Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirja saa veden kielelle. Helppo luumurahkakakku maistui kaikenikäisille vieraille.

En ole jouluihminen, mutta Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirja viettelee suunnittelemaan kaikenlaista jouluhyvää. Mikä parasta, näillä ohjeilla on käyttöä muulloinkin kuin jouluna.

Vesi herahtaa kielelle tämän kirjan kanssa. Siihen ovat syynä ennen muuta Laura Riihelän herkulliset kuvat. Kiitos myös Timo Hämäläiselle selkeästä taitosta: kuva omallaan sivullaan ja ohje toisella, ei turhia kikkailuja.

Kirja sisältää kaikkea hyvää jouluksi: alkuun ja napostelunälkään, pääruuiksi ja oheen, jälkiruuiksi, kahvipöytään ja pikkuherkuiksi. Tekijät ovat laatineet runsaasti ohjeita myös vegaaneille, mistä iso plussa.

Ruuissa on perinteinen pohja, mutta modernit höysteet. Miten olisi vaikkapa uunirosolli? Rosollille tehdään gratiinikastike vuohenjuustosta ja kuohukermasta. Täytetty possunfileerulla, jonka sisuksiin upotetaan parmankinkkua ja salviaa, näyttää myös mitä herkullisimmalta. Mutta kun puoliso on jouluisin ehdoton kinkkumies, täytynee säästää tämä ohje myöhemmäksi.

Tekijät ovat ajatelleet joulua ruokapöytää pidemmälle. Mainio lisä ovat ruokalahjaohjeet. Purkkiin voi kerrostaa vaikkapa joulupuuron, näkkärin tai joulucookiesatsin kuivat ainekset ja lykätä ohjeen kylkeen. Joulukoristeita tuskin askartelen, mutta voisin, koska niidenkin ohjeet ovat aika simppelit.

Erikoisuus: tässä joulukirjassa muistetaan, että elämää on myös joulun jälkeen ja pyöräytetään lopuksi herkut tähteistä.

Rahkan rakastajille

Perhe rakastaa perinteitä, joten joulupöydän suolaisia emme juuri vaihtele. Jälkiruuat saavat olla mitä vain, mutta usein unohdamme ne suosiolla ja satsaamme kakkuun.

Valitsin Luumurahkakakun, koska rakastan rahkaa, jogurttia ja luumua. Toinen peruste oli ohjeen yksinkertaisuus. Voisin kuvitella tekeväni tällaisen tänä jouluna.

Kerrankin tein justiin niin kuin ohjeessa sanottiin. Eikä mikään mennyt tehdessä pieleen – ihme! Lopputulos jopa muistuttaa kirjan ohjetta, ihme numero kaksi.

Tarjosin kakkua lapsille ja lastenlapsille – sama porukka istuu pöydällä joulupäivänäkin. Hyvin kelpasi Leolle, 3,5, ja Iidalle, pian 2 vuotta.

Hyvää joulua!

Luumurahkakakku

8-10 annosta

POHJA

200 g Digestive-keksejä
80 g voita

TÄYTE

5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
5 dl maustamatonta jogurttirahkaa
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
150 g luumumarmeladia
(tilkka kuumaa vettä)

KORISTELUUN

Rouhittua tummaa suklaata

Tee näin:

Murskaa keksit tehosekoittimessa hienoksi jauhelmaksi. Sulata voi ja sekoita se keksijauhelman joukkoon. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija noin 22 cm) pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jogurttirahkaan sokeri ja luumumarmeladi. Kääntele seokseen myös kermavaahto. Kuumenna tilkka vettä ja liuota siihen pehmenneet, kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivate täyteseokseen ohuena nauhana hyvin sekoittaen.

Levitä täyte keksipohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Koristele suklaarouheella ja vie tarjolle.

Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm: Hyvää joulua. Valokuvat Laura Riihelä. WSOY.

Tv-kokin klassikko:

Ei vappua ilman suussasulavia munkkeja. Kokeile ruokatoimittajamme, television kokkiohjelma Soppa 365:n Christina Aaltion klassikkoreseptiä ja nauti vapun makeasta herkusta.

noin 30 kpl

1/2 l maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
14–16 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai leivontamargariinia

Paistamiseen
1 l rypsiöljyä

Pinnalle
sokeria

Muista myös sima! Katso uudet reseptit tästä.

  • Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
  • Alusta loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Lisää viimeisenä pehmeä tai sulatettu rasva. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  • Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota pullat liinan alla.
  • Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kokeile öljyn kuumuutta taikinapalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170–180 asteista), kun taikina tulee kauniin ruskeaksi muutamassa minuutissa.
  • Varaa kattilan lähelle kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa.
  • Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.
  • Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa.

Vinkki: Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon. Voit käyttää samaa öljyä 2-3 paistokertaan.
Öljy säilyy jääkaapissa. Vanhentuneen öljyn voi hävittää pullossa sekajätteen mukana.

Tänään purjehditaan etelän leppeissä tuulissa nauttimaan kalan ja vihannesten sopuisasta liitosta.
 

