Ravintolagurun Tokio-keittokirjan yksinkertaiset sushiburritot onnistuvat hyvin peruskokiltakin. Suurimassa osassa keittokirjan resepteistä on kuitenkin niin pitkät ainesosaluettelot, että ne uuvuttavat jo kättelyssä. 

Esimerkiksi Sandro- ja The Cock -ravintoloistaan tutun Richard McCormickin Tokio-keittokirjassa on paljon kauniita ja värikkäitä fiiliskuvia Japanista. Niiden lomassa kerrotaan japanilaisesta ruoka- ja ruokailukulttuurista.

Tuntuu kuitenkin siltä, että reseptit on suunnattu asiaa paljon harrastaneille. Kovin moni peruskokki tuskin haluaa säilöä japanilaisittain – sellaisiakin reseptejä kirjasta löytyy. Ruokien ainesosaluettelot ovat valtaosin uuvuttavan pitkiä eivätkä siksi houkuttele ainakaan minua.

Olen japanilaisen ruuan kokkaajana lähes noviisi. Takana on yksi nuoruuden aikainen sushikokkaus. Tartun reseptiin, jossa on vain kohtuullinen määrä raaka-aineita: kaliforniasushiburrito.

Mikä ihmeen ume shiso?

Suureen Citymarketiin ostoksille ja kohti etnohyllyä. Sushiriisi, merileväarkit ja riisiviinietikka löytyvät helposti, mutta ume shiso –mausteseos? Kaupan myyjäkään ei ole kuullut sellaisesta.

Googlatessa käy ilmi, että kyseessä on jonkinlainen ume-luumusta ja shiso-lehdistä tehty sekoitus, mutta jää arvoitukseksi, mistä valmista maustetta saisi. Kirja ei myöskään kerro, voisiko mausteen korvata jollakin muulla.

Joudun valmistamaan sushiburritot siis ilman ume shisoa. Ainesosaluettelossa mainuttu mikroverso on myös outo asia minulle, mutta reseptin kuvan perusteella päädyn ostamaan idätettyä alfalfaa.  

Miten onnistui?

Sushiriisin keitto sujuu hyvin ohjeiden mukaan. Riisin levittäminen ohuelle merileväarkille on hiukan hankalaa: riisi tarttuu sormiin ja jää epätasaisesti kerrokseksi merileväarkille. Kun keksin kostuttaa kädet, se sujuu paremmin. Tästä olisi ollut hyvä saada vinkki.

Muut ainekset riisin päälle ja rullaamaan. Noriarkki neuvotaan laittamaan tasaiselle alustalle, mutta onneksi olin hankkinut omin päin sushimaton, jonka päälle rullaaminen sujuu hyvin. Rullat pysyvät kasassa ihmeen hyvin.

Reseptissä oli neljä merileväarkkia, mutta täytteet riittivät hyvin viiteen arkkiin, ja riisiä jäi silti yli.

Lopputulos oli oikein maukas – ilman ume shisoakin –  ja täyttävä.

 

Kaliforniasushiburrito

Neljälle (16 kpl)

4 merileväarkkia (nori)
4 dl valmista sushiriisiä
1 rkl ume shiso -mausteseosta
4 rkl soijakastiketta
1 dl majoneesia
1 rkl srirachakastiketta
1 nippu tuoretta korianteria
1 avokado
200 g savustettua lohta
1 dl mikroversoja

Tee näin:

Rullaa sushiburritot yksitellen.

Laita noriarkki tasaiselle alustalle ja levitä sille ohut kerros sushiriisiä. Jätä noin 1 cm jokaisesta reunasta tyhjäksi. 

Ripottele riisin päälle ume shiso -mausteseosta ja lorauta hieman soijakastiketta. Levitä riisin päälle myös japanilaista majoneesia ja srirachaa.

Silppua korianteri ja ripottele noriarkille. Poista avokadosta kivi ja viipaloi hedelmäliha. Kerrosta sushiburriton keskelle pitkittäin avokadoa, lohta ja mikroversoja. Rullaa tiukaksi burritoksi ja leikkaa neljään osaan.

Richard McCormick: Tokio. Tammi 2016.

ET:n toimitus testaa uusia keittokirjoja kokeilemalla niiden reseptejä.

Kelpo kattilallinen spagettia maukkaan kastikkeen kera riittää isommallekin porukalle ja maksaa alle 8 euroa! MSC-merkki purkin kyljessä takaa, että tonnikala on pyydetty vastuullisesti.

