Näihin nopeatekoisiin pipareihin ei tarvita muottia, eikä taikinaa jää yli. 

Olga Temosen joulukirja Olgan joulu sopii etenkin perinteisestä maalaisjoulusta haaveileville. Kirja on kuin tehty rätisevän takkatulen tai puilla lämmitettävän hellan ääressä selailtavaksi.

Reseptit on jaettu neljään osaan: pikkujoulut, leivonta, aaton joulupöytä ja jouluaamu. Reseptien yhteydessä Olga kertoo omista ja perheensä jouluperinteistä, joista osa liittyy ruokaan, osa ei.

Mitä kokeilit ja miten onnistui?

Kokeilin kirjasta gluteenittomia tattaripiparkakkuja, joiden tekeminen oli niin helppoa ja lopputulos niin herkullinen, että taidan lopettaa gluteenittomien piparkakkujen ostamisen kaupasta kokonaan.

Reseptin esipuheessa Olga toteaa, että tattarin voimakas maku tulee helposti ruuissa liikaa läpi, ja että näissä piparkakuissa sitä ongelmaa ei ole. Olen samaa mieltä!

Pipariohje on ihanan yksinkertainen: taikinan ainekset sekoitetaan annetussa järjestyksessä, muotoillaan kahdeksi pötköksi ja pannaan jääkaappiin kovettumaan yön yli. Kovettuneesta pötköstä leikataan veitsellä halutun paksuisia pipareita ja paistetaan.

Piparit kohoavat ja leviävät uunissa vähän, mutta eivät mitenkään holtittomasti. Mitä paksumpia pipareita tekee, sitä pehmeämpiä niistä tulee.

Taikinan tekee kymmenessä minuutissa, minkä jälkeen se pannaan jääkaappiin kovettumaan yön yli. Itse pipareiden leipominen ei tämän helpommaksi käy: leikkaat veitsellä pötköstä siivuja, levittelet leivinpaperille ja työnnät uuniin.

Itse paistoin annoksesta pipareita kolmessa erässä: leikkasin puoli pötköä pipareiksi ja panin loput jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. (Tämä on muuten helppo tapa saada tuoreita lämpimäisiä pöytään, jos joulunpyhinä tulee vieraita. Kaupan päälle saa ihanan joulun tuoksun.)

 

Tattaripiparkakut, noin 50 kpl

200 g voita
1,5 dl siirappia
2,5 dl intiaanisokeria (tavallinenkin käy)
1 rkl inkivääriä
1,5 rkl kanelia
2 tl ruokasoodaa
8 dl tattarijauhoja
100 g mantelilastuja
1 kananmuna

Tee näin:

  • Kuumenna kattilassa liedellä voi, siirappi, sokeri ja mausteet. Ota kattila pois liedeltä heti kun seos alkaa kiehua.
  • Sekoita ruokasooda tattarijauhoihin.
  • Lisää siirappiseokseen mantelilastut ja puolet jauhoista. Lisää sitten seokseen kevyesti vatkattu kananmuna.
  • Sekoita hyvin ja lisää loput jauhot.
  • Muotoile taikinasta kaksi halkaisijaltaan 5 cm:n pötkylää. Kääri ne kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli tai vaikka useamman päivän, jos haluat.
  • Leikkaa kovettuneista pötköistä terävällä veitsellä ohuita siivuja. Laita siivut pellille leivinpaperin päälle ja paista niitä uunissa 190 asteessa (kiertoilmalla 165 asteessa) noin 7 minuutin ajan. Anna jäähtyä.

Tuoreiden leipomusten tuoksua ei voita mikään! Yrteillä, leseillä ja pellavarouheella ryyditetyt sämpylät hellivät myös vatsaa. Ja rasvaa et tarvitse lainkaan.

25 kpl

5 dl haaleaa vettä
1 ½–2 tl suolaa
½–1 dl vehnäleseitä
2 rkl pellavansiemenrouhetta
5 dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoja
2–3 rkl kuivattuja yrttejä (basilikaa, rakuunaa, oreganoa)

  • Mittaa vesi kulhoon, lisää suola, leseet ja pellavarouhe. Sekoita ja anna olla muutama minuutti.
  • Tee vehnäjauhojen keskelle pieni kuoppa ja kaada siihen kuivahiiva. Sekoita ensin hiiva jauhoihin ja sitten jauhot nesteeseen. Vatkaa reippaasti, jotta taikinaan tulee hyvä sitko.
  • Lisää ruisjauhot, yrtit ja tarvittaessa hieman vehnäjauhoja. Jätä taikina löysäksi.
  • Anna taikinan kohota hyvin.
  • Pyörittele taikina sämpylöiksi ja kohota nekin.
  • Paista 200 asteessa 15–18 minuuttia.

