Puutiaisaivokuumetapaukset ovat lisääntyneet Suomessa puolella vuodesta 2009 lähtien. Rokote estää sairastumisen, mutta kenen kannattaa se ottaa?

Kesän korvalla puutiaiset eli tuttavallisemmin punkit aiheuttavat päänvaivaa niiden levittämien vakavien sairauksien vuoksi. Puutiaisaivokuume, jota sanotaan myös puutiaisaivotulehdukseksi, on viruksen aiheuttama vakava sairaus, johon ei ole parantavaa hoitoa ja jonka seurauksena osalle potilaista jää pysyviä neurologisia oireita. Tartuntojen määrä on ollut nousussa viime vuosina, ja aivotulehdusvirusta kantavat punkit ovat levittäytyneet uusille alueille. Viime vuonna sairaustapauksia oli 47.

Puutiaisten levinneisyyttä tutkitaan

Toisin kuin borrelioosi, puutiaisaivotulehdus tarttuu ilmeisesti heti punkin purressa. Virusta on puutiaisen syljessä, ja jos puutiainen ehtii puremaan, virus siirtyy ihmiseen, kertoo puutiaisaivokuumevirusta tutkinut Anu Jääskeläinen.

Minkälainen sairaus on borrelioosi? Katso tästä.

Sairauteen on saatavilla kolmena annoksena otettava rokote, jonka Ahvenanmaalla pysyvästi asuvat kansalaiset saavat ilmaiseksi. Muiden suomalaisten on kustannettava rokote itse, jos he haluavat suojautua tautiriskiltä. Kun kolme annosta on saanut, jatkossa riittää yksi tehosteannos 3–5 vuoden välein.

Kenen sitten kannattaa ottaa rokote ja maksaa siitä yhteensä runsaat 100 euroa?

Tartuntoja on saatu eniten rannikkoseuduilla. Niillä alueilla, joilla puutiaisaivokuumevirusta on tavattu, noin 1–2 prosenttia puutiaisista kantaa tulehdusvirusta. Sadat tuhannet suomalaiset oleskelevat pitkiä aikoja kesällä rannoilla ja metsissä eikä tautitapauksia ole siitä huolimatta diagnosoitu viime vuosina kuin 38–47 henkilöllä. Koko Suomea ajatellen riski on siis melko pieni, mutta joillakin rajatuilla alueilla tartuntatiheys on ollut suurempi.

Eniten tartuntoja on Turun saaristossa

Viime vuonna eniten tartuntoja oli Turun saaristossa ja erityisesti Paraisilla sekä Lappeenrannan alueella. Muutoinkin tartunnat keskittyivät siis rannikkoseuduille: Kemiin, Raahen ja Kotkan saaristoon, Raaseporiin, Kirkkonummelle sekä Helsingin Jollakseen.

Uusia tartunta-alueita näistä olivat Raasepori, Kirkkonummi ja Helsingin Jollas. Edellä mainittujen lisäksi tartuntoja oli saatu Lohjanjärven rantaseudulta, Kuopiosta ja Kiihtelysvaaralta. Aikaisempina vuosina tartuntoja on todettu muun muassa Närpiössä, Maalahdessa ja Sipoon saaristossa.

– Rokotetta suositellaan niille, jotka liikkuvat taudin esiintymisalueella maastossa lumettoman maan aikana, sanoo tieteellinen asiantuntija Heidi Åhman. Åhman työskentelee rokotetta valmistavan lääketehdas Pfizerin palveluksessa.

Mutta kannattaako satunnaisia marjastusreissuja ajatellen rokotuttaa itsensä? Heidi Åhman sanoo, että jokaisen pitää harkita riski omalla kohdallaan.

– Rokote toimii vähän niin kuin vakuutus.

Keski-Euroopassa puutiaisaivokuumetta on paljon

Rokote on tehokas, joskaan ei aivan 100-prosenttinen. Vuosien varrella on ollut  tapauksia, joissa rokottamatonkin henkilö on saanut puutiaisaivokuumeen.

Sairautta esiintyy paljon Baltiassa ja Keski-Euroopassa. Itävallassa rokote on ollut laajassa käytössä jo 1970-luvulta lähtien, ja siellä tautitapaukset ovat vähentyneet rajusti. 1980-luvun alussa sairastuneita oli vuosittