Oululaisen palvelutalon kirjoittajaryhmässä luetaan joka kerta oma aikaansaannos toisille. Ilot, surut ja eri aikakaudet jaetaan yhdessä.

”Valehdelkaa”, neuvoo Katja Hiltunen antaessaan kirjoittajaryhmälleen uutta kotitehtävää. Tai oikeastaan hän antaa alkusanat, jotka ovat: ”Minun pääsiäiseni on...”
–  Se ei sitten selvästikään ole muistelutehtävä, kun on tuo preesens, kirjoittajaryhmäläinen Helvi Peltonen miettii samalla kun kirjoittaa tehtävää ylös. Katja nyökkää ja kehottaa yrittämään tällä kertaa jotain muuta keinoa kuin muistelua.

– Mutta muistakaa, aikamuoto ei kahlitse, menneenkin voi elää nykyhetkessä, hän jatkaa.

Oululaisen palvelutalon, Metsolan Kartanon kirjoittajaryhmässä ollaan harvinaisen samaa mieltä.

Kivulias kotitehtävä

Kirjava liina halkoo kerhotilan suuren pöydän kahtia. Sen molemmilla puolilla istuu kirjoittajaryhmäläisiä selät suorina kuin käräjillä. On alkamassa jokaisen kerran ehdottomasti jännittävin osuus, kotitehtävän luku. Aloitetaan järjestyksessä, Katjan vierestä.

Yhä vieläkö itken ikävääni, / yhä vieläkö kaipuuta kannan? / Onko suruni syvä ja suunnaton, / niin kuin meri rannaton? aloittaa Pauli Indrén. Yleensä ryhmäläiset lukevat tekstinsä itse, mutta Pauli näkee sen verran huonosti, että nyt äänessä on Katja. 

Se kaipuu on kipua sisimpäni. / Sitä pakoon ei pääse juoksemalla, / se ei kuole, ei katoa hautaamalla. / Se versoo muistojen mullan alla, Pauli jatkaa.

Kun Katja muutaman säkeistön jälkeen pääsee loppuun, täydellinen hiljaisuus täyttää hetkeksi huoneen. Pauli saa ruutupaperinsa takaisin ja hän taittaa sen heti vaivihkaa kahtia.

– Se oli jälleen kerran Pauli todella vakuuttavaa, Katja aloittaa ja muut nyökkäilevät.

Kotitehtävän aiheena on tälle kerralle ollut kipu. Paulilla aihe on etsiytynyt runon ja surun muotoon, joka on pitänyt otteessaan jo useamman kotitehtävän ajan.

Heti aluksi konkretisoituu, mitä Katja on hetki ennen ryhmän alkua todennut. Hän kertoi koko ryhmän kaksivuotisen olemassaolon aikana jaksaneensa aina yllättyä siitä, kuinka rohkeasti ryhmän jäsenet kirjoittavat hyvinkin henkilökohtaisista asioista. Ilo, suru, sairaus ja kuolema ovat aina läsnä pöydän ympärillä.

Musteen jäsentävä voima

Paulin jälkeen on Kerttu Luurin vuoro. Olen menettänyt miehen, jota tarvitsin. Olen yksin tähän kaikkeen ylellisyyteen vangittuna. Sisimmässäni raivoaa suuttumus. Näinkö Luoja oli tarkoitus tapahtua? Menetin ihmisen, jota rakastin. Pitkän yhteiselomme oli värikästä. Kuin saksilla puukolla, puukolla saksilla. Sinä puukolla rakensit kotimme. Jos raivostuneena iskin astiat seinään, sinä lepyttelit ja yhdessä menimme ostamaan uudet.

Terttu lukee proosarunoaan päätään kertaakaan paperista nostamatta. Hän on ryhmän tuorein leski, se tunkee läpi tekstistä, niin kuin yleensäkin kaikki eletty tuntuu Kertulta tallentuvan paperille.

– Kirjoittaminen auttaa minua jäsentämään elämäni, ja siksi se on vuosien varrella muodostunut osaksi minua. Jokainen päivä on tähän asti ollut kirjoittamisen arvoinen, hän sanoo. Vaikka Kerttu ei kaihda arkoja asioita teksteissään, niin silti hän välillä kummastuu, kuinka avoin hän saattaa kirjoittaessaan olla.

Aina, niin kuin ei elämässäkään, teksteihin löydy onnellista loppua. Niin ei Kertun kipu-tekstiinkään. Haaveilin usein, kuinka vanhoina köllöttelemme vierekkäin täällä Metsolan kartanossa. Mutta miksi se näin menikään? Kipu ei lopu. Elämäni on hakoteillä.

