Talvi ahdistaa, pimeä masentaa. Kesällä on pakko nauttia. Toimittaja Tutta Särkkä seurasi vuoden ajan, miltä vuodenajat kehossa tuntuvat ja päätti oppia asiantuntijoiden ohjeilla joka vuodenaika jotakin uutta.

Talvi tulee - tulkoon!

Villasukat ovat eri paria: kirjava ja harmaa. Kyllästyttää. En voi käsittää, että joku nauttii avantouinnista tai hangessa pyöriskelystä. Minun on pakko voittaa pakkaskammoni, lähden ulos: villahousut jalkaan ja laamapaita kaikkien vaatekerrosten alle.

Hengitys huuruaa. Pakkanen nipistää nenänpäätä. Pitää siristää silmiä, kun aurinko ponnahtaa hetkeksi valaisemaan lumitimantit. Talvinen luonto on kukkeimmillaan. Voikohan niin sanoa?

"Miten siihen pääsisi sisään, kun ei osaa edes hiihtää?"

Tarvitsen vetoapua talvehtimiseen. Henkistä ja fyysistä.

Olen Emman tallilla Riihimäellä. Sieltä löytyy tarpeeksi vanttera apuvoima. Tohtiiko tuohon edes koskea? Miten sitä lähestytään? Edessäni seisoo issikka, iso vaalea jouhihäntä. Hevonen on minulle vieras ja kunnioitusta herättävä eläinlaji. En ole koskaan ollut hevostyttö enkä hummaseniori. Minulla ei ole mitään suhdetta näihin kavioeläimiin, kuten ei muodikkaaseen murtsikkahiihtoonkaan. Nyt aion yhdistää nämä kaksi asiaa: hevosen ja sukset. Kolmanneksi pyöräksi otan luontoelämyksen. Ja ratsastaja tulee mukaan pyytämättä.

– Miten hevosta lähestytään, kyselen.

– Ihan kuten muitakin eläimiä, opastaa Emma Isola.

Sössötän hepalle kuin kissalle tai lapselle. Otan kintaan pois ja rapsutan sitä korvan takaa ja kosketan varovasti sen suloturpaa. Halaankin varovaisesti. Ja hellittelen komeata eläintä sanomalla: ”Hyvä koira!”

Leiri-nimi tarkoittaa hohtavan valkoista. Se taitaa olla enne, sillä kohta hevonen vie minut talveen, joka on puhtaampi kuin lipeässä keitetty lakana.

Saavumme metsätielle. Puut ovat jähmettyneet, pelto on tyyni kuin jää. Hiljaisuutta ei edes kuule. Sen rikkoo vain lumen pehmentämä kopoti-ääni. Kavioiden kolke on melkein pyhä ääni. Sitä kuunnellessa saattaa kuvitella, miten rauhoittunut olo aikoinaan tuli kirkkomatkoilla vällyjen alla. Ratsastaja hypähtelee rytmikkäästi satulassa.

Leiri on päässyt nyt uudenlaiseen rooliin. Se saa toimia terapeuttina, rauhoittaa kiireen repimää ihmispoloa. Satulaan en uskaltaudu ehkä koskaan, mutta perässähiihtäjänä olen oikein hyvä.
Meno on leppoisaa paitsi alamäissä, joissa yritän aurata, mutta viiletän Leirin ja ratsastajan ohi. Joskus on turha jarruttaa. Pitää antaa mennä ja uskoa, että melkein kaikki on mahdollista – ainakin tänään lumisessa luonnossa. Nyt ei huoleta edes tieto siitä, että talvi on vaarallisinta aikaa ihmisen terveydelle.

Murheet valkoisessa metsässä ovat pieniä. Vaikka edessä avautuu valkoinen erämaa, ei mieleen mahdu suuria suruja. Hevoshiihto on yksinkertaista ja ihanaa. Lajia ei ole nähty olympialaisissa sitten vuoden 1928. Olisiko aika laittaa adressi vetämään, jotta hevoshiihtelijä pääsisivät viimeistään vuoden 2022 kisoihin Kiinaan?

Miltä maistuu rentunruusu?

