Yksinkertainen silakkavuoka maistuu parhaalta keitettyjen perunoiden ja tillin kera. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uutuusruokakirjojen reseptejä. 

Ensinäkemältä komea, kovakantinen ja yhteen raaka-aineeseen keskittyvä keittokirja herätti minussa uteliaisuudella höystettyä epäilystä.

Pekka Laineen Silakkakirja paljastui kuitenkin nopeasti vähintään yhtä paljon tieto- kuin ruokakirjaksi. Sen sivumäärästä selkeä enemmistö käsittelee silakan historiaa, biologiaa, levinneisyyttä ja asemaa ruokaperinteessä eri aikoina. Runsas taustatieto on tarjoiltu sopivina sivun tai kahden suupaloina, minkä ansiosta kirjaa on helppo selailla vaikka keittiössä. 

Kun tarkastelen teosta keittokirjana, kiinnitän huomiota äärimmäisen karsittuun ulkoasuun. Kirjassa ei oikeastaan ole ainuttakaan kuvaa itse raaka-aineesta tai valmiista ruuista. Kuvaköyhyys ja reseptien sekava otsikointitapa jättävät visuaalisesti epätasaisen jälkimaun. Onkohan tässä nyt säästetty väärässä paikassa?

Kaikki reseptit ovat korostetun yksinkertaisia ja luottavat hyvien raaka-aineiden tuoreuden voimaan. Tätä henkeä kunnioitten (ja oman harjaantuneisuuteni huomioiden) valitsin helpoista helpoimman reseptin eli uunisilakat. Tarkemmin sanottuna kyseessä on Hotelli Palacessa aikanaan tarjoiltu Silakkavuoka kenraaliluutnantti Leonard Grandellin mukaan.

Maustoin, taittelin takaisin kalanmuotoon ja ladoin voilla voideltuun vuokaan reilut 600 g silakkafileitä. Jälkikäteen huomasin poikenneeni ohjeesta, sillä sirottelin tilliä myös fileiden sisälle enkä vain voinokareiden kera niiden pinnalle. Päätin antaa asian olla – uskon että myös kenraaliluutnantti Grandell olisi antanut virheen anteeksi. 

Miten onnistui?

Kun silakat olivat olleet 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia, ne näyttivät ja tuoksuivat juuri siltä, miltä toivoinkin niiden tekevän. Pinnalta kalat olivat sopivan rapeita ja pohjalta meheviä.

Hyvältä maistuivat! Keitettyjen perunoiden, tillin, leipäpalan sekä pienen snapsin kera ne katosivat lautasilta nopeasti. Aion tehdä ruokaa toistekin ja kokemusta kerättyäni saatan rohkaistua kokeilemaan jotain kirjan monimutkaisempaa reseptiä, kuten silakkavuokaa Ragnarin tapaan.

Silakkavuoka Leonard

600 g silakkafileitä
suolaa
valkopippuria
voita
hienonnettua tilliä
 

Tee näin:

Silakkafileet maustetaan suolalla ja pippurilla.
Ne taitetaan kalan muotoon ja asetetaan voideltuun uunivuokaan.
Päälle ripotellaan runsaasti voinokareita ja hienonnettua tilliä.
Haudutetaan 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Tarjoilu: Tarjotaan keitettyjen perunoiden kanssa.

Vihje! Anna-Maija Tantun mainiossa Silakkakeittokirjassa (Otava 1994) kerrotaan, että Palacessa oli myös vuorineuvos Ragnar Enbergin mukaan nimetty silakkaruoka. Silakkavuoka Ragnarin tapaan valmistettiin täsmälleen samoin kuin Silakkavuoka Leonard, mutta joka kolmannen silakan väliin laitettiin anjovisfilee.

ET:n toimitus testaa uusia keittokirjoja kokeilemalla niiden reseptejä.

Tyhjennä pakastin ja valmista runsas ateria sen aarteista. Mutta uskaltaako kaikkea vielä käyttää?  

ET:n lukijat säilövät syksyn satoa ahkerasti pakastimeen. Marjoja pakastavat lähes kaikki (94 %) ja sieniäkin lähes puolet (41 %). Vihannekset, yrtit, kala ja riista löytävät tiensä noin neljäsosaan pakastimista.

Marjoja hamstrataan jopa liikaa. Neljä viidestä vastaajasta ilmoitti edellisen sadon marjoja olevan pakastimessa vielä uuden satokauden kynnyksellä. Myös edellisvuoden sieniä löytyy syksyn kynnyksellä neljäsosasta pakastimista. Vain 14 prosenttia lukijoista kertoi pakastimen olevan tyhjä edellisen kauden sadosta. 

Osa pakasteista säilyy hyvin noin vuoden ajan, mutta sen jälkeen useiden ruoka-aineiden maku tai näkö kärsii. Jopa kolmannes lukijoista kertoi pakastimessaan olevan yli vuoden vanhoja tuotteita. Useimmiten kyseessä olivat erilaiset marjat.

Yli puolet lukijoistamme kertoi leipovansa kerralla enemmän ja pakastavansa loput. Sen sijaan ruokaa pakastetaan harvemmin.