Muistikuvien kirjopyykki

Katja ei anna palautetta kirjoituksista, vaan ryhmäläiset keskustelevat teksteistä yhdessä. Katja kuitenkin neuvoo ja lisää tehtäviin pieniä ohjeita. Niin tänäänkin, kun hän pyytää, että teksteissä mietittäisiin preesensin lisäksi aistivoimaisuutta.
– Ai tarkoitatko, että saa on räävitön? Kerttu kysyy. Katja antaa siihen ilomielin luvan. 

Usein toisten tekstien kuuntelu heruttaa ryhmäläisistä ulos muistikuvien ja tunnelmien vyöryn, joista ei aistivoimaa puutu.  Niin kävi, kun vaikkapa yksi ryhmäläisistä intoutui kirjoittamaan tarinoita eri aikojen oululaisista, jotka suurin osa muisti nuoruudestaan. Myös kipu kirvoittaa monet menneisiin. Helvi Peltonen kertoo sappikivistään, ja hän on ripotellut tarinaansa hauskoja yksityiskohtia lääkärin punaisena hehkuvista kynsistä aina kummiin kiputuntemuksiin saakka.

Fyysiset kivut jatkuvat tarinasta toiseen. Eila Viiri muistaa, kuinka hän nuorena tyttönä kärsi hammaskivusta. Hota-pulverin vaikutusta odotellessa sai helpotusta painamalla kipeää poskea tiskipöydän peltiseen pintaan, ylös alas...
Eilan vieressä istuva Irma Turunen muistelee kipuja, joita viiden lapsen äitinä on saanut kokea, mutta jatkaakin: Yhtäkkiä kivut loppuivat ja yhtäkkiä huomaan muistelevani niitä kaipauksella.

Muut innostuvat erittelemään kivun eri muotoja, myös niitä ei niin todellisia, haamukipuja, kaipausta, kaikenlaista, joka verhotuu kummaksi kolotukseksi. Irman mielestä on myös hyvää kipua, se voi auttaa olemaan enemmän läsnä tässä hetkessä. Muut ovat samaa mieltä. 

– Kyllä kipua täytyy aina aika ajoin tuntea, ei tämä muuten elämältä tunnu, Helvi toteaa.

Runolliset rintamakirjeet

Tunti ehtii kiertää kierroksensa, ennen kuin kaikkien tekstit on luettu.

– No, oliko tällä kertaa helppo vai vaikea tehtävä? Katja kyselee.
Pöydän ympärillä katsellaan papereita.

– Ainahan se vaikea on, Pauli toteaa ensimmäisenä, taas hyvin hiljaa mutta jo pienesti hymyillen. Hän on innokas kirjoittaja, mutta ei vaatimattomuuttaan suostu myöntämään, että olisi harrastanut kirjoittamista pidempään. – Mitä nyt sota-aikaan vähän kenttäpostia tuli vaimolle lähetettyä, hän naurahtaa.

– Minulle sopi kipu tosi hyvin, Helvi toteaa ja Eila on samaa mieltä. Hän tosin myöntää aina pitävänsä tehtävistä, olivat ne minkälaisia tahansa.  
Kumpikin naisista on aloittanut kirjoittamisharrastuksen vasta täällä, palvelutalossa.

Osa ryhmäläisistä pitää päiväkirjaa ja kirjoittaa kirjeitä, tosin harva niin paljon kuin nuoruudessaan.

– Minulla oli sota-aikaan 19 kirjeenvaihtokaveria rintamalla. Yksi oli ihanan runollinenkin. Se oli kuitenkin ihan viatonta, joten olin kauhuissani, kun yksi lomiltaan tupsahtikin meidän kotiovelle, Helvi nauraa.

Aimo Tiainen kertoo kirjoittavansa edelleen säännöllisesti kirjeitä. 45 vuoden ajan hän on kerran kuussa kirjoittanut kirjeen ystävilleen, jossa hän kertoo kuulumisia. Hän pitää tavastaan uskollisesti kiinni

– Vaikka tässä taannoin koin aivoverenvuodon, en halua jäädä murehtimaan sitä. Turhan helposti voisin eristäytyä tänne palvelutaloon ja silloin vanhat ystävyyssuhteet katkeaisivat. Kirjeiden avulla yhteys säilyy, mies kertoo.

