Öljyt notkistavat ruuan ja tekevät hyvää elimistölle. Näillä vinkeillä löydät sopivan öljyn leivontaan, kokkaamiseen tai mausteeksi.

Hyvät rasvat ovat meille tarpeen: ne antavat energiaa, tuovat välttämättömiä rasvahappoja ja rasvaliukoisia vitamiineja sekä rakentavat solujamme.

Tavallisten ruokaöljyjen lisäksi on saatavissa kylmäpuristettu öljyjä, jotka ovat aromikkaampia kuin tavalliset öljyt. Kylmäpuristus ei vaikuta kuitenkaan rasvahappokoostumukseen, vaan rasvahappokoostumus on sama kuin vastaavan kuumapuristetun öljyn.

Kylmäpuristetut öljyt kestävät huonosti kuumennusta, joten ne on parasta säästää salaattiöljyiksi.

Rypsiöljy

Erinomainen, sydänystävällinen yleisöljy, jonka rasvasta suurin osa on pehmeää, kertatyydyttymätöntä rasvaa. Rypsiöljyssä on sydämelle, aivoille ja silmän verkkokalvolle tärkeitä rasvahappoja. Öljy ylläpitää ihon solukalvoja ja estää ihoa kuivumasta.

Runsaan käytön vuoksi rypsiöljy on suomalaisille tärkeä omega-3-rasvahappojen lähde. Saat päivittäin tarvitsemasi välttämättömät rasvahapot kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä.

Valikoimissa on myös laadukas kylmäpuristettu rypsiöljy, joka sisältää E-vitamiinia ja kasvisteroleita.

Käyttö: Salaattikastikkeisiin, paistinpannulle, uppopaistamiseen ja leivontaan.

Oliiviöljy

Verisuonten ja sydämen ystävä! Oliiviöljy sisältää runsaasti pehmeää, kertatyydyttymätöntä rasvaa sekä antioksidantteja. Se sietää hapettumista ja säilyy siksi hyvin.

Ekstra-neitsytoliiviöljy on laadultaan paras ja samalla kallein. Se puristetaan oliiveista erityisen hellästi. Laadukkaimman oliiviöljyn maku on vahva ja täyteläinen, jopa pippurinen. Muut laatuluokat ovat neitsytoliiviöljy ja tavallinen oliiviöljy.

Käyttö: Kokeile laadukkaita öljyjä kylminä salaateissa ja marinadeissa tai lorauta lautaselle, tipauta vähän balsamietikkaa sekaan ja dippaa leipää. Paistamiseen sopivat parhaiten halvimmat oliiviöljyt.

Auringonkukkaöljy

Auringonkukkaöljy sisältää enimmäkseen pehmeää, monityydyttymätöntä rasvaa. Auringonkukan siemenistä uutetussa tai puristetussa öljyssä on runsaasti elimistölle tärkeää E-vitamiinia.

Käyttö: Mieto maku ja hyvä lämmönsieto tekevät auringonkukkaöljystä mainion paistamiseen, myös uppopaistamiseen, sekä makeaan ja suolaiseen leivontaan.

Camelinaöljy

Camelinaöljy on ruistankion siemenistä puristettu kotimainen öljy. Camelinaöljy sisältää merkittäviä määriä omega-3-rasvahappoja. Lähes 40 prosenttia rasvahapoista on omega-3-rasvahappoja. Camelinaöljy soveltuu sekä ruoanlaittoon että paistamiseen.

Käyttö: Parhaimmillaan salaatinkastikkeena sekä sellaisenaan lisättynä ruokaan.

Pellavansiemenöljy

Pellavansiemenistä puristettu öljy sisältää enimmäkseen pehmeää monityydyttymätöntä rasvaa. Pellavansiemenöljy sisältää kaikista kasviöljyistä eniten omega-3-rasvahappoja, sillä lähes 60 prosenttia rasvahapoista on omega-3- rasvahappoja.

Käyttö: Öljy soveltuu hyvin salaatinkastikkeeksi ja jogurtin, viilin tai puuron kera nautittavaksi. Käytetään yleisesti teollisissa leivonnaisissa ja pastataikinan joukossa omega-3-rasvahappojen lähteenä.

Maissiöljy

Maissijyvien alkioista valmistetun öljyn maku on pehmeä. Maissiöljy sisältää pääasiassa pehmeää, monityydyttymätöntä rasvaa. Maissiöljy on erityisen suosittu Amerikassa.

Käyttö: Leivontaan, paistamiseen ja uppopaistamiseen.

Avokadoöljy

Avokadoöljy sisältää runsaasti pehmeää, kertatyydyttymätöntä rasvaa sekä E-vitamiinia.  Maku on pehmeä.

