Vaikka Eero syö makeaa päivittäin, hän pysyy silti hyvässä kunnossa. Syy siihen löytyy kotoa eli 5-vuotias tytär ja kaksi koiraa, joiden kanssa Eero viettää vapaa-aikansa. Hän myös käy kuntosalilla.

Kondiittorimestari Eero Paulamäen työ kuulostaa sokerikuorrutteiselta unelmalta, varsinkin jos pitää makeista herkuista.

Tällä hetkellä 31-vuotias Eero Paulamäki työskentelee Karl Fazer Caféssa Helsingin keskustassa. Hän on mies, joka suunnittelee sekä valmistaa rakenteita ja makuja. Leivoksia ja suklaaherkkuja.

Tuotteiden kehityksen ja valmistuksen lisäksi mestari kiertää maailmalla tarkkailemassa uusia suklaa- ja konditoriatuulia.
Ennen uraansa Fazerilla Eero kiersi työkseen ”puolen Helsingin konditoriat”.  Takana on tuhansia kakkuja, jälkiruokia ja suklaaveistoksia.

Eikö makean syöminen jo ala tökkiä, suklaamestari Eero Paulamäki?

– En ole turtunut makeuteen. Voi olla outoa, mutta vedän joskus irtokarkkejakin vielä kotona, vaikka syön – tai oikeastaan maistelen – makeita herkkuja joka päivä töissä, Eero naurahtaa.

– Viikonloppuisin tai lomalla karkin kulutukseni nousee räjähdysmäisesti. Ei tarvita kuin pitkä viikonloppu, niin jo seuraavana päivänä on pakko ostaa irtokarkkipussi.

Lue myös: Eero vinkkaa, mitkä ovat todellisen herkuttelijan lomakohteet

"Litsareita suklaasta"

Työ-Eeron suosikkiraaka-aine on suklaa. Sitä hän on käsitellyt melkein puolikkaan elämänsä ajan. Ensimmäinen suklaaveistos valmistui 16-vuotiaana, kun hän muotoili samppanjapullon tummasta suklaasta. Pian sen jälkeen hän alkoi opiskella alaa tosissaan ja on osallistunut useisiin konditoriakilpailuihin.

Menestystä on tullut paljon; muun muassa viime vuonna Eero sijoittui toiseksi World Chocolate Masters -kilpailun Pohjoismaiden karsinnoissa.

"Kukaan ei tunne suklaata täysin eikä kukaan osaa käsitellä sitä absoluuttisesti."

Jokainen, joka on joskus edes sulattanut suklaata, tietää, että se ei ole kaikkein helpoin leipojan raaka-aine. Se on herkkä aine, jonka työstäminen vaatii kärsivällisyyttä. Eeron mukaan suklaa on kiehtova, mutta erittäin ailahteleva ”työkaveri”.

– Kukaan ei tunne suklaata täysin eikä kukaan osaa käsitellä sitä absoluuttisesti. Suklaa saattaa antaa minulle pikkulitsarit ja herättää vaikka kesken tiukan kilpailun: ”Minä johdan tätä peliä, etkä sinä”. Olen käsitellyt kuitenkin niin paljon suklaata, että pärjään sen oikuttelevan luonteen kanssa. 

"Traumoja lapsuuden karkkipäivästä?"

Varhaisin suklaamuisto Eerolla on koulunkäynnin alkuvuosilta. Hän oli silloin 8-vuotias, joka suri kotoa pois lähtevän isänsä perään.

– Olin ihan rikki, kun isä lähti ”sotaan”, kuten silloin ajattelin YK-joukoista. Kun isä palasi Libanonista, toi hän aina mukanaan jättisuklaalevyn. Niitä hetkiä muistelen vieläkin ilolla ja herkällä mielellä.

Muuten Eeron lapsuudenkodissa karkkeja tai muita herkkuja ei paljolti näkynyt. Varhaisteinivuosien viikkorahalla hän osti sipsipussin perjantain karkkipäivänä – ja sen hän jakoi vieläpä ystävän kesken. Makea ei ollut mielessä vielä silloin niin paljon kuin se on nyt.

