Minulla on vatsa, jolla on oma tahto ja huonot käytöstavat. Ilmavaivoista kärsivät eivät kuitenkaan pode vain häpeää, sillä usein vaivan takana piilee ärtyneen suolen oireyhtymä.

Seison suuren viraston aulassa. Vatsassa kuplii ja olo on pinkeä nopean lounaan jäljiltä. Kävelen haastateltavan, asiallisen virkamiehen, luo ja esittäydyn. Samassa suuressa aulassa pamahtaa. Se olen minä. Voitte uskoa, että hävettää. Myös haastateltava on kasvoiltaan tummanpunainen ja epäuskoisen näköinen. No, ainakin turha tärkeys hävisi siihen kättelyyn, samoin itsekunnioitus.

Olen kärsinyt turpoilevasta ja herkästä vatsasta koko ikäni. Pitkät palaverit, pullakahvikyläilyt ja eksoottiset ruuat ovat tarjonneet jännitysnäytelmiä. Välillä vatsa on ollut pitkiä aikoja rauhallinen, kunnes taas räjähtää. Aina silloin tällöin, kuten viraston aulassa, täysin ennakoimattomasti. 

Mitä ilmavatsalleni voisi  tehdä? Olen yrittänyt kaikenlaista. Syönyt kuituja, vältellyt niitä, liikkunut, jumpannut ja testauttanut itseäni. Ei ole löytynyt keliakiaa, ei laktoosi-intoleranssia, ei kasvainta eikä muitakaan tauteja. Silti minua, normaalipainoista naisihmistä, onniteltiin nuorena jatkuvasti tulevasta perheenlisäyksestä. Parhaimmillaan arvioitiin jopa kahdeksatta raskauskuukautta. Sen täytyi olla jo aikamoinen ilmavauva.

Syö, älä laidunna

Vuosien varrella olen huomannut, että säännöllinen ruokarytmi helpottaa jonkin verran – ja varsinkin kaiken oikein rasvaisen ruuan välttely. Samaa mieltä on ravintoasiantuntija, elintarviketieteen lisensiaatti Eeva Voutilainen. Säännöllinen ruokailu ja liikunta ovat hänestä ensimmäiset asiat, jotka herkkävatsaisen kannattaa tarkistaa. Kummassakaan ei hänestä tarvitse yltää ihmeellisyyksiin.

– Liikkua kannattaa sen verran kuin pystyy ja ruokailussa on hyvä muistaa, ettemme ole laiduneläimiä. Hampaat kestävät korkeintaan kuusi happohyökkäystä päivässä, ne kannattaa hyödyntää, Voutilainen muistuttaa.

Ilmaa keräävän vatsan omistajan on tietysti hieman tarkemmin mietittävä, mitä suuhunsa laittaa ja kuinka paljon kerrallaan.

– On olemassa hiilihydraatteja, joita elimistömme ei pilko. Joillekin näistä tulee enemmän oireita kuin toisille. Tällaisia on muun muassa pavuissa, kaalissa, mustajuuressa, sipuleissa ja artisokassa, Voutilainen kertoo.

Silti ilmaa kerryttäviä aineita ei kannata herkkävatsaisenkaan täysin poistaa lautaselta. Kannattaa ensin kokeilla, jos vaikka kaali keitettynä tai vaikkapa hapankaalin muodossa sopisi vatsalle paremmin.

– Moni ei myöskään kestä ruisleipää. Silloin voi kuitenkin testata, sietääkö vatsa päivän vanhaa leipää tai näkkileipää paremmin, Voutilainen neuvoo.
Hänen mielestään ravintokuidut on järkevintä nauttia täysjyväruisleivän muodossa kuin vaikkapa kuitulisinä.

– Leseetkin ovat ihmisten kopeloima aine, ei ollenkaan niin terveellinen kuin täysjyväviljat, Voutilainen lisää.

