Meeri Tüllinen, 58, heittelehti vuosia kaksisuuntaisen mielialahäiriön vietävänä. Tauti tasoittui vasta, kun hän uskalsi myöntää itselleen olevansa pysyvästi sairas ja tarvitsevansa läheistensä apua.

"Sinä kesänä, pitkänä ja ihanana, vajosin masennukseen. Minä, varsinainen himouimari, en kyennyt kuin kykkimään rannalla. Mikään ei kiinnostanut, mikään ei tuntunut miltään. Kesää seurasi talvi ja fyysiset oireet: podin selkäkipuja ja sain vaikean ihottuman.

Kunnes eräänä harmaana päivänä, kun minun olisi pitänyt lähteä iltavuoroon töihin, en pystynyt muuta kuin itkemään. Lähdin lääkäriin, ja sieltä sain lähetteen sairaalaan. Ensidiagnoosina oireilleni oli kulttuurishokki. Se kummeksuttaa vieläkin, sillä olin ollut Suomessa jo kaksikymmentä vuotta. Tulin tänne Virosta, taustaltani olen inkerinsuomalainen.

Diagnoosi muuttui sittemmin loppuunpalamiseksi ja sen jälkeen syväksi masennukseksi. Elämänvaiheeni oli siihen aikaan hankala, sillä parisuhteeni rakoili ja olin aloittanut vuorotyön. En tahtonut jaksaa valvomista ja pitkiä työmatkoja. Paineet kasaantuivat. Tuntui siltä, että voimat ovat yksinkertaisesti loppu.

Pahoinvointini kulminoitui itsemurhayritykseen; halusin vain päästä pois. Kun en tullut töihin, työkaverini soittivat ystävälleni, jolla on vara-avain luokseni. Hän löysi minut kotoani sekavana lääkkeiden yliannostuksesta ja soitti ambulanssin.

"Moni ei jaksanut vuoristorataani"

Sairaalahoidosta ei ollut apua. Sain masennuslääkkeet, ja ne suistivat minut nopeasti maniaan. Keväällä valon lisääntyessä vauhtini vain kasvoi. Sen kesän sekoilin. Matkustelin minne mieli teki, viis siitä, oliko tilillä rahaa vai ei. Bailasin ja ravasin diskoissa. Baaritiskiltä iskin itselleni uuden kumppanin. Myin asuntoni, ja muutimme yhteen.

"Baaritiskiltä iskin itselleni uuden kumppanin. Myin asuntoni, ja muutimme yhteen."

Jonkin aikaa liitelin pilvissä. Sain paljon asioita aikaiseksi, olin erittäin sosiaalinen ja järjestin arkeeni kaikenlaista touhua. Kun mielialani tasoittui, tajusin, että en ole pari­suhteessa oikean ihmisen kanssa. Erosimme. Sitten putosin masennukseen.

Kun nyt katselen elämääni taaksepäin, ymmärrän, että minulla on ollut vuoroin maanisia ja vuoroin masennuskausia jo vuosia. Mania iski yleensä aina kesäaikaan. Kun tuli syksy, maanisuus vaihtui masennukseksi. Itsemurhayritykseni jälkeen eräs lääkäri osasi lopulta tehdä oikean diagnoosin. Minulla on kaksisuuntainen mielialahäiriö. 

Bipolaarihäiriö, entiseltä nimeltään maanis-depressiivisyys, on uuvuttava tauti. Terveen ihmisen on vaikea kuvitella, mitä tällaisen sairauden kaltaiset mielialan heilahtelut tekevät minäkuvalle. Joku on kuvaillut kaksisuuntaisuutta elämiseksi aaltojen vietävänä: yhtenä hetkenä ollaan sen harjalla, toisena sen pohjassa. Tauti on raskas risti kannettavaksi potilaalle itselleen, mutta myös heille, jotka joutuvat seuraamaan sairautta läheltä.

Lihoin lääkkeistä 30 kiloa

Maanisten jaksojeni kesto vaihteli. Välillä mania oli päällä monta viikkoa, välissä saattoi olla lyhyitä tasapainoisia aikoja. Enemmän oli masennuskausia. Masennuksessa vajosin niin syvälle, etten aina edes tiennyt, missä milloinkin olen. Itse­murha-ajatukset pyörivät mielessäni. Tunsin itseni kelvottomaksi ja kelasin loputtomiin, mitä on tullut tehtyä. Podin suurta hätää ja tuskaa.

