Raskaat kasvojen kohotukset ovat vaihtuneet pieniin täsmäoperaatioihin, joita harkitsevat nyt myös miehet. Syitä ulkonäön paranteluun riittää.

Pienkirurgiset toimenpiteet kasvojen alueella ovat suosittuja. Varsinkin pistos- ja täyteainehoidot ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viime vuosina.

Plastiikkakirurgi Katja Puumanen kertoo, että yli 55-vuotiaiden parissa suosituin pienkirurginen toimenpide on yläluomileikkaus.

– Se piristää kummasti ilmettä, varsinkin jos siihen yhdistää pistos- tai täyteainehoidon, Puumanen sanoo.

Pistoshoidossa kasvojen ilmelihaksiin ruiskutetaan botuliinitoksiinia, joka silottaa esimerkiksi otsan vaaka- ja pystyjuonteita tai nostaa laskeutuneita suupieliä.

Täyteainehoidolla puolestaan nimensä mukaisesti täytetään ihon juonteita tai huulia tai tuodaan poskipäihin lisää pyöreyttä.

"Jos hoidot toteutetaan oikein, saadaan aikaan melko isojakin muutoksia."

Pistos- ja täyteainehoidot ovat osittain syrjäyttäneet perinteisiä kasvojenkohotusoperaatioita. Puumanen uskoo, että tämä johtuu nykyisestä elämäntyylistä.

– Kiireisillä ihmisillä ei ole aikaa kuukauden tai kahden toipumisaikaan. Pistos- ja täyteainehoitojen toipumisaika on lyhyt. Jos ne toteutetaan oikein, saadaan aikaan näkyviä ja kohtalaisen isojakin muutoksia.

Botuliinitoksiini A tunnetaan muun muassa Botox-kauppanimellä. Botuliinipistoksilla voidaan kasvojen ilmeryppyjä aiheuttavat lihakset lamauttaa kuukausiksi.

Juonteita ja ryppyjä saadaan häivytettyä myös täyteaineiden avulla. Markkinoilla on lukuisia hyaluronihappopohjaisia täyteaineita, ja lisäksi on kalsiummikropartikkeleita sisältävä täyteaine, jonka vaikutusmekanismi ja vaikutusaika on hieman erilainen.

"Mikään ei ehkäise ikääntymistä, mutta kauneuskirurgia voi viivyttää sitä."

Hyaluronihappo sopii myös huulten täyteläisyyden lisäämiseen. Hyaluronihappo hajoaa ajan myötä vedeksi ja poistuu muutamassa kuukaudessa tai vuoden kuluessa pistopaikasta ja käytetystä valmisteesta riippuen.

Ahdistava peilikuva

Katja Puumanen kertoo, että ihon vanhenemisvauhti on monen tekijän summa. Kasvojen ikääntymismuutoksiin vaikuttavat muun muassa hormonit, painonvaihtelut, luuston rakenne, perintötekijät sekä elintavat, kuten tupakointi ja auringonotto.

– Mikään ei ehkäise ikääntymistä, mutta kauneuskirurgian avulla voidaan käydä viivytystaistelua, Puumanen sanoo.

Hän korostaa, että kukin elää omanlaistaan elämää kauneusoperaatioilla tai ilman.

– Mutta jos oma peilikuva ärsyttää tai ahdistaa joka päivä, kannattaa tulla ainakin kysymään, olisiko jotain tehtävissä.

"Jokaisella on oikeus päättää omasta kehostaan."

Puumasen mielestä kauneuskirurgia on edelleen tabu. Osa potilaista on hyvin huolissaan siitä, että joku saattaa huomata heidän käyneen klinikalla.

– Aihe tuntuu olevan hyvin mustavalkoinen edelleen. Se on harmi, koska ulkonäkökirurgisilla toimenpiteillä on usein positiivinen vaikutus ihmisen elämänlaatuun. Ja eiköhän jokaisella ole oikeus päättää omasta kehostaan.

Koukuttaako kirurgia miehen?

Otsan kohotusleikkausta voidaan harkita silloin, kun otsan kudokset ovat löystyneet aiheuttaen kulmakarvojen laskeutumisen ja otsan poimuttumisen. Leikkausarvet jäävät piiloon hiuspohjaan. Otsan kohotusleikkauksella pyritään palauttamaan kulmakarvojen asento normaaliksi, vähentämään otsan ihon roikkumista ja saamaan nuorekas ilme takaisin.