Puolen litran ilma-annos

Jonkin aikaa sitten, kun vatsani oikein ärtyi, kokeilin pari kuukautta maidotonta ja viljatonta ruokavaliota. Ensin vatsa rauhoittui, mutta hiljalleen vanhat oireet palasivat. Siirryin takaisin normaaliin ruokavalioon.

Eeva Voutilaisen mielestä ihmisen, jolla ei ole maitoallergiaa tai laktoosi-intoleranssia, ei turhaan kannata vältellä maitovalmisteita.

– Kun rupeaa rajoittamaan ruoka-aineita, on myös punnittava mitä mahdollisesti menettää. Maito on kalsiumin, oleellisen luunrakennusaineen, tärkein lähde. Mistään kasvikunnan tuotteesta, kuten soija- tai riisimaidosta, kalsium ei imeydy niin hyvin kuin maidosta, Voutilainen kertoo.

Entä kun ruoka-aineetkin on käyty läpi ja tarpeelliset vältelty, onko jotain vielä tehtävissä, ettei vatsa pullahtelisi kuin pullataikina?

– Tarkista vielä ruokailutapasi. Muista rauhoittaa hyvä aika syömiseen ja vältä hotkimista, ettei ilmaa kulkeudu turhaan suolistoon, Voutilainen neuvoo.

Olen huomannut aina hiukan hotkivani, hölöttäväni samalla ja myös juovani liian vähän. Näihin täytyy puuttua. Samaa mieltä on myös professori Martti Färkkilä HYKSin gastroenterologian klinikalta.

– Ilmaa tulee nieltyä jopa 500–700 millilitraa päivässä, joten sitä ei kannata hotkimalla enää lisätä. Osa siitä häviää röyhtäilemällä, osa imeytyy verenkiertoon ja osa hajoaa peräsuolessa. Jos kaasua jää suoleen aiheuttamaan turvotusta ja kipua, on yleensä kyse ärtyvän suolen oireyhtymästä, kertoo Färkkilä.

Masentunut vatsa

Minullakin on pariin otteeseen epäilty ärtynyttä suolta, jolle turvotuksen tunne vatsan seudulla on tyypillistä. Se on myös todellista, on nimittäin tutkittu, että oireyhtymästä kärsivillä vyötärönympärys voi kasvaa päivän mittaan jopa viisi senttiä.

Martti Färkkilän mielestä ärtyvän suolen hoito on usein haastavaa. Oireyhtymää sairastavan suoli sietää heikommin kaasun aiheuttamaa pingotusta ja on näin myös herkempi kivulle. Kun krooninen kipu alentaa kipukynnystä, noidankehä on valmis. Yhtä takuuvarmaa lääkettä tai hoitolinjaa oireyhtymään ei tunneta.

– Ensin kannattaa silti pohtia juuri tuota ilman nielemistä. Miten syöt, miten puhut, joskus ihmiset nielevät liiaksi ilmaa jopa liikkuessaan, Färkkilä neuvoo ja ehdottaa ruokavalion tarkistamista sekä kaasua muodostavien elintarvikkeiden välttelyä.

Färkkilän mielestä usein unohdetaan, että suuri määrä fruktoosia ruokavaliossa tai makeutetuissa virvoitusjuomissa lisää kaasunmuodostusta. Jos ruokavaliomuutokset eivät auta, voidaan yrittää muuttaa suoliston bakteeriflooraa imeytymättömillä antibiooteilla. Ja jos sekään ei auta, voidaan vielä yrittää suolen seinämän supisteluun vaikuttavia lääkkeitä tai jopa masennuslääkkeitä.

– Masennuslääkkeillä voidaan vaikuttaa potilaan tapaan reagoida kipuun. Niiden avulla kivun noidankehä saattaa katketa, Färkkilä selittää.

Ovatko mahani ongelmat siis sittenkin korvien välissä? Ehkä osittain.

