Voiko parisuhteessa kieltäytyä seksistä, jos ei enää halua? Kukin päättää itse omasta puolestaan, eikä pakottaa saa. Mutta joskus voi harrastaa hienoista myötätuntoterapiaa.

”Kun ei huvita, niin ei huvita, eikä siinä mitkään pillerit ja liukuvoiteet auta”, kirjoitti taannoin et-lehden lukijapalstalle ”Ei seksiä, kiitos!” -nimimerkki. Hän avasi kirjoituksellaan keskustelun ikääntyvien pariskuntien seksielämästä – ja erityisesti sen puuttumisesta.

Moni nainen vastasi kirjoitukseen ja kertoi halujensa iän myötä vähentyneen, vaikka kumppani saattoi olla vielä kovinkin halukas. Joidenkin mielestä jokainen saa lopettaa sänkypuuhat, kun siltä tuntuu ja että ainainen ”kimpussa olo” saa jo riittää. Toisten kirjoittajien mielestä taas seksiä ”kannattaa silloin tällöin harrastaa, vaikkei sitä haluaisikaan, jos se on toiselle tärkeää”.

Ikä ei suoraan näy haluissa

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula ei ylläty kirjeiden sisällöstä.

– Suunnilleen joka toinen nainen kokee seksuaalista haluttomuutta elämänsä aikana. Ikä ei silti tutkimusten valossa tarkoita suoranaisesti seksihalujen vähentymistä, Kontula sanoo.

Osmo Kontula on tutkinut usean vuosikymmenen ajan suomalaisten seksielämää. Hän on myös koonnut laajasti eri ikäisten suomalaisten seksuaalisuutta kartoittavaa Finsex-väestökyselyä.  Sen mukaan yli  60-vuotiaista parisuhteessa elävistä vain noin viidesosa ei ole ollut yhdynnässä viimeisen vuoden aikana. Aika moni siis myös harrastaa seksiä.

– Eikä se, ettei ole ollut yhdynnässä, tarkoita välttämättä seksuaalisuuden katoamista, Kontula lisää.

Hiipuvan halun jäljillä

Vaikka tutkimukset osoittavat, ettei suomalaisten seksi lopu eläkeikään, sen harrastaminen silti vähenee iän myötä. Ainakin, jos asiaa lasketaan yhdyntöjen määrässä. Vaikka ikä ei selitä halujen vähenemistä, sairaudet ja vaivat sentään vähän. Monet varttuneemmat sukupolvet ovat oppineet, että seksi on pikemminkin aviovelvollisuus kuin nautinnon ja itseilmaisun tapa.

– Luulen, että juuri nyt ikääntyvien seksuaalisuus on muuttumassa aktiivisemmaksi, kun ensimmäiset seksuaalisuuttaan nuoresta asti arvostaneet alkavat tulla eläkeikään. Vielä kymmenen vuotta sitten vaikkapa lesket ilmaisivat tutkimuskyselyissä olevansa tyytyväisiä osaansa, mutta nyt tilanne on muuttunut. Yhä useampi leski haluaa löytää uuden kumppanin ja myös kaipaa seksiä, Kontula kertoo. Hänestä kehityssuunta on erinomainen.

– On ihan kansanterveydellistä tutkimusnäyttöä, että seksuaalisesti aktiivisemmat ihmiset ovat terveempiä. Tämä tietysti osittain selittyy sillä, että terveillä on paremmat mahdollisuudet seksiin, mutta silti hyvällä ololla on taipumus kasaantua. Ainakaan tasapainoisesta seksielämästä ei ole minkäänlaista haittaa, Kontula summaa.

Saanko olla ilman?

Mutta palataan haluttomuuteen. Ei kai seksin lopettaminen voi sekään olla haitallista? Tähän kysymykseen Väestöliiton kliininen seksologi Tarja Santalahti törmää aina silloin tällöin vastaanotollaan.

– Aina kun puhutaan seksihalujen sammumisesta, pitää miettiä, mistä kaikesta siinä on kyse. Jos haluton elää parisuhteessa, niin hiipuuko seksittömästä suhteesta  myös läheisyys ja yhteinen kanssakäyminen, Santalahti pohtii.
Hän ei usko, että lähtökohtaisesti olisi olemassa seksuaalisesti haluttomia naisia. Eivätkä miehetkään ole pelkästään yhdyntäkeskeisiä. Silti hän on kohdannut vastaanotollaankin lukijakirjeissä pilkahdelleen asetelman, että mies on se joka ”vonkaa” ja nainen ei halua. Se on hänestä vähän surullinen tilanne, jossa ei ole voittajaa.

– On tietysti hirveän tärkeää pohtia, voiko parisuhteessa tehdä yksipuolisen päätöksen, että nyt ei enää seksiä, kiitos. Suhteessa molemmilla on oma vastuunsa miettiä asia loppuun. Itselle pitää selvittää, miksi haluaa lopettaa seksin, mikä merkitys sillä on ja haluaako sillä kenties säädellä jotakin.

Santalahti myöntää, että seksiongelmat liitossa eivät jää vain petiin, vaan suhteilla on myös suurempi vaara hajota. 

– Kaikilla meillä on kosketuksen kaipuu ja halua saada hyväksyntää. Sen verran primitiivisiä me olemme, että puhumme pitkälti kehomme välityksellä, Santalahti miettii.

Makuuhuoneen myötätuntoterapiaa

Mutta kuvitellaanpa tilanne, jossa seksittömään elämään päätynyt tulisi Tarja Santalahden vastaanotolle aviopuolisonsa kanssa. Siis pariskunta, jossa nainen ei halua ja mies painostaa. Miten Santalahti lähtisi tilannetta purkamaan?

– Ensin täytyy tietysti kartoittaa tilanne, onko kremppoja tai vakavampia sairauksia ja miten pariskunnalla muuten menee, Santalahti aloittaa. Hän on törmännyt pariskuntien kanssa usein ihan käytännön ongelmiin, että toinen vaikkapa nukkuu huonosti, kuorsaa tai rytmi on ihan eri.

– Jaksan aina ihmetellä, mikä ihmeen parisänkypakko meitä oikein vaivaa! Jos on vaikea nukkua toisen kanssa, niin eri sängyt vaan, ei se liitto siihen kuihdu. Ainahan voi tehdä piristäviä vierailuja toisen luokse.

Santalahti muistuttaa, että ikääntymisen myötä etenkin naisten kehonkuva kokee suuria muutoksia. Myös hormonaaliset muutokset voivat hyökätä nopeina ja rajuina, ja joskus vaihdevuosioireet saattavat olla jopa nöyryyttäviä. Silloin puolison suoma arvostus, hellyys ja huomio ovat tärkeässä roolissa. Silti Santalahden mielestä hyvä kumppani ei ole sellainen, joka ymmärtää ja alistuu loputtomiin, vaan sellainen, joka kannustaa toista ilmaisemaan tunteitaan.

– En kuitenkaan ymmärrä, miksi ihmisten pitäisi varta vasten etääntyä toisistaan. Meillä on velvollisuus tehdä tunteistamme tiliä niin itsellemme kuin toiselle. Pelkkä  ”seksi ällöttää minua” -päätös ei oikein riitä. Olenkin usein sanonut, että ihmisten pitäisi harjoittaa enemmän myötätuntoterapiaa. Seksittömyyteen voi löytyä todella isoja traumoja, joita pitää lähteä purkamaan, mutta myös torjutuksi tuleminen on suuri loukkaus. Siihen on hyvä joskus koettaa eläytyä, Santalahti neuvoo.

Muista huoltaa itseäsi

Lääketieteen tohtori, gynekologi Anneli Kivijärvi kohtaa työssään usein haluttomia naisia. Nykyään seksihalujen väheneminen ei hänestä tosin ole enää naisten yksinoikeus.

