Kun ahdistaa, ryhmäterapiasta voi olla apua. Ilo alkaa, kun uskaltaa kohdata vanhat kivut; samalla siihen saa turvaa muilta. Katso, miten kävi toimittajallemme.

Runsas vuosi sitten pohdiskelin, mitä teen elämälleni. Takana oli ihana kesä, mutta pimenevien iltojen myötä alkoi pelottaa. Olin pihalla itsestäni, vaihteeksi.

Hävetti, etten osannut tyytyä arkeen. Kaikki oli periaatteessa hyvin. Tuntui, että muut osasivat elää. Koko maailma oli minua nuorempi. Lopullisesti.

Monet saivat lastenlapsia, jotkut miehet lapsiakin. Toiset vaihtoivat maisemaa, harvat rakastuivat, monet erosivat. Vatvoin ajatuksia ja tunteita kuin murrosikäinen. Aikaa pohtimiseen oli enemmän kuin koskaan, sillä tein vähän töitä. Pieni eläke juoksi.

Tuosta tytöstä ei ole mihinkään. Niin makaat kuin petaat. Kuka tässä nyt puhuu ja kenen äänellä?

Ei enää tätä, kiitos. Tajusin, että tarvitsen keskustelutukea. Itsekseen ei kannattanut jatkaa. En halunnut toistaa vanhempieni polkua. Etsin tietoa internetistä.

”Nainen, 60, pääkaupunkiseudulta. Oma asunto. Harrastaa työntekoa. On köyhä. Mukana naamakirjassa. Kokee yksinäisyyttä. Satoja ystäviä. Soittaa vain yhdelle ja parkuu valitusvirsiä. Kaksi aikuista lasta, eronnut, miesystävä. Seikkailijat älkööt vaivautuko.”

En kuitenkaan klikkaillut treffisivustoille. Olin liikkeellä todellisella profiililla.

Mikä nauratti viimeksi?

En tunnistanut varsinaista masennusta, enkä syönyt siihen lääkettä.

Miessuhdettani en halunnut rasittaa enempää kuin pakosta tein.

Intensiivinen, pitkäkestoinen yksilöterapia ei houkuttanut. Sellaisesta minulla oli jo kokemusta, useammastakin, ja luulin niiden riittävän eväiksi loppuelämään. Kadehdin Woody Allenia, jolla on ollut rahaa käydä psykoanalyysissa vuosikausia. Minulla ei ollut.

Jotain oleellista puuttui elämästäni kuin vanhanaikaisesta kellosta, joka ei tikitä. Minulta puuttui ilo.

Milloin viimeksi olin nauranut? Mille asialle? Ilon tilalle oli tullut hyödyttömyyden tunne. Itkettikin kummallisen usein. Tässäkö tämä nyt sitten oli?

Vastaukseksi ahdinkooni ympäristö tarjosi kroonista sairautta. Sain taakakseni MS-taudin odottaessani kuopusta parikymmentä vuotta sitten. Totta kai invalidisoituminen ja muiden varaan joutuminen on niin iso elämänmuutos, ettei siihen nikottelematta sopeudu varmaan kukaan. En silti osta liian helppoa vastausta. Että sairaudella selitetään kaikki vastoinkäymiset.

Päin ennakkoluuloja

Ystävätär oli osallistunut Senioripysäkkiin ja suositteli sitä. Epäröin ilmaisen terapian tasoa. Vieraiden ihmisten sisäinen maailma ei houkuttanut.

En ollut ennen osallistunut ryhmäterapiaan. Erilaisissa vertaisryhmissä olin kyllä ollut mukana opiskeluajoista lähtien. Tuskin gradu olisi valmistunut ilman muita samassa tilanteessa painivia. Kun kuuluin työikäisiin, hyvinvointini kiinnosti monia. Terapeuttista tukea tarjottiin runsain määrin. Nyt olin muuttumassa kulueräksi. Sitä ajatusta vastaan tahdoin taistella kynsin hampain.

Senioripysäkin osallistujat seulotaan HelsinkiMissioon soittaneiden joukosta. Terapeutti Marjut Jaakkosela valitsi kuusi ihmistä omaan ryhmäänsä haastattelemalla meitä kaikkia kahden kesken. Elämän-tilannetta kartoitettiin ja mietittiin yhdessä, voisiko ryhmästä olla apua.

