Tuomas Kyrö teki keittokirjan keittotaidottomille. Vanha kunnon murusoosi maistuu parhaalta perunoiden ja puolukkasurvoksen kera. 

"Teimme emännän kanssa Tahdon-sanojen jälkeen suullisen sopimuksen: hän hoitaa sisätilat, minä vastaan ulkotiloista. Sisätiloihin kuuluu minun vatsalaukkuni. Toimihan sellainen sopimus 32-vuotiailla ja vielä 62-vuotiailla se toimi, mutta eräänä tiistaina olikin se päivä, että toinen meistä seisoi keittiössä yksin, kauha kädessä ja lihaliemikuutio toisessa kädessä. Se olin minä joka seisoin."

Näin alkaa tiivistetysti Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan keittiössä. Kirja on tarkoitettu miehille – ja miksei naisillekin – jotka osaavat kolata pihan, harventaa metsää ja tehdä polttopuut, mutta joille kyökkihommat ovat täysin vieraita. Kirjan esipuhe on rohkaiseva: Jos ihminen oppii rakentamaan, miksei ruuanlaittoakin voisi opetella tyhjästä?


Jos maailmassa olisi vain yksi keittokirja, tällä selviäisi aika pitkälle. Ohjeita ei ole mahdottoman paljon, mutta niissä käydään läpi liha- ja kalaruat, leipominen ja jälkiruuat. Resepteissä painottuvat Mielensäpahoittajalle sopivat perinneherkut kaalikääryleistä hapanleipään ja silakkapihveistä mustikkarättänään. Nykyajalla on annettu sen verran periksi, että mukana on myös eksoottisempia ruokalajeja kuten kookoscurrya.

Pienenä kauneusvirheenä voi pitää sitä, että useimmissa ohjeissa neuvotaan käyttämään mustapippuria, vaikka Mielensäpahoittaja taitaa olla mauste- ja valkopippuriajan ihmisiä.

Minkä reseptin valitsit? 

Testasin kirjasta murusoosia eli jauhelihakastiketta nostalgiasyistä, sillä en ole valmistanut perinteistä ruskeaa kastiketta miesmuistiin. Muistan tosin vieläkin, miltä palaneiden jauhopaakkujen koristama kastike maistui.

Paistoin aluksi jauhelihat kirjan ohjeen mukaan pienissä erissä. Tökin paistuvan jauhelihan puuhaarukalla pienkiksi muruiksi ja maustoin sen suolalla ja mustapippurilla. Kun liha oli kypsää, kippasin sen lautaselle odottamaan kastikkeen valmistumista. 

Kastikkeen teossa piti antaa periksi perinteille heti alussa, sillä taloudessa ei ole kunnollista valurautapannua. Piti siis tyytyä paksupohjaiseen teflonpannuun. 

Tältä ruskeakastike näyttää kirjassa.
Tältä ruskeakastike näyttää kirjassa.

Miten onnistui?

Jauhojen ruskistaminen oli juuri niin vaikeaa kuin muistinkin. Pidin pannua ohjeen mukaisesti melko miedolla lämmöllä ja sekoittelin voi-jauhoseosta koko ajan. Liekö teflonin syytä, mutta jauhot eivät alkaneet kunnolla ruskistua, eivät sitten millään.

Lopulta kärsimättömyyteni petti ja aloin kippailla lihaliehtä pannulle pienissä erissä. Aluksi neste sekoittui jauhojen joukkoon oikein kauniisti, mutta sitten kaadoin lihalientä hiukan liian rennolla ranteella. Sen jälkeen pannuilla kellui lihaliemilammessa parikymmentä somaa jauhopalleroa. Ankaralla sekoittelulla sain suurimman osan palleroista sekoittumaan nesteen joukkoon. Samalla selvisi, että kastikkeesta ei tullut ruskeaa vaan ennemminkin harmaata. 

Soosia käskettiin keittää kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen. Viiden minuutin jälkeen kippasin joukkoon paistetut jauhelihat ja kaivoin jääkaapista kermapurkin. Onneksi nuuhkaisin sitä, sillä kerma oli mennyn pahaksi. Lohnaisin sen sijaan soosin joukkoon kimpaleen sulatejuustoa. 

Miltä maistui?

