Asiantuntija neuvoo, miten vältät liukastumisen, hoidat revähdyksiä ja miten kaadut oikein. Sitten vain ulos ja talvisäähän!

1. Ulkoilusta tulee talvella hankalaa, sillä pelkään liukastuvani ja kylmä salpaa hengen. Vinkkejä?

 • Talviliukkaat tuovat aina mukanaan liukastumisvaaran. Valitse kumipohjaiset ja uritetut kengät, asenna liukuesteet alle tai hanki kengät, joissa on jo valmiiksi nastat pohjissa. Siten saat kävelylenkkiin kunnon askelluksen, eikä sinun tarvitse töpötellä varoen.
  Pimeyskin tekee ulkoilun epävarmaksi, joten valitse valaistut reitit.
  Pakkassäät kiusaavat helposti hengitystieoireita potevaa liikkujaa. Vetäise kaulahuivi suun ja nenän eteen tai hanki apteekista hengityssuojain. Tee niin myös silloin, jos sinulla on sydänoireita.
  Kylmää voit torjua pukeutumalla lämmittävään mutta hengittävään alusasuun. Kylmälle alttiita sormia ja varpaita saat lämmitettyä esimerkiksi urheiluliikkeistä saatavilla, lämpöä luovuttavilla pikkutyynyillä.

2. Voiko tasapainoa treenata?

 • Kyllä vain. Parasta tasapainoharjoittelua ovat sellaiset liikkeet, joissa pääset korjaamaan tasapainoa liikkeen mukana.
  Hyvä tapa treenata tasapainoa on harppoa nopeita sivupyrähdyksiä puolelta toiselle. Siten lihasmuistisi oppii suojareaktioita, jotka ovat tarpeen, jos askeleesi lipeää liikkuessa.
  Harjoita myös nilkan liikkuvuutta: nouse välillä varpaillesi ja kantapäillesi, ja keinuttele edestakaisin. Iän myötä nilkkanivelten liikkeet alkavat rajoittua. Jos niin käy, kävelystä tulee köpöttelevää.

Lue myös: Työkyvyttömyys kaatumisesta (ja muita syitä treenata enemmän)

3. Voiko kaatumista opetella?

 • Voi. Harjoittele kaatumista esimerkiksi lattialle asetetulle paksulle patjalle.
  Katso, ettet kaatuessasi ota kehon painoa kädellä vastaan, sillä silloin ranne ja sorminivelet ovat vaarassa. Koeta sen sijaan kaatua niin, että puristat käsivarret kylkiä ja kämmenet rintaa vasten.
  Kaatumisharjoittelussa on hyvä pyllähtää aina viistosti sivuttain, ei kuitenkaan suoraan lonkan päälle.
  Päätä suojaamme refleksinomaisesti vetämällä leukaa kohti rintaa – etenkin silloin, kun kaadumme taaksepäin.

4. Mitä revähdyksissä ja vammoissa oikein särkyy?

 • Jännevammoissa jänteiden kollageenisäikeet voivat revähtää tai jopa rikkoutua. Kun jänne vaurioituu, siihen syntyy tulehdus ja jännettä ympäröivät kudokset turpoavat kudosnesteestä.
  Lihasten revähdykset, ruhjeet ja venähdykset rikkovat lihassoluja, ja kun lihas venyy ääripituuteensa tai yli, lihaskudosta särkyy. Joskus lihaskalvokin voi revähtää, mutta se vaatii jo aika lailla liikevoimaa.

Ulkona ensiavuksi käy lumi.

5. Miten hoidan liikuntavammaa?

 • Aseta haverin satuttua kipukohtaan kylmää mahdollisimman pian. Kylmä hidastaa lisävau­rioiden syntyä, sillä se vähentää kudoksen aineenvaihduntaa ja hillitsee turvotusta. Kylmä myös torppaa kipua.
  Ulkona ensiavuksi käy lumi, mutta säilytä kotipakastimessa esimerkiksi apteekista saatavaa kylmäpakkausta. Kymmenen minuuttia kylmää riittää, silloin kudos ei vielä palellu.
  Sen sijaan vanha ohje tulehduskipulääkekuurista vamman hoidossa on syytä unohtaa. Nykytietämyksen mukaan tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, jopa hidastavat vamman paranemista. Ei lääkkeestä sinänsä ole haittaa; kipua voi siis lääkitä myös suun kautta, jos vauriokohtaan sattuu kovasti.
  Jos kipu ja turvotus eivät tasaannu parissa päivässä, lähde lääkäriin. Kyse voi olla esimerkiksi luun hiusmurtumasta.

