Jyväskylän Naisvoimistelijat ovat esimerkki aikuisten intohimoisesta suhtautumisesta liikkumiseen ryhmässä.

Vuosi sitten heinäkuussa jyväskyläläinen Tarja Rasimus-Järvinen, 54, katseli ympärilleen Helsingissä Esplanadin puistossa. Mieli täyttyi odotuksesta ja innostuksesta.

– Mahtavaa – ensi kesänä tähän aikaan keskusta vilisee ulkomaisia Gymnaestrada-vieraita. Jengi kulkee omien maidensa verkkareissa ja ihastelee yötöntä yötä, Tarja-Rasimus-Järvinen tuolloin ajatteli. Hän on Jyväskylän Naisvoimistelijoiden valmentaja.

Ideat hallinäytöksen koreografiaan olivat vasta nupullaan. Selvää kuitenkin oli, että omasta seurasta innostettaisiin mahdollisimman suuri joukko eri-ikäisiä ja -tasoisia voimistelijoita esiintymään ja osallistumaan.

– Gymnaestrada on voimistelijoiden kokoontumisajot, Get together -juttu, jossa voimme ihailla muiden taitoja ja esittää toisille omaa osaamistamme. Suomalainen naisvoimistelu on maailmalla arvostettua. Koko vartalossa tapahtuva keskustalähtöinen liike on ainutlaatuista, Tarja kuvailee.

Viiden päivän ajan Helsingissä on tuhansia ihmisiä, joita yhdistää rakkaus lajiin.

Gymnaestradan aikana on nähtävillä lajin koko kirjo akrobatiasta tanssilliseen voimisteluun. Illanvietoissa hurjimmat heittäytyvät pöydille tanssimaan, ja joskus juhlat jatkuvat pikkutunneille saakka. Aamulla kömmitään koulumajoituksen lattioilta uuteen päivään.

Korkeasaari ja Lintsi jo nähty? Kokeile näitä juttuja lasten kanssa Helsingissä

Vesipisaroista Myrskyyn

Maaliskuussa 2015 Kilpisen koululla Jyväskylässä on kymmeniä naisia harjoittelemassa JNV:n halliohjelman Myrsky-osuutta. Näin suurella joukolla ollaan koolla ensimmäistä kertaa.

Tarja Rasimus-Järvisen viisihenkisen koreografitiimin hioma ohjelma vaatii jokaiselta keskittymistä. Kukin ikäryhmä; noin 20–30-vuotiaat Aurorat, 30–50-vuotiaat Ajattaret ja 50+ -vuotiaat Sunset Leidit ovat harjoitelleet ohjelmaa omilla tahoillaan. Nyt palaset hitsataan yhteen.

Viime kesänä itäneet ideat ovat koreografiatiimin yhteistyön tuloksena kehkeytyneet vartin mittaiseksi, 120 voimistelijan Sateenkaari-näytökseksi.

Välillä valokeilassa loistaa koko joukko, välillä solistisesti osa voimistelijoista ikäryhmittäin. Nuorimmat neidot tulkitsevat vesipisaroita, teini-ikäiset kukkaketoa, nuoret naiset aurinkoa ja aikuiset tänään harjoiteltavaa Myrskyä.

Ihanat naiset näyttämöllä

Violetit huivit liehuvat ilmassa ja mustiin pukeutuneet naiset taipuvat pianomusiikin tahdissa.

– On ihanaa, miten aikuinen nainen saa ilon irti liikkeestä ja fiiliksestä, Tarja Rasimus-Järvinen hehkuttaa.

Liikkeissä on vielä haparointia. Valmentajat vaativat edistystä, sillä Myrsky on tarkoitus esittää JNV:n kevätnäytöksessä.

Joukon neljänneksi vanhin voimistelija, eläkkeellä oleva liikunnanopettaja Tuula Eloranta, 69, liikkuu varmoin askelin. Hikipisarat kihoavat otsalle, hymy on herkässä. Aikoinaan vuosia JNV:n puheenjohtajana toiminut konkari tietää, mitä odottaa kymmenenneltä Gymnaestradaltaan: upeita hallinäytöksiä ja liikunnan riemua.

– Olen nauttinut festivaaleilla ihmisistä, musiikin mukana liikkumisesta ja erilaisten näytösten seuraamisesta. Esiintyjien kirjo vaihtelee huippuosaajista tavallisiin harrastajiin.