– Pahimmillaan ärtynyt suoli on kuin paniikkireaktio ja taudille tyypillistä on aaltoilu. Masennuslääkkeet vaikuttavat siihen, ettei suolistosta tuleviin kipusignaaleihin reagoitaisiin liian herkästi.

Nyt alkaa jo vähän naurattaa. Tulisiko minusta rento paukuttelija?

Toisaalta, olen joskus aiemmin puolivakavissani miettinyt muun muassa hypnoosia ja terapiaa avuksi vatsavaivoihini. Färkkilä ei poissulje sitäkään mahdollisuutta.

– Meillä on vielä vain niin vähän näyttöä terapian hyödystä vatsakipujen hoidossa, mutta on  mahdollista että niistä voisi saada helpotusta, hän miettii.
Usein vatsaongelmiin yhdistetään stressi ja kiire. Rauhoittumiseen, niin vatsan kuin mielen, voidaan tarvita lääkkeitä tai aikaa. Joskus molempia.

Ehkä itse tukeudun ensin tuohon aikaan. Viisi minuuttia lisää pituutta lounaan pureskeluun ja aamutoimiin. Viisi minuuttia pidempään suu kiinni päivässä. Siitä lähdetään.   

Vierailija

Mistä apua ilmavaivoihin?

Viljat on varmasti se yleisin, sekä vähätellyin syy. Itselläni aiheuttaa vatsa- ja ihovaivoja jo muutama gramma viljatuotteita päivässä. Onneksi omat oireeni eivät ole niin pahoja, että olisi pakko olla täysin viljattomalla ruokavaliolla, sillä täysin viljatonta ruokavaliota on hyvin vaikea noudattaa, mikäli haluaa ylläpitää sosiaalisia suhteita.
Lue kommentti

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

Yleisin maksakoe eli ALAT havaitsee maksasolujen vauriot. Lue, miten ALAT mitataan ja mitkä sen viirearvot ovat. Entä mitkä ovat maksatulehduksien yleisimmät syyt Suomessa?

Mak­sa­ko­keita käy­tetään muun muas­sa maksa­sai­rauksien seulon­nassa, nii­den vaka­vuuden ja en­nusteen arvioin­nissa ja hoito­vasteen seurannassa. Ylei­simmät maksa­kokeet ovat ALAT (ala­nii­nia­mi­not­rans­fe­raasi), AFOS (alka­linen fosfa­taasi), GT (glu­ta­myy­lit­rans­fe­raasi) ja bili­ru­biini. Täs­sä artikkelissa käsi­tellään ALAT-ar­voja.

ALAT mit­taa maksa­so­lujen vau­riota. Mak­san tilan­netta kannat­tai­si seu­loa ensi­si­jai­sesti ALAT:in ja AFOS:in yhdis­tel­mällä. ALAT ha­vaitsee maksasoluihin liit­tyviä sai­rauksia ja AFOS sa­pen toi­mintaan liit­tyviä sai­rauksia ja kas­vaimia.

Mi­tä ALAT ker­too?

ALAT on ensi­si­jainen maksa­so­lu­vaurion seulon­ta­tut­kimus. ALAT-ent­syymiä esiintyy eri­tyi­sesti maksa­so­luissa, mut­ta myös pie­nempiä pitoi­suuk­sina useissa muis­sa kudok­sissa, kuten li­haksissa, mu­nuaisissa, keuh­koissa ja sy­dämessä.

Vi­rusten ja lääkeai­neiden aiheut­tamien akuuttien hepa­tiittien (mak­sa­tu­leh­dusten) yhtey­dessä ALAT ko­hoaa usein noin kymmen­ker­tai­seksi ja jos­kus jo­pa 40-ker­tai­seksi. Kroo­ni­sessa hepa­tii­tissa ja maksa­kir­roo­sissa ALAT ker­too tau­din aktii­vi­suu­desta.

