Enää ei tarvitse syytellä vain kohtaloa. Elintapojaan kohentamalla jokainen meistä voi yrittää ehkäistä muistisairauksien syntyä. Jopa parantaa jo alkaneita vaurioita.

Professori Miia Kivipellon johtama Finger-tutkimus on uraauurtava hanke, jonka tulosten pohjalta suomalaisryhmä laatii konkreettiset, maailmanlaajuiset ohjeet.

Kansanterveyspäivillä esitelty Finger-tutkimus todistaa, että jokainen voi elintavoillaan vaikuttaa vireyteensä ja muistisairauksien syntyyn. Jopa parantaa jo alkaneita oireita. Olennaista on myös se, että terveistä elintavoista hyötyvät nekin, joilla on huomattavia perinnöllisiä rasitteita.

ET-lehti kysyi Kivipellolta kymmenen kiperää kysymystä tärkeästä aiheesta.

 1. Mikä on suurin muistisairauksiin liittyvä harha?
  – Kun aloitin 15 vuotta sitten, näkemys oli hyvin fatalistinen: geenit ja ikä ratkaisevat. Vielä tuolloin uskottiin, että muistihäiriöt ovat luonnollinen osa ikääntymistä. Eivät ne ole.  Tiettyjä muutoksia toki tapahtuu, tavalliset toimet voivat viedä hiukan enemmän aikaa, mutta itse muistikapasiteetin ei pitäisi merkittävästi muuttua.
 2. Mikä on tutkimuksen olennainen löydös?
  – Omaan vireyteensä ja aivojensa terveyteen voi vaikuttaa elintavoillaan merkittävästi. Monipuolisesta harjoittelusta hyötyvät myös ne, joilla on perinnöllistä alttiutta.
  Parasta on se, että jo alkaneita muistihäiriöitä voidaan jarruttaa ja lykätä. 
 3. Entä mikä on tutkimuksen iloisin yllätys?
  – Hiukan epäilin, että kaksi vuotta on liian lyhyt aika saada selkeitä tuloksia. Mutta jo kahden vuoden aikana muistisuorituksissa tapahtui selvää parantumista. Uskonkin, että pääsemme pikku hiljaa samaan, mihin sydäntautien kanssa on jo edetty – viivyttämään taudin puhkeamista useilla vuosilla.
 4. Miten koehenkilöt valittiin?
  – Iältään 60–77-vuotiaat koehenkilöt jaettiin kahteen 600 henkilön ryhmään, jotka edustavat väestöpohjaa. Eri puolilla Suomea asuvia naisia ja miehiä, joilla oli useampia muistisairauksien riskitekijöitä: kohonnut verenpaine ja kolesteroli, vähäistä liikuntaa ja lihavuutta. Toinen ryhmä sai parin vuoden ajan tehostettua elintapaneuvontaa. Eettisistä syistä verrokkiryhmäkin sai aika paljon valistusta, ja heidänkin tuloksensa paranivat. Silti ero varsinaiseen tutkimusryhmään oli selkeä.
 5. Mikä oli testiryhmälle helpointa ja vaikeinta?
  –Ruokavalion kohentaminen oli helpointa, ehkä senkin vuoksi, että testattavat saivat niin paljon konkreettisia neuvoja pakkausselostusten lukemisesta ja itse kokkauksesta alkaen. Myös yhteiset liikuntahetket olivat mieluisia.
  Vaikeinta oli tietokonepohjainen muistitreeni kolme kertaa viikossa. Osalle iäkkäämmistä jo koneen käynnistäminen oli uutta ja hankalaa. Mutta vain 11 prosenttia keskeytti, mikä kertoo hyvästä motivaatiosta.
 6. Mitä muuta tuloksista pengotaan esiin?
  – Kuinka paljon stressillä ja muilla elämän kolhuilla on yhteyttä muistiongelmien syntyyn. Pengomme myös motivaatiotekijöitä, naisten ja miesten välisiä eroja. Ketkä noudattavat ohjeita, ketkä eivät – ja miten heitä voisi motivoida. Ja mikä tärkeintä, jäävätkö elintapamuutokset pysyviksi – sitä seuraamme vielä seitsemän vuotta.
 7. Mitä uutta dementian syntymekanismista tiedetään?
  – Erityisesti vanhemmilla ihmisillä dementia on sekamuotoista. Riskitekijät ovat pitkälti samat kuin aivohalvauksessa. Aiemmin  uskottiin, että suurin syntipukki on  aivoihin sakkautunut ”valkoinen aine” beta-amyloidproteiini, joka tuhoaa hermosoluja estämällä niiden välisiä yhteyksiä. Nyt tiedetään, että syitä on useita muitakin, kuten tulehdusreaktio ja verenkiertoon liittyviä muutoksia.
 8. Saadaanko pelastus vielä joskus lääkkeistä?
  – Niitä luonnollisesti halutaan, ja uskonkin, että kymmenen vuoden päästä markkinoilla on lääkkeitä, joilla voidaan vaikuttaa Alzheimerin syntymekanismeihin.
  Nyt markkinoilla on neljä lääkettä, joilla voidaan lievittää oireita. Lääkitys on tärkeää aloittaa jo taudin varhaisessa vaiheessa. Eikä lääkitys vähennä elintapojen merkitystä.
  Tutkimuksemme alla on 12 lääkettä, joilla pyritään hidastamaan taudin etenemistä, ilman suurempia sivuvaikutuksia.
 9. Millaisista sairausluvuista puhutaan?
  – Tällä hetkellä Suomessa on noin 130 000 dementiapotilasta. Vuosittain Alzheimerin tautiin sairastuu 13 000 suomalaista. 5 000 heistä on työikäisiä. Matkan taudin alkamisesta diagnoosiin voi kestää parikymmentä vuotta.
  Vuosittain maailmalla sairastuu 45 miljoonaa ihmistä. Parinkymmenen vuoden kuluessa määrän uskotaan kolminkertaistuvan.
 10. Millaiset ensioireet ovat hälyttäviä?
   – Pientä unohtelua sattuu kaikille, mutta on huolestuttavaa, jos muistikatkoksia alkaa tapahtua jatkuvasti ja eri aloilla. Taudinkuvaan voivat kuulua myös äkäisyys ja aggressiot. Jotkut ihmiset sairauden tunne saa vetäytymään kuoreensa.
  Myös pitkäkestoinen stressi ja masennus voivat häiritä muistin toimintaa.