– Haluttomia miehiä on nykyisin paljon, ja he ovat usein stressaantuneita perheellisiä, joiden vapaa aika kuluu kuntosalilla ja netissä, ei sängyssä peuhaten, Kivijärvi kertoo.
 Naisilla erityisesti vaihdevuodet ovat edelleen ehkä suurin haaste seksihaluille.

– Jos vaihdevuosien muutoksia ei hoideta, naisesta tulee väistämättä haluton. Kuivilla limakalvoilla ja huonolla mielellä seksi ei maistu. Ja tietenkin myös ikääntyvästä miehestä tulee huolehtia. Mikään ei ole naiselle turhauttavampaa kuin mies, jolla olisi intoa mutta ei kykyä. Narunpätkällä biljardin pelaaminen on toivotonta, Kivijärvi huomauttaa.

Vierailija

Ei seksiä, kiitos!

Puoliso joka rakastaa ei lyö! Jos mies ei halua ja taida, ei välitä, eikö hänelläkin ole "velvollisuus" naisensa tyydyttää. Onko rakkaus tuolloin loppunut? On täyttä välinpitämättömyyttä sanoa ei jaksa ei huvita, ei nouse kun oli pitkä istunto. Nuo kaikki on itse tehtyjä esteitä, eikä naisen tarvitse niitä hyväksyä. Tuollainen mies saa mennä haluttomuutensa kanssa, sinne missä haluttaa.
Lue kommentti
Vierailija

Ei seksiä, kiitos!

Ihan hyvä kirjoitus ja erittäin tärkeästä asiasta...mutta mitäköhän terapeutti sitten tekisi kun varhaiskeski-ikäinen nainen on haluttomuuttaan torjunut ja loukannut miestään jo miltei vuosikymmenen ja ajanut toisen lähes masennuksen valtaan...? Muutosta ei ole luvattu eikä sitä ole tapahtunut ja alkaa omat kädetkin jo kyllästyttää... V
Lue kommentti

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

Yleisin maksakoe eli ALAT havaitsee maksasolujen vauriot. Lue, miten ALAT mitataan ja mitkä sen viirearvot ovat. Entä mitkä ovat maksatulehduksien yleisimmät syyt Suomessa?

Mak­sa­ko­keita käy­tetään muun muas­sa maksa­sai­rauksien seulon­nassa, nii­den vaka­vuuden ja en­nusteen arvioin­nissa ja hoito­vasteen seurannassa. Ylei­simmät maksa­kokeet ovat ALAT (ala­nii­nia­mi­not­rans­fe­raasi), AFOS (alka­linen fosfa­taasi), GT (glu­ta­myy­lit­rans­fe­raasi) ja bili­ru­biini. Täs­sä artikkelissa käsi­tellään ALAT-ar­voja.

ALAT mit­taa maksa­so­lujen vau­riota. Mak­san tilan­netta kannat­tai­si seu­loa ensi­si­jai­sesti ALAT:in ja AFOS:in yhdis­tel­mällä. ALAT ha­vaitsee maksasoluihin liit­tyviä sai­rauksia ja AFOS sa­pen toi­mintaan liit­tyviä sai­rauksia ja kas­vaimia.

Mi­tä ALAT ker­too?

ALAT on ensi­si­jainen maksa­so­lu­vaurion seulon­ta­tut­kimus. ALAT-ent­syymiä esiintyy eri­tyi­sesti maksa­so­luissa, mut­ta myös pie­nempiä pitoi­suuk­sina useissa muis­sa kudok­sissa, kuten li­haksissa, mu­nuaisissa, keuh­koissa ja sy­dämessä.

Vi­rusten ja lääkeai­neiden aiheut­tamien akuuttien hepa­tiittien (mak­sa­tu­leh­dusten) yhtey­dessä ALAT ko­hoaa usein noin kymmen­ker­tai­seksi ja jos­kus jo­pa 40-ker­tai­seksi. Kroo­ni­sessa hepa­tii­tissa ja maksa­kir­roo­sissa ALAT ker­too tau­din aktii­vi­suu­desta.

