Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirja saa veden kielelle. Helppo luumurahkakakku maistui kaikenikäisille vieraille.

En ole jouluihminen, mutta Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirja viettelee suunnittelemaan kaikenlaista jouluhyvää. Mikä parasta, näillä ohjeilla on käyttöä muulloinkin kuin jouluna.

Vesi herahtaa kielelle tämän kirjan kanssa. Siihen ovat syynä ennen muuta Laura Riihelän herkulliset kuvat. Kiitos myös Timo Hämäläiselle selkeästä taitosta: kuva omallaan sivullaan ja ohje toisella, ei turhia kikkailuja.

Kirja sisältää kaikkea hyvää jouluksi: alkuun ja napostelunälkään, pääruuiksi ja oheen, jälkiruuiksi, kahvipöytään ja pikkuherkuiksi. Tekijät ovat laatineet runsaasti ohjeita myös vegaaneille, mistä iso plussa.

Ruuissa on perinteinen pohja, mutta modernit höysteet. Miten olisi vaikkapa uunirosolli? Rosollille tehdään gratiinikastike vuohenjuustosta ja kuohukermasta. Täytetty possunfileerulla, jonka sisuksiin upotetaan parmankinkkua ja salviaa, näyttää myös mitä herkullisimmalta. Mutta kun puoliso on jouluisin ehdoton kinkkumies, täytynee säästää tämä ohje myöhemmäksi.

Tekijät ovat ajatelleet joulua ruokapöytää pidemmälle. Mainio lisä ovat ruokalahjaohjeet. Purkkiin voi kerrostaa vaikkapa joulupuuron, näkkärin tai joulucookiesatsin kuivat ainekset ja lykätä ohjeen kylkeen. Joulukoristeita tuskin askartelen, mutta voisin, koska niidenkin ohjeet ovat aika simppelit.

Erikoisuus: tässä joulukirjassa muistetaan, että elämää on myös joulun jälkeen ja pyöräytetään lopuksi herkut tähteistä.

Rahkan rakastajille

Perhe rakastaa perinteitä, joten joulupöydän suolaisia emme juuri vaihtele. Jälkiruuat saavat olla mitä vain, mutta usein unohdamme ne suosiolla ja satsaamme kakkuun.

Valitsin Luumurahkakakun, koska rakastan rahkaa, jogurttia ja luumua. Toinen peruste oli ohjeen yksinkertaisuus. Voisin kuvitella tekeväni tällaisen tänä jouluna.

Kerrankin tein justiin niin kuin ohjeessa sanottiin. Eikä mikään mennyt tehdessä pieleen – ihme! Lopputulos jopa muistuttaa kirjan ohjetta, ihme numero kaksi.

Tarjosin kakkua lapsille ja lastenlapsille – sama porukka istuu pöydällä joulupäivänäkin. Hyvin kelpasi Leolle, 3,5, ja Iidalle, pian 2 vuotta.

Hyvää joulua!

Luumurahkakakku

8-10 annosta

POHJA

200 g Digestive-keksejä
80 g voita

TÄYTE

5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
5 dl maustamatonta jogurttirahkaa
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
150 g luumumarmeladia
(tilkka kuumaa vettä)

KORISTELUUN

Rouhittua tummaa suklaata

Tee näin:

Murskaa keksit tehosekoittimessa hienoksi jauhelmaksi. Sulata voi ja sekoita se keksijauhelman joukkoon. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija noin 22 cm) pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jogurttirahkaan sokeri ja luumumarmeladi. Kääntele seokseen myös kermavaahto. Kuumenna tilkka vettä ja liuota siihen pehmenneet, kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivate täyteseokseen ohuena nauhana hyvin sekoittaen.

Levitä täyte keksipohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Koristele suklaarouheella ja vie tarjolle.

Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm: Hyvää joulua. Valokuvat Laura Riihelä. WSOY.

Kelpo kattilallinen spagettia maukkaan kastikkeen kera riittää isommallekin porukalle ja maksaa alle 8 euroa! MSC-merkki purkin kyljessä takaa, että tonnikala on pyydetty vastuullisesti.