Katja Puumanen arvioi, että esimerkiksi kasvojenkohotukseen tulevista 20-30 prosenttia on miehiä.

"Jotkut eivät ole tyytyväisiä itseensä kymmenienkään leikkausten jälkeen. Silloin on kyse vääristyneestä kehonkuvasta."

Julkisuudessa kauhistellaan monesti elokuvatähtiä, jotka ovat pilanneet kasvonsa lukuisilla operaatioilla. Ehkä sen vuoksi on syntynyt mielikuva, että kauneuskirurgiaan jää helposti koukkuun.

– On niitä ihmisiä, jotka eivät ole koskaan tyytyväisiä itseensä ja ovat leikkauttaneet itseään kymmeniä kertoja. Silloin on kyse epästabiilista psyykestä ja vääristyneestä kehokuvasta.

Omalla vastaanotollaan hän ei vielä ole tavannut tällaista potilasta, mutta hänen mielestään plastiikkakirurgin ammattitaitoon kuuluu tunnistaa nämä mahdollisesti kirurgilta toiselle kiertävät ongelmalliset potilaat.

Puumanen arvioi aina myös potilaan psyykettä ensimmäisellä vastaanotolla. Tarpeen vaatiessa hän pyytää psykologin konsultaation.

Ensimmäinen kerta on muutenkin tärkeä. Silloin plastiikkakirurgi arvioi potilaan toiveiden ja tavoitteiden realistisuutta sekä kertoo rehellisesti, mikä on mahdollista ja mikä ei.

Perussairaudet ensin kuntoon

Plastiikkakirurgi Katja Puumanen muistuttaa, ettei mikään kirurgia ole riskitöntä. Erityisen tarkkaan leikkaus- ja nukutusriskejä harkitaan, jos asiakkaalla on jokin perussairaus.

Jos verenpainetauti tai diabetes ei ole tasapainossa, asia täytyy laittaa kuntoon ennen leikkausta. Lisäksi aivoverenkiertohäiriöt, sydämen vajaatoiminta ja sepelvaltimotauti saattavat estää nukuttamisen ja leikkauksen. Jotkut lääkkeet, kuten kortisoni, voivat puolestaan lisätä tulehdusriskiä.

– Jos potilaalla on jokin perussairaus tai muu leikkausriskiä lisäävä tekijä, neuvottelemme aina nukutuslääkärin kanssa. Hän päättää viime kädessä, voidaanko potilas turvallisesti nukuttaa ja voidaanko suunniteltu leikkaus tehdä, Puumanen sanoo.

Elämme yksilöllisyyden aikaa

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan kauneusleikkaukset heijastelevat sitä yksilöllisyyden aikaa, jota nyt elämme. Nykyään jokaisen ihmisen omat kokemukset ja mietteet ovat tärkeitä. Jos ulkonäköään haluaa muokata, sitä pidetään jokaisen omana asiana.

– On ihan selvää, että koko ajan kehittyy menetelmiä, joilla yksilö pystyy muokkaamaan kehoaan ja edistämään terveyttään niin kuin hän itse parhaaksi näkee.

"Kehonmuokkauksen viimeisetkin tabut kaatuvat 10–20 vuodessa."

Nyt uskotaan myös, että ihminen voi muokata koko elämäänsä. Kun ennen jo 40-50-vuotias ajatteli, että elämä oli nyt tässä, nykyään oletetaan, ettei ihminen ole koskaan valmis.

– Ihmiset esimerkiksi uudelleenkouluttautuvat 40-50-vuotiaana. Ihmisyyteen liittyy kehitysidea, ja sen vuoksi kehon muokkaaminenkin on nykyään ookoo. Sen viimeisetkin tabut kaatuvat 10-20 vuodessa, Dunderfelt ennustaa.

Hänen mukaansa kauneusleikkauksia voi tarkastella kolmella eri tasolla. Ihmisyystasolla kyse on siitä, mitä ihmisen on soveliasta milloinkin tehdä. Yksilötasolla oma mielipide ratkaisee: jos yksilö haluaa muokata ulkonäköään, hän saa sen tehdä. Mies-naistasolla ihminen tarkastelee itseään sukupuolensa kautta.