Kaupasta ostettujen pakasteiden ylivoimainen ykkönen olivat kasvikset. Myös erilaiset taikinat ovat suosittuja, niitä osti lähes puolet lukijoista. Valmisruokia, kuten pitsoja ja kalatuotteita hankitaan jo selvästi vähemmän. Jäätelöä löytyy tietysti lähes joka pakastimesta, varsinkin kesällä.

Kyselyyn vastasi noin 500 ET:n lukijaa.

Käytä ajoissa! Näin eri ruuat säilyvät pakkasessa

Marjat ja kasvikset: Säilyvät satokaudesta seuraavaan.

Kala: On raikkaimmillaan, kun käytät sen kolmessa kuukaudessa.

Liha: Kestää pakastusta 3-10 kuukautta. Mitä rasvaisempi liha, sitä lyhyempi säilyvyys.

Leivonnaiset: Kannattaa herkutella kuuden kuukauden kuluessa.

Vinkkejä marjojen käyttööön

  • Keitä marjoista hillosokerin avulla makea hillo.
  • Lusikoi kohmeista marjasalaattia vaniljakastikkeen kanssa.
  • Muista marjat aamutuimaan puuron ”silmänä”.
  • Hörpi pirtelön terästeenä.
  • Sujauta täytekakun väliin.
  • Kumoa piiraiden pintaan.
  • Surauta nektariksi.

Vinkkejä sienten käyttöön:

  • Pilko täytteeksi piiraisiin ja pitsoihin.
  • Lisää leipätaikinan joukkoon.
  • Hauduta kermainen kastike lisäkkeeksi tai pääruuaksi.
  • Sienikeitto maistuu aina! 

Reseptejä pakastimesta löytyneille 

Herukkamaljat

1 dl laimentamatonta punaherukkamehua
6 dl kivennäisvettä, esim. mansikka-raparperi
jäisiä herukoita
(vodkaa)

  1. Mittaa suoraan laseihin herukkamehua. Lorauta päälle kivennäisvettä ja lisää jäisiä marjoja.
  2. Vinkki: Voit terävöittää juomaa tilkalla vodkaa.

Tatti-kylmäsavu­porokeitto

1 sipuli
4 dl pakastettuja, pilkottuja tatteja
öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
100 g Koskenlaskija-kylmä­savuporojuustoa 
1 tl kuivattua rosmariinia tai pari oksaa tuoretta rouhittua mustapippuria
(suolaa)

  1. Kuullota silputtu sipuli öljyssä. Lisää joukkoon sienet. Paista sieniä, kunnes neste on haihtunut.
  2. Ripottele sekaan vehnäjauhot. Lisää vesi ja liemikuutio. Lohko keittoon juusto ja lisää mausteet.
  3. Hauduta 30 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa.

Juustosydämet

1 pkt lehtitaikinaa
1 muna
1 dl juustoraastetta
½ dl pinjansiemeniä
(sieniä)

  1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan leivinpaperin päälle pellille.
  2. Voitele pinta munalla. Ripottele päälle juustoraastetta ja pinjansiemeniä.
  3. Ajele levyt pieniksi ruuduiksi tai paina pienillä muoteilla haluamiasi kuvioita.
  4. Paista lehtisiä 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia eli kunnes ne ovat nousseet ja saaneet pintaan kauniin sävyn.
  5. Vinkki: Jos pakastesienten joukosta löytyy pieniä, kauniita sieniä, paina ne lehtitaikinan pintaan.

Riistarisotto

2 dl bulguria
6 dl vettä
½ tl suolaa
1 pkt (250 g) käristyslihaa
paistamiseen öljyä
½ tl chili explosion myllystä, Santa Maria
1 punasipuli
kirsikkatomaatteja
2 rkl kapriksia
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl hienonnettua persiljaa
¼ dl hienonnettua timjamia
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

  1. Keitä vesi ja lisää bulgur kypsymään. Hauduta 8 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Ruskista käristysliha paistinpannulla öljyssä. Mausta liha chilillä ja ota pois pannulta.
  3. Kuori, halkaise ja viipaloi punasipuli. Kuullota sipuli öljyssä pannulla ja pudota sekaan halkaistut kirsikkatomaatit muutamaksi minuutiksi. Ota kasvikset syrjään pannulta.
  4. Lisää pannulle liha, bulgur, kaprikset, hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit ja yrtit. Lorauta oliiviöljyä mehevöittämään risottoa. Rouhi pintaan mustapippuria ja suolaa. Sekoita ruokaa wok­kauksen tyyliin kahdella puu­haarukalla. Maista ja lisää tarvittaessa chiliä myllystä.
  5. Kumoa risotto tarjoiluastiaan. Asettele päälle tomaatit ja punasipulit.