ALAT-arvon nou­suun ei ai­na tar­vita maksa­vau­riota. Sen voi ai­heuttaa myös sep­sis (ve­ren­myr­kytys), keuhkoin­farkti, jot­kut lihas­sai­raudet, sy­dämen vajaa­toi­minta tai mu­nuaisten vajaa­toi­minta.

Mi­ten ar­vot mi­tataan?

ALAT-ent­syymit vapau­tuvat mak­sasta veren­kiertoon ja sik­si nii­den aktii­vi­suutta voi­daan mi­tata veri­ko­keella. En­nen koet­ta ei tar­vitse paas­tota.

ALATin viitearvot ovat:

 • Lap­set (0–16 v) al­le 40U/l
 • Mie­het (yli 16v) al­le 50U/l
 • Nai­set (yli 16v) al­le 35U/l

Vii­tearvot voi­vat hie­man vaih­della eri labo­ra­to­rioissa, joten asia kan­nattaa var­mistaa omalta lääkä­riltä.

Mik­si mak­sa vau­rioituu tai tu­lehtuu?

Suo­messa taval­lisia syi­tä maksa-ar­vojen nou­suun ovat li­havuus ja alko­holi. Myös tietyt hepatiitti-virukset voivat aiheutta maksatulehduksen.

Alkoholi ja maksa

Osalla ihmi­sistä ALAT-arvot voi­vat nous­ta jat­kuvan ja run­saan alko­holin kulu­tuksen ta­kia. Lyhy­tai­kainen ja run­sas alko­holin ku­lutus ei ar­voja sen sijaan nos­ta.

Lihavuus ja maksa

Yleinen ei-alko­ho­li­pe­räisen maksa­sai­rauden syy on li­havuus, kos­ka liha­vuuteen liit­tyy usein maksa­so­lujen rasvoit­tu­mista. Maksa­so­lujen rasvoittuminen puo­lestaan joh­taa rasva­maksaan. Ar­vot piene­nevät pai­non pudo­tessa. Rasva­maksaan kan­nattaa suh­tautua vaka­vasti, sil­lä vuo­sien ku­luessa se voi joh­taa vaka­vampaan maksa­kir­roosiin.

Hepatiitit ja maksa

Virus­he­pa­tiitit voi­vat myös nos­taa ALAT-arvoa vaihte­le­vasti tau­din eri vai­heissa. Hepa­tiit­ti­vi­ruksia on yh­teensä vii­si ja ne kaik­ki ovat puh­taasti ih­misen vi­ruksia. Hepa­tiitti A- ja E-virus tart­tuvat suun kaut­ta ja paranevat itsestään eivätkä jää kroonisina elimistöön.

B-, C-, ja D-virus tarttuvat sen sijaan ve­ren väli­tyk­sellä ja jää­vät osalle tar­tunnan saa­neista mak­saan ja ve­reen. Ne aiheut­tavat täl­löin kroo­nisen maksa­tu­leh­duksen ja kasvat­tavat ris­kiä sai­rastua maksa­kir­roosiin ja maksa­syöpään. Virus­tu­lehdus voi ko­hottaa ar­voja jo­pa yli 1000 U/l ja ar­vot kohoavat usein en­nen mui­den oi­reiden, eli ihon ja sil­mien kellas­tu­minen, alka­mista.

Myös joi­denkin lääkeai­neiden tai luontais­tuot­teiden käyt­tö saat­taa ko­hottaa maksa-ar­voja. Li­säksi myrky­tys­tila voi joh­taa ar­vojen kohoa­miseen.

Läh­teet:Terveys­kir­jasto, HUS­LAb, Mu­nuais- ja maksa­liitto

Tarkas­tanut: Sei­ja Eske­linen, yleis­lää­ke­tieteen eri­kois­lää­käri

Lue lisää Laboratoriossa-sarjan artikkeleita:
Epäiletkö diabetesta? Näin sitä tutkitaan
Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi
Onko tämä sydäninfarkti? EKG kertoo 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Auttaako lihaskipuun sama troppi kuin pääkipuun? Onko särkylääkkeistä haittaa herkkävatsaiselle? Keräsimme kipulääkkeiden tärkeimmät yleisohjeet.