– Joku saattaa omaksua mies- tai naiskuvan, joka ei ole häntä itseään. Nainen voi ajatella, että hänen täytyy olla barbinuken näköinen, ja mies saattaa uskoo, että hän on tarpeeksi miehekäs vain tietynlaisen nenän kanssa. Muut yleensä reagoivat näihin ajatuksiin pitämällä niitä kummallisina.

Hän pitää ongelmallisena myös sitä, kuinka nopeasti ihmisen ulkonäköön liittyvät muodit vaihtuvat. Ulkonäön muokkaaminen pelkästään muotivirtausten mukaan tuntuu ontolta.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 3/2016.

Oho! Tulehtunut leikkaushaava voi sairaalassa saada pihkakäsittelyn, sillä kuusen pihkassa on jopa enemmän tehoa kuin antibiooteissa.

Vanha kansanlääke

Kun havupuu vaurioituu, haavakohta erittää pihkaa. Satoja eri ainesosia sisältävä pihka suojelee puuta taudinaiheuttajilta.

Pihka hoitaa myös ihmisen vahingoittunutta ihoa, ja pihkaa on käytetty kansanlääkinnässä muun muassa hyttysenpistoihin, haavoihin, tulehduksiin ja palovammoihin.

Paljon tehoaineita

Pihka sisältää runsaasti mikrobeja tuhoavia ainesosia. Pihkan teho perustuu sen kykyyn hillitä bakteerien kasvua ja rauhoittaa tulehdusta.

Luonnonpihka sisältää myös kasvipohjaisia hormoneja, jotka edistävät solujen uusiutumista ja nopeuttavat haavojen paranemista.

Kuusenpihka tehoaa bakteereihin paremmin kuin männynpihka.

Vaikeisiin haavoihin

Pihkaa käytetään sairaaloissa ja terveyskeskuksissa tulehtuneiden leikkaushaavojen sekä sääri- ja painehaavojen hoitoon. Pihka torjuu taudinaiheuttajia tehokkaammin kuin antibiootit ja päihittää jopa lääkkeille vastustuskykyiset MRSA- ja enterokokkibakteerit.

Pihkaa purkista

Tuoretta kuusenpihkaa voi käyttää sellaisenaan ensiapuna pieneen haavaan, joskin se on tahmeana hieman hankala käyttää.

Apteekeissa myydään pihkasalvaa haavojen, ruhjeiden, hiertymien ja pienten palovammojen hoitoon, pihkalakkaa kynsivallin tulehduksen ja jalkasienen hoitoon sekä hoitonestettä ärtyneen hiuspohjan ja ihon hoitoon.

Asiantuntijana erikoislääkäri Arno Sipponen.

Helsinkiläisen Liisa Erähalmeen, 64, Parkinsonin tauti etenee jälleen vähäoireisten vuosien jälkeen. Pakkoliikkeet keräävät katseita ja lääkkeet on muistettava minuutilleen. Silti hän ei luovuta.

"Kun sairastuin, en ollut kuullutkaan Parkinsonin taudista. Ihmettelin vain, miksi käteni jäykistyi ja oikea jalkani alkoi laahata maata. Olin vasta 45-vuotias. Oireet ilmaantuivat hitaasti: tuntui oudolta, etten enää kyennyt hämmentämään puuroa, koska pyörittävä liike kauhalla ei luonnistunut. Miehenikään ei vaivojani ymmärtänyt: ’Ojenna kunnolla kätesi’, hän napautti, kun yritin antaa hänelle jotain. 

Kuuntelin oireitani vuoden, kunnes lähdin lääkäriin. Minua tutkittiin ensi alkuun terveyskeskuksessa. Lääkäri arveli, että minulla on jäätynyt olkapää, niinpä sain lähetteen fysioterapiaan. Fysioterapeutti älysi kysyä, onko suvussani Parkinsonin tautia. Vastasin kieltävästi, mutta tämäpä passitti minut kuitenkin neurologin pakeille. Onneksi, sillä erikoislääkärin luona diagnoosi varmistui nopeasti.

Epäilin, että minulla on varmaan kasvain päässä. Sen rinnalla Parkinson tuntui pieneltä. 