Syytä muistaa!
– Syyllistämään ei ketään kannata lähteä. Sairastuminen ei välttämättä ole merkki huonoista elintavoista. Usein taustalla voi olla myös perinnöllisyyttä ja ympäristötekijöitä, joita emme vielä tunne.

Lue toimittajan kommentti aiheesta: Laitokseen en lähde.

Kiinnostava nainen! Tutustu geriatri Miia Kivipellon henkilokuvaan ET Terveys -lehdessä 1/2015, joka ilmestyy 31.12.2014.

Leena ET
Seuraa 
Liittynyt6.5.2014

Ratkaisu muistisairauksiin on omissa käsissä – ja pian lääkkeissä

Hei! Onko paikalla ketään, joka olisi muuttanut elintapojaan - ruokavaliotaan ja liikkumitottumuksiaan - terveellisempään suuntaan ja huomannut muutoksen vaikuttavan vaikkapa vireystilaansa? Eräs luovuuskouluttaja sanoi kerran, että aivot ovat sydämen jälkeen ihmisen tärkein "lihas". Ne kaipaavat yhtä lailla lepoa, aktiiviteetteja, happea ja haasteita. Ja ehkä sitä D-vitamiiniakin. Ja Omegaa. Kiinnostavaa olisi myös, onko paikalla teistä joku, jolla on todettu jo virallisesti alkava...
Lue kommentti

Leena

Vierailija

Ratkaisu muistisairauksiin on omissa käsissä – ja pian lääkkeissä

Järjestelmämme suosii yhteiskunnasta irrottamista. Palvelutaloissa (ei kaikkissa) on tyyli ylilääkitä ihmiset nukkumaan ja olemaan horroksissa etttä vähäinen henkilökunta selviäisi töistään. Olen varma että tuo pysähdyttää aivotoiminnan ja vireyden ihmiseltä. Kela maksaa kovat rahat hoidettavista mutta ahneus ajaa edelle.
Lue kommentti

Aivovalmentaja Reidar Wasenius kehuu, että arki on maagista ja rutiineissa on voimaa. Niitä pitää osata myös rikkoa, jos haluaa pitää muistinsa kunnossa.

Aivovalmentaja, personal brainer, tekee samaa aivoille kuin personal trainer keholle: selvittää valmennettavan alkutilanteen ja tavoitteet ja laatii valmennuksen. Reidar Wasenius Briim Centeristä toimii aivovalmentajana.

