Raskaat kasvojen kohotukset ovat vaihtuneet pieniin täsmäoperaatioihin, joita harkitsevat nyt myös miehet. Syitä ulkonäön paranteluun riittää.

Pienkirurgiset toimenpiteet kasvojen alueella ovat suosittuja. Varsinkin pistos- ja täyteainehoidot ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viime vuosina.

Plastiikkakirurgi Katja Puumanen kertoo, että yli 55-vuotiaiden parissa suosituin pienkirurginen toimenpide on yläluomileikkaus.

– Se piristää kummasti ilmettä, varsinkin jos siihen yhdistää pistos- tai täyteainehoidon, Puumanen sanoo.

Pistoshoidossa kasvojen ilmelihaksiin ruiskutetaan botuliinitoksiinia, joka silottaa esimerkiksi otsan vaaka- ja pystyjuonteita tai nostaa laskeutuneita suupieliä.

Täyteainehoidolla puolestaan nimensä mukaisesti täytetään ihon juonteita tai huulia tai tuodaan poskipäihin lisää pyöreyttä.

"Jos hoidot toteutetaan oikein, saadaan aikaan melko isojakin muutoksia."

Pistos- ja täyteainehoidot ovat osittain syrjäyttäneet perinteisiä kasvojenkohotusoperaatioita. Puumanen uskoo, että tämä johtuu nykyisestä elämäntyylistä.

– Kiireisillä ihmisillä ei ole aikaa kuukauden tai kahden toipumisaikaan. Pistos- ja täyteainehoitojen toipumisaika on lyhyt. Jos ne toteutetaan oikein, saadaan aikaan näkyviä ja kohtalaisen isojakin muutoksia.

Botuliinitoksiini A tunnetaan muun muassa Botox-kauppanimellä. Botuliinipistoksilla voidaan kasvojen ilmeryppyjä aiheuttavat lihakset lamauttaa kuukausiksi.

Juonteita ja ryppyjä saadaan häivytettyä myös täyteaineiden avulla. Markkinoilla on lukuisia hyaluronihappopohjaisia täyteaineita, ja lisäksi on kalsiummikropartikkeleita sisältävä täyteaine, jonka vaikutusmekanismi ja vaikutusaika on hieman erilainen.

"Mikään ei ehkäise ikääntymistä, mutta kauneuskirurgia voi viivyttää sitä."

Hyaluronihappo sopii myös huulten täyteläisyyden lisäämiseen. Hyaluronihappo hajoaa ajan myötä vedeksi ja poistuu muutamassa kuukaudessa tai vuoden kuluessa pistopaikasta ja käytetystä valmisteesta riippuen.

Ahdistava peilikuva

Katja Puumanen kertoo, että ihon vanhenemisvauhti on monen tekijän summa. Kasvojen ikääntymismuutoksiin vaikuttavat muun muassa hormonit, painonvaihtelut, luuston rakenne, perintötekijät sekä elintavat, kuten tupakointi ja auringonotto.

– Mikään ei ehkäise ikääntymistä, mutta kauneuskirurgian avulla voidaan käydä viivytystaistelua, Puumanen sanoo.

Hän korostaa, että kukin elää omanlaistaan elämää kauneusoperaatioilla tai ilman.

– Mutta jos oma peilikuva ärsyttää tai ahdistaa joka päivä, kannattaa tulla ainakin kysymään, olisiko jotain tehtävissä.

"Jokaisella on oikeus päättää omasta kehostaan."

Puumasen mielestä kauneuskirurgia on edelleen tabu. Osa potilaista on hyvin huolissaan siitä, että joku saattaa huomata heidän käyneen klinikalla.

– Aihe tuntuu olevan hyvin mustavalkoinen edelleen. Se on harmi, koska ulkonäkökirurgisilla toimenpiteillä on usein positiivinen vaikutus ihmisen elämänlaatuun. Ja eiköhän jokaisella ole oikeus päättää omasta kehostaan.

Koukuttaako kirurgia miehen?

