Kahvissa on yllättävän paljon hyvää tekeviä yhdisteitä. Se ehkäisee diabetestä ja onpa siinä antioksidanttejakin.
1. Runsaasti antioksidantteja
Kahvipavussa on yli 2 000 kemiallista yhdistettä. Kahvi sisältää muun muassa antioksidantteja, erityisesti omenasta ja tomaatistakin tuttua klorogeenihappoa. Kupillisessa tummapaahtoista kahvia on klorogeenihappoa 20 mg, vaaleapaahtoisessa kahvissa 675 mg.
2. Kaliumia lihaksistolle ja hermostolle
Kahvi sisältää monia vitamiineja ja kivennäisaineita, etenkin kaliumia, magnesiumia ja niasiinia. 1,25 dl mustaa kahvia sisältää kaliumia 115 mg, magnesiumia 10 mg ja niasiinia 0,9 mg.
Lue myös: Mitä kahville on tapahtunut Suomessa 110 vuodessa?
3. Turvallinen suodatinkahvi
Kahvipavun sisältämät kafestoli ja kahveoli nostavat päivittäin käytettynä huonon LDL-kolesterolin tasoa. Suodatinkahvia voi kuitenkin juoda huoletta, sillä nämä yhdisteet jäävät suodatinpaperiin.
4. Virkistävä kofeiini
Keskushermostoa kiihdyttävä kofeiini piristää ja parantaa keskittymiskykyä. Herkkyys sen vaikutuksille vaihtelee. Jos saat kahvista unihäiriöitä tai sydämentykytystä, juo kahvia vain sen verran kuin hyvältä tuntuu.
Keskimäärin 100 mg kofeiinia sisältävät: 1,25 dl suodatinkahvia, 0,3 dl espressoa, 1,25 dl cappuccinoa, 3 dl cafe lattea.
Lue myös: Paremman päiväunen resepti x 7 – muista myös kahvi
5. Kevyt nautinto
Musta kahvi on lähes energiatonta: 98 prosenttia on vettä. Erikoiskahveissa on reilummin energiaa.
Mustassa kahvissa on energiaa 2 kcal/ 1,25 dl, täysmaitoon tehdyssä, sokeroidussa cappuccinossa 100 kcal/ 1,7 dl ja cafe lattessa 140 kcal/ 2,2 dl.
6. Paussi tekee hyvää
Kahvi näyttää ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja, maksasairauksia, tyypin 2 diabetesta, Parkinsonin tautia ja dementiaa. Osan kahvin myönteisistä vaikutuksista voivat selittää antioksidantit, osan kofeiini.