Mies ei ole aina valmis seksiin, korostaa gynekologi Maija Kajan. Maija Kajan ja lääkäri Jari Myllyniemi keskustelevat miehen ja naisen haluista ja hormoneista.

Kun nainen on parisuhteessaan haluttomampi osapuoli, hän ottaa asian lääkärinsä kanssa esille. Jari Myllyniemi on huomannut, että miehen sen sijaan on vaikea puhua niin omasta kuin kumppaninsa haluttomuudesta.

JM: – Suurin osa miehistä tulee vastaanotolle väsymyksen, jaksamattomuuden ja masentuneisuuden vuoksi, seksuaalisesta haluttomuudesta ei niinkään puhuta. Joku on saattanut syödä masennuslääkkeitä vuoden verran, eikä niistä ole ollut apua. Kun on kokeiltu testosteronihoitoa, elämänlaatu onkin parantunut huomattavasti eli oireiden aiheuttajana on ollut alhainen mieshormonitaso.

MK: – Erityisesti jos nainen on yli 45-vuotias, pitäisin tärkeänä miettiä naishormonin eli estrogeenin vaikutusta halun vähenemiseen. Estrogeeni ei sinänsä vaikuta halukkuuteen, mutta sen vähyys romahduttaa monilla elämänlaadun: tulee uniongelmia, ärtyisyyttä, masentuneisuutta ja ahdistusta. Silloin seksi ei välttämättä kiinnosta.

Naisilla halukkuutta lisäävät samat hormonit kuin miehellä eli mieshormonit eli androgeenit. Naisen elimistön androgeenitasot ovat suurimmillaan parikymppisenä ja jo nelikymppisenä tasot ovat laskeneet puoleen. Hiipuminen jatkuu edelleen iän karttuessa. Miehelläkin hormonien määrä laskee iän myötä, mutta tasaisesti.

JM: – Testosteroniarvot voivat vaihdella huomattavasti miehillä, mutta viimeistään 40 vuoden jälkeen useimmilla arvot alkavat pudota 1–2 prosenttia vuodessa. Turun Aging Male -tutkimuksen mukaan testosteronipitoisuudet ovat laskeneet 10–15 prosentilla 45–60-vuotiaista ja 20 prosentilla yli 60-vuotiaista. Kannattaa silti muistaa, että alakantissa olevat arvot eivät välttämättä tarkoita sitä, että mies kärsisi oireista. Pulma syntyy erilaisista haluista.

Maija Kajan sanoo, että myytti, jonka mukaan miehet ovat aina valmiita seksiin, pitäisi romuttaa. Hän teki 40–55-vuotiailla naisilla tutkimuksen, jossa selvisi, että iso osa naisista koki ongelmaksi miehen haluttomuuden.

– Aika moni nainen ottaa myös miehensä haluttomuuden esille vastaanotolla. Aina on muistettava, että haluttomuus on suhteutettava parin elämään. Joku pari voi olla tyytyväinen, jos yhdyntöjä on muutaman kerran vuodessa. Ei silloin ole kyse haluttomuudesta. Vasta halun ’epätasapaino’ on ongelma.

– Kamasutra puhuu 3 000 vuotta vanhoista viisauksista, joiden mukaan seksuaalielämän onnistuminen vaatii kolme tärkeää asiaa: naisen ja miehen anatomisen yhteensopivuuden, seksuaalienergian kohtaamisen ja asiantuntijuuden.

Maija Kajanin mukaan sukupuolielinten koolla ei niinkään ole väliä, ja jokainen voi opetella hyväksi rakastajaksi. – Ongelma muodostuu, jos kumppanit ovat seksuaalienergialtaan kuin toiselta planeetalta: toiselle seksuaalisuus on merkittävä asia, toiselle ei. Parhaiten onnistuu siis pari, jolla se on suurin piirtein samalla tasolla. Seksuaalista energiaa voidaan pitää eräänlaisena persoonallisuuden piirteenä. Pelkät hormonit eivät siinä auta.

