Tuomas Kyrö teki keittokirjan keittotaidottomille. Vanha kunnon murusoosi maistuu parhaalta perunoiden ja puolukkasurvoksen kera. 

"Teimme emännän kanssa Tahdon-sanojen jälkeen suullisen sopimuksen: hän hoitaa sisätilat, minä vastaan ulkotiloista. Sisätiloihin kuuluu minun vatsalaukkuni. Toimihan sellainen sopimus 32-vuotiailla ja vielä 62-vuotiailla se toimi, mutta eräänä tiistaina olikin se päivä, että toinen meistä seisoi keittiössä yksin, kauha kädessä ja lihaliemikuutio toisessa kädessä. Se olin minä joka seisoin."

Näin alkaa tiivistetysti Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan keittiössä. Kirja on tarkoitettu miehille – ja miksei naisillekin – jotka osaavat kolata pihan, harventaa metsää ja tehdä polttopuut, mutta joille kyökkihommat ovat täysin vieraita. Kirjan esipuhe on rohkaiseva: Jos ihminen oppii rakentamaan, miksei ruuanlaittoakin voisi opetella tyhjästä?


Jos maailmassa olisi vain yksi keittokirja, tällä selviäisi aika pitkälle. Ohjeita ei ole mahdottoman paljon, mutta niissä käydään läpi liha- ja kalaruat, leipominen ja jälkiruuat. Resepteissä painottuvat Mielensäpahoittajalle sopivat perinneherkut kaalikääryleistä hapanleipään ja silakkapihveistä mustikkarättänään. Nykyajalla on annettu sen verran periksi, että mukana on myös eksoottisempia ruokalajeja kuten kookoscurrya.

Pienenä kauneusvirheenä voi pitää sitä, että useimmissa ohjeissa neuvotaan käyttämään mustapippuria, vaikka Mielensäpahoittaja taitaa olla mauste- ja valkopippuriajan ihmisiä.

Minkä reseptin valitsit? 

Testasin kirjasta murusoosia eli jauhelihakastiketta nostalgiasyistä, sillä en ole valmistanut perinteistä ruskeaa kastiketta miesmuistiin. Muistan tosin vieläkin, miltä palaneiden jauhopaakkujen koristama kastike maistui.

Paistoin aluksi jauhelihat kirjan ohjeen mukaan pienissä erissä. Tökin paistuvan jauhelihan puuhaarukalla pienkiksi muruiksi ja maustoin sen suolalla ja mustapippurilla. Kun liha oli kypsää, kippasin sen lautaselle odottamaan kastikkeen valmistumista. 

Kastikkeen teossa piti antaa periksi perinteille heti alussa, sillä taloudessa ei ole kunnollista valurautapannua. Piti siis tyytyä paksupohjaiseen teflonpannuun. 

Tältä ruskeakastike näyttää kirjassa.
Tältä ruskeakastike näyttää kirjassa.

Miten onnistui?

Jauhojen ruskistaminen oli juuri niin vaikeaa kuin muistinkin. Pidin pannua ohjeen mukaisesti melko miedolla lämmöllä ja sekoittelin voi-jauhoseosta koko ajan. Liekö teflonin syytä, mutta jauhot eivät alkaneet kunnolla ruskistua, eivät sitten millään.

Lopulta kärsimättömyyteni petti ja aloin kippailla lihaliehtä pannulle pienissä erissä. Aluksi neste sekoittui jauhojen joukkoon oikein kauniisti, mutta sitten kaadoin lihalientä hiukan liian rennolla ranteella. Sen jälkeen pannuilla kellui lihaliemilammessa parikymmentä somaa jauhopalleroa. Ankaralla sekoittelulla sain suurimman osan palleroista sekoittumaan nesteen joukkoon. Samalla selvisi, että kastikkeesta ei tullut ruskeaa vaan ennemminkin harmaata. 

