Tuomas Kyrö teki keittokirjan keittotaidottomille. Vanha kunnon murusoosi maistuu parhaalta perunoiden ja puolukkasurvoksen kera. 

"Teimme emännän kanssa Tahdon-sanojen jälkeen suullisen sopimuksen: hän hoitaa sisätilat, minä vastaan ulkotiloista. Sisätiloihin kuuluu minun vatsalaukkuni. Toimihan sellainen sopimus 32-vuotiailla ja vielä 62-vuotiailla se toimi, mutta eräänä tiistaina olikin se päivä, että toinen meistä seisoi keittiössä yksin, kauha kädessä ja lihaliemikuutio toisessa kädessä. Se olin minä joka seisoin."

Näin alkaa tiivistetysti Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan keittiössä. Kirja on tarkoitettu miehille – ja miksei naisillekin – jotka osaavat kolata pihan, harventaa metsää ja tehdä polttopuut, mutta joille kyökkihommat ovat täysin vieraita. Kirjan esipuhe on rohkaiseva: Jos ihminen oppii rakentamaan, miksei ruuanlaittoakin voisi opetella tyhjästä?


Jos maailmassa olisi vain yksi keittokirja, tällä selviäisi aika pitkälle. Ohjeita ei ole mahdottoman paljon, mutta niissä käydään läpi liha- ja kalaruat, leipominen ja jälkiruuat. Resepteissä painottuvat Mielensäpahoittajalle sopivat perinneherkut kaalikääryleistä hapanleipään ja silakkapihveistä mustikkarättänään. Nykyajalla on annettu sen verran periksi, että mukana on myös eksoottisempia ruokalajeja kuten kookoscurrya.

Pienenä kauneusvirheenä voi pitää sitä, että useimmissa ohjeissa neuvotaan käyttämään mustapippuria, vaikka Mielensäpahoittaja taitaa olla mauste- ja valkopippuriajan ihmisiä.

Minkä reseptin valitsit? 

Testasin kirjasta murusoosia eli jauhelihakastiketta nostalgiasyistä, sillä en ole valmistanut perinteistä ruskeaa kastiketta miesmuistiin. Muistan tosin vieläkin, miltä palaneiden jauhopaakkujen koristama kastike maistui.

Paistoin aluksi jauhelihat kirjan ohjeen mukaan pienissä erissä. Tökin paistuvan jauhelihan puuhaarukalla pienkiksi muruiksi ja maustoin sen suolalla ja mustapippurilla. Kun liha oli kypsää, kippasin sen lautaselle odottamaan kastikkeen valmistumista. 

Kastikkeen teossa piti antaa periksi perinteille heti alussa, sillä taloudessa ei ole kunnollista valurautapannua. Piti siis tyytyä paksupohjaiseen teflonpannuun. 

Tältä ruskeakastike näyttää kirjassa.
Tältä ruskeakastike näyttää kirjassa.

Miten onnistui?

Jauhojen ruskistaminen oli juuri niin vaikeaa kuin muistinkin. Pidin pannua ohjeen mukaisesti melko miedolla lämmöllä ja sekoittelin voi-jauhoseosta koko ajan. Liekö teflonin syytä, mutta jauhot eivät alkaneet kunnolla ruskistua, eivät sitten millään.

Lopulta kärsimättömyyteni petti ja aloin kippailla lihaliehtä pannulle pienissä erissä. Aluksi neste sekoittui jauhojen joukkoon oikein kauniisti, mutta sitten kaadoin lihalientä hiukan liian rennolla ranteella. Sen jälkeen pannuilla kellui lihaliemilammessa parikymmentä somaa jauhopalleroa. Ankaralla sekoittelulla sain suurimman osan palleroista sekoittumaan nesteen joukkoon. Samalla selvisi, että kastikkeesta ei tullut ruskeaa vaan ennemminkin harmaata. 

Soosia käskettiin keittää kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen. Viiden minuutin jälkeen kippasin joukkoon paistetut jauhelihat ja kaivoin jääkaapista kermapurkin. Onneksi nuuhkaisin sitä, sillä kerma oli mennyn pahaksi. Lohnaisin sen sijaan soosin joukkoon kimpaleen sulatejuustoa. 

Miltä maistui?

Jos ruoka vähän värissä hävisikin, ei se onneksi vaikuttanut makuun. Keitettyjen perunoiden, porkkanaraasteen ja puolukkasurvan kera soosi oli kerrassaan herkullista. Pippuria olin rouhaissut hiukan liian isolla kädellä, mutta sulatejuusto pehmensi kivasti makua. 

