Mies ei julkisesti vaivojaan juuri valita, vaikka iän myötä niitä kertyy kaikille. Löysimme kolme rohkeaa! Markku, Erkki ja Reijo paljastavat, mitä kremppoja heillä on. Miesklinikan lääkäri Ari Rosenvall kommentoi.

MARKKU JUNTUNEN, 58 - Kömpelö ja väsynyt

 • Väsymystä
 • Ylipainoa

"Painon kanssa kamppailen jatkuvasti. Olen aina ollut liikunnallisesti kömpelö, mikä ylipainon myötä vain korostuu. Vanhetessa kyky liikkua varmaan heikkenee entisestään, ja tulen olemaan alttiimpi onnettomuuksille – kompastumisille ja kaatumisille.

Menipä tällainen 180-senttinen ja 100-kiloinen mies lääkärille valittamaan mitä vaivaa tahansa, pian käy selväksi, että kannattaisi ensin pudottaa toistakymmentä kiloa. Ylipainoa on kertynyt pikkuhiljaa 40-vuotiaasta lähtien.

Muutama vuosi sitten hakeuduin työterveyshuollon kautta ylipainoisten tuki- ja liikuntaelinsairaiden kuntoutusohjelmaan. Kokemusta on toisestakin kuntoutusjaksosta ja myös Painonvartijoista. Näissä ryhmissä olen onnistunut. Kilot ovat tulleet takaisin. Taas olen lähtötilanteessa.

Herkut ovat heikkouteni, mutta syön liikaa muutenkin. En kuitenkaan jaksa jatkuvasti ajatella, mitä panen suuhuni. En halua, että elämä pyörii koko ajan ruuan ympärillä, kuten ohjelmoidussa laihduttamisessa helposti käy.

Ylipaino on heikentänyt untakin. Kahdeksan tunnin nukkuminenkaan ei  tunnu piisaavan, ja kuorsaan aika lailla. Uniapneaa ei minulla kuitenkaan ole todettu. Iltapäivällä alan usein nuokkua.

Kunto pysyy yllä golfin avulla, ja kun koira onneksi pakottaa lenkille. Lisäksi keppijumppaan joka aamu, jotta saan kroppani liikkeelle.

Liian suuria tavoitteita ei kannata asettaa, mutta pitäisi ja pitäisi -tilanteesta haluaisin päästä eteenpäin. En ole vielä luovuttanut. Takavuosina painoni oli pitkään 96 kiloa. Jos pääsisin siihen,
olisin tyytyväinen. Verenpaine-, kolesteroli- ja sokeriarvot ovat toistaiseksi olleet kohdallaan, mutta en tiedä, joko niiden suhteen kello tikittää."

Lääkäri Ari Rosenvall kommentoi:

– Päiväväsymystä aiheuttava huonounisuus kannattaisi tutkituttaa uudestaan. Kyseessä voi olla hengitysteiden ahtauteen liittyvä uniapnea.
Sen toteaminen ja hoito saattaisi auttaa ulos kierteestä, jossa ylipaino pahentaa uniapneaa, joka taas aiheuttaa päiväväsymystä.
Väsyneenä ei jaksa riittävästi liikkua ja kiinnittää huomiota ruokavalioon.

Suosittelen lihasvoimaharjoittelua päivittäin, edes vähän. Se on hyvä vastalääke ylipainon aiheuttamaan testosteronivajaukseen. Pienet muutokset arjessa vaikuttavat paljon ajan mittaan.
Suuria annoksia nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja kannattaa välttää.

50-vuotias mies:

 • Täydellisen terveyden ihanne on vielä mielikuvissa. Lääkäriin ei hevin lähdetä. Lääkärin näkökulmasta viisikymppistä miestä on vaikeampi hoitaa kuin 60–70-vuotiasta. Miehellä muutokset kehossa tapahtuvat hitaammin kuin naisella, joka joutuu vaihdevuosien myötä miettimään vanhenemistaan jo viidenkympin tietämissä.
 • Unihäiriöt, mielialan lasku ja seksiongelmat ovat tyypillisiä. Niitä voi tulla kohonneen verenpaineen tai ylipainon myötä. Usein myös tupakkaa, stressiä ja alkoholia on elämässä liikaa.
 • 50-vuotiaiden vaivat ovat hyvin hoidettavissa. Esimerkiksi erektio-ongelmiin on tehokkaita lääkkeitä. Syy on kuitenkin selvitettävä, sillä taustalta voi löytyä jokin sairaus, kuten diabetes.
 • Liikunta on moniin vaivoihin tehokas apu. Tärkeää on kuitenkin varoa rasitusvammoja ja muistaa, että kroppa ei kestä samanlaista rääkkiä kuin nuorena. Liikunta vilkastuttaa testosteronin erittymistä, kohentaa mielialaa ja parantaa unen laatua.


