Ravintolagurun Tokio-keittokirjan yksinkertaiset sushiburritot onnistuvat hyvin peruskokiltakin. Suurimassa osassa keittokirjan resepteistä on kuitenkin niin pitkät ainesosaluettelot, että ne uuvuttavat jo kättelyssä. 

Esimerkiksi Sandro- ja The Cock -ravintoloistaan tutun Richard McCormickin Tokio-keittokirjassa on paljon kauniita ja värikkäitä fiiliskuvia Japanista. Niiden lomassa kerrotaan japanilaisesta ruoka- ja ruokailukulttuurista.

Tuntuu kuitenkin siltä, että reseptit on suunnattu asiaa paljon harrastaneille. Kovin moni peruskokki tuskin haluaa säilöä japanilaisittain – sellaisiakin reseptejä kirjasta löytyy. Ruokien ainesosaluettelot ovat valtaosin uuvuttavan pitkiä eivätkä siksi houkuttele ainakaan minua.

Olen japanilaisen ruuan kokkaajana lähes noviisi. Takana on yksi nuoruuden aikainen sushikokkaus. Tartun reseptiin, jossa on vain kohtuullinen määrä raaka-aineita: kaliforniasushiburrito.

Mikä ihmeen ume shiso?

Suureen Citymarketiin ostoksille ja kohti etnohyllyä. Sushiriisi, merileväarkit ja riisiviinietikka löytyvät helposti, mutta ume shiso –mausteseos? Kaupan myyjäkään ei ole kuullut sellaisesta.

Googlatessa käy ilmi, että kyseessä on jonkinlainen ume-luumusta ja shiso-lehdistä tehty sekoitus, mutta jää arvoitukseksi, mistä valmista maustetta saisi. Kirja ei myöskään kerro, voisiko mausteen korvata jollakin muulla.

Joudun valmistamaan sushiburritot siis ilman ume shisoa. Ainesosaluettelossa mainuttu mikroverso on myös outo asia minulle, mutta reseptin kuvan perusteella päädyn ostamaan idätettyä alfalfaa.  

Miten onnistui?

Sushiriisin keitto sujuu hyvin ohjeiden mukaan. Riisin levittäminen ohuelle merileväarkille on hiukan hankalaa: riisi tarttuu sormiin ja jää epätasaisesti kerrokseksi merileväarkille. Kun keksin kostuttaa kädet, se sujuu paremmin. Tästä olisi ollut hyvä saada vinkki.

Muut ainekset riisin päälle ja rullaamaan. Noriarkki neuvotaan laittamaan tasaiselle alustalle, mutta onneksi olin hankkinut omin päin sushimaton, jonka päälle rullaaminen sujuu hyvin. Rullat pysyvät kasassa ihmeen hyvin.

Reseptissä oli neljä merileväarkkia, mutta täytteet riittivät hyvin viiteen arkkiin, ja riisiä jäi silti yli.

Lopputulos oli oikein maukas – ilman ume shisoakin –  ja täyttävä.

 

Kaliforniasushiburrito

Neljälle (16 kpl)

4 merileväarkkia (nori)
4 dl valmista sushiriisiä
1 rkl ume shiso -mausteseosta
4 rkl soijakastiketta
1 dl majoneesia
1 rkl srirachakastiketta
1 nippu tuoretta korianteria
1 avokado
200 g savustettua lohta
1 dl mikroversoja

Tee näin:

Rullaa sushiburritot yksitellen.

Laita noriarkki tasaiselle alustalle ja levitä sille ohut kerros sushiriisiä. Jätä noin 1 cm jokaisesta reunasta tyhjäksi. 

Ripottele riisin päälle ume shiso -mausteseosta ja lorauta hieman soijakastiketta. Levitä riisin päälle myös japanilaista majoneesia ja srirachaa.

Silppua korianteri ja ripottele noriarkille. Poista avokadosta kivi ja viipaloi hedelmäliha. Kerrosta sushiburriton keskelle pitkittäin avokadoa, lohta ja mikroversoja. Rullaa tiukaksi burritoksi ja leikkaa neljään osaan.

Richard McCormick: Tokio. Tammi 2016.

ET:n toimitus testaa uusia keittokirjoja kokeilemalla niiden reseptejä.

Tuoreiden leipomusten tuoksua ei voita mikään! Yrteillä, leseillä ja pellavarouheella ryyditetyt sämpylät hellivät myös vatsaa. Ja rasvaa et tarvitse lainkaan.

25 kpl

5 dl haaleaa vettä
1 ½–2 tl suolaa
½–1 dl vehnäleseitä
2 rkl pellavansiemenrouhetta
5 dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoja
2–3 rkl kuivattuja yrttejä (basilikaa, rakuunaa, oreganoa)

  • Mittaa vesi kulhoon, lisää suola, leseet ja pellavarouhe. Sekoita ja anna olla muutama minuutti.
  • Tee vehnäjauhojen keskelle pieni kuoppa ja kaada siihen kuivahiiva. Sekoita ensin hiiva jauhoihin ja sitten jauhot nesteeseen. Vatkaa reippaasti, jotta taikinaan tulee hyvä sitko.
  • Lisää ruisjauhot, yrtit ja tarvittaessa hieman vehnäjauhoja. Jätä taikina löysäksi.
  • Anna taikinan kohota hyvin.
  • Pyörittele taikina sämpylöiksi ja kohota nekin.
  • Paista 200 asteessa 15–18 minuuttia.

