Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirja saa veden kielelle. Helppo luumurahkakakku maistui kaikenikäisille vieraille.

En ole jouluihminen, mutta Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirja viettelee suunnittelemaan kaikenlaista jouluhyvää. Mikä parasta, näillä ohjeilla on käyttöä muulloinkin kuin jouluna.

Vesi herahtaa kielelle tämän kirjan kanssa. Siihen ovat syynä ennen muuta Laura Riihelän herkulliset kuvat. Kiitos myös Timo Hämäläiselle selkeästä taitosta: kuva omallaan sivullaan ja ohje toisella, ei turhia kikkailuja.

Kirja sisältää kaikkea hyvää jouluksi: alkuun ja napostelunälkään, pääruuiksi ja oheen, jälkiruuiksi, kahvipöytään ja pikkuherkuiksi. Tekijät ovat laatineet runsaasti ohjeita myös vegaaneille, mistä iso plussa.

Ruuissa on perinteinen pohja, mutta modernit höysteet. Miten olisi vaikkapa uunirosolli? Rosollille tehdään gratiinikastike vuohenjuustosta ja kuohukermasta. Täytetty possunfileerulla, jonka sisuksiin upotetaan parmankinkkua ja salviaa, näyttää myös mitä herkullisimmalta. Mutta kun puoliso on jouluisin ehdoton kinkkumies, täytynee säästää tämä ohje myöhemmäksi.

Tekijät ovat ajatelleet joulua ruokapöytää pidemmälle. Mainio lisä ovat ruokalahjaohjeet. Purkkiin voi kerrostaa vaikkapa joulupuuron, näkkärin tai joulucookiesatsin kuivat ainekset ja lykätä ohjeen kylkeen. Joulukoristeita tuskin askartelen, mutta voisin, koska niidenkin ohjeet ovat aika simppelit.

Erikoisuus: tässä joulukirjassa muistetaan, että elämää on myös joulun jälkeen ja pyöräytetään lopuksi herkut tähteistä.

Rahkan rakastajille

Perhe rakastaa perinteitä, joten joulupöydän suolaisia emme juuri vaihtele. Jälkiruuat saavat olla mitä vain, mutta usein unohdamme ne suosiolla ja satsaamme kakkuun.

Valitsin Luumurahkakakun, koska rakastan rahkaa, jogurttia ja luumua. Toinen peruste oli ohjeen yksinkertaisuus. Voisin kuvitella tekeväni tällaisen tänä jouluna.

Kerrankin tein justiin niin kuin ohjeessa sanottiin. Eikä mikään mennyt tehdessä pieleen – ihme! Lopputulos jopa muistuttaa kirjan ohjetta, ihme numero kaksi.

Tarjosin kakkua lapsille ja lastenlapsille – sama porukka istuu pöydällä joulupäivänäkin. Hyvin kelpasi Leolle, 3,5, ja Iidalle, pian 2 vuotta.

Hyvää joulua!

Luumurahkakakku

8-10 annosta

POHJA

200 g Digestive-keksejä
80 g voita

TÄYTE

5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
5 dl maustamatonta jogurttirahkaa
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
150 g luumumarmeladia
(tilkka kuumaa vettä)

KORISTELUUN

Rouhittua tummaa suklaata

Tee näin:

Murskaa keksit tehosekoittimessa hienoksi jauhelmaksi. Sulata voi ja sekoita se keksijauhelman joukkoon. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija noin 22 cm) pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jogurttirahkaan sokeri ja luumumarmeladi. Kääntele seokseen myös kermavaahto. Kuumenna tilkka vettä ja liuota siihen pehmenneet, kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivate täyteseokseen ohuena nauhana hyvin sekoittaen.

Levitä täyte keksipohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Koristele suklaarouheella ja vie tarjolle.

Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm: Hyvää joulua. Valokuvat Laura Riihelä. WSOY.

Kesäkurpitsalla kevennetty broileri-pastavuoka on maukas arkiherkku. Nappaa kaupasta valmiiksi kypsennetyt koivet, niin ruoka valmistuu sukkelasti.