En malta odottaa. Kohta on kevät. Kyllä, kyllä se sieltä tulee, usko tai älä. Ensimmäiset leskenlehdet ovat nousseet kertomaan: selvisit talvesta. Minä en ole ainoa, joka on malttamaton. Viimeiset lumikinokset hikoilevat itsensä olemattomiksi ja heti niiden alta alkaa lykätä jos jonkinlaista sirkkavartta.

Tekee mieli maistella vihreää, suoraan pihalta ja lähiniityiltä. Takapihalta puskee nokkonen, tuttu lättylisäke. Mutta miltä maistuu maitohorsma, rentunruusu? Onko se tosiaan yhtä hyvää kuin parsa? Miltä tuntuu suussa voikukannuppu?

Tulee valtava tarve syödä lanttukauden jälkeen jotakin vihreää ja superterveellistä. Ja samalla tulee mieli palata menneisiin aikoihin, kun ihmiset osasivat käyttää hyödyksi kaiken mahdollisen. Joskus se oli ihan pakko, jotta säilyi hengissä.

Nyt villiyrteistä on tullut muotia, ja hyvä niin. Tänä kesänä aion nauttia luonnonkasveista muuallakin kuin maljakossa. Pureskella ne ravinnoksi, kehitellä uusia käyttötapoja. Yhtäkkiä pihat ja pientareet ovat täynnä pieniä aurinkoja. Taitan voikukan. Juurista tehtiin pula-aikana korviketta, mutta yhtä hyvin siitä voi loihtia keittoa, lehdistä salaattia, kukat ja nuput voi myös.
Vaan mistä maallikko tietää, mitä sapuskaan laittaa? Taitaa olla kurssin paikka.

Espoon Kaisankodin villivihanneskurssilla meitä on monta innokasta opinjanoista. Sunnuntaiaurinko lämmittää niin, että maa innostuu lykkäämään kasveja. Leskenlehdet ovat jo hävinneet tomerasti nousevien nokkosten ja voikukkien tieltä.

Jaana Ihatsu on tullut Karkkilasta saakka oppimaan. Tähän mennessä hän ei ole juurikaan kokeillut villiyrttejä, mutta pikkuhiljaa ne ovat alkaneet kiinnostaa.

– Jos on oikein tarkka, niin kyllä horsma maistuu vähän parsalle.

"Kaikki tuijottavat maahan, keskittyvät hetkeen, tekevät mielessään jo varmaan herkkupatoja ja keittoja."

Voikukasta voi syödä lehdet, nuput, kukat ja juuret. Kulinarismistaan tunnetut ranskalaiset kasvattavat voikukkaa herkuksi.

Siankärsämökin sopii ihmisruuaksi. Muinoin sitä on käytetty humalan sijasta oluessa ja tupakankorvikkeena sekä rohtona. Sillä on ollut monta nimeä, kuten esimerkiksi akantupakki ja kuperkeikka.

Jospa tänä kesänä opettelen, miltä Suomen kevät todella maistuu, mitä herkkuja takapihan höteiköstä löytyy. Kevät on rakkauden aikaa. Nyt keskityn rakastamaan luonnon makuja, villisti.

Tuoko kesä tanssikaverin?

Viimein kesä: saa nukahtaa linnunlaulukonserttiin ja herätä siihen! Mitä muuta kesällä voi kokea kuin luonnon vehreyden ja kauneuden, kuuman auringon ja vilvoittavan sateen? Myös kesällä täytyy kokea jotakin uutta. On tangon aika. Tanssimaan siis, lähden ensimmäistä kertaa lavatansseihin! Balleriinat jalkaan ja kesäkolttu päälle.

Sade tanssii isoina pisaroina, kuten Suomen kesässä niin usein. Helsinki Pavin parkkipaikka alkaa täyttyä paljon ennen kuin tanssit alkavat. On kammattu tukat, laitettu parasta päälle. Jotkut tulevat kuin jumppatunnille vesipulloineen ja urheilutrikoineen. On myös farkkukansaa, mutta pääosin hulmuvia helmoja ja kammattuja hiuksia. Naistenhuoneessa viimeistellään meikit, laitetaan huulet hehkumaan, oiotaan kolttua, pöyhäistään hiuspehkoa.

Bändi soittaa jo. Taas täytyy tehdä tunnustus: en osaa tanssia. En siis kiilaa naiskaartin eturiviin. Seison kädet puuskassa, hippimekko päällä takarivissä. Kukaan ei edes katso minua. Edestä viedään ja sivuilta. Miten pitää olla, jos haluaa, että joku hakee?

