Kuulo alenee iän myötä huomaamatta. Professori Matti Sorrin mielestä apua kannattaa hakea ennen kuin ikäkuulosta tulee sosiaalinen haitta.

Ikään liittyvä kuulon aleneminen johtuu kuuloelinten rappeutumisesta. Se ei ole kuitenkaan koko totuus. On myös kyse siitä, miten ihminen pystyy käsittelemään kuulemaansa, sanoo professori Martti Sorri Oulun yliopisto­sairaalasta.

Kuulon heikkeneminen liittyy keskushermoston muutoksiin. Viestin kulku kuuloradoissa hidastuu ja siksi viestin perillemenoon tarvitaan enemmän aikaa.

– Kun vastapeluri huomaa, että viesti ei mene perille, hän korottaa usein ääntään ja alkaa tykittää sanomaansa sen sijaan, että hidastaisi puheensa tahtia, Martti Sorri harmittelee.

Ikäkuuloinen kokee huutamisen usein kipuna korvassa, sillä ikäkuulon rapauttamassa korvassa kovat äänet särkyvät ja tuntuvat epämiellyttäviltä.

Puhujan pitää kyllä lisätä äänenvoimakkuutta, mutta vain hiukan. Jos ikäkuuloinen käyttää kuulokojetta, puhujan ei tarvitse korottaa ääntään.

Ikäkuulo saapuu hiljaa hiipimällä niin, ettei sitä asianomainen usein huomaa eikä usko, jos kaveri siitä huomauttaa.

– Usein potilaat sanovat, että flunssa vei kuulon. Kuulo on voinut huonontua hiljakseen, mutta vasta räkätaudin tuoma kuulonalenema havahduttaa. Flunssa menee ohi, mutta havainto huonosta kuulosta jää pysyväksi.

Moni ajattelee, ettei vanhan tarvitse kaikkea kuullakaan, mutta ongelmaksi kuulemattomuus kääntyy, kun ei enää pysty kunnolla osallistumaan keskusteluun.

Jos tarpeeksi usein istuu vierailulla huutamassa mitä-sanaa, ei enää viitsi lähteä lainkaan ystäviään tapaamaan. Huono kuulo hankaloittaa asioimista kaupassa ja pankissa. Myös television ja radion seuraaminen vaikeutuvat.

Ikäkuulo vie kuulon vain harvoin kokonaan, mutta huono kuulo eristää ja syrjäyttää; se on tutkimuksissakin todettu.

– Kuulokojeen saamisen jälkeen ihmisten liikkuminen kodin ulkopuolella lisääntyi. He alkoivat käydä tapaamassa tuttuja, harrastuksissa, kirkossa. Sosiaalinen elämä vilkastui ilman kuulokojettakin niillä huonokuuloisilla, jotka saivat neuvoja, miten parhaiten selvitä kuulonsa kanssa.

Mitä pitempään on istunut kuuloerakkona neljän seinän sisällä, sitä hankalampaa lähteminen on. Siksi Martti Sorri haluaisikin, että huonokuuloisuuteen havahduttaisiin ajoissa, ennen kuin siitä on tullut sosiaalinen haitta ja puolisoiden riidan aihe.

Myöskään terveyskeskuslääkäreiden ei kannata kovin pitkään seurata kuulon huononemista, vaan kirjoittaa lähete kuulokuntoutukseen. Ikäkuuloon tuo apua kuulokoje tai mieluummin kaksi, kumpaankin korvaan omansa.

– Kahden kojeen voimin ihminen kuulee paremmin ja myös hankalammissa olosuhteissa, Sorri sanoo.

Käyttämätön korva voi rappeutua. Siksikin on parempi, että kumpikin korva on käytössä. Kuulokojeen tarvitsisi laskelmien mukaan 5–6 prosenttia väestöstä, mutta suomalaisista vain noin prosentti käyttää kojetta apuvälineenä. Keskellämme kulkee siis lukuisia ihmisiä, jota hyötyisivät kuulokojeesta.

– Moni kokee kuulokojeen jonkinlaisena merkkinä vanhuudesta. Ehkä tarvitsisimme samanlaisia viriilejä, tunnettuja ikäihmisiä esikuvaksi kuulokojeen käyttäjinä kuin presidentti Ronald Reagan oli Yhdysvalloissa. Hänen myötään maassa syntyi suorastaan kuulokojebuumi, Martti Sorri kertoo.