Oli helpotus saada oireille nimi. Olin itsekseni aprikoinut, että minulla on varmaan kasvain päässä. Parkinsonin tauti tuntui pieneltä sen mahdollisuuden rinnalla. Ja kun sain hyvät lääkkeet heti alkuun, unohdin koko taudin kahdeksaksi vuodeksi.

Vielä kymmenisen vuotta sitten olin aivan työkykyinen. Otin aamulla pillerin ja illalla toisen, ja se oli siinä. Kaikki epämääräiset lihas- ja liikeoireet olivat kadonneet, kuntoni koheni ja huomasin, että soossi menee kauhalla taas ympäri. Kävelykin sujui moitteettomasti.

Muiden seurassa tein parhaani, ettei kukaan huomaisi mitään. 

Poika pelasti pysäkiltä 

Silti sairaus oli tullut jäädäkseen. Se piileksi paitsi kehossani, myös mielessäni. En ollut kertonut Parkinsonistani kenellekään, ja muiden seurassa tein parhaani, ettei kukaan huomaisi mitään. Pidemmän päälle kävi raskaaksi peitellä sitä tosiasiaa, että olen sairas.

Oli hyvä, että havahduin ja lähdin Parkinson-liiton järjestämälle sopeutumisvalmennuskurssille. Siellä tulin tutuksi taudin kanssa ja ymmärsin, että tämä on sairaus, joka oikeasti etenee. 

Nauraminen on parasta vertaistukea.
Nauraminen on parasta vertaistukea.

Mutta kun oireet alkoivat, olihan se ikävää. Saatoin yhtäkkiä jähmettyä paikoilleni, enkä kerta kaikkiaan kyennyt ottamaan askeltakaan. Lääkäri selitti minulle, että jähmettymiset johtuvat siitä, että käskyt aivoistani eivät mene silloin perille jalkoihin, ja liike jää kesken. Jähmetys saattoi kestää jopa 15 minuuttia. Kerran jäin jumiin raitiovaunupysäkille ja jouduin soittamaan pojalleni, että tule hakemaan minut täältä.  

Jostain kaivoin lisää sisua, ja sen koommin en ole ajatellutkaan luovuttaa. 

Sairaus harppasi eteenpäin noin viiden vuoden sykleissä. Liikkumisestani tuli kömpelöä ja etäisyyksien hahmottaminen hämärtyi. Yhdessä vaiheessa minulta menivät lonkat. Sain tekonivelet.

Kun makasin toipumassa leikkauksesta, ajattelin ensimmäisen kerran, että tästä en enää selviä. Jostain kuitenkin kaivoin lisää sisua, ja sen koommin en ole ajatellutkaan luovuttaa.

Sairaalloista mustasukkaisuutta 

Sairauskertomukseeni mahtuu monta lukua. Yhden voisi kirjoittaa lääkkeiden sivuvaikutuksista, pakkoliikkeistä ja psyykkisistä komplikaatioista. Eräs lääke vaikutti minuun niin, että minusta tuli sairaalloisen mustasukkainen. Epäilin miestäni siinä, missä jollekulle toiselle potilaalle lääke aiheuttaa vaikkapa vaikean pelihimon.

Mieleni tekee joskus hihkaista, että ei tämä tartu. 

Se oli raskasta aikaa sekä minulle että puolisolleni. Mutta kun lääkkeen pitoisuutta pienennettiin, mustasukkaisuus hävisi. Ero meille silti tuli.

Vaikeinta on ollut saada muut ymmärtämään tämän taudin luonnetta. Erityisesti silloin, kun minulla oli pakkoliikkeitä, ihmiset katsoivat kieroon. Horjuin ja heiluin kuin humalainen, käsi vatkasi. Kukaan ei uskaltanut istuutua julkisissa liikennevälineissä viereeni. Mieleni teki joskus hihkaista, että ei tämä tartu.

Ison avun olen saanut leikkauksesta, jossa aivoihini asennettiin sähköinen laite, syväaivostimulaattori. Kallon läpi porattiin kaksi johtoa ja ne ujutettiin aivoihin, jossa ne antavat sähköä. Leikkaus vähensi etenkin pakkoliikkeitä – joskin toi mukanaan kaatuilua ja mojovia mustelmia. Laite vei kuitenkin sairauttani yhden viisivuotisperiodin taaksepäin – siitä, jos mistä olen kiitollinen. 

