Passionhedelmä on raikas vaihtoehto perinteiselle sitruuna-marenkipiiralle. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Televisiokokki Sara La Fountainin uutuuskirjaan Sara's Australia – Raikas ruokamatka on valittu parhaita paloja La Fountainin Australian matkan varrelta. Reissua pääsee seuraamaan nyt myös televisiosta, sillä Ava-kanavalta tulee maanantaisin klo 19.30 Sara La Fountain Australiassa -sarja.

Kirjan ja sarjan ajoitus osuu nappiin, sillä Australia on nyt kuulemma varsin trendikäs ruokamaa.

Raikas ruokamatka -kirjan kuvat ovat värikkäitä ja vesi herahtaa kielelle katsellessa. Mukana on niin aamupaloja, pääruokia kuin jälkiruokiakin. Sivut vilisevät kauniita smoothie bowleja ja muita kulhoon tehtäviä annoksia. Kirjassa on myös useampi salaattiohje.

Kirjan alussa kerrotaan, että reseptien raaka-aineet on valittu niin, että niitä saa Suomesta. Pelkällä lähikauppareissulla ei silti selviä, jos haluaa tehdä esimerkiksi La Fountainin taskurapusalaattia, grillattua mustekalaa tai kampasimpukoita. Tosikokkaajalle kirja varmasti tarjoaa sopivasti haastetta.

Yksi epäjohdonmukaisuus kuitenkin ärsyttää. Reseptit on nimetty vaitelevasti sekä englanniksi (juicy berry bowl), suomeksi (pähkinäiset parsat) että hämmentävästi kahdella kielellä (raw taskurapu salaatti). Miksi ihmeessä? 

Minkä reseptin valitsin?

Pohdin pitkään, testaisinko kirjasta jonkin smoothiekulho-annoksen. Myös vegaaninen lehtikaalisalaatti houkutti. Päädyin silti jälkiruokaan ja päätin leipoa passionhedelmä-marenkipiirakan (Passion pie). Minun on jo pitkään ollut tarkoitus leipoa amerikkalainen klassikko, sitruunamarenkipiiras. Käytän passionhedelmää mielelläni smoothieissa, ja se kuulosti raikkaalta vaihtoehdolta piirakan täytteeksi.

Uskalsin tarttua reseptiin siitä huolimatta, että piirakkaan uppoaa valtava määrä passionhedelmiä: 17-20 kappaletta. Ne kustansivat S-marketista noin 10 euroa, joten ihan halvalla leipoja ei pääse.

18 passionhedelmän kaapiminen ja siivilöiminen vei aikaa.
18 passionhedelmän kaapiminen ja siivilöiminen vei aikaa.

Miten onnistui?

Tein mokan heti alussa. Voitelin tottuneesti piirakkavuoan, vaikka voinen murotaikina ei sitä tietenkään kaipaa. Tästä syystä piirakkapohjani vetäytyi uunissa ja irtosi reunoista hieman, kuten alla olevasta kuvasta näkee. Hups.

Törmäsin reseptiä noudattaessani muutamaan ongelmaan. Ohjeessa kehotetaan siivilöimään 17-20 passionhedelmän mehu, mutta ei mainita, paljonko mehua pitäisi lopulta olla. Omista passionhedelmistäni osa oli ainakin kuivempia kuin osa, joten en ollut varma, tuliko nestettä tarpeeksi.

Lisäksi resepti neuvoo säästämään 1,5 ruokalusikallista hedelmän siemeniä, mutta ohjeeseen on unohdettu kirjata, missä vaiheessa ne lisätään passiontäytteeseen. Päädyin lisäämään ne viimeisessä vaiheessa, juuri ennen kuin kaadoin täytteen paistetun pohjan päälle. 

Kolmas ongelma oli se, että täytettä varten kuuluu "vatkata keltuaiset erillisessä kulhossa". Minulle jäi epäselväksi, miten tanakaksi vaahdoksi keltuaiset olisi pitänyt vatkata. Jätin vaahdon melko löysäksi. Taisin keittää täytettä turhan pitkän ajan, sillä siitä tuli lopulta aika jämäkkää.

Suurin ongelmani oli kuitenkin passiontäytteeseen tulevan sokerin määrä. Runsaat 3 dl sokeria kuulosti paljolta, ja jos olisin tehnyt piirakkaa muuten vain, olisin jättänyt ainakin yhden desin pois. Tällä kertaa tarkoitus oli kuitenkin testata ohje sellaisenaan, joten kippasin koko sokerimäärän täytteeseen, vaikka hirvitti. 