 

Reippaan talvipäivän hämärtyessä maistuu ruokaisa piirakka. Hyvin kypsynyt goudajuusto ja granaattiomenainen hunaja on kerrassaan herkullinen makuyhdistelmä. 

Goudapiirakka

Pohja

200 g voita tai leivontamargariinia

1½ dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 rkl kylmää vettä

Täyte

3 dl goudajuustoa raastettuna

2 kananmunaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl ruokakermaa

3 rkl silputtua tuoretta timjamia

¾ tl mustapippuria myllystä

¾ tl suolaa

  • Sekoita pehmeä voin joukkoon kuivat aineet. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikinasta pallo ja nosta se kelmuun käärittynä jääkaappiin.
  • Raasta gouda karkeaksi raasteeksi. Sekoita juustoraasteeseen munat, tuorejuusto ja kerma. Silppua timjami joukkoon ja mausta täyte rouhitulla mustapippurilla. Lisää suola.
  • Taputtele taikina pyöreän vuuan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle.
  • Paista juustopiirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Granaattiomenahunaja

500 g juoksevaa hunajaa

1 granaattiomena

2 tähtisanista

Halkaise ja granaattiomena ja irrota siitä siemenet. Lusikoi siemenet purkkiin ja kaada päälle hunaja. Sekoita joukkoon tähtianikset. Anna hunajan tekeytyä kylmässä muutaman päivän. Tarjoa juustopiirakan kanssa.

Tällä taikinalla pullat onnistuvat! 

Usein hillo voittaa, kun kysytään, mikä on paras täyte laskiaispullaan. ET:n netissä ja Facebookissa kysely tuotti yllätyksen: mantelimassa kiri täpärästi mansikka- ja vadelmahillon ohi. Hilloista lukijat pitivät parhaana vadelmaa. Tai miksei pullan väliin voisi laittaa sekä hilloa että mantelimassaa, totesi eräs vastaaja. 

Nautitpa laskiaispullasta hillolla, mantelilla tai vaikka suklaakermalla, pullat kannattaa tehdä alla olevan reseptin mukaan. Täydellisen pehmeitä pullia, nam!

Pullataikina

n. 15 pullaa

1/2 l maitoa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
2-3 tl kardemummaa
50 g hiivaa
noin 14 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

Lisäksi
4 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
haluamaasi hilloa tai mantelimassaa
1 muna voiteluun
pinnalle mantelilastuja tai raesokeria

Tee näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, sokeri, kardemumma sekä murennettu hiiva ja sekoita, kunnes hiiva liukenee maitoon.
  2. Lisää jauhot taikinaan koko ajan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vielä vähän jauhoja. Vaivaa hyvin. Taikina on valmis, kun se on kimmoisaa ja pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla tai leivinpaperilla ja leivinliinalla. Kohota taikinaa 30–40 minuuttia vedottomassa paikassa.
  4. Kaada kohonnut taikina työpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois.
  5. Jaa pullataikina kahteen osaan. Pyörittele taikinasta tanko ja leikkaa se 7–8 osaan. Pyörittele pullat kevyesti jauhotetulla työpöydällä pyöreiksi pikkupulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle pellille. Leivo toinen taikinapala samalla tavalla.
  6. Kohota pullia liinalla peitettyinä 20–30 minuuttia.
  7. Voitele kohonneet pullat munalla ja sirottele päälle mantelirouhetta tai raesokeria.
  8. Paista pullia 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.
  9. Täytä pullat. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Vaahdota vispikerma ja mausta se sokerilla makusi mukaan. Laita pullan päälle reilu ruokalusikallinen hilloa tai mantelimassaa. Laita päälle reilusti kermaa. Nosta hattu päälle.

Palkokasvit ovat mahtavia proteiininlähteitä. Hauduta niitä juuresten kanssa, niin saat maukkaan pataruuan. 

Juures-papupata

4 annosta

2 rkl rypsiöljyä
noin ½ tl chilihiutaleita
3 porkkanaa
250 g palsternakkaa
1 prk (258 g) mustia papuja
1 omena
250 g hapankaalia
1 rkl hunajaa
1 ½ tl suolaa
(pala choritzoa)

Tee näin:

  1. Kuori ja kuutioi porkkanat ja palsternakat. Valuta ja huuhtele pavut ja lohko pesty omena.
  2. Kuumenna öljy kasarissa, lisää joukkoon chili ja juureskuutiot. Paista kevyesti muutama minuutti.
  3. Lisää joukkoon pavut, omena ja hapankaali sekä hunaja ja suola. Hauduta pataa 25 minuuttia kannen alla.
  4. Tarjoa sellaisenaan tai täysjyväriisin kanssa.

Vinkki! Halutessasi voit lisätä pataan pienen palan choritzoa makua antamaan. Leikkaa makkara ohuiksi viipaleiksi ja paahda kasarissa juuresten ja chilin kanssa.