Kaikista sydämen muljahduksista ei tarvitse olla huolissaan. Mutta oman sykkeen seurannasta kannattaa tehdä jokapäiväinen rutiini.

Meistä kukin on rakennettu tavallaan myös sen suhteen, miten herkästi aistimme sydämemme lyönnit.

Ylilääkäri Mikko Syvänne on havainnut herkkyys­erot myös potilaissaan.

– Joku voi kokea, että sydän lyö tuhatta ja sataa, vaikka pulssi on kutakuinkin normaali. Toiselle kolme lisälyöntiä päivässä tekee elämästä ihan sietämätöntä. Kolmas, jonka lepo­syke on jatkuvasti 140 tienoilla, voi väittää voivansa ”ihan hyvin”, vaikka syke on kirjaimellisesti sairaalloisen tiheä ja rasittaa sydäntä monella tavalla.

Suomi viettää Sydänviikkoa 12–19.4. Tutustu myös ET-lehden sydänteemaan.

Tunne pulssisi

Useimmilla meistä on kokemusta sydämen satunnaisista muljahduksista ja tykyttelystä. Ne kuuluvat elämään ja ovat yleensä vaarattomia.

Syyt tykyttelyyn ovat moninaiset, sillä sydän reagoi herkästi myös mielen liikkeisiin; stressiin, jännitykseen ja liikutukseen.

Hauskanpitokin voi saada sydämen nyrjähtämään. Paljon valvonut tai juhlinut todennäköisesti herää aamuyöllä epämiellyttävään läpätykseen. Alkoholin ohella sydämen saa rauhattomaksi kahvi ja tupakka, jopa astmalääkitys. Myös tavallinen kuumeilu voi tuntua sydämessä.

– Nyrkkisääntö on se, että perustutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos asia vaivaa. Mutta jos sydämestä ei löydy läppävikaa tai muuta rakenteellista ongelmaa, eloaan voi jatkaa aika huoletta. Useimmilla oireisiin auttaa jo tilanteen selvittely ja vaarattomaksi toteaminen.

Fakta on myös se, että hyvä peruskunto suojaa sydäntä. Siinäkin mielessä, että kuntoileva ihminen huomaa herkemmin, jos hänen suorituskyvyssään tapahtuu aitoa heikkenemistä, joka voi olla merkki jostakin vakavammasta.

Syvänne muistuttaa, että kaikkien yli 60-vuotiaiden kannattaa tunnustella puls­siaan päivittäin ja opetella tuntemaan se. Jos syke on toistuvasti epäsäännöllinen, on hyvä ottaa yhteyttä terveydenhoitoon, vaikkei muita tuntemuksia olisikaan. Epäsäännöllinen syke saattaa olla eteisvärinän ainut tunnusmerkki.

Kavalinta on, että sydämen eteisvärinä, flimmeri, on vaarallinen myös oireettomana. Pahimmillaan se aiheuttaa aivoinfarktin, kun sydämen eteiseen muodostuneet hyytymät lähtevät liikkeelle.

Ikä lisää riskiä

Eteisvärinä on lisälyöntien ohella sydämen yleisin rytmihäiriö. Se oireilee tykytyksenä, väsymyksenä, vetämättömyytenä ja huonovointisuutena.

Eteisvärinää on monen asteista. Sitä pystytään myös hoitamaan monella tapaa  ja samalla parantamaan huomattavasti potilaan elämänlaatua.

Mitä iäkkäämpi henkilö, sitä yleisemmästä vaivasta on kysymys. Alle kuusikymppisillä  flimmeriä esiintyy melko vähän. 75 vuotta täyttäneistä sitä ilmenee joka kymmenennellä, miehillä hiukan naisia enemmän.

Ikä siis lisää riskiä sairastua. Toisaalta, eteisvärinän tunnistaminen saattaa olla vanhemmalla väellä piirun verran vaikeampaa. Esimerkiksi jo aiemmin käytetyt, sydämen sykettä hidastavat lääkkeet voivat naamioida eteisvärinän oireet. Ja jos ihminen liikkuu muutenkin vähän, hän ei huomaa suorituskykynsä laskua, vaikka sydämen pumppaustehosta katoaa eteisvärinän vuoksi viidennes.

