Näihin nopeatekoisiin pipareihin ei tarvita muottia, eikä taikinaa jää yli. 

Olga Temosen joulukirja Olgan joulu sopii etenkin perinteisestä maalaisjoulusta haaveileville. Kirja on kuin tehty rätisevän takkatulen tai puilla lämmitettävän hellan ääressä selailtavaksi.

Reseptit on jaettu neljään osaan: pikkujoulut, leivonta, aaton joulupöytä ja jouluaamu. Reseptien yhteydessä Olga kertoo omista ja perheensä jouluperinteistä, joista osa liittyy ruokaan, osa ei.

Mitä kokeilit ja miten onnistui?

Kokeilin kirjasta gluteenittomia tattaripiparkakkuja, joiden tekeminen oli niin helppoa ja lopputulos niin herkullinen, että taidan lopettaa gluteenittomien piparkakkujen ostamisen kaupasta kokonaan.

Reseptin esipuheessa Olga toteaa, että tattarin voimakas maku tulee helposti ruuissa liikaa läpi, ja että näissä piparkakuissa sitä ongelmaa ei ole. Olen samaa mieltä!

Pipariohje on ihanan yksinkertainen: taikinan ainekset sekoitetaan annetussa järjestyksessä, muotoillaan kahdeksi pötköksi ja pannaan jääkaappiin kovettumaan yön yli. Kovettuneesta pötköstä leikataan veitsellä halutun paksuisia pipareita ja paistetaan.

Piparit kohoavat ja leviävät uunissa vähän, mutta eivät mitenkään holtittomasti. Mitä paksumpia pipareita tekee, sitä pehmeämpiä niistä tulee.

Taikinan tekee kymmenessä minuutissa, minkä jälkeen se pannaan jääkaappiin kovettumaan yön yli. Itse pipareiden leipominen ei tämän helpommaksi käy: leikkaat veitsellä pötköstä siivuja, levittelet leivinpaperille ja työnnät uuniin.

Itse paistoin annoksesta pipareita kolmessa erässä: leikkasin puoli pötköä pipareiksi ja panin loput jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. (Tämä on muuten helppo tapa saada tuoreita lämpimäisiä pöytään, jos joulunpyhinä tulee vieraita. Kaupan päälle saa ihanan joulun tuoksun.)

 

Tattaripiparkakut, noin 50 kpl

200 g voita
1,5 dl siirappia
2,5 dl intiaanisokeria (tavallinenkin käy)
1 rkl inkivääriä
1,5 rkl kanelia
2 tl ruokasoodaa
8 dl tattarijauhoja
100 g mantelilastuja
1 kananmuna

Tee näin:

  • Kuumenna kattilassa liedellä voi, siirappi, sokeri ja mausteet. Ota kattila pois liedeltä heti kun seos alkaa kiehua.
  • Sekoita ruokasooda tattarijauhoihin.
  • Lisää siirappiseokseen mantelilastut ja puolet jauhoista. Lisää sitten seokseen kevyesti vatkattu kananmuna.
  • Sekoita hyvin ja lisää loput jauhot.
  • Muotoile taikinasta kaksi halkaisijaltaan 5 cm:n pötkylää. Kääri ne kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli tai vaikka useamman päivän, jos haluat.
  • Leikkaa kovettuneista pötköistä terävällä veitsellä ohuita siivuja. Laita siivut pellille leivinpaperin päälle ja paista niitä uunissa 190 asteessa (kiertoilmalla 165 asteessa) noin 7 minuutin ajan. Anna jäähtyä.

Myslipatukat ovat oiva välipala tai eväs metsäretkille.

Myslipatukat

noin 24 kpl

100 g voita
2 dl ruokosokeria
½ dl hunajaa
2 tl kanelia
5 dl kaurahiutaleita
1 ½ dl pekaanipähkinöitä paloiteltuna
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kuivattuja karpaloita

  1. Sulata voi ja sekoita joukkoon loput ainekset.
  2. Painele seos tiiviiksi levyksi leivinpaperoituun uunivuokaan (20 x 30 cm).
  3. Paista myslilevyä 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä.
  4. Anna jäähtyä ja leikkaa patukoiksi. 

Seesamsiemenillä kuorrutettu broileri saa kaverikseen maukkaita ruusukaaleja ja herkkusieniä. 

Seesamibroileria ja kasviksia

500 g ruusukaalia
200 g herkkusieniä
½ rkl hienonnettua inkivääriä
1 rkl sitruunamehua
½–1 rkl seesamiöljyä
(suolaa)
4 broilerifileetä
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 dl seesaminsiemeniä
1 tl suolaa

Tee näin:

  1. Poista ruusukaaleista kannat ja irrota kuivat ulkolehdet. Keitä ruusukaalit napakan kypsiksi.
  2. Lohko sienet ja hienonna inkivääri. Leikkaa broilerifileet reiluiksi kuutioiksi.
  3. Kuumenna rypsiöljy pannulla ja paista broileripaloihin kaunis pinta, purista päälle sitruunamehua ja suolaa palat.
  4. Lisää seesaminsiemenet kulhoon ja kieritä broileripalat siemenissä. Nosta palat takaisin pannulle ja paista kannen alla kypsiksi noin 15 minuutin ajan.
  5. Kuumenna toinen pannu ja vokkaa siinä sieniä, ruusukaaleja ja inkivääriä muutama minuutti. Lisää mausteeksi seesamiöljyä ja sitruunamehua sekä ripaus suolaa.
  6. Levitä kasvikset tarjoiluvadille ja seesamibroileiripalat kasvisten päälle.