– Koulutan ja luennoin erilaisille ryhmille. Usein ne ovat työporukoita, mutta olin juuri puhumassa muistista Munkkiniemen senioreille. Autan ihmisiä oppimaan käyttämään aivojaan tehokkaammin, välttämään hajamielisyyden ja muistamaan asioita paremmin. Tämä vähentää stressiä ja huolestumista. Muisti on kaikille tärkeä identiteetin rakentaja, Wasenius toteaa.

"Treeni on helppoa. Kävele eri reittejä kauppaan, maista uusia ruokia tai lue uusi kirja."

Hän näyttää kuvaa, johon on kirjattu aivotreenin taitoalueet: aistiminen, luovuus, vuorovaikutus, muistaminen, motivoituminen, valitseminen, keskittyminen ja rentoutuminen.

– Työikäisten aivotreeni painottuu keskittymis- ja valitsemistaitoihin. Iän karttuessa aivotreenin painopiste siirtyy muistamis- ja luovuustaitoihin. Ne ovat hyvin yksinkertaisia asioita, joiden avulla kyky uudistua ja kiinnostua uusista asioista säilyvät. Niitä on helppo treenata: kävele eri reittejä kauppaan, maista uusia ruokia tai lue uusi kirja. Samalla painat mieleesi uusia asioita, mikä kehittää muistia, Wasenius toteaa.

Entä miten harjoitellaan aistimistaitoja?

– Käytä esimerkiksi näköaistin sijaan tuntoaistia. Etsi sukat laatikosta käsikopelolla, älä laita valoa. Tai älä katso lämpömittarista pakkasasteita, vaan avaa ikkuna ja yritä aistia lämpötila. Käytä ohutpohjaisia jalkineita, jotta tunnet pinnan. Nouse portaat niin, että astut joka toiselle portaalle.

Aivojen treenaaminen ei ole rakettitiedettä vaan hyvin arkisia asioita. Esimerkiksi hajuaistia käytetään vähän. Muistatko lapsuuden leikin, jossa piti silmät sidottuina arvata eri hajuja? Aikuinenkin voi nuuhkia eri tuoksuja.

Hajamielisyyttä voi hoitaa keskittymällä aistimuksiin. Mene ulos ja sulje silmäsi. Mitä kaikkea kuulet?

– Koulutuksissa järjestämme aivourheilukisoja, joissa yksi lajeista on 100 millilitran pikatuoksu. Siinä tuoksuprofessori tuo ampulleissa tuoksuja, joita pitää osata nimetä. Tämä on ihmisistä hyvin hauskaa. Hajutesti on muuten mukana myös Alzheimerin taudin diagnosoinnin varhaisvaiheessa, Wasenius kertoo.

Kotioloissa aivoja voi treenata esimerkiksi näin: Harjoittele "ajattelemista" kehon muilla osilla kuin päällä. Liiku kodissasi 20 minuuttia, mutta älä käytä käsiäsi. Sytytä valot ja avaa vetolaatikko vaikka jalalla tai kyynärpäällä.

Tee pikapäätöksiä kaupassa. Käytä ostoksiin korkeintaan 20 minuuttia. Tee 20 nopeaa päätöstä. Poimi hedelmähyllystä pussiin muutama hedelmä, joita et yleensä osta. Tee sama esimerkiksi leikkele- ja leipähyllyllä.

Jokainen voi halutessaan kokea päivittäin jotain uutta.

Jos kärsit hajamielisyydestä, voit hoitaa sitä keskittymällä aistimuksiisi. Hakeudu luontoon tai mihin tahansa paikkaan, jossa on erilaisia ääniä. Sulje silmäsi. Mitä kaikkea kuulet, mistä suunnasta ja miltä etäisyydeltä äänet kuuluvat? Keskity 20 minuuttia ympäristön ääniin ja laske ne.

Itsensä kannattaa haastaa

Suhtautuminen arkeen ja rutiineihin vaihtelee. Matti haluaa koko ajan kokea jotain uutta. Maija saa turvaa vuodesta toiseen toistuvista rutiineista, eikä hän halua muuttaa mitään.

– Tätä kannattaa meidän kaikkien ainakin pohtia. Jokainen voi halutessaan kokea päivittäin jotain uutta, ja monilla ihmisillä olisi edellytykset kokea jotain uutta. Se tekisi heille hyvää, Wasenius sanoo.

Mutta jos Maija nauttii tutusta ja turvallisesta, niin hänelle tuntematon on ikävää ja pelottavaa. Vaikka hän ulkopuolisen mielestä kangistuu kaavoihinsa, Maija tekee kuitenkin itse päätökset omasta elämästään.

