Juhlista ystävänpäivää iki-ihanalla kahvipöydän klassikolla. Mukavan mausteinen, pehmeä rahkakakku on helppotekoinen ja säilyvä.

2 munaa

2 dl sokeria

150 g sulatettua voita tai margariinia

2 dl rahkaa

1,5 tl kardemummaa

1 tl kanelia

1 tl inkivääriä

1 tl pomeranssinkuorta

1.5 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

4 dl karkeita vehnäjauhoja

  • Sulata rasva.
  • Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vaahtoon hieman jäähtynyt rasva, rahka ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
  • Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun pieneen kakkuvuokaan.
  • Kypsennä kakkua 200 asteessa hieman alle tunti.

Tällä taikinalla pullat onnistuvat! 

Usein hillo voittaa, kun kysytään, mikä on paras täyte laskiaispullaan. ET:n netissä ja Facebookissa kysely tuotti yllätyksen: mantelimassa kiri täpärästi mansikka- ja vadelmahillon ohi. Hilloista lukijat pitivät parhaana vadelmaa. Tai miksei pullan väliin voisi laittaa sekä hilloa että mantelimassaa, totesi eräs vastaaja. 

Nautitpa laskiaispullasta hillolla, mantelilla tai vaikka suklaakermalla, pullat kannattaa tehdä alla olevan reseptin mukaan. Täydellisen pehmeitä pullia, nam!

Pullataikina

n. 15 pullaa

1/2 l maitoa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
2-3 tl kardemummaa
50 g hiivaa
noin 14 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

Lisäksi
4 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
haluamaasi hilloa tai mantelimassaa
1 muna voiteluun
pinnalle mantelilastuja tai raesokeria

Tee näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, sokeri, kardemumma sekä murennettu hiiva ja sekoita, kunnes hiiva liukenee maitoon.
  2. Lisää jauhot taikinaan koko ajan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vielä vähän jauhoja. Vaivaa hyvin. Taikina on valmis, kun se on kimmoisaa ja pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla tai leivinpaperilla ja leivinliinalla. Kohota taikinaa 30–40 minuuttia vedottomassa paikassa.
  4. Kaada kohonnut taikina työpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois.
  5. Jaa pullataikina kahteen osaan. Pyörittele taikinasta tanko ja leikkaa se 7–8 osaan. Pyörittele pullat kevyesti jauhotetulla työpöydällä pyöreiksi pikkupulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle pellille. Leivo toinen taikinapala samalla tavalla.
  6. Kohota pullia liinalla peitettyinä 20–30 minuuttia.
  7. Voitele kohonneet pullat munalla ja sirottele päälle mantelirouhetta tai raesokeria.
  8. Paista pullia 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.
  9. Täytä pullat. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Vaahdota vispikerma ja mausta se sokerilla makusi mukaan. Laita pullan päälle reilu ruokalusikallinen hilloa tai mantelimassaa. Laita päälle reilusti kermaa. Nosta hattu päälle.

Palkokasvit ovat mahtavia proteiininlähteitä. Hauduta niitä juuresten kanssa, niin saat maukkaan pataruuan. 

Juures-papupata

4 annosta

2 rkl rypsiöljyä
noin ½ tl chilihiutaleita
3 porkkanaa
250 g palsternakkaa
1 prk (258 g) mustia papuja
1 omena
250 g hapankaalia
1 rkl hunajaa
1 ½ tl suolaa
(pala choritzoa)

Tee näin:

  1. Kuori ja kuutioi porkkanat ja palsternakat. Valuta ja huuhtele pavut ja lohko pesty omena.
  2. Kuumenna öljy kasarissa, lisää joukkoon chili ja juureskuutiot. Paista kevyesti muutama minuutti.
  3. Lisää joukkoon pavut, omena ja hapankaali sekä hunaja ja suola. Hauduta pataa 25 minuuttia kannen alla.
  4. Tarjoa sellaisenaan tai täysjyväriisin kanssa.

Vinkki! Halutessasi voit lisätä pataan pienen palan choritzoa makua antamaan. Leikkaa makkara ohuiksi viipaleiksi ja paahda kasarissa juuresten ja chilin kanssa.

Tekeekö mielesi nopeatekoista ateriaa, joka on samalla näyttävä ja terveellinen. Tässä se on!

Uppomuna-avokadosalaatti

1 annos

1 muna
2 rkl valkoviinietikkaa
2 dl salaattisekoitusta
1 avokado
8 cm pala kurkkua
2 kirsikkatomaattia
50 g emmentaljuustoa
½ dl paahdettuja leipäkuutioita
ripaus mustapippuria
suolaa

  • Pane kattilallinen vettä kiehumaan. Riko muna kuppiin. Kun vesi poreilee kunnolla, lisää 2 rkl valkoviinietikkaa ja pyöräytä puulastalla veteen reipas pyörre. Älä lisää suolaa.
  • Kumoa muna kupista hennosti poreilevaan veteen pyörteen keskelle. Pane kello tikittämään neljäksi minuutiksi, sitten keltuainen on sopivan juoksevaa. Voit tarvittaessa antaa pyörteelle lisää vauhtia.
  • Kokoa salaattiannos. Nosta uppomuna sen päälle ja riko pinta niin, että keltuainen valuu salaatille kastikkeeksi. Viimeistele mustapippurilla ja suolalla.

Kesäkurpitsalla kevennetty broileri-pastavuoka on maukas arkiherkku. Nappaa kaupasta valmiiksi kypsennetyt koivet, niin ruoka valmistuu sukkelasti.

Broilerivuoka

4–6 annosta

3 kypsää broilerinkoipea
1 (300 g) kesäkurpitsa

2 rkl oliiviöljyä
1 l keitettyä pastaa
1 prk (390 g) tomaatti-oliivi­pastakastiketta
1 ½ tl oreganoa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
100 g mozzarellaa
(1 dl vettä)

  • Riivi kypsät broilerinkoivet ja paloittele liha.
  • Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi renkaiksi ja paahda viipaleet vähän kerrallaan paistinpannulla molemmin puolin. Lorauta lopuksi oliivi­öljyä päälle ja jätä odottamaan.
  • Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita keitetyn pastan joukkoon valmis tomaattikastike ja broilerinpalat. Mausta oreganolla, mustapippurilla ja suolalla.
  • Levitä pastakerros uunivuokaan, lado sen jälkeen kerroksittain kesäkurpitsaviipaleita ja pastaa. Laita päälimmäiseen kerrokseen kesäkurpitsoita ja viipaloitua mozzarellaa.
  • Kypsennä laatikko 200-asteisen uunin alatasolla noin 20–30 minuuttia. Jos ruoka kuivuu paiston aikana liikaa, lisää hieman vettä vuuan pohjalle