– Tavoitteena on saada riittävästi erilaisia persoonallisuuksia. Sillä tavoin syntyy sopivasti jännitteitä keskustelun apuvälineiksi.

Syksyn puolivälissä Marjut järjesteli yksilötapaamisia ja jutteli jokaisen kanssa neljä viisi kertaa. Ne pehmittivät mielen. Olisin halunnut jatkaa niitä.

Mykkäkoululaiset tahtovat puhua

Helmikuun puolella istumme ympyräksi asetelluilla tuoleilla, neljä naista ja kaksi miestä, kuin mykkäkoululaiset nuotiopiirissä. Olen
porukan nuorin. Liikenteen hurina kadulta luikertelee porttikongista huoneeseen. Päässä ei liiku mikään. En tunne ketään, eikä oikein kiinnosta tutustua; omassa elämässä on tarpeeksi vatvomista. Tuijottelemme kengänkärkiä, omia tai toistemme.

Muhkea, ikivanha seinäkello Marjutin selän takana on pysähtynyt puoli kahteen. Silmät eksyvät vähän väliä siihen, odottavasti ja vaativasti. Toimi. Näytä oikea aika. Mitä järkeä on pitää noin hyödytöntä esinettä seinällä?

Mietin, että kello kuvaa hyvin omaa tilannettani. Elän kuin kulissiksi entisöity kello pysähtyneessä ajassa. Melkein korjattu, mutta hyödytön. Ihmisenä jotenkin vajaa.

Ilottomuus on monen tekijän summa.

Vakuutun siitä yhä enemmän, mitä pidemmälle Senioripysäkin ryhmä etenee ja minä siinä mukana.

Toistensa terapeutteina

Omaan ryhmääni on koottu hyvin koulutettuja ja ammatissaan menestyneitä ihmisiä. Minua häiritsee tieto, että puolet on opettajia. Auktoriteettien kanssa olin törmäillyt tarpeeksi. Kiitos ei enää. En kerro siitä muille.

– Periaatteessa kaikki ovat toistensa terapeutteja ryhmässä, eräänlaisia peilejä. Marjutin sanat kuulostavat epäuskottavilta. Ainakin aluksi.

Alkuvaihetta kutsutaan vieraskoreudeksi. Kuulostellaan ja kuherrellaan juttelemalla pinnallisista asioista. Terapeutti rohkaisee kutakin vuorollaan kolme neljä ensimmäistä kokoontumiskertaa. Yksinäisyys, masennus, lapsuus ja perhesuhteet ovat teemoja, joista kaikilla on paljon omakohtaista sanottavaa.

Jokaisella tapaamisella on aihe, joka ei kuitenkaan estä ryhmää keskustelemasta teeman ulkopuolisista asioista. Tärkeintä on, että jokainen voi jakaa kokemuksiaan, tunteitaan ja ajatuksiaan.

Niihin saa uusia näkökulmia ryhmän vuorovaikutuksessa. Kaikki mieleen nouseva on yhtä arvokasta. Se tekee tilaa uudenlaiselle ymmärrykselle itsestä ja muista. Kun yksi ottaa esille asian, joka koskettaa, asiaan syntyy suhde myös omassa päässä.

Tavoite on, että keskenjääneitä ihmissuhteita ja konflikteja on mahdollista jatkaa ryhmässä. Niitä voidaan saattaa loppuun mielen tasolla. Vauriot ovat syntyneet vuorovaikutuksessa. Myös oivallusten tekeminen tapahtuu samalla tavalla.

Menneisyyden haamut pois

Pikkuhiljaa viikkojen kuluessa luottamus ja turvan tunne lisääntyvät. Ihmiset alkavat jutella keskenään, ilman terapeutin kommenttejakin, ja kipeille asioille pystytään jopa nauramaan.

Arvioidaan, että kukin tuo tullessaan ryhmään kymmenen ulkopuolista ihmistä, sillä koko eletty elämä ihmissuhteineen on jättänyt jäljen mielen maisemaamme. Menneisyyden haamut seuraavat. Toiseen ihmiseen heijastetaan jotain omaa kipua tiedostamatta.