Matti haluaa koko ajan pieniä adrenaalin purkauksia: hän opiskelee englantia, maistaa nepalilaista ruokaa, ajaa bussilla tuntemattomaan lähiöön. Hän nauttii yllätyksistä.

Tee aktiivisesti jotain uutta. Silloin voit luoda uusia muistoja vielä vanhanakin.

– Muisti on osa luovuutta, kykyä luoda uusia mielleyhtymiä. Matti treenaa näillä luovilla iskuillaan muistiaan. Maijankin kannattaisi harkita pieniä uusia asioita muistinsa takia. Kun kyky luoda uusia mielleyhtymiä heikkenee, se huonontaa muistiakin, Wasenius toteaa.

Pidä huoli siitä, että teet aktiivisesti jotain uutta ja annat aivoillesi virikkeitä silloin tällöin. Näin varmistat, että kykysi luoda uusia muistoja säilyy hyvänä korkeaan ikään saakka.

Uusi ei ole aina isoa. Osta esimerkiksi kaupassa jotain uutta elintarviketta. Isossa marketissa on yli 50 000 nimikettä, mutta moni valitsee aina samat 20-30 tuotetta.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

Kotikonsteillakin voi virkistää muistia tehokkaasti. Kokosimme yhteen asiantuntijoidemme parhaat neuvot.

Kahvitaukoja

Tiedetään, että kahvin ja teen juominen päivittäin on hyväksi aivoille. Määrä ei tosin korvaa laatua. Suositeltava määrä on kahdesta neljään kuppia kahvia tai teetä päivässä.

Liraus konjakkia

Yli 85-vuotiailla ruokalusikallinen konjakkia päivässä näyttäisi ehkäisevän dementiaa ja jopa vähentävän Alzheimerin taudin aiheuttamia muutoksia aivoissa. Runsas alkoholinkäyttö sen sijaan heikentää aivojen toimintaa ja altistaa sairauksille.

Hitit soimaan

Lempimusiikin kuunteleminen sekä mielihyvää tuottava soittaminen ja laulaminen varsinkin ryhmässä edistävät aivojen terveyttä. Laulu todennäköisesti hoitaa myös jo muistisairaan terveyttä.

Pikkupäikkärit

Hyvät yöunet, stressin vähentäminen ja levollisuus ylipäätään tekevät hyvää erityisesti ärsyketulvaan tottuneille aivoille. 15-20 minuutin päiväunet virkistävät.

Iltakävely

Kaikenlainen liikunta tekee hyvää paitsi lihaksille ja aineenvaihdunnalle, myös aivoille ja ajattelulle. Puolen tunnin reipas ilta- tai aamukävely päivittäin auttaa aivojasi.

Sudokut avuksi

Ristikot, sanakukat ja sudokut ovat mitä parhainta aivojen hoitoa ja muistin terästämistä! Pähkäily ei ole pahitteeksi.

Asiantuntijat geriatrian professori Raimo Sulkava, psykologian tohtori Merja Kurki, Aivosäätiö, ja projektipäällikkö Heidi Härmä, Muistiliitto.

Artikkeli on alu nperin julkaistu ET-lehden numerossa 6/2016.

Tarvitseeko aikuinen ihminen oman värityskirjan? Jos asiaa kysytään suomalaiselta tutkimusprofessorilta, vastaus on selvä.

Suomessa onyhä  meneillään värityskirjabuumi. Ihmeellisintä siinä on se, että värityskirjoja hamstraavat nyt tavalliset aikuiset. Ja heille tehdään omia, aikuisten värityskirjoja.

Parhaimmillaan kirjakaupan hyllyssä voi olla toistakymmentä aikuisten värityskirjaa.

Miksi tarvitsemme aikuisten värityskirjan, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori, aivotutkija Minna Huotilainen?

– Ensinnäkin, värityskirjat ovat nyt kovasti muodissa ja erityisesti eteläeurooppalaiset ovat innostuneet värittämisestä. Ehkäpä värittäminen on siksi suosittua, että moni ei tänä päivänä enää osaa kutoa sukkaa tai tehdä kirjontatöitä, mutta kuka tahansa osaa värittää. Värit piristävät ja innostavat, Huotilainen kuvailee.