Tytöt edellä, äiti perässä

Jumppakärpänen puraisi Tuula Elorantaa oppi­koulutyttönä Saarijärvellä. Vuosien varrella seuratoiminta on niellyt uskomattoman määrän työtunteja.

– Jotenkin tästä on ollut niin innostunut, että on halunnut tarjota samaa myös muille, Tuula Eloranta tuumaa.

– Tuulan kotona on pidetty kokouksia ja ommeltu pukuja pikkutunneille saakka, Tarja Rasimus-Järvinen kertoo.

Pirjo Mäki-Natunen, 53, tietää talkootyöstä lähes kaiken.

– Löysin voimistelun nyt aikuisten tyttärieni kautta. Mitä tytöt edellä, sitä äiti perässä. Kuljetin jokaista pienestä pitäen jumpassa ja kaikista kasvoi SM-tason joukkuevoimistelijoita, hän kertoo.

Harjoitukset Kilpisen koululla jatkuvat iltamyöhään. Toistojen myötä linjat ja suunnat asettuvat kohdalleen.

Näin jumppaat vartissa itsesi kuntoon – katso video

Laji opetti tehokkaaksi

Viikkoa myöhemmin Jyväskylän Monitoimi­talolla on säpinää. JNV:n kevätnäytöksessä esitys seuraa toistaan. Väliajalla Pirjo Mäki-Natunen ja voimistelevat tyttäret Laura, 24, Elli, 22, ja Elina, 20, vaihtavat sanasen ihmisiä kuhisevassa kahviossa. Trio on luultavasti ainoa sisarussarja, joka on menestynyt samassa joukkueessa joukkuevoimistelun maailmanmestaruuskisoissa.

– Elimme vuosia voimistelun ehdoilla. Päivässä oli monta lähtöä, ja huipulla rahanmeno oli hurjaa. Mieheni kanssa ymmärsimme, että sijoitus kannattaa. Nyt tyttöjen kilpa-ura on ohi, mutta kaikki harrastavat lajia edelleen jossain muodossa ja valmentavat. Elina on myös JNV:n hallituksessa, Pirjo Mäki-Natunen kertoo.

– Laji on opettanut ajankäyttöä. Olemme kasvaneet tehokkaiksi treenisalin ulkopuolellakin, Laura Natunen toteaa.

Väliajan jälkeen Myrskyn naiset astelevat estradille.

– Paremmin se sujui kuin harjoituksissa, joku huikkaa esityksen jälkeen.
Kuin 1000 palan palapeli

Tarja Rasimus-Järvinen on näytöspäivänä Helsingissä Voimisteluliiton kokouksessa, ja ilmassa on pientä jännitystä. Järjestelyissä on muuttuvia tekijöitä niin paljon. Ruokailujen, majoitusten, aikataulujen ja logistiikan on loksahdettava kohdilleen.

– Helsingissä  haluan vain istua messu­alueella ja nauttia tunnelmasta, Tarja huokaa.

Noin kuukautta myöhemmin, kesäkuisena sunnuntai-iltana Kilpisen koululla harjoittelee JNV:n Gymnaestradaan suuntaava joukko koko vahvuudessaan. 120 voimistelijan porukasta pienimmät ovat juuri koulunsa aloittaneita tyttöjä, vanhimmat 75-vuotiaita rouvia.

Viimeisenä mukaan on liittynyt Rasimus-Järvisen valmentama nuorten valiovoimistelijoiden joukko, joista osalla on takanaan melkoinen rutistus: kisakausi on vasta päättynyt. Lahjakkaat jumppaajat omaksuvat koreografiansa nopeasti. Rasimus-Järvisen tytär Tiia-Tuulia Järvinen, 23, ohjaa osaa joukosta.

– Olen ollut pienestä pitäen äitini valmennettavana ja nyt mukana myös Gymnaestradan koreografiatiimissä. Tämä on tavallista arkea meille. Ohjelma on muuttunut ja hioutunut matkan varrella. Odotan innolla hallinäytöstä.

Mieskin lähtee mukaan

Tuula Eloranta iloitsee, kun on onnistunut saamaan liput neljään iltanäytökseen.
Pientä huoltakin on: harjoituksista puuttuu naisia. Vaikka voimistelijat ovat sitoutuneita, elämässä sattuu kaikenlaista eikä päällekkäisyyksiltä voida välttyä.