Broilerivuoka

4–6 annosta

3 kypsää broilerinkoipea
1 (300 g) kesäkurpitsa

2 rkl oliiviöljyä
1 l keitettyä pastaa
1 prk (390 g) tomaatti-oliivi­pastakastiketta
1 ½ tl oreganoa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
100 g mozzarellaa
(1 dl vettä)

  • Riivi kypsät broilerinkoivet ja paloittele liha.
  • Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi renkaiksi ja paahda viipaleet vähän kerrallaan paistinpannulla molemmin puolin. Lorauta lopuksi oliivi­öljyä päälle ja jätä odottamaan.
  • Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita keitetyn pastan joukkoon valmis tomaattikastike ja broilerinpalat. Mausta oreganolla, mustapippurilla ja suolalla.
  • Levitä pastakerros uunivuokaan, lado sen jälkeen kerroksittain kesäkurpitsaviipaleita ja pastaa. Laita päälimmäiseen kerrokseen kesäkurpitsoita ja viipaloitua mozzarellaa.
  • Kypsennä laatikko 200-asteisen uunin alatasolla noin 20–30 minuuttia. Jos ruoka kuivuu paiston aikana liikaa, lisää hieman vettä vuuan pohjalle

Nyt tehdään tuhtia talviruokaa! Uuniperunat valmistuvat nopsasti mikrossa. Jos uuni kuitenkin on kuuma muun ruuanlaiton tai leivonnan jäljiltä, voit toki hyödyntää valmiin lämmön.

2 reilua perunaa, esim. rosamunda

2 viipaletta pekonia

¾ dl kuutioitua goudaa

1 rkl ranskankermaa

½ dl silputtua basilikaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria myllystä

  • Pese perunat ja pistä kuoreen haarukalla muutamia reikiä.
  • Laita perunat 200-asteiseen uuniin noin 50 minuutiksi tai kunnes ne ovat kypsiä. Vaihtoehtoisesti voit kypsentää perunat mikrossa 600 w -teholla noin 10 minuutin ajan. Tarkista kypsyys
  • Valmista täyte. Leikkaa pekoniviipaleet paloiksi saksilla. Pilko juusto pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ainekset ja lisää joukkoon ranskankerma, suola ja pippuri.
  • Leikkaa nkypsistä perunoista pois kannet. Koverra teelusikalla perunan sisustaa. Jätä kuitenkin reilut seinämät, jotta peruna pysyy kasassa. Sekoita kypsä peruna täytteen joukkoon. Lusikoi täyte uuniperunan sisään.
  • Kypsennä perunoita noin 10 minuuttia uunissa, eli kunnes juusto on hieman sulanut. Mikrossa kypsennysajaksi riittää yksi minuutti.

Uutuuskirja tarjoaa härkis-reseptejä aamiaisesta illalliseen. Yksi kirjan helpoimpia ja nopeimpia reseptejä on juustoinen juurekiusaus. Koesyöjät tykkäsivät siitä kovasti.

Syyskesällä 2016 markkinoille tullut härkis on kotimaisista härkäpavuista valmistettu, käyttövalmis tuote, joka muistuttaa niin maultaan kuin käyttöominaisuuksiltaan kypsää jauhelihaa. Se on maukas ja helppo niille, jotka haluavat vähentää lihan syöntiä tai korvata tuontisoijan kotimaisella tuotteella. Jauhelihamaisesta ulkonäöstään huolimatta härkis sopii myös vegaaneille.

Juuri ilmestynyt keittokirja Helppo olla vege, härkisreseptejä aamiaisesta iltapalaan antaa hyvän lähdön aloittelevalle härkiskokkaajalle. Kirja on tyylikkään näköinen, sen selkä on karkeaa harmaata kangasta. Viola Virtamon kuvat ovat tummasävyisiä.

Tämä kirjan kehtaisi viedä tuliaisiksi tai lahjaksi härskis-paketin kanssa niin nuorelle vegaanille kuin lihan nimeen vannovalle isoisälle.

Ruokatoimittaja Tiina Rantasen reseptit ovat kiinnostavia ja pommin varmasti toimivia. Tietenkin. Mitä muutakaan voisi odottaa monissa liemissä keitetyltä kokkailukonkarilta, joka työskenteli vuosia Me naisten ja Glorian ruokatoimittajana.

Suunnittelin kunnianhimoisesti tarjoavani 2-3 ruokaa Härkis-kirjasta aikuisille lapsilleni. Poikani on ollut kohta 10 vuotta kasvissyöjä, tytär syö lihaakin. Päätin tehdä alkupalaksi härkisshaksukaa munista ja härkiksestä. Pääruokana maistuisivat täytetyt munakoisot, ja saattaisinpa pyöräyttää vielä granolapataleivänkin.