Aikuisten värityskirjan tekijä Anne Vasko: ”Minun luultiin piirtävän pornokuvia”

Työterveyslaitos (TTL) on julkaissut oman, aikuisten värityskirjan TTL:n internet-sivuilla. Kirjan voi tulostaa ilmaiseksi verkosta ihan kuinka monta kertaa vain, ja värittää uudelleen ja uudelleen.

Huotilaisen mukaan värittäminen sopii kaikille lapsesta vanhukseen, ja tämä on otettu huomioon myös TTL:n värityskirjassa. Mitään lapsellisen hauskoja, pienempien värityskirjoista tuttuja eläinkuvioita ei siitä löydy.

– Värityskirjamme kuvat kuvaavat työtä ja ne on tarkoitettu aikuisille, mutta niitä voivat tietysti värittää myös lapset, kuvailee Huotilainen.

Miksi yksitoikkoinen tekeminen on tärkeää?

Entäpä sitten aikuisten värityskirjan hyöty – onko sitä? Eikö tällainen simppeli puuhastelu näin tehokkaan suorittamisen aikakautena ole lapsellista? Huotilainen on toista mieltä.

– Itse aivotutkijana haluan korostaa sitä, että käsillä näpräileminen ja toistava, yksitoikkoinen tekeminen vapauttaa kognitiivisia resursseja. Ajattelumme muuttuu, kun puuhaamme käsillämme.

Katso, miten eri värit toimivat sisustuksessa

Joissakin kirjakaupoissa aikuisten värityskirjat ovat tänä vuonna loppuneet jopa paikoitellen kesken. Uusia värityskirjoja tulee markkinoille koko ajan. Wsoy on vastikään ottanut jopa uusintapainoksen päivitetystä Aikuisten värityskirjasta (osa 2), jonka ensimmäinen osa julkaistiin jo vuonna 2007.

Värityskirjoja hankkivat monen erityyppiset ihmiset. Joku haluaa ehkä värittää mielenrauhaa ja palata lapsuuteensa tai ainakin lapsen vapaaseen mielentilaan. Joku toinen taas tarvitsee tekemistä, joka piristää ja saa hyvälle mielelle – muutkin kuin itse värittäjän.

Ihmiset ovat nimittäin löytäneet myös väritettyjen kuvien jakamisen riemun.  Tutkija Minna Huotilainen on huomannut, että ihmiset jakavat kuvia valmiista väritystöistään sosiaalisessa mediassa. 

– Värityskirjassa ei ole ”oikeaa vastausta”, vaan jokainen voi toteuttaa omaa mielikuvaansa ja ajatustaan.

– Kynnys väritystehtävien esittelemiseen julkisesti saattaa olla monelle matalampi kuin muiden tuotosten, hän lisää.

Lue myös: Tältä näyttävät uusimmat käsityökirjat

"Parhaimmillaan mindfulness-harjoitus"

Varttuneemmille kuluttajille suunnatuissa kaupallisissa värityskirjoissa aiheet vaihtelevat ornamenteista ihmishahmoihin.  Valikoima on huikean kokoinen, sillä usea kustantaja on julkaissut viime aikoina aikuisten värityskirjan.

Moni kustantamo korostaa markkinoinnissa värityskirjojen rentouttavaa ja nuppia nollaavaa vaikutusta.

Basam Booksin kustannustoimittaja Jenni Vehkaluoto on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa aikuisten värityskirjat sopivat erityisesti tähän monenlaisia ärsykkeitä tulvivaan nykyaikaan. Värittäminen on hyvä keino järjestää itselleen rauhallinen hetki arjessa, Vehkaluoto mainitsee.

Vinkki: Voisiko meditaatio olla lääkettä?

– Parhaimmillaan se on mindfulness-harjoitus, jossa havainnoiva ja tarkkaavainen huomio tuodaan arkiseen tekemiseen.

Vehkaluoto kertoo, että heidän kustantamansa aikuisten värityskirjat eroavat lasten värityskirjoista siten, että piirroskuviot sisältävät enemmän pieniä, tarkkuutta vaativia yksityiskohtia. Kohderyhmä on todella laaja – teinistä vanhukseen.

– Kun lasten värityskirjat on yleensä suunnattu noin 1–6-vuotiaille, aikuisten värityskirjoissa yleisö on arviolta 15 vuodesta ylöspäin, Vehkaluoto sanoo.

Onko sinulla värityskirja? Miksi tai miksi ei? Kerro kokemuksesi, lähetä kuvasi ja kommentoi aihetta alla olevassa kommentointikentässä.