"En osaa olla tyrkyllä! Näytän happamalta kuin haljennut suolakurkku."

– Sinun pitää hymyillä niin, että se näkyy myös silmissäsi, opastaa monta kertaa viikossa tansseissa käyvä Vuokko Jukarinen. Hän osaa hymyillä ja tanssia eikä ennätä keskustella pitkään. Joku käy jatkuvasti pokkaamassa, jos ei oma miesystävä Pekka Röksy, niin joku muu.

– Eihän ole mitään järkeä tulla tänne, jos koko ajan tanssii vain oman kumppanin kanssa.

Solistin ääni värisee, tanssijat taipuvat tangoihin, iloiseen polkkaan, sambaan. Hikiläikät tanssijoiden paidoissa kasvavat. Yritän hymyillä takarivissä, ja vapautan kädet puuskasta. Kukaan ei lähesty. En ole siitä kovin pahoillani, sillä tanssilattialla sekoisin kuitenkin jalkoihini ja astuisin tanssikaverin varpaille. Enkä tiedä, mitä pitäisi puhua, pitäisikö laittaa silmät unelmoivasti kiinni vai nakottaa partneria ihailevasti silmiin.

Tunnit kuluvat. Jalat väsyvät seisomisesta.

Lavatanssit lienevät viimeisiä paikkoja, joissa miehet saavat olla sankareita, jotka ohjailevat naista kuin pölynimurin letkua. Yhtäkkiä parketille porhaltaa naispari. Jessus, miten upeasti he tanssivat.

Maikku Alakurtilla on oma mies mukana, mutta Kirsi Vilonen on yksi vakitanssipartnereista.

– Tänne täytyisi saada tasa-arvo. Kaikki voisivat tanssia kaikkein kanssa tai vaikka yksin, Maikku toivoo.

– Ja valtion pitäisi tukea sitä, että kaikki ikäihmiset lähtisivät tanssimaan. Se on parasta kuntoliikuntaa ja ennaltaehkäisee monia sairauksia, lievittää yksinäisyyttä, ehtivät naiset julistaa. Mutta sitten tulee sambaa. Puhe loppuu ja tanssi alkaa.

Alkaa naisten hakuvuoro. Hameväki syöksyy housuarmeijan kimppuun. Niiaillaan ja kumarrellaan. En ikinä ennättäisi hakea ketään. Miehiä on paljon vähemmän kuin naisia.
Pakkohan minunkin on päästä tanssimaan. Auta minua, Maikku, tahdon ylittää itseni, voittaa tanssipelkoni.

Maikku vie parketille, neuvoo ja opastaa. Mennään jotakin jenkan tapaista. Hyppelen liikaa, en muista minkä käden alta pitää pyörähtää. Tönin muita. Mutta meillä on hauskaa. Minulla ainakin. Vaikka en pääsisi taitojeni perusteella edes Tanssi tähtien kanssa -ohjelman katsomoon. Maikku saattaisi päästä siellä parketille asti, hän kun on käynyt 1 200 – siis tuhatkaksisataa – erilaista tanssikurssia.

Sade on lakannut. On kesäyö. Mutta ei ihan taikayö: kotona kaveri kuorsaa jo.

Syksyllä halaan puuta

Se tulee kohta: syksy, päivä päivältä pimenevä vuodenaika. Syyskuussa puut yrittävät pitää vielä kiinni lehdistään, kuten ihminen lomamuistoistaan. Yöpakkaset eivät ole vielä ajaneet kesää karkuun. Mutta syksyn aistii jo – ja alakulon, joka metsään laskeutuu ihan pian. Lehdet lennähtävät puista, jättävät jälkeensä pelkät runkoluurangot. Vihreys vaihtuu keltaiseen ja oranssiin ja viimein kaiken ylle putoaa harmaa harso, kaamos. Mistä ihmeestä tähän saa taas voimaa? Ehkä sitä löytyy metsästä?

Halaan puuta, hartiat kiinni jykevässä petäjässä. Sitä en ole koskaan ennen tehnyt.

"Mänty tuntuu ulottuvan melkein taivaaseen asti ja sen juuret syvälle maan sydämeen."