Asetyyli­salisyyli­happo

 • Aspirin
 • Disperin
 • ASA-Ratiopharm
 • Mihin? Tulehduskipuihin, flunssaan, särkyyn, kuumeeseen, kuukautis- ja nivel­-
  kipuihin sekä jännityspäänsärkyyn.
 • Huomioitavaa: Saattaa ärsyttää ruuansulatuskanavaa.

Ibuprofeeni

 • Burana
 • Ibusal
 • Ibumax
 • Ibutabs
 • Ibumetin
 • Ibuxin
 • Ibuprofen-Ratiopharm
 • Mihin? Erityisen hyvin flunssan oireisiin, mutta myös tulehdus- ja nivel­kipuihin ja
  jännityspäänsärkyyn.

Ketoprofeeni

 • Keto
 • Ketomex
 • Ketorin
 • Mihin? Flunssan oireisiin sekä tulehduskipuihin, kuukautis- ja nivelkipuihin,
  särkyyn ja jännityspäänsärkyyn.

Parasetamoli

 • Panadol
 • Pamol
 • Paracetamol
 • Paraceon
 • Paramax
 • Para-Tabs
 • Mihin? Erinomainen päänsärkyyn, johon ei liity niska–hartia-alueen lihasten jännitystä.
 • Huomioitavaa: Vatsaystävällinen. Kaikkiin kipuhin, joihin ei liity  tulehdusta. 

Geelimäiset kipulääkkeet iholle

 • Mobilat
 • Voltaren
 • Orudis
 • Piroxin
 • Eeze
 • Zon
 • Ketorin
 • Mihin? Paikallisiin lihas- ja nivelkipuihin.  Saattavat ärsyttää herkkää ihoa.
 • Huomioitavaa: Jatkuvaa käyttöä ei suositella.

Mitä kipu on?

 • Kipu on hermoston kautta välittyvä ja hermoston säätelemä ilmiö.
 • Nivelsairauksien sekä nyrjähdysten ja venähdysten yhteydessä niveleen tai lihak­seen voi kehittyä tulehdusreaktio, josta kipu syntyy. Ärsytyksen tai vamman yhteydessä ja tulehdus­reaktion aikana kudoksiin vapautuu kemiallisia aineita kuten prostaglandiineja, jotka saavat hermoston kuljettamaan kipuviestejä aivoihin.
 • Huomaamme elimistön vammat ja vauriot.
 • Suojaamme kehoa lisävaurioilta silloin, kun sattuu.
 • Ymmärrämme, että vamman tai tulehduksen hoito on tarpeen.
 • Kipu on tärkeä varoitusmerkki ja suoja.

4.6.2015 kello 16: Artikkelia on muokattu ja täsmennetty ibuprofeenin tietoja.

Vierailija

Ibuprofeenia vai parasetamolia – ethän ota väärää lääkettä kipuusi?

Veren ohennuslääkkeitä, kuten Marevan tai turvallisemman vaihtoehdon, Pradaxan käyttäjät eivät saa missään tapauksessa käyttää Ibuprofeiinia, kuten Burana, Ibusal ja vastaavat. Verenvuotoon menehtyminen on todella vakava uhka. Lääkärit ovat tämän tuotteiden käyttäjille kertoneetkin. Parasetamolia voi kuitenkin hyvin harkitusti käyttää. Kuka vastaa tämän artikkelin tiedoista. Vastuuta pitää nyt ottaa ja muuttaa artikkeli todenmukaiseksi ja turvalliseksi. Tri-MK
Lue kommentti

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

 • ko­honnut veren­paine
 • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
 • alko­holi ja huu­meet
 • tupa­kointi
 • yli­pai­no/li­havuus
 • ko­honnut veren­so­keri
 • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
 • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.