3 nopeaa aikuisten värityskirjoista

 1. Helsingin Sanomat kertoi juhannusviikolla, että aikuisten värityskirja on noussut myydyimmäksi tietokirjaksi Suomessa. Ilmiö näkyy myös kansainvälisesti, etenkin Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Skottitaiteilija Johanna Basfordin suosittu Secret Garden -värityskirja aikuisille on myynyt jopa 1,4 miljoonaa kappaletta.
 2. Suomessa myytävien aikuisten värityskirjojen aiheet vaihtelevat humoristisista rentouttaviin, kuten mandaloihin ja kasviornamentteihin. Ne myös opettavat asioita; esimerkiksi Wsoy:n Aikuisten värityskirjassa voit tarkistaa Suomen järvimäärän samalla, kun värität järvimaisemaa.
 3. Ystävät voivat värittää jopa yhdessä. Basam Books julkaisee Viisaat ystäväni -kirjaa, joka on moderni versio ystäväkirjasta. Se on yhdistelmä väritystehtäviä ja kysymyksiä ystäville. Turun Henrikinseurakunta järjestää puolestaan 11. heinäkuuta värityspäivän, oman festivaalin aikuisille värittäjille.

– Muistisairaan harhoja ei pidä kieltää, sanoo muistisairaiden läheinen, 58-vuotias Raija Mustalahti. Hän muistuttaa, että muistisairas reagoi toisten tunnetiloihin voimakkaasti. 

"Olen kolmen muistisairaan läheinen. Kaikki kolme reagoivat kaikkiin tunnetiloihini, niin myönteisiin kuin kielteisiinkin.

Jos esimerkiksi ilmaisen kiirettä tai stressiä, he joko suuttuvat minulle tai vetäytyvät omaan maailmaansa. Vetäytynyt läheinen ei kuuntele minua, hän vaihtaa puheenaihetta tai ei ymmärrä minua. En silloin enää jankkaa asiaani, vaan keskityn rutiinihommiini. Muistisairas läheinen palaa tilanteeseen, kun huomaa, että elämä on taas tutuissa ja turvallisissa uomissaan.

Olen huomannut, että minun kannattaa välttää abstrakteja sanaa, jos voin käyttää konkreettista sanaa. Ja mieluummin vielä ottaa samalla esine käteen, kun puhun siitä, eikä vain viitata siihen sanalla.

"Jos pääsemme yhdessä harhoissa esiintyvien tunteiden lähelle, se rauhoittaa."

Uudet vierasperäiset sanat ja ylipäänsä uudet käsitteet ovat muistisairaille läheisilleni outoja. Esimerkiksi asioista, joita ei ollut läheisteni lapsuudessa, on vaikea puhua heille. Kun selvitän esimerkiksi tapahtumia heille, käytän kuvia, piirrän, kirjoitan paperille avainsanoja ja numeroita.

Muistisairailla läheisilläni on harhoja, joita en vahvista, mutten myöskään latista niitä enkä kiellä niiden olemassaoloa. Yritän poimia noista harhoista asioita, joita heille on tapahtunut. Mielestäni harhat tulevat takautumista menneestä elämästä.

Läheisteni harhat eivät koskaan ole myönteisiä. Ne kertovat peloista ja riittämättömyyden tunteista. Jos pääsemme harhoissa esiintyvien tunteiden lähteille, se rauhoittaa. Silloin on kyse herkistä asioista, ja minun pitää olla todella varovainen, etten loukkaa kertojaa. Muuten menee pitkä aika, ennen kuin hän taas luottaa minuun."

Milloin pitää mennä lääkäriin, jos epäilee muistisairautta?

Jos asia huolestuttaa.

Lisääntyneiden muistioireiden taustalla on aina jokin syy. Oletko itse tai onko läheisesi huolestunut muististasi? Haittaako muistioire töitä tai arkiaskareita? Unohdatko sovittuja tapaamisia? Eivätkö sanat asetu oikein?

Päättelykyky reistaa.

Onko sinun vaikea hoitaa taloudellisia asioita tai ymmärtää kelloa? Kadotteletko esineitä tai olet unohtanut niiden käyttötavan? Onko lähimuisti heikentynyt, mieliala muuttunut tai oletko ahdistunut? Oireisiin kuuluvat myös persoonallisuuden muutokset, sekavuus, pelokkuus ja aloitekyvyn heikkeneminen.

Arki ei suju.

Huolestuttavimpia merkkejä sairaudesta on tilanteen selkeä muutos entisestä ja vaikeudet selvitä arjessa.

Lähde: Milloin huolestua? Muistiliitto ry.