Taustaa: Tämä on helppo ja halpa keino ehkäistä aivoinfarkti

Tässä on suurin syntipukki

Eteisvärinä on helposti diagnosoitavissa sydänfilmillä, jos rytmihäiriö on juuri käynnissä. Tarvittaessa tehdään EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti, niin sanottu Holter-tutkimus. Sydämen kunnon selvittämiseksi voidaan käyttää sydämen ultraäänitutkimusta ja rasituskoetta. Lääkäriä kiinnostavat myös sukutausta ja aiemmat oireet.

Noin puolella potilaista eteisvärinän aiheuttaa korkea verenpaine.

– Olen huomannut, että aika monelle sydän­oireiden takia tutkimuksiin tulleelle keski-ikäiselle naiselle oman verenpaineen korkeus saattaa tulla yllätyksenä, Syvänne toteaa.

Myös kilpirauhasen liikatoiminta altistaa flimmerille. Joillakin laukaiseva tekijä on rasitus tai pitkäkestoinen stressi, joillakin kohtuuttoman alkoholinkäytön jälkeinen krapula.

Jos värisee, toimi näin

Akuutti eteisvärinäkohtaus on hoidettava viivyttelemättä. Varsinkin, jos siihen liittyy hengenahdistusta, rintakipua, pyörtyminen tai halvausoireita. Soita epäröimättä hätänumeroon 112.

– Harvemmin on näin kiire, mutta päivystyspisteeseen kannattaa aina hakeutua vitkastelematta. Mahdollinen rytminsiirto on nimittäin tehtävä 48 tunnin sisällä myös lieväoireisissa tapauksissa. Jos aikaa on kulunut enemmän, rytminsiirtoa ei voi tehdä heti, koska sen yhteydessä on riski, että sydämen eteiseen muodostunut hyytymä lähtee liikkeelle. Tällöin annetaan sykettä rauhoittavaa hoitoa ja aloitetaan hyytymisenestolääkitys.

Vaivaako sydän? Tunnista oireet ajoissa

Sähköinen siirto

Tuoreen eteisvärinän aikainen syke on usein tiheä ja sitä rauhoitetaan lääkityksellä. Joskus värinä kääntyy normaaliksi jo tämän jälkeen.
 Ellei lääkitys tehoa, tehdään sähköinen rytminsiirto. Se on turvallinen toimenpide, mutta vaatii anestesialääkärin ja edeltävän paaston.

Lyhyessä nukutuksessa rintakehän päälle asetetaan anturit ja sydämeen kohdistetaan tasavirtasähköisku. Jos potilas on muuten terve ja kohtaus oli ensimmäinen, muuta lääkitystä ei välttämättä tarvita.

Ennalta suunniteltu rytminsiirto sujuu samaan tapaan.

Lääkkeet ja riskiarviot

Tällä hetkellä flimmeriä sairastaa noin 135 000 suomalaista. Valtaosalla heistä on varmuuden vuoksi jatkuva veren hyytymisen estolääkitys.

– Tunnetuin hyytymisen estäjä on Marevan, josta on 50 vuoden kokemukset. Se sopii useimmille, vaikka oikean annostuksen löytäminen saattaa viedä aikaa, Syvänne sanoo.

Uudemmat, niin sanotut suorat antikoagulantit, ovat käyttäjälleen ”helpompia”. Oman mukavuutensa takia uusia lääkkeitä ei kuitenkaan voi vaihtaa tai valita. Sairausvakuutuskorvauksen saa vain, jos Marevan-hoito on epäonnistunut.

Muutoin joutuu maksamaan lääkkeet kokonaan itse, noin 100 euroa kuussa.

Uusien lääkkeiden hyviin puoliin kuuluu myös se, että aivoverenvuodon riski on vähäisempi. Mustelmia ja muita pikku riesoja liittyy kaikkiin hyytymistä estäviin lääkkeisiin, mutta edut ovat haittoja paljon suurempia.

Jokaiselle eteisvärinäpotilaalle tehdään aivo­infarktin riskiarvio. Korkean riskin potilaaksi pääsee yllättävän helposti. Riskiä lisäävät 65 vuoden ikä, naissukupuoli, korkea verenpaine ja diabetes.

Johdot poikki ja tahdistin peliin

Värinän tiheys ja kesto vaihtelevat minuuteista päiviin. Vaikka oikea rytmi onnistuttaisiinkin palauttamaan, värinäjaksot yleensä tihenevät ja muuttuvat pitkäkestoisiksi. Normaalin rytmin palauttaminen on yhä vaikeampaa.

– Sydämen eteinen voi olla niin venynyt, että palautettu rytmi lipsahtaa flimmeriksi jo viikon tai jopa tunnin päästä. Tuolloin rytminhallintaa tärkeämmäksi tavoitteeksi otetaan sykkeenhal­linta.