– Onneksi harjoittelun tahti tiivistyy loppua kohden. Minäkin joudun olemaan muutaman kerran pois, kun olen reissussa, Tuula toteaa.

Harjoituksia ohjaava Laura Härkönen, 40, myöntää paniikin iskevän aina viimeisinä viikkoina. Heinäkuussa Helsingissä tullaan kuitenkin näkemään JNV:n Sateenkaari, joka vastaa koreografien mielikuvia. Luvassa on kaunista musiikkia ja väripintoja, taidokasta voimistelutekniikkaa ja eri-ikäisiä harrastajia.

Pirjo Mäki-Natunen kertoo, että myös hänen miehensä lähtee perheen naisten mukana voimistelutapahtumaan – talkoolaiseksi.

– Gymnaestrada on ehdottomasti kesän kohokohta, Pirjo sanoo painokkaasti.
Gymnaestrada

15. Kansainvälinen voimistelu­festivaali

  • Järjestetään Helsingissä 12.–18.7.2015.
  • Ensimmäinen oli 1953 ja sen jälkeen joka 4. vuosi.
  • Tapahtumaan odotetaan tulevan noin 21 000 osallistujaa yli 50 maasta.
  • Suomalaisia voimistelijoita on mukana 140:stä eri seurasta noin 4000.
  • Yleisölle on tarjolla päivittäin useita voimistelunäytöksiä.
  • Tapahtuman järjestävät  Suomen Voimisteluliitto, Helsingin kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä tuhannet vapaaehtoistyöntekijät. Tapahtumaa suojelee presidenttipari.

Lääkärin valitsemista helpottaisi kovasti, jos ei tehtäisi niin numeroa siitä erikoisalasta, uskoo lastenpsykiatri ja psykoterapeutti Janna Rantala.

Kun nyt on jo omalääkäriä ja vapaavalintaista hoitokuntaa ja tulevaisuudessa kuulemma joku sote, niin eikö laitettaisi samalla remonttiin tätä erikoislääkärijärjestelmäkin? Ainakin avohoidossa. Nykyisellään potilaan on mahdoton tietää kokeilematta, onko lääkäri sittenkään hänelle sopiva. Ja vääristä valinnoista aiheutuu usein molemminpuolista harmia, jopa valituksia.

Lää­kärin valitsemista helpottaisi kovasti, jos ei tehtäisi niin numeroa siitä erikoisalasta. Jaoteltaisiin sen sijaan kollegakunta käytösperusteisiksi erikoisryhmiksi, eräänlaisiksi palvelulupauksiksi. Näin uuden alun edessä riittäisi neljä perusryhmää, joihin kukin lääkäri voisi pyrkiä erikoistumaan.

"Vo.max.5min"-lääkärin luona viivytään keskimäärin 3,5 minuuttia. Hänellä on periaate: jos potilas ehtii istumaan, peli on menetetty. Auskultoida voi aivan hyvin toppatakin läpi, seisaaltaan, ennen kuin potilas on ehtinyt kättään ovenkahvasta irrottaa. Lähetteet ovat ytimekkäitä kuin Hotakaisen lause: P.k. hoitoon. Lääkärin ajat ovat aina täynnä, mutta ylimääräisiä saa tunkea joka väliin, kyllä tässä ehtii. Hoitotakuu pitää, kansa virtaa kuin ämpäreitä jaettaessa.

Esimerkiksi oma aviomieheni listautuisi oitis tälle kollegalle. Eihän hän mene lääkäriin jutustelemaan, vaan saamaan kyllä- tai ei-vastauksen. Onko mennyt keuhkoihin? Ei ole. Voiko men­nä töihin? Kyllä voi.

Itse valitsisin "Empa"-lääkärin. Hän jaksaisi kiinnostua empaattisesti pikkuvarpaan kynnen poikkeamasta, joka juolahti mieleeni kun 20 minuutin vastaano­tosta on käytetty rutiinireseptin uusintaan 2 minuuttia ja kuulumisten vaihtamiseen 22 minuuttia. Yhdessä sitten arvuuttelisimme huolekkaasti kynnen ulkomuotoa ja muistelisimme Aunetädillänikin olleen vasaravarpaat, mutta ei kai tämä nyt sitä kuitenkaan.