Jari Myllyniemi on samaa mieltä: – Usein jompikumpi osapuoli haluaisi seksuaalielämältä enemmän. Hormonitasojen mittauksesta ei löydy aina selittävää tekijää. Läheskään kaikki miehet eivät saa haluttomuuteen apua korvaushoidosta, vaikka se muuten lisäisi elämänlaatua.

Ikä tekee monelle parille hyvää

MK: – Ilahduttavaa on se, että tutkimustietojen mukaan monella pariskunnalla alkaa sujua paremmin 50 ikävuoden jälkeen, kun lasten lähdettyä kotoa on aikaa parisuhteelle. Tämä voi johtua osaltaan myös siitä, että kun naisen hormonitasapaino saadaan korvaushoidon avulla kuntoon, naisen itsetunto nousee selvästi. Muutama vatsamakkara ei sitä horjuta. Jos vierellä on mukava kumppani, niin makuuhuoneessakin sujuu.

JM: – Miesten vastaavanlainen kypsyminen tapahtuu vähän myöhemmässä iässä. Kun mies tuntee kehossaan ensimmäistä kertaa vanhenemisesen merkkejä, hän pelkää miehisyyden katoamista. Jos elimistön muutokset huonontavat selvästi elämänlaatua, apua on tarjolla. Jos taas normaali vanheneminen sujuu kivutta, niin eihän silloin tarvita mitään hoitoja.

MK: – Naisen itsetunnon herääminen voi näkyä myös niin, että hän voi ensimmäistä kertaa sanoa suoraan, että hänelläkin on oikeus nautintoon. Jos parisuhteessa naisen tarpeita ei ole vuosien aikana huomioitu, hän voi todeta: nyt saa riittää.

Vanhat asenteet rasittavat

Seksuaalisuus ei katoa mihinkään iän myötä, mutta se muuttaa muotoaan: yhdyntäkeskeisyyden sijaan korostuu läheisyyden kaipuu.

MK: – Iloitsen aina, kun kuulen, että kahdeksankymppisilläkin on aktiivinen seksielämä. Sairaudet tietenkin vaikuttavat myöhemmässä iässä halukkuuteen ja nautintoonkin. Usein vieläkin törmää asenteisiin, joiden mukaan seksi ei olisi tällöin enää hyväksyttävää. Uutta sinkkuuttaan elävä 60–70-vuotias nainen saattaa hyvin löytää hieman nuoremmista miehistä seksuaalienergialtaan sopivamman kumppanin kuin silloin, kun hän oli lastentekovaiheessa.

JM: – Joskus kuulee, miten aikuiset lapset vastustavat ikääntyneen äidin tai isän uutta kumppania ja kauhistelevat, että voiko tuossa iässä vielä olla seksiä. Vastaanotollani käy yli 70-vuotiaita miehiä, joilla on uusi suhde ja jotka haluavat erektio-ongelmiin apua.

Erektiolääkettäkin tarvitaan

Ennen kuin ryhdytään miettimään, auttaisiko hormonikorvaushoito haluttomuudesta kärsivää, on sekä naiselta että mieheltä tarkistettava, ettei syy ole kilpirauhasen toiminnan häiriöissä. Samoin on arvioitava käytössä olevat lääkkeet.

JM: – Työikäisille miehille ei pitäisi määrätä beetasalpaajia pelkästään korkean verenpaineen hoitoon, sillä silloin elimistö toimii kuin jarrut olisivat koko ajan päällä, ja se vaikuttaa myös seksuaalisuuteen. Beetasalpaaja on hyvä lääke, jos miehellä on verenpaineen ohella sepelvaltimotauti tai rytmihäiriöitä.

MK: – Masennuslääkkeet voivat myös aiheuttaa haluttomuutta. Joillakin miehillä erektiolääke voi olla hyvä lääke, jos erektion huononemiseen liittyy masentuneisuus tai jos mies tuntee epäonnistumisen pelkoa.

JM: – Erektio-ongelma voi todella vähentää miehen halukkuutta, jos hän pelkää epäonnistumista. Erektiohäiriöt aiheutuvat etupäässä iän myötä tulevasta verenkierron heikentymisestä, verisuonten kalkkeutumisesta. Voi olla myös hermostoperäisiä syitä, jotka liittyvät esimerkiksi diabetekseen. Tällöin erektiolääkkeen käyttö auttaa.