Jos pulssi ei rauhoitu lääkkeillä ja tilanne koetaan hyvin hankalaksi, syke voidaan tyynnyttää katkaisemalla eteisten ja kammioiden yhteys. Eteiset jäävät värisemään, mutta se ei vaikuta enää kammioiden rytmiin, koska sähköjohto on välistä poikki. Tuon operaation jälkeen sydän tarvitsee avukseen tahdistimen.

Varsinkin iäkkäämmän henkilön kohdalla voi käydä niin, että eteisvärinä säästää tahdistimelta. Esimerkiksi jos henkilön vaivana on hidas rytmihäiriö, eteisvärinä saattaa olla jopa tervetullut rytmittäjä.

Tulppa ja arpikudos avuksi

Jos potilas on esimerkiksi toipumassa aivo­verenvuodosta tai suolistossa on verta vuotava kohta, hyytymisen estolääkkeet eivät sovi. Silloin  sydämen vasempaan eteiskorvakkeeseen voidaan asentaa tulppa. Näin hyytymä ei pääse muodostumaan tyypillisimpään paikkaansa, umpipussin perälle.

Kaikkein tehokkain keinoista on niin sanottu katetriablaatio. Se on huipputaitoa vaativa operaatio, jossa rytmihäiriöpesäkkeet arpeutetaan jäädyttämällä. Tavoitteena on, että arpikudos toimii eristeenä eikä haitallinen sähköimpulssi pääse enää läpi.

Onko illallis- tai kahvipöytään tulossa vieras, jolle viljat eivät sovi? Pidä tarkasti silmällä pakkausselosteita. Yliherkkyydestä, allergiasta tai keliakiasta kärsivälle monet tutut elintarvikkeet ovat vaaranpaikkoja.

Gluteenittomat tuotteet eivät aina sovellu vilja-allergikolle. Siinä missä keliaakikko voi yleensä huoletta syödä vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita, saattaa yliherkkyyksiä omaava saada niistä voimakkaita oireita. Allergisia reaktioita aiheuttavat ainesosat eivät ole kiveen kirjoitettuja. Jos mahdollista, tiedustele ennakkoon, sopiiko tietty tuote tai raaka-aine kylään saapuvalle ruokarajoitteiselle.

 

1. Pakasteranskalaiset ja –lohkoperunat

Kylmäaltaasta löytyvien perunatuotteiden ainesosalistaus kannattaa syynätä tarkkaan. Osa pakasteranskalaisista ja –lohkoperunoista sisältää vehnää. Jos valmistat ensin paneroituja ja sitten viljattomia tuotteita, muista huolehtia ruuanlaittovälineiden puhtaudesta. Jopa pienet vehnämäärät voivat aiheuttaa yliherkälle tukalan olotilan.

2. Sipsit

Perunalastut eivät tavallisesti sisällä gluteenia tai viljoja. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin tuubiin pakatut, vehnää sisältävät Pringlesit. Jos sipsihyllyn valikoima epäilyttää, valitse tarjottavaksi maissilastuja, popcornia tai maustamattomia pähkinöitä.

3. Hillot

Osa kaupan hilloista sisältää vilja-allergikolle sopimatonta glukoosi-fruktoosisiirappia. Kyseisen ainesosan valmistuksessa käytetään vehnää. Glukoosi-fruktoosisiirappi sopii kuitenkin keliaakikolle, sillä sen sisältämä gluteeni poistuu valmistusvaiheessa.

4. Nonparellit

Iloisen väriset kakkukoristeet sisältävät vehnätärkkelystä, joka ei sovi vilja-allergikolle tai yliherkälle. Strösselit ovat nonparelleja turvallisempi valinta. Tarkista kuitenkin ainesosaluettelo.

5. Jäätelö

Tavalliset tuuttijäätelöt ovat vehnävohveliensa takia luonnollisesti pannassa niin keliaakikoilta, vilja-allergikoilta kuin yliherkkyyksistä kärsiviltä. Siinä missä keliaakikko voi syödä useimpia tavallisia puikko- ja pakettijäätelöitä, löytyy viileistä herkuista yliherkille ja allergisille sopimatonta vehnäperäistä glukoosisiirappia, fruktoosisiirappia, vehnätärkkelystä, dekstroosia tai maltodekstriiniä. Jäätelöistä turvallisia valintoja ovat esimerkiksi tietyt Pappagallo ja Ben & Jerry’s –merkkien maut. Luontaisesti valmistetut, kotimaiset Jymy-jäätelöt ovat myös viljavapaita tuotteita.