6. Onko iäkäs nuorta herkempi loukkaantumaan?

 • Siinä mielessä kyllä, että ikääntyvän ihmisen nivelsiteet, sidekudokset ja jänteet ovat hauraampia kuin nuoremman. Jos huomaat lähteväsi liikkeelle aiempaa jähmeämmin, alkulämmittely on sitäkin tärkeämpää.

7. Miten totutan kehoni hiihtoon lumettoman kauden jälkeen?

 • Sivakoi kauden alussa tasaisessa maastossa. Hiihto on paitsi kestävyys- myös tasapainolaji, jossa oikealla tekniikalla on aika iso merkitys.
  Hae hiihtovarmuutta rauhassa, ennen kuin kokeilet mäkisempää maastoa. Mäen­laskuissa tasapaino ja suksien hallinta ovat tarpeen.
  Tottuneenkin hiihtäjän kannattaa aluksi lähteä uusille lumille perinteisellä hiihtotavalla.

8. Hiihto on kuulemma mitä mainioin laji kaikenikäisille. Miksi?

 • Harva laji kuormittaa koko kehoa niin monipuolisesti kuin hiihto. Siinä sekä hengitys- ja verenkiertoelimistö että kehon isot lihasryhmät saavat kaipaamaansa kyytiä. Hiihto on hyväksi käsivarsille, selälle, pakaroille, reisille ja nilkoille – tasapainoa unohtamatta.
  Hiihto sopii myös nivelvaivaisille, sillä lajissa ei ole iskuja eikä tömähdyksiä.

Venytellessä lihasten verenkierto paranee.

9. Onko venyttelystä hyötyä liikuntarupeaman jälkeen?

 • Venyttelystä on aina hyötyä. Tutkimustietoa venyttelystä on aika niukasti, mutta se tiedetään, että venyttely kasvattaa raajojen liikeratoja ja tekee liikkumisesta siksi mukavampaa myös seuraavilla kerroilla.
  Venyttely ei varsinaisesti estä lihaksia kipeytymästä, mutta venytellessä lihasten verenkierto kyllä paranee.

Asiantuntijana tutkija Marjo Rinne UKK-instituutista.

Yksi vaihtaa pullan ruisleipään, toinen käy lenkillä, kun alkaa tehdä mieli suklaata. Makeanhimoa voi hillitä.

1. Syö ruista

Jos olet perso pullille ja kahvikakuille, ensimmäinen konsti opetella himosta eroon on vaihtaa kakkupala ruisleipään tai näkkäriin. Leivässä on kylläisenä pitävää kuitua enemmän kuin höttöpullissa.

2. Rutiinit kuntoon

Tasainen ruokarytmi auttaa makeanhimoon. Kun syöt riittävän usein terveellistä ruokaa, makeanhimo ei pääse yllättämään. Ainakaan aamiaisesta ja lounaasta ei kannata tinkiä.

3. Älä stressaa

Makeisiin herkkuihin tulee sorruttua useammin väsyneenä ja stressaantuneena. Kun sinulla on huolia, kiirettä tai paineita, haluat hemmotella itseäsi makealla.

4. Käy lenkillä

Toisille toimii, toisille ei. Eräs makeanhimon koukuttama kertoi, että lähtee pienelle kävelylenkille aina kun käsi meinaa tarttua keksipakettiin tai suklaalevyyn.

5. Salli herkuttelu

On tutkittu, että ehdottomuus saa sortumaan. Täysi kieltäytyminen ei siis toimi tässäkään tapauksessa. Päätä, että saat ottaa suklaan, jos mieli tekee, mutta pidä herkuttelu kohtuudessa. Koko levyä et tarvitse.

6. Ystävysty

Ihmiset, joilla on vilkas sosiaalinen elämä, eivät sorru herkutteluun niin usein kuin yksinäiset. Jos makean napostelu on keino täyttää elämän tyhjiötä, suuntaa mieluummin tapahtumiin kuin jääkaapille.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 20/2016.

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

Yleisin maksakoe eli ALAT havaitsee maksasolujen vauriot. Lue, miten ALAT mitataan ja mitkä sen viirearvot ovat. Entä mitkä ovat maksatulehduksien yleisimmät syyt Suomessa?

Mak­sa­ko­keita käy­tetään muun muas­sa maksa­sai­rauksien seulon­nassa, nii­den vaka­vuuden ja en­nusteen arvioin­nissa ja hoito­vasteen seurannassa. Ylei­simmät maksa­kokeet ovat ALAT (ala­nii­nia­mi­not­rans­fe­raasi), AFOS (alka­linen fosfa­taasi), GT (glu­ta­myy­lit­rans­fe­raasi) ja bili­ru­biini. Täs­sä artikkelissa käsi­tellään ALAT-ar­voja.