Läheisilleni koetin taudin pahimmissakin vaiheissa esittää pärjäävää. Minulla oli paljon ystäviä, mutta olen luonteeltani sellainen, etten kovin helposti halua tuoda esille omia ongelmiani. Eristäydyin yksinäisyyteen. Itsetuntoni oli nollalukemissa, häpesin. En jaksanut vastata puhelimeen tai soittaa kenellekään.

Kun sitten vointini koheni, oli omanlaisensa urakka ryhtyä lämmittämään ystävyyssuhteita. Aika moni ystävistäni ei tätä vuoristorataa jaksanut, vaan katosi elämästäni. Pieni porukka jäi ympärilleni.

Pahaa, aaltoilevaa oloani kesti vuoteen 2010. Olin aloittanut jo aiemmin kaksisuuntaisuuteen tehoavan lääkityksen, mutta lopettanut sen, sillä lääkkeet lihottivat minua kolmisenkymmentä kiloa. Raju painonnousu oli iso kolaus, mutta sinnikkäästi revin itseni lenkkipoluille. Muistan eräänkin syksyisen lenkin, jolla huomasin polun varressa kasvaneen kärpässienen. Ajattelin, että tuostahan voisi tehdä hyvän kastikkeen.

Vihdoinkin olin turvassa

Jälleen kerran päädyin tilanteeseen, jossa olin niin huonossa kunnossa, että yksi ystäväni saattoi minut sairaalaan. Pääsin sisään mielenterveysosastolle. Tuska tuntui helpottavan heti – tunsin, että nyt olen turvassa. Se sairaalajakso osoittautuikin käännekohdaksi. Olin sisällä kaksi ja puoli viikkoa. Minusta huolehdittiin. Sain keskusteluapua ja uudet lääkkeet. Hoitajien tuki oli suurenmoista: jokainen työvuoroonsa tuleva kävi juttelemassa, minua ei jätetty yksin. Lääkärinikin oli ymmärtäväinen.

Suurin oivallukseni tuolta sairaalareissulta oli se, että tajusin olevani lopun ikääni sairas. Siihen asti olin ajatellut, että mielialojeni heittelyt menevät ohi ja vielä minä paranen. Uskalsin myöntää itselleni, että en minä parane – mutta voin kuntoutua. Tiedostin ensimmäistä kertaa, että mielen sairaus on sairaus siinä, missä jokin muukin. Ja tämän taudin kanssa minun täytyy elää elämäni loppuun saakka.

Nyt otan kaiken sen avun vastaan, mitä minulle tarjotaan. Hyväksyn lääkitykseni ja sen, että tarvitsen toisten ihmisten tukea. Minun on siedettävä sekin, että arkeni ei kulje aina tasaista latua. Mielialani sahaavat yhä jonkin verran ylös ja alas. Pahimmat piikit ovat kuitenkin hioutuneet pois.

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireidenhallintakurssilla olen opetellut ennakoimaan maanisia kausia ja masennusjaksoja. Hiljennän tahtia ja huolehdin itsestäni tarkemmin, jos havaitsen vointini alkavan muuttua. Pidän myös kirjaa menoistani: jos näen, että kalenteriin on kertynyt liikaa merkintöjä, perun tulevia suunnitelmia ja paikkaan rahareikiä. Olen oppinut laittamaan asioitani tärkeysjärjestykseen.

Osaan tarkkailla vointiani

Toivon, että rajuimmat sairausvuodet ovat elämässäni jo takanapäin. Varmasti en niin voi sanoa, mutta tätä nykyä luotan itseeni. Minulla on aikaisempaa enemmän työ­kaluja käsitellä sairauttani ja tarkkailla itseäni. Ennen kaikkea kynnys hakea apua on madaltunut selvästi.

Tunnistan tasapainon siitä, että pystyn arvostamaan pikkuasioita. Nautin jälleen uimisesta, taiteesta ja kulttuurista. Matkustan yhä mielelläni, mutta suunnitellusti. Toimin vertaistukineuvojana Mielenterveysliiton Propellissa ja autan muita mielenterveysongelmaisia. Vertaistyö rytmittää mukavasti arkeani, ja meillä on liitossa ihana työporukka.

"Tunnistan tasapainon siitä, että pystyn arvostamaan pikkuasioita."

Kun kerron kuntoutujaryhmille tai opiskelijoille oman tarinani, saan usein positiivista palautetta. Tuntuu hyvältä, kun joku kiittää minua siitä, että avaudun sairaudestani. Jokainen ihminen haluaa olla toiselle hyödyksi.