6. Soijakastike

Itämaisten ruokien maustamiseen käytetty soijakastike sisältää tavallisesti vehnää. Markkinoilla on kuitenkin gluteenittomia vaihtoehtoja keliaakikoille. Allergikoille ja yliherkille sopivat luontaisesti viljattomat soijakastikkeet. Tällainen on muun muassa monista vähittäiskaupoistakin löytyvä, pelkästään soijapohjainen Soy King – kastike.

7. Ketsupit, majoneesit, sinapit

Ketsupit, majoneesit ja sinapit saattavat sisältää vehnää, tavallisesti glukoosi-fruktoosisiirapin muodossa. Felixin ja Heinzin maustamattomat ketsupit ja majoneesit ovat turvallisia valintoja ruokarajoitteisille. Myös Auran sinapit ovat viljattomia ja soveltuvat täten sekä keliaakikoille, allergikoille että yliherkille.

8. Karkit

Makeisostoksilla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tuoteselosteisiin. Lähes kaikissa makeisissa on glukoosi-, fruktoosi, tärkkelys- tai glukoosi-fruktoosisiirappia, joka tekee niistä allergisille ja yliherkille sopimattomia. Mikäli löydät makeisia, joiden glukoosisiirappi on maissipohjaista, osta karkit mieluummin valmiissa pussissa, kuin irtokarkkihyllystä. Koska kauhoilla poimitaan namuja jokaisesta laarista, on niissä jäämiä allergisoivista ainesosista. Perinteisessä lakritsassa on aina vehnää, mutta markkinoilla on myös gluteenittomia, keliaakikoille sopivia vaihtoehtoja. Täysin viljatonta ruokavaliota noudattavalle varma makeisvalinta on esimerkiksi Fazerin Wiener Nougat.

Viljoja löytyy myös muista yllättävistä tuotteista. Erityisen yliherkät voivat saada oireita myös näistä:

9. Kosmetiikka

Meikit ja hiustenhoitotuotteet saattavat sisältää hydrolysoitua vehnäproteiinia, HVP:tä. Pehmeän rakenteensa, vaahtoavuutensa ja kosteuttavuutensa takia se on suosittu kosmetiikkateollisuuden raaka-aine. HVP voi aiheuttaa yliherkälle turvotusta, kutinaa ja paukamia, pahimmillaan jopa anafylaktisen shokin.

10. Kahviautomaatit

Työpaikan kahviautomaatin hyödyntäminen voi olla viljayliherkälle petollinen valinta. Esimerkiksi tietyt Selectan automaattien erikoiskahvit sisältävät glukoosisiirappia ja maltodekstriiniä. Allergisen kannattaa myös aina varmistaa, annosteleeko kone kaikki juomat samoja putkia pitkin.

Mistä tuotteesta tai elintarvikkeesta sinä olet löytänyt piilovehnää? Kerro se meille kommenteissa!

Tuo­reen ky­selyn mu­kaan va­jaa puo­let lääkä­reistä on jos­kus lievit­tänyt po­tilaan kärsi­mystä tie­täen, et­tä se ly­hentää po­tilaan elämää.

Tuo­reen Lää­käri ja kuoli­napu -ky­selyn mu­kaan 40 prosenttia lääkä­reistä ker­too jos­kus lievit­tä­neensä po­tilaan kärsimystä tietoi­sena sii­tä, et­tä se ­ly­hentää po­tilaan elämää. Heis­tä 87 prosenttia ko­kee toimi­neensa ai­na oi­kein.

Noin joka viides vastan­neista lääkäreistä on si­tä miel­tä, et­tä lää­käri tu­lee ai­na asettaa juri­diseen vas­tuuseen, jos hän te­kee kärsi­myksen lievit­tä­mi­seksi toimenpiteen, jo­ka ly­hentää po­tilaan elämää.

Joka kolmas avustaisi kärsivää potilasta itsemurhassa

Kol­mannes vastaa­jista on si­tä miel­tä, et­tä lää­käriä tu­lisi rangaista, jos hän avustaa poti­lasta päät­tämään elä­mänsä. Yh­tä mo­ni olisi kuitenkin it­se val­mis avus­tamaan vai­keista oi­reista kär­sivää poti­lasta te­kemään itse­murhan, jos lainsää­däntö sen sal­lisi.