ERKKI TAIVAINEN, 60 - Pitkä mies mutkalla

 • Selkäkipuja
 • Närästystä

"Pelästyin vuosi sitten aika lailla, kun silmiini ilmestyi kummallista risukkoa näkökentän eteen. Kyseessä oli lasiaisirtauma, mikä kuulemma on ikäsairaus ja melko tavallista. Minä en ollut moisesta ennen kuullutkaan. Levon myötä silmät palautuivat entiselleen, mutta tilannetta seuraillaan.

Refluksitaudin
sain viidenkympin tietämissä. Se pysyy aisoissa happosalpaajilla, mutta lääkkeitä pitää tietysti syödä jatkuvasti.
Olen sitä tyyppiä, joka reagoi stressiin vatsallaan.

Alaselän kanssa on ollut ongelmia jo kymmenisen vuotta. En ole sitä missään pahasti loukannut, se on vain alkanut oireilla.
Ehkä tämä on tyypillistä kaltaiselleni laihalle ja pitkäselkäiselle miehelle. Se tekee varovaiseksi - en esimerkiksi uskalla nostaa tai kantaa mitään kovin isoa tai painavaa.

Golfin peluu on pitänyt lähestulkoon jättää. Lyönnin kiertoliike on se paha juttu, selässä vihlaisee todella ilkeästi. Joskus selkä vihoittelee jopa kesken kävelyn. Fysioterapeutin käsittely auttaa vähäksi aikaa, ja tarvittaessa syön särkylääkkeitä.

Jumppaliikeohjeitakin olen saanut, mutta vaimon mielestä teen liikkeitä liian vähän ja liian harvoin. Liikuntaa tulee sauvakävelystä ja pihatöistä.
Talvella tykkään hiihtää.

Ei mieskavereiden kesken kovin vakavasti sairauksista puhuta. Joskus heitetään huulta siitä, kuinka monta huoltoasemaa kukin voi autolla ohittaa ennen kuin vessahätä pakottaa pysähtymään!

Ihmisen elämänkaareen kuuluvat tällaiset iän mukanaan tuomat muutokset. Olen ne hyväksynyt. Koska vaivat ovat tulleet pikkuhiljaa, niihin on ehtinyt sopeutua.

Minkään vakavan paikan eteen en ole terveyteni kanssa vielä joutunut. Joskus on ymmällään kroppansa kanssa, että mitäs se nyt ilmoittelee, mutta jos tilanne ei mene pahemmaksi, siihen tottuu.”

Lääkäri Ari Rosenvall kommentoi:

– Selkävaivat ovat hyvin tavallinen ongelma, mutta usein aika korjaa tilannetta. Kipuja on eniten silloin, kun nivelrikko eli ”kuluma” selässä aiheuttaa yliliikkuvuutta nikamien välille. Tämä yliliikkuvuus vähenee, kun vuosien mittaan selkä tulee jäykemmäksi. Lihasvoimaharjoittelu voi saada saman aikaan eli vähentää yliliikkuvuutta.

Jos muutamankin huoltoaseman ohittaminen alkaa olla hankalaa virtsaamistarpeen takia tai yöunet alkavat häiriytyä, kannattaa ottaa tämä vaiva esille lääkärin vastaanotolla. Eturauhasen liikakasvuun liittyviä oireita voidaan hyvin tutkia ja hoitaa.