Soosia käskettiin keittää kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen. Viiden minuutin jälkeen kippasin joukkoon paistetut jauhelihat ja kaivoin jääkaapista kermapurkin. Onneksi nuuhkaisin sitä, sillä kerma oli mennyn pahaksi. Lohnaisin sen sijaan soosin joukkoon kimpaleen sulatejuustoa. 

Miltä maistui?

Jos ruoka vähän värissä hävisikin, ei se onneksi vaikuttanut makuun. Keitettyjen perunoiden, porkkanaraasteen ja puolukkasurvan kera soosi oli kerrassaan herkullista. Pippuria olin rouhaissut hiukan liian isolla kädellä, mutta sulatejuusto pehmensi kivasti makua. 

Reseptissä ei mainittu, kuinka monelle annos oli tarkoitettu. Kaksi nälkäistä aikuista ja yksi lapsi saivat soosin kuitenkin syötyä melkein kokonaan. Viimeiset haarukalliset menivät hupisyömisen puolelle, sen verran hyvää kastikkeesta tuli.

Ei tullut ruskeaa, tuli harmaata. Maku on kuitenkin hyvä.
Ei tullut ruskeaa, tuli harmaata. Maku on kuitenkin hyvä.

Murusoosi eli jauhelihakastike

1 sipuli
1 rkl voita
400 g sika-nautajauhelihaa
suolaa
mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se voissa paistinpannussa läpikuultavaksi. Lisää jauheliha pannulle paistumaan vähän kerrallaan ja hienonna se samalla muruksi puisella lastalla. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta sivuun odottamaan.

Ruskekastike

1,5 rkl voita
2,5 rkl vehnäjauhoja
4–5 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria
tilkka kermaa

Ruskista voi kevyesti pannulla ja ripottele päälle vehnäjauhot. Paista jauhoja miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Kuumenna samaan aikaan lihaliemi. 

Nosta pannu liedeltä ja sekoita joukkoon kuuma neste vähän kerrallaan. Nosta pannu takaisin liedelle ja lisää loput nesteestä koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta vähintään 5–10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää joukkoon paistettu jauheliha. Lisää viimeisenä joukkoon suola, pippuri ja kerma. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Vierailija

Testasimme: Mielensäpahoittajan murusoosi eli jauhelihakastike

Murusoosi tänäpäivänä. .400 g jauhelihaa .1 kpl. iso sipuli .2 " valkosipulin kynsiä .1/2 " punainen paprika .1 " iso porkkana . " tomattimursaa purkki tai iso purkillinen pyrettä mustapippuria ja suolaa hieman hunajaa tai sokeria. Ota liha lämpiämään. Paista liha ja sipuli. Pieni paprika ja raasta karkeaksi porkkana. Valkosipuli vasta loppuvaiheessa, lisää muut aineet ja hieman vettä tarpeen vaatiessa. Lisää hunaja tai sokeri, tarkista maku. Anna hautua noin tunti, tulee vahvaa ja paksua...
Lue kommentti

Kelpo kattilallinen spagettia maukkaan kastikkeen kera riittää isommallekin porukalle ja maksaa alle 8 euroa! MSC-merkki purkin kyljessä takaa, että tonnikala on pyydetty vastuullisesti.

Sitruunainen tonnikalakastike ja spagettia

4-6 annosta

400 g spagettia

Kastike

2 tlk tonnikalaa öljyssä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

¼ tl chilihiutaleita

1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja

1 kasvisliemikuutio

1 rkl kapriksia

2 dl vettä

1 sitruunan raastettu kuori

½ tl mustapippuria myllystä

½ tl suolaa

kourallinen juustoraastettta

  • Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan.
  • Valmista spagetin kiehuessa kastike. Avaa tonnikalapurkit. Nosta kulhon päälle siivilä, ja kumoa siihen kalat öljyineen. Säästä osa öljystä paistoon.
  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna kasarissa ruokalusikallinen tonnikalaöljyä. Sekoita joukkoon sipulit ja chilihiutaleet. Kuullota pari minuuttia.
  • Lisää kirsikkatomaatit, tonnikalat, liemikuutio, kaprikset ja vesi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori kastikkeeseen. Rouhi pintaan mustapippuria ja lisää suola. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Kaada kastike valutetun spagetin joukkoon. Päälle voit raastaa vielä kourallisen juustoa.
  • Vinkki! Kokeile purkkikalan eri makuvaihtoehtoja, esimerkiksi tonnikalaa tilli- tai tomaattikastikkeessa.

