Yksinkertainen silakkavuoka maistuu parhaalta keitettyjen perunoiden ja tillin kera. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uutuusruokakirjojen reseptejä. 

Ensinäkemältä komea, kovakantinen ja yhteen raaka-aineeseen keskittyvä keittokirja herätti minussa uteliaisuudella höystettyä epäilystä.

Pekka Laineen Silakkakirja paljastui kuitenkin nopeasti vähintään yhtä paljon tieto- kuin ruokakirjaksi. Sen sivumäärästä selkeä enemmistö käsittelee silakan historiaa, biologiaa, levinneisyyttä ja asemaa ruokaperinteessä eri aikoina. Runsas taustatieto on tarjoiltu sopivina sivun tai kahden suupaloina, minkä ansiosta kirjaa on helppo selailla vaikka keittiössä. 

Kun tarkastelen teosta keittokirjana, kiinnitän huomiota äärimmäisen karsittuun ulkoasuun. Kirjassa ei oikeastaan ole ainuttakaan kuvaa itse raaka-aineesta tai valmiista ruuista. Kuvaköyhyys ja reseptien sekava otsikointitapa jättävät visuaalisesti epätasaisen jälkimaun. Onkohan tässä nyt säästetty väärässä paikassa?

Kaikki reseptit ovat korostetun yksinkertaisia ja luottavat hyvien raaka-aineiden tuoreuden voimaan. Tätä henkeä kunnioitten (ja oman harjaantuneisuuteni huomioiden) valitsin helpoista helpoimman reseptin eli uunisilakat. Tarkemmin sanottuna kyseessä on Hotelli Palacessa aikanaan tarjoiltu Silakkavuoka kenraaliluutnantti Leonard Grandellin mukaan.

Maustoin, taittelin takaisin kalanmuotoon ja ladoin voilla voideltuun vuokaan reilut 600 g silakkafileitä. Jälkikäteen huomasin poikenneeni ohjeesta, sillä sirottelin tilliä myös fileiden sisälle enkä vain voinokareiden kera niiden pinnalle. Päätin antaa asian olla – uskon että myös kenraaliluutnantti Grandell olisi antanut virheen anteeksi. 

Miten onnistui?

Kun silakat olivat olleet 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia, ne näyttivät ja tuoksuivat juuri siltä, miltä toivoinkin niiden tekevän. Pinnalta kalat olivat sopivan rapeita ja pohjalta meheviä.

Hyvältä maistuivat! Keitettyjen perunoiden, tillin, leipäpalan sekä pienen snapsin kera ne katosivat lautasilta nopeasti. Aion tehdä ruokaa toistekin ja kokemusta kerättyäni saatan rohkaistua kokeilemaan jotain kirjan monimutkaisempaa reseptiä, kuten silakkavuokaa Ragnarin tapaan.

Silakkavuoka Leonard

600 g silakkafileitä
suolaa
valkopippuria
voita
hienonnettua tilliä
 

Tee näin:

Silakkafileet maustetaan suolalla ja pippurilla.
Ne taitetaan kalan muotoon ja asetetaan voideltuun uunivuokaan.
Päälle ripotellaan runsaasti voinokareita ja hienonnettua tilliä.
Haudutetaan 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Tarjoilu: Tarjotaan keitettyjen perunoiden kanssa.

Vihje! Anna-Maija Tantun mainiossa Silakkakeittokirjassa (Otava 1994) kerrotaan, että Palacessa oli myös vuorineuvos Ragnar Enbergin mukaan nimetty silakkaruoka. Silakkavuoka Ragnarin tapaan valmistettiin täsmälleen samoin kuin Silakkavuoka Leonard, mutta joka kolmannen silakan väliin laitettiin anjovisfilee.

ET:n toimitus testaa uusia keittokirjoja kokeilemalla niiden reseptejä.

Sosekeitto saa uuden säväyksen paahdetusta kardemummasta.

1–2 annosta

1 sipuli
2 isohkoa porkkanaa
1 jauhoinen peruna
½ rkl öljyä
½ tl kardemummaa
¼ tl savustettua paprikajauhetta
4 dl vettä
1 prk (165 ml) kookoskermaa
½ limetin mehu
2 tl hunajaa
½ tl suolaa

  • Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja lohko porkkanat ja peruna.
  • Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa. Sekoita joukkoon kardemumma ja paprikajauhe.
  • Hauduta miedolla lämmöllä minuutin ajan. Varo, etteivät mausteet pala.
  • Lisää porkkanat, peruna ja vesi. Hauduta noin 20 minuuttia eli kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta keitto.
  • Kaada keittoon kookoskerma, lisää limetin mehu, hunaja ja suola. Maista ja mausta sopivaksi.
  • Paahda leipäkrutonkeja paistipannulla ja lisää niitä tarjoiluvaiheessa keiton pinnalle.

Mustatorvisienistä syntyy maukas keitto, joka saa täyteläisyyttä tuorejuustosta. 

Mustatorvisienikeitto 

1–2 hengelle

1 pieni sipuli
½ l mustatorvisieniä
½ rkl voita
½ rkl vehnäjauhoja
3 dl omenamehua
2 dl vettä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½  kasvisliemikuutio
½  tl mustapippuria myllystä
½  tl suolaa
(tuoretta timjamia)

  1. Kuori ja silppua sipuli. Perkaa tuoreet sienet ja pilko isokokoiset pienemmiksi paloiksi.
  2. Sulata voinokare kattilassa. Lisää joukkoon sipuli sekä 4 dl sieniä ja jauhot. Sekoittele pari minuuttia.
  3. Lisää joukkoon omenamehu, vesi, tuorejuusto, liemikuutio pippuri ja suola.
  4. Hauduta keittoa 20 minuuttia. Soseuta keitto lopuksi.
  5. Paista loput sienistä keiton päälle. Silppua pinnalle timjamia.

Vinkki! Voit tehdä sienikeiton myös suppilovahveroista.