Ei ihme, että happi on vähissä ensimmäisellä tapaamiskerralla. Kutsumattomia mykkäkoululaisia on pienessä huoneessa 60.

Timo sanoo suorat sävelet heti esittelyssä. Hän ei luota enää puheen voimaan, eikä usko hyötyvänsä siitä. Mutta koska hän on ajautunut mukaan, terveyskeskuksen psykiatrisen sairaanhoitajan suosituksesta, hän päättää sinnitellä joka viikko puolitoista tuntia ryhmän tapaamisessa. Timo on ryhmän purnaaja, ja se säästää meidät muut siitä roolista. Toisaalta purnaaja saa takuuvarmasti huomiota ja myötätuntoa.

Sattumaa tai ei, mutta kuuden hengen ryhmässä kolme on lapsuusperheessään esikoisia. Yksi on ainokainen, yksi kuopus ja minä keskeltä, kolmas neljästä. Väite, että ihmisen asema lapsuuden perheessä vaikuttaa voimakkaasti elämänkulkuun, näyttäytyy yllättävästi. Vastuuntuntoiset esikoiset näyttävät heikkouttaan vasta eläkkeellä, kun työvelvollisuudet ovat hellittäneet.

Enää ei tarvitse esittää

Tapaamisten edetessä ohjaajan auktoriteetti-asema murenee, ja kaikki ovat tasaveroisia keskenään. Se on vapauttavaa ja kasvattaa rohkeutta puhua.

Jokaisesta tulee niin näkyvä kuin se on mahdollista siinä elämänvaiheessa.
Oleellisinta on vapaasti soljuva puhe. Jokainen ilmaisee itseään sen verran kuin haluaa. Ryhmässä joutuu myös opettelemaan, että aikaa jaetaan. Sisarkateus ja kilpaileminen nousevat esiin. Niihin saa korvaavia kokemuksia, kun vanhoja kipuja kohtaa uudestaan turvallisesti. Eheytyminen kivusta vapauttaa energiaa nykyhetkessä elämiseen.

Tässä ryhmässä on ohjaajan lisäksi kuusi muuta terapeuttia. Kukin on läsnä omalla elämänviisaudellaan. Se on paljon enemmän kuin mitä yksi ihminen voi antaa.

– Jos on kaksi vaihtoehtoa, pitäisi löytää kolmas, että pääsee mustavalkoisuudesta, Marjut evästää.

Kun ryhmäkokoontumiset ovat jo loppuneet, Eija, toinen esikoinen, johtavassa asemassa työskennellyt, paljastaa jotain todella henkilökohtaista.

– Ryhmässä sain olla herkkä ja haavoittuvainen. Kokemus oli järisyttävä. Tuli tunne, että toiset ymmärsivät.

Olen samaa mieltä. Vapaa puhuminen pelkäämättä seurauksia oli ryhmän parasta antia. Kukaan ei keskeyttänyt. Ei väitetty, että valehtelet. Ei puhuttu päälle. Ei uhkailtu. Jokainen sai tilaa. Yllätyin, miten aivan erilaisen elämän eläneillä oli samantapaisia vaikeuksia ja niistä voitiin puhua. Pääsin irti omasta eristäytyneisyydestäni. Elämääni tuli virtaa ja uusia haasteita.

Marjut kannustaa rakentamaan suhdetta elettyihin vuosiin ja ihmissuhteisiin. Kun pahaa oloa saa puhuttua pois, syntyy tilaa muille tunteille. Silloin voi löytyä kiitollisuutta ja iloa.

Timo ja Eija ovat nimimerkkejä.

Mikä on Senioripysäkki?

  • Senioripysäkki on HelsinkiMission kehittämä ryhmäterapiasovellus 60 vuotta täyttäneille.
  • Ryhmään voi osallistua 30 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.
  • Raha-automaattiyhdistyksen tukema toiminta ei maksa siihen osallistuville.
  • Ammattilaisen ohjaama hoidollinen terapeuttinen keskusteluryhmä kokoontuu keskustelemaan yhteensä 15 kertaa viikoittain 90 minuuttia kerrallaan. Kokoontumiset muodostuvat teemoista ja aiheista, joista iäkkäät ihmiset puhuvat vuosia kestävissä ryhmäterapioissa.
  • Teemoja ovat muun muassa yksinäisyys, ­masennus, lapsuus, perhesuhteet, ikääntyminen, luopuminen, avun pyytäminen, tarpeettomuuden tunne ja kuolema.