Miehet tilaavat erektiolääkkeitä internetistä, kun he eivät kehtaa mennä lääkäriin tai hakemaan niitä apteekista. Kannattaisi kuitenkin rohkeasti mennä vastaanotolle, jossa tilannetta voitaisiin selvitellä kokonaisvaltaisesti.

JM: – Epäterveelliset elämäntavat, kuten tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, työ- ja muu stressi sekä varsinkin ylipaino vaikuttavat kivesten toimintaan ja vähentävät luontaista testosteronituotantoa. Testosteronihoitoa aloitettaessa pyritään korjaamaan myös näitä asioita.

MK: – Miehen elimistö tuottaa estrogeeniä koko elämän ajan. Rasvakudos lisää tuottoa, joten ehkä ylipainoisilla miehillä testosteronin aleneminen johtuu liiallisesta estrogeenista. Ylipainolla tuskin on naisen hormonituotantoon merkittävää vaikutusta. Sen sijaan tupakanpoltto alentaa estrogeenitasoja, samoin käy luultavasti naisen androgeeneille. Pari annosta alkoholia nostaa hieman testosteronia ja halukkuutta, mutta sitä suuremmat annokset laskevat sitä.

Mihin auttaa DHEA?

Kun nainen valittaa vaihdevuosioireita, Maija Kajan räätälöi romahtaneen estrogeenitason ensin kohdalleen. Jos nainen kärsii edelleen energian puutteesta, mielialan laskusta ja seksuaalisesta haluttomuudesta, hän kirjoittaa myös DHEA-reseptin. DHEA eli dehydroepiandrosteroni on lisämunaisen erittämä hormoni, joka muuttuu elimistössä testosteroniksi.

MK: – Suosittelen DHEA:ta, koska naisille ei ole sopivaa testosteronivalmistetta. DHEA:ta otetaan aamuisin 25–50 milligrammaa. Osa DHEA:ta käyttävistä naisista sanoo, ettei halua luopua siitä missään tapauksessa, koska sillä on niin suuri merkitys heidän elämänlaatuunsa. Osa ei huomaa alkutilanteeseen nähden mitään eroa. Maija Kajan kumoaa epäilyn, että estrogeenihoito lisäisi rintasyöpää. Sitä se ei lisää, mutta jonkin verran kohtusyövän riskiä.

MK: – Estrogeenihoitoon pitää liittää keltarauhashormoni estämään kohtusyöpää. Sitä eivät tarvitse naiset, joilla ei ole kohtua. Yli viiden vuoden keltarauhashormonihoito lisää jonkin verran rintasyöpäriskiä. Kun keltarauhashormoni annostellaan suoraan kierukan avulla kohtuun, se estää tehokkaasti kohtusyöpää, mutta sitä imeytyy hyvin vähän verenkiertoon ja siten rintoihin. On todennäköistä, että tällöin hormonihoito ei lisää minkään syövän riskiä.

– Oikein toteutettua hormonikorvaushoitoa voi jatkaa tarvittaessa vaikka koko loppuelämän. Samalla saa monia terveyshyötyjä: estrogeeni vähentää sydän- ja verisuonitautia, luuston haurastumista, paksusuolisyöpää ja hyvin todennäköisesti myös dementian riskiä. Jopa iho näyttää paremmalta.
Vuodottomana hormonikorvaushoitona käytetään myös synteettistä tibolonia, jolla on estrogeenisia, keltarauhashormonin kaltaisia ja mieshormonin kaltaisia vaikutuksia elimistöön.

MK: – Tiboloni saattaa joillakin naisilla lisätä halukkuutta, mutta sen estrogeenivaikutus on monilla naisilla liian heikko eikä esimerkiksi hikoilu aina helpota. Tiboloni vahvistaa jonkin verran luustoa, mutta muita estrogeenin kaltaisia suojavaikutuksia sillä ei nähtävästi ole.