Kuulokoje on yleisin huonokuuloisen apuväline. Se auttaa hyödyntämään jäljellä olevaa kuuloa, vahvistaa ääntä ja helpottaa puheen ymmärtämistä.

Ensiksi huonokuuloinen tarvitsee terveyskeskuslääkäriltä tai korvalääkäriltä lähetteen keskus- tai yliopistosairaaloiden kuulokeskukseen jatkotutkimuksiin.

Ensimmäisessä tapaamisessa lääkäri ja kuulontutkija selvittävät kuulonaleneman asteen, aiheuttajan ja tyypin. Korvakäytävistä otetaan mallit korvakappaleen tai korvakäytäväkojeen kuorikon tekemistä varten.

Toisella kerralla kuulokojeeseen tehdään tarvittavat säädöt ja huonokuuloinen pääsee kojeen kanssa kotiin kokeilemaan.

Koeajalla on tärkeää, että käyttäjä kirjaa ylös kokemuksensa. Silloin hän osaa kertoa niistä, kun hän tulee parin kuukauden kuluttua kolmanteen tapaamiseen hienosäätöä varten.

Kuulokoje sovitetaan aina yksilöllisesti. Se on käyttäjälleen ilmainen ja kestää käytössä viitisen vuotta.

– Tärkeintä on käyttää kuulokojeita säännöllisesti, sillä niihin ei totu, ellei niitä käytä. Piironginlaatikossa niistä ei ole apua. Tottuminen kojeisiin vie usein kuukausia, siksi sinnikkyyttä tarvitaan, Martti Sorri sanoo.

Kuulokojeen antama ääni on hieman erilainen, mutta suurin ongelma on, ettei se valikoi vaan toistaa kaiken äänen, myös taustahälyn.

Mitä on ikäkuulo?

Kaikkien kuulo heikkenee ikääntyessä, kun sisäkorva rappeutuu. Ensin katoavat korkeat äänet, esimerkiksi heinäsirkkojen siritys. Ikäkuulon oire on, ettei saa selvää puheesta hälyssä. Ikäkuuloon liittyy myös usein tinnitusta eli korvien soimista.

Keskustelua haittaava kuulo­vika on 65-vuotiaista joka kolmannella ja 75-vuotiaista kahdella kolmesta. Joka kolmas 75-vuotiaista tarvitsisi kuulo­kojekuntoutusta.

Ikäkuuloon vaikuttavat perintötekijät, elämän aikana koetut melu­vauriot ja yleissairaudet.Ikäkuulon vaurioita ei voi parantaa. Kuulokoje ja muut apuvälineet auttavat arjessa.

Tunnista ikäkuulo

  • Et saa selvää toisen puheesta.
  • Radion ja television äänen voimakkuutta on lisättävä.
  • Et kuule ovikelloa tai puhelinta.
  • Et saa selvää pankkivirkailijan puheesta.
  • On hankala osallistua keskusteluun.
  • Alat karttaa sosiaalisia tilanteita huonon kuulon vuoksi.
  • Korva soi tai on tukkoisen oloinen.

Yksilölliset kuulokojeet ja muut apuvälineet

Korvakäytäväkoje on korvakäytävään tai korvanlehden kuoppaan asetettava laite. Kojeosa ja korvakappale muodostavat yhden kokonaisuuden, joka valmistetaan korvasta otetun muotin mukaan.

Korvantaustakoje sijoitetaan korvanlehden taakse. Kojeesta vahvistettu ääni johdetaan ohuen letkun ja korvaan asetetun korvakappaleen kautta korvaan.

Tavallisia kuulokkeita voi käyttää television ja radion kuuntelussa. Erityisesti kuulovammaisille suunnitelluissa kuulokkeissa on äänenvahvistuksen säädin, josta ääni säädetään sopivaksi kummallekin korvalle erikseen.

Matkapuhelimen induktiosilmukka on kuulemista parantava apuväline, joka siirtää magneettikentän välityksellä äänen suoraan kuulolaitteeseen.

Radiota ja televisiota voi myös kuunnella induktiosilmukan avulla. Avuksi tarvitaan kaulalla pidettävä pienoisinduktiosilmukka, tyynysilmukka tai huoneen tai huoneiston kiertävä induktiosilmukka.