Otsan kohotusleikkausta voidaan harkita silloin, kun otsan kudokset ovat löystyneet aiheuttaen kulmakarvojen laskeutumisen ja otsan poimuttumisen. Leikkausarvet jäävät piiloon hiuspohjaan. Otsan kohotusleikkauksella pyritään palauttamaan kulmakarvojen asento normaaliksi, vähentämään otsan ihon roikkumista ja saamaan nuorekas ilme takaisin.

Katja Puumanen arvioi, että esimerkiksi kasvojenkohotukseen tulevista 20-30 prosenttia on miehiä.

"Jotkut eivät ole tyytyväisiä itseensä kymmenienkään leikkausten jälkeen. Silloin on kyse vääristyneestä kehonkuvasta."

Julkisuudessa kauhistellaan monesti elokuvatähtiä, jotka ovat pilanneet kasvonsa lukuisilla operaatioilla. Ehkä sen vuoksi on syntynyt mielikuva, että kauneuskirurgiaan jää helposti koukkuun.

– On niitä ihmisiä, jotka eivät ole koskaan tyytyväisiä itseensä ja ovat leikkauttaneet itseään kymmeniä kertoja. Silloin on kyse epästabiilista psyykestä ja vääristyneestä kehokuvasta.

Omalla vastaanotollaan hän ei vielä ole tavannut tällaista potilasta, mutta hänen mielestään plastiikkakirurgin ammattitaitoon kuuluu tunnistaa nämä mahdollisesti kirurgilta toiselle kiertävät ongelmalliset potilaat.

Puumanen arvioi aina myös potilaan psyykettä ensimmäisellä vastaanotolla. Tarpeen vaatiessa hän pyytää psykologin konsultaation.

Ensimmäinen kerta on muutenkin tärkeä. Silloin plastiikkakirurgi arvioi potilaan toiveiden ja tavoitteiden realistisuutta sekä kertoo rehellisesti, mikä on mahdollista ja mikä ei.

Perussairaudet ensin kuntoon

Plastiikkakirurgi Katja Puumanen muistuttaa, ettei mikään kirurgia ole riskitöntä. Erityisen tarkkaan leikkaus- ja nukutusriskejä harkitaan, jos asiakkaalla on jokin perussairaus.

Jos verenpainetauti tai diabetes ei ole tasapainossa, asia täytyy laittaa kuntoon ennen leikkausta. Lisäksi aivoverenkiertohäiriöt, sydämen vajaatoiminta ja sepelvaltimotauti saattavat estää nukuttamisen ja leikkauksen. Jotkut lääkkeet, kuten kortisoni, voivat puolestaan lisätä tulehdusriskiä.

– Jos potilaalla on jokin perussairaus tai muu leikkausriskiä lisäävä tekijä, neuvottelemme aina nukutuslääkärin kanssa. Hän päättää viime kädessä, voidaanko potilas turvallisesti nukuttaa ja voidaanko suunniteltu leikkaus tehdä, Puumanen sanoo.

Elämme yksilöllisyyden aikaa

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan kauneusleikkaukset heijastelevat sitä yksilöllisyyden aikaa, jota nyt elämme. Nykyään jokaisen ihmisen omat kokemukset ja mietteet ovat tärkeitä. Jos ulkonäköään haluaa muokata, sitä pidetään jokaisen omana asiana.

– On ihan selvää, että koko ajan kehittyy menetelmiä, joilla yksilö pystyy muokkaamaan kehoaan ja edistämään terveyttään niin kuin hän itse parhaaksi näkee.

"Kehonmuokkauksen viimeisetkin tabut kaatuvat 10–20 vuodessa."

Nyt uskotaan myös, että ihminen voi muokata koko elämäänsä. Kun ennen jo 40-50-vuotias ajatteli, että elämä oli nyt tässä, nykyään oletetaan, ettei ihminen ole koskaan valmis.