– Irtokarkkien ja muun makean kulutus on tullut kuvioihin mukaan selvästi nyt vanhemmalla iällä. Uskon aikuisten oikeasti, että olen sokerista fyysisesti riippuvainen. Ei minulle tule mitään vieroitusoireita tyyliin että kädet tärisevät tai muuta, mutta hakeudun aina jostain kumman syystä karkkien luo ja päädyn ostamaan niitä. Varmaan se on jotain lapsuuden traumoja, kun meillä oli kotona niin tiukat karkkipäivät, Eero naurahtaa.

"Vaimoni ei arvosta mitään makeaa."

Eerolla ja hänen vaimollaan on 5-vuotias tytär, joka myös ymmärtää jo hieman makean päälle.  Tytön suosikkiherkku on Geisha-patukka, hän sanoo.

– Eikä tämä ole työpaikkani maksama mainos, Eero vakuuttaa.

Hän nostaa Geishan myös yhdeksi omaksi suosikkisuklaakseen. Nyt oman lapsen kanssa siitä on tullut entistä tärkeämpi herkku.

– Meillä on sanaton sopimus, että kerran viikossa kauppareissulla ostamme patukan – äidiltä salaa – ja syömme sen puoliksi kotimatkalla.

Entä mitkä herkut kuuluvat Eeron ja hänen puolisonsa yhteisiin nautintohetkiin?

– Pyydän vaimoani silloin tällöin maistelemaan kehittelemiäni uutuuksia. Mutta hurmaamaan en ole päässyt vaimoani millään herkuilla, sillä hän ei arvosta mitään makeaa.

Muita naisia suklaamestari aikoo ”hurmata” parin viikon sisällä oikein urakalla. Eero työstää parhaillaan uutta Naisten päivän leivosta, jonka lanseeraus on 8. maaliskuuta vietettävän merkkipäivvän tienoilla.  Suunnitteluvihkon sivut ovat täynnä värikkäitä kuvia ja ainesosia, jotka ovat osin vielä salaisuus.

– Naistenpäivän leivoksessani on ainakin mansikkaa, raparperia, valkosuklaata ja pistaasia. Tämä leivos käynnistää kevätsesongin: Siihen tulee hämmentäviäkin geometrisia muotoja sekä paljon väriä, paljastaa Eero Fazerin uutuusleivoksesta.

Tarkkaa työtä valkosuklaan parissa.
Tarkkaa työtä valkosuklaan parissa.

"Miksi ei ole prinssikakkua?"

Väridiggari. Sellaiseksikin Eero itseään kutsuu. Hän kertoo pitävänsä todella paljon piirtämisestä ja värien kanssa askartelemisesta. Miehen Instagram-kuvatilillä näkee välillä veikeitä piirustuksia, kun hän suunnittelee uusia tuotteita.

Henkilökohtaista makuaan Eero kuvailee puolestaan perinteiseksi. ”Old school” -herkut ovat iskeneet parhaiten, hän mainitsee – vaikka vielä lapsuudessa hän ihmetteli isoveljensä kakkuinnostusta.

– Atte-veljellä oli omituinen fiksaatio prinsessakakkuun. Kummastelin pitkään, miksi hän himoitsee prinsessakakkua, joka on vielä vihreä. Ei vihreä ole prinsessojen väri. Miksi se ei ole prinssikakku?

– Valitsen mieluummin perinteisen, hyvän tuotteen kuin jonkun monen maun mix-härpätyksen, joka on kuuminta hottia. Ne ovat yleensä tekemällä tehtyjä. Aidot maut ovat mieleeni. Kesällä nautin yli kaiken suomalaisista mansikoista ja käytän niitä raaka-aineena.  Ne ovat neljä kertaa parempia kuin Italian metsämansikat.

"Aidot maut ovat mieleeni.
Kesällä nautin yli kaiken suomalaisista mansikoista."

Kun Eerolta kysyy hänen makeimmasta elämyksestään, vastauksia tulee monta ja nopeasti.

Mansikoiden lisäksi Eeron vakioherkuksi on muodostunut muun muassa konditoria-leipomo Laurellin mansikkakakku – joka on tehty yhdestä munasta. Tämä pieni herkku lähtee mukaan yleensä kerran vuodessa, juhannuksen aikaan tutusta hämeenlinnalaisesta konditoriasta, jossa Eero on itsekin työskennellyt aikoinaan.

Ulkomailla koetuista herkkuhetkistä yksi on ollut Eerolle ylitse muiden. Siihenkin liittyy klassikkoherkku – hieman yllättävä sellainen, kun ottaa huomioon pikku-Eeron ihmettelyt veljensä makumieltymyksistä.