60-vuotias mies:

 • Kuusikymppinen hyväksyy jo, että kolotukset ja vaivat kuuluvat vanhenemiseen. Terveydentilasta ja omasta hyvinvoinnista pidetään hyvää huolta.
 • Erektiohäiriöt ja haluttomuus ovat yleisiä, niistä kärsii jo joka toinen. Vaikka seksi monilla vähenee, kaikille se ei ole ongelma. Ratkaisevaa on, vanheneeko pari yhtä vai eri tahtia, ovatko seksihalut samanlaiset vai erilaiset.
 • Eläkkeelle jääminen on suuri muutos elämässä, monilla mieliala laskee ja uni häiriytyy. Tuki- ja liikuntaelinvaivat alkavat olla jo arkipäivää, mutta niiden kanssa tullaan toimeen. Sydän- ja hengityselimistön rajat tulevat vastaan ja rasituksen sieto heikkenee.
 • Sairauksia usein jo löytyy ja ne hoidetaan diagnoosin mukaisesti. Liikunta auttaa samoista syistä kuin viisikymppisillä. Ei ole myöhäistä lopettaa tupakointia tai vähentää alkoholin käyttöä.

REIJO SARKOLA, 70 - Sauhuttelija lopetti

 • Silmävaivoja
 • Ryskäyskää

"Vuosi sitten lopetin tupakoinnin yhdessä eläkeläiskaverini kanssa. Sain lääkäriltä reseptilääkettä, nikotiinia. Söin sitä viikon ennen lopetuspäivää ja vielä kuukausi jälkeen.

Alku oli vaikeaa. En tiennyt, mitä tehdä, kun ei ollut tupakkaa kädessä. Juttelimme joka päivä puhelimitse kaverin kanssa ja kannustimme toisiamme. Onnistuimme! Ainakin nyt näyttää siltä.

Välipaloja on tullut popsittua tupakan sijasta aika huolettomasti. Olen normaalipainoinen, mutta kiloja kertyy. Pikkuhiljaa on totuteltava napostelusta eroon.

Kävin silmälääkärissä ja ilmeni, että kaihi on tulossa. Seurantakäynnillä huomattiin, että silmänpaine oli korkea. Lääkäri epäili glaukoomaa ja lähetti tutkimuksiin. Epätietoisuus ja tulosten odottaminen oli hermostuttavaa.

Glaukoomaa se oli. Tieto helpotti mutta samalla hätkähdytti. Tiesin, että jopa sokeutuminen on vaarana, ellei asiaa ajoissa huomata ja saada hoitoon. Onneksi tilanne ei ollut niin vakava. Tiputtelen silmätippoja kerran päivässä lopun ikääni, mutta ei tuo nyt niin iso juttu ole.

Käyn säännöllisesti mittauttamassa terveyskeskuksessa PSA-arvoni.
Työvuosina verenpaine, kolesteroli ja sokeriarvot olivat ihan ok, mutta nyt pitäisi nekin käydä taas tarkistuttamassa.
Vielä olen saanut olla aika terve.

Pelaan yhä tennistä, mutta rauhallisemmin kuin ennen. Pöytätennis pitää motoriikan kunnossa. Purjehdimme vaimon kanssa kesäisin, mutta nyt on tullut se vaihe, kun mietimme, vieläkö pystymme siihen. Purjehtiminen vaatii hyvää kuntoa ja veneessä liikkuminen ketteryyttä.

Päänsäryt, joista aiemmin kärsin, ovat hävinneet, ehkä tupakan polton lopettamisen vuoksi. Limaisuus on vähentynyt ja henki kulkee paremmin. Olen kaikin tavoin tyytyväisempi itseeni.

En tiedä, lisääkö tupakoimattomuus elinvuosiani, mutta ainakin ne ovat parempia. Sen aistin jo nyt."

Lääkäri Ari Rosenvall kommentoi:

– Tupakoinnin lopettaminen oli hieno panostus omaan terveyteen! Napostelu on usein korviketta tupakoimiselle. Turhat välipalat kannattaisi korvata ksylitolipurukumilla tai -imeskelytableteilla.

Sekä fyysisen että henkisen kunnon takia hyvä pysytellä liikkuvana. On totta, että melko pienin tutkimuksen ja hoidon keinoin voi vaikuttaa paljon sekä nykyisiin että mahdollisesti tuleviin sairauksiin ja vaivoihin.