Jos ruoka vähän värissä hävisikin, ei se onneksi vaikuttanut makuun. Keitettyjen perunoiden, porkkanaraasteen ja puolukkasurvan kera soosi oli kerrassaan herkullista. Pippuria olin rouhaissut hiukan liian isolla kädellä, mutta sulatejuusto pehmensi kivasti makua. 

Reseptissä ei mainittu, kuinka monelle annos oli tarkoitettu. Kaksi nälkäistä aikuista ja yksi lapsi saivat soosin kuitenkin syötyä melkein kokonaan. Viimeiset haarukalliset menivät hupisyömisen puolelle, sen verran hyvää kastikkeesta tuli.

Ei tullut ruskeaa, tuli harmaata. Maku on kuitenkin hyvä.
Ei tullut ruskeaa, tuli harmaata. Maku on kuitenkin hyvä.

Murusoosi eli jauhelihakastike

1 sipuli
1 rkl voita
400 g sika-nautajauhelihaa
suolaa
mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se voissa paistinpannussa läpikuultavaksi. Lisää jauheliha pannulle paistumaan vähän kerrallaan ja hienonna se samalla muruksi puisella lastalla. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta sivuun odottamaan.

Ruskekastike

1,5 rkl voita
2,5 rkl vehnäjauhoja
4–5 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria
tilkka kermaa

Ruskista voi kevyesti pannulla ja ripottele päälle vehnäjauhot. Paista jauhoja miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Kuumenna samaan aikaan lihaliemi. 

Nosta pannu liedeltä ja sekoita joukkoon kuuma neste vähän kerrallaan. Nosta pannu takaisin liedelle ja lisää loput nesteestä koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta vähintään 5–10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää joukkoon paistettu jauheliha. Lisää viimeisenä joukkoon suola, pippuri ja kerma. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Vierailija

Testasimme: Mielensäpahoittajan murusoosi eli jauhelihakastike

Murusoosi tänäpäivänä. .400 g jauhelihaa .1 kpl. iso sipuli .2 " valkosipulin kynsiä .1/2 " punainen paprika .1 " iso porkkana . " tomattimursaa purkki tai iso purkillinen pyrettä mustapippuria ja suolaa hieman hunajaa tai sokeria. Ota liha lämpiämään. Paista liha ja sipuli. Pieni paprika ja raasta karkeaksi porkkana. Valkosipuli vasta loppuvaiheessa, lisää muut aineet ja hieman vettä tarpeen vaatiessa. Lisää hunaja tai sokeri, tarkista maku. Anna hautua noin tunti, tulee vahvaa ja paksua...
Lue kommentti

Tuoreiden leipomusten tuoksua ei voita mikään! Yrteillä, leseillä ja pellavarouheella ryyditetyt sämpylät hellivät myös vatsaa. Ja rasvaa et tarvitse lainkaan.

25 kpl

5 dl haaleaa vettä
1 ½–2 tl suolaa
½–1 dl vehnäleseitä
2 rkl pellavansiemenrouhetta
5 dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoja
2–3 rkl kuivattuja yrttejä (basilikaa, rakuunaa, oreganoa)

  • Mittaa vesi kulhoon, lisää suola, leseet ja pellavarouhe. Sekoita ja anna olla muutama minuutti.
  • Tee vehnäjauhojen keskelle pieni kuoppa ja kaada siihen kuivahiiva. Sekoita ensin hiiva jauhoihin ja sitten jauhot nesteeseen. Vatkaa reippaasti, jotta taikinaan tulee hyvä sitko.
  • Lisää ruisjauhot, yrtit ja tarvittaessa hieman vehnäjauhoja. Jätä taikina löysäksi.
  • Anna taikinan kohota hyvin.
  • Pyörittele taikina sämpylöiksi ja kohota nekin.
  • Paista 200 asteessa 15–18 minuuttia.

 

Reippaan talvipäivän hämärtyessä maistuu ruokaisa piirakka. Hyvin kypsynyt goudajuusto ja granaattiomenainen hunaja on kerrassaan herkullinen makuyhdistelmä. 