Kaksi kolmesta ky­selyyn vastan­neesta lääkä­ristä on jou­tunut seu­raamaan oman lähei­sensä vai­keaa sai­rautta tai kärsi­mystä. Oma­koh­taiset koke­mukset lähi­pii­ristä ovat saat­taneet vah­vistaa tai muut­taa aiem­pia käsi­tyksiä kuolinavusta.

Noin jo­ka toi­nen vas­taaja il­moittaa kohtaa­vansa kuo­levia tai vai­keista oi­reista kär­siviä poti­laita työs­sään täl­lä hetkellä.

Suhtautuminen eutanasiaan aiempaa myönteisempää

Kuoli­na­vulle ei ole vakiin­tu­nutta määri­telmää. Täs­sä kyse­lyssä ter­millä vii­tattiin tilan­teisiin, jois­sa lää­käri lie­vittää potilaan kärsi­mystä lä­hellä kuo­lemaa tietoi­sena sii­tä, et­tä se voi ly­hentää po­tilaan elämää. Kuoli­napua voi ol­la hoito­toimen­piteen teke­minen, hoi­dosta pidät­täy­ty­minen tai po­tilaan neuvo­minen ja vä­lineen anta­minen elämän päättämistä var­ten.

Ky­selyn toteu­tettiin syys­kuussa Lääkä­ri­liiton, Duode­cimin ja Hy­vä kuo­lema -yhteis­vas­tuu­hankeen yhteis­työnä. Sii­hen vas­tasi 3 100 työi­käistä lää­käriä. Noin kolmanneksella vastanneista oli 10 vuo­den ko­kemus kuo­levien tai vai­keista oi­reista kär­sivien poti­laiden hoi­dosta. Vain yhdeksällä prosentilla ei ol­lut lain­kaan koke­musta kuo­levien hoi­dosta.

Euta­nasia ra­jattiin ky­selyn ulko­puo­lelle, kos­ka Lääkä­ri­liitto ja Hel­singin ylio­pisto seu­raavat euta­nasiaa kos­kevia mielipi­teitä toi­sella tutki­mus­sar­jalla. Lää­kärien suhtau­tu­minen euta­nasiaan on muut­tunut aiem­paa myönteisemmäksi.

Näin lääkärit kommentoivat kuolinapua

"Ky­symys on eetti­sesti vai­kein mi­tä lääkä­rille voi tul­la eteen."

"Tär­keintä elämän lo­pun ol­lessa lä­hellä on elämän laa­tu, ei pi­tuus."

"Itse­mur­hassa avus­ta­minen so­tii vas­taan käsi­tys­täni lää­kärin etii­kasta ja roo­lista."

"Kär­si­mystä pi­tää ai­na hel­pottaa, mut­ta mis­sä me­nee se häi­lyvä ra­ja, et­tä toimen­pide voi­kin jou­duttaa kuo­lemaa?"

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Erikoislääkäri Sa­ri Hannu­kainen toi­voo saa­vansa työsken­nellä eri ikäisten ih­misten ympä­röi­mänä. Hänen mielestään työinnokkaita senioreita pitäisi auttaa jatkamaan töissä.

Työ asettaa ih­misiä hy­vin eriar­voiseen asemaan jo sii­täkin lähtö­koh­dasta, et­tä toi­silla si­tä on lii­kaa ja toi­silla si­tä ei ole. Työn kuormit­tavuus koe­taan eri ta­voin ja työs­tä luopu­minen ja eläk­keelle siirty­minen on usein odo­tettua, mut­ta se voi ol­la myös kiro­sana.

Työ an­taa si­sältöä elämään ja pi­tää kiin­ni ar­jessa. En ole vakuut­tunut sii­tä, et­tä jo­kaisen tu­lisi jää­dä eläk­keelle eläkeiän täyt­tyessä. Mik­si täy­sin työssään pär­jääviä, suunnat­toman tieto­taidon omaavia senio­reja pi­täisi heit­tää pois työelä­mästä, mi­käli he ha­luavat ja kyke­nevät jat­kamaan sii­nä? Heitämmekö heidän mukanaan hukkaan suunnat­toman tieto­määrän ja koke­muksen?

Lue lisää: Suomalaiset seniorit töissä EU-keskiarvoa pidempään

Työtaakka kevyemmäksi työnajolla

Yksit­täisen työte­kijän fyy­sinen ja psyyk­kinen kun­to tulisi ottaa huomioon entistä paremmin. Oli­siko vanhemman työntekijän työkuvaa mahdol­lista muut­taa vä­hemmän kuormit­ta­vaksi? Se voisi onnistua työ­määrää vähen­tä­mällä tai jaka­malla si­tä nuo­remman työnte­kijän kans­sa.