JM: – Miehillä DHEA-hoito ei tuo testosteronihoitoon nähden mitään etua. Sitä on pidetty vanhenemista ehkäisevänä, mutta seksuaaliterveyteen se ei vaikuta. Testosteronikorvaushoidolla ei ole haitallisia vaikutuksia, kun se tapahtuu kontrolloidusti. Vaikutus alkaa näkyä 2–3 kuukauden aikana. Jos mies liikkuu paljon, se voi lisätä lihasmassaa. Hyvä testosteronitaso näyttää myös ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja.

Asiantuntijat: Gynekologi Maija Kajan ja urheilulääkäri Jari Myllyniemi

Julkaistu ET-lehdessä 1/2008

Lisää aikuisesta seksistä ja parisuhteesta ET Terveys -lehdessä 2/2014 (ilmestyy 29.8.2014)

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

  • ko­honnut veren­paine
  • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
  • alko­holi ja huu­meet
  • tupa­kointi
  • yli­pai­no/li­havuus
  • ko­honnut veren­so­keri
  • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
  • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

 

Miten toimii suhde, kun mies on vaimoaan yli kaksikymmentä vuotta nuorempi? Ainakin seksi on ihanaa, vakuuttavat Kaija ja Ahmed.

Ahmed Taha on 35-vuotias. Hänen aviovaimonsa Kaija Räty-Taha on 68. Egyptiläisen Ahmedin kulttuurissa ikä ei ole niin puhuttava asia parisuhteessa, mutta Suomessa pari on törmännyt ennakkoluuloihin. Naisystävät varoittelivat Kaijaa, että nuori ja komea mies saattaisi lähteä lopulta nuoremman naisen matkaan.

– Mutta en pelkää mitään, elän ja nautin tässä ja nyt. Kuka meistä, minkään ikäisistä, tietää tulevaisuudesta? Olemme edelleen rakastuneita neljän avioliittovuoden jälkeen, Kaija sanoo. 

Ahmed lisää, että ikä ei ole Kaijan tärkein ominaisuus vaan hyvä sydän.

– Aikuinen nainen ymmärtää elämästä enemmän kuin nuori nainen. Hän esimeriksi ymmärtää, ettei toista voi muuttaa, Ahmed sanoo.

Kaija hehkuttaa myös seksuaalista voimaa.

– En ole niin epäröivä kuin nuorena, vaan uskallan nauttia vapaasti! Lisäksi minulla on varma ja vahva tunne siitä, että Ahmed rakastaa ja arvostaa minua. Sellainen tunne antaa vapauden myös seksiin.

Naisten työt piti opetella

Kaija ja Ahmed tutustuivat toisiinsa Skypen välityksellä viisi vuotta sitten. Heitä yhdistää elämänasenne ja se, että kummatkin ovat siistejä ja jämptejä järjestyksen ihmisiä, tarkkoja raha-asioissakin. Kotityöt Ahmedille piti kuitenkin Kaijan opettaa.

– Annoin Ahmedille imurin käteen, vaikka hän vänkäsi imurointia naistentyöksi. Sanoin, että Suomessa miehet tekevät samoja jjuttuja kuin naisetkin. Nykyään, kun tulen perjantaisin kotiin, täällä on jo ruokakin uunissa, Kaija nauraa.

Homma toimii myös toisinpäin. Kaija hellii ja halaa puolisoaan tuon tuosta. Kahden tasa-arvoisen, vaikkakin eri-ikäisen, aikuisen suhteessa on molemminpuolista tyydytystä.

– Minua ei häiritse herjanheitto suhteestamme, sillä tiedän, että Ahmed rakastaa minua. Tunteen taustalla ovat kaikki elämäni kokemukset.

Arkea helpottaa vastavuoroisuus. Ahmed hoitaa Kaijan tietokoneen, Kaija hellii miestään leipomalla.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 8/2014.