ALAT-arvon nou­suun ei ai­na tar­vita maksa­vau­riota. Sen voi ai­heuttaa myös sep­sis (ve­ren­myr­kytys), keuhkoin­farkti, jot­kut lihas­sai­raudet, sy­dämen vajaa­toi­minta tai mu­nuaisten vajaa­toi­minta.

Mi­ten ar­vot mi­tataan?

ALAT-ent­syymit vapau­tuvat mak­sasta veren­kiertoon ja sik­si nii­den aktii­vi­suutta voi­daan mi­tata veri­ko­keella. En­nen koet­ta ei tar­vitse paas­tota.

ALATin viitearvot ovat:

 • Lap­set (0–16 v) al­le 40U/l
 • Mie­het (yli 16v) al­le 50U/l
 • Nai­set (yli 16v) al­le 35U/l

Vii­tearvot voi­vat hie­man vaih­della eri labo­ra­to­rioissa, joten asia kan­nattaa var­mistaa omalta lääkä­riltä.

Mik­si mak­sa vau­rioituu tai tu­lehtuu?

Suo­messa taval­lisia syi­tä maksa-ar­vojen nou­suun ovat li­havuus ja alko­holi. Myös tietyt hepatiitti-virukset voivat aiheutta maksatulehduksen.

Alkoholi ja maksa

Osalla ihmi­sistä ALAT-arvot voi­vat nous­ta jat­kuvan ja run­saan alko­holin kulu­tuksen ta­kia. Lyhy­tai­kainen ja run­sas alko­holin ku­lutus ei ar­voja sen sijaan nos­ta.

Lihavuus ja maksa

Yleinen ei-alko­ho­li­pe­räisen maksa­sai­rauden syy on li­havuus, kos­ka liha­vuuteen liit­tyy usein maksa­so­lujen rasvoit­tu­mista. Maksa­so­lujen rasvoittuminen puo­lestaan joh­taa rasva­maksaan. Ar­vot piene­nevät pai­non pudo­tessa. Rasva­maksaan kan­nattaa suh­tautua vaka­vasti, sil­lä vuo­sien ku­luessa se voi joh­taa vaka­vampaan maksa­kir­roosiin.

Hepatiitit ja maksa

Virus­he­pa­tiitit voi­vat myös nos­taa ALAT-arvoa vaihte­le­vasti tau­din eri vai­heissa. Hepa­tiit­ti­vi­ruksia on yh­teensä vii­si ja ne kaik­ki ovat puh­taasti ih­misen vi­ruksia. Hepa­tiitti A- ja E-virus tart­tuvat suun kaut­ta ja paranevat itsestään eivätkä jää kroonisina elimistöön.

B-, C-, ja D-virus tarttuvat sen sijaan ve­ren väli­tyk­sellä ja jää­vät osalle tar­tunnan saa­neista mak­saan ja ve­reen. Ne aiheut­tavat täl­löin kroo­nisen maksa­tu­leh­duksen ja kasvat­tavat ris­kiä sai­rastua maksa­kir­roosiin ja maksa­syöpään. Virus­tu­lehdus voi ko­hottaa ar­voja jo­pa yli 1000 U/l ja ar­vot kohoavat usein en­nen mui­den oi­reiden, eli ihon ja sil­mien kellas­tu­minen, alka­mista.

Myös joi­denkin lääkeai­neiden tai luontais­tuot­teiden käyt­tö saat­taa ko­hottaa maksa-ar­voja. Li­säksi myrky­tys­tila voi joh­taa ar­vojen kohoa­miseen.

Läh­teet:Terveys­kir­jasto, HUS­LAb, Mu­nuais- ja maksa­liitto

Tarkas­tanut: Sei­ja Eske­linen, yleis­lää­ke­tieteen eri­kois­lää­käri

Lue lisää Laboratoriossa-sarjan artikkeleita:
Epäiletkö diabetesta? Näin sitä tutkitaan
Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi
Onko tämä sydäninfarkti? EKG kertoo 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Auttaako lihaskipuun sama troppi kuin pääkipuun? Onko särkylääkkeistä haittaa herkkävatsaiselle? Keräsimme kipulääkkeiden tärkeimmät yleisohjeet.