Työs­tä puhut­taessa paino­tetaan usein sen tehok­kuutta. Yksit­täisen ih­misen koh­dalla tär­kein asia on kui­tenkin työs­sä viihty­minen ja arvos­tuksen saaminen työn­sä kaut­ta, olipa ky­se sit­ten Nobel-tut­ki­jasta tai kotiäi­distä. Meil­lä kai­killa on oma tär­keä paik­kamme yhteis­kun­nassa. Työs­sään viih­tyvä ja moti­voi­tunut työte­kijä on kul­lan ar­voinen ko­ko työyhtei­sölleen. 

Olen seu­rannut lä­hellä elä­keikää olevan, se­kä eläk­keellä olevan hen­kilön innos­tavaa työl­leen antau­tu­mista. Ihmetellen ihailen heidän ute­liai­suuttaan ja roh­keuttaan vie­dä lä­pi muu­toksia omassa työs­sään. Toisaalta tie­dän myös nii­tä, jot­ka naut­tivat elä­ke­päi­vistään lapsen­lap­si­kat­raastaan huo­lehtien.

Lue lisää: Pertti Tamminen, 69, tekee kolmekymppisen työpäivän

Ikä ei voi olla ainoa eläkekriteeri

Hyvä elämänlaatu merkitsee sitä, että on mahdol­lisuus teh­dä valin­toja. Eläk­keelle siirty­minen voi ol­la uu­si mahdol­lisuus to­teuttaa haa­veita, teh­dä muu­toksia elä­mässä ja pääs­tä eroon rasit­ta­vasta ja pit­kään jatku­neesta työn kuormi­tuk­sesta.

Ikä ei voi kui­tenkaan ol­la auto­maat­ti­sesti ai­noa kri­teeri eläk­keel­le­siir­ty­miseen, jos työnte­kijä haluai­si jat­kaa työu­raansa, ja hä­nen tervey­tensä ja työtilanne niin sal­lii.

Ai­koinaan nuo­rena lääkä­rinä olen saa­nut opas­tusta taita­vilta ja kärsi­väl­li­siltä kolle­goilta ja op­pinut heil­tä pal­jon – etenkin sel­laista, mi­tä ei kir­jojen sivuilta ky­kene omak­sumaan. Van­hemmat kol­legat ovat ol­leet mi­nun työ­ni rik­kaus. Nä­kisin tule­vai­suu­teni mielel­läni eri-ikäisten ammat­ti­laisten ympäröi­mänä.

Kirjoit­taja Sari Hannukainen on yksi­tyis­sai­raa­lassa työsken­te­levä anes­te­sio­logian ja teho­hoidon eri­kois­lää­käri.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Voimakkaat tunnepurkaukset ja vihaisuus voivat tuoreen tutkimuksen mukaan laukaista sydänkohtauksia. Samoin raskas fyysinen rasitus on sydänkohtausten riskitekijä, osoittaa Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus. 

Vihaisuuden ja rasituksen on aiemminkin tiedetty laukaisevan sydänkohtauksia, mutta nyt julkaistut tulokset perustuvat aiempaa suurempaan kansainväliseen aineistoon yli viidestäkymmenestä maasta. Tutkimukseen osallistui yli 12 000 ensimmäisen sydäninfarktinsa sairastanutta.

Sydänkohtauksen saanut: "Infarkti tuli yllätyksenä ja ilman rintakipuja"

Tutkimuksen mukaan voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Fyysinen rasitus sekin liittyi noin kaksinkertaiseen sairastumisriskiin, mutta riskit olivat vielä suurempia, jos rasituksen aikana oli ollut lisäksi vihainen.

Tulokset eivät paljasta, mistä riskit tarkalleen johtuvat, mutta mahdollisia mekanismeja on useita. Vihaisuus, tunnekuohut ja kova rasitus voivat esimerkiksi hetkellisesti nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä sekä kiihdyttää veren hyytymistä ja edistää verisuonitukosten syntyä. Viha ja stressi voivat al­tistaa myös aivoverenkiertohäiriöille.

 

Lähde: Physical Activity and Anger or Emotional Upset as Triggers of Acute Myocardial Infarction. Circulation 2016;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.116.023142.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.