Välimerellinen kalapata

4–6 annosta

800 g vaaleaa kalafileetä kuten haukea, kuhaa tai lahnaa
0,5 dl sitruunamehua
1 tl suolaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 munakoiso
1 sipuli
1 yksikyntinen eli solovalkosipuli
0,5 dl oliiviöljyä
1 prk (400 g/260 g) kuorittuja tomaatteja
2 dl valkoviiniä tai vettä
1 tl suolaa
2 rkl kapriksia
125 g mozzarellaa
10 kirsikkatomaattia

  • Kuutioi perattu kala reiluiksi paloiksi. Lisää kalapalojen päälle sitruunamehu ja suola. Anna makujen tekeytyä sen ajan kun esivalmistelet kasviksia.
  • Kuutioi kesäkurpitsa ja munakoiso. Kuori ja lohko sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna öljy pannulla.
  • Lisää joukkoon munakoisot, kesäkurpitsa, sipuli ja valkosipuli. Paista kasviksia noin 10 minuuttia, kunnes ne saavat väriä pintaan. Lisää kuoritut tomaatit, valkoviini ja suola. Hauduta pataa kannen alla 15 minuuttia.
  • Lisää kalapalat, kaprikset, paloiteltu mozzarella sekä kirsikkatomaatit. Hauduta pataa vielä noin 5 minuuttia eli kunnes kala on mehevän kypsää ja juusto hieman sulanut.
  • Tarjoa pata vaalean maalaisleivän kanssa.

Vinkki!
Pataan voi vallan hyvin upottaa myös pakastekalaa, jos tuoretta ei ole tarjolla.

Omatekoinen liha-, kala- tai kasvisliemi antaa ruualle herkullisen aromin. Tee kerralla isompi satsi ja pakasta osa seuraavaa kertaa varten.

Kalaliemi

2,5 litraa

  • noin 1 kg huolellisesti huuhdeltuja kalojen perkuutähteitä (kalanpää, nahka, selkäruoto, evät tai pikkukaloja)
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 3 l kylmää vettä
  • 5 valkopippuria
  • 5 maustepippuria
  • 2 tl karkeaa merisuolaa
  • vesilitraa kohden
  • tillin- ja persiljanvarsia
  1. Huuhtele perkuutähteet huolellisesti ja pilko palat pienemmiksi. Poista kalan päästä kidukset. Pilko sipuli ja porkkana reilun kokoisiksi paloiksi.
  2. Laita perkeet isoon kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että liemi-ainekset peittyvät. Lisää joukkoon pippurit, suola ja yrtit.
  3. Kuumenna liemi hitaasti kiehumispisteeseen ja anna kiehua hiljalleen poreillen miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää kattilaan vihannekset. Peitä kattila kannella, jätä se hieman raolleen ja anna liemen kiehua vielä 30 minuuttia.
  4. Siivilöi liemi.

Lihaliemi

2 litraa

  • 1 1/2 kg naudan potkaa luineen
  • 1 sipuli kuorineen
  • 2 porkkanaa
  • 3 l vettä
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 laakerinlehti
  • 5 mustapippuria
  • 5 maustepippuria
  • 2-3 tl suolaa
  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa liha paloiksi, halkaise sipuli kuorineen ja leikkaa porkkanat kahteen osaan.
  2. Laita lihat uunipellille ja paahda niitä 20 minuuttia. Lisää joukkoon vihannekset ja jatka paahtamista 20 minuuttia.
  3. Siirrä lihat ja kasvikset isoon kattilaan. Kaavi pellinpohjalle jääneet nesteet ja paahtuneet palat mukaan liemeen, sillä niissä on paljon hyvää makua. Kaada vesi kattilaan ja lisää tomaattipyre, laakerinlehti ja pippurit.
  4. Keitä 3-4 tuntia miedolla lämmöllä. Kuori aina välillä pois liemen pinnalle nouseva vaahto.
  5. Siivilöi liemi ja mausta se suolalla.

Kasvisliemi

2 litraa

  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • pala selleriä tai muutama
  • lehtisellerin varsi
  • pala purjoa
  • pala lanttua tai palsternakkaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 5 mustapippuria
  • pieni nippu yrttejä (persiljaa, timjamia, lipstikkaa)
  • 2 1/2 l vettä
  • 2-3 tl suolaa
  1. Kuutioi kasvikset reilun kokoisiksi paloiksi. Yhdistä kattilassa kasvikset, laakerinlehdet, pippuri, yrtit ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Siivilöi liemi harson tai siivilän läpi. Mausta liemi suolalla.
  2. Kasvisliemi säilyy jääkaapissa 4 päivää. Jos haluat ruskistaa kasviksia ensin öljyssä, niistä valmistettu liemi säilyy pari päivää vähemmän.

Valmista liemi kotona ja kaada termariin, pakkaa purkkiin nuudelikiekko ja lisukkeet. Mahtavan makuinen keitto tekeytyy vasta perillä.

Nuudelikeitto

4 annosta

4 kerää nuudeleita
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl sipulinvarsia pätkittynä
tuoreita yrttejä, esim. korianteria
(chiliä)

Liemi

1 l kanalientä
1–2 sitruunaruohoa pilkottuna
3 kaffirlimetinlehteä
1–3 rkl limetin mehua
1–2 rkl kalakastiketta
1 rkl valkosipulia hienonnettuna
1 rkl inkivääriä pilkottuna

  1. Kiehauta liemi, mausta ja anna hautua 10 minuuttia.
  2. Tarkista maku ja pakkaa siivilöity liemi termospulloon.
  3. Jaa nuudelit ja muut ainekset kulhoihin ja kaada liemi päälle.
  4. Anna nuudeleiden kypsyä noin 3 minuuttia.
  5. Vinkki! Voit lisätä joukkoon savukalaa purkista.