Reseptissä ei mainittu, kuinka monelle annos oli tarkoitettu. Kaksi nälkäistä aikuista ja yksi lapsi saivat soosin kuitenkin syötyä melkein kokonaan. Viimeiset haarukalliset menivät hupisyömisen puolelle, sen verran hyvää kastikkeesta tuli.

Ei tullut ruskeaa, tuli harmaata. Maku on kuitenkin hyvä.
Ei tullut ruskeaa, tuli harmaata. Maku on kuitenkin hyvä.

Murusoosi eli jauhelihakastike

1 sipuli
1 rkl voita
400 g sika-nautajauhelihaa
suolaa
mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se voissa paistinpannussa läpikuultavaksi. Lisää jauheliha pannulle paistumaan vähän kerrallaan ja hienonna se samalla muruksi puisella lastalla. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta sivuun odottamaan.

Ruskekastike

1,5 rkl voita
2,5 rkl vehnäjauhoja
4–5 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria
tilkka kermaa

Ruskista voi kevyesti pannulla ja ripottele päälle vehnäjauhot. Paista jauhoja miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Kuumenna samaan aikaan lihaliemi. 

Nosta pannu liedeltä ja sekoita joukkoon kuuma neste vähän kerrallaan. Nosta pannu takaisin liedelle ja lisää loput nesteestä koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta vähintään 5–10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää joukkoon paistettu jauheliha. Lisää viimeisenä joukkoon suola, pippuri ja kerma. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Vierailija

Testasimme: Mielensäpahoittajan murusoosi eli jauhelihakastike

Murusoosi tänäpäivänä. .400 g jauhelihaa .1 kpl. iso sipuli .2 " valkosipulin kynsiä .1/2 " punainen paprika .1 " iso porkkana . " tomattimursaa purkki tai iso purkillinen pyrettä mustapippuria ja suolaa hieman hunajaa tai sokeria. Ota liha lämpiämään. Paista liha ja sipuli. Pieni paprika ja raasta karkeaksi porkkana. Valkosipuli vasta loppuvaiheessa, lisää muut aineet ja hieman vettä tarpeen vaatiessa. Lisää hunaja tai sokeri, tarkista maku. Anna hautua noin tunti, tulee vahvaa ja paksua...
Lue kommentti

Myslipatukat ovat oiva välipala tai retkieväs.

Myslipatukat

noin 24 kpl

100 g voita
2 dl ruokosokeria
½ dl hunajaa
2 tl kanelia
5 dl kaurahiutaleita
1 ½ dl pekaanipähkinöitä paloiteltuna
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kuivattuja karpaloita

  1. Sulata voi ja sekoita joukkoon loput ainekset.
  2. Painele seos tiiviiksi levyksi leivinpaperoituun uunivuokaan (20 x 30 cm).
  3. Paista myslilevyä 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä.
  4. Anna jäähtyä ja leikkaa patukoiksi. 

Seesamsiemenillä kuorrutettu broileri saa kaverikseen maukkaita ruusukaaleja ja herkkusieniä. 

Seesamibroileria ja kasviksia

500 g ruusukaalia
200 g herkkusieniä
½ rkl hienonnettua inkivääriä
1 rkl sitruunamehua
½–1 rkl seesamiöljyä
(suolaa)
4 broilerifileetä
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 dl seesaminsiemeniä
1 tl suolaa

Tee näin:

  1. Poista ruusukaaleista kannat ja irrota kuivat ulkolehdet. Keitä ruusukaalit napakan kypsiksi.
  2. Lohko sienet ja hienonna inkivääri. Leikkaa broilerifileet reiluiksi kuutioiksi.
  3. Kuumenna rypsiöljy pannulla ja paista broileripaloihin kaunis pinta, purista päälle sitruunamehua ja suolaa palat.
  4. Lisää seesaminsiemenet kulhoon ja kieritä broileripalat siemenissä. Nosta palat takaisin pannulle ja paista kannen alla kypsiksi noin 15 minuutin ajan.
  5. Kuumenna toinen pannu ja vokkaa siinä sieniä, ruusukaaleja ja inkivääriä muutama minuutti. Lisää mausteeksi seesamiöljyä ja sitruunamehua sekä ripaus suolaa.
  6. Levitä kasvikset tarjoiluvadille ja seesamibroileiripalat kasvisten päälle.

Tiesitkö? Ruusukaalissa on runsaasti C-vitamiinia: 90 mg/100 g.

Täysjyväpastan kaveriksi sopii manteleista ja pähkinöistä tehty proteiinipitoinen kastike. 