Sitruunainen tonnikalakastike ja spagettia

4-6 annosta

400 g spagettia

Kastike

2 tlk tonnikalaa öljyssä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

¼ tl chilihiutaleita

1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja

1 kasvisliemikuutio

1 rkl kapriksia

2 dl vettä

1 sitruunan raastettu kuori

½ tl mustapippuria myllystä

½ tl suolaa

kourallinen juustoraastettta

  • Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan.
  • Valmista spagetin kiehuessa kastike. Avaa tonnikalapurkit. Nosta kulhon päälle siivilä, ja kumoa siihen kalat öljyineen. Säästä osa öljystä paistoon.
  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna kasarissa ruokalusikallinen tonnikalaöljyä. Sekoita joukkoon sipulit ja chilihiutaleet. Kuullota pari minuuttia.
  • Lisää kirsikkatomaatit, tonnikalat, liemikuutio, kaprikset ja vesi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori kastikkeeseen. Rouhi pintaan mustapippuria ja lisää suola. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Kaada kastike valutetun spagetin joukkoon. Päälle voit raastaa vielä kourallisen juustoa.
  • Vinkki! Kokeile purkkikalan eri makuvaihtoehtoja, esimerkiksi tonnikalaa tilli- tai tomaattikastikkeessa.

Nämä suloiset muffinit pelastavat minkä tahansa kahvipöydän. Muuta ei tarvita – paitsi niiden syöjät!

6 kpl isoa tai 10 kpl pientä muffinia

100 g margariinia
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita + ½ dl muffinien pinnalle
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl kauramaitoa
2 dl puolukoita

Kinuskipursotus
1 ½ dl fariinisokeria
2 dl vaahtoutuvaa soijakermaa (esimerkiksi Alpro)
2 tl vaniljasokeria

  • Valmista kinuski vähintään viisi tuntia ennen käyttöä tai edellisenä päivänä. Kuumenna kattilassa soijakerma ja fariinisokeri niin, että seos kiehahtaa. Älä keitä pidempään. Sekoita joukkoon vaniljasokeri.
  • Nosta kinuskikattila kylmään vesihauteeseen ja jäähdytä välillä sekoittaen. Pane kinuski kulhossa jääkaappiin, jossa se saa jähmettyä viisi tuntia, mieluusti seuraavaan päivään.
  • Tee muffinitaikina vatkaamalla margariini ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vaahdottamista.
  • Yhdistä erikseen kuivat aineet. Sekoita jauhoseos ja kauramaito taikinaan vuorotellen parissa kolmessa erässä. Lisää lopuksi puolukat.
  • Jaa taikina muffinivuokiin ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
  • Kypsennä 200-asteissa uunissa noin 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Anna jäähtyä ennen pursotusta.
  • Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimella ja laita pursotuspussiin. Pursota reilu kerros kuorrutetta jäähtyneille muffineille.

    Valmistuskaika kinuski 20 min + jäähdytys muffinit 35 min

Maitoa saa myös lypsämättä. Tämä itse tehty mantelimaito vie kielen mennessään.

2 ½ dl manteleita
10 dl vettä
ripaus suolaa
(1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria)

  • Pane mantelit tehosekoittimeen. Lisää aluksi vettä vain sen verran, että sekoitettaessa muodostuu tahnamainen massa. Jatka sekoittamista pari minuuttia. Lisää loput vesimäärästä ja sekoita vielä hetki. Lisää suola ja vaniljauute tai -sokeri.
  • Kaada seos tiheän siivilän tai harson läpi kulhoon. Siivilöi monta kertaa, jos haluat maidosta silkkistä.
  • Kaada valmis mantelimaito lasipulloon tai kannelliseen purkkiin. Mantelimaito säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

    Vinkki Siivilöinnistä jääneen mantelimassan voi käyttää sämpylätaikinaan tai sen voi kuivattaa uunissa mantelijauhoksi.

Kastike kruunaa puuron – valitsetko kardemummalla maustetun mustikkakastikkeen vai vaniljaisen puolukkakastikkeen? Maistuu niin aamulla kuin iltasellakin.

Haudutettu puuro

3 dl puurohiutaleita, esimerkiksi
kaura, tattari tai speltti
4 dl vettä
2 dl maitoa
½ tl suolaa

Lisänä

1 omena
2 rkl hunajaa
1 dl siemensekoitusta

  • Hauduta puuro paketin ohjeen mukaan.
  • Nauti sellaisenaan tai raasta joukkoon omena, makeuta hunajalla ja ripottele joukkoon siemeniä.

Mustikkakastike

3 dl (200 g) mustikoita
½–1 dl vettä
(1 rkl sitruunamehua)
½ dl sokeria
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastiketta puuron lisänä.

Puolukkakastike

2 dl puolukoita
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
(hunajaa)

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastikkeena puuron lisänä.