Tämä riisipuuro on maidoton ja samettisen mantelinen. Eikä hintakaan ole hulppea: koko satsi syntyy 3,30 eurolla.

Mantelinen riisipuuro

4-6 annosta

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l mantelijuomaa
1 tl suolaa

  • Keitä vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisi ja hauduta muutama minuutti.
  • Lisää mantelijuoma. Hauduta puuroa välillä sekoitellen noin 50 minuuttia.
  • Lisää lopuksi suola.

Muista myös kaneli ja tarvittaessa mantelirouhe!

Tekeekö mielesi nopeatekoista ateriaa, joka on samalla näyttävä ja terveellinen. Tässä se on!

Uppomuna-avokadosalaatti

1 annos

1 muna
2 rkl valkoviinietikkaa
2 dl salaattisekoitusta
1 avokado
8 cm pala kurkkua
2 kirsikkatomaattia
50 g emmentaljuustoa
½ dl paahdettuja leipäkuutioita
ripaus mustapippuria
suolaa

  • Pane kattilallinen vettä kiehumaan. Riko muna kuppiin. Kun vesi poreilee kunnolla, lisää 2 rkl valkoviinietikkaa ja pyöräytä puulastalla veteen reipas pyörre. Älä lisää suolaa.
  • Kumoa muna kupista hennosti poreilevaan veteen pyörteen keskelle. Pane kello tikittämään neljäksi minuutiksi, sitten keltuainen on sopivan juoksevaa. Voit tarvittaessa antaa pyörteelle lisää vauhtia.
  • Kokoa salaattiannos. Nosta uppomuna sen päälle ja riko pinta niin, että keltuainen valuu salaatille kastikkeeksi. Viimeistele mustapippurilla ja suolalla.

Kesäkurpitsalla kevennetty broileri-pastavuoka on maukas arkiherkku. Nappaa kaupasta valmiiksi kypsennetyt koivet, niin ruoka valmistuu sukkelasti.

Broilerivuoka

4–6 annosta

3 kypsää broilerinkoipea
1 (300 g) kesäkurpitsa

2 rkl oliiviöljyä
1 l keitettyä pastaa
1 prk (390 g) tomaatti-oliivi­pastakastiketta
1 ½ tl oreganoa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
100 g mozzarellaa
(1 dl vettä)

  • Riivi kypsät broilerinkoivet ja paloittele liha.
  • Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi renkaiksi ja paahda viipaleet vähän kerrallaan paistinpannulla molemmin puolin. Lorauta lopuksi oliivi­öljyä päälle ja jätä odottamaan.
  • Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita keitetyn pastan joukkoon valmis tomaattikastike ja broilerinpalat. Mausta oreganolla, mustapippurilla ja suolalla.
  • Levitä pastakerros uunivuokaan, lado sen jälkeen kerroksittain kesäkurpitsaviipaleita ja pastaa. Laita päälimmäiseen kerrokseen kesäkurpitsoita ja viipaloitua mozzarellaa.
  • Kypsennä laatikko 200-asteisen uunin alatasolla noin 20–30 minuuttia. Jos ruoka kuivuu paiston aikana liikaa, lisää hieman vettä vuuan pohjalle

Nyt tehdään tuhtia talviruokaa! Uuniperunat valmistuvat nopsasti mikrossa. Jos uuni kuitenkin on kuuma muun ruuanlaiton tai leivonnan jäljiltä, voit toki hyödyntää valmiin lämmön.

2 reilua perunaa, esim. rosamunda

2 viipaletta pekonia

¾ dl kuutioitua goudaa

1 rkl ranskankermaa

½ dl silputtua basilikaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria myllystä

  • Pese perunat ja pistä kuoreen haarukalla muutamia reikiä.
  • Laita perunat 200-asteiseen uuniin noin 50 minuutiksi tai kunnes ne ovat kypsiä. Vaihtoehtoisesti voit kypsentää perunat mikrossa 600 w -teholla noin 10 minuutin ajan. Tarkista kypsyys
  • Valmista täyte. Leikkaa pekoniviipaleet paloiksi saksilla. Pilko juusto pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ainekset ja lisää joukkoon ranskankerma, suola ja pippuri.
  • Leikkaa nkypsistä perunoista pois kannet. Koverra teelusikalla perunan sisustaa. Jätä kuitenkin reilut seinämät, jotta peruna pysyy kasassa. Sekoita kypsä peruna täytteen joukkoon. Lusikoi täyte uuniperunan sisään.
  • Kypsennä perunoita noin 10 minuuttia uunissa, eli kunnes juusto on hieman sulanut. Mikrossa kypsennysajaksi riittää yksi minuutti.