Kodin hälyttimet, kuten ovikello, palovaroitin ja herätyskello, sekä puhelimen soittoääni voidaan muuttaa eri aisteilla havaittavaksi. Esimerkiksi herätyskello herättää tärinällä tai ovikellon soitto näkyy valojen vilkkumisena. Ikäkuuloiset tarvitsevat kuitenkin harvoin erityistä hälytysjärjestelmää, sillä he kuulevat ovikellon ja puhelimen, kunhan ne ovat tarpeeksi kovaäänisiä.

Lisätietoa: www.ikakuulo.fi, www.kuuloliitto.fi

Vierailija

Ikäkuuloon apua ajoissa

Anonyymi 13.06.2010 09.39 Kehoitit soittamaan lääkärille ja kertomaan pulmastani. Arvaapa vain, olenko niin tehnytkin. Mutta, mutta. Ensiksikään lääkärille ei voi suoraan soittaa, vaan kaikki menee omahoitajan kautta. Hän lupasi hoitaa asian vaivihkaa. Mutta mieheni mennessä vastaanotolle, omalääkärillämme olikin sijainen, jolle ei tietenkään ollut kerrottu asiasta mitään. Kahden kuukauden kuluttua oli jo taas uusi lääkäri minun käydessäni tutkimuksissa. Pyysin häntä, jos suinkin mahdollista,...
Lue kommentti

Onko illallis- tai kahvipöytään tulossa vieras, jolle viljat eivät sovi? Pidä tarkasti silmällä pakkausselosteita. Yliherkkyydestä, allergiasta tai keliakiasta kärsivälle monet tutut elintarvikkeet ovat vaaranpaikkoja.

Gluteenittomat tuotteet eivät aina sovellu vilja-allergikolle. Siinä missä keliaakikko voi yleensä huoletta syödä vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita, saattaa yliherkkyyksiä omaava saada niistä voimakkaita oireita. Allergisia reaktioita aiheuttavat ainesosat eivät ole kiveen kirjoitettuja. Jos mahdollista, tiedustele ennakkoon, sopiiko tietty tuote tai raaka-aine kylään saapuvalle ruokarajoitteiselle.

 

1. Pakasteranskalaiset ja –lohkoperunat

Kylmäaltaasta löytyvien perunatuotteiden ainesosalistaus kannattaa syynätä tarkkaan. Osa pakasteranskalaisista ja –lohkoperunoista sisältää vehnää. Jos valmistat ensin paneroituja ja sitten viljattomia tuotteita, muista huolehtia ruuanlaittovälineiden puhtaudesta. Jopa pienet vehnämäärät voivat aiheuttaa yliherkälle tukalan olotilan.

2. Sipsit

Perunalastut eivät tavallisesti sisällä gluteenia tai viljoja. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin tuubiin pakatut, vehnää sisältävät Pringlesit. Jos sipsihyllyn valikoima epäilyttää, valitse tarjottavaksi maissilastuja, popcornia tai maustamattomia pähkinöitä.

3. Hillot

Osa kaupan hilloista sisältää vilja-allergikolle sopimatonta glukoosi-fruktoosisiirappia. Kyseisen ainesosan valmistuksessa käytetään vehnää. Glukoosi-fruktoosisiirappi sopii kuitenkin keliaakikolle, sillä sen sisältämä gluteeni poistuu valmistusvaiheessa.

4. Nonparellit

Iloisen väriset kakkukoristeet sisältävät vehnätärkkelystä, joka ei sovi vilja-allergikolle tai yliherkälle. Strösselit ovat nonparelleja turvallisempi valinta. Tarkista kuitenkin ainesosaluettelo.

5. Jäätelö

Tavalliset tuuttijäätelöt ovat vehnävohveliensa takia luonnollisesti pannassa niin keliaakikoilta, vilja-allergikoilta kuin yliherkkyyksistä kärsiviltä. Siinä missä keliaakikko voi syödä useimpia tavallisia puikko- ja pakettijäätelöitä, löytyy viileistä herkuista yliherkille ja allergisille sopimatonta vehnäperäistä glukoosisiirappia, fruktoosisiirappia, vehnätärkkelystä, dekstroosia tai maltodekstriiniä. Jäätelöistä turvallisia valintoja ovat esimerkiksi tietyt Pappagallo ja Ben & Jerry’s –merkkien maut. Luontaisesti valmistetut, kotimaiset Jymy-jäätelöt ovat myös viljavapaita tuotteita.

