Vettä voi juoda liikaa – tai liian vähän. Mistä sitten tietää, minkä verran pitää juoda? Sen kertoo janon tunne.

1 Mihin elimistömme tarvitsee vettä?

Kehomme painosta on vettä noin 60  prosenttia. Sopiva määrä vettä kropassa säätelee aineenvaihduntaa ja ylläpitää yleisterveyttämme. Tarvitsemme vettä ravintoaineiden kuljetukseen, ruuansulatusnesteiden muodostamiseen, aineenvaihduntaan ja lämmönsäätelyyn.

Kun veden määrä kehossa vähenee liikaa, lisääntyy rytmihäiriöiden, lämpöhalvauksen ja munuaisvaurioiden riski. Jo pieni veden puute johtaa keskittymiskyvyn heikkenemiseen, suorituskyvyn laskuun ja hitaampaan palautumiseen liikunnasta.

2 Tarvitseeko ikääntyvä enemmän vettä kuin nuori?

Ikääntyneiden kehossa on vähemmän vettä kuin nuorilla aikuisilla, eikä sitä pysty juomalla varsinaisesti lisäämään. Siksi ikääntyvänkään ei tarvitse turhaan lipittää vettä.

Riittävä juomaveden määrä päivässä on noin puolitoista litraa. Määrään on laskettu myös ruuasta, kuten kasviksista ja keitoista saamamme neste, joka on 7–8 desilitraa. Kaikkea nestettä ei tarvitse juoda vetenä, vaan sitä voi  saada vaikkapa maidosta, piimästä tai sokerittomista mehuista.

3 Voiko janon tunne heikentyä iän myötä?

Kyllä voi. Syy on keskushermostoperäinen, aivot eivät käske juomaan riittävän usein. Kuivuminen uhkaa ikäihmistä etenkin kesäkuumalla. Sama koskee myös heitä, joilla on käytössään nesteenpoistolääke eli diureetti verenpaineen tai sydänsairauksien hoitoon.

Iäkkään tai diureetteja käyttävän kannattaa juoda vähän runsaammin nesteitä kuin varsinainen janon tunne kehottaisi. Lasi ylimääräistä esimerkiksi ruokajuomana ajaa asian.

Muistathan, ettei alkoholia lasketa päivän nesteisiin, koska se lisää virtsan eritystä ja kuivattaa.

4 Miten helteellä kannattaa juoda?

Kesäkuumalla jokaisen meistä täytyy pitää huolta vedensaannistaan. Jos oleilee helteellä ulkosalla, on hyvä juoda puoli litraa vettä tunnissa, vaikkei janottaisikaan.

Ihon altistaminen auringonvalolle ja tuulelle lisää veden haihtumista kehosta. Hikoilukin lisää elimistön vedentarvetta.

5 Voiko vettä juoda liikaa?

Kyllä vaan. Liika nesteiden saanti voi aiheuttaa vesipöhön, jonka oireina on tajunnan heikkeneminen, pahoinvointi ja sydämen rytmihäiriöt.

Vesipöhön saadakseen pitää kuitenkin juoda tolkuttomasti, yli 3–4 litraa päivässä. Liika vedenjuonti on yleisempi ongelma heillä, joilla on vakava munuaisten vajaatoiminta.

6 Tehostaako vesi laihtumista?

Pari lasia vettä noin tunti ennen ateriaa on tutkimuksissa lisännyt hiukan laihtumista varsinkin iäkkäämmillä ihmisillä. Vesi lisää mahalaukussa täyteyden tunnetta, joskin vain lyhytaikaisesti. Vesi myös nopeuttaa ruuan kulkua ohutsuoleen.

7 Mistä tiedän, saanko riittävästi vettä?

Siihen on hyvä mittari – janon tunne. On kuitenkin riskiryhmiä, kuten pienet lapset ja vanhukset, joiden janon tunne ei ole riittävän voimakas suhteessa menetettyyn veden määrään. Myös urheillessa voi käydä niin, ettei janon tunne ehdi kehittyä samassa tahdissa nestehukan kanssa.

Näissä tapauksissa kannattaa pitää erityistä huolta nestetasapainosta. Tarkkaile virtsasi väriä: jos pissa muuttuu kovin tummaksi, on juotava enemmän.

Asiantuntijoina laillistettu ravitsemusterapeutti ­Reijo Laatikainen, Lääkärikeskus Aava, Helsinki sekä kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab, Itä-Suomen yliopisto.