Uutuuskirja tarjoaa härkis-reseptejä aamiaisesta illalliseen. Yksi kirjan helpoimpia ja nopeimpia reseptejä on juustoinen juurekiusaus. Koesyöjät tykkäsivät siitä kovasti.

Syyskesällä 2016 markkinoille tullut härkis on kotimaisista härkäpavuista valmistettu, käyttövalmis tuote, joka muistuttaa niin maultaan kuin käyttöominaisuuksiltaan kypsää jauhelihaa. Se on maukas ja helppo niille, jotka haluavat vähentää lihan syöntiä tai korvata tuontisoijan kotimaisella tuotteella. Jauhelihamaisesta ulkonäöstään huolimatta härkis sopii myös vegaaneille.

Juuri ilmestynyt keittokirja Helppo olla vege, härkisreseptejä aamiaisesta iltapalaan antaa hyvän lähdön aloittelevalle härkiskokkaajalle. Kirja on tyylikkään näköinen, sen selkä on karkeaa harmaata kangasta. Viola Virtamon kuvat ovat tummasävyisiä.

Tämä kirjan kehtaisi viedä tuliaisiksi tai lahjaksi härskis-paketin kanssa niin nuorelle vegaanille kuin lihan nimeen vannovalle isoisälle.

Ruokatoimittaja Tiina Rantasen reseptit ovat kiinnostavia ja pommin varmasti toimivia. Tietenkin. Mitä muutakaan voisi odottaa monissa liemissä keitetyltä kokkailukonkarilta, joka työskenteli vuosia Me naisten ja Glorian ruokatoimittajana.

Suunnittelin kunnianhimoisesti tarjoavani 2-3 ruokaa Härkis-kirjasta aikuisille lapsilleni. Poikani on ollut kohta 10 vuotta kasvissyöjä, tytär syö lihaakin. Päätin tehdä alkupalaksi härkisshaksukaa munista ja härkiksestä. Pääruokana maistuisivat täytetyt munakoisot, ja saattaisinpa pyöräyttää vielä granolapataleivänkin.

Mutta. Sitten tulinkin flunssaan ja kokkailuinto laski. En halunnut kuitenkaan perua lounaskutsua, ja Härkis-kirjasta löytyi löysällekin äidille nopea ja helppo vaihtoehto: juustoinen juureskiusaus. Pääaineksia on vain neljä, pakastejuurekset, härkis, kerma ja tuorejuusto. Jess!!

Miten onnistui? 

Herkullinen tuoksu leijaili jo keittiössä, kun poika, 25, ja tytär, 23, tulivat äidin keittiöön. Istuimme pöydän ääressä menneitä ruokahetkiä miettien.

Poika aloitti muistelemalla kuinka inhosi koulussa aina laatikkoruokia. En vielä kertonut, että sitä on nytkin tarjolla. He päätyivät pohtimaan, että äidin ruoat olivat aina tosi helppoja, nopeita ja yksinkertaisia. Miettivät ehkä mielessään, että tylsiäkin. Vieläkään he eivät tienneet saavansa nytkin helppoa ja nopeaa. He ymmärsivät kyllä nyt aikuisina hyvin, että kun äiti hakee nälkäiset lapset päiväkodista niin täytetyille canneloneille ei ole aikaa. Keitto valmistuu nopeammin.

Kun nostin päähenkilön eli juureskiusauksen pöytään, poikani kysyi nauraen, että valitsitko helpoimman ruokalajin kirjasta. Pakkohan minun oli vastata, että näin tein. Mutta ilman flunssaa olisin valinnut vaivalloisemman.

Härkis-kiusaus sai kuitenkin raadiltani kovasti kehuja, ja se syötiin lähes loppuun. Äidille jäi muovikipollinen evääksi töihin seuraavaksi päiväksi.

 

Juustoinen juureskiusaus

4-6 annosta
lakto-vegetaarinen, gluteeniton

1 kg pakastettuja peruna-juuressuikaleita
1 pkt (250 g) Härkis-härkäpapuvalmistetta
200 g pehmeää tuorejuustoa
5 dl juustolla maustettua ruokakermaa (esim. mustapekka-mustapippuri)
1 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
1 tl suolaa
(1 tl mustapippuria)
Vuokaan: öljyä tai voita

Tee näin:

  1. Lado kasvissuikaleet, Härkis ja tuorejuusto kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Sekoita mausteet ruokakermaan. Kaada ruokakerma päällimmäiseksi ja sekoita hieman.
  2. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Tiina Rantanen, Viola Minerva Virtamo: Helppo olla vege - härkis-reseptejä aamiaisesta iltapalaan. Cozy Publishing 2017. Hinta 19,90 euroa.

Katso myös muiden testaamiemme ruokakirjojen reseptit täältä!