Laitan silmät kiinni ja hengitän niin kuin imisin ilmaa jalkojen alta ja hönkäisin sen puun latvastosta pois. Elämä on nyt ääretöntä. Tyyntä, rauhallista. Keskityn hetkeen. Puhkun pahat ajatukset, stressin ja huolimurheet taivaan tuuliin. Imen kirpeästä syysilmasta hyvät asiat sisään: hiljaisuuden, väkevän tuoksun.

Yritän saada syksyn viimeisistä jotakuinkin vehreistä päivistä irti jotakin uutta. Etsin voimaa, jonka turvin pääsen yli kaamoksen. Rauhaa, jota ei pakkanen jäädytä.

Olen tullut Mikkeliin metsurin ja metsätieteiden maisterin Mirja Nylanderin oppiin. Hän on kehitellyt Metsäkellintä-retket ja tekee parhaillaan väitöskirjaa metsien terveysvaikutuksista. Lähdemme koko senioriporukka hakemaan metsästä terveyttä ja hyvää mieltä.

Mirja kertoo, että vihreä väri tekee ihmiselle hyvää:

– Se laskee verenpainetta ja sydämen lyöntitiheyttä. Ajatelkaa, että hengitätte sisään sitä vihreätä. Väitän, että ihminen virkistyy metsässä. Metsäkellintä tuntuu sananakin iloiselta. Ennen kuin venymme yhdessä puun kanssa, olemme osoittaneet rohkeutta ja hymyilleet toisillemme, leveästi kuten vanhoille ystäville.

– Hei Veikko, Eeva, Martta, Kosti... Ja kaikki muut!

Mirja – metsänhaltijan sukua – on niin täynnä luontoenergiaa, että innostumme. Hän saa kaikki uskomaan, että maasta poimitut kivet tuovat iloa, kunhan niitä hiukan ihailee ja kehuu, näyttää aarretta ylpeänä kavereille.

– Kun tuntee sydämessä iloa ja kiitollisuutta, siitä lähtee sellainen aallonpituus liikkeelle, että se yltää tunteisiin ja ajatuksiin. Tavoitteena on saada elinvoima virtaamaan.
Kävellään metsäpolkua pitkin Kalevankankaalla. Tuliko aurinko pilvestä, vai enkö huomannut sitä aikaisemmin? Säteet puikkelehtivat oksien väleistä, saa puolukanlehdet kiiltelemään.

Mitäs nyt tapahtuu?

– Nyt pitäisi lähteä kävelemään takaperin. Jos tuntuu, että aivot ovat jumissa, kannattaa harrastaa takaperikävelyä. Aivot niksahtaa ihan toiseen asentoon. Se on vanha tiibetiläinen mietiskelymuoto.

Mirja puhuu metsästä kuin kuin rakastunut nainen. Kun tulee kauheata loskaa, metsä-Mirja lähteen puiden sekaan kiitollisuuskävelylle. Hänelle metsä on terveyden ja onnen lähde kaikkina vuodenaikoina.

Puuhun nojaaminen ja puuhengitys saavat minut uskomaan, että koska ikiviisas petäjä selviää kaamoksesta varsi suorana, myös minä selviän etu- tai takaperin. Lupaan rakastaa itseäni, luontoa, tätä hetkeä. En anna pimeyden masentaa.

 

 

Talvi nostaa verenpainetta

Ihmiset nukkuvat talvisin enemmän kuin muina vuodenaikoina, mutta uni voi jäädä kevyeksi ja katkonaiseksi. Siitä seuraa väsymystä. Monet passivoituvat ja ovat mielellään omissa oloissaan.
Usein mieliala on huonompi kaamoksen aikaan kuin valoisana vuodenaikana.
Moni liikkuu vähemmän ja syö enemmän ja raskaammin, lihoo muutaman kilon. Kun nukutaan huonosti, nälän tunne iltapäivisin ja iltaisin lisääntyy.
Kun ulkona on pakkasta, altistumme kylmälle ja se nostaa verenpainetta. Myös kolesterolit saattavat kohota talvisaikaan, ja metabolinen oireyhtymä on yleisempi talvella kuin kesällä.
Talven mittaan kuolleisuus lisääntyy. Se johtunee sekä kylmyydestä että pimeydestä. Influenssakausikin osuu sydäntalveen.
– Pohjolassa tunnetaan karu termi, lumilapiokuolema — infarkti pakkassäässä, THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo.
Liikunnalla on suotuisia vaikutuksia sekä mielialaan että unen laatuun. Ihminen tarvitsisi aamuisin valomerkkiä päivän alkuun, joten kirkasvalolampusta on apua.
Sisäinen kello seuraa tarkkaan valon määrää ja vaikuttaa virkeystilaan. Valossaolo auttaa syksyllä ja talvella, kannattaa siis hakeutua kirkasvalolampun ääreen ainakin aamutuimaan. Kuntoliikunta tekee hyvää, samoin sosiaalisuuden voimistaminen.
Uusia näkökulmia vuodenaikoihin saa, kun keksii jotakin omasta mielestä kiinnostavaa tai tekee asioita, joita ei ole ennen tehnyt.
– Koska emme pääse vuodenajoista eroon, niihin on paras tutustua ja niiden kanssa ystävystyä, Timo Partonen neuvoo.