Käyttö: Monipuolinen öljy! Kokeile balsamietikan kanssa salaattikastikkeena, marinadeissa tai leivän dippaamisessa. Soveltuu mainiosti kovaan kuumentamiseen. Kaupoista löytyy myös valmiiksi sitruunalla maustettu avokadoöljy – kannattaa kokeilla.

Vehnänalkioöljy

Vehnänalkioöljy sisältää pehmeää, monityydyttymätönta rasvaa, omega-3-rasvahappoja sekä reilusti E-vitamiinia!

Vehnän­alkioöljy ei nimestään huolimatta sisällä gluteenia.

Käyttö: Leivontaan, levitteisiin sekä salaatinkastikkeeksi. Öljyä voi lisätä vaikka puuron joukkoon.

Hampunsiemenöljy

Hampunsiemenöljy sisältää pehmeää, monityydyttymätöntä rasvaa sekä kohtalaisesti omega-3-rasvahappoja.

Hampunsiemenöljyllä on todettu olevan vaikutusta tiettyjen ihosairauksien ja tulehdusten hoidossa. Hampunsiemenöljy ei sisällä huumaavia ainesosia.

Käyttö: Luonnonmukainen maku, soveltuu loistavasti salaatinkastikkeeksi tai ruokaan lisättäväksi. Hampunsiemenöljy ei kestä kuumentamista, joten se ei sovi paistamiseen.

Seesamiöljy

Pehmeän pähkinäinen maku. Soveltuu parhaiten maustamiseen tai salaatteihin. Välimeren maissa öljy valmistetaan paahtamattomista seesaminsiemenistä, Aasiassa paahdetuista.

Käyttö: Vaaleaa seesamiöljyä käytetään itämaisissa ruoissa paistamiseen ja tummaa maustamiseen, sillä tumma öljy palaa herkemmin. Lisää öljy mausteeksi ruokaan vasta kypsennyksen loppupuolella.

Maapähkinäöljy

Maapähkinöistä puristettu öljy on Kiinassa yleinen, mutta Suomesta sitä voi olla vaikea löytää. Käyttö on vähäistä.

Käyttö: Sopii parhaiten ruokien maustamiseen seesamiöljyn tapaan. Öljy saattaa aiheuttaa oireita pähkinäallergikoille.

Kookosöljy

Kookosöljy sisältää enimmäkseen kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Aasiasta meille rantautunut öljy valmistetaan kookospähkinän kuivatusta lihasta, joka antaa pehmeän eksoottisen maun. Se kestää hyvin korkeita lämpötiloja ja sopii siksi ruoanlaittoon ja paistamiseen.

Käyttö: Jähmettynyttä rasvaa voi käyttää levitteenä.

Säilytä öljy suljetussa pullossa, pimeässä ja alle +15 asteessa. Jääkaapissa öljy saattaa samentua, mutta kirkastuu jälleen huoneenlämmössä. Sakeneminen ei vaikuta laatuun tai käyttöominaisuuksiin.

Tuore öljy tuoksuu ja maistuu raikkaalta.

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Heli Reinivuo THL:sta.

Vierailija

Näin löydät parhaan ruokaöljyn

Rapsiöljy on rapsin (Brassica napus L.) siemenistä puristettua kasviöljyä, jonka rasvahappokoostumus on samankaltainen kuin rypsiöljyssä [1]. Rapsiöljyä käytetään ruokaöljynä, margariinin raaka-aineena ja voiteluöljynä.[2] Sitä on käytetty aiemmin myös öljylamppujen polttoaineena. Lähde: Wikipedia Ihan googlella löytyy öljyjen tiedot
Lue kommentti

Jos vaikeasti ylipainoinen ei monista yrityksistä huolimatta onnistu laihduttamaan, lihavuusleikkaus saattaa olla ratkaisu. Leikkaukseen haluavan on täytettävä tietyt vaatimukset. Omalääkäri Risto Laitila kertoo, mitkä kriteerit ovat, miten leikkaus tehdään ja miten paino putoaa leikkauksen jälkeen. 

Katso myös aiemmat videosarjan osat:

Riston vastaanotolla: Näin eroon turvotuksesta ja vatsakivuista

Riston vastaanotolla: Diabetes voi iskeä salakavalasti – pidä silmällä näitä oireita

Riston vastaanotolla: Mies ramppaa jatkuvasti vessassa – tästä on kyse

Riston vastaanotolla: Onko kuorsaus vaaran merkki? Tästä tunnistat uniapnean

Kaikki Riston vastaanotolla -videosarjan jaksot löydät täältä!

Pilkettä silmiin, rusotusta poskille ja pikkuisen muutakin, niin olet valmis kauniina juhlaan

1. Keskity tärkeimpiin

Keskity ihon tasoittamiseen, kasvojen muotoiluun, hehkeyttämiseen, luomiväriin ja huulten huolelliseen meikkaamiseen.