Lue myös

http://nettiet.fi/teemat/terveys/art870-Vesi-on-tarkeaa.html

Vältä sokeria ja sitruunahappoa

 • Sopiva juotavien nesteiden määrä on useimmille ihmisille noin 1–1,5 litraapäivässä.
 • Vesijohtovesi on paras janojuoma.
 • Ruokajuomaksi suositellaan veden ohella rasvatonta maitoa ja piimää.
 • Sokeria sisältävien juomien runsas käyttö lisää lihomisriskiä, ja jatkuva nautiskelu saattaa pilata hampaat. Juomien hapoista hiilihappo ei ole hampaille haitallista, mutta sitruunahappo on. Sitruunahappoa on myös monissa sokerittomissa light-juomissa.
 • Suomalaisten juomatavat ovat alkoholin käyttöä lukuun ottamatta järkevät.
 • Erilaisten juomien valikoima on laajentunut runsaasti: juomme energia- ja hyvinvointijuomia sekä erilaisia maustettuja vesiä. Niillä ei kuitenkaan kannata korvata vesilasillisia.

Lähde: www.thl.fi.

Koivuvesi

Tiesitkö, että koivunlehtiäkin voi syödä? Ja oikeastaan juodakin. Tee niistä raikas ja kauniin vihreä maustevesi kesäiseksi janojuomaksi.

1 l vettä
2 ½ dl pieniä koivunlehtiä
(hunajaa ja sitruunamehua)

 • Keitä lehtiä vedessä noin 10 ­minuuttia. Siivilöi lehdet ja sekoita joukkoon hiukan hunajaa ja sitruuna­mehua.
 • Tarjoa kylmänä.

Lähde: www.martat.fi

Teksti Essi Kähkönen

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

 • ko­honnut veren­paine
 • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
 • alko­holi ja huu­meet
 • tupa­kointi
 • yli­pai­no/li­havuus
 • ko­honnut veren­so­keri
 • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
 • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

 

Miten toimii suhde, kun mies on vaimoaan yli kaksikymmentä vuotta nuorempi? Ainakin seksi on ihanaa, vakuuttavat Kaija ja Ahmed.

Ahmed Taha on 35-vuotias. Hänen aviovaimonsa Kaija Räty-Taha on 68. Egyptiläisen Ahmedin kulttuurissa ikä ei ole niin puhuttava asia parisuhteessa, mutta Suomessa pari on törmännyt ennakkoluuloihin. Naisystävät varoittelivat Kaijaa, että nuori ja komea mies saattaisi lähteä lopulta nuoremman naisen matkaan.

– Mutta en pelkää mitään, elän ja nautin tässä ja nyt. Kuka meistä, minkään ikäisistä, tietää tulevaisuudesta? Olemme edelleen rakastuneita neljän avioliittovuoden jälkeen, Kaija sanoo. 

Ahmed lisää, että ikä ei ole Kaijan tärkein ominaisuus vaan hyvä sydän.

– Aikuinen nainen ymmärtää elämästä enemmän kuin nuori nainen. Hän esimeriksi ymmärtää, ettei toista voi muuttaa, Ahmed sanoo.

Kaija hehkuttaa myös seksuaalista voimaa.

– En ole niin epäröivä kuin nuorena, vaan uskallan nauttia vapaasti! Lisäksi minulla on varma ja vahva tunne siitä, että Ahmed rakastaa ja arvostaa minua. Sellainen tunne antaa vapauden myös seksiin.

Naisten työt piti opetella

Kaija ja Ahmed tutustuivat toisiinsa Skypen välityksellä viisi vuotta sitten. Heitä yhdistää elämänasenne ja se, että kummatkin ovat siistejä ja jämptejä järjestyksen ihmisiä, tarkkoja raha-asioissakin. Kotityöt Ahmedille piti kuitenkin Kaijan opettaa.

– Annoin Ahmedille imurin käteen, vaikka hän vänkäsi imurointia naistentyöksi. Sanoin, että Suomessa miehet tekevät samoja jjuttuja kuin naisetkin. Nykyään, kun tulen perjantaisin kotiin, täällä on jo ruokakin uunissa, Kaija nauraa.

Homma toimii myös toisinpäin. Kaija hellii ja halaa puolisoaan tuon tuosta. Kahden tasa-arvoisen, vaikkakin eri-ikäisen, aikuisen suhteessa on molemminpuolista tyydytystä.

– Minua ei häiritse herjanheitto suhteestamme, sillä tiedän, että Ahmed rakastaa minua. Tunteen taustalla ovat kaikki elämäni kokemukset.