Näitä kahta palvelulupausryhmää yhdistää vuorovaikutusmalli, jossa potilas menee lääkäriin kuulemaan mistä mahtaa olla kyse. Se ei tietenkään sovi potilaille, jotka ovat selvittäneet asian jo itse. He varaavat vastaanottoaikansa, jotta lääkäriä voidaan ystävällisesti informoida tarvittavista tutkimuksista ja hoitotoimenpiteistä.

"Toki"-vastaanottoa pyörittävä ilahtuu potilaan omaaloitteisuudesta. Jos potilas kerran pyytää, niin mikä ettei. Onhan palvelutapahtuma aina sujuvampi, kun asiakas on lukenut menun etukäteen vaikkapa netistä, ja tietää jo kynnyksellä mitä tilaa. Halpa on se mielenrauha, jonka voi labrapaketin hinnalla palauttaa. Ja jos koiraa kerran ahdistaa omistajan varpaankynnen muutos, niin toki laitamme hauvalle rec Diapam 10 mg, no. C, 1x3 tarv.

Sen sijaan "Inttä"-erikoisalan valinneen lääkärin verenpaine nousee, kun potilas esittelee Google-hakunsa ja JAMA-artikkelikopionsa. Palvelulupaus on selkeä: ei ja inttämisenkin jälkeen ei. Antibioottia ei hevillä tipu, enkä mittaa ihan vain tiedonjanosi vuoksi edes hemoglobiiniasi. Varpaankynnen muutos ei ole indikaatio kokovartalon TT:lle, vaikka naapurilla onkin syöpä. Ja ei, minua ei kiinnosta Mitä halvattua -lehden näkemys lääkärikunnan salaliitosta.

Lääkärit suorastaan jonottaisivat tähän käytösperusteiseen erikoisryhmään! Työnantaja rakastaisi tätä kulut kurissa pitävää kuntakollegaa! Vastaanotolla tosin saattaisi olla hiljaista. Vaan jäisipä sitä enemmän aikaa inttää.

Kirjoittaja LL Janna Rantala on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja tietokirjailija, joka myös kouluttaa lastenpsykiatriaan ja vanhemmuuteen liittyvistä aiheista.

Onko illallis- tai kahvipöytään tulossa vieras, jolle viljat eivät sovi? Pidä tarkasti silmällä pakkausselosteita. Yliherkkyydestä, allergiasta tai keliakiasta kärsivälle monet tutut elintarvikkeet ovat vaaranpaikkoja.

Gluteenittomat tuotteet eivät aina sovellu vilja-allergikolle. Siinä missä keliaakikko voi yleensä huoletta syödä vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita, saattaa yliherkkyyksiä omaava saada niistä voimakkaita oireita. Allergisia reaktioita aiheuttavat ainesosat eivät ole kiveen kirjoitettuja. Jos mahdollista, tiedustele ennakkoon, sopiiko tietty tuote tai raaka-aine kylään saapuvalle ruokarajoitteiselle.

 

1. Pakasteranskalaiset ja –lohkoperunat

Kylmäaltaasta löytyvien perunatuotteiden ainesosalistaus kannattaa syynätä tarkkaan. Osa pakasteranskalaisista ja –lohkoperunoista sisältää vehnää. Jos valmistat ensin paneroituja ja sitten viljattomia tuotteita, muista huolehtia ruuanlaittovälineiden puhtaudesta. Jopa pienet vehnämäärät voivat aiheuttaa yliherkälle tukalan olotilan.

2. Sipsit

Perunalastut eivät tavallisesti sisällä gluteenia tai viljoja. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin tuubiin pakatut, vehnää sisältävät Pringlesit. Jos sipsihyllyn valikoima epäilyttää, valitse tarjottavaksi maissilastuja, popcornia tai maustamattomia pähkinöitä.

3. Hillot

Osa kaupan hilloista sisältää vilja-allergikolle sopimatonta glukoosi-fruktoosisiirappia. Kyseisen ainesosan valmistuksessa käytetään vehnää. Glukoosi-fruktoosisiirappi sopii kuitenkin keliaakikolle, sillä sen sisältämä gluteeni poistuu valmistusvaiheessa.

4. Nonparellit

Iloisen väriset kakkukoristeet sisältävät vehnätärkkelystä, joka ei sovi vilja-allergikolle tai yliherkälle. Strösselit ovat nonparelleja turvallisempi valinta. Tarkista kuitenkin ainesosaluettelo.