 

Reippaan talvipäivän hämärtyessä maistuu ruokaisa piirakka. Hyvin kypsynyt goudajuusto ja granaattiomenainen hunaja on kerrassaan herkullinen makuyhdistelmä. 

Goudapiirakka

Pohja

200 g voita tai leivontamargariinia

1½ dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 rkl kylmää vettä

Täyte

3 dl goudajuustoa raastettuna

2 kananmunaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl ruokakermaa

3 rkl silputtua tuoretta timjamia

¾ tl mustapippuria myllystä

¾ tl suolaa

  • Sekoita pehmeä voin joukkoon kuivat aineet. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikinasta pallo ja nosta se kelmuun käärittynä jääkaappiin.
  • Raasta gouda karkeaksi raasteeksi. Sekoita juustoraasteeseen munat, tuorejuusto ja kerma. Silppua timjami joukkoon ja mausta täyte rouhitulla mustapippurilla. Lisää suola.
  • Taputtele taikina pyöreän vuuan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle.
  • Paista juustopiirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Granaattiomenahunaja

500 g juoksevaa hunajaa

1 granaattiomena

2 tähtisanista

Halkaise ja granaattiomena ja irrota siitä siemenet. Lusikoi siemenet purkkiin ja kaada päälle hunaja. Sekoita joukkoon tähtianikset. Anna hunajan tekeytyä kylmässä muutaman päivän. Tarjoa juustopiirakan kanssa.

Tällä taikinalla pullat onnistuvat! 

Usein hillo voittaa, kun kysytään, mikä on paras täyte laskiaispullaan. ET:n netissä ja Facebookissa kysely tuotti yllätyksen: mantelimassa kiri täpärästi mansikka- ja vadelmahillon ohi. Hilloista lukijat pitivät parhaana vadelmaa. Tai miksei pullan väliin voisi laittaa sekä hilloa että mantelimassaa, totesi eräs vastaaja. 

Nautitpa laskiaispullasta hillolla, mantelilla tai vaikka suklaakermalla, pullat kannattaa tehdä alla olevan reseptin mukaan. Täydellisen pehmeitä pullia, nam!

Pullataikina

n. 15 pullaa

1/2 l maitoa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
2-3 tl kardemummaa
50 g hiivaa
noin 14 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

Lisäksi
4 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
haluamaasi hilloa tai mantelimassaa
1 muna voiteluun
pinnalle mantelilastuja tai raesokeria

Tee näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, sokeri, kardemumma sekä murennettu hiiva ja sekoita, kunnes hiiva liukenee maitoon.
  2. Lisää jauhot taikinaan koko ajan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vielä vähän jauhoja. Vaivaa hyvin. Taikina on valmis, kun se on kimmoisaa ja pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla tai leivinpaperilla ja leivinliinalla. Kohota taikinaa 30–40 minuuttia vedottomassa paikassa.
  4. Kaada kohonnut taikina työpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois.
  5. Jaa pullataikina kahteen osaan. Pyörittele taikinasta tanko ja leikkaa se 7–8 osaan. Pyörittele pullat kevyesti jauhotetulla työpöydällä pyöreiksi pikkupulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle pellille. Leivo toinen taikinapala samalla tavalla.
  6. Kohota pullia liinalla peitettyinä 20–30 minuuttia.
  7. Voitele kohonneet pullat munalla ja sirottele päälle mantelirouhetta tai raesokeria.
  8. Paista pullia 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.
  9. Täytä pullat. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Vaahdota vispikerma ja mausta se sokerilla makusi mukaan. Laita pullan päälle reilu ruokalusikallinen hilloa tai mantelimassaa. Laita päälle reilusti kermaa. Nosta hattu päälle.

Palkokasvit ovat mahtavia proteiininlähteitä. Hauduta niitä juuresten kanssa, niin saat maukkaan pataruuan. 

Juures-papupata

4 annosta

2 rkl rypsiöljyä
noin ½ tl chilihiutaleita
3 porkkanaa
250 g palsternakkaa
1 prk (258 g) mustia papuja
1 omena
250 g hapankaalia
1 rkl hunajaa
1 ½ tl suolaa
(pala choritzoa)

Tee näin:

  1. Kuori ja kuutioi porkkanat ja palsternakat. Valuta ja huuhtele pavut ja lohko pesty omena.
  2. Kuumenna öljy kasarissa, lisää joukkoon chili ja juureskuutiot. Paista kevyesti muutama minuutti.
  3. Lisää joukkoon pavut, omena ja hapankaali sekä hunaja ja suola. Hauduta pataa 25 minuuttia kannen alla.
  4. Tarjoa sellaisenaan tai täysjyväriisin kanssa.

Vinkki! Halutessasi voit lisätä pataan pienen palan choritzoa makua antamaan. Leikkaa makkara ohuiksi viipaleiksi ja paahda kasarissa juuresten ja chilin kanssa.