Goudapiirakka

Pohja

200 g voita tai leivontamargariinia

1½ dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 rkl kylmää vettä

Täyte

3 dl goudajuustoa raastettuna

2 kananmunaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl ruokakermaa

3 rkl silputtua tuoretta timjamia

¾ tl mustapippuria myllystä

¾ tl suolaa

  • Sekoita pehmeä voin joukkoon kuivat aineet. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikinasta pallo ja nosta se kelmuun käärittynä jääkaappiin.
  • Raasta gouda karkeaksi raasteeksi. Sekoita juustoraasteeseen munat, tuorejuusto ja kerma. Silppua timjami joukkoon ja mausta täyte rouhitulla mustapippurilla. Lisää suola.
  • Taputtele taikina pyöreän vuuan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle.
  • Paista juustopiirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Granaattiomenahunaja

500 g juoksevaa hunajaa

1 granaattiomena

2 tähtisanista

Halkaise ja granaattiomena ja irrota siitä siemenet. Lusikoi siemenet purkkiin ja kaada päälle hunaja. Sekoita joukkoon tähtianikset. Anna hunajan tekeytyä kylmässä muutaman päivän. Tarjoa juustopiirakan kanssa.

Tällä taikinalla pullat onnistuvat! 

Usein hillo voittaa, kun kysytään, mikä on paras täyte laskiaispullaan. ET:n netissä ja Facebookissa kysely tuotti yllätyksen: mantelimassa kiri täpärästi mansikka- ja vadelmahillon ohi. Hilloista lukijat pitivät parhaana vadelmaa. Tai miksei pullan väliin voisi laittaa sekä hilloa että mantelimassaa, totesi eräs vastaaja. 

Nautitpa laskiaispullasta hillolla, mantelilla tai vaikka suklaakermalla, pullat kannattaa tehdä alla olevan reseptin mukaan. Täydellisen pehmeitä pullia, nam!

Pullataikina

n. 15 pullaa

1/2 l maitoa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
2-3 tl kardemummaa
50 g hiivaa
noin 14 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

Lisäksi
4 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
haluamaasi hilloa tai mantelimassaa
1 muna voiteluun
pinnalle mantelilastuja tai raesokeria

Tee näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, sokeri, kardemumma sekä murennettu hiiva ja sekoita, kunnes hiiva liukenee maitoon.
  2. Lisää jauhot taikinaan koko ajan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vielä vähän jauhoja. Vaivaa hyvin. Taikina on valmis, kun se on kimmoisaa ja pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla tai leivinpaperilla ja leivinliinalla. Kohota taikinaa 30–40 minuuttia vedottomassa paikassa.
  4. Kaada kohonnut taikina työpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois.
  5. Jaa pullataikina kahteen osaan. Pyörittele taikinasta tanko ja leikkaa se 7–8 osaan. Pyörittele pullat kevyesti jauhotetulla työpöydällä pyöreiksi pikkupulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle pellille. Leivo toinen taikinapala samalla tavalla.
  6. Kohota pullia liinalla peitettyinä 20–30 minuuttia.
  7. Voitele kohonneet pullat munalla ja sirottele päälle mantelirouhetta tai raesokeria.
  8. Paista pullia 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.
  9. Täytä pullat. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Vaahdota vispikerma ja mausta se sokerilla makusi mukaan. Laita pullan päälle reilu ruokalusikallinen hilloa tai mantelimassaa. Laita päälle reilusti kermaa. Nosta hattu päälle.

Palkokasvit ovat mahtavia proteiininlähteitä. Hauduta niitä juuresten kanssa, niin saat maukkaan pataruuan. 

Juures-papupata

4 annosta

2 rkl rypsiöljyä
noin ½ tl chilihiutaleita
3 porkkanaa
250 g palsternakkaa
1 prk (258 g) mustia papuja
1 omena
250 g hapankaalia
1 rkl hunajaa
1 ½ tl suolaa
(pala choritzoa)

Tee näin:

  1. Kuori ja kuutioi porkkanat ja palsternakat. Valuta ja huuhtele pavut ja lohko pesty omena.
  2. Kuumenna öljy kasarissa, lisää joukkoon chili ja juureskuutiot. Paista kevyesti muutama minuutti.
  3. Lisää joukkoon pavut, omena ja hapankaali sekä hunaja ja suola. Hauduta pataa 25 minuuttia kannen alla.
  4. Tarjoa sellaisenaan tai täysjyväriisin kanssa.

Vinkki! Halutessasi voit lisätä pataan pienen palan choritzoa makua antamaan. Leikkaa makkara ohuiksi viipaleiksi ja paahda kasarissa juuresten ja chilin kanssa.