Tiesitkö? Ruusukaalissa on runsaasti C-vitamiinia: 90 mg/100 g.

Täysjyväpastan kaveriksi sopii manteleista ja pähkinöistä tehty proteiinipitoinen kastike. 

Täysjyväpastaa ja pähkinäkastike

4 annosta

Kastike

1 dl kuorittuja manteleita
1 dl pekaanipähkinöitä
noin 3 valkosipulinkynttä
3/4 dl oliiviöljyä
1 tl mustapippuria
1 dl keitinlientä
½ sitruunamehua
ripaus ruokosokeria
suolaa

Lisäksi

300 g täysjyväpastaa
lehtipersiljaa
parmesaanilastuja

Tee näin:

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä desi keitinlientä.
  2. Valmista kastike. Rouhi mantelit ja pekaanipähkinät ja silppua valkosipulit. Kuumenna öljy pannussa ja lisää ainekset paistumaan muutamaksi minuutiksi.
  3. Rouhi joukkoon mustapippuri ja lisää keitinlientä, sitruunamehua ja ripaus sokeria ja suolaa. Hauduta muutama minuutti.
  4. Annostele pasta lautasille ja jaa kastike annoksien päälle. Silppua pinnalle lehtipersiljaa ja parmesaania. 

Uskaltaako mättöruokaa kokkaamaan tottunut tarttua huippukokkien resepteihin? Uskaltaa, ainakin yksinkertaisiin pikatehtäväohjeisiin. 

Kokkisota-ohjelmassahan julkkikset hankkivat raaka-aineet, ja kokki valmistaa niistä parissakymmenessä minuutissa aterian. Nyt esimerkiksi Kari Aihisen, Pipsa Hurmerinnan ja Antto Melasniemen ohjelmassa kehittämät reseptit on koottu kirjaksi.

Osa resepteistä on aika jännittäviä. Metsäistä villisikaa ja ruskistettuja sirkkoja? Ainesten hankkiminen taitaa olla liian hankalaa. Liekitetyt maarianheinämustikatkin menevät yli ymmärryksen.

Mutta pikatehtävien resepteistä löytyy yksinkertaisempia ohjeita ja raaka-ainelistat on kohtuullisen lyhyitä. Chorizopasta kuulostaa sopivan mausteiselta ja maa-artisokkakeitossa on mausteiden lisäksi vain kolme ainesosaa. 

Teemu Laurellin chorizopasta.
Teemu Laurellin chorizopasta.

Näin Kokkisota-aterian tekeminen sujui kotona

Rakettispagetin keittäminen on lastenleikkiä. Suurin työ tämän ruuan valmistamisessa on ainesten pilkkominen: chorizot, sipulit ja valkosipulit. Kun ne on kuullotettu, niin pakasteherneet vain joukkoon lämpenemään. Aineet yhdistetään ja joukkoon lisätään kerma ja mausteet. Lisukkeeksi neuvotaan tekemään marinoitua fenkolia.

Pasta oli oikein maukas, ehkä hiukan rasvainen omaan makuuni, mutta kun ruuassa on makkaraa, rasvalta ei täysin välty. Sitruunainen marinoitu fenkoli sopi mainiosti pastan päälle. Perhe tykkäsi. Tekisin uudelleen. 

Maa-artisokkakeitossakin suurin työ on artisokkien kuoriminen. Ohjeessa oli 5–6 mukulaa, mikä on epätarkka määrä. Mukuloiden koko kun vaihtelee peukalon kokoisesta puolikkaan nyrkin kokoiseen.

Kun maa-artisokat on kypsennetty kasvisliemen ja kerman seassa, ne heitetään blenderiin ja soseutetaan. Ohjeessa oli mausteeksi peräti ruokalusikallinen currya, mutta laitan vain puolikkaan, ja se on aivan riittävästi. Uskon, että lusikallinen currya olisi jättänyt maa-artisokan maun taustalle.

Tuloksena oli samettinen keitto, todella maukas. Tätäkin tekisin uudelleen. 

Teemu Laurellin chorizopasta

2 dl rakettispagettia
100 g chorizomakkaraa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä tai voita paistamiseen
1 1/2 dl pakasteherneitä
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria

Keitä spagetti suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Paloittele chorizo ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista chorizot sipulien kanssa pannulla öljyssä. Lisää herneet ja anna lämmetä. 

Valuta pasta ja sekoita chorizo-sipuliseoksen kanssa. Lisää kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. 

 

Teemu Laurellin marinoidut fenkolit

1/2 fenkolia
1/2 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
hyppysellinen sokeria
ripaus suolaa

Leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Sekoita muista aineksista marinointiliemi. Anna fenkolin marinoitua liemessä noin 5 min. 

 

Serko Rantasen maa-artisokkakeitto

5-6 mukulaa maa-artisokkaa
2 dl kasvislientä
2 dl kermaa
1 rkl currya (puolikas mieluummin!) 
suolaa 
mustapippuria

Kuori maa-artisokat ja pilko pieniksi paloiksi. Kuumenna kasvisliemi, kerma ja mausteet kattilassa kiehuviksi. Lisää maa-artisokkapalat kattilaan ja keitä kypsäksi. Soseuta keitto blenderissä.