– Ihmiset esimerkiksi uudelleenkouluttautuvat 40-50-vuotiaana. Ihmisyyteen liittyy kehitysidea, ja sen vuoksi kehon muokkaaminenkin on nykyään ookoo. Sen viimeisetkin tabut kaatuvat 10-20 vuodessa, Dunderfelt ennustaa.

Hänen mukaansa kauneusleikkauksia voi tarkastella kolmella eri tasolla. Ihmisyystasolla kyse on siitä, mitä ihmisen on soveliasta milloinkin tehdä. Yksilötasolla oma mielipide ratkaisee: jos yksilö haluaa muokata ulkonäköään, hän saa sen tehdä. Mies-naistasolla ihminen tarkastelee itseään sukupuolensa kautta.

– Joku saattaa omaksua mies- tai naiskuvan, joka ei ole häntä itseään. Nainen voi ajatella, että hänen täytyy olla barbinuken näköinen, ja mies saattaa uskoo, että hän on tarpeeksi miehekäs vain tietynlaisen nenän kanssa. Muut yleensä reagoivat näihin ajatuksiin pitämällä niitä kummallisina.

Hän pitää ongelmallisena myös sitä, kuinka nopeasti ihmisen ulkonäköön liittyvät muodit vaihtuvat. Ulkonäön muokkaaminen pelkästään muotivirtausten mukaan tuntuu ontolta.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 3/2016.

Jos vaikeasti ylipainoinen ei monista yrityksistä huolimatta onnistu laihduttamaan, lihavuusleikkaus saattaa olla ratkaisu. Leikkaukseen haluavan on täytettävä tietyt vaatimukset. Omalääkäri Risto Laitila kertoo, mitkä kriteerit ovat, miten leikkaus tehdään ja miten paino putoaa leikkauksen jälkeen. 

Katso myös aiemmat videosarjan osat:

Riston vastaanotolla: Näin eroon turvotuksesta ja vatsakivuista

Riston vastaanotolla: Diabetes voi iskeä salakavalasti – pidä silmällä näitä oireita

Riston vastaanotolla: Mies ramppaa jatkuvasti vessassa – tästä on kyse

Riston vastaanotolla: Onko kuorsaus vaaran merkki? Tästä tunnistat uniapnean

Kaikki Riston vastaanotolla -videosarjan jaksot löydät täältä!

Pilkettä silmiin, rusotusta poskille ja pikkuisen muutakin, niin olet valmis kauniina juhlaan

1. Keskity tärkeimpiin

Keskity ihon tasoittamiseen, kasvojen muotoiluun, hehkeyttämiseen, luomiväriin ja huulten huolelliseen meikkaamiseen.

2. Iho kauniiksi

Huolehdi ensin ihon hyvästä pohjustuksesta. Levitä ihotyypillesi sopiva kosteusvoide ja anna sen imeytyä ennen kuin levität meikin.

Jos tiedossa on koko päivän kestävä juhla, meikkivoiteen alle voi levittää meikinpohjustusvoiteen. Se tasoittaa ihoa, tuo hehkeyttä ja pitää muun meikin paikoillaan pidempään. Jos ihosi on rasvoittuva, valitse pohjustustuote, joka pitää ihon mattapintaisena. Kuivaihoisen kannattaa valita valoa heijastava, kuultoa kasvoille tuova pohjustusvoide.

Valitse meikkivoide, joka sisältää maltillisesti valoa heijastavia pigmenttejä. Ne saavat ihon värin ja pinnan näyttämään tasaisemmalta ja hehkeältä.

Levitä meikkivoide kasvojen keskeltä reunoille päin. Laita voidetta silmänalusille toinen kerros, jos ne ovat kovin tummat. Silmänalusten häivyttämiseen voit käyttää myös peitevoidetta.

Jos tarpeen, kiinnitä meikki irtopuuterilla. Käytä puuteria vain aavistus, jottei se korosta ryppyjä. Toinen vaihtoehto on meikinkiinnityssuihke, joita löytyy nykyisin monelta merkiltä.