Lääkärin valitsemista helpottaisi kovasti, jos ei tehtäisi niin numeroa siitä erikoisalasta, uskoo lastenpsykiatri ja psykoterapeutti Janna Rantala.

Kun nyt on jo omalääkäriä ja vapaavalintaista hoitokuntaa ja tulevaisuudessa kuulemma joku sote, niin eikö laitettaisi samalla remonttiin tätä erikoislääkärijärjestelmäkin? Ainakin avohoidossa. Nykyisellään potilaan on mahdoton tietää kokeilematta, onko lääkäri sittenkään hänelle sopiva. Ja vääristä valinnoista aiheutuu usein molemminpuolista harmia, jopa valituksia.

Lää­kärin valitsemista helpottaisi kovasti, jos ei tehtäisi niin numeroa siitä erikoisalasta. Jaoteltaisiin sen sijaan kollegakunta käytösperusteisiksi erikoisryhmiksi, eräänlaisiksi palvelulupauksiksi. Näin uuden alun edessä riittäisi neljä perusryhmää, joihin kukin lääkäri voisi pyrkiä erikoistumaan.

"Vo.max.5min"-lääkärin luona viivytään keskimäärin 3,5 minuuttia. Hänellä on periaate: jos potilas ehtii istumaan, peli on menetetty. Auskultoida voi aivan hyvin toppatakin läpi, seisaaltaan, ennen kuin potilas on ehtinyt kättään ovenkahvasta irrottaa. Lähetteet ovat ytimekkäitä kuin Hotakaisen lause: P.k. hoitoon. Lääkärin ajat ovat aina täynnä, mutta ylimääräisiä saa tunkea joka väliin, kyllä tässä ehtii. Hoitotakuu pitää, kansa virtaa kuin ämpäreitä jaettaessa.

Esimerkiksi oma aviomieheni listautuisi oitis tälle kollegalle. Eihän hän mene lääkäriin jutustelemaan, vaan saamaan kyllä- tai ei-vastauksen. Onko mennyt keuhkoihin? Ei ole. Voiko men­nä töihin? Kyllä voi.

Itse valitsisin "Empa"-lääkärin. Hän jaksaisi kiinnostua empaattisesti pikkuvarpaan kynnen poikkeamasta, joka juolahti mieleeni kun 20 minuutin vastaano­tosta on käytetty rutiinireseptin uusintaan 2 minuuttia ja kuulumisten vaihtamiseen 22 minuuttia. Yhdessä sitten arvuuttelisimme huolekkaasti kynnen ulkomuotoa ja muistelisimme Aunetädillänikin olleen vasaravarpaat, mutta ei kai tämä nyt sitä kuitenkaan.

Näitä kahta palvelulupausryhmää yhdistää vuorovaikutusmalli, jossa potilas menee lääkäriin kuulemaan mistä mahtaa olla kyse. Se ei tietenkään sovi potilaille, jotka ovat selvittäneet asian jo itse. He varaavat vastaanottoaikansa, jotta lääkäriä voidaan ystävällisesti informoida tarvittavista tutkimuksista ja hoitotoimenpiteistä.

"Toki"-vastaanottoa pyörittävä ilahtuu potilaan omaaloitteisuudesta. Jos potilas kerran pyytää, niin mikä ettei. Onhan palvelutapahtuma aina sujuvampi, kun asiakas on lukenut menun etukäteen vaikkapa netistä, ja tietää jo kynnyksellä mitä tilaa. Halpa on se mielenrauha, jonka voi labrapaketin hinnalla palauttaa. Ja jos koiraa kerran ahdistaa omistajan varpaankynnen muutos, niin toki laitamme hauvalle rec Diapam 10 mg, no. C, 1x3 tarv.