ALAT mit­taa maksa­so­lujen vau­riota. Mak­san tilan­netta kannat­tai­si seu­loa ensi­si­jai­sesti ALAT:in ja AFOS:in yhdis­tel­mällä. ALAT ha­vaitsee maksasoluihin liit­tyviä sai­rauksia ja AFOS sa­pen toi­mintaan liit­tyviä sai­rauksia ja kas­vaimia.

Mi­tä ALAT ker­too?

ALAT on ensi­si­jainen maksa­so­lu­vaurion seulon­ta­tut­kimus. ALAT-ent­syymiä esiintyy eri­tyi­sesti maksa­so­luissa, mut­ta myös pie­nempiä pitoi­suuk­sina useissa muis­sa kudok­sissa, kuten li­haksissa, mu­nuaisissa, keuh­koissa ja sy­dämessä.

Vi­rusten ja lääkeai­neiden aiheut­tamien akuuttien hepa­tiittien (mak­sa­tu­leh­dusten) yhtey­dessä ALAT ko­hoaa usein noin kymmen­ker­tai­seksi ja jos­kus jo­pa 40-ker­tai­seksi. Kroo­ni­sessa hepa­tii­tissa ja maksa­kir­roo­sissa ALAT ker­too tau­din aktii­vi­suu­desta.

ALAT-arvon nou­suun ei ai­na tar­vita maksa­vau­riota. Sen voi ai­heuttaa myös sep­sis (ve­ren­myr­kytys), keuhkoin­farkti, jot­kut lihas­sai­raudet, sy­dämen vajaa­toi­minta tai mu­nuaisten vajaa­toi­minta.

Mi­ten ar­vot mi­tataan?

ALAT-ent­syymit vapau­tuvat mak­sasta veren­kiertoon ja sik­si nii­den aktii­vi­suutta voi­daan mi­tata veri­ko­keella. En­nen koet­ta ei tar­vitse paas­tota.

ALATin viitearvot ovat:

 • Lap­set (0–16 v) al­le 40U/l
 • Mie­het (yli 16v) al­le 50U/l
 • Nai­set (yli 16v) al­le 35U/l

Vii­tearvot voi­vat hie­man vaih­della eri labo­ra­to­rioissa, joten asia kan­nattaa var­mistaa omalta lääkä­riltä.

Mik­si mak­sa vau­rioituu tai tu­lehtuu?

Suo­messa taval­lisia syi­tä maksa-ar­vojen nou­suun ovat li­havuus ja alko­holi. Myös tietyt hepatiitti-virukset voivat aiheutta maksatulehduksen.

Alkoholi ja maksa

Osalla ihmi­sistä ALAT-arvot voi­vat nous­ta jat­kuvan ja run­saan alko­holin kulu­tuksen ta­kia. Lyhy­tai­kainen ja run­sas alko­holin ku­lutus ei ar­voja sen sijaan nos­ta.

Lihavuus ja maksa

Yleinen ei-alko­ho­li­pe­räisen maksa­sai­rauden syy on li­havuus, kos­ka liha­vuuteen liit­tyy usein maksa­so­lujen rasvoit­tu­mista. Maksa­so­lujen rasvoittuminen puo­lestaan joh­taa rasva­maksaan. Ar­vot piene­nevät pai­non pudo­tessa. Rasva­maksaan kan­nattaa suh­tautua vaka­vasti, sil­lä vuo­sien ku­luessa se voi joh­taa vaka­vampaan maksa­kir­roosiin.

Hepatiitit ja maksa

Virus­he­pa­tiitit voi­vat myös nos­taa ALAT-arvoa vaihte­le­vasti tau­din eri vai­heissa. Hepa­tiit­ti­vi­ruksia on yh­teensä vii­si ja ne kaik­ki ovat puh­taasti ih­misen vi­ruksia. Hepa­tiitti A- ja E-virus tart­tuvat suun kaut­ta ja paranevat itsestään eivätkä jää kroonisina elimistöön.

B-, C-, ja D-virus tarttuvat sen sijaan ve­ren väli­tyk­sellä ja jää­vät osalle tar­tunnan saa­neista mak­saan ja ve­reen. Ne aiheut­tavat täl­löin kroo­nisen maksa­tu­leh­duksen ja kasvat­tavat ris­kiä sai­rastua maksa­kir­roosiin ja maksa­syöpään. Virus­tu­lehdus voi ko­hottaa ar­voja jo­pa yli 1000 U/l ja ar­vot kohoavat usein en­nen mui­den oi­reiden, eli ihon ja sil­mien kellas­tu­minen, alka­mista.

