Helsinkiläinen Laila Rantio, 68, sairastui keski-iässä ykköstyypin diabetekseen. Alku oli tasapainoilua, mutta tauti on hallinnassa. Eläkkeellä on aikaa liikkua ja korjata elintapojaan.

"Ajatus ei juossut ja oloni oli sekava, jatkuvasti. Uin kylmässä hiessä ja podin karmeaa himoa syödä makeaa. Painoni nousi, väsytti, pissatti ja janotti. Olin ihmeissäni, sillä en voinut ymmärtää, mikä minulla on. Olinhan vasta nelissä­kymmenissä.

Kun tilanteeni oli mennyt jo todella pahaksi, sain viimein diabetesdiagnoosin – siitä on nyt 15 vuotta. Marssin itse lääkäriin ja ehdotin, olisiko minulla sokeritauti. Verensokeriarvoni oli hälyttävä. Kun terveellä ihmisellä niin sanottu paastoverensokeri on alle kuusi mittayksikköä, minulla sokerit huitelivat kahden- ja kolmenkympin välillä.

Minulla on sekamuotoinen diabetes, joka omassa tapauksessani on tyypin 1 diabeteksen kaltainen.

Meta­bolinen oireyhtymäni on vauhdittanut tautini kehittymistä, eikä haimani pysty tuottamaan ollenkaan omaa insuliinia.

Sairastuminen oli sokki. Ensi alkuun en edes suostunut myöntämään, että minulla on elinikäinen sairaus. Kuvittelin, että kyllä minä tästä vielä parannun. Olin eksyksissä ja itsetuntoni oli matalalla: sairastuin tautiin, jota sanottiin itse hankituksi.

Vappuna sairaalaan

Itsekin syytin itseäni. Elintapani olivat sairastumiseni aikoihin heikoissa kantimissa. Rahat olivat vähissä, ja ostin halpaa ja hiilihydraattipitoista ruokaa. Olutta tuli naukkailtua tiheään tahtiin.

Yhden käännekohdan tautihistoriassani muistan selvästi: oli vappuaatto ja meille oli tulossa vieraita, kun lääkäri soitti ja sanoi, että Peijaksen sairaalassa olisi minulle nyt vuodepaikka. Sairaalassa minulle alettiin opettaa pitkävaikutteisen pistosinsuliinin käyttöä, verensokerin mittaamista ja oikeaa ruokavaliota.

Insuliinihoidosta vain ei tahtonut tulla aluksi mitään. Verensokerini heittelehti ja tablettilääkitys etoi. Toissa vuonna tablettilääkkeeni vaihdettiin metformiiniin, ja sitä vatsani kestää yhden pillerin päivässä. Tilanteeni helpottui selvästi, kun pääsin lääkekokeiluun ja sain käyttööni uudenlaisen pistoslääkkeen, detemir-insuliinin.

Diabetesliiton kursseilla olen myös opetellut pistämään itseeni niin sanottua ateriainsuliinia. Sen annostelussa pitää osata laskea hiilihydraatit ja insuliiniyksiköt.

Kylmä hiki herättää

Minua, kuten muitakin ykköstyypin diabeetikkoja, vaanii ahdistava vaiva: liian matalat verensokerit eli hypoglykemia, diabeetikkoslangissa ’hypot’. Minut ne yllättävät useimmiten aamuyöstä. Olen onnekkaammassa asemassa kuin lapsena tähän tautiin sairastuneet siksi, että sentään herään hypotuntemuksiin, kylmään hikeen, vessahätään ja janoon. Kaivan verensokerimittarini esiin ja otan sormenpäästäni pisaran verta mitta­tikulle. Mittari saattaa näyttää silloin jopa kakkosella alkavia lukemia.

Vaikka olisin nukkumaan käydessäni syönyt iltapalaa ja verensokerini näyttäisi kymmentä, silti vointini saattaa yöllä romahtaa. Jos matalat sokerit yllättävät minut kaupungilla, alan vapista, enkä välttämättä ymmärrä, missä olen ja kuinka pääsen kotiin. Saatan eksyä aivan tutussa paikassa.

Vihdoinkin hoikistuin!

Ilonaihe sairastumisessani oli aikoinaan se, että painoni putosi nopeasti lähes 15 kiloa. Vaikka kiloja on sittemmin tullut lisää, painoni ei enää ole yli 90 kilon.

Olen mielestäni omaksunut terveellisen ruokavalion ja liikun kohtuullisesti. Oluen tissutte­luni loppui diagnoosiin, mutta silloin tällöin saatan ottaa lasillisen viiniä. Makeaa saan syödä, kunhan muistan laskea hiilarit huolella, ja hypokohtauksien ahmimishimoa osaan tätä nykyä jo hillitä. Paras konsti verensokereideni kohottamiseen on banaani – terveellisempääkin se on kuin suklaa.