5. Jäätelö

Tavalliset tuuttijäätelöt ovat vehnävohveliensa takia luonnollisesti pannassa niin keliaakikoilta, vilja-allergikoilta kuin yliherkkyyksistä kärsiviltä. Siinä missä keliaakikko voi syödä useimpia tavallisia puikko- ja pakettijäätelöitä, löytyy viileistä herkuista yliherkille ja allergisille sopimatonta vehnäperäistä glukoosisiirappia, fruktoosisiirappia, vehnätärkkelystä, dekstroosia tai maltodekstriiniä. Jäätelöistä turvallisia valintoja ovat esimerkiksi tietyt Pappagallo ja Ben & Jerry’s –merkkien maut. Luontaisesti valmistetut, kotimaiset Jymy-jäätelöt ovat myös viljavapaita tuotteita.

6. Soijakastike

Itämaisten ruokien maustamiseen käytetty soijakastike sisältää tavallisesti vehnää. Markkinoilla on kuitenkin gluteenittomia vaihtoehtoja keliaakikoille. Allergikoille ja yliherkille sopivat luontaisesti viljattomat soijakastikkeet. Tällainen on muun muassa monista vähittäiskaupoistakin löytyvä, pelkästään soijapohjainen Soy King – kastike.

7. Ketsupit, majoneesit, sinapit

Ketsupit, majoneesit ja sinapit saattavat sisältää vehnää, tavallisesti glukoosi-fruktoosisiirapin muodossa. Felixin ja Heinzin maustamattomat ketsupit ja majoneesit ovat turvallisia valintoja ruokarajoitteisille. Myös Auran sinapit ovat viljattomia ja soveltuvat täten sekä keliaakikoille, allergikoille että yliherkille.

8. Karkit

Makeisostoksilla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tuoteselosteisiin. Lähes kaikissa makeisissa on glukoosi-, fruktoosi, tärkkelys- tai glukoosi-fruktoosisiirappia, joka tekee niistä allergisille ja yliherkille sopimattomia. Mikäli löydät makeisia, joiden glukoosisiirappi on maissipohjaista, osta karkit mieluummin valmiissa pussissa, kuin irtokarkkihyllystä. Koska kauhoilla poimitaan namuja jokaisesta laarista, on niissä jäämiä allergisoivista ainesosista. Perinteisessä lakritsassa on aina vehnää, mutta markkinoilla on myös gluteenittomia, keliaakikoille sopivia vaihtoehtoja. Täysin viljatonta ruokavaliota noudattavalle varma makeisvalinta on esimerkiksi Fazerin Wiener Nougat.

Viljoja löytyy myös muista yllättävistä tuotteista. Erityisen yliherkät voivat saada oireita myös näistä:

9. Kosmetiikka

Meikit ja hiustenhoitotuotteet saattavat sisältää hydrolysoitua vehnäproteiinia, HVP:tä. Pehmeän rakenteensa, vaahtoavuutensa ja kosteuttavuutensa takia se on suosittu kosmetiikkateollisuuden raaka-aine. HVP voi aiheuttaa yliherkälle turvotusta, kutinaa ja paukamia, pahimmillaan jopa anafylaktisen shokin.

10. Kahviautomaatit

Työpaikan kahviautomaatin hyödyntäminen voi olla viljayliherkälle petollinen valinta. Esimerkiksi tietyt Selectan automaattien erikoiskahvit sisältävät glukoosisiirappia ja maltodekstriiniä. Allergisen kannattaa myös aina varmistaa, annosteleeko kone kaikki juomat samoja putkia pitkin.

Mistä tuotteesta tai elintarvikkeesta sinä olet löytänyt piilovehnää? Kerro se meille kommenteissa!

Gluteeniton vehnäleipä

Oho – viljaa on vaikka missä! Katso lista

Vehnätärkkelys ei ole ainakaan täysin varmasti gluteeniton, jos ainesosaluettelossa ei erikseen lue "gluteeniton vehnätärkkelys". Herkkiä keliaakikkoja ja ihokeliaakikkoja suositellaan välttämään myös ohramallasuutetta, joka on juuri siinä rajapinnalla sen suhteen, onko se gluteeniton vai ei. Se on siis vähägluteeninen ja siksi sitä kannattaa välttää, ellei keliaakikko itse tiedä voivansa ilman oireita sitä syödä. Ohramallasuutetta löytyy monesta tuotteesta, karkeista valmiskastikkeisiin. Yksi...
Lue kommentti

Tuo­reen ky­selyn mu­kaan va­jaa puo­let lääkä­reistä on jos­kus lievit­tänyt po­tilaan kärsi­mystä tie­täen, et­tä se ly­hentää po­tilaan elämää.