Luottamus on paras tuki

Kaikki ryhmäläiset asuvat samassa talossa, mutta yllättäen heistä ketkään eivät ole  ryhmän ulkopuolella juuri tekemisissä keskenään.

– Kaikki mitä täällä luetaan ja puhutaan, jää tänne. Luotamme toisiimme, sillä mehän tavallaan kirjoitamme toisillemme, Irma pohtii. Hän kokee ryhmän kannustukset ja tuen hyvin inspiroivana. Ilman jokaviikkoista ääneen luettavaa tehtävää hän ei luultavasti kirjoittaisi juuri lainkaan.

– Ja se, miten näemme toistemme surujenkin kääntyvän välillä valoon, se on riemastuttavaa, Eila sanoo. Hän itse kokee, että kirjoitusryhmä on yksi hieno uusia asia ikääntymisessä, jota hänestä parjataan ihan turhaa. – Tämähän on aivan mahtavaa aikaa. Kun täytin 60, ajattelin että kohta kuolen. Sen jälkeen jokainen vuosi on ollut kuin bonuspalkinto, ja niitä on riittänyt!

Katja on Eilan kanssa samaa mieltä. Vaikka ryhmässä kaivaudutaan usein menneisiin vuosiin, kaikki ovat vahvasti läsnä myös tässä hetkessä. Jokaisen kirjoittamisissa paistaa elämisen halu, surujenkin keskellä. Vähän niin kuin Paulin alakuloisen runon lopussa, elämässä on jäljellä ainakin elämä itse. Kaipuun kukka on kauneinta päällä maan / sitä voi ei Yön kuningatarkaan. / Se saa minut jälleen tuntemaan / että elän – en vielä ole kuollutkaan.

Miksi kannattaa kirjoittaa?
  • Kirjoittamisella on selvä muistisairauksia ehkäisevä ja toimintakykyä ylläpitävä vaikutus.
  • Kirjoittaminen pitää aivot toiminnassa ja tämä edesautta uusein hermosoluyhteyksien syntyä ja vaikuttaa positiivisesti muistiin.
  • Asioita voi olla helpompi käsitellä kirjoittamalla. Jos vaikeasta asiasta on lähes mahdotonta puhua kenellekään, kirjoittaminen voi auttaa. Toisaalta kirjoittamalla voi luoda itselleen hyvää oloa. Onnelliset muistot ja hetket voi elää uudelleen niitä kirjoittaessa. Tärkeintä on, että nauttii kirjoittamisesta, sen avulla voi pitää hauskaa.
    Vinkit antoi kirjoittamisen ohjaaja ja lähihoitaja Katja Hiltunen.

Erikoislääkäri Sa­ri Hannu­kainen toi­voo saa­vansa työsken­nellä eri ikäisten ih­misten ympä­röi­mänä. Hänen mielestään työinnokkaita senioreita pitäisi auttaa jatkamaan töissä.

Työ asettaa ih­misiä hy­vin eriar­voiseen asemaan jo sii­täkin lähtö­koh­dasta, et­tä toi­silla si­tä on lii­kaa ja toi­silla si­tä ei ole. Työn kuormit­tavuus koe­taan eri ta­voin ja työs­tä luopu­minen ja eläk­keelle siirty­minen on usein odo­tettua, mut­ta se voi ol­la myös kiro­sana.

Työ an­taa si­sältöä elämään ja pi­tää kiin­ni ar­jessa. En ole vakuut­tunut sii­tä, et­tä jo­kaisen tu­lisi jää­dä eläk­keelle eläkeiän täyt­tyessä. Mik­si täy­sin työssään pär­jääviä, suunnat­toman tieto­taidon omaavia senio­reja pi­täisi heit­tää pois työelä­mästä, mi­käli he ha­luavat ja kyke­nevät jat­kamaan sii­nä? Heitämmekö heidän mukanaan hukkaan suunnat­toman tieto­määrän ja koke­muksen?

Lue lisää: Suomalaiset seniorit töissä EU-keskiarvoa pidempään

Työtaakka kevyemmäksi työnajolla

Yksit­täisen työte­kijän fyy­sinen ja psyyk­kinen kun­to tulisi ottaa huomioon entistä paremmin. Oli­siko vanhemman työntekijän työkuvaa mahdol­lista muut­taa vä­hemmän kuormit­ta­vaksi? Se voisi onnistua työ­määrää vähen­tä­mällä tai jaka­malla si­tä nuo­remman työnte­kijän kans­sa.