6. Soijakastike

Itämaisten ruokien maustamiseen käytetty soijakastike sisältää tavallisesti vehnää. Markkinoilla on kuitenkin gluteenittomia vaihtoehtoja keliaakikoille. Allergikoille ja yliherkille sopivat luontaisesti viljattomat soijakastikkeet. Tällainen on muun muassa monista vähittäiskaupoistakin löytyvä, pelkästään soijapohjainen Soy King – kastike.

7. Ketsupit, majoneesit, sinapit

Ketsupit, majoneesit ja sinapit saattavat sisältää vehnää, tavallisesti glukoosi-fruktoosisiirapin muodossa. Felixin ja Heinzin maustamattomat ketsupit ja majoneesit ovat turvallisia valintoja ruokarajoitteisille. Myös Auran sinapit ovat viljattomia ja soveltuvat täten sekä keliaakikoille, allergikoille että yliherkille.

8. Karkit

Makeisostoksilla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tuoteselosteisiin. Lähes kaikissa makeisissa on glukoosi-, fruktoosi, tärkkelys- tai glukoosi-fruktoosisiirappia, joka tekee niistä allergisille ja yliherkille sopimattomia. Mikäli löydät makeisia, joiden glukoosisiirappi on maissipohjaista, osta karkit mieluummin valmiissa pussissa, kuin irtokarkkihyllystä. Koska kauhoilla poimitaan namuja jokaisesta laarista, on niissä jäämiä allergisoivista ainesosista. Perinteisessä lakritsassa on aina vehnää, mutta markkinoilla on myös gluteenittomia, keliaakikoille sopivia vaihtoehtoja. Täysin viljatonta ruokavaliota noudattavalle varma makeisvalinta on esimerkiksi Fazerin Wiener Nougat.

Viljoja löytyy myös muista yllättävistä tuotteista. Erityisen yliherkät voivat saada oireita myös näistä:

9. Kosmetiikka

Meikit ja hiustenhoitotuotteet saattavat sisältää hydrolysoitua vehnäproteiinia, HVP:tä. Pehmeän rakenteensa, vaahtoavuutensa ja kosteuttavuutensa takia se on suosittu kosmetiikkateollisuuden raaka-aine. HVP voi aiheuttaa yliherkälle turvotusta, kutinaa ja paukamia, pahimmillaan jopa anafylaktisen shokin.

10. Kahviautomaatit

Työpaikan kahviautomaatin hyödyntäminen voi olla viljayliherkälle petollinen valinta. Esimerkiksi tietyt Selectan automaattien erikoiskahvit sisältävät glukoosisiirappia ja maltodekstriiniä. Allergisen kannattaa myös aina varmistaa, annosteleeko kone kaikki juomat samoja putkia pitkin.

Mistä tuotteesta tai elintarvikkeesta sinä olet löytänyt piilovehnää? Kerro se meille kommenteissa!

Tuo­reen ky­selyn mu­kaan va­jaa puo­let lääkä­reistä on jos­kus lievit­tänyt po­tilaan kärsi­mystä tie­täen, et­tä se ly­hentää po­tilaan elämää.

Tuo­reen Lää­käri ja kuoli­napu -ky­selyn mu­kaan 40 prosenttia lääkä­reistä ker­too jos­kus lievit­tä­neensä po­tilaan kärsimystä tietoi­sena sii­tä, et­tä se ­ly­hentää po­tilaan elämää. Heis­tä 87 prosenttia ko­kee toimi­neensa ai­na oi­kein.

Noin joka viides vastan­neista lääkäreistä on si­tä miel­tä, et­tä lää­käri tu­lee ai­na asettaa juri­diseen vas­tuuseen, jos hän te­kee kärsi­myksen lievit­tä­mi­seksi toimenpiteen, jo­ka ly­hentää po­tilaan elämää.

Joka kolmas avustaisi kärsivää potilasta itsemurhassa

Kol­mannes vastaa­jista on si­tä miel­tä, et­tä lää­käriä tu­lisi rangaista, jos hän avustaa poti­lasta päät­tämään elä­mänsä. Yh­tä mo­ni olisi kuitenkin it­se val­mis avus­tamaan vai­keista oi­reista kär­sivää poti­lasta te­kemään itse­murhan, jos lainsää­däntö sen sal­lisi.