Myös joi­denkin lääkeai­neiden tai luontais­tuot­teiden käyt­tö saat­taa ko­hottaa maksa-ar­voja. Li­säksi myrky­tys­tila voi joh­taa ar­vojen kohoa­miseen.

Läh­teet:Terveys­kir­jasto, HUS­LAb, Mu­nuais- ja maksa­liitto

Tarkas­tanut: Sei­ja Eske­linen, yleis­lää­ke­tieteen eri­kois­lää­käri

Lue lisää Laboratoriossa-sarjan artikkeleita:
Epäiletkö diabetesta? Näin sitä tutkitaan
Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi
Onko tämä sydäninfarkti? EKG kertoo 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Auttaako lihaskipuun sama troppi kuin pääkipuun? Onko särkylääkkeistä haittaa herkkävatsaiselle? Keräsimme kipulääkkeiden tärkeimmät yleisohjeet.

Asetyyli­salisyyli­happo

 • Aspirin
 • Disperin
 • ASA-Ratiopharm

Mihin? Tulehduskipuihin, flunssaan, särkyyn, kuumeeseen, kuukautis- ja nivel­kipuihin sekä jännityspäänsärkyyn.
Huomioitavaa: Saattaa ärsyttää ruuansulatuskanavaa.

Ibuprofeeni

 • Burana
 • Ibusal
 • Ibumax
 • Ibutabs
 • Ibumetin
 • Ibuxin
 • Ibuprofen-Ratiopharm

Mihin? Erityisen hyvin flunssan oireisiin, mutta myös tulehdus- ja nivel­kipuihin ja jännityspäänsärkyyn.

Ketoprofeeni

 • Keto
 • Ketomex
 • Ketorin

Mihin? Flunssan oireisiin sekä tulehduskipuihin, kuukautis- ja nivelkipuihin, särkyyn ja jännityspäänsärkyyn.

Parasetamoli

 • Panadol
 • Pamol
 • Paracetamol
 • Paraceon
 • Paramax
 • Para-Tabs

Mihin? Erinomainen päänsärkyyn, johon ei liity niska–hartia-alueen lihasten jännitystä.
Huomioitavaa: Vatsaystävällinen. Kaikkiin kipuhin, joihin ei liity  tulehdusta. 

Geelimäiset kipulääkkeet iholle

 • Mobilat
 • Voltaren
 • Orudis
 • Piroxin
 • Eeze
 • Zon
 • Ketorin

Mihin? Paikallisiin lihas- ja nivelkipuihin.  Saattavat ärsyttää herkkää ihoa.
Huomioitavaa: Jatkuvaa käyttöä ei suositella.

Mitä kipu on?

 • Kipu on hermoston kautta välittyvä ja hermoston säätelemä ilmiö.
 • Nivelsairauksien sekä nyrjähdysten ja venähdysten yhteydessä niveleen tai lihak­seen voi kehittyä tulehdusreaktio, josta kipu syntyy. Ärsytyksen tai vamman yhteydessä ja tulehdus­reaktion aikana kudoksiin vapautuu kemiallisia aineita kuten prostaglandiineja, jotka saavat hermoston kuljettamaan kipuviestejä aivoihin.
 • Huomaamme elimistön vammat ja vauriot.
 • Suojaamme kehoa lisävaurioilta silloin, kun sattuu.
 • Ymmärrämme, että vamman tai tulehduksen hoito on tarpeen.
 • Kipu on tärkeä varoitusmerkki ja suoja.

4.6.2015 kello 16: Artikkelia on muokattu ja täsmennetty ibuprofeenin tietoja.

Vierailija

Ibuprofeenia vai parasetamolia – ethän ota väärää lääkettä kipuusi?

Veren ohennuslääkkeitä, kuten Marevan tai turvallisemman vaihtoehdon, Pradaxan käyttäjät eivät saa missään tapauksessa käyttää Ibuprofeiinia, kuten Burana, Ibusal ja vastaavat. Verenvuotoon menehtyminen on todella vakava uhka. Lääkärit ovat tämän tuotteiden käyttäjille kertoneetkin. Parasetamolia voi kuitenkin hyvin harkitusti käyttää. Kuka vastaa tämän artikkelin tiedoista. Vastuuta pitää nyt ottaa ja muuttaa artikkeli todenmukaiseksi ja turvalliseksi. Tri-MK
Lue kommentti