Manteliset marjapiiraat

noin 10 kpl

Pohja

150 g voita
2 dl ruokosokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
½ tl leivinjauhetta(1 rkl vettä)

Täyte

1 pötkö marsipaania
1 ½ dl mustikka- tai vadelmamarmeladia
pakastemarjoja, esim. mustikoita ja vadelmia
1 muna
sokeria

  1. Sekoita huoneenlämpöiseen voihin sokeri. Lisää pehmeään vaahtoon muna ja kuivat aineet ja tarvittaessa loraus kylmää vettä. Muotoile taikinasta pötkö ja anna sen vetäytyä tuorekelmuun käärittynä puolisen tuntia jääkaapissa.
  2. Leikkaa pötkö parin sentin viipaleiksi. Kauli viipaleista ohuita pyöreitä piirakkapohjia.
  3. Leikkaa marsipaanipötkö ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet piirakkapohjien keskelle. Levitä päälle pari tee­lusikallista marmeladia ja jäisiä marjoja.
  4. Rypytä piiraiden reunat karjalanpiirakan tapaan. Voitele reunat munalla ja ripottele pinnalle kidesokeria.
  5. Paista marjapiiraita 200-asteisessa uunissa koon mukaan noin 10–20 minuuttia.

Vaniljakastike piiraille

½ l täysmaitoa
2 keltuaista
2 rkl maizenaa
½ dl sokeria
1 ½ tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
Erottele keltuaiset. Kaada maito pinnoitettuun kattilaan. Lisää joukkoon keltuaiset ja maizena. Kuumenna seosta samalla koko ajan sekoittaen. 
Hauduta kastiketta 5 minuuttia. Lsää suurustettuun kiisseliin sokeri, vaniljasokeri ja ripaus suolaa.

Vinkki: Valmista kastike muuten samaan tapaan, mutta vaihda täysmaito kauramaitoon. Se sopii monille erityisruoka­valiota noudattaville ja maistuu aivan kaikille!

Nämä juomat sopivat niin aamu- kuin iltapalaksi – ja niistä tulee taatusti ihana olo!

Vihersmoothie

2 annosta

1 ps (80 g) tuoretta pinaattia
350 g (noin neljäsosa) cantaloupe-melonia
2 dl kauramaitoa
1 rkl sitruunamehua
(1 rkl hunajaa)

  • Huuhtele pinaatti ja mittaa ainekset tehosekoittimeen. Surauta tasaiseksi juomaksi.
  • Maista ja lisää tarvittaessa hunajaa.

Proteiinijuoma

2 annosta

½ mangoa
1 prk (200 g) rahkaa
2 rkl (ruoko)sokeria
½ dl kauraleseitä
½ tl inkiväärijauhetta tai ½ rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 dl appelsiinimehua

  • Halkaise, kuori ja paloittele mango. Lisää ainekset tehosekoittimeen. Surauta tasaiseksi juomaksi.

Tee ylikypsistä banaaneista maukas kakku.

150 g voita tai leivontamargariinia
2 dl ruokosokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
½ tl suolaa
1 ½ dl tummapaahtoista kahvijuomaa
2 kypsää banaania

Kastike:
200 g tummaa suklaata
1 dl tummapaahtoista kahvia

  1. Vatkaa margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon, samalla hyvin sekoittaen.
  2. Sekoita kuivat aineet ja lisää vaahtoon. Lisää jäähtynyt kahvi ja viipaloidut banaanit. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi.
  3. Leivitä kakkuvuoka ja lusikoi taikina vuokaan.
  4. Paista 175-asteisen uunin ala­tasolla 50–60 minuuttia. Kumoa kakku.
  5. Tee kastike. Lohko suklaa ja lisää jäähtynyt kahvi kattilaan. Sekoita miedolla lämmöllä kunnes suklaa on sulaa. Valuta kastike kakun päälle tai tarjoa kastikkeena kakun kanssa.

Keksipohjaisen kakun makua on helppo vaihdella maustamalla pohja eri tavoin. Ja päällekin voit laittaa lempimarjojasi, vaikkapa puolukoita.

10–12 palaa

Pohja
150 g Marie-keksejä
75 g voita

Täyte
4 liivatelehteä
250 g valkosuklaata
3 dl kuohukermaa
250 g turkkilaista jugurttia
1 tl vaniljasokeria
½ dl appelsiinimehua

Päällys
marjoja esim. vadelmaa, punaherukkaa, mansikkaa
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

  1. Valmista pohja. Laita irtopohja­vuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivin­paperi. Murenna keksit hienoksi ja lisää joukkoon sulatettu voi. Taputtele seos vuoan pohjalle.
  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa.
  3. Vatkaa kerma ja lisää joukkoon jugurtti ja vaniljasokeri.
  4. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa ja lisää joukkoon puristetut liivatteet liukenemaan.
  5. Yhdistä kermavaahtoon sula valkosuklaa ja liivateseos. Kaada massa vuokaan ja anna kakun hyytyä jääkaapissa 2–3 tuntia tai seuraavaan päivään.
  6. Kiehauta päällystä varten vesi ja lisää joukkoon hyytelösokeri. Anna seoksen jäähtyä muutaman minuutin ajan. Koristele kakku marjoilla ja lusikoi niiden päälle sokerilientä kiilteeksi.

Ohje: Leipuri Pauliina Uimonen, kahvila-konditoria Soroppi, Puumala

Muista myös nämä kakut