Kaksi kolmesta ky­selyyn vastan­neesta lääkä­ristä on jou­tunut seu­raamaan oman lähei­sensä vai­keaa sai­rautta tai kärsi­mystä. Oma­koh­taiset koke­mukset lähi­pii­ristä ovat saat­taneet vah­vistaa tai muut­taa aiem­pia käsi­tyksiä kuolinavusta.

Noin jo­ka toi­nen vas­taaja il­moittaa kohtaa­vansa kuo­levia tai vai­keista oi­reista kär­siviä poti­laita työs­sään täl­lä hetkellä.

Suhtautuminen eutanasiaan aiempaa myönteisempää

Kuoli­na­vulle ei ole vakiin­tu­nutta määri­telmää. Täs­sä kyse­lyssä ter­millä vii­tattiin tilan­teisiin, jois­sa lää­käri lie­vittää potilaan kärsi­mystä lä­hellä kuo­lemaa tietoi­sena sii­tä, et­tä se voi ly­hentää po­tilaan elämää. Kuoli­napua voi ol­la hoito­toimen­piteen teke­minen, hoi­dosta pidät­täy­ty­minen tai po­tilaan neuvo­minen ja vä­lineen anta­minen elämän päättämistä var­ten.

Ky­selyn toteu­tettiin syys­kuussa Lääkä­ri­liiton, Duode­cimin ja Hy­vä kuo­lema -yhteis­vas­tuu­hankeen yhteis­työnä. Sii­hen vas­tasi 3 100 työi­käistä lää­käriä. Noin kolmanneksella vastanneista oli 10 vuo­den ko­kemus kuo­levien tai vai­keista oi­reista kär­sivien poti­laiden hoi­dosta. Vain yhdeksällä prosentilla ei ol­lut lain­kaan koke­musta kuo­levien hoi­dosta.

Euta­nasia ra­jattiin ky­selyn ulko­puo­lelle, kos­ka Lääkä­ri­liitto ja Hel­singin ylio­pisto seu­raavat euta­nasiaa kos­kevia mielipi­teitä toi­sella tutki­mus­sar­jalla. Lää­kärien suhtau­tu­minen euta­nasiaan on muut­tunut aiem­paa myönteisemmäksi.

Näin lääkärit kommentoivat kuolinapua

"Ky­symys on eetti­sesti vai­kein mi­tä lääkä­rille voi tul­la eteen."

"Tär­keintä elämän lo­pun ol­lessa lä­hellä on elämän laa­tu, ei pi­tuus."

"Itse­mur­hassa avus­ta­minen so­tii vas­taan käsi­tys­täni lää­kärin etii­kasta ja roo­lista."

"Kär­si­mystä pi­tää ai­na hel­pottaa, mut­ta mis­sä me­nee se häi­lyvä ra­ja, et­tä toimen­pide voi­kin jou­duttaa kuo­lemaa?"

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Erikoislääkäri Sa­ri Hannu­kainen toi­voo saa­vansa työsken­nellä eri ikäisten ih­misten ympä­röi­mänä. Hänen mielestään työinnokkaita senioreita pitäisi auttaa jatkamaan töissä.

Työ asettaa ih­misiä hy­vin eriar­voiseen asemaan jo sii­täkin lähtö­koh­dasta, et­tä toi­silla si­tä on lii­kaa ja toi­silla si­tä ei ole. Työn kuormit­tavuus koe­taan eri ta­voin ja työs­tä luopu­minen ja eläk­keelle siirty­minen on usein odo­tettua, mut­ta se voi ol­la myös kiro­sana.

Työ an­taa si­sältöä elämään ja pi­tää kiin­ni ar­jessa. En ole vakuut­tunut sii­tä, et­tä jo­kaisen tu­lisi jää­dä eläk­keelle eläkeiän täyt­tyessä. Mik­si täy­sin työssään pär­jääviä, suunnat­toman tieto­taidon omaavia senio­reja pi­täisi heit­tää pois työelä­mästä, mi­käli he ha­luavat ja kyke­nevät jat­kamaan sii­nä? Heitämmekö heidän mukanaan hukkaan suunnat­toman tieto­määrän ja koke­muksen?

Lue lisää: Suomalaiset seniorit töissä EU-keskiarvoa pidempään

Työtaakka kevyemmäksi työnajolla

Yksit­täisen työte­kijän fyy­sinen ja psyyk­kinen kun­to tulisi ottaa huomioon entistä paremmin. Oli­siko vanhemman työntekijän työkuvaa mahdol­lista muut­taa vä­hemmän kuormit­ta­vaksi? Se voisi onnistua työ­määrää vähen­tä­mällä tai jaka­malla si­tä nuo­remman työnte­kijän kans­sa.