Tuo­reen Lää­käri ja kuoli­napu -ky­selyn mu­kaan 40 prosenttia lääkä­reistä ker­too jos­kus lievit­tä­neensä po­tilaan kärsimystä tietoi­sena sii­tä, et­tä se ­ly­hentää po­tilaan elämää. Heis­tä 87 prosenttia ko­kee toimi­neensa ai­na oi­kein.

Noin joka viides vastan­neista lääkäreistä on si­tä miel­tä, et­tä lää­käri tu­lee ai­na asettaa juri­diseen vas­tuuseen, jos hän te­kee kärsi­myksen lievit­tä­mi­seksi toimenpiteen, jo­ka ly­hentää po­tilaan elämää.

Joka kolmas avustaisi kärsivää potilasta itsemurhassa

Kol­mannes vastaa­jista on si­tä miel­tä, et­tä lää­käriä tu­lisi rangaista, jos hän avustaa poti­lasta päät­tämään elä­mänsä. Yh­tä mo­ni olisi kuitenkin it­se val­mis avus­tamaan vai­keista oi­reista kär­sivää poti­lasta te­kemään itse­murhan, jos lainsää­däntö sen sal­lisi.

Kaksi kolmesta ky­selyyn vastan­neesta lääkä­ristä on jou­tunut seu­raamaan oman lähei­sensä vai­keaa sai­rautta tai kärsi­mystä. Oma­koh­taiset koke­mukset lähi­pii­ristä ovat saat­taneet vah­vistaa tai muut­taa aiem­pia käsi­tyksiä kuolinavusta.

Noin jo­ka toi­nen vas­taaja il­moittaa kohtaa­vansa kuo­levia tai vai­keista oi­reista kär­siviä poti­laita työs­sään täl­lä hetkellä.

Suhtautuminen eutanasiaan aiempaa myönteisempää

Kuoli­na­vulle ei ole vakiin­tu­nutta määri­telmää. Täs­sä kyse­lyssä ter­millä vii­tattiin tilan­teisiin, jois­sa lää­käri lie­vittää potilaan kärsi­mystä lä­hellä kuo­lemaa tietoi­sena sii­tä, et­tä se voi ly­hentää po­tilaan elämää. Kuoli­napua voi ol­la hoito­toimen­piteen teke­minen, hoi­dosta pidät­täy­ty­minen tai po­tilaan neuvo­minen ja vä­lineen anta­minen elämän päättämistä var­ten.

Ky­selyn toteu­tettiin syys­kuussa Lääkä­ri­liiton, Duode­cimin ja Hy­vä kuo­lema -yhteis­vas­tuu­hankeen yhteis­työnä. Sii­hen vas­tasi 3 100 työi­käistä lää­käriä. Noin kolmanneksella vastanneista oli 10 vuo­den ko­kemus kuo­levien tai vai­keista oi­reista kär­sivien poti­laiden hoi­dosta. Vain yhdeksällä prosentilla ei ol­lut lain­kaan koke­musta kuo­levien hoi­dosta.

Euta­nasia ra­jattiin ky­selyn ulko­puo­lelle, kos­ka Lääkä­ri­liitto ja Hel­singin ylio­pisto seu­raavat euta­nasiaa kos­kevia mielipi­teitä toi­sella tutki­mus­sar­jalla. Lää­kärien suhtau­tu­minen euta­nasiaan on muut­tunut aiem­paa myönteisemmäksi.

Näin lääkärit kommentoivat kuolinapua

"Ky­symys on eetti­sesti vai­kein mi­tä lääkä­rille voi tul­la eteen."

"Tär­keintä elämän lo­pun ol­lessa lä­hellä on elämän laa­tu, ei pi­tuus."

"Itse­mur­hassa avus­ta­minen so­tii vas­taan käsi­tys­täni lää­kärin etii­kasta ja roo­lista."

"Kär­si­mystä pi­tää ai­na hel­pottaa, mut­ta mis­sä me­nee se häi­lyvä ra­ja, et­tä toimen­pide voi­kin jou­duttaa kuo­lemaa?"