3. Väriä kasvoille

Muotoile kasvoja aurinkopuuterilla, jos ne kaipaavat kaventamista ja kaksoisleuan häivyttämistä. Sipaise aurinkopuuteria pullealla siveltimellä poskiluun ja leuan alle sekä hiusrajaan.

Terveen näköisen rusotuksen loihdit kasvoille roosan tai aprikoosin värisellä poskipunalla. Jos kasvot punoittavat helposti, voit jättää poskipunan pois.

4. Pilkettä silmiin

Etenkin rasvoittuvat luomet on hyvä pohjustaa ennen luomivärin levittämistä. Suoraan iholle levitetty luomiväri karkaa helposti luomivakoon päivän kuluessa. Luomet voi pohjustaa silmämeikinpohjustusvoiteella tai juoksevalla peitevoiteella. Puuteroi luomet pohjustuksen jälkeen irtopuuterilla tai ihosi sävyisellä luomivärillä – se kiinnittää pohjustustuotteen ja tekee luomivärin häivytyksestä helpompaa.

Pilkettä silmiin saat kätevästi usean luomivärin sisältävästä luomiväripaletista, sillä niiden värisävyt on mietitty toisiinsa sopiviksi. Paletista löytyy yleensä tummempi väri luomivaon varjostukseen, vaaleampi häivytykseen ja kirkkaampi muotiväri antamaan pilkettä joko liikkuvalle luomelle tai keventämään tummaa rajausta.

Ripsiväri antaa syvyyttä katseeseen.

Muista meikata myös kulmat! Se tuo ryhtiä koko kasvoille. Valitse kulmakynä, sopivan sävyinen luomiväri tai kulmavaha.

5. Punaa huulet

Viimeistele meikki huolellisesti punatuilla huulilla. Taputtele huulille ja niiden ympärille ensin huultenpohjustusainetta ja rajaa huulet. Näin puna pysyy huulilla, eikä lähde leviämään huulijuonteisiin. Levitä huulipuna huolellisesti siveltimellä. Pitkäkestoinen, satiininhohtoinen puna on hyvä valinta aikuiselle juhlijalle.

Terveydenhoitaja, erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki listaa kuusi syytä harrastaa seksiä, tuota terveyttä vahvistavaa puuhaa.

Seksi vaikuttaa positiivisesti sydänterveyteen, varsinkin miesten, seksologi Sari Mäki kertoo. Säännöllisesti koetut orgasmit vahvistavat sydäntä.

– Miesten kuolleisuusriski pienenee, jos he saavat viikoittain kaksi orgasmia.

Sari Mäki on ET:stäkin tuttu asiantuntija, joka puhuu mielellään myös nautinnosta ilman yhdyntää.

Yhdyntä ei nimittäin riitä aina nautinnon antajaksi. Esimerkiksi naisen sukuelimistä klitoris on herkin, ja suurin osa naisista saa orgasmin juuri sen hyväilyn kautta. 

– Orgasmin voimaa ei pidä kiistää, vaikka seksi on kivaa ilmankin.  Tärkeää on olla kokeilunhaluinen.

Enemmän orgasmeja, vähemmän kuolleita:
Näin seksi vaikuttaa terveyteen

 1. Miesten kuolleisuusriski vähenee, jos he saavat kaksi orgasmia viikossa.
 2. Seksuaalinen pidättyvyys lisää naisten sydäntautiriskiä.
 3. Orgasmit lievittävät kuukautiskipuja.
 4. Orgasmi lieventää stressiä.
 5. Seksi pienentää syöpäriskiä.
 6. Seksi helpottaa naisten vaihdevuosioireita. 

Lähde: Seksologi Sari Mäki

Sitruunan raikas tuoksu virkistää mieltä ja kehoa. Nämä ihanat sitrustuotteet löydät myymälöiden kosmetiikkahyllyiltä.

Korres Basil Lemon EdC, 100 ml

Vihreä ja raikas tuoksu. Yhdistelmä tuoretta greippiä, sitruunaa, omenaa ja appelsiinia.