– Vuonna 2002 olin koulussa ja hetken aikaa Ruotsissa vaihto-oppilaana. Söin ensimmäistä kertaa siellä klassista prinsessakakkua ja olihan se kokemus: Päällä oli oikeaa marsipaania, jonka sokeri-mantelisuhde on 50–50. Suomessa kun yleensä käytetään marsipaaniversiota, jossa on vain kolmasosa mantelia, selittää Eero ja jatkaa:

– Prinsessakakun oli tehnyt kuninkaallinen hovihankkija ja sen kyllä huomasi. Kakku oli jäätävän hyvää, niin aidon makuista – vihreästä väristä huolimatta.

Eero Paulamäki x 6

 1. Ikä: 31 vuotta.

 2. Asuinpaikka: Vantaa

 3. Ammatti: Karl Fazer Cafén kondiittorimestari.

 4. Edellisiä työpaikkoja: Konditoria Laurell, ravintola La Société du Cochon, Stadin Ammattiopisto ja suklaakauppa Chjoko.

 5. Perhe: Vaimo, tytär ja kaksi koiraa.

 6. Harrastuksia: Piirtäminen, sisustaminen, kuntosali, konditorioiden kiertäminen.

Eeron Instagram-kuvat löydät osoitteesta: instagram.com/eeropaulamaki

Tummaa suklaata ja mustaherukkaa

Millainen olisi hyvä eläkeläisleivos, Eero Paulamäki?

ET-lehti kysyi kondiittorimestari Eero Paulamäeltä, josko hän voisi visioida myös eläkeläisleivoksen. Sen herkun, jota tarjottaisiin eläkkeellejäämisen kunniaksi.
Vastaus löytyi nopeasti:

”Varttuneempaan makuun tekisin voimakkaiden makujen leivoksen. Sillä makuaistimme turtuu mitä pidempään on syöty sitä turruttavia, mausteisia ruokia. Samoin nautintoaineet, kuten tupakka ja alkoholi, sekä ikä vaikuttavat makuaistiimme.

Ensimmäiseksi tulee mieleen, että eläkeläisleivokseen kuuluvat tietenkin laadukkaat perusraaka-aineet: kerma, voi ja sokeri. Siihen tulisi myös mahdollisimman paljon aitoja makuja: tummaa suklaata, mustaherukkaa ja vihreää teetä.

Mustaherukassa on paljon c-vitamiinia ja terveydelle hyödyllisiä ainesosia, kuten vihreässä teessäkin. Lisäksi ne tuovat uusia makuja suklaaseen.

Kaakaopavut ovat erittäin ravintorikkaita ja tummassa suklaassa on aina enemmän kaakaota kuin vaaleammassa suklaassa. Kuulemma parista tummasuklaakonvehdista saa jo hyvän määrän flavanoleja.”

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

Yleisin maksakoe eli ALAT havaitsee maksasolujen vauriot. Lue, miten ALAT mitataan ja mitkä sen viirearvot ovat. Entä mitkä ovat maksatulehduksien yleisimmät syyt Suomessa?

Mak­sa­ko­keita käy­tetään muun muas­sa maksa­sai­rauksien seulon­nassa, nii­den vaka­vuuden ja en­nusteen arvioin­nissa ja hoito­vasteen seurannassa. Ylei­simmät maksa­kokeet ovat ALAT (ala­nii­nia­mi­not­rans­fe­raasi), AFOS (alka­linen fosfa­taasi), GT (glu­ta­myy­lit­rans­fe­raasi) ja bili­ru­biini. Täs­sä artikkelissa käsi­tellään ALAT-ar­voja.

ALAT mit­taa maksa­so­lujen vau­riota. Mak­san tilan­netta kannat­tai­si seu­loa ensi­si­jai­sesti ALAT:in ja AFOS:in yhdis­tel­mällä. ALAT ha­vaitsee maksasoluihin liit­tyviä sai­rauksia ja AFOS sa­pen toi­mintaan liit­tyviä sai­rauksia ja kas­vaimia.

Mi­tä ALAT ker­too?