70-vuotias mies:

 • Mies tietää jo, mitä vanheneminen tuo tullessaan. Joka kolotusta ei tarvitse tutkia ja hoitaa, jos lääkärin mielestä ei ole kyse mistään hälyttävästä.
 • Tässä iässä osataan hyödyntää lääketieteen tarjoamat apukeinot ja keksinnöt. Ihmiset vanhenevat eri tavalla, yksilölliset erot korostuvat. Terveys löytyy myös keskusteluaiheiden listalta.
 • Elämäntapojen vaikutukset alkavat viimeistään nyt tulla esiin. Jokin sairaus usein jo on, ja lisää voi tulla. Kuulo heikkenee, lihas­voimat hupenevat. Eturauhasvaivoja ilmenee, äkillinen virtsaamisen tarve tulee yölläkin. Uni on herkempää ja katkonaisempaa. Nukahtaminenkin vaikeutuu iän myötä.
 • Tärkeää on sairauksien hyvä hoito, mutta elämänlaadun kohentaminen ja ylläpitäminen myös muutoin.Kannattaa keskittyä siihen, mistä pitää ja mikä tuottaa mielihyvää. Liikunta on yhä tärkeää, samoista syistä kuin 50–60-vuotiailla.
Vierailija

Kremppaa pukkaa

Kremppaa ja sairauksia ja allergioita on.Ikää vasta 58. Haikailen aloittavani "ruokaremontin" jossa karsin turhat hiilihydraatit pois ruokavaliosta.Tietoa etsin netistä ja välillä ihmettelenkin.... Yksineläjänä ei tule laitettua lämmintä ateriaa säännöllisesti. Mieheni eläessä hän tykkäsi kokata joka päivä. Nyt on ollut paljon "lohtusyömistä" jota tyttäreni kutsuu "mässyruoaksi". Omegat otan purkista kun ei tule syötyä kalaa kovinkaan usein. Ja D-vitamiinia otan purkista.Liikuntarajoitteesta...
Lue kommentti
Vierailija

Kremppaa pukkaa

Tästä voisin kirjoittaa pitkältikin. Aloin miettiä omia elämäntapojani muutamia vuosia sitten. Kun vielä vaihdevuosioireet alkoivat pukata päälle, päätin todella tehdä jotain. Olen harrastanut liikuntaa koko ikäni, sen puoleen asiat ovat olleet kunnossa. Ylipainoa ei ole, eikä kroonisia sairauksia. Haaveilin ryhtyväni kasvissyöjäksi eli ovovegetaristiksi. Tähän oli myös eettiset syyt. Luin tarkkaan kasvissyöjille tarkoitettuja reseptejä ja ohjeita. Ruokailutottumusta kun ei pidä yhtäkkiä...
Lue kommentti

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

Yleisin maksakoe eli ALAT havaitsee maksasolujen vauriot. Lue, miten ALAT mitataan ja mitkä sen viirearvot ovat. Entä mitkä ovat maksatulehduksien yleisimmät syyt Suomessa?

Mak­sa­ko­keita käy­tetään muun muas­sa maksa­sai­rauksien seulon­nassa, nii­den vaka­vuuden ja en­nusteen arvioin­nissa ja hoito­vasteen seurannassa. Ylei­simmät maksa­kokeet ovat ALAT (ala­nii­nia­mi­not­rans­fe­raasi), AFOS (alka­linen fosfa­taasi), GT (glu­ta­myy­lit­rans­fe­raasi) ja bili­ru­biini. Täs­sä artikkelissa käsi­tellään ALAT-ar­voja.

ALAT mit­taa maksa­so­lujen vau­riota. Mak­san tilan­netta kannat­tai­si seu­loa ensi­si­jai­sesti ALAT:in ja AFOS:in yhdis­tel­mällä. ALAT ha­vaitsee maksasoluihin liit­tyviä sai­rauksia ja AFOS sa­pen toi­mintaan liit­tyviä sai­rauksia ja kas­vaimia.

Mi­tä ALAT ker­too?

ALAT on ensi­si­jainen maksa­so­lu­vaurion seulon­ta­tut­kimus. ALAT-ent­syymiä esiintyy eri­tyi­sesti maksa­so­luissa, mut­ta myös pie­nempiä pitoi­suuk­sina useissa muis­sa kudok­sissa, kuten li­haksissa, mu­nuaisissa, keuh­koissa ja sy­dämessä.