Sen sijaan "Inttä"-erikoisalan valinneen lääkärin verenpaine nousee, kun potilas esittelee Google-hakunsa ja JAMA-artikkelikopionsa. Palvelulupaus on selkeä: ei ja inttämisenkin jälkeen ei. Antibioottia ei hevillä tipu, enkä mittaa ihan vain tiedonjanosi vuoksi edes hemoglobiiniasi. Varpaankynnen muutos ei ole indikaatio kokovartalon TT:lle, vaikka naapurilla onkin syöpä. Ja ei, minua ei kiinnosta Mitä halvattua -lehden näkemys lääkärikunnan salaliitosta.

Lääkärit suorastaan jonottaisivat tähän käytösperusteiseen erikoisryhmään! Työnantaja rakastaisi tätä kulut kurissa pitävää kuntakollegaa! Vastaanotolla tosin saattaisi olla hiljaista. Vaan jäisipä sitä enemmän aikaa inttää.

Kirjoittaja LL Janna Rantala on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja tietokirjailija, joka myös kouluttaa lastenpsykiatriaan ja vanhemmuuteen liittyvistä aiheista.

Onko illallis- tai kahvipöytään tulossa vieras, jolle viljat eivät sovi? Pidä tarkasti silmällä pakkausselosteita. Yliherkkyydestä, allergiasta tai keliakiasta kärsivälle monet tutut elintarvikkeet ovat vaaranpaikkoja.

Gluteenittomat tuotteet eivät aina sovellu vilja-allergikolle. Siinä missä keliaakikko voi yleensä huoletta syödä vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita, saattaa yliherkkyyksiä omaava saada niistä voimakkaita oireita. Allergisia reaktioita aiheuttavat ainesosat eivät ole kiveen kirjoitettuja. Jos mahdollista, tiedustele ennakkoon, sopiiko tietty tuote tai raaka-aine kylään saapuvalle ruokarajoitteiselle.

 

1. Pakasteranskalaiset ja –lohkoperunat

Kylmäaltaasta löytyvien perunatuotteiden ainesosalistaus kannattaa syynätä tarkkaan. Osa pakasteranskalaisista ja –lohkoperunoista sisältää vehnää. Jos valmistat ensin paneroituja ja sitten viljattomia tuotteita, muista huolehtia ruuanlaittovälineiden puhtaudesta. Jopa pienet vehnämäärät voivat aiheuttaa yliherkälle tukalan olotilan.

2. Sipsit

Perunalastut eivät tavallisesti sisällä gluteenia tai viljoja. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin tuubiin pakatut, vehnää sisältävät Pringlesit. Jos sipsihyllyn valikoima epäilyttää, valitse tarjottavaksi maissilastuja, popcornia tai maustamattomia pähkinöitä.

3. Hillot

Osa kaupan hilloista sisältää vilja-allergikolle sopimatonta glukoosi-fruktoosisiirappia. Kyseisen ainesosan valmistuksessa käytetään vehnää. Glukoosi-fruktoosisiirappi sopii kuitenkin keliaakikolle, sillä sen sisältämä gluteeni poistuu valmistusvaiheessa.

4. Nonparellit

Iloisen väriset kakkukoristeet sisältävät vehnätärkkelystä, joka ei sovi vilja-allergikolle tai yliherkälle. Strösselit ovat nonparelleja turvallisempi valinta. Tarkista kuitenkin ainesosaluettelo.

5. Jäätelö

Tavalliset tuuttijäätelöt ovat vehnävohveliensa takia luonnollisesti pannassa niin keliaakikoilta, vilja-allergikoilta kuin yliherkkyyksistä kärsiviltä. Siinä missä keliaakikko voi syödä useimpia tavallisia puikko- ja pakettijäätelöitä, löytyy viileistä herkuista yliherkille ja allergisille sopimatonta vehnäperäistä glukoosisiirappia, fruktoosisiirappia, vehnätärkkelystä, dekstroosia tai maltodekstriiniä. Jäätelöistä turvallisia valintoja ovat esimerkiksi tietyt Pappagallo ja Ben & Jerry’s –merkkien maut. Luontaisesti valmistetut, kotimaiset Jymy-jäätelöt ovat myös viljavapaita tuotteita.