Parkinson-yhdistyksestä Liisa on löytänyt samanhenkistä seuraa.
Parkinson-yhdistyksestä Liisa on löytänyt samanhenkistä seuraa.

Pakkoliikkeitä saan yhä silloin, jos lääkkeen pitoisuus elimistössäni vähenee liiaksi. Lääkkeiden ottaminen on sen vuoksi kellontarkkaa puuhaa: pillerit pitää ottaa minuutilleen ja tasan kahden tunnin välein. En myöskään saa syödä proteiineja ennen lääkkeenottoa tai yhtään mitään tuntiin lääkkeen ottamisen jälkeen. Juuri lääkityksen vuoksi menojeni suunnitteluun menee paljon aikaa. Välillä on tehnyt mieli kiukutella. Mutta turhaapa semmoinen olisi, itselleni minä siinä vain hallaa tekisin.

Tulevaisuutta en paljon mieti, menen mieluummin päivä kerrallaan. 

En suostu häpeämään 

Tällä hetkellä olen tilanteessa, jossa tautini pahenee ja etenee aika nopeasti. Tulevaisuuttani en paljon mieti, menen mieluummin päivä kerrallaan – olen jo niin hyvin sopeutunut oireisiini. Tietysti pelkään, että mitä jos joudun vuoteenomaksi ja täysin muiden armoille. Olen nähnyt vertaisiani, jotka ovat huonommassa kunnossa kuin itse olen. Tiedän siis, mihin tämä johtaa. 

Parkinsonin taudin myötä olen oppinut hyväksymään sen, että tarvitsen toisten apua. Muutin veljeni kanssa palvelutaloon pari vuotta sitten. Se on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi, sillä minun ei tarvitse olla öisin yksin. Olen usein yöllä aivan tönkkö, ja jos tarvitsen apua, hän tulee auttamaan. Minulla on myös henkilökohtainen avustaja. Hän hakee minulle tavaroita ja tekee puolestani asioita, joihin itse en kunnolla enää kykene. 

Menen ja teen asioita niin kauan kuin kykenen. En halua jäädä kotiin möllöttämään. 

Käyn edelleen Parkinson-yhdistyksen kerhoissa ja tapahtumissa. Vertaistukitapaamisista saan paljon voimaa. Henkireikiäni ovat esimerkiksi Parkinson-baletti sekä minunkaltaisteni potilaiden oma ’Piuhapäiden kerho’. Yhdessä muiden syväaivostimulaattoria kantavien kanssa jaamme kokemuksia ja nauramme kompasteluillemme.

Välillä sitä huomaa miettivänsä, miksi tämä tauti tuli juuri minun ristikseni. Nousen kuitenkin notkoista sinnikkyyden, huumorin ja toisten ihmisten avulla. Olen tehnyt tietoisen päätöksen olla murehtimatta liikoja, kun sairaudelleni en kuitenkaan mitään voi. Menen ja teen asioita niin kauan kuin siihen kykenen, ja nautin arkisista jutuista. En halua jäädä kotiin möllöttämään.

Missään nimessä en enää suostu häpeämään oireitani."

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 4/2015. 

Munuainen on kuin elimistön supersankari, jolla monia tärkeitä tehtäviä. Se poistaa kehosta nestettä ja säätelee verenpainetta, mutta silläkin on rajansa.

1. Ylipaino

Haitallisinta on keskivartaloon kertynyt ylipaino eli vyötärölihavuus. Siinä ylimääräinen rasva kertyy sisäelinten ympärille, mikä vaurioittaa sisäelimiä ja verisuonia. Ahtautuneet verisuonet nostavat verenpainetta ja vaurioittavat puolestaan munuaisia.

Lue myös: Keskivartalolihavuus – 6 vaikeaa kysymystä

2. Korkea verenpaine

Vain joka viidennen suomalaisen verenpaine on ihanteellisella tasolla. Korkean verenpaineen voi havaita vain mittaamalla, sillä se ei aina aiheuta oireita. Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80. Jos suvussa on todettu munuaissairauksia, verenpaine kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti.

Verenpaine koholla? Kaikki sydänvaivoista täältä.