Täyte valmiina, marenki puuttuu.
Täyte valmiina, marenki puuttuu.

Miltä maistui?

Juuri kuten arvelin – valtavan makealta. Passionhedelmätäyte oli niin imelää, että syöjien suu muikisteli joka lusikallisella. Niin ikään makea marenki päällä maistui hyvältä, mutta kokonaisuus oli liian ätläkkä. Todellinen makean ystävä voi pitää piirakasta sellaisenaan, mutta itse lisäisin ensi kerralla täytteeseen enintään puolet ohjeen sokerimäärästä, jotta täyte jäisi mukavan kirpeäksi. 

Piirakkapohjan ohje oli kuitenkin hyvä ja onnistunut. Myös marengista tuli kauniin kiiltävää ja kuohkeaa. Piirakka pysyi kauniisti kasassa leikattaessa eikä täyte valunut kuten kirjan kuvassa. Se ei haitannut, vaan pidin jämäkästä koostumuksesta.

Piirakka on melkoisen työläs ja sen leipominen oli urakka, jonka lopussa jo väsytti. Piirakka on myös kallis, sillä siihen uppoaa niin monta passionhedelmää. Ohje sopii kokeneille leipojille, jotka jaksavat noudattaa monivaiheisia reseptejä. 

Voisin tehdä piirakan kuitenkin uudelleen, mutta silloin vähentäisin sokerin määrää reippaasti ja korvaisin osan passionhedelmämehusta vaikkapa sitruunamehulla, jotta piirakka olisi halvempi tehdä. Silloin törmäisin tosin samaan ongelmaan kuin tällä ensimmäisellä kerralla: kuinka paljon mehua pitäisi oikein olla? 

Sara La Fountainin passionhedelmä-marenkipiiras

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
100 g kylmää voita, kuutioituna
1 kananmuna

Passiontäyte
17-20 passionhedelmää
3 1/4 dl sokeria (huom! vähennä, ellet pidä todella makeasta)
2 rkl vehnäjauhoja
3 rkl Maizena-suurustetta
ripaus suolaa
2 ½ dl vettä
½ vaniljatankoa, siemenet kaavittuna
2 rkl voita
4 kananmunan keltuaista

Marenki
4 kananmunan valkuaista
1½ sokeria
2 dl tomusokeria

Tee näin:

1. Laita kulhoon jauhot, suola ja sokeri ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon voi ja nypi taikina rakeiseksi. Lisää joukkoon muna ja sekoita hyvin. Latia taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin noin tunniksi kovettumaan hieman.
2. Kauli taikina hieman piirakkavuoan (halk. 24 cm) pohjaa suuremmaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja kaada sen päälle papuja tai linssejä, jotta taikina ei nouse. Paista pohjaa uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Ota pavut ja levinpaperi pois. Paista pohjaa vielä ilman paperia noin 8 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä. 
3. Tee täyte. Halkaise passionhedelmät, lusikoi hedelmäliha kulhoon ja siivilöi. Ota neste talteen. Säästä 1,5 rkl passionhedelmän siemeniä.
4. Laita isohkoon kattilaan sokeri, jauhot, Maizena ja ripaus suolaa. Lisää joukkoon vesi, passionhedelmien neste sekä vaniljatangon siemenet. Keitä seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa kiehua, lisää joukkoon voi. Laita kattila hetkeksi sivuun. 
5. Vatkaa keltuaiset erillisessä kulhossa. Sekoita keltuaisten joukkoon noin 1 dl kuumahkoa täytettä koko ajan sekoittaen, jotta keltuaiset lämpenevät. Lisää keltuaisseos kattilaan.
6. Laita kattila takaisin liedelle. Anna seoksen kiehua koko ajan sekoittaen niin, että siitä tulee paksua.
7. Kaada passiontäyte vuokaan paistetun pohjan päälle. Levitä täyte tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki ja laita sitten jääkaappiin jäähtymään.
8. Tee marenki. Sekoita valkuaiset isossa kulhossa sähkövatkaimella kuohkeiksi. Lisää joukkoon sokeri ja sekoita niin, että massasta tulee jämäkkää. Kääntele, esimerkiksi kauhalla, joukkoon vielä tomusokeri.
9. Levitä marenki täytteen päälle. Aloita reunoilta ja levitä vasta lopuksi piirakan keskelle, jotta saat keskelle kauniin marenkikeon. Paista piirakkaa uunissa 170 asteessa noin 10 minuuttia. 