Diabetekseni otti takapakkia vuonna 2002, kun minulta löytyi huippukorkeisiin lukemiin kivunnut verenpainetauti. Sain lääkityksen, mutta se ei tehoa vieläkään toivotusti. Kolesteroliarvonikin ovat ylikantissa. Statiinilääkitys aiheutti minulle kovia jalkakipuja, ja vasta tänä vuonna uusi apu kolesteroleihin löytyi fenofibraatista. Sitä siedän statiineja paljon paremmin.

Viisikymmentäluvulla, niin olen kuullut, sokeritauti oli pienellä paikkakunnalla suurempi häpeä kuin kuppa. Insuliinia annosteltiin suurten ruiskujen kanssa, ja ruokavalioksi suositeltiin läskiä ja ranskanleipää.

Silti tunnen olevani erilainen. Olen se, joka ventovieraillekin kertoo ensimmäiseksi olevansa diabeetikko ja joka alkaa hypoissa – tahtomattaan – tiuskia toisille. Minua on syytetty siitä, että sairauden perusteella otan oikeudekseni käyttäytyä huonosti ja käytän sairautta tekosyynä tekemisiini tai tekemättömyyteeni.

Työpaikallani minua käskettiin aikoinaan olemaan hiljaa sairaudestani, enkä saanut pitää edes ylimääräisiä taukoja syödäkseni välipalaa. Kun tuossa vaiheessa meneillään olivat vielä vaihdevuoteni, en aina pysynyt kärryillä siitä, johtuivatko hikoilu ja inhottavat tuntemukseni diabeteksesta vaiko menopaussista. Jäin sittemmin osatyökyvyttömyyseläkkeelle työuupumuksen vuoksi. Mielialaoireista toipuminen kesti pitkään.

Onneksi lääkäri kannustaa

En voi vaatia, että ihmiset ymmärtäisivät, mitä tämän diabetestyypin kanssa eläminen on, enkä halua, että minua holhotaan. Tottakai joskus pelkään, että mitä tämä sairaus vielä eteeni tuo. Mielessä kummittelevat diabetekseen perinteisesti liitetyt kauhukuvat: jalkojen amputoinnit, sokeus ja dialyysihoidot. Silmänpohjissani on jo rappeumaa, hampaani alkavat rapautua ja minulla on munuaisten vajaatoiminta.

Epäreiluna olen kokenut sen, että meitä diabeetikkoja syytetään vieläkin taudistamme. Eräskin lääkäri huusi minulle suoraa huutoa, että ’jos sinä et noudata ohjeitamme, niin me emme voi tehdä mitään hyväksesi’.

Nykyinen omalääkärini on onneksi toista maata. Keskustelemme ihan luontevasti, ja kovasta työpaineestaan huolimatta hän jaksaa neuvoa ja kannustaa minua.

Enää en koe olevani minäkuvaltani pelkästään diabeetikko. Sairaus on toki osa minua ja arkeani, mutta elämä eläkkeellä on helpompaa, kun saan suunnitella päiväohjelman omien voimieni mukaan. Voin ottaa päiväunet tarvittaessa, eikä paniikissa tarvitse miettiä, missä välissä teen tarvitsemani hoitotoimet. Ulkoilen ja harrastan sauvakävelyä niin paljon kuin kivuliaat jalkani sallivat. Käyn teatterissa, oopperassa ja elokuvissa. Onneksi eläkeläi­sille on päiväsaikaan esityksiä edullisempaan hintaan.

Minä pärjään kyllä, tulkoon mitä tulee.”

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

Yleisin maksakoe eli ALAT havaitsee maksasolujen vauriot. Lue, miten ALAT mitataan ja mitkä sen viirearvot ovat. Entä mitkä ovat maksatulehduksien yleisimmät syyt Suomessa?

Mak­sa­ko­keita käy­tetään muun muas­sa maksa­sai­rauksien seulon­nassa, nii­den vaka­vuuden ja en­nusteen arvioin­nissa ja hoito­vasteen seurannassa. Ylei­simmät maksa­kokeet ovat ALAT (ala­nii­nia­mi­not­rans­fe­raasi), AFOS (alka­linen fosfa­taasi), GT (glu­ta­myy­lit­rans­fe­raasi) ja bili­ru­biini. Täs­sä artikkelissa käsi­tellään ALAT-ar­voja.