ALAT on ensi­si­jainen maksa­so­lu­vaurion seulon­ta­tut­kimus. ALAT-ent­syymiä esiintyy eri­tyi­sesti maksa­so­luissa, mut­ta myös pie­nempiä pitoi­suuk­sina useissa muis­sa kudok­sissa, kuten li­haksissa, mu­nuaisissa, keuh­koissa ja sy­dämessä.

Vi­rusten ja lääkeai­neiden aiheut­tamien akuuttien hepa­tiittien (mak­sa­tu­leh­dusten) yhtey­dessä ALAT ko­hoaa usein noin kymmen­ker­tai­seksi ja jos­kus jo­pa 40-ker­tai­seksi. Kroo­ni­sessa hepa­tii­tissa ja maksa­kir­roo­sissa ALAT ker­too tau­din aktii­vi­suu­desta.

ALAT-arvon nou­suun ei ai­na tar­vita maksa­vau­riota. Sen voi ai­heuttaa myös sep­sis (ve­ren­myr­kytys), keuhkoin­farkti, jot­kut lihas­sai­raudet, sy­dämen vajaa­toi­minta tai mu­nuaisten vajaa­toi­minta.

Mi­ten ar­vot mi­tataan?

ALAT-ent­syymit vapau­tuvat mak­sasta veren­kiertoon ja sik­si nii­den aktii­vi­suutta voi­daan mi­tata veri­ko­keella. En­nen koet­ta ei tar­vitse paas­tota.

ALATin viitearvot ovat:

 • Lap­set (0–16 v) al­le 40U/l
 • Mie­het (yli 16v) al­le 50U/l
 • Nai­set (yli 16v) al­le 35U/l

Vii­tearvot voi­vat hie­man vaih­della eri labo­ra­to­rioissa, joten asia kan­nattaa var­mistaa omalta lääkä­riltä.

Mik­si mak­sa vau­rioituu tai tu­lehtuu?

Suo­messa taval­lisia syi­tä maksa-ar­vojen nou­suun ovat li­havuus ja alko­holi. Myös tietyt hepatiitti-virukset voivat aiheutta maksatulehduksen.

Alkoholi ja maksa

Osalla ihmi­sistä ALAT-arvot voi­vat nous­ta jat­kuvan ja run­saan alko­holin kulu­tuksen ta­kia. Lyhy­tai­kainen ja run­sas alko­holin ku­lutus ei ar­voja sen sijaan nos­ta.

Lihavuus ja maksa

Yleinen ei-alko­ho­li­pe­räisen maksa­sai­rauden syy on li­havuus, kos­ka liha­vuuteen liit­tyy usein maksa­so­lujen rasvoit­tu­mista. Maksa­so­lujen rasvoittuminen puo­lestaan joh­taa rasva­maksaan. Ar­vot piene­nevät pai­non pudo­tessa. Rasva­maksaan kan­nattaa suh­tautua vaka­vasti, sil­lä vuo­sien ku­luessa se voi joh­taa vaka­vampaan maksa­kir­roosiin.

Hepatiitit ja maksa

Virus­he­pa­tiitit voi­vat myös nos­taa ALAT-arvoa vaihte­le­vasti tau­din eri vai­heissa. Hepa­tiit­ti­vi­ruksia on yh­teensä vii­si ja ne kaik­ki ovat puh­taasti ih­misen vi­ruksia. Hepa­tiitti A- ja E-virus tart­tuvat suun kaut­ta ja paranevat itsestään eivätkä jää kroonisina elimistöön.

B-, C-, ja D-virus tarttuvat sen sijaan ve­ren väli­tyk­sellä ja jää­vät osalle tar­tunnan saa­neista mak­saan ja ve­reen. Ne aiheut­tavat täl­löin kroo­nisen maksa­tu­leh­duksen ja kasvat­tavat ris­kiä sai­rastua maksa­kir­roosiin ja maksa­syöpään. Virus­tu­lehdus voi ko­hottaa ar­voja jo­pa yli 1000 U/l ja ar­vot kohoavat usein en­nen mui­den oi­reiden, eli ihon ja sil­mien kellas­tu­minen, alka­mista.

Myös joi­denkin lääkeai­neiden tai luontais­tuot­teiden käyt­tö saat­taa ko­hottaa maksa-ar­voja. Li­säksi myrky­tys­tila voi joh­taa ar­vojen kohoa­miseen.