Työs­tä puhut­taessa paino­tetaan usein sen tehok­kuutta. Yksit­täisen ih­misen koh­dalla tär­kein asia on kui­tenkin työs­sä viihty­minen ja arvos­tuksen saaminen työn­sä kaut­ta, olipa ky­se sit­ten Nobel-tut­ki­jasta tai kotiäi­distä. Meil­lä kai­killa on oma tär­keä paik­kamme yhteis­kun­nassa. Työs­sään viih­tyvä ja moti­voi­tunut työte­kijä on kul­lan ar­voinen ko­ko työyhtei­sölleen. 

Olen seu­rannut lä­hellä elä­keikää olevan, se­kä eläk­keellä olevan hen­kilön innos­tavaa työl­leen antau­tu­mista. Ihmetellen ihailen heidän ute­liai­suuttaan ja roh­keuttaan vie­dä lä­pi muu­toksia omassa työs­sään. Toisaalta tie­dän myös nii­tä, jot­ka naut­tivat elä­ke­päi­vistään lapsen­lap­si­kat­raastaan huo­lehtien.

Lue lisää: Pertti Tamminen, 69, tekee kolmekymppisen työpäivän

Ikä ei voi olla ainoa eläkekriteeri

Hyvä elämänlaatu merkitsee sitä, että on mahdol­lisuus teh­dä valin­toja. Eläk­keelle siirty­minen voi ol­la uu­si mahdol­lisuus to­teuttaa haa­veita, teh­dä muu­toksia elä­mässä ja pääs­tä eroon rasit­ta­vasta ja pit­kään jatku­neesta työn kuormi­tuk­sesta.

Ikä ei voi kui­tenkaan ol­la auto­maat­ti­sesti ai­noa kri­teeri eläk­keel­le­siir­ty­miseen, jos työnte­kijä haluai­si jat­kaa työu­raansa, ja hä­nen tervey­tensä ja työtilanne niin sal­lii.

Ai­koinaan nuo­rena lääkä­rinä olen saa­nut opas­tusta taita­vilta ja kärsi­väl­li­siltä kolle­goilta ja op­pinut heil­tä pal­jon – etenkin sel­laista, mi­tä ei kir­jojen sivuilta ky­kene omak­sumaan. Van­hemmat kol­legat ovat ol­leet mi­nun työ­ni rik­kaus. Nä­kisin tule­vai­suu­teni mielel­läni eri-ikäisten ammat­ti­laisten ympäröi­mänä.

Kirjoit­taja Sari Hannukainen on yksi­tyis­sai­raa­lassa työsken­te­levä anes­te­sio­logian ja teho­hoidon eri­kois­lää­käri.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Voimakkaat tunnepurkaukset ja vihaisuus voivat tuoreen tutkimuksen mukaan laukaista sydänkohtauksia. Samoin raskas fyysinen rasitus on sydänkohtausten riskitekijä, osoittaa Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus. 

Vihaisuuden ja rasituksen on aiemminkin tiedetty laukaisevan sydänkohtauksia, mutta nyt julkaistut tulokset perustuvat aiempaa suurempaan kansainväliseen aineistoon yli viidestäkymmenestä maasta. Tutkimukseen osallistui yli 12 000 ensimmäisen sydäninfarktinsa sairastanutta.

Sydänkohtauksen saanut: "Infarkti tuli yllätyksenä ja ilman rintakipuja"

Tutkimuksen mukaan voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Fyysinen rasitus sekin liittyi noin kaksinkertaiseen sairastumisriskiin, mutta riskit olivat vielä suurempia, jos rasituksen aikana oli ollut lisäksi vihainen.

Tulokset eivät paljasta, mistä riskit tarkalleen johtuvat, mutta mahdollisia mekanismeja on useita. Vihaisuus, tunnekuohut ja kova rasitus voivat esimerkiksi hetkellisesti nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä sekä kiihdyttää veren hyytymistä ja edistää verisuonitukosten syntyä. Viha ja stressi voivat al­tistaa myös aivoverenkiertohäiriöille.

 

Lähde: Physical Activity and Anger or Emotional Upset as Triggers of Acute Myocardial Infarction. Circulation 2016;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.116.023142.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.