Täysjyväpastaa ja pähkinäkastike

4 annosta

Kastike

1 dl kuorittuja manteleita
1 dl pekaanipähkinöitä
noin 3 valkosipulinkynttä
3/4 dl oliiviöljyä
1 tl mustapippuria
1 dl keitinlientä
½ sitruunamehua
ripaus ruokosokeria
suolaa

Lisäksi

300 g täysjyväpastaa
lehtipersiljaa
parmesaanilastuja

Tee näin:

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä desi keitinlientä.
  2. Valmista kastike. Rouhi mantelit ja pekaanipähkinät ja silppua valkosipulit. Kuumenna öljy pannussa ja lisää ainekset paistumaan muutamaksi minuutiksi.
  3. Rouhi joukkoon mustapippuri ja lisää keitinlientä, sitruunamehua ja ripaus sokeria ja suolaa. Hauduta muutama minuutti.
  4. Annostele pasta lautasille ja jaa kastike annoksien päälle. Silppua pinnalle lehtipersiljaa ja parmesaania. 

Uskaltaako mättöruokaa kokkaamaan tottunut tarttua huippukokkien resepteihin? Uskaltaa, ainakin yksinkertaisiin pikatehtäväohjeisiin. 

Kokkisota-ohjelmassahan julkkikset hankkivat raaka-aineet, ja kokki valmistaa niistä parissakymmenessä minuutissa aterian. Nyt esimerkiksi Kari Aihisen, Pipsa Hurmerinnan ja Antto Melasniemen ohjelmassa kehittämät reseptit on koottu kirjaksi.

Osa resepteistä on aika jännittäviä. Metsäistä villisikaa ja ruskistettuja sirkkoja? Ainesten hankkiminen taitaa olla liian hankalaa. Liekitetyt maarianheinämustikatkin menevät yli ymmärryksen.

Mutta pikatehtävien resepteistä löytyy yksinkertaisempia ohjeita ja raaka-ainelistat on kohtuullisen lyhyitä. Chorizopasta kuulostaa sopivan mausteiselta ja maa-artisokkakeitossa on mausteiden lisäksi vain kolme ainesosaa. 

Teemu Laurellin chorizopasta.
Teemu Laurellin chorizopasta.

Näin Kokkisota-aterian tekeminen sujui kotona

Rakettispagetin keittäminen on lastenleikkiä. Suurin työ tämän ruuan valmistamisessa on ainesten pilkkominen: chorizot, sipulit ja valkosipulit. Kun ne on kuullotettu, niin pakasteherneet vain joukkoon lämpenemään. Aineet yhdistetään ja joukkoon lisätään kerma ja mausteet. Lisukkeeksi neuvotaan tekemään marinoitua fenkolia.

Pasta oli oikein maukas, ehkä hiukan rasvainen omaan makuuni, mutta kun ruuassa on makkaraa, rasvalta ei täysin välty. Sitruunainen marinoitu fenkoli sopi mainiosti pastan päälle. Perhe tykkäsi. Tekisin uudelleen. 

Maa-artisokkakeitossakin suurin työ on artisokkien kuoriminen. Ohjeessa oli 5–6 mukulaa, mikä on epätarkka määrä. Mukuloiden koko kun vaihtelee peukalon kokoisesta puolikkaan nyrkin kokoiseen.

Kun maa-artisokat on kypsennetty kasvisliemen ja kerman seassa, ne heitetään blenderiin ja soseutetaan. Ohjeessa oli mausteeksi peräti ruokalusikallinen currya, mutta laitan vain puolikkaan, ja se on aivan riittävästi. Uskon, että lusikallinen currya olisi jättänyt maa-artisokan maun taustalle.

Tuloksena oli samettinen keitto, todella maukas. Tätäkin tekisin uudelleen. 

Teemu Laurellin chorizopasta

2 dl rakettispagettia
100 g chorizomakkaraa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä tai voita paistamiseen
1 1/2 dl pakasteherneitä
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria

Keitä spagetti suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Paloittele chorizo ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista chorizot sipulien kanssa pannulla öljyssä. Lisää herneet ja anna lämmetä. 

Valuta pasta ja sekoita chorizo-sipuliseoksen kanssa. Lisää kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. 

 

Teemu Laurellin marinoidut fenkolit

1/2 fenkolia
1/2 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
hyppysellinen sokeria
ripaus suolaa

Leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Sekoita muista aineksista marinointiliemi. Anna fenkolin marinoitua liemessä noin 5 min. 

 

Serko Rantasen maa-artisokkakeitto

5-6 mukulaa maa-artisokkaa
2 dl kasvislientä
2 dl kermaa
1 rkl currya (puolikas mieluummin!) 
suolaa 
mustapippuria

Kuori maa-artisokat ja pilko pieniksi paloiksi. Kuumenna kasvisliemi, kerma ja mausteet kattilassa kiehuviksi. Lisää maa-artisokkapalat kattilaan ja keitä kypsäksi. Soseuta keitto blenderissä.