6. Soijakastike

Itämaisten ruokien maustamiseen käytetty soijakastike sisältää tavallisesti vehnää. Markkinoilla on kuitenkin gluteenittomia vaihtoehtoja keliaakikoille. Allergikoille ja yliherkille sopivat luontaisesti viljattomat soijakastikkeet. Tällainen on muun muassa monista vähittäiskaupoistakin löytyvä, pelkästään soijapohjainen Soy King – kastike.

7. Ketsupit, majoneesit, sinapit

Ketsupit, majoneesit ja sinapit saattavat sisältää vehnää, tavallisesti glukoosi-fruktoosisiirapin muodossa. Felixin ja Heinzin maustamattomat ketsupit ja majoneesit ovat turvallisia valintoja ruokarajoitteisille. Myös Auran sinapit ovat viljattomia ja soveltuvat täten sekä keliaakikoille, allergikoille että yliherkille.

8. Karkit

Makeisostoksilla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tuoteselosteisiin. Lähes kaikissa makeisissa on glukoosi-, fruktoosi, tärkkelys- tai glukoosi-fruktoosisiirappia, joka tekee niistä allergisille ja yliherkille sopimattomia. Mikäli löydät makeisia, joiden glukoosisiirappi on maissipohjaista, osta karkit mieluummin valmiissa pussissa, kuin irtokarkkihyllystä. Koska kauhoilla poimitaan namuja jokaisesta laarista, on niissä jäämiä allergisoivista ainesosista. Perinteisessä lakritsassa on aina vehnää, mutta markkinoilla on myös gluteenittomia, keliaakikoille sopivia vaihtoehtoja. Täysin viljatonta ruokavaliota noudattavalle varma makeisvalinta on esimerkiksi Fazerin Wiener Nougat.

Viljoja löytyy myös muista yllättävistä tuotteista. Erityisen yliherkät voivat saada oireita myös näistä:

9. Kosmetiikka

Meikit ja hiustenhoitotuotteet saattavat sisältää hydrolysoitua vehnäproteiinia, HVP:tä. Pehmeän rakenteensa, vaahtoavuutensa ja kosteuttavuutensa takia se on suosittu kosmetiikkateollisuuden raaka-aine. HVP voi aiheuttaa yliherkälle turvotusta, kutinaa ja paukamia, pahimmillaan jopa anafylaktisen shokin.

10. Kahviautomaatit

Työpaikan kahviautomaatin hyödyntäminen voi olla viljayliherkälle petollinen valinta. Esimerkiksi tietyt Selectan automaattien erikoiskahvit sisältävät glukoosisiirappia ja maltodekstriiniä. Allergisen kannattaa myös aina varmistaa, annosteleeko kone kaikki juomat samoja putkia pitkin.

Mistä tuotteesta tai elintarvikkeesta sinä olet löytänyt piilovehnää? Kerro se meille kommenteissa!

Gluteeniton vehnäleipä

Oho – viljaa on vaikka missä! Katso lista

Vehnätärkkelys ei ole ainakaan täysin varmasti gluteeniton, jos ainesosaluettelossa ei erikseen lue "gluteeniton vehnätärkkelys". Herkkiä keliaakikkoja ja ihokeliaakikkoja suositellaan välttämään myös ohramallasuutetta, joka on juuri siinä rajapinnalla sen suhteen, onko se gluteeniton vai ei. Se on siis vähägluteeninen ja siksi sitä kannattaa välttää, ellei keliaakikko itse tiedä voivansa ilman oireita sitä syödä. Ohramallasuutetta löytyy monesta tuotteesta, karkeista valmiskastikkeisiin. Yksi...
Lue kommentti

Tuo­reen ky­selyn mu­kaan va­jaa puo­let lääkä­reistä on jos­kus lievit­tänyt po­tilaan kärsi­mystä tie­täen, et­tä se ly­hentää po­tilaan elämää.

Tuo­reen Lää­käri ja kuoli­napu -ky­selyn mu­kaan 40 prosenttia lääkä­reistä ker­too jos­kus lievit­tä­neensä po­tilaan kärsimystä tietoi­sena sii­tä, et­tä se ­ly­hentää po­tilaan elämää. Heis­tä 87 prosenttia ko­kee toimi­neensa ai­na oi­kein.