Työs­tä puhut­taessa paino­tetaan usein sen tehok­kuutta. Yksit­täisen ih­misen koh­dalla tär­kein asia on kui­tenkin työs­sä viihty­minen ja arvos­tuksen saaminen työn­sä kaut­ta, olipa ky­se sit­ten Nobel-tut­ki­jasta tai kotiäi­distä. Meil­lä kai­killa on oma tär­keä paik­kamme yhteis­kun­nassa. Työs­sään viih­tyvä ja moti­voi­tunut työte­kijä on kul­lan ar­voinen ko­ko työyhtei­sölleen. 

Olen seu­rannut lä­hellä elä­keikää olevan, se­kä eläk­keellä olevan hen­kilön innos­tavaa työl­leen antau­tu­mista. Ihmetellen ihailen heidän ute­liai­suuttaan ja roh­keuttaan vie­dä lä­pi muu­toksia omassa työs­sään. Toisaalta tie­dän myös nii­tä, jot­ka naut­tivat elä­ke­päi­vistään lapsen­lap­si­kat­raastaan huo­lehtien.

Lue lisää: Pertti Tamminen, 69, tekee kolmekymppisen työpäivän

Ikä ei voi olla ainoa eläkekriteeri

Hyvä elämänlaatu merkitsee sitä, että on mahdol­lisuus teh­dä valin­toja. Eläk­keelle siirty­minen voi ol­la uu­si mahdol­lisuus to­teuttaa haa­veita, teh­dä muu­toksia elä­mässä ja pääs­tä eroon rasit­ta­vasta ja pit­kään jatku­neesta työn kuormi­tuk­sesta.

Ikä ei voi kui­tenkaan ol­la auto­maat­ti­sesti ai­noa kri­teeri eläk­keel­le­siir­ty­miseen, jos työnte­kijä haluai­si jat­kaa työu­raansa, ja hä­nen tervey­tensä ja työtilanne niin sal­lii.

Ai­koinaan nuo­rena lääkä­rinä olen saa­nut opas­tusta taita­vilta ja kärsi­väl­li­siltä kolle­goilta ja op­pinut heil­tä pal­jon – etenkin sel­laista, mi­tä ei kir­jojen sivuilta ky­kene omak­sumaan. Van­hemmat kol­legat ovat ol­leet mi­nun työ­ni rik­kaus. Nä­kisin tule­vai­suu­teni mielel­läni eri-ikäisten ammat­ti­laisten ympäröi­mänä.

Kirjoit­taja Sari Hannukainen on yksi­tyis­sai­raa­lassa työsken­te­levä anes­te­sio­logian ja teho­hoidon eri­kois­lää­käri.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Voimakkaat tunnepurkaukset ja vihaisuus voivat tuoreen tutkimuksen mukaan laukaista sydänkohtauksia. Samoin raskas fyysinen rasitus on sydänkohtausten riskitekijä, osoittaa Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus. 

Vihaisuuden ja rasituksen on aiemminkin tiedetty laukaisevan sydänkohtauksia, mutta nyt julkaistut tulokset perustuvat aiempaa suurempaan kansainväliseen aineistoon yli viidestäkymmenestä maasta. Tutkimukseen osallistui yli 12 000 ensimmäisen sydäninfarktinsa sairastanutta.

Sydänkohtauksen saanut: "Infarkti tuli yllätyksenä ja ilman rintakipuja"

Tutkimuksen mukaan voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Fyysinen rasitus sekin liittyi noin kaksinkertaiseen sairastumisriskiin, mutta riskit olivat vielä suurempia, jos rasituksen aikana oli ollut lisäksi vihainen.

Tulokset eivät paljasta, mistä riskit tarkalleen johtuvat, mutta mahdollisia mekanismeja on useita. Vihaisuus, tunnekuohut ja kova rasitus voivat esimerkiksi hetkellisesti nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä sekä kiihdyttää veren hyytymistä ja edistää verisuonitukosten syntyä. Viha ja stressi voivat al­tistaa myös aivoverenkiertohäiriöille.

 

Lähde: Physical Activity and Anger or Emotional Upset as Triggers of Acute Myocardial Infarction. Circulation 2016;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.116.023142.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Tuliko ammatti valittua aikoinaan vanhempien toiveita kuunnellen? Meneekö kaikki vapaa-aikasi lastenlapsia hoitaen, kun haluat olla mieliksi aikuisille lapsillesi? Tanssitko jatkuvasti muiden pillin mukaan?

Moni meistä elää muiden ihmisten odotusten mukaan. Jos et havahdu ajoissa toteuttamaan myös vain itsellesi tärkeitä asioita ja haaveita, sinusta on vaarassa tulla katkera vanha ihminen.