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Erikoislääkäri Sa­ri Hannu­kainen toi­voo saa­vansa työsken­nellä eri ikäisten ih­misten ympä­röi­mänä. Hänen mielestään työinnokkaita senioreita pitäisi auttaa jatkamaan töissä.

Työ asettaa ih­misiä hy­vin eriar­voiseen asemaan jo sii­täkin lähtö­koh­dasta, et­tä toi­silla si­tä on lii­kaa ja toi­silla si­tä ei ole. Työn kuormit­tavuus koe­taan eri ta­voin ja työs­tä luopu­minen ja eläk­keelle siirty­minen on usein odo­tettua, mut­ta se voi ol­la myös kiro­sana.

Työ an­taa si­sältöä elämään ja pi­tää kiin­ni ar­jessa. En ole vakuut­tunut sii­tä, et­tä jo­kaisen tu­lisi jää­dä eläk­keelle eläkeiän täyt­tyessä. Mik­si täy­sin työssään pär­jääviä, suunnat­toman tieto­taidon omaavia senio­reja pi­täisi heit­tää pois työelä­mästä, mi­käli he ha­luavat ja kyke­nevät jat­kamaan sii­nä? Heitämmekö heidän mukanaan hukkaan suunnat­toman tieto­määrän ja koke­muksen?

Lue lisää: Suomalaiset seniorit töissä EU-keskiarvoa pidempään

Työtaakka kevyemmäksi työnajolla

Yksit­täisen työte­kijän fyy­sinen ja psyyk­kinen kun­to tulisi ottaa huomioon entistä paremmin. Oli­siko vanhemman työntekijän työkuvaa mahdol­lista muut­taa vä­hemmän kuormit­ta­vaksi? Se voisi onnistua työ­määrää vähen­tä­mällä tai jaka­malla si­tä nuo­remman työnte­kijän kans­sa.

Työs­tä puhut­taessa paino­tetaan usein sen tehok­kuutta. Yksit­täisen ih­misen koh­dalla tär­kein asia on kui­tenkin työs­sä viihty­minen ja arvos­tuksen saaminen työn­sä kaut­ta, olipa ky­se sit­ten Nobel-tut­ki­jasta tai kotiäi­distä. Meil­lä kai­killa on oma tär­keä paik­kamme yhteis­kun­nassa. Työs­sään viih­tyvä ja moti­voi­tunut työte­kijä on kul­lan ar­voinen ko­ko työyhtei­sölleen. 

Olen seu­rannut lä­hellä elä­keikää olevan, se­kä eläk­keellä olevan hen­kilön innos­tavaa työl­leen antau­tu­mista. Ihmetellen ihailen heidän ute­liai­suuttaan ja roh­keuttaan vie­dä lä­pi muu­toksia omassa työs­sään. Toisaalta tie­dän myös nii­tä, jot­ka naut­tivat elä­ke­päi­vistään lapsen­lap­si­kat­raastaan huo­lehtien.

Lue lisää: Pertti Tamminen, 69, tekee kolmekymppisen työpäivän

Ikä ei voi olla ainoa eläkekriteeri

Hyvä elämänlaatu merkitsee sitä, että on mahdol­lisuus teh­dä valin­toja. Eläk­keelle siirty­minen voi ol­la uu­si mahdol­lisuus to­teuttaa haa­veita, teh­dä muu­toksia elä­mässä ja pääs­tä eroon rasit­ta­vasta ja pit­kään jatku­neesta työn kuormi­tuk­sesta.

Ikä ei voi kui­tenkaan ol­la auto­maat­ti­sesti ai­noa kri­teeri eläk­keel­le­siir­ty­miseen, jos työnte­kijä haluai­si jat­kaa työu­raansa, ja hä­nen tervey­tensä ja työtilanne niin sal­lii.

Ai­koinaan nuo­rena lääkä­rinä olen saa­nut opas­tusta taita­vilta ja kärsi­väl­li­siltä kolle­goilta ja op­pinut heil­tä pal­jon – etenkin sel­laista, mi­tä ei kir­jojen sivuilta ky­kene omak­sumaan. Van­hemmat kol­legat ovat ol­leet mi­nun työ­ni rik­kaus. Nä­kisin tule­vai­suu­teni mielel­läni eri-ikäisten ammat­ti­laisten ympäröi­mänä.

Kirjoit­taja Sari Hannukainen on yksi­tyis­sai­raa­lassa työsken­te­levä anes­te­sio­logian ja teho­hoidon eri­kois­lää­käri.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.