Noin joka viides vastan­neista lääkäreistä on si­tä miel­tä, et­tä lää­käri tu­lee ai­na asettaa juri­diseen vas­tuuseen, jos hän te­kee kärsi­myksen lievit­tä­mi­seksi toimenpiteen, jo­ka ly­hentää po­tilaan elämää.

Joka kolmas avustaisi kärsivää potilasta itsemurhassa

Kol­mannes vastaa­jista on si­tä miel­tä, et­tä lää­käriä tu­lisi rangaista, jos hän avustaa poti­lasta päät­tämään elä­mänsä. Yh­tä mo­ni olisi kuitenkin it­se val­mis avus­tamaan vai­keista oi­reista kär­sivää poti­lasta te­kemään itse­murhan, jos lainsää­däntö sen sal­lisi.

Kaksi kolmesta ky­selyyn vastan­neesta lääkä­ristä on jou­tunut seu­raamaan oman lähei­sensä vai­keaa sai­rautta tai kärsi­mystä. Oma­koh­taiset koke­mukset lähi­pii­ristä ovat saat­taneet vah­vistaa tai muut­taa aiem­pia käsi­tyksiä kuolinavusta.

Noin jo­ka toi­nen vas­taaja il­moittaa kohtaa­vansa kuo­levia tai vai­keista oi­reista kär­siviä poti­laita työs­sään täl­lä hetkellä.

Suhtautuminen eutanasiaan aiempaa myönteisempää

Kuoli­na­vulle ei ole vakiin­tu­nutta määri­telmää. Täs­sä kyse­lyssä ter­millä vii­tattiin tilan­teisiin, jois­sa lää­käri lie­vittää potilaan kärsi­mystä lä­hellä kuo­lemaa tietoi­sena sii­tä, et­tä se voi ly­hentää po­tilaan elämää. Kuoli­napua voi ol­la hoito­toimen­piteen teke­minen, hoi­dosta pidät­täy­ty­minen tai po­tilaan neuvo­minen ja vä­lineen anta­minen elämän päättämistä var­ten.

Ky­selyn toteu­tettiin syys­kuussa Lääkä­ri­liiton, Duode­cimin ja Hy­vä kuo­lema -yhteis­vas­tuu­hankeen yhteis­työnä. Sii­hen vas­tasi 3 100 työi­käistä lää­käriä. Noin kolmanneksella vastanneista oli 10 vuo­den ko­kemus kuo­levien tai vai­keista oi­reista kär­sivien poti­laiden hoi­dosta. Vain yhdeksällä prosentilla ei ol­lut lain­kaan koke­musta kuo­levien hoi­dosta.

Euta­nasia ra­jattiin ky­selyn ulko­puo­lelle, kos­ka Lääkä­ri­liitto ja Hel­singin ylio­pisto seu­raavat euta­nasiaa kos­kevia mielipi­teitä toi­sella tutki­mus­sar­jalla. Lää­kärien suhtau­tu­minen euta­nasiaan on muut­tunut aiem­paa myönteisemmäksi.

Näin lääkärit kommentoivat kuolinapua

"Ky­symys on eetti­sesti vai­kein mi­tä lääkä­rille voi tul­la eteen."

"Tär­keintä elämän lo­pun ol­lessa lä­hellä on elämän laa­tu, ei pi­tuus."

"Itse­mur­hassa avus­ta­minen so­tii vas­taan käsi­tys­täni lää­kärin etii­kasta ja roo­lista."

"Kär­si­mystä pi­tää ai­na hel­pottaa, mut­ta mis­sä me­nee se häi­lyvä ra­ja, et­tä toimen­pide voi­kin jou­duttaa kuo­lemaa?"

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Erikoislääkäri Sa­ri Hannu­kainen toi­voo saa­vansa työsken­nellä eri ikäisten ih­misten ympä­röi­mänä. Hänen mielestään työinnokkaita senioreita pitäisi auttaa jatkamaan töissä.