3. Suola

Liika suolan käyttö on haitallista terveydelle. Se kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Runsas suolankäyttö nostaa myös verenpainetta.
Tunnista terveellisin suola

4. Diabetes

Diabeteksen hyvä hoito suojaa munuaisia. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on merkittävä riski saada myös munuaissairaus.

Hirvittävä visio: Miljoona diabetespotilasta Suomessa

5. Huonot elintavat

Huonoilla elintavoilla tarkoitetaan tässä tupakointia ja runsasta alkoholin käyttöä, jotka aiheuttavat verisuonten muutoksia, nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaiskudosta heikentäen munuaisen toimintaa.

Katso, onko alkoholin käyttösi jo vaarallista

+ Perinnölliset munuaissairaudet

Polykystinen munuaissairaus eli rakkulamunuaistauti on yleisin perinnöllinen munuaissairaus. Se havaitaan yleensä 30 ikävuoteen mennessä.
Munuaisten vajaatoimintaa kehittyy harvoin nuoruusiässä, mutta siihen voi liittyä jo varhaisessa vaiheessa verenpaineen nousua.

Kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa kuona- ja muiden aineiden poistuminen elimistöstä hidastuu. Ilman hoitoa munuaiset lakkaavat lopulta toimimasta ja potilas menehtyy. Yleisiä aiheuttajia ovat muun muassa diabetes, verenpainetauti, perinnöllinen munuaissairaus ja ylipaino.

Lähteet: Munuais- ja maksaliitto sekä etlehti.fi

Vierailija

Älä tee tätä munuaisellesi – 5 pahinta kuormittajaa

Terveyden eteen tehdään vaikka mitä , kuten terveystalot jotka rosvoavat suomalaisten veroeurot verottomiksi.(katso MOT-ohjelma) Se on suorastaan maan petos käyttää yksityisiä terveysasemia. Näin ollen siellä toimivia lääkäreitä/ hoitajia voi hyvällä syyllä pitää suomen pettureina ja niitä käyttäviä maan pettureina. Päättäjät jotka ovat tämän sallineet saisivat hävetä. Huolestunut kunnallisten palvelujen käyttäjä.
Lue kommentti

Muuttuvatko seksihalut iän myötä? Miksi vaimo kavahtaa kosketustani, kyselee yli 60-vuotias mies.

Olen 62-vuotias, pitkässä avioliitossa elävä mies.
Miten naisen seksuaalisuus muuttuu vanhemmiten?

Vieläkö 62-vuotias tykkää samoista asioista kuin 32-vuotias? Olen huomannut, että vaimoni kavahtaa usein kosketustani.
Nimimerkki Seppo

Jokainen meistä on yksilö. Ajatukset parisuhteesta tai seksistä voivat pysyä samoina tai yhtä hyvin muuttua elämänkaaren aikana.

Naisen seksuaalisuuteen voivat vaikuttaa vaihdevuodet ja hormonitoiminnan muutokset. Kuukautisten päättyminen ja ehkäisytarpeen loppuminen voivat lisätä naisen seksuaalista halua. Joillakin naisilla taas vaikeat vaihdevuosioireet vähentävät seksuaalista halukkuutta.

Tavallisin vaihdevuosioire on limakalvojen kuivuus ja hauraus. On ehdottoman tärkeää käyttää seksissä liukuvoidetta, sillä kuivat limakalvot aiheuttavat kipua ja lisäävät tulehdusten riskiä.

Jos seksi tuntuu kivuliaalle, käy helposti niin, että sitä vältellään. Se voi myös vaikuttaa siihenkin, miten suhtautuu kumppanin kosketukseen. Kosketusta voidaan pelätä siksi, että ajattelee toisen haluavan seksiä ja tästä seuraa läheisyyden välttelyä.

Kaiken ikäiset naiset kaipaavat mieheltä posi­tiivista palautetta naiseudestaan. On tärkeää myös kokea olevansa rakastettu ja haluttu. Tähän asiaan sinä voit miehenä vaikuttaa. Huomioi vaimoasi, kerro hänelle rakkaudesta. Osoita tunteita ja pidä lähellä.

Voit yrittää keskustella aiheesta vaimosi kanssa ja kysyä, mitä hän toivoo nykyään parisuhteelta ja seksiltä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä ja lakiasioista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.