Sitruunainen tonnikalakastike ja spagettia

4-6 annosta

400 g spagettia

Kastike

2 tlk tonnikalaa öljyssä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

¼ tl chilihiutaleita

1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja

1 kasvisliemikuutio

1 rkl kapriksia

2 dl vettä

1 sitruunan raastettu kuori

½ tl mustapippuria myllystä

½ tl suolaa

kourallinen juustoraastettta

  • Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan.
  • Valmista spagetin kiehuessa kastike. Avaa tonnikalapurkit. Nosta kulhon päälle siivilä, ja kumoa siihen kalat öljyineen. Säästä osa öljystä paistoon.
  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna kasarissa ruokalusikallinen tonnikalaöljyä. Sekoita joukkoon sipulit ja chilihiutaleet. Kuullota pari minuuttia.
  • Lisää kirsikkatomaatit, tonnikalat, liemikuutio, kaprikset ja vesi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori kastikkeeseen. Rouhi pintaan mustapippuria ja lisää suola. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Kaada kastike valutetun spagetin joukkoon. Päälle voit raastaa vielä kourallisen juustoa.
  • Vinkki! Kokeile purkkikalan eri makuvaihtoehtoja, esimerkiksi tonnikalaa tilli- tai tomaattikastikkeessa.

Nämä suloiset muffinit pelastavat minkä tahansa kahvipöydän. Muuta ei tarvita – paitsi niiden syöjät!

6 kpl isoa tai 10 kpl pientä muffinia

100 g margariinia
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita + ½ dl muffinien pinnalle
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl kauramaitoa
2 dl puolukoita

Kinuskipursotus
1 ½ dl fariinisokeria
2 dl vaahtoutuvaa soijakermaa (esimerkiksi Alpro)
2 tl vaniljasokeria

  • Valmista kinuski vähintään viisi tuntia ennen käyttöä tai edellisenä päivänä. Kuumenna kattilassa soijakerma ja fariinisokeri niin, että seos kiehahtaa. Älä keitä pidempään. Sekoita joukkoon vaniljasokeri.
  • Nosta kinuskikattila kylmään vesihauteeseen ja jäähdytä välillä sekoittaen. Pane kinuski kulhossa jääkaappiin, jossa se saa jähmettyä viisi tuntia, mieluusti seuraavaan päivään.
  • Tee muffinitaikina vatkaamalla margariini ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vaahdottamista.
  • Yhdistä erikseen kuivat aineet. Sekoita jauhoseos ja kauramaito taikinaan vuorotellen parissa kolmessa erässä. Lisää lopuksi puolukat.
  • Jaa taikina muffinivuokiin ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
  • Kypsennä 200-asteissa uunissa noin 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Anna jäähtyä ennen pursotusta.
  • Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimella ja laita pursotuspussiin. Pursota reilu kerros kuorrutetta jäähtyneille muffineille.

    Valmistuskaika kinuski 20 min + jäähdytys muffinit 35 min

Maitoa saa myös lypsämättä. Tämä itse tehty mantelimaito vie kielen mennessään.

2 ½ dl manteleita
10 dl vettä
ripaus suolaa
(1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria)

  • Pane mantelit tehosekoittimeen. Lisää aluksi vettä vain sen verran, että sekoitettaessa muodostuu tahnamainen massa. Jatka sekoittamista pari minuuttia. Lisää loput vesimäärästä ja sekoita vielä hetki. Lisää suola ja vaniljauute tai -sokeri.
  • Kaada seos tiheän siivilän tai harson läpi kulhoon. Siivilöi monta kertaa, jos haluat maidosta silkkistä.
  • Kaada valmis mantelimaito lasipulloon tai kannelliseen purkkiin. Mantelimaito säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

    Vinkki Siivilöinnistä jääneen mantelimassan voi käyttää sämpylätaikinaan tai sen voi kuivattaa uunissa mantelijauhoksi.

Kastike kruunaa puuron – valitsetko kardemummalla maustetun mustikkakastikkeen vai vaniljaisen puolukkakastikkeen? Maistuu niin aamulla kuin iltasellakin.

Haudutettu puuro

3 dl puurohiutaleita, esimerkiksi
kaura, tattari tai speltti
4 dl vettä
2 dl maitoa
½ tl suolaa

Lisänä

1 omena
2 rkl hunajaa
1 dl siemensekoitusta

  • Hauduta puuro paketin ohjeen mukaan.
  • Nauti sellaisenaan tai raasta joukkoon omena, makeuta hunajalla ja ripottele joukkoon siemeniä.

Mustikkakastike

3 dl (200 g) mustikoita
½–1 dl vettä
(1 rkl sitruunamehua)
½ dl sokeria
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastiketta puuron lisänä.

Puolukkakastike

2 dl puolukoita
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
(hunajaa)

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastikkeena puuron lisänä.