Työ asettaa ih­misiä hy­vin eriar­voiseen asemaan jo sii­täkin lähtö­koh­dasta, et­tä toi­silla si­tä on lii­kaa ja toi­silla si­tä ei ole. Työn kuormit­tavuus koe­taan eri ta­voin ja työs­tä luopu­minen ja eläk­keelle siirty­minen on usein odo­tettua, mut­ta se voi ol­la myös kiro­sana.

Työ an­taa si­sältöä elämään ja pi­tää kiin­ni ar­jessa. En ole vakuut­tunut sii­tä, et­tä jo­kaisen tu­lisi jää­dä eläk­keelle eläkeiän täyt­tyessä. Mik­si täy­sin työssään pär­jääviä, suunnat­toman tieto­taidon omaavia senio­reja pi­täisi heit­tää pois työelä­mästä, mi­käli he ha­luavat ja kyke­nevät jat­kamaan sii­nä? Heitämmekö heidän mukanaan hukkaan suunnat­toman tieto­määrän ja koke­muksen?

Lue lisää: Suomalaiset seniorit töissä EU-keskiarvoa pidempään

Työtaakka kevyemmäksi työnajolla

Yksit­täisen työte­kijän fyy­sinen ja psyyk­kinen kun­to tulisi ottaa huomioon entistä paremmin. Oli­siko vanhemman työntekijän työkuvaa mahdol­lista muut­taa vä­hemmän kuormit­ta­vaksi? Se voisi onnistua työ­määrää vähen­tä­mällä tai jaka­malla si­tä nuo­remman työnte­kijän kans­sa.

Työs­tä puhut­taessa paino­tetaan usein sen tehok­kuutta. Yksit­täisen ih­misen koh­dalla tär­kein asia on kui­tenkin työs­sä viihty­minen ja arvos­tuksen saaminen työn­sä kaut­ta, olipa ky­se sit­ten Nobel-tut­ki­jasta tai kotiäi­distä. Meil­lä kai­killa on oma tär­keä paik­kamme yhteis­kun­nassa. Työs­sään viih­tyvä ja moti­voi­tunut työte­kijä on kul­lan ar­voinen ko­ko työyhtei­sölleen. 

Olen seu­rannut lä­hellä elä­keikää olevan, se­kä eläk­keellä olevan hen­kilön innos­tavaa työl­leen antau­tu­mista. Ihmetellen ihailen heidän ute­liai­suuttaan ja roh­keuttaan vie­dä lä­pi muu­toksia omassa työs­sään. Toisaalta tie­dän myös nii­tä, jot­ka naut­tivat elä­ke­päi­vistään lapsen­lap­si­kat­raastaan huo­lehtien.

Lue lisää: Pertti Tamminen, 69, tekee kolmekymppisen työpäivän

Ikä ei voi olla ainoa eläkekriteeri

Hyvä elämänlaatu merkitsee sitä, että on mahdol­lisuus teh­dä valin­toja. Eläk­keelle siirty­minen voi ol­la uu­si mahdol­lisuus to­teuttaa haa­veita, teh­dä muu­toksia elä­mässä ja pääs­tä eroon rasit­ta­vasta ja pit­kään jatku­neesta työn kuormi­tuk­sesta.

Ikä ei voi kui­tenkaan ol­la auto­maat­ti­sesti ai­noa kri­teeri eläk­keel­le­siir­ty­miseen, jos työnte­kijä haluai­si jat­kaa työu­raansa, ja hä­nen tervey­tensä ja työtilanne niin sal­lii.

Ai­koinaan nuo­rena lääkä­rinä olen saa­nut opas­tusta taita­vilta ja kärsi­väl­li­siltä kolle­goilta ja op­pinut heil­tä pal­jon – etenkin sel­laista, mi­tä ei kir­jojen sivuilta ky­kene omak­sumaan. Van­hemmat kol­legat ovat ol­leet mi­nun työ­ni rik­kaus. Nä­kisin tule­vai­suu­teni mielel­läni eri-ikäisten ammat­ti­laisten ympäröi­mänä.

Kirjoit­taja Sari Hannukainen on yksi­tyis­sai­raa­lassa työsken­te­levä anes­te­sio­logian ja teho­hoidon eri­kois­lää­käri.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.