Nämä suloiset muffinit pelastavat minkä tahansa kahvipöydän. Muuta ei tarvita – paitsi niiden syöjät!

6 kpl isoa tai 10 kpl pientä muffinia

100 g margariinia
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita + ½ dl muffinien pinnalle
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl kauramaitoa
2 dl puolukoita

Kinuskipursotus
1 ½ dl fariinisokeria
2 dl vaahtoutuvaa soijakermaa (esimerkiksi Alpro)
2 tl vaniljasokeria

  • Valmista kinuski vähintään viisi tuntia ennen käyttöä tai edellisenä päivänä. Kuumenna kattilassa soijakerma ja fariinisokeri niin, että seos kiehahtaa. Älä keitä pidempään. Sekoita joukkoon vaniljasokeri.
  • Nosta kinuskikattila kylmään vesihauteeseen ja jäähdytä välillä sekoittaen. Pane kinuski kulhossa jääkaappiin, jossa se saa jähmettyä viisi tuntia, mieluusti seuraavaan päivään.
  • Tee muffinitaikina vatkaamalla margariini ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vaahdottamista.
  • Yhdistä erikseen kuivat aineet. Sekoita jauhoseos ja kauramaito taikinaan vuorotellen parissa kolmessa erässä. Lisää lopuksi puolukat.
  • Jaa taikina muffinivuokiin ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
  • Kypsennä 200-asteissa uunissa noin 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Anna jäähtyä ennen pursotusta.
  • Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimella ja laita pursotuspussiin. Pursota reilu kerros kuorrutetta jäähtyneille muffineille.

    Valmistuskaika kinuski 20 min + jäähdytys muffinit 35 min

Maitoa saa myös lypsämättä. Tämä itse tehty mantelimaito vie kielen mennessään.

2 ½ dl manteleita
10 dl vettä
ripaus suolaa
(1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria)

  • Pane mantelit tehosekoittimeen. Lisää aluksi vettä vain sen verran, että sekoitettaessa muodostuu tahnamainen massa. Jatka sekoittamista pari minuuttia. Lisää loput vesimäärästä ja sekoita vielä hetki. Lisää suola ja vaniljauute tai -sokeri.
  • Kaada seos tiheän siivilän tai harson läpi kulhoon. Siivilöi monta kertaa, jos haluat maidosta silkkistä.
  • Kaada valmis mantelimaito lasipulloon tai kannelliseen purkkiin. Mantelimaito säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

    Vinkki Siivilöinnistä jääneen mantelimassan voi käyttää sämpylätaikinaan tai sen voi kuivattaa uunissa mantelijauhoksi.

Kastike kruunaa puuron – valitsetko kardemummalla maustetun mustikkakastikkeen vai vaniljaisen puolukkakastikkeen? Maistuu niin aamulla kuin iltasellakin.

Haudutettu puuro

3 dl puurohiutaleita, esimerkiksi
kaura, tattari tai speltti
4 dl vettä
2 dl maitoa
½ tl suolaa

Lisänä

1 omena
2 rkl hunajaa
1 dl siemensekoitusta

  • Hauduta puuro paketin ohjeen mukaan.
  • Nauti sellaisenaan tai raasta joukkoon omena, makeuta hunajalla ja ripottele joukkoon siemeniä.

Mustikkakastike

3 dl (200 g) mustikoita
½–1 dl vettä
(1 rkl sitruunamehua)
½ dl sokeria
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastiketta puuron lisänä.

Puolukkakastike

2 dl puolukoita
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
(hunajaa)

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastikkeena puuron lisänä.