Vi­rusten ja lääkeai­neiden aiheut­tamien akuuttien hepa­tiittien (mak­sa­tu­leh­dusten) yhtey­dessä ALAT ko­hoaa usein noin kymmen­ker­tai­seksi ja jos­kus jo­pa 40-ker­tai­seksi. Kroo­ni­sessa hepa­tii­tissa ja maksa­kir­roo­sissa ALAT ker­too tau­din aktii­vi­suu­desta.

ALAT-arvon nou­suun ei ai­na tar­vita maksa­vau­riota. Sen voi ai­heuttaa myös sep­sis (ve­ren­myr­kytys), keuhkoin­farkti, jot­kut lihas­sai­raudet, sy­dämen vajaa­toi­minta tai mu­nuaisten vajaa­toi­minta.

Mi­ten ar­vot mi­tataan?

ALAT-ent­syymit vapau­tuvat mak­sasta veren­kiertoon ja sik­si nii­den aktii­vi­suutta voi­daan mi­tata veri­ko­keella. En­nen koet­ta ei tar­vitse paas­tota.

ALATin viitearvot ovat:

 • Lap­set (0–16 v) al­le 40U/l
 • Mie­het (yli 16v) al­le 50U/l
 • Nai­set (yli 16v) al­le 35U/l

Vii­tearvot voi­vat hie­man vaih­della eri labo­ra­to­rioissa, joten asia kan­nattaa var­mistaa omalta lääkä­riltä.

Mik­si mak­sa vau­rioituu tai tu­lehtuu?

Suo­messa taval­lisia syi­tä maksa-ar­vojen nou­suun ovat li­havuus ja alko­holi. Myös tietyt hepatiitti-virukset voivat aiheutta maksatulehduksen.

Alkoholi ja maksa

Osalla ihmi­sistä ALAT-arvot voi­vat nous­ta jat­kuvan ja run­saan alko­holin kulu­tuksen ta­kia. Lyhy­tai­kainen ja run­sas alko­holin ku­lutus ei ar­voja sen sijaan nos­ta.

Lihavuus ja maksa

Yleinen ei-alko­ho­li­pe­räisen maksa­sai­rauden syy on li­havuus, kos­ka liha­vuuteen liit­tyy usein maksa­so­lujen rasvoit­tu­mista. Maksa­so­lujen rasvoittuminen puo­lestaan joh­taa rasva­maksaan. Ar­vot piene­nevät pai­non pudo­tessa. Rasva­maksaan kan­nattaa suh­tautua vaka­vasti, sil­lä vuo­sien ku­luessa se voi joh­taa vaka­vampaan maksa­kir­roosiin.

Hepatiitit ja maksa

Virus­he­pa­tiitit voi­vat myös nos­taa ALAT-arvoa vaihte­le­vasti tau­din eri vai­heissa. Hepa­tiit­ti­vi­ruksia on yh­teensä vii­si ja ne kaik­ki ovat puh­taasti ih­misen vi­ruksia. Hepa­tiitti A- ja E-virus tart­tuvat suun kaut­ta ja paranevat itsestään eivätkä jää kroonisina elimistöön.

B-, C-, ja D-virus tarttuvat sen sijaan ve­ren väli­tyk­sellä ja jää­vät osalle tar­tunnan saa­neista mak­saan ja ve­reen. Ne aiheut­tavat täl­löin kroo­nisen maksa­tu­leh­duksen ja kasvat­tavat ris­kiä sai­rastua maksa­kir­roosiin ja maksa­syöpään. Virus­tu­lehdus voi ko­hottaa ar­voja jo­pa yli 1000 U/l ja ar­vot kohoavat usein en­nen mui­den oi­reiden, eli ihon ja sil­mien kellas­tu­minen, alka­mista.

Myös joi­denkin lääkeai­neiden tai luontais­tuot­teiden käyt­tö saat­taa ko­hottaa maksa-ar­voja. Li­säksi myrky­tys­tila voi joh­taa ar­vojen kohoa­miseen.