Asetyyli­salisyyli­happo

 • Aspirin
 • Disperin
 • ASA-Ratiopharm
 • Mihin? Tulehduskipuihin, flunssaan, särkyyn, kuumeeseen, kuukautis- ja nivel­-
  kipuihin sekä jännityspäänsärkyyn.
 • Huomioitavaa: Saattaa ärsyttää ruuansulatuskanavaa.

Ibuprofeeni

 • Burana
 • Ibusal
 • Ibumax
 • Ibutabs
 • Ibumetin
 • Ibuxin
 • Ibuprofen-Ratiopharm
 • Mihin? Erityisen hyvin flunssan oireisiin, mutta myös tulehdus- ja nivel­kipuihin ja
  jännityspäänsärkyyn.

Ketoprofeeni

 • Keto
 • Ketomex
 • Ketorin
 • Mihin? Flunssan oireisiin sekä tulehduskipuihin, kuukautis- ja nivelkipuihin,
  särkyyn ja jännityspäänsärkyyn.

Parasetamoli

 • Panadol
 • Pamol
 • Paracetamol
 • Paraceon
 • Paramax
 • Para-Tabs
 • Mihin? Erinomainen päänsärkyyn, johon ei liity niska–hartia-alueen lihasten jännitystä.
 • Huomioitavaa: Vatsaystävällinen. Kaikkiin kipuhin, joihin ei liity  tulehdusta. 

Geelimäiset kipulääkkeet iholle

 • Mobilat
 • Voltaren
 • Orudis
 • Piroxin
 • Eeze
 • Zon
 • Ketorin
 • Mihin? Paikallisiin lihas- ja nivelkipuihin.  Saattavat ärsyttää herkkää ihoa.
 • Huomioitavaa: Jatkuvaa käyttöä ei suositella.

Mitä kipu on?

 • Kipu on hermoston kautta välittyvä ja hermoston säätelemä ilmiö.
 • Nivelsairauksien sekä nyrjähdysten ja venähdysten yhteydessä niveleen tai lihak­seen voi kehittyä tulehdusreaktio, josta kipu syntyy. Ärsytyksen tai vamman yhteydessä ja tulehdus­reaktion aikana kudoksiin vapautuu kemiallisia aineita kuten prostaglandiineja, jotka saavat hermoston kuljettamaan kipuviestejä aivoihin.
 • Huomaamme elimistön vammat ja vauriot.
 • Suojaamme kehoa lisävaurioilta silloin, kun sattuu.
 • Ymmärrämme, että vamman tai tulehduksen hoito on tarpeen.
 • Kipu on tärkeä varoitusmerkki ja suoja.

4.6.2015 kello 16: Artikkelia on muokattu ja täsmennetty ibuprofeenin tietoja.

Vierailija

Ibuprofeenia vai parasetamolia – ethän ota väärää lääkettä kipuusi?

Veren ohennuslääkkeitä, kuten Marevan tai turvallisemman vaihtoehdon, Pradaxan käyttäjät eivät saa missään tapauksessa käyttää Ibuprofeiinia, kuten Burana, Ibusal ja vastaavat. Verenvuotoon menehtyminen on todella vakava uhka. Lääkärit ovat tämän tuotteiden käyttäjille kertoneetkin. Parasetamolia voi kuitenkin hyvin harkitusti käyttää. Kuka vastaa tämän artikkelin tiedoista. Vastuuta pitää nyt ottaa ja muuttaa artikkeli todenmukaiseksi ja turvalliseksi. Tri-MK
Lue kommentti

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

 • ko­honnut veren­paine
 • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
 • alko­holi ja huu­meet
 • tupa­kointi
 • yli­pai­no/li­havuus
 • ko­honnut veren­so­keri
 • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
 • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.