ALAT mit­taa maksa­so­lujen vau­riota. Mak­san tilan­netta kannat­tai­si seu­loa ensi­si­jai­sesti ALAT:in ja AFOS:in yhdis­tel­mällä. ALAT ha­vaitsee maksasoluihin liit­tyviä sai­rauksia ja AFOS sa­pen toi­mintaan liit­tyviä sai­rauksia ja kas­vaimia.

Mi­tä ALAT ker­too?

ALAT on ensi­si­jainen maksa­so­lu­vaurion seulon­ta­tut­kimus. ALAT-ent­syymiä esiintyy eri­tyi­sesti maksa­so­luissa, mut­ta myös pie­nempiä pitoi­suuk­sina useissa muis­sa kudok­sissa, kuten li­haksissa, mu­nuaisissa, keuh­koissa ja sy­dämessä.

Vi­rusten ja lääkeai­neiden aiheut­tamien akuuttien hepa­tiittien (mak­sa­tu­leh­dusten) yhtey­dessä ALAT ko­hoaa usein noin kymmen­ker­tai­seksi ja jos­kus jo­pa 40-ker­tai­seksi. Kroo­ni­sessa hepa­tii­tissa ja maksa­kir­roo­sissa ALAT ker­too tau­din aktii­vi­suu­desta.

ALAT-arvon nou­suun ei ai­na tar­vita maksa­vau­riota. Sen voi ai­heuttaa myös sep­sis (ve­ren­myr­kytys), keuhkoin­farkti, jot­kut lihas­sai­raudet, sy­dämen vajaa­toi­minta tai mu­nuaisten vajaa­toi­minta.

Mi­ten ar­vot mi­tataan?

ALAT-ent­syymit vapau­tuvat mak­sasta veren­kiertoon ja sik­si nii­den aktii­vi­suutta voi­daan mi­tata veri­ko­keella. En­nen koet­ta ei tar­vitse paas­tota.

ALATin viitearvot ovat:

 • Lap­set (0–16 v) al­le 40U/l
 • Mie­het (yli 16v) al­le 50U/l
 • Nai­set (yli 16v) al­le 35U/l

Vii­tearvot voi­vat hie­man vaih­della eri labo­ra­to­rioissa, joten asia kan­nattaa var­mistaa omalta lääkä­riltä.

Mik­si mak­sa vau­rioituu tai tu­lehtuu?

Suo­messa taval­lisia syi­tä maksa-ar­vojen nou­suun ovat li­havuus ja alko­holi. Myös tietyt hepatiitti-virukset voivat aiheutta maksatulehduksen.

Alkoholi ja maksa

Osalla ihmi­sistä ALAT-arvot voi­vat nous­ta jat­kuvan ja run­saan alko­holin kulu­tuksen ta­kia. Lyhy­tai­kainen ja run­sas alko­holin ku­lutus ei ar­voja sen sijaan nos­ta.

Lihavuus ja maksa

Yleinen ei-alko­ho­li­pe­räisen maksa­sai­rauden syy on li­havuus, kos­ka liha­vuuteen liit­tyy usein maksa­so­lujen rasvoit­tu­mista. Maksa­so­lujen rasvoittuminen puo­lestaan joh­taa rasva­maksaan. Ar­vot piene­nevät pai­non pudo­tessa. Rasva­maksaan kan­nattaa suh­tautua vaka­vasti, sil­lä vuo­sien ku­luessa se voi joh­taa vaka­vampaan maksa­kir­roosiin.

Hepatiitit ja maksa

Virus­he­pa­tiitit voi­vat myös nos­taa ALAT-arvoa vaihte­le­vasti tau­din eri vai­heissa. Hepa­tiit­ti­vi­ruksia on yh­teensä vii­si ja ne kaik­ki ovat puh­taasti ih­misen vi­ruksia. Hepa­tiitti A- ja E-virus tart­tuvat suun kaut­ta ja paranevat itsestään eivätkä jää kroonisina elimistöön.

B-, C-, ja D-virus tarttuvat sen sijaan ve­ren väli­tyk­sellä ja jää­vät osalle tar­tunnan saa­neista mak­saan ja ve­reen. Ne aiheut­tavat täl­löin kroo­nisen maksa­tu­leh­duksen ja kasvat­tavat ris­kiä sai­rastua maksa­kir­roosiin ja maksa­syöpään. Virus­tu­lehdus voi ko­hottaa ar­voja jo­pa yli 1000 U/l ja ar­vot kohoavat usein en­nen mui­den oi­reiden, eli ihon ja sil­mien kellas­tu­minen, alka­mista.