 

Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Tänään purjehditaan etelän leppeissä tuulissa nauttimaan kalan ja vihannesten sopuisasta liitosta.
 

Välimerellinen kalapata

4–6 annosta

800 g vaaleaa kalafileetä kuten haukea, kuhaa tai lahnaa
0,5 dl sitruunamehua
1 tl suolaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 munakoiso
1 sipuli
1 yksikyntinen eli solovalkosipuli
0,5 dl oliiviöljyä
1 prk (400 g/260 g) kuorittuja tomaatteja
2 dl valkoviiniä tai vettä
1 tl suolaa
2 rkl kapriksia
125 g mozzarellaa
10 kirsikkatomaattia

  • Kuutioi perattu kala reiluiksi paloiksi. Lisää kalapalojen päälle sitruunamehu ja suola. Anna makujen tekeytyä sen ajan kun esivalmistelet kasviksia.
  • Kuutioi kesäkurpitsa ja munakoiso. Kuori ja lohko sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna öljy pannulla.
  • Lisää joukkoon munakoisot, kesäkurpitsa, sipuli ja valkosipuli. Paista kasviksia noin 10 minuuttia, kunnes ne saavat väriä pintaan. Lisää kuoritut tomaatit, valkoviini ja suola. Hauduta pataa kannen alla 15 minuuttia.
  • Lisää kalapalat, kaprikset, paloiteltu mozzarella sekä kirsikkatomaatit. Hauduta pataa vielä noin 5 minuuttia eli kunnes kala on mehevän kypsää ja juusto hieman sulanut.
  • Tarjoa pata vaalean maalaisleivän kanssa.

Vinkki!
Pataan voi vallan hyvin upottaa myös pakastekalaa, jos tuoretta ei ole tarjolla.

Omatekoinen liha-, kala- tai kasvisliemi antaa ruualle herkullisen aromin. Tee kerralla isompi satsi ja pakasta osa seuraavaa kertaa varten.

Kalaliemi

2,5 litraa

  • noin 1 kg huolellisesti huuhdeltuja kalojen perkuutähteitä (kalanpää, nahka, selkäruoto, evät tai pikkukaloja)
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 3 l kylmää vettä
  • 5 valkopippuria
  • 5 maustepippuria
  • 2 tl karkeaa merisuolaa
  • vesilitraa kohden
  • tillin- ja persiljanvarsia
  1. Huuhtele perkuutähteet huolellisesti ja pilko palat pienemmiksi. Poista kalan päästä kidukset. Pilko sipuli ja porkkana reilun kokoisiksi paloiksi.
  2. Laita perkeet isoon kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että liemi-ainekset peittyvät. Lisää joukkoon pippurit, suola ja yrtit.
  3. Kuumenna liemi hitaasti kiehumispisteeseen ja anna kiehua hiljalleen poreillen miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää kattilaan vihannekset. Peitä kattila kannella, jätä se hieman raolleen ja anna liemen kiehua vielä 30 minuuttia.
  4. Siivilöi liemi.

Lihaliemi

2 litraa

  • 1 1/2 kg naudan potkaa luineen
  • 1 sipuli kuorineen
  • 2 porkkanaa
  • 3 l vettä
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 laakerinlehti
  • 5 mustapippuria
  • 5 maustepippuria
  • 2-3 tl suolaa
  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa liha paloiksi, halkaise sipuli kuorineen ja leikkaa porkkanat kahteen osaan.
  2. Laita lihat uunipellille ja paahda niitä 20 minuuttia. Lisää joukkoon vihannekset ja jatka paahtamista 20 minuuttia.
  3. Siirrä lihat ja kasvikset isoon kattilaan. Kaavi pellinpohjalle jääneet nesteet ja paahtuneet palat mukaan liemeen, sillä niissä on paljon hyvää makua. Kaada vesi kattilaan ja lisää tomaattipyre, laakerinlehti ja pippurit.
  4. Keitä 3-4 tuntia miedolla lämmöllä. Kuori aina välillä pois liemen pinnalle nouseva vaahto.
  5. Siivilöi liemi ja mausta se suolalla.