Onko illallis- tai kahvipöytään tulossa vieras, jolle viljat eivät sovi? Pidä tarkasti silmällä pakkausselosteita. Yliherkkyydestä, allergiasta tai keliakiasta kärsivälle monet tutut elintarvikkeet ovat vaaranpaikkoja.

Gluteenittomat tuotteet eivät aina sovellu vilja-allergikolle. Siinä missä keliaakikko voi yleensä huoletta syödä vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita, saattaa yliherkkyyksiä omaava saada niistä voimakkaita oireita. Allergisia reaktioita aiheuttavat ainesosat eivät ole kiveen kirjoitettuja. Jos mahdollista, tiedustele ennakkoon, sopiiko tietty tuote tai raaka-aine kylään saapuvalle ruokarajoitteiselle.

 

1. Pakasteranskalaiset ja –lohkoperunat

Kylmäaltaasta löytyvien perunatuotteiden ainesosalistaus kannattaa syynätä tarkkaan. Osa pakasteranskalaisista ja –lohkoperunoista sisältää vehnää. Jos valmistat ensin paneroituja ja sitten viljattomia tuotteita, muista huolehtia ruuanlaittovälineiden puhtaudesta. Jopa pienet vehnämäärät voivat aiheuttaa yliherkälle tukalan olotilan.

2. Sipsit

Perunalastut eivät tavallisesti sisällä gluteenia tai viljoja. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin tuubiin pakatut, vehnää sisältävät Pringlesit. Jos sipsihyllyn valikoima epäilyttää, valitse tarjottavaksi maissilastuja, popcornia tai maustamattomia pähkinöitä.

3. Hillot

Osa kaupan hilloista sisältää vilja-allergikolle sopimatonta glukoosi-fruktoosisiirappia. Kyseisen ainesosan valmistuksessa käytetään vehnää. Glukoosi-fruktoosisiirappi sopii kuitenkin keliaakikolle, sillä sen sisältämä gluteeni poistuu valmistusvaiheessa.

4. Nonparellit

Iloisen väriset kakkukoristeet sisältävät vehnätärkkelystä, joka ei sovi vilja-allergikolle tai yliherkälle. Strösselit ovat nonparelleja turvallisempi valinta. Tarkista kuitenkin ainesosaluettelo.

5. Jäätelö

Tavalliset tuuttijäätelöt ovat vehnävohveliensa takia luonnollisesti pannassa niin keliaakikoilta, vilja-allergikoilta kuin yliherkkyyksistä kärsiviltä. Siinä missä keliaakikko voi syödä useimpia tavallisia puikko- ja pakettijäätelöitä, löytyy viileistä herkuista yliherkille ja allergisille sopimatonta vehnäperäistä glukoosisiirappia, fruktoosisiirappia, vehnätärkkelystä, dekstroosia tai maltodekstriiniä. Jäätelöistä turvallisia valintoja ovat esimerkiksi tietyt Pappagallo ja Ben & Jerry’s –merkkien maut. Luontaisesti valmistetut, kotimaiset Jymy-jäätelöt ovat myös viljavapaita tuotteita.

6. Soijakastike

Itämaisten ruokien maustamiseen käytetty soijakastike sisältää tavallisesti vehnää. Markkinoilla on kuitenkin gluteenittomia vaihtoehtoja keliaakikoille. Allergikoille ja yliherkille sopivat luontaisesti viljattomat soijakastikkeet. Tällainen on muun muassa monista vähittäiskaupoistakin löytyvä, pelkästään soijapohjainen Soy King – kastike.

