lisänä.

Puolukkakastike

2 dl puolukoita
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
(hunajaa)

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastikkeena puuron lisänä.