Tiedän nyt, että vaikeimmastakin voi selvitä.”

Kaksisuuntainen mielialahäiriö x 6
 1. Kaksisuuntaiselle eli maanis-depressiiviselle mielialahäiriölle ovat ominaisia toisiaan seuraavat masennus- ja maniajaksot sekä oireettomat vaiheet.  
 2. Masennusvaiheet kestävät usein kauemmin kuin mania- ja sitä ­lievemmät hypomaniajaksot.
 3. Maanisissa vaiheissa potilaan mieliala kohoaa normaalista poikkeavalla tavalla, mutta siihen voi liittyä ärtyisyyttä. Puheliaisuus, ajatuksen riento ja itsetunto kohoavat voimakkaasti ja unentarve vähenee selvästi. Potilaalla on suuruuskuvitelmia, ja hänen on vaikea keskittyä. Maniaan tai lievempään hypomaniaan liittyy usein rahantuhlausta, päihteidenkäyttöä ja korostunutta seksuaalisuutta.
 4. Noin prosentti suomalaisista ­aikuisista sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Alttius sairastua kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön on yleensä osin perinnöllistä. Tautiin sairastutaan tavallisimmin 15–35 vuoden iässä. Potilailla on selvästi kohonnut itsemurhariski.
 5. Tautiin on tehokkaita lääkkeitä, ­jotka pitävät masennus- ja mania­jaksot poissa ja mielialan ­tasaisempana.
 6. Itsehoidossa on tärkeää tunnistaa alkavat sairausjaksot. Omasta voinnista voi pitää huolta muun muassa vaalimalla säännöllistä unirytmiä ja pitämään arjen kulun tasaisena, ­mutta mielekkäänä.
  Lähteenä: terveyskirjasto.fi.
Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

"Matkustelin, bailasin, iskin miehen" – kaksisuuntainen mielialahäiriö piinasi Meeriä

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on kyllä ihan oikea sairaus joka ei itsekurilla parane. Seurasin vuosikausia naapurini pyristelyä tuon sairauden kourissa, enpä osaa sanoa kumpi oli helpompi vaihe, maanisuus vaiko depressiivisyys. Miten voidaan sanoa että et ole sairas, vain itsekeskeinen, itsekuriton ihminen. Hyvin julmaa ja ajattelematonta. Olen iloinen että Meeri on saanut tautinsa hallintaan ennenkuin jotakin peruuttamatonta ehti tapahtua. On myös rohkeaa kertoa tarinansa julkisuudessa sillä...
Lue kommentti

Tuliko ammatti valittua aikoinaan vanhempien toiveita kuunnellen? Meneekö kaikki vapaa-aikasi lastenlapsia hoitaen, kun haluat olla mieliksi aikuisille lapsillesi? Tanssitko jatkuvasti muiden pillin mukaan?

Moni meistä elää muiden ihmisten odotusten mukaan. Jos et havahdu ajoissa toteuttamaan myös vain itsellesi tärkeitä asioista ja haaveita, sinusta on vaarassa tulla katkera vanha ihminen.

Urheilulääkäri Pippa Laukka ohjaa työkseen ihmisiä parempaan elämään. Urheilulääkärin työnsä lisäksi hän luennoi kansainvälisesti menestyneessä valmennusyrityksessä, jonka on perustanut McLaren-formulatallin lääkärinä tunnetuksi tullut Aki Hintsa.

Pippa Laukan mukaan jokaisen meistä on tärkeä pohtia, kuka olen, mihin olen menossa ja mikä minulle on merkityksellistä. Erityisen tärkeää se on siinä tapauksessa, jos kokee olevansa tyytymätön elämäänsä, mutta ei oikein tiedä mistä se johtuu.

– Moni ikään kuin herää vasta silloin, kun elämässä tulee pakollinen pysähdys. Esimerkiksi sairastuminen voi käynnistää myllerryksen, jonka aikana ihminen päätyy pohtimaan elämänsä merkityksellisyyttä. Toinen vaihtoehto on huomata vasta vanhana olevansa katkera, koska ei ole elänyt sellaista elämää, jota oikeasti olisi halunnut elää, Pippa Laukka sanoo.

Näin löydät sisimmän olemuksesi

Miten jokainen voisi löytää itselleen merkitykselliset asiat? Aki Hintsan valmennuksissa puhutaan ihmisen sisimmästä olemuksesta, coresta.