Kasvisliemi

2 litraa

  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • pala selleriä tai muutama
  • lehtisellerin varsi
  • pala purjoa
  • pala lanttua tai palsternakkaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 5 mustapippuria
  • pieni nippu yrttejä (persiljaa, timjamia, lipstikkaa)
  • 2 1/2 l vettä
  • 2-3 tl suolaa
  1. Kuutioi kasvikset reilun kokoisiksi paloiksi. Yhdistä kattilassa kasvikset, laakerinlehdet, pippuri, yrtit ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Siivilöi liemi harson tai siivilän läpi. Mausta liemi suolalla.
  2. Kasvisliemi säilyy jääkaapissa 4 päivää. Jos haluat ruskistaa kasviksia ensin öljyssä, niistä valmistettu liemi säilyy pari päivää vähemmän.

Valmista liemi kotona ja kaada termariin, pakkaa purkkiin nuudelikiekko ja lisukkeet. Mahtavan makuinen keitto tekeytyy vasta perillä.

Nuudelikeitto

4 annosta

4 kerää nuudeleita
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl sipulinvarsia pätkittynä
tuoreita yrttejä, esim. korianteria
(chiliä)

Liemi

1 l kanalientä
1–2 sitruunaruohoa pilkottuna
3 kaffirlimetinlehteä
1–3 rkl limetin mehua
1–2 rkl kalakastiketta
1 rkl valkosipulia hienonnettuna
1 rkl inkivääriä pilkottuna

  1. Kiehauta liemi, mausta ja anna hautua 10 minuuttia.
  2. Tarkista maku ja pakkaa siivilöity liemi termospulloon.
  3. Jaa nuudelit ja muut ainekset kulhoihin ja kaada liemi päälle.
  4. Anna nuudeleiden kypsyä noin 3 minuuttia.
  5. Vinkki! Voit lisätä joukkoon savukalaa purkista. 

Viritä uudet maut itse tehtyyn kastikkeeseen. Tässä neljä maistuvaa vaihtoehtoa

Sinappikastike

2 rkl dijoninsinappia
4 rkl oliiviöljyä
½ rkl valkoviinietikkaa
2 rkl vettä
1 tl sokeria
¼ tl suolaa

  1. Mittaa ainekset kannelliseen lasipurkkiin ja ravista kastike tasaiseksi.

Jogurttikastike

2 dl kreikkalaista jogurttia
2 rkl sitruunamehua
1 tl kuivattua minttua tai
1 rkl silputtua tuoretta minttua
1 rkl juoksevaa hunajaa
¼  tl chilijauhetta tai harissaa

  1. Purista sitruunamehu ja silppua minttu. Yhdistä kaikki ainekset jogurttiin.
  2. Anna kastikkeen vetäytyä 15 minuuttia viileässä ennen tarjoilua.

Ruohosipuli-majoneesi

2 keltuaista
2 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunan kuorta
½ tl suolaa
(½ tl sokeria)
2 ½ dl rypsiöljyä
½ dl silputtua ruohosipulia

  1. Käytä huoneenlämpöisiä aineksia.
  2. Sekoita keltuaiset, sitruuna­mehu ja pestyn sitruunan kuori­raaste sauvasekoittimella korkeassa kulhossa.
  3. Anna sauvasekoittimen käydä ja lisää joukkoon rypsiöljyä ohuena nauhana, kunnes majoneesi sakenee. Mausta suolalla, sokerilla ja ruohosipulisilpulla. Pyöräytä seosta vielä   sauvasekoittimella.
  4. Majoneesi säilyy jääkaapissa neljä vuorokautta.

Rucolapesto

1 rs (70 g) rucolaa
1 dl pinjansiemeniä tai kuorettomia manteleita
1 dl parmesaaniraastetta
½ sitruunan mehu
½-1 dl oliiviöljyä
¼ tl suolaa

  1. Huuhtele ja kuivaa rucolanlehdet.
  2. Silppua rucola ja pinjan­siemenet monitoimikoneessa tasaiseksi seokseksi.
  3. Lisää joukkoon koneen käydessä parmesaaniraaste, sitruunamehu, öljy ja ripaus suolaa.

Vinkki: Anna kastikkeiden vetäytyä hetken ja makujen tasoittua ennen tarjoilua.