Mutta. Sitten tulinkin flunssaan ja kokkailuinto laski. En halunnut kuitenkaan perua lounaskutsua, ja Härkis-kirjasta löytyi löysällekin äidille nopea ja helppo vaihtoehto: juustoinen juureskiusaus. Pääaineksia on vain neljä, pakastejuurekset, härkis, kerma ja tuorejuusto. Jess!!

Miten onnistui? 

Herkullinen tuoksu leijaili jo keittiössä, kun poika, 25, ja tytär, 23, tulivat äidin keittiöön. Istuimme pöydän ääressä menneitä ruokahetkiä miettien.

Poika aloitti muistelemalla kuinka inhosi koulussa aina laatikkoruokia. En vielä kertonut, että sitä on nytkin tarjolla. He päätyivät pohtimaan, että äidin ruoat olivat aina tosi helppoja, nopeita ja yksinkertaisia. Miettivät ehkä mielessään, että tylsiäkin. Vieläkään he eivät tienneet saavansa nytkin helppoa ja nopeaa. He ymmärsivät kyllä nyt aikuisina hyvin, että kun äiti hakee nälkäiset lapset päiväkodista niin täytetyille canneloneille ei ole aikaa. Keitto valmistuu nopeammin.

Kun nostin päähenkilön eli juureskiusauksen pöytään, poikani kysyi nauraen, että valitsitko helpoimman ruokalajin kirjasta. Pakkohan minun oli vastata, että näin tein. Mutta ilman flunssaa olisin valinnut vaivalloisemman.

Härkis-kiusaus sai kuitenkin raadiltani kovasti kehuja, ja se syötiin lähes loppuun. Äidille jäi muovikipollinen evääksi töihin seuraavaksi päiväksi.

 

Juustoinen juureskiusaus

4-6 annosta
lakto-vegetaarinen, gluteeniton

1 kg pakastettuja peruna-juuressuikaleita
1 pkt (250 g) Härkis-härkäpapuvalmistetta
200 g pehmeää tuorejuustoa
5 dl juustolla maustettua ruokakermaa (esim. mustapekka-mustapippuri)
1 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
1 tl suolaa
(1 tl mustapippuria)
Vuokaan: öljyä tai voita

Tee näin:

  1. Lado kasvissuikaleet, Härkis ja tuorejuusto kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Sekoita mausteet ruokakermaan. Kaada ruokakerma päällimmäiseksi ja sekoita hieman.
  2. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Tiina Rantanen, Viola Minerva Virtamo: Helppo olla vege - härkis-reseptejä aamiaisesta iltapalaan. Cozy Publishing 2017. Hinta 19,90 euroa.

Katso myös muiden testaamiemme ruokakirjojen reseptit täältä!

Komeat jättikatkaravut ovat juhlava aloitus viikonlopun aterialle. Raikkaan salaatin ja hyvän leivän kanssa annos käy myös vaikka iltapalaksi.

Marinoidut jättikatkaravunpyrstöt

4:lle

1 ps (400/320 g) kuorimattomia, raakoja jättikatkaravunpyrstöjä pakasteena

  • Sulata katkaravunpyrstöt yön yli jääkaapissa ja heitä sulamisvesi pois.
  • Leikkaa pienillä, terävillä saksilla kuori auki pyrstön ylä- ja alapuolelta, mutta älä irrota kuorta.
  • Pane katkaravut kulhoon.

Marinadi

½ punaista chilipalkoa hienonnettuna

½ pienestä punasipulista

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1 rkl inkivääriä raastettuna

1 dl persiljaa hienonnettuna

2 rkl sitruunamehua

ripaus suolaa

1–2 tl sokeria

loraus kuivaa valkoviiniä

(loraus calvadosia)

  • Poista chilistä siemenet ja hienonna.
  • Lisää marinadin ainekset katkarapujen päälle ja sekoita hyvin. Peitä astia ja anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia.
  • Kuumenna pannussa tai paistokasarissa öljyä ja lisää katkaravut. Paista sekoitellen muutama minuutti, kunnes katkaravut ovat muuttuneet punaisiksi.
  • Liekitä annos halutessasi. Lisää pannulle loraus calvadosia ja sytytä palamaan. Ota pannu pois liesituulettimen alta, kun liekität. Anna liekin palaa rauhassa loppuun.
  • Tarjoa raikkaan salaatin ja hyvän leivän kera.