Tär­keitä anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja saa mm. musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Mar­joista saa­tavat anto­sya­ni­diinit ja proan­to­sya­ni­diinit voi­vat tuo­reen tutki­muksen mu­kaan aut­taa sepel­val­ti­mo­taudin ehkäi­syssä. Nii­tä saa muun muassa musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition -lehden julkai­semat yhdys­val­ta­lais­tu­lokset perus­tuvat 17 000 ai­kuisen kuusi­vuo­tiseen seu­rantaan. Sen perusteella eniten anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja ruoas­taan saa­vat sairas­tuvat noin puo­let epä­to­den­nä­köi­semmin kuin hen­kilöt, joi­den ruoka­va­liossa on nii­tä vain vä­hän.

Mar­jojen ja mui­den an­to- ja proan­to­sya­ni­dii­neja pal­jon sisäl­tävien ruo­kien syö­minen oli ylei­sempää varak­kaiden ja muu­tenkin terveel­li­sesti elävien keskuu­dessa, mut­ta yh­teydet ha­vaittiin myös elin­ta­voiltaan vä­hemmän terveel­listen pa­rissa. Fla­vo­noidien koko­nais­ku­lutus ei vaikut­tanut sairas­tu­mis­ris­keihin täs­sä tutki­muk­sessa.

Saman­suun­taisia tu­loksia on saa­tu aiem­minkin. Anto­sya­ni­dii­ni-fla­vo­noidit on yhdis­tetty muun muassa pie­nempään diabe­teksen, Parkin­sonin tau­din ja sydän­koh­tausten vaa­raan. Ruoka­valion li­säksi kui­tenkin mo­ni muu­kin seik­ka voi vai­kuttaa yh­teyksiin.

 

Läh­de: Die­tary fla­vonoid in­take and in­cident coro­nary heart di­sease: the Rea­sons for Geog­raphic and Ra­cial Diffe­rences in St­roke study. Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.129452.

Uutis­pal­ve­lu­ Duo­decim. Co­pyright Duo­decim 2016. Kaik­ki oi­keudet pidä­tetään. Mate­riaalin uu­delleen jul­kaisu ja edelleen levit­tä­minen on kiel­letty il­man kirjal­lista lu­paa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

 

Kynsilakat sisältävät runsaasti kemikaaleja, ja jatkuva lakkaaminen voi kuivattaa kynsiä. Lue viisi faktaa kynsilakasta.

1. Iso lasti kemikaaleja

Pieneen pulloon mahtuu paljon. Liuottimet liuottavat orgaanisia aineita, väriaineita ja pigmenttejä sekä vaikuttavat lakan paksuuteen. Tartunta-aineet parantavat lakan tarttuvuutta kynteen. Kalvonmuodostaja lisää lakan kestävyyttä ja kiiltävyyttä, paakkuuntumisenestoaine sileyttä.

2. Kutinaa iholla

Jotkut kynsilakat sisältävät formaldehydiä ja tolueenia, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Ihottumaa voi tulla käsien lisäksi vaikkapa kasvoille, silmäluomille tai kaulalle, jos niitä kosketellaan lakatuilla kynsillä.

3. Kynsi haurastuu

Jatkuva kynsilakan ja etenkin asetonia sisältävien kynsilakan poistoaineiden käyttö voi kuivattaa ja haurastuttaa kynsiä ja kynsinauhoja. Alus- ja päällyslakan käyttö ehkäisee lakan lohkeilua, parantaa lakkauksen kestoa ja suojaa kynttä kellastumiselta.

4. Sulje tiiviisti

Jos kynsilakan liuottimet pääsevät haihtumaan, lakka kuivuu ja väripigmentit voivat takertua toisiinsa. Silloin ne eivät enää sekoitu liuokseen vaan voivat jäädä pullon pohjalle. Kynsistä voi tulla erisävyiset kuin niistä tuli käytettäessä tuoretta lakkaa.

5. Ongelmajätteisiin

Kynsilakka ja sen poistoaineet ovat ongelmajätettä. Jos kynsilakkapullossa on liikkuvaa nestettä, se on vaarallista ainetta ja kuuluu hävitettäväksi ongelmajätteen mukana. Jos jäljellä oleva lakka on täysin kuivunut, sen voi heittää tavalliseen roskalaatikkoon.

 

Asiantuntijana ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala, Tukes.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.