Arkea helpottaa vastavuoroisuus. Ahmed hoitaa Kaijan tietokoneen, Kaija hellii miestään leipomalla.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 8/2014.

Tär­keitä anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja saa mm. musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Mar­joista saa­tavat anto­sya­ni­diinit ja proan­to­sya­ni­diinit voi­vat tuo­reen tutki­muksen mu­kaan aut­taa sepel­val­ti­mo­taudin ehkäi­syssä. Nii­tä saa muun muassa musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition -lehden julkai­semat yhdys­val­ta­lais­tu­lokset perus­tuvat 17 000 ai­kuisen kuusi­vuo­tiseen seu­rantaan. Sen perusteella eniten anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja ruoas­taan saa­vat sairas­tuvat noin puo­let epä­to­den­nä­köi­semmin kuin hen­kilöt, joi­den ruoka­va­liossa on nii­tä vain vä­hän.

Mar­jojen ja mui­den an­to- ja proan­to­sya­ni­dii­neja pal­jon sisäl­tävien ruo­kien syö­minen oli ylei­sempää varak­kaiden ja muu­tenkin terveel­li­sesti elävien keskuu­dessa, mut­ta yh­teydet ha­vaittiin myös elin­ta­voiltaan vä­hemmän terveel­listen pa­rissa. Fla­vo­noidien koko­nais­ku­lutus ei vaikut­tanut sairas­tu­mis­ris­keihin täs­sä tutki­muk­sessa.

Saman­suun­taisia tu­loksia on saa­tu aiem­minkin. Anto­sya­ni­dii­ni-fla­vo­noidit on yhdis­tetty muun muassa pie­nempään diabe­teksen, Parkin­sonin tau­din ja sydän­koh­tausten vaa­raan. Ruoka­valion li­säksi kui­tenkin mo­ni muu­kin seik­ka voi vai­kuttaa yh­teyksiin.

 

Läh­de: Die­tary fla­vonoid in­take and in­cident coro­nary heart di­sease: the Rea­sons for Geog­raphic and Ra­cial Diffe­rences in St­roke study. Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.129452.

Uutis­pal­ve­lu­ Duo­decim. Co­pyright Duo­decim 2016. Kaik­ki oi­keudet pidä­tetään. Mate­riaalin uu­delleen jul­kaisu ja edelleen levit­tä­minen on kiel­letty il­man kirjal­lista lu­paa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

 

Kynsilakat sisältävät runsaasti kemikaaleja, ja jatkuva lakkaaminen voi kuivattaa kynsiä. Lue viisi faktaa kynsilakasta.

1. Iso lasti kemikaaleja

Pieneen pulloon mahtuu paljon. Liuottimet liuottavat orgaanisia aineita, väriaineita ja pigmenttejä sekä vaikuttavat lakan paksuuteen. Tartunta-aineet parantavat lakan tarttuvuutta kynteen. Kalvonmuodostaja lisää lakan kestävyyttä ja kiiltävyyttä, paakkuuntumisenestoaine sileyttä.

2. Kutinaa iholla

Jotkut kynsilakat sisältävät formaldehydiä ja tolueenia, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Ihottumaa voi tulla käsien lisäksi vaikkapa kasvoille, silmäluomille tai kaulalle, jos niitä kosketellaan lakatuilla kynsillä.

3. Kynsi haurastuu

Jatkuva kynsilakan ja etenkin asetonia sisältävien kynsilakan poistoaineiden käyttö voi kuivattaa ja haurastuttaa kynsiä ja kynsinauhoja. Alus- ja päällyslakan käyttö ehkäisee lakan lohkeilua, parantaa lakkauksen kestoa ja suojaa kynttä kellastumiselta.

4. Sulje tiiviisti

Jos kynsilakan liuottimet pääsevät haihtumaan, lakka kuivuu ja väripigmentit voivat takertua toisiinsa. Silloin ne eivät enää sekoitu liuokseen vaan voivat jäädä pullon pohjalle. Kynsistä voi tulla erisävyiset kuin niistä tuli käytettäessä tuoretta lakkaa.

5. Ongelmajätteisiin

Kynsilakka ja sen poistoaineet ovat ongelmajätettä. Jos kynsilakkapullossa on liikkuvaa nestettä, se on vaarallista ainetta ja kuuluu hävitettäväksi ongelmajätteen mukana. Jos jäljellä oleva lakka on täysin kuivunut, sen voi heittää tavalliseen roskalaatikkoon.

 

Asiantuntijana ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala, Tukes.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.