Pippa Laukka neuvoo lähtemään liikkeelle oman elämän käännekohdista: miten ammatinvalintasi aikoinaan sujui? Mikä siihen vaikutti? Entä avioliito tai parisuhteen solmiminen, minkälaisten vaiheiden jälkeen päädyit siihen? Olivatko ne omia valintojasi vai vaikuttiko niihin muiden ihmisten ajatukset?

Sen jälkeen voit alkaa miettiä, mitä asioita voisit jokapäiväisessä elämässäsi muuttaa. Aina ei tietenkään ole mahdollisuutta tai tarvetta kääntää kaikkea ylösalaisin, mutta jokaisen arjesta löytyy juttuja, joihin voi itse vaikuttaa.  

– Tämä tarkoittaa vastuun ottamista omasta elämästä. Monella on tarve syyttää muita ihmisiä: en voi esimerkiksi aloittaa uutta harrastusta, koska kumppani nurisee ajankäytöstäni, tai en saa painoa putoamaan, koska terveellinen ruoka maksaa liikaa. Usein nämä ovat verukkeita, joilla vastuuta siirretään muille sen sijaan että jokainen ottaisi vastuun omasta itsestä ja omista ratkaisusta, Pippa Laukka sanoo.

 

Yksi vaihtaa pullan ruisleipään, toinen käy lenkillä, kun alkaa tehdä mieli suklaata. Makeanhimoa voi hillitä.

1. Syö ruista

Jos olet perso pullille ja kahvikakuille, ensimmäinen konsti opetella himosta eroon on vaihtaa kakkupala ruisleipään tai näkkäriin. Leivässä on kylläisenä pitävää kuitua enemmän kuin höttöpullissa.

2. Rutiinit kuntoon

Tasainen ruokarytmi auttaa makeanhimoon. Kun syöt riittävän usein terveellistä ruokaa, makeanhimo ei pääse yllättämään. Ainakaan aamiaisesta ja lounaasta ei kannata tinkiä.

3. Älä stressaa

Makeisiin herkkuihin tulee sorruttua useammin väsyneenä ja stressaantuneena. Kun sinulla on huolia, kiirettä tai paineita, haluat hemmotella itseäsi makealla.

4. Käy lenkillä

Toisille toimii, toisille ei. Eräs makeanhimon koukuttama kertoi, että lähtee pienelle kävelylenkille aina kun käsi meinaa tarttua keksipakettiin tai suklaalevyyn.

5. Salli herkuttelu

On tutkittu, että ehdottomuus saa sortumaan. Täysi kieltäytyminen ei siis toimi tässäkään tapauksessa. Päätä, että saat ottaa suklaan, jos mieli tekee, mutta pidä herkuttelu kohtuudessa. Koko levyä et tarvitse.

6. Ystävysty

Ihmiset, joilla on vilkas sosiaalinen elämä, eivät sorru herkutteluun niin usein kuin yksinäiset. Jos makean napostelu on keino täyttää elämän tyhjiötä, suuntaa mieluummin tapahtumiin kuin jääkaapille.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 20/2016.

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

Yleisin maksakoe eli ALAT havaitsee maksasolujen vauriot. Lue, miten ALAT mitataan ja mitkä sen viirearvot ovat. Entä mitkä ovat maksatulehduksien yleisimmät syyt Suomessa?

Mak­sa­ko­keita käy­tetään muun muas­sa maksa­sai­rauksien seulon­nassa, nii­den vaka­vuuden ja en­nusteen arvioin­nissa ja hoito­vasteen seurannassa. Ylei­simmät maksa­kokeet ovat ALAT (ala­nii­nia­mi­not­rans­fe­raasi), AFOS (alka­linen fosfa­taasi), GT (glu­ta­myy­lit­rans­fe­raasi) ja bili­ru­biini. Täs­sä artikkelissa käsi­tellään ALAT-ar­voja.

ALAT mit­taa maksa­so­lujen vau­riota. Mak­san tilan­netta kannat­tai­si seu­loa ensi­si­jai­sesti ALAT:in ja AFOS:in yhdis­tel­mällä. ALAT ha­vaitsee maksasoluihin liit­tyviä sai­rauksia ja AFOS sa­pen toi­mintaan liit­tyviä sai­rauksia ja kas­vaimia.

Mi­tä ALAT ker­too?

ALAT on ensi­si­jainen maksa­so­lu­vaurion seulon­ta­tut­kimus. ALAT-ent­syymiä esiintyy eri­tyi­sesti maksa­so­luissa, mut­ta myös pie­nempiä pitoi­suuk­sina useissa muis­sa kudok­sissa, kuten li­haksissa, mu­nuaisissa, keuh­koissa ja sy­dämessä.