Läh­teet:Terveys­kir­jasto, HUS­LAb, Mu­nuais- ja maksa­liitto

Tarkas­tanut: Sei­ja Eske­linen, yleis­lää­ke­tieteen eri­kois­lää­käri

Lue lisää Laboratoriossa-sarjan artikkeleita:
Epäiletkö diabetesta? Näin sitä tutkitaan
Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi
Onko tämä sydäninfarkti? EKG kertoo 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Auttaako lihaskipuun sama troppi kuin pääkipuun? Onko särkylääkkeistä haittaa herkkävatsaiselle? Keräsimme kipulääkkeiden tärkeimmät yleisohjeet.

Asetyyli­salisyyli­happo

 • Aspirin
 • Disperin
 • ASA-Ratiopharm
 • Mihin? Tulehduskipuihin, flunssaan, särkyyn, kuumeeseen, kuukautis- ja nivel­-
  kipuihin sekä jännityspäänsärkyyn.
 • Huomioitavaa: Saattaa ärsyttää ruuansulatuskanavaa.

Ibuprofeeni

 • Burana
 • Ibusal
 • Ibumax
 • Ibutabs
 • Ibumetin
 • Ibuxin
 • Ibuprofen-Ratiopharm
 • Mihin? Erityisen hyvin flunssan oireisiin, mutta myös tulehdus- ja nivel­kipuihin ja
  jännityspäänsärkyyn.

Ketoprofeeni

 • Keto
 • Ketomex
 • Ketorin
 • Mihin? Flunssan oireisiin sekä tulehduskipuihin, kuukautis- ja nivelkipuihin,
  särkyyn ja jännityspäänsärkyyn.

Parasetamoli

 • Panadol
 • Pamol
 • Paracetamol
 • Paraceon
 • Paramax
 • Para-Tabs
 • Mihin? Erinomainen päänsärkyyn, johon ei liity niska–hartia-alueen lihasten jännitystä.
 • Huomioitavaa: Vatsaystävällinen. Kaikkiin kipuhin, joihin ei liity  tulehdusta. 

Geelimäiset kipulääkkeet iholle

 • Mobilat
 • Voltaren
 • Orudis
 • Piroxin
 • Eeze
 • Zon
 • Ketorin
 • Mihin? Paikallisiin lihas- ja nivelkipuihin.  Saattavat ärsyttää herkkää ihoa.
 • Huomioitavaa: Jatkuvaa käyttöä ei suositella.

Mitä kipu on?

 • Kipu on hermoston kautta välittyvä ja hermoston säätelemä ilmiö.
 • Nivelsairauksien sekä nyrjähdysten ja venähdysten yhteydessä niveleen tai lihak­seen voi kehittyä tulehdusreaktio, josta kipu syntyy. Ärsytyksen tai vamman yhteydessä ja tulehdus­reaktion aikana kudoksiin vapautuu kemiallisia aineita kuten prostaglandiineja, jotka saavat hermoston kuljettamaan kipuviestejä aivoihin.
 • Huomaamme elimistön vammat ja vauriot.
 • Suojaamme kehoa lisävaurioilta silloin, kun sattuu.
 • Ymmärrämme, että vamman tai tulehduksen hoito on tarpeen.
 • Kipu on tärkeä varoitusmerkki ja suoja.

4.6.2015 kello 16: Artikkelia on muokattu ja täsmennetty ibuprofeenin tietoja.

Vierailija

Ibuprofeenia vai parasetamolia – ethän ota väärää lääkettä kipuusi?

Veren ohennuslääkkeitä, kuten Marevan tai turvallisemman vaihtoehdon, Pradaxan käyttäjät eivät saa missään tapauksessa käyttää Ibuprofeiinia, kuten Burana, Ibusal ja vastaavat. Verenvuotoon menehtyminen on todella vakava uhka. Lääkärit ovat tämän tuotteiden käyttäjille kertoneetkin. Parasetamolia voi kuitenkin hyvin harkitusti käyttää. Kuka vastaa tämän artikkelin tiedoista. Vastuuta pitää nyt ottaa ja muuttaa artikkeli todenmukaiseksi ja turvalliseksi. Tri-MK
Lue kommentti

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

 • ko­honnut veren­paine
 • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
 • alko­holi ja huu­meet
 • tupa­kointi
 • yli­pai­no/li­havuus
 • ko­honnut veren­so­keri
 • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
 • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.