7. Ketsupit, majoneesit, sinapit

Ketsupit, majoneesit ja sinapit saattavat sisältää vehnää, tavallisesti glukoosi-fruktoosisiirapin muodossa. Felixin ja Heinzin maustamattomat ketsupit ja majoneesit ovat turvallisia valintoja ruokarajoitteisille. Myös Auran sinapit ovat viljattomia ja soveltuvat täten sekä keliaakikoille, allergikoille että yliherkille.

8. Karkit

Makeisostoksilla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tuoteselosteisiin. Lähes kaikissa makeisissa on glukoosi-, fruktoosi, tärkkelys- tai glukoosi-fruktoosisiirappia, joka tekee niistä allergisille ja yliherkille sopimattomia. Mikäli löydät makeisia, joiden glukoosisiirappi on maissipohjaista, osta karkit mieluummin valmiissa pussissa, kuin irtokarkkihyllystä. Koska kauhoilla poimitaan namuja jokaisesta laarista, on niissä jäämiä allergisoivista ainesosista. Perinteisessä lakritsassa on aina vehnää, mutta markkinoilla on myös gluteenittomia, keliaakikoille sopivia vaihtoehtoja. Täysin viljatonta ruokavaliota noudattavalle varma makeisvalinta on esimerkiksi Fazerin Wiener Nougat.

Viljoja löytyy myös muista yllättävistä tuotteista. Erityisen yliherkät voivat saada oireita myös näistä:

9. Kosmetiikka

Meikit ja hiustenhoitotuotteet saattavat sisältää hydrolysoitua vehnäproteiinia, HVP:tä. Pehmeän rakenteensa, vaahtoavuutensa ja kosteuttavuutensa takia se on suosittu kosmetiikkateollisuuden raaka-aine. HVP voi aiheuttaa yliherkälle turvotusta, kutinaa ja paukamia, pahimmillaan jopa anafylaktisen shokin.

10. Kahviautomaatit

Työpaikan kahviautomaatin hyödyntäminen voi olla viljayliherkälle petollinen valinta. Esimerkiksi tietyt Selectan automaattien erikoiskahvit sisältävät glukoosisiirappia ja maltodekstriiniä. Allergisen kannattaa myös aina varmistaa, annosteleeko kone kaikki juomat samoja putkia pitkin.

Mistä tuotteesta tai elintarvikkeesta sinä olet löytänyt piilovehnää? Kerro se meille kommenteissa!

Tuo­reen ky­selyn mu­kaan va­jaa puo­let lääkä­reistä on jos­kus lievit­tänyt po­tilaan kärsi­mystä tie­täen, et­tä se ly­hentää po­tilaan elämää.

Tuo­reen Lää­käri ja kuoli­napu -ky­selyn mu­kaan 40 prosenttia lääkä­reistä ker­too jos­kus lievit­tä­neensä po­tilaan kärsimystä tietoi­sena sii­tä, et­tä se ­ly­hentää po­tilaan elämää. Heis­tä 87 prosenttia ko­kee toimi­neensa ai­na oi­kein.

Noin joka viides vastan­neista lääkäreistä on si­tä miel­tä, et­tä lää­käri tu­lee ai­na asettaa juri­diseen vas­tuuseen, jos hän te­kee kärsi­myksen lievit­tä­mi­seksi toimenpiteen, jo­ka ly­hentää po­tilaan elämää.

Joka kolmas avustaisi kärsivää potilasta itsemurhassa

Kol­mannes vastaa­jista on si­tä miel­tä, et­tä lää­käriä tu­lisi rangaista, jos hän avustaa poti­lasta päät­tämään elä­mänsä. Yh­tä mo­ni olisi kuitenkin it­se val­mis avus­tamaan vai­keista oi­reista kär­sivää poti­lasta te­kemään itse­murhan, jos lainsää­däntö sen sal­lisi.

Kaksi kolmesta ky­selyyn vastan­neesta lääkä­ristä on jou­tunut seu­raamaan oman lähei­sensä vai­keaa sai­rautta tai kärsi­mystä. Oma­koh­taiset koke­mukset lähi­pii­ristä ovat saat­taneet vah­vistaa tai muut­taa aiem­pia käsi­tyksiä kuolinavusta.