Urheilulääkäri Pippa Laukka ohjaa työkseen ihmisiä parempaan elämään. Urheilulääkärin työnsä lisäksi hän luennoi kansainvälisesti menestyneessä valmennusyrityksessä, jonka on perustanut McLaren-formulatallin lääkärinä tunnetuksi tullut Aki Hintsa.

Pippa Laukan mukaan jokaisen meistä on tärkeä pohtia, kuka olen, mihin olen menossa ja mikä minulle on merkityksellistä. Erityisen tärkeää se on siinä tapauksessa, jos kokee olevansa tyytymätön elämäänsä, mutta ei oikein tiedä mistä se johtuu.

– Moni ikään kuin herää vasta silloin, kun elämässä tulee pakollinen pysähdys. Esimerkiksi sairastuminen voi käynnistää myllerryksen, jonka aikana ihminen päätyy pohtimaan elämänsä merkityksellisyyttä. Toinen vaihtoehto on huomata vasta vanhana olevansa katkera, koska ei ole elänyt sellaista elämää, jota oikeasti olisi halunnut elää, Pippa Laukka sanoo.

Näin löydät sisimmän olemuksesi

Miten jokainen voisi löytää itselleen merkitykselliset asiat? Aki Hintsan valmennuksissa puhutaan ihmisen sisimmästä olemuksesta, coresta.

Pippa Laukka neuvoo lähtemään liikkeelle oman elämän käännekohdista: miten ammatinvalintasi aikoinaan sujui? Mikä siihen vaikutti? Entä avioliito tai parisuhteen solmiminen, minkälaisten vaiheiden jälkeen päädyit siihen? Olivatko ne omia valintojasi vai vaikuttivatko niihin muiden ihmisten ajatukset?

Sen jälkeen voit alkaa miettiä, mitä asioita voisit jokapäiväisessä elämässäsi muuttaa. Aina ei tietenkään ole mahdollisuutta tai tarvetta kääntää kaikkea ylösalaisin, mutta jokaisen arjesta löytyy juttuja, joihin pystyy itse vaikuttamaan.  

– Tämä tarkoittaa vastuun ottamista omasta elämästä. Monella on tarve syyttää muita ihmisiä: en voi esimerkiksi aloittaa uutta harrastusta, koska kumppani nurisee ajankäytöstäni, tai en saa painoa putoamaan, koska terveellinen ruoka maksaa liikaa. Usein nämä ovat verukkeita, joilla vastuuta siirretään muille sen sijaan että jokainen ottaisi vastuun itsestään ja omista ratkaisusta, Pippa Laukka sanoo.

 

Yksi vaihtaa pullan ruisleipään, toinen käy lenkillä, kun alkaa tehdä mieli suklaata. Makeanhimoa voi hillitä.

1. Syö ruista

Jos olet perso pullille ja kahvikakuille, ensimmäinen konsti opetella himosta eroon on vaihtaa kakkupala ruisleipään tai näkkäriin. Leivässä on kylläisenä pitävää kuitua enemmän kuin höttöpullissa.

2. Rutiinit kuntoon

Tasainen ruokarytmi auttaa makeanhimoon. Kun syöt riittävän usein terveellistä ruokaa, makeanhimo ei pääse yllättämään. Ainakaan aamiaisesta ja lounaasta ei kannata tinkiä.

3. Älä stressaa

Makeisiin herkkuihin tulee sorruttua useammin väsyneenä ja stressaantuneena. Kun sinulla on huolia, kiirettä tai paineita, haluat hemmotella itseäsi makealla.

4. Käy lenkillä

Toisille toimii, toisille ei. Eräs makeanhimon koukuttama kertoi, että lähtee pienelle kävelylenkille aina kun käsi meinaa tarttua keksipakettiin tai suklaalevyyn.

5. Salli herkuttelu

On tutkittu, että ehdottomuus saa sortumaan. Täysi kieltäytyminen ei siis toimi tässäkään tapauksessa. Päätä, että saat ottaa suklaan, jos mieli tekee, mutta pidä herkuttelu kohtuudessa. Koko levyä et tarvitse.

6. Ystävysty

Ihmiset, joilla on vilkas sosiaalinen elämä, eivät sorru herkutteluun niin usein kuin yksinäiset. Jos makean napostelu on keino täyttää elämän tyhjiötä, suuntaa mieluummin tapahtumiin kuin jääkaapille.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 20/2016.