2. Iho kauniiksi

Huolehdi ensin ihon hyvästä pohjustuksesta. Levitä ihotyypillesi sopiva kosteusvoide ja anna sen imeytyä ennen kuin levität meikin.

Jos tiedossa on koko päivän kestävä juhla, meikkivoiteen alle voi levittää meikinpohjustusvoiteen. Se tasoittaa ihoa, tuo hehkeyttä ja pitää muun meikin paikoillaan pidempään. Jos ihosi on rasvoittuva, valitse pohjustustuote, joka pitää ihon mattapintaisena. Kuivaihoisen kannattaa valita valoa heijastava, kuultoa kasvoille tuova pohjustusvoide.

Valitse meikkivoide, joka sisältää maltillisesti valoa heijastavia pigmenttejä. Ne saavat ihon värin ja pinnan näyttämään tasaisemmalta ja hehkeältä.

Levitä meikkivoide kasvojen keskeltä reunoille päin. Laita voidetta silmänalusille toinen kerros, jos ne ovat kovin tummat. Silmänalusten häivyttämiseen voit käyttää myös peitevoidetta.

Jos tarpeen, kiinnitä meikki irtopuuterilla. Käytä puuteria vain aavistus, jottei se korosta ryppyjä. Toinen vaihtoehto on meikinkiinnityssuihke, joita löytyy nykyisin monelta merkiltä.

3. Väriä kasvoille

Muotoile kasvoja aurinkopuuterilla, jos ne kaipaavat kaventamista ja kaksoisleuan häivyttämistä. Sipaise aurinkopuuteria pullealla siveltimellä poskiluun ja leuan alle sekä hiusrajaan.

Terveen näköisen rusotuksen loihdit kasvoille roosan tai aprikoosin värisellä poskipunalla. Jos kasvot punoittavat helposti, voit jättää poskipunan pois.

4. Pilkettä silmiin

Etenkin rasvoittuvat luomet on hyvä pohjustaa ennen luomivärin levittämistä. Suoraan iholle levitetty luomiväri karkaa helposti luomivakoon päivän kuluessa. Luomet voi pohjustaa silmämeikinpohjustusvoiteella tai juoksevalla peitevoiteella. Puuteroi luomet pohjustuksen jälkeen irtopuuterilla tai ihosi sävyisellä luomivärillä – se kiinnittää pohjustustuotteen ja tekee luomivärin häivytyksestä helpompaa.

Pilkettä silmiin saat kätevästi usean luomivärin sisältävästä luomiväripaletista, sillä niiden värisävyt on mietitty toisiinsa sopiviksi. Paletista löytyy yleensä tummempi väri luomivaon varjostukseen, vaaleampi häivytykseen ja kirkkaampi muotiväri antamaan pilkettä joko liikkuvalle luomelle tai keventämään tummaa rajausta.

Ripsiväri antaa syvyyttä katseeseen.

Muista meikata myös kulmat! Se tuo ryhtiä koko kasvoille. Valitse kulmakynä, sopivan sävyinen luomiväri tai kulmavaha.

5. Punaa huulet

Viimeistele meikki huolellisesti punatuilla huulilla. Taputtele huulille ja niiden ympärille ensin huultenpohjustusainetta ja rajaa huulet. Näin puna pysyy huulilla, eikä lähde leviämään huulijuonteisiin. Levitä huulipuna huolellisesti siveltimellä. Pitkäkestoinen, satiininhohtoinen puna on hyvä valinta aikuiselle juhlijalle.

Terveydenhoitaja, erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki listaa kuusi syytä harrastaa seksiä, tuota terveyttä vahvistavaa puuhaa.

Seksi vaikuttaa positiivisesti sydänterveyteen, varsinkin miesten, seksologi Sari Mäki kertoo. Säännöllisesti koetut orgasmit vahvistavat sydäntä.

– Miesten kuolleisuusriski pienenee, jos he saavat viikoittain kaksi orgasmia.

Sari Mäki on ET:stäkin tuttu asiantuntija, joka puhuu mielellään myös nautinnosta ilman yhdyntää.

Yhdyntä ei nimittäin riitä aina nautinnon antajaksi. Esimerkiksi naisen sukuelimistä klitoris on herkin, ja suurin osa naisista saa orgasmin juuri sen hyväilyn kautta. 

– Orgasmin voimaa ei pidä kiistää, vaikka seksi on kivaa ilmankin.  Tärkeää on olla kokeilunhaluinen.