Läh­teet:Terveys­kir­jasto, HUS­LAb, Mu­nuais- ja maksa­liitto

Tarkas­tanut: Sei­ja Eske­linen, yleis­lää­ke­tieteen eri­kois­lää­käri

Lue lisää Laboratoriossa-sarjan artikkeleita:
Epäiletkö diabetesta? Näin sitä tutkitaan
Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi
Onko tämä sydäninfarkti? EKG kertoo 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Auttaako lihaskipuun sama troppi kuin pääkipuun? Onko särkylääkkeistä haittaa herkkävatsaiselle? Keräsimme kipulääkkeiden tärkeimmät yleisohjeet.

Asetyyli­salisyyli­happo

 • Aspirin
 • Disperin
 • ASA-Ratiopharm
 • Mihin? Tulehduskipuihin, flunssaan, särkyyn, kuumeeseen, kuukautis- ja nivel­-
  kipuihin sekä jännityspäänsärkyyn.
 • Huomioitavaa: Saattaa ärsyttää ruuansulatuskanavaa.

Ibuprofeeni

 • Burana
 • Ibusal
 • Ibumax
 • Ibutabs
 • Ibumetin
 • Ibuxin
 • Ibuprofen-Ratiopharm
 • Mihin? Erityisen hyvin flunssan oireisiin, mutta myös tulehdus- ja nivel­kipuihin ja
  jännityspäänsärkyyn.

Ketoprofeeni

 • Keto
 • Ketomex
 • Ketorin
 • Mihin? Flunssan oireisiin sekä tulehduskipuihin, kuukautis- ja nivelkipuihin,
  särkyyn ja jännityspäänsärkyyn.

Parasetamoli

 • Panadol
 • Pamol
 • Paracetamol
 • Paraceon
 • Paramax
 • Para-Tabs
 • Mihin? Erinomainen päänsärkyyn, johon ei liity niska–hartia-alueen lihasten jännitystä.
 • Huomioitavaa: Vatsaystävällinen. Kaikkiin kipuhin, joihin ei liity  tulehdusta. 

Geelimäiset kipulääkkeet iholle

 • Mobilat
 • Voltaren
 • Orudis
 • Piroxin
 • Eeze
 • Zon
 • Ketorin
 • Mihin? Paikallisiin lihas- ja nivelkipuihin.  Saattavat ärsyttää herkkää ihoa.
 • Huomioitavaa: Jatkuvaa käyttöä ei suositella.

Mitä kipu on?

 • Kipu on hermoston kautta välittyvä ja hermoston säätelemä ilmiö.
 • Nivelsairauksien sekä nyrjähdysten ja venähdysten yhteydessä niveleen tai lihak­seen voi kehittyä tulehdusreaktio, josta kipu syntyy. Ärsytyksen tai vamman yhteydessä ja tulehdus­reaktion aikana kudoksiin vapautuu kemiallisia aineita kuten prostaglandiineja, jotka saavat hermoston kuljettamaan kipuviestejä aivoihin.
 • Huomaamme elimistön vammat ja vauriot.
 • Suojaamme kehoa lisävaurioilta silloin, kun sattuu.
 • Ymmärrämme, että vamman tai tulehduksen hoito on tarpeen.
 • Kipu on tärkeä varoitusmerkki ja suoja.

4.6.2015 kello 16: Artikkelia on muokattu ja täsmennetty ibuprofeenin tietoja.

Vierailija

Ibuprofeenia vai parasetamolia – ethän ota väärää lääkettä kipuusi?

Veren ohennuslääkkeitä, kuten Marevan tai turvallisemman vaihtoehdon, Pradaxan käyttäjät eivät saa missään tapauksessa käyttää Ibuprofeiinia, kuten Burana, Ibusal ja vastaavat. Verenvuotoon menehtyminen on todella vakava uhka. Lääkärit ovat tämän tuotteiden käyttäjille kertoneetkin. Parasetamolia voi kuitenkin hyvin harkitusti käyttää. Kuka vastaa tämän artikkelin tiedoista. Vastuuta pitää nyt ottaa ja muuttaa artikkeli todenmukaiseksi ja turvalliseksi. Tri-MK
Lue kommentti

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

 • ko­honnut veren­paine
 • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
 • alko­holi ja huu­meet
 • tupa­kointi
 • yli­pai­no/li­havuus
 • ko­honnut veren­so­keri
 • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
 • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.