Miten oireilevat harmaakaihi, glaukooma tai ikärappeuma silmissä? Entä miten silmiä pitää hoitaa? Asiantuntijamme vastasi lukijoiden kysymyksiin.

HARMAAKAIHI

1 Lääkäri kertoi, että minulla on seurantaa vaativa harmaakaihi. Olen huolissani – enkö saakaan kaihiini hoitoa?

Ole rauhassa, saat kyllä, jos kaihi alkaa vaikeuttaa näkemistäsi. Kaihi tarkoittaa mykiön samentumista, ja kun ikää tulee tarpeeksi, mykiö alkaa samentua meillä kaikilla – on kuin katselisi maailmaa likaisen ikkunan takaa. Siinä mielessä harmaakaihi on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö.

Kaihi on toki jo alkuvaiheessakin harmillinen juttu. Kaihin sumentama silmä on usein herkkä häikäisylle, toisaalta hämärässä näkeminen heikentyy. Myös värien näkeminen saattaa muuttua.

Kaihisi on siis siinä vaiheessa, että sitä on järkevä seurata. Käynti silmälääkärissä 1–2 vuoden välein riittää, jos silmä on muuten terve. Kun on hoidon aika, tehdään kaihileikkaus.

Kaihileikkaukseen yksityissairaalaan voit toki hakeutua myös aiemmin, vaikka näkösi ei olisi vielä heikentynyt kovin paljon.

2 Miten kaihileikkaus tapahtuu? Ja voiko se epäonnistua?

Harmaakaihi leikataan tavallisesti ultraäänitekniikalla paikallispuudutuksessa. Silmien pintaan laitetaan puuduttavia tippoja ja silmään tehdään pieni viilto, jonka kautta samentunut mykiö poistetaan. Tilalle asetetaan tekomykiö. Tarpeen mukaan leikataan vain toinen silmä tai molemmat.

Potilaalle leikkaus on sinänsä helppo. Tarvitsee vain maata selällään 20–30 minuutin ajan, kipua ei tunnu. Potilas on hereillä koko ajan, ja silmä pysyy auki metallisen luomenlevittimen avulla.
Kaihileikkaukset epäonnistuvat erittäin harvoin. Leikkauksen jälkeen on aivan tavallista, että silmiä ajoittain särkee ja ne ovat pitkään kuivat. Silmiä pitää lääkitä jonkin aikaa antibiooteilla ja kortisonilla.
Uusinta uutta on veitsetön femtolaserleikkaus. Niitä tehdään Suomessa vain yksityisesti.

IKÄRAPPEUMA

3 Tuttavani sai silmäoireilleen nimen silmänpohjan ikärappeuma. Kuulin, että tautimuotoja on kaksi: kuiva ja kostea. Mitä eroa niillä on?

Molemmissa ikärappeumissa on kyse on tarkan näkemisen alueelle kohdistuvasta silmäsairaudesta. Tarkan näkemisen alue on nimeltään makula ja taudista käytetään myös nimitystä makula­degeneraatio.
Kun tarkan näön alue vaurioituu, lukeminen käy usein mahdottomaksi ja esimerkiksi kasvoja on vaikea tai jopa mahdotonta erottaa. Näkökentän reunoilla näkö on normaali.

Kuten totesit, ikärappeumaa on kahta muotoa: kuivaa ja kosteaa. Kuivassa rappeumassa oireet ovat usein lievemmät, ja tauti etenee hitaammin kuin kosteassa. Kosteaan rappeumaan on kuitenkin hoitoja, mutta kuivaan ei – tutkimus käy kyllä kiivaana.

Kuivaa muotoa potee 80 prosenttia kaikista ikärappeumapotilaista. Silloin verkkokalvon sisään kertyy nestettä ja kuona-ainetta, ja valoa aistivien solujen toiminta heikkenee.

Kosteassa muodossa silmänpohjan suonikalvostoon muodostuu uusia verisuonia, jotka kasvavat hallitsemattomasti. Verisuonet tihkuvat ja aiheuttavat turvotusta, ja verkkokalvon eri kerrokset saattavat irrota toisistaan.

4 Mistä tiedän, onko minulla kostea ikärappeuma? Entä miten sitä hoidetaan – säästyykö näkö?

Kostea ikärappeuma tuottaa varsin nopeasti selviä oireita. Hakeudu vetkuttelematta silmälääkäriin tai terveyskeskukseen, jos huomaat, että kirjaimet tai ympäristön viivat vääristyvät.

Viime vuosina tähän tautimuotoon on saatu uusia lääkeaineita, jotka pistetään pienellä neulalla suoraan silmän sisään. Miellyttävää se ei ole, mutta mikä tärkeintä, pistokset todennäköisesti säästävät näkösi.
Pistoksia annetaan aluksi kolmen tai viiden injektion sarjana. Osalla potilaista uudissuonien kasvu hidastuu tai jopa pysähtyy, osalla rappeuma etenee hoidoista huolimatta. Pistoksia tarvitaan usein toistuvasti, jotta näkökyky säilyisi.

GLAUKOOMA

5 Naapurillani on glaukooma. Millainen tauti se on?

Glaukooma, entiseltä nimeltään viherkaihi, on sairaus, jossa näköhermo vaurioituu. Miksi näin käy, sitä ei varmuudella tiedetä. Naapurisi näkökenttä on alkanut kaventua ja siihen on ilmaantunut sokeita alueita.

Glaukooma on usein salakavala tauti, koska se ei vaikuta tarkkaan näkemiseen ennen kuin taudin loppuvaiheessa. Kun naapurisi huomasi näkökentän häiriöt, näköhermo saattoi olla jo pahoin vioittunut. Ikävä juttu glaukoomassa on se, että hermoa ei saa enää millään konstilla terveeksi.

6 Onko olemassa kotimittaria, joka mittaisi silmänpaineeni?

Eipä ole. Kohonnut silmänpaine, glaukooman tärkein riskitekijä, ei tunnu potilaasta useimmiten miltään. Vain harvoin tauti etenee ärhäkästi.

Useimpien potilaiden diagnoosi siis viivästyy ehkä jopa 5–10 vuodella. Jotta sinulle ei kävisi näin, ota tavaksesi käydä kerran vuodessa tai kahdessa mittauttamassa silmänpaineesi ja tutkituttamassa silmänpohjasi silmälääkärillä. Se on ainoa tapa pysyä kartalla silmien kunnosta.
Joissakin optikkoliikkeissä tarjotaan tätä nykyä perusteellista silmätutkimusta uusin laittein. Ole varovainen: jos silmän sisäosien tutkimusta yrittää tulkita joku muu kuin silmälääkäri, et saa silmiesi terveydestä luotettavaa tietoa. Vain silmälääkärillä on siihen asiaankuuluva koulutus, joten varmista, että jos kuva otetaan, sen myös tarkistaa silmälääkäri.

7 Miten glaukoomaani hoidetaan?

Tautiin on omat silmätipat, jotka alentavat silmänpainetta. Tippojen vaihtoehtona on leikkaus- tai laserhoito.

Taudin alkuvaiheessa potilas voi usein vaikuttaa hoitovaihtoehdon valintaan sen jälkeen, kun silmälääkäri on kertonut, mitä hoidot sisältävät. Jos olet epävarma, kumpi hoito sinun pitäisi valita, kysy lääkäriltä, kumman hän itse valitsisi, jos olisi sinun asemassasi.

Muistathan kuitenkin, että glaukooman ai­heuttamia vaurioita ei lääketiede pysty millään parantamaan. Kaikki hoitomenetelmät tähtäävät silti taudin etenemisen hidastamiseen ja näkökyvyn säilymiseen.

Kysymys hoitotakuusta

Hoitotakuu silmäsairauksissa kuulemma joskus takkuaa. Pitääkö paikkansa?
Kyllä. Joissakin sairaanhoitopiireissä on tingitty säännöllisestä seurannasta tai harvennettu tarkistusvälejä jopa hoitotakuun piiriin kuuluvissa silmäsairauksissa.

Uusi terveydenhuoltolaki laajentaa ensi vuonna potilaan mahdollisuuksia valita oma hoitopaikkansa. Jos haluat tietää, kuuluisiko sinun silmäsairauttasi seurata tai hoitaa julkisessa sairaanhoidossa, kannattaa kysyä neuvoa esimerkiksi omasta terveyskeskuksesta tai silmäpoliklinikan hoitajalta.

Asiantuntijana silmätautien erikoislääkäri, LT Ulla Näpänkangas, Tilkan silmäsairaala, Coronaria Silmäklinikka Oy.

Näin pidät huolta näöstäsi

 • Tupakointi on pahinta mitä voit tehdä silmillesi. Lopeta, jos vielä savuttelet!
 • Ylipaino on myös silmäsairauksien riskitekijä. Jo pienikin painonpudotus kohentaa myös silmiesi hyvinvointia.
 • Silmien suojaus auringolta on panostus silmäterveyteen. Jos sinulla on silmälasit, hanki aurinkolasit vahvuuksilla optikolta.
 • Monipuolinen ravinto on hyväksi silmille. Mikään yksittäinen ravintoaine, kuten mustikka, ei täsmäkohenna silmäterveyttäsi.

Kiusana kuivat silmät

 • Tunnistatko nämä oireet: Silmät alkavat punoittaa, tuntua ärsyyntyneiltä, vetistävät ja silmän pinnalla voi tuntua roskan tunnetta? Jos vastaat kyllä, sinulla on kuivat silmät.
 • Hanki  apteekista ”keinokyyneleitä”, joita voit tiputtaa silmiin aina, kun ne tuntuvat kuivilta. Yöksi kannattaa hankkia silmän pintaa kosteuttavia geelejä.
 • Jos silmäsi tuppaavat kuivumaan tietokonetyössä tai vaikkapa lukiessasi, katso vaikka ikkunaan ja anna katseesi hakeutua vähäksi aikaa kaukaisuuteen. Rasittuneita silmiä voi auttaa sekin, jos puristat niitä kiinni, avaat ja puristat uudestaan. Kostuttavia tippoja kannattaa lisätä usein päätetyön aikana.
 • Jos kuivasilmäisyys tuntuu jääneen päälle ja näöntarkkuus sumenee, mene silmälääkäriin. Kyse voi olla myös silmän pinnan virus- tai bakteeritulehduksesta tai silmien allergisesta oireilusta.

Paljonko maksaa?

 • Julkisessa terveydenhuollossa maksat silmätutkimuksistasi ja hoidoista vain säädetyn poliklinikkamaksun ja hoitopäivä­maksuja.
 • Yksityisellä puolella hoidetaan kaikkia silmäsairauksia. ­

Tässä joitakin esimerkkihintoja, joista Kela-korvauksen osuus ­on jo vähennetty.

 • silmälääkärin perustutkimus alkaen 70 e
 • glaukoomatutkimukset noin 175 e
 • ikärappeumatutkimus noin 86 e
 • ikärappeuman hoitoon käytettävä pistos alkaen 258 e/kerta
 • kaihileikkaus n. 1500 e/silmä
verkkokalvo

Harmaakaihi ja glaukooma yleisiä silmäsairauksia

verkkokalvo kirjoitti: Onko kellään omakohtaista kokemusta verkkokalvon irtoamisesta, oireista ja sen hoidosta? Etsiskelin mutta en löytänyt sellaista ketjua täältä et-netistä. Olin kaksi viikkoa sitten harmaakaihileikkauksessa ja silmän oikeassa reunassa on varjo, kaaren tapainen... netistä luin, että saattaapi olla oire verkkokalvon irtoamisesta. Silmä ei ole kipeä ja näen sillä hyvin. Jälkitarkastus on kahden viikon päästä. Jos ketään kiinnostaa niin turhaan huolehdin ja opin sen, ettei...
Lue kommentti
verkkokalvo

Harmaakaihi ja glaukooma yleisiä silmäsairauksia

Onko kellään omakohtaista kokemusta verkkokalvon irtoamisesta, oireista ja sen hoidosta? Etsiskelin mutta en löytänyt sellaista ketjua täältä et-netistä. Olin kaksi viikkoa sitten harmaakaihileikkauksessa ja silmän oikeassa reunassa on varjo, kaaren tapainen... netistä luin, että saattaapi olla oire verkkokalvon irtoamisesta. Silmä ei ole kipeä ja näen sillä hyvin. Jälkitarkastus on kahden viikon päästä.
Lue kommentti

Auttaako lihaskipuun sama troppi kuin pääkipuun? Onko särkylääkkeistä haittaa herkkävatsaiselle? Keräsimme kipulääkkeiden tärkeimmät yleisohjeet.

Asetyyli­salisyyli­happo

 • Aspirin
 • Disperin
 • ASA-Ratiopharm
 • Mihin? Tulehduskipuihin, flunssaan, särkyyn, kuumeeseen, kuukautis- ja nivel­-
  kipuihin sekä jännityspäänsärkyyn.
 • Huomioitavaa: Saattaa ärsyttää ruuansulatuskanavaa.

Ibuprofeeni

 • Burana
 • Ibusal
 • Ibumax
 • Ibutabs
 • Ibumetin
 • Ibuxin
 • Ibuprofen-Ratiopharm
 • Mihin? Erityisen hyvin flunssan oireisiin, mutta myös tulehdus- ja nivel­kipuihin ja
  jännityspäänsärkyyn.

Ketoprofeeni

 • Keto
 • Ketomex
 • Ketorin
 • Mihin? Flunssan oireisiin sekä tulehduskipuihin, kuukautis- ja nivelkipuihin,
  särkyyn ja jännityspäänsärkyyn.

Parasetamoli

 • Panadol
 • Pamol
 • Paracetamol
 • Paraceon
 • Paramax
 • Para-Tabs
 • Mihin? Erinomainen päänsärkyyn, johon ei liity niska–hartia-alueen lihasten jännitystä.
 • Huomioitavaa: Vatsaystävällinen. Kaikkiin kipuhin, joihin ei liity  tulehdusta. 

Geelimäiset kipulääkkeet iholle

 • Mobilat
 • Voltaren
 • Orudis
 • Piroxin
 • Eeze
 • Zon
 • Ketorin
 • Mihin? Paikallisiin lihas- ja nivelkipuihin.  Saattavat ärsyttää herkkää ihoa.
 • Huomioitavaa: Jatkuvaa käyttöä ei suositella.

Mitä kipu on?

 • Kipu on hermoston kautta välittyvä ja hermoston säätelemä ilmiö.
 • Nivelsairauksien sekä nyrjähdysten ja venähdysten yhteydessä niveleen tai lihak­seen voi kehittyä tulehdusreaktio, josta kipu syntyy. Ärsytyksen tai vamman yhteydessä ja tulehdus­reaktion aikana kudoksiin vapautuu kemiallisia aineita kuten prostaglandiineja, jotka saavat hermoston kuljettamaan kipuviestejä aivoihin.
 • Huomaamme elimistön vammat ja vauriot.
 • Suojaamme kehoa lisävaurioilta silloin, kun sattuu.
 • Ymmärrämme, että vamman tai tulehduksen hoito on tarpeen.
 • Kipu on tärkeä varoitusmerkki ja suoja.

4.6.2015 kello 16: Artikkelia on muokattu ja täsmennetty ibuprofeenin tietoja.

Vierailija

Ibuprofeenia vai parasetamolia – ethän ota väärää lääkettä kipuusi?

Veren ohennuslääkkeitä, kuten Marevan tai turvallisemman vaihtoehdon, Pradaxan käyttäjät eivät saa missään tapauksessa käyttää Ibuprofeiinia, kuten Burana, Ibusal ja vastaavat. Verenvuotoon menehtyminen on todella vakava uhka. Lääkärit ovat tämän tuotteiden käyttäjille kertoneetkin. Parasetamolia voi kuitenkin hyvin harkitusti käyttää. Kuka vastaa tämän artikkelin tiedoista. Vastuuta pitää nyt ottaa ja muuttaa artikkeli todenmukaiseksi ja turvalliseksi. Tri-MK
Lue kommentti

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

 • ko­honnut veren­paine
 • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
 • alko­holi ja huu­meet
 • tupa­kointi
 • yli­pai­no/li­havuus
 • ko­honnut veren­so­keri
 • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
 • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

 

Miten toimii suhde, kun mies on vaimoaan yli kaksikymmentä vuotta nuorempi? Ainakin seksi on ihanaa, vakuuttavat Kaija ja Ahmed.

Ahmed Taha on 35-vuotias. Hänen aviovaimonsa Kaija Räty-Taha on 68. Egyptiläisen Ahmedin kulttuurissa ikä ei ole niin puhuttava asia parisuhteessa, mutta Suomessa pari on törmännyt ennakkoluuloihin. Naisystävät varoittelivat Kaijaa, että nuori ja komea mies saattaisi lähteä lopulta nuoremman naisen matkaan.

– Mutta en pelkää mitään, elän ja nautin tässä ja nyt. Kuka meistä, minkään ikäisistä, tietää tulevaisuudesta? Olemme edelleen rakastuneita neljän avioliittovuoden jälkeen, Kaija sanoo. 

Ahmed lisää, että ikä ei ole Kaijan tärkein ominaisuus vaan hyvä sydän.

– Aikuinen nainen ymmärtää elämästä enemmän kuin nuori nainen. Hän esimeriksi ymmärtää, ettei toista voi muuttaa, Ahmed sanoo.

Kaija hehkuttaa myös seksuaalista voimaa.

– En ole niin epäröivä kuin nuorena, vaan uskallan nauttia vapaasti! Lisäksi minulla on varma ja vahva tunne siitä, että Ahmed rakastaa ja arvostaa minua. Sellainen tunne antaa vapauden myös seksiin.

Naisten työt piti opetella

Kaija ja Ahmed tutustuivat toisiinsa Skypen välityksellä viisi vuotta sitten. Heitä yhdistää elämänasenne ja se, että kummatkin ovat siistejä ja jämptejä järjestyksen ihmisiä, tarkkoja raha-asioissakin. Kotityöt Ahmedille piti kuitenkin Kaijan opettaa.

– Annoin Ahmedille imurin käteen, vaikka hän vänkäsi imurointia naistentyöksi. Sanoin, että Suomessa miehet tekevät samoja jjuttuja kuin naisetkin. Nykyään, kun tulen perjantaisin kotiin, täällä on jo ruokakin uunissa, Kaija nauraa.

Homma toimii myös toisinpäin. Kaija hellii ja halaa puolisoaan tuon tuosta. Kahden tasa-arvoisen, vaikkakin eri-ikäisen, aikuisen suhteessa on molemminpuolista tyydytystä.

– Minua ei häiritse herjanheitto suhteestamme, sillä tiedän, että Ahmed rakastaa minua. Tunteen taustalla ovat kaikki elämäni kokemukset.

Arkea helpottaa vastavuoroisuus. Ahmed hoitaa Kaijan tietokoneen, Kaija hellii miestään leipomalla.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 8/2014.

Tär­keitä anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja saa mm. musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Mar­joista saa­tavat anto­sya­ni­diinit ja proan­to­sya­ni­diinit voi­vat tuo­reen tutki­muksen mu­kaan aut­taa sepel­val­ti­mo­taudin ehkäi­syssä. Nii­tä saa muun muassa musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition -lehden julkai­semat yhdys­val­ta­lais­tu­lokset perus­tuvat 17 000 ai­kuisen kuusi­vuo­tiseen seu­rantaan. Sen perusteella eniten anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja ruoas­taan saa­vat sairas­tuvat noin puo­let epä­to­den­nä­köi­semmin kuin hen­kilöt, joi­den ruoka­va­liossa on nii­tä vain vä­hän.

Mar­jojen ja mui­den an­to- ja proan­to­sya­ni­dii­neja pal­jon sisäl­tävien ruo­kien syö­minen oli ylei­sempää varak­kaiden ja muu­tenkin terveel­li­sesti elävien keskuu­dessa, mut­ta yh­teydet ha­vaittiin myös elin­ta­voiltaan vä­hemmän terveel­listen pa­rissa. Fla­vo­noidien koko­nais­ku­lutus ei vaikut­tanut sairas­tu­mis­ris­keihin täs­sä tutki­muk­sessa.

Saman­suun­taisia tu­loksia on saa­tu aiem­minkin. Anto­sya­ni­dii­ni-fla­vo­noidit on yhdis­tetty muun muassa pie­nempään diabe­teksen, Parkin­sonin tau­din ja sydän­koh­tausten vaa­raan. Ruoka­valion li­säksi kui­tenkin mo­ni muu­kin seik­ka voi vai­kuttaa yh­teyksiin.

 

Läh­de: Die­tary fla­vonoid in­take and in­cident coro­nary heart di­sease: the Rea­sons for Geog­raphic and Ra­cial Diffe­rences in St­roke study. Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.129452.

Uutis­pal­ve­lu­ Duo­decim. Co­pyright Duo­decim 2016. Kaik­ki oi­keudet pidä­tetään. Mate­riaalin uu­delleen jul­kaisu ja edelleen levit­tä­minen on kiel­letty il­man kirjal­lista lu­paa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.