Enemmän orgasmeja, vähemmän kuolleita:
Näin seksi vaikuttaa terveyteen

 1. Miesten kuolleisuusriski vähenee, jos he saavat kaksi orgasmia viikossa.
 2. Seksuaalinen pidättyvyys lisää naisten sydäntautiriskiä.
 3. Orgasmit lievittävät kuukautiskipuja.
 4. Orgasmi lieventää stressiä.
 5. Seksi pienentää syöpäriskiä.
 6. Seksi helpottaa naisten vaihdevuosioireita. 

Lähde: Seksologi Sari Mäki

Sitruunan raikas tuoksu virkistää mieltä ja kehoa. Nämä ihanat sitrustuotteet löydät myymälöiden kosmetiikkahyllyiltä.

Korres Basil Lemon EdC, 100 ml

Vihreä ja raikas tuoksu. Yhdistelmä tuoretta greippiä, sitruunaa, omenaa ja appelsiinia.

Hinta: 34 e
Myynnissä: Sokos, Stockmann, www.korres.fi/korresjalleenmyyjat

Christian Dior Escale à Portofino EdT, 75 ml

Tämä kuljettaa sinut Italiaan Välimeren rannoille. Tuoksussa sitruunaa, bergamottia, mantelia, appelsiinin kukkaa ja sypressia. Bellisima!

Hinta: 98 e
Myynnissä: Stockmann, Sokos, kosmetiikkamyymälät
 

Weleda Citrus 24h Roll-on deodorantti, 50 ml

Luonnollinen ja raikas sitruksen tuoksuinen deodorantti. Sopii kaikenikäisille naisille ja miehille, jotka haluavat luonnollisen deodorantin.  Alumiiniton tuote.

Hinta: 11 e
Myynnissä: Sokos, Stockmann, apteekit

Kivvi Sitruuna-huulimarmeladi, 15 ml

Huulimarmeladi sisältää huulten herkkää ihoa hoitavia öljyjä ja uutteita, kuten karitevoita, arganöljyä, kookosöljyä ja karpalouutetta. Se kosteuttaa, suojaa ja ravitsee huulia. Tuote on vegaaninen. Kivvillä on myös ihanan tuoksuinen sitruksinen vartalovoide.

Hinta: 5 e
Myynnissä: www.waku-organics.fi, puh. 0503426216

 

Rento Sitrus pesugeeli, 350 ml

Biohajoava, mieto ja pehmeästi vaahtoava pesugeeli. Sopii koko perheelle. Virkistävä ja raikas sitrushedelmien tuoksu. Mieleen tulee sitruunamehu. Sarjaan kuuluu myös pesugeeli ja ihana löylytuoksu.

Hinta:  5 e
Myynnissä: Tavaratalot

 

Lemon Juice & Glycerine kevyt käsivoide, 75 ml

Nopeasti imeytyvä ja koskeututtava voide käsille ja kynsille. Sisältää ravitsevia A- ja E-vitamiineja sekä kynsiä vahvistavaa keratiinia. Sarjaan kuuluu myös jalkavoide.

Hinta: 3 e
Myynnissä: Tavaratalot

L´Occitane Citrus Verbana Fresh Body Milk, 250 ml

Ihana sitruksinen vartalovoide, jonka tuoksu viekistää kehoa ja mieltä. Verbana-linjaan kuuluu myös mm. suihkugeeli, suolakuorinta, käsivoide ja edt tuoksu.

Hinta: 26 e
Myynnissä; L´Occitane -myymälät, Sokos, Stockmann

I love cosmetics Lemon sorbet -kylpy ja suihkusaippua, 500 ml

Täyteläinen ja todella makea sitruunan tuoksu. Mieleen tulee enemmän sitruunakakku kuin sorbetti. Myös vartalovoide ja -kuorinta saatavilla.

Hinta:  6 e
Myynnissä: Sokos, Stockmann

Il Frutteto sitruuna ja bergamotti -saippua, 250 g

Raikas, energisoiva ja luonnonmukainen palasaippua. Valmistettu korkealuokkaisista ainesosista. Saippua ei sisällä mineraaliöljyjä, parabeeneja tai eläinperäisiä ainesosia.

Hinta: 7 e
Myynnissä: Sokos, Stockmann

 

Muita sitruunan tuoksuisia hajuvesiä ja tuotteita:

 • Dolce & Cabbana Light Blue -tuoksu
 • Ô de Lancôme -tuoksu
 • Chanel Change -tuoksu
 • Versace Versense -tuoksu
 • Biotherm Eau Vitaminée sarjat: suihkugeeli, vartalovoide, eau de toilette
 • Biotherm L'Eau sarja: suihkugeeli, vartalotuoksu
 • Biotherm Lait de Douche -suihkumaito

 

Vinkki 1: Sitruuna on erittäin terveellinen hedelmä. Sitä kannattaa nauttia sisäisestikin, vaikka juomalla päivittäin veteen puristettua sitruunaa.

Vinkki 2: Hyttyset eivät pidä sitruunan tuoksusta!