Myös joi­denkin lääkeai­neiden tai luontais­tuot­teiden käyt­tö saat­taa ko­hottaa maksa-ar­voja. Li­säksi myrky­tys­tila voi joh­taa ar­vojen kohoa­miseen.

Läh­teet:Terveys­kir­jasto, HUS­LAb, Mu­nuais- ja maksa­liitto

Tarkas­tanut: Sei­ja Eske­linen, yleis­lää­ke­tieteen eri­kois­lää­käri

Lue lisää Laboratoriossa-sarjan artikkeleita:
Epäiletkö diabetesta? Näin sitä tutkitaan
Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi
Onko tämä sydäninfarkti? EKG kertoo 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Auttaako lihaskipuun sama troppi kuin pääkipuun? Onko särkylääkkeistä haittaa herkkävatsaiselle? Keräsimme kipulääkkeiden tärkeimmät yleisohjeet.

Asetyyli­salisyyli­happo

 • Aspirin
 • Disperin
 • ASA-Ratiopharm
 • Mihin? Tulehduskipuihin, flunssaan, särkyyn, kuumeeseen, kuukautis- ja nivel­-
  kipuihin sekä jännityspäänsärkyyn.
 • Huomioitavaa: Saattaa ärsyttää ruuansulatuskanavaa.

Ibuprofeeni

 • Burana
 • Ibusal
 • Ibumax
 • Ibutabs
 • Ibumetin
 • Ibuxin
 • Ibuprofen-Ratiopharm
 • Mihin? Erityisen hyvin flunssan oireisiin, mutta myös tulehdus- ja nivel­kipuihin ja
  jännityspäänsärkyyn.

Ketoprofeeni

 • Keto
 • Ketomex
 • Ketorin
 • Mihin? Flunssan oireisiin sekä tulehduskipuihin, kuukautis- ja nivelkipuihin,
  särkyyn ja jännityspäänsärkyyn.

Parasetamoli

 • Panadol
 • Pamol
 • Paracetamol
 • Paraceon
 • Paramax
 • Para-Tabs
 • Mihin? Erinomainen päänsärkyyn, johon ei liity niska–hartia-alueen lihasten jännitystä.
 • Huomioitavaa: Vatsaystävällinen. Kaikkiin kipuhin, joihin ei liity  tulehdusta. 

Geelimäiset kipulääkkeet iholle

 • Mobilat
 • Voltaren
 • Orudis
 • Piroxin
 • Eeze
 • Zon
 • Ketorin
 • Mihin? Paikallisiin lihas- ja nivelkipuihin.  Saattavat ärsyttää herkkää ihoa.
 • Huomioitavaa: Jatkuvaa käyttöä ei suositella.

Mitä kipu on?

 • Kipu on hermoston kautta välittyvä ja hermoston säätelemä ilmiö.
 • Nivelsairauksien sekä nyrjähdysten ja venähdysten yhteydessä niveleen tai lihak­seen voi kehittyä tulehdusreaktio, josta kipu syntyy. Ärsytyksen tai vamman yhteydessä ja tulehdus­reaktion aikana kudoksiin vapautuu kemiallisia aineita kuten prostaglandiineja, jotka saavat hermoston kuljettamaan kipuviestejä aivoihin.
 • Huomaamme elimistön vammat ja vauriot.
 • Suojaamme kehoa lisävaurioilta silloin, kun sattuu.
 • Ymmärrämme, että vamman tai tulehduksen hoito on tarpeen.
 • Kipu on tärkeä varoitusmerkki ja suoja.

4.6.2015 kello 16: Artikkelia on muokattu ja täsmennetty ibuprofeenin tietoja.

Vierailija

Ibuprofeenia vai parasetamolia – ethän ota väärää lääkettä kipuusi?

Veren ohennuslääkkeitä, kuten Marevan tai turvallisemman vaihtoehdon, Pradaxan käyttäjät eivät saa missään tapauksessa käyttää Ibuprofeiinia, kuten Burana, Ibusal ja vastaavat. Verenvuotoon menehtyminen on todella vakava uhka. Lääkärit ovat tämän tuotteiden käyttäjille kertoneetkin. Parasetamolia voi kuitenkin hyvin harkitusti käyttää. Kuka vastaa tämän artikkelin tiedoista. Vastuuta pitää nyt ottaa ja muuttaa artikkeli todenmukaiseksi ja turvalliseksi. Tri-MK
Lue kommentti

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

 • ko­honnut veren­paine
 • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
 • alko­holi ja huu­meet
 • tupa­kointi
 • yli­pai­no/li­havuus
 • ko­honnut veren­so­keri
 • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
 • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.