Hinta: 34 e
Myynnissä: Sokos, Stockmann, www.korres.fi/korresjalleenmyyjat

Christian Dior Escale à Portofino EdT, 75 ml

Tämä kuljettaa sinut Italiaan Välimeren rannoille. Tuoksussa sitruunaa, bergamottia, mantelia, appelsiinin kukkaa ja sypressia. Bellisima!

Hinta: 98 e
Myynnissä: Stockmann, Sokos, kosmetiikkamyymälät
 

Weleda Citrus 24h Roll-on deodorantti, 50 ml

Luonnollinen ja raikas sitruksen tuoksuinen deodorantti. Sopii kaikenikäisille naisille ja miehille, jotka haluavat luonnollisen deodorantin.  Alumiiniton tuote.

Hinta: 11 e
Myynnissä: Sokos, Stockmann, apteekit

Kivvi Sitruuna-huulimarmeladi, 15 ml

Huulimarmeladi sisältää huulten herkkää ihoa hoitavia öljyjä ja uutteita, kuten karitevoita, arganöljyä, kookosöljyä ja karpalouutetta. Se kosteuttaa, suojaa ja ravitsee huulia. Tuote on vegaaninen. Kivvillä on myös ihanan tuoksuinen sitruksinen vartalovoide.

Hinta: 5 e
Myynnissä: www.waku-organics.fi, puh. 0503426216

 

Rento Sitrus pesugeeli, 350 ml

Biohajoava, mieto ja pehmeästi vaahtoava pesugeeli. Sopii koko perheelle. Virkistävä ja raikas sitrushedelmien tuoksu. Mieleen tulee sitruunamehu. Sarjaan kuuluu myös pesugeeli ja ihana löylytuoksu.

Hinta:  5 e
Myynnissä: Tavaratalot

 

Lemon Juice & Glycerine kevyt käsivoide, 75 ml

Nopeasti imeytyvä ja koskeututtava voide käsille ja kynsille. Sisältää ravitsevia A- ja E-vitamiineja sekä kynsiä vahvistavaa keratiinia. Sarjaan kuuluu myös jalkavoide.

Hinta: 3 e
Myynnissä: Tavaratalot

L´Occitane Citrus Verbana Fresh Body Milk, 250 ml

Ihana sitruksinen vartalovoide, jonka tuoksu viekistää kehoa ja mieltä. Verbana-linjaan kuuluu myös mm. suihkugeeli, suolakuorinta, käsivoide ja edt tuoksu.

Hinta: 26 e
Myynnissä; L´Occitane -myymälät, Sokos, Stockmann

I love cosmetics Lemon sorbet -kylpy ja suihkusaippua, 500 ml

Täyteläinen ja todella makea sitruunan tuoksu. Mieleen tulee enemmän sitruunakakku kuin sorbetti. Myös vartalovoide ja -kuorinta saatavilla.

Hinta:  6 e
Myynnissä: Sokos, Stockmann

Il Frutteto sitruuna ja bergamotti -saippua, 250 g

Raikas, energisoiva ja luonnonmukainen palasaippua. Valmistettu korkealuokkaisista ainesosista. Saippua ei sisällä mineraaliöljyjä, parabeeneja tai eläinperäisiä ainesosia.

Hinta: 7 e
Myynnissä: Sokos, Stockmann

 

Muita sitruunan tuoksuisia hajuvesiä ja tuotteita:

 • Dolce & Cabbana Light Blue -tuoksu
 • Ô de Lancôme -tuoksu
 • Chanel Change -tuoksu
 • Versace Versense -tuoksu
 • Biotherm Eau Vitaminée sarjat: suihkugeeli, vartalovoide, eau de toilette
 • Biotherm L'Eau sarja: suihkugeeli, vartalotuoksu
 • Biotherm Lait de Douche -suihkumaito

 

Vinkki 1: Sitruuna on erittäin terveellinen hedelmä. Sitä kannattaa nauttia sisäisestikin, vaikka juomalla päivittäin veteen puristettua sitruunaa.

Vinkki 2: Hyttyset eivät pidä sitruunan tuoksusta!