Vi­rusten ja lääkeai­neiden aiheut­tamien akuuttien hepa­tiittien (mak­sa­tu­leh­dusten) yhtey­dessä ALAT ko­hoaa usein noin kymmen­ker­tai­seksi ja jos­kus jo­pa 40-ker­tai­seksi. Kroo­ni­sessa hepa­tii­tissa ja maksa­kir­roo­sissa ALAT ker­too tau­din aktii­vi­suu­desta.

ALAT-arvon nou­suun ei ai­na tar­vita maksa­vau­riota. Sen voi ai­heuttaa myös sep­sis (ve­ren­myr­kytys), keuhkoin­farkti, jot­kut lihas­sai­raudet, sy­dämen vajaa­toi­minta tai mu­nuaisten vajaa­toi­minta.

Mi­ten ar­vot mi­tataan?

ALAT-ent­syymit vapau­tuvat mak­sasta veren­kiertoon ja sik­si nii­den aktii­vi­suutta voi­daan mi­tata veri­ko­keella. En­nen koet­ta ei tar­vitse paas­tota.

ALATin viitearvot ovat:

 • Lap­set (0–16 v) al­le 40U/l
 • Mie­het (yli 16v) al­le 50U/l
 • Nai­set (yli 16v) al­le 35U/l

Vii­tearvot voi­vat hie­man vaih­della eri labo­ra­to­rioissa, joten asia kan­nattaa var­mistaa omalta lääkä­riltä.

Mik­si mak­sa vau­rioituu tai tu­lehtuu?

Suo­messa taval­lisia syi­tä maksa-ar­vojen nou­suun ovat li­havuus ja alko­holi. Myös tietyt hepatiitti-virukset voivat aiheutta maksatulehduksen.

Alkoholi ja maksa

Osalla ihmi­sistä ALAT-arvot voi­vat nous­ta jat­kuvan ja run­saan alko­holin kulu­tuksen ta­kia. Lyhy­tai­kainen ja run­sas alko­holin ku­lutus ei ar­voja sen sijaan nos­ta.

Lihavuus ja maksa

Yleinen ei-alko­ho­li­pe­räisen maksa­sai­rauden syy on li­havuus, kos­ka liha­vuuteen liit­tyy usein maksa­so­lujen rasvoit­tu­mista. Maksa­so­lujen rasvoittuminen puo­lestaan joh­taa rasva­maksaan. Ar­vot piene­nevät pai­non pudo­tessa. Rasva­maksaan kan­nattaa suh­tautua vaka­vasti, sil­lä vuo­sien ku­luessa se voi joh­taa vaka­vampaan maksa­kir­roosiin.

Hepatiitit ja maksa

Virus­he­pa­tiitit voi­vat myös nos­taa ALAT-arvoa vaihte­le­vasti tau­din eri vai­heissa. Hepa­tiit­ti­vi­ruksia on yh­teensä vii­si ja ne kaik­ki ovat puh­taasti ih­misen vi­ruksia. Hepa­tiitti A- ja E-virus tart­tuvat suun kaut­ta ja paranevat itsestään eivätkä jää kroonisina elimistöön.

B-, C-, ja D-virus tarttuvat sen sijaan ve­ren väli­tyk­sellä ja jää­vät osalle tar­tunnan saa­neista mak­saan ja ve­reen. Ne aiheut­tavat täl­löin kroo­nisen maksa­tu­leh­duksen ja kasvat­tavat ris­kiä sai­rastua maksa­kir­roosiin ja maksa­syöpään. Virus­tu­lehdus voi ko­hottaa ar­voja jo­pa yli 1000 U/l ja ar­vot kohoavat usein en­nen mui­den oi­reiden, eli ihon ja sil­mien kellas­tu­minen, alka­mista.

Myös joi­denkin lääkeai­neiden tai luontais­tuot­teiden käyt­tö saat­taa ko­hottaa maksa-ar­voja. Li­säksi myrky­tys­tila voi joh­taa ar­vojen kohoa­miseen.

Läh­teet:Terveys­kir­jasto, HUS­LAb, Mu­nuais- ja maksa­liitto

Tarkas­tanut: Sei­ja Eske­linen, yleis­lää­ke­tieteen eri­kois­lää­käri

Lue lisää Laboratoriossa-sarjan artikkeleita:
Epäiletkö diabetesta? Näin sitä tutkitaan
Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi
Onko tämä sydäninfarkti? EKG kertoo 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.