Noin jo­ka toi­nen vas­taaja il­moittaa kohtaa­vansa kuo­levia tai vai­keista oi­reista kär­siviä poti­laita työs­sään täl­lä hetkellä.

Suhtautuminen eutanasiaan aiempaa myönteisempää

Kuoli­na­vulle ei ole vakiin­tu­nutta määri­telmää. Täs­sä kyse­lyssä ter­millä vii­tattiin tilan­teisiin, jois­sa lää­käri lie­vittää potilaan kärsi­mystä lä­hellä kuo­lemaa tietoi­sena sii­tä, et­tä se voi ly­hentää po­tilaan elämää. Kuoli­napua voi ol­la hoito­toimen­piteen teke­minen, hoi­dosta pidät­täy­ty­minen tai po­tilaan neuvo­minen ja vä­lineen anta­minen elämän päättämistä var­ten.

Ky­selyn toteu­tettiin syys­kuussa Lääkä­ri­liiton, Duode­cimin ja Hy­vä kuo­lema -yhteis­vas­tuu­hankeen yhteis­työnä. Sii­hen vas­tasi 3 100 työi­käistä lää­käriä. Noin kolmanneksella vastanneista oli 10 vuo­den ko­kemus kuo­levien tai vai­keista oi­reista kär­sivien poti­laiden hoi­dosta. Vain yhdeksällä prosentilla ei ol­lut lain­kaan koke­musta kuo­levien hoi­dosta.

Euta­nasia ra­jattiin ky­selyn ulko­puo­lelle, kos­ka Lääkä­ri­liitto ja Hel­singin ylio­pisto seu­raavat euta­nasiaa kos­kevia mielipi­teitä toi­sella tutki­mus­sar­jalla. Lää­kärien suhtau­tu­minen euta­nasiaan on muut­tunut aiem­paa myönteisemmäksi.

Näin lääkärit kommentoivat kuolinapua

"Ky­symys on eetti­sesti vai­kein mi­tä lääkä­rille voi tul­la eteen."

"Tär­keintä elämän lo­pun ol­lessa lä­hellä on elämän laa­tu, ei pi­tuus."

"Itse­mur­hassa avus­ta­minen so­tii vas­taan käsi­tys­täni lää­kärin etii­kasta ja roo­lista."

"Kär­si­mystä pi­tää ai­na hel­pottaa, mut­ta mis­sä me­nee se häi­lyvä ra­ja, et­tä toimen­pide voi­kin jou­duttaa kuo­lemaa?"

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Erikoislääkäri Sa­ri Hannu­kainen toi­voo saa­vansa työsken­nellä eri ikäisten ih­misten ympä­röi­mänä. Hänen mielestään työinnokkaita senioreita pitäisi auttaa jatkamaan töissä.

Työ asettaa ih­misiä hy­vin eriar­voiseen asemaan jo sii­täkin lähtö­koh­dasta, et­tä toi­silla si­tä on lii­kaa ja toi­silla si­tä ei ole. Työn kuormit­tavuus koe­taan eri ta­voin ja työs­tä luopu­minen ja eläk­keelle siirty­minen on usein odo­tettua, mut­ta se voi ol­la myös kiro­sana.

Työ an­taa si­sältöä elämään ja pi­tää kiin­ni ar­jessa. En ole vakuut­tunut sii­tä, et­tä jo­kaisen tu­lisi jää­dä eläk­keelle eläkeiän täyt­tyessä. Mik­si täy­sin työssään pär­jääviä, suunnat­toman tieto­taidon omaavia senio­reja pi­täisi heit­tää pois työelä­mästä, mi­käli he ha­luavat ja kyke­nevät jat­kamaan sii­nä? Heitämmekö heidän mukanaan hukkaan suunnat­toman tieto­määrän ja koke­muksen?

Lue lisää: Suomalaiset seniorit töissä EU-keskiarvoa pidempään

Työtaakka kevyemmäksi työnajolla

Yksit­täisen työte­kijän fyy­sinen ja psyyk­kinen kun­to tulisi ottaa huomioon entistä paremmin. Oli­siko vanhemman työntekijän työkuvaa mahdol­lista muut­taa vä­hemmän kuormit­ta­vaksi? Se voisi onnistua työ­määrää vähen­tä­mällä tai jaka­malla si­tä nuo­remman työnte­kijän kans­sa.

Työs­tä puhut­taessa paino­tetaan usein sen tehok­kuutta. Yksit­täisen ih­misen koh­dalla tär­kein asia on kui­tenkin työs­sä viihty­minen ja arvos­tuksen saaminen työn­sä kaut­ta, olipa ky­se sit­ten Nobel-tut­ki­jasta tai kotiäi­distä. Meil­lä kai­killa on oma tär­keä paik­kamme yhteis­kun­nassa. Työs­sään viih­tyvä ja moti­voi­tunut työte­kijä on kul­lan ar­voinen ko­ko työyhtei­sölleen. 

Olen seu­rannut lä­hellä elä­keikää olevan, se­kä eläk­keellä olevan hen­kilön innos­tavaa työl­leen antau­tu­mista. Ihmetellen ihailen heidän ute­liai­suuttaan ja roh­keuttaan vie­dä lä­pi muu­toksia omassa työs­sään. Toisaalta tie­dän myös nii­tä, jot­ka naut­tivat elä­ke­päi­vistään lapsen­lap­si­kat­raastaan huo­lehtien.

Lue lisää: Pertti Tamminen, 69, tekee kolmekymppisen työpäivän

Ikä ei voi olla ainoa eläkekriteeri

Hyvä elämänlaatu merkitsee sitä, että on mahdol­lisuus teh­dä valin­toja. Eläk­keelle siirty­minen voi ol­la uu­si mahdol­lisuus to­teuttaa haa­veita, teh­dä muu­toksia elä­mässä ja pääs­tä eroon rasit­ta­vasta ja pit­kään jatku­neesta työn kuormi­tuk­sesta.

Ikä ei voi kui­tenkaan ol­la auto­maat­ti­sesti ai­noa kri­teeri eläk­keel­le­siir­ty­miseen, jos työnte­kijä haluai­si jat­kaa työu­raansa, ja hä­nen tervey­tensä ja työtilanne niin sal­lii.

Ai­koinaan nuo­rena lääkä­rinä olen saa­nut opas­tusta taita­vilta ja kärsi­väl­li­siltä kolle­goilta ja op­pinut heil­tä pal­jon – etenkin sel­laista, mi­tä ei kir­jojen sivuilta ky­kene omak­sumaan. Van­hemmat kol­legat ovat ol­leet mi­nun työ­ni rik­kaus. Nä­kisin tule­vai­suu­teni mielel­läni eri-ikäisten ammat­ti­laisten ympäröi­mänä.

Kirjoit­taja Sari Hannukainen on yksi­tyis­sai­raa­lassa työsken­te­levä anes­te­sio­logian ja teho­hoidon eri­kois­lää­käri.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Voimakkaat tunnepurkaukset ja vihaisuus voivat tuoreen tutkimuksen mukaan laukaista sydänkohtauksia. Samoin raskas fyysinen rasitus on sydänkohtausten riskitekijä, osoittaa Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus. 

Vihaisuuden ja rasituksen on aiemminkin tiedetty laukaisevan sydänkohtauksia, mutta nyt julkaistut tulokset perustuvat aiempaa suurempaan kansainväliseen aineistoon yli viidestäkymmenestä maasta. Tutkimukseen osallistui yli 12 000 ensimmäisen sydäninfarktinsa sairastanutta.

Sydänkohtauksen saanut: "Infarkti tuli yllätyksenä ja ilman rintakipuja"

Tutkimuksen mukaan voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Fyysinen rasitus sekin liittyi noin kaksinkertaiseen sairastumisriskiin, mutta riskit olivat vielä suurempia, jos rasituksen aikana oli ollut lisäksi vihainen.

Tulokset eivät paljasta, mistä riskit tarkalleen johtuvat, mutta mahdollisia mekanismeja on useita. Vihaisuus, tunnekuohut ja kova rasitus voivat esimerkiksi hetkellisesti nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä sekä kiihdyttää veren hyytymistä ja edistää verisuonitukosten syntyä. Viha ja stressi voivat al­tistaa myös aivoverenkiertohäiriöille.

 

Lähde: Physical Activity and Anger or Emotional Upset as Triggers of Acute Myocardial Infarction. Circulation 2016;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.116.023142.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.