Tuomas Kyrö teki keittokirjan keittotaidottomille. Vanha kunnon murusoosi maistuu parhaalta perunoiden ja puolukkasurvoksen kera. 

"Teimme emännän kanssa Tahdon-sanojen jälkeen suullisen sopimuksen: hän hoitaa sisätilat, minä vastaan ulkotiloista. Sisätiloihin kuuluu minun vatsalaukkuni. Toimihan sellainen sopimus 32-vuotiailla ja vielä 62-vuotiailla se toimi, mutta eräänä tiistaina olikin se päivä, että toinen meistä seisoi keittiössä yksin, kauha kädessä ja lihaliemikuutio toisessa kädessä. Se olin minä joka seisoin."

Näin alkaa tiivistetysti Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan keittiössä. Kirja on tarkoitettu miehille – ja miksei naisillekin – jotka osaavat kolata pihan, harventaa metsää ja tehdä polttopuut, mutta joille kyökkihommat ovat täysin vieraita. Kirjan esipuhe on rohkaiseva: Jos ihminen oppii rakentamaan, miksei ruuanlaittoakin voisi opetella tyhjästä?

Jos maailmassa olisi vain yksi keittokirja, tällä selviäisi aika pitkälle. Ohjeita ei ole mahdottoman paljon, mutta niissä käydään läpi liha- ja kalaruat, leipominen ja jälkiruuat. Resepteissä painottuvat Mielensäpahoittajalle sopivat perinneherkut kaalikääryleistä hapanleipään ja silakkapihveistä mustikkarättänään. Nykyajalla on annettu sen verran periksi, että mukana on myös eksoottisempia ruokalajeja kuten kookoscurrya.

Pienenä kauneusvirheenä voi pitää sitä, että useimmissa ohjeissa neuvotaan käyttämään mustapippuria, vaikka Mielensäpahoittaja taitaa olla mauste- ja valkopippuriajan ihmisiä.

Minkä reseptin valitsit? 

Testasin kirjasta murusoosia eli jauhelihakastiketta nostalgiasyistä, sillä en ole valmistanut perinteistä ruskeaa kastiketta miesmuistiin. Muistan tosin vieläkin, miltä palaneiden jauhopaakkujen koristama kastike maistui.

Paistoin aluksi jauhelihat kirjan ohjeen mukaan pienissä erissä. Tökin paistuvan jauhelihan puuhaarukalla pienkiksi muruiksi ja maustoin sen suolalla ja mustapippurilla. Kun liha oli kypsää, kippasin sen lautaselle odottamaan kastikkeen valmistumista. 

Kastikkeen teossa piti antaa periksi perinteille heti alussa, sillä taloudessa ei ole kunnollista valurautapannua. Piti siis tyytyä paksupohjaiseen teflonpannuun. 

Tältä ruskeakastike näyttää kirjassa.
Tältä ruskeakastike näyttää kirjassa.

Miten onnistui?

Jauhojen ruskistaminen oli juuri niin vaikeaa kuin muistinkin. Pidin pannua ohjeen mukaisesti melko miedolla lämmöllä ja sekoittelin voi-jauhoseosta koko ajan. Liekö teflonin syytä, mutta jauhot eivät alkaneet kunnolla ruskistua, eivät sitten millään.

Lopulta kärsimättömyyteni petti ja aloin kippailla lihaliehtä pannulle pienissä erissä. Aluksi neste sekoittui jauhojen joukkoon oikein kauniisti, mutta sitten kaadoin lihalientä hiukan liian rennolla ranteella. Sen jälkeen pannuilla kellui lihaliemilammessa parikymmentä somaa jauhopalleroa. Ankaralla sekoittelulla sain suurimman osan palleroista sekoittumaan nesteen joukkoon. Samalla selvisi, että kastikkeesta ei tullut ruskeaa vaan ennemminkin harmaata. 

Soosia käskettiin keittää kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen. Viiden minuutin jälkeen kippasin joukkoon paistetut jauhelihat ja kaivoin jääkaapista kermapurkin. Onneksi nuuhkaisin sitä, sillä kerma oli mennyn pahaksi. Lohnaisin sen sijaan soosin joukkoon kimpaleen sulatejuustoa. 

Miltä maistui?

Jos ruoka vähän värissä hävisikin, ei se onneksi vaikuttanut makuun. Keitettyjen perunoiden, porkkanaraasteen ja puolukkasurvan kera soosi oli kerrassaan herkullista. Pippuria olin rouhaissut hiukan liian isolla kädellä, mutta sulatejuusto pehmensi kivasti makua. 

Reseptissä ei mainittu, kuinka monelle annos oli tarkoitettu. Kaksi nälkäistä aikuista ja yksi lapsi saivat soosin kuitenkin syötyä melkein kokonaan. Viimeiset haarukalliset menivät hupisyömisen puolelle, sen verran hyvää kastikkeesta tuli.

Ei tullut ruskeaa, tuli harmaata. Maku on kuitenkin hyvä.
Ei tullut ruskeaa, tuli harmaata. Maku on kuitenkin hyvä.

Murusoosi eli jauhelihakastike

1 sipuli
1 rkl voita
400 g sika-nautajauhelihaa
suolaa
mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se voissa paistinpannussa läpikuultavaksi. Lisää jauheliha pannulle paistumaan vähän kerrallaan ja hienonna se samalla muruksi puisella lastalla. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta sivuun odottamaan.

Ruskekastike

1,5 rkl voita
2,5 rkl vehnäjauhoja
4–5 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria
tilkka kermaa

Ruskista voi kevyesti pannulla ja ripottele päälle vehnäjauhot. Paista jauhoja miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Kuumenna samaan aikaan lihaliemi. 

Nosta pannu liedeltä ja sekoita joukkoon kuuma neste vähän kerrallaan. Nosta pannu takaisin liedelle ja lisää loput nesteestä koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta vähintään 5–10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää joukkoon paistettu jauheliha. Lisää viimeisenä joukkoon suola, pippuri ja kerma. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Vierailija

Testasimme: Mielensäpahoittajan murusoosi eli jauhelihakastike

Murusoosi tänäpäivänä. .400 g jauhelihaa .1 kpl. iso sipuli .2 " valkosipulin kynsiä .1/2 " punainen paprika .1 " iso porkkana . " tomattimursaa purkki tai iso purkillinen pyrettä mustapippuria ja suolaa hieman hunajaa tai sokeria. Ota liha lämpiämään. Paista liha ja sipuli. Pieni paprika ja raasta karkeaksi porkkana. Valkosipuli vasta loppuvaiheessa, lisää muut aineet ja hieman vettä tarpeen vaatiessa. Lisää hunaja tai sokeri, tarkista maku. Anna hautua noin tunti, tulee vahvaa ja paksua...
Lue kommentti

Tyhjennä pakastin ja valmista runsas ateria sen aarteista. Mutta uskaltaako kaikkea vielä käyttää?  

ET:n lukijat säilövät syksyn satoa ahkerasti pakastimeen. Marjoja pakastavat lähes kaikki (94 %) ja sieniäkin lähes puolet (41 %). Vihannekset, yrtit, kala ja riista löytävät tiensä noin neljäsosaan pakastimista.

Marjoja hamstrataan jopa liikaa. Neljä viidestä vastaajasta ilmoitti edellisen sadon marjoja olevan pakastimessa vielä uuden satokauden kynnyksellä. Myös edellisvuoden sieniä löytyy syksyn kynnyksellä neljäsosasta pakastimista. Vain 14 prosenttia lukijoista kertoi pakastimen olevan tyhjä edellisen kauden sadosta. 

Osa pakasteista säilyy hyvin noin vuoden ajan, mutta sen jälkeen useiden ruoka-aineiden maku tai näkö kärsii. Jopa kolmannes lukijoista kertoi pakastimessaan olevan yli vuoden vanhoja tuotteita. Useimmiten kyseessä olivat erilaiset marjat.

Yli puolet lukijoistamme kertoi leipovansa kerralla enemmän ja pakastavansa loput. Sen sijaan ruokaa pakastetaan harvemmin.

Kaupasta ostettujen pakasteiden ylivoimainen ykkönen olivat kasvikset. Myös erilaiset taikinat ovat suosittuja, niitä osti lähes puolet lukijoista. Valmisruokia, kuten pitsoja ja kalatuotteita hankitaan jo selvästi vähemmän. Jäätelöä löytyy tietysti lähes joka pakastimesta, varsinkin kesällä.

Kyselyyn vastasi noin 500 ET:n lukijaa.

Käytä ajoissa! Näin eri ruuat säilyvät pakkasessa

Marjat ja kasvikset: Säilyvät satokaudesta seuraavaan.

Kala: On raikkaimmillaan, kun käytät sen kolmessa kuukaudessa.

Liha: Kestää pakastusta 3-10 kuukautta. Mitä rasvaisempi liha, sitä lyhyempi säilyvyys.

Leivonnaiset: Kannattaa herkutella kuuden kuukauden kuluessa.

Vinkkejä marjojen käyttööön

  • Keitä marjoista hillosokerin avulla makea hillo.
  • Lusikoi kohmeista marjasalaattia vaniljakastikkeen kanssa.
  • Muista marjat aamutuimaan puuron ”silmänä”.
  • Hörpi pirtelön terästeenä.
  • Sujauta täytekakun väliin.
  • Kumoa piiraiden pintaan.
  • Surauta nektariksi.

Vinkkejä sienten käyttöön:

  • Pilko täytteeksi piiraisiin ja pitsoihin.
  • Lisää leipätaikinan joukkoon.
  • Hauduta kermainen kastike lisäkkeeksi tai pääruuaksi.
  • Sienikeitto maistuu aina! 

Reseptejä pakastimesta löytyneille 

Herukkamaljat

1 dl laimentamatonta punaherukkamehua
6 dl kivennäisvettä, esim. mansikka-raparperi
jäisiä herukoita
(vodkaa)

  1. Mittaa suoraan laseihin herukkamehua. Lorauta päälle kivennäisvettä ja lisää jäisiä marjoja.
  2. Vinkki: Voit terävöittää juomaa tilkalla vodkaa.

Tatti-kylmäsavu­porokeitto

1 sipuli
4 dl pakastettuja, pilkottuja tatteja
öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
100 g Koskenlaskija-kylmä­savuporojuustoa 
1 tl kuivattua rosmariinia tai pari oksaa tuoretta rouhittua mustapippuria
(suolaa)

  1. Kuullota silputtu sipuli öljyssä. Lisää joukkoon sienet. Paista sieniä, kunnes neste on haihtunut.
  2. Ripottele sekaan vehnäjauhot. Lisää vesi ja liemikuutio. Lohko keittoon juusto ja lisää mausteet.
  3. Hauduta 30 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa.

Juustosydämet

1 pkt lehtitaikinaa
1 muna
1 dl juustoraastetta
½ dl pinjansiemeniä
(sieniä)

  1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan leivinpaperin päälle pellille.
  2. Voitele pinta munalla. Ripottele päälle juustoraastetta ja pinjansiemeniä.
  3. Ajele levyt pieniksi ruuduiksi tai paina pienillä muoteilla haluamiasi kuvioita.
  4. Paista lehtisiä 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia eli kunnes ne ovat nousseet ja saaneet pintaan kauniin sävyn.
  5. Vinkki: Jos pakastesienten joukosta löytyy pieniä, kauniita sieniä, paina ne lehtitaikinan pintaan.

Riistarisotto

2 dl bulguria
6 dl vettä
½ tl suolaa
1 pkt (250 g) käristyslihaa
paistamiseen öljyä
½ tl chili explosion myllystä, Santa Maria
1 punasipuli
kirsikkatomaatteja
2 rkl kapriksia
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl hienonnettua persiljaa
¼ dl hienonnettua timjamia
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

  1. Keitä vesi ja lisää bulgur kypsymään. Hauduta 8 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Ruskista käristysliha paistinpannulla öljyssä. Mausta liha chilillä ja ota pois pannulta.
  3. Kuori, halkaise ja viipaloi punasipuli. Kuullota sipuli öljyssä pannulla ja pudota sekaan halkaistut kirsikkatomaatit muutamaksi minuutiksi. Ota kasvikset syrjään pannulta.
  4. Lisää pannulle liha, bulgur, kaprikset, hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit ja yrtit. Lorauta oliiviöljyä mehevöittämään risottoa. Rouhi pintaan mustapippuria ja suolaa. Sekoita ruokaa wok­kauksen tyyliin kahdella puu­haarukalla. Maista ja lisää tarvittaessa chiliä myllystä.
  5. Kumoa risotto tarjoiluastiaan. Asettele päälle tomaatit ja punasipulit.

Manteliset marjapiiraat

noin 10 kpl

Pohja

150 g voita
2 dl ruokosokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
½ tl leivinjauhetta(1 rkl vettä)

Täyte

1 pötkö marsipaania
1 ½ dl mustikka- tai vadelmamarmeladia
pakastemarjoja, esim. mustikoita ja vadelmia
1 muna
sokeria

  1. Sekoita huoneenlämpöiseen voihin sokeri. Lisää pehmeään vaahtoon muna ja kuivat aineet ja tarvittaessa loraus kylmää vettä. Muotoile taikinasta pötkö ja anna sen vetäytyä tuorekelmuun käärittynä puolisen tuntia jääkaapissa.
  2. Leikkaa pötkö parin sentin viipaleiksi. Kauli viipaleista ohuita pyöreitä piirakkapohjia.
  3. Leikkaa marsipaanipötkö ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet piirakkapohjien keskelle. Levitä päälle pari tee­lusikallista marmeladia ja jäisiä marjoja.
  4. Rypytä piiraiden reunat karjalanpiirakan tapaan. Voitele reunat munalla ja ripottele pinnalle kidesokeria.
  5. Paista marjapiiraita 200-asteisessa uunissa koon mukaan noin 10–20 minuuttia.

Vaniljakastike piiraille

½ l täysmaitoa
2 keltuaista
2 rkl maizenaa
½ dl sokeria
1 ½ tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
Erottele keltuaiset. Kaada maito pinnoitettuun kattilaan. Lisää joukkoon keltuaiset ja maizena. Kuumenna seosta samalla koko ajan sekoittaen. 
Hauduta kastiketta 5 minuuttia. Lsää suurustettuun kiisseliin sokeri, vaniljasokeri ja ripaus suolaa.

Vinkki: Valmista kastike muuten samaan tapaan, mutta vaihda täysmaito kauramaitoon. Se sopii monille erityisruoka­valiota noudattaville ja maistuu aivan kaikille!

Nämä juomat sopivat niin aamu- kuin iltapalaksi – ja niistä tulee taatusti ihana olo!

Vihersmoothie

2 annosta

1 ps (80 g) tuoretta pinaattia
350 g (noin neljäsosa) cantaloupe-melonia
2 dl kauramaitoa
1 rkl sitruunamehua
(1 rkl hunajaa)

  • Huuhtele pinaatti ja mittaa ainekset tehosekoittimeen. Surauta tasaiseksi juomaksi.
  • Maista ja lisää tarvittaessa hunajaa.

Proteiinijuoma

2 annosta

½ mangoa
1 prk (200 g) rahkaa
2 rkl (ruoko)sokeria
½ dl kauraleseitä
½ tl inkiväärijauhetta tai ½ rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 dl appelsiinimehua

  • Halkaise, kuori ja paloittele mango. Lisää ainekset tehosekoittimeen. Surauta tasaiseksi juomaksi.

Tee ylikypsistä banaaneista maukas kakku.

150 g voita tai leivontamargariinia
2 dl ruokosokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
½ tl suolaa
1 ½ dl tummapaahtoista kahvijuomaa
2 kypsää banaania

Kastike:
200 g tummaa suklaata
1 dl tummapaahtoista kahvia

  1. Vatkaa margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon, samalla hyvin sekoittaen.
  2. Sekoita kuivat aineet ja lisää vaahtoon. Lisää jäähtynyt kahvi ja viipaloidut banaanit. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi.
  3. Leivitä kakkuvuoka ja lusikoi taikina vuokaan.
  4. Paista 175-asteisen uunin ala­tasolla 50–60 minuuttia. Kumoa kakku.
  5. Tee kastike. Lohko suklaa ja lisää jäähtynyt kahvi kattilaan. Sekoita miedolla lämmöllä kunnes suklaa on sulaa. Valuta kastike kakun päälle tai tarjoa kastikkeena kakun kanssa.

Keksipohjaisen kakun makua on helppo vaihdella maustamalla pohja eri tavoin. Ja päällekin voit laittaa lempimarjojasi, vaikkapa puolukoita.

10–12 palaa

Pohja
150 g Marie-keksejä
75 g voita

Täyte
4 liivatelehteä
250 g valkosuklaata
3 dl kuohukermaa
250 g turkkilaista jugurttia
1 tl vaniljasokeria
½ dl appelsiinimehua

Päällys
marjoja esim. vadelmaa, punaherukkaa, mansikkaa
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

  1. Valmista pohja. Laita irtopohja­vuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivin­paperi. Murenna keksit hienoksi ja lisää joukkoon sulatettu voi. Taputtele seos vuoan pohjalle.
  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa.
  3. Vatkaa kerma ja lisää joukkoon jugurtti ja vaniljasokeri.
  4. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa ja lisää joukkoon puristetut liivatteet liukenemaan.
  5. Yhdistä kermavaahtoon sula valkosuklaa ja liivateseos. Kaada massa vuokaan ja anna kakun hyytyä jääkaapissa 2–3 tuntia tai seuraavaan päivään.
  6. Kiehauta päällystä varten vesi ja lisää joukkoon hyytelösokeri. Anna seoksen jäähtyä muutaman minuutin ajan. Koristele kakku marjoilla ja lusikoi niiden päälle sokerilientä kiilteeksi.

Ohje: Leipuri Pauliina Uimonen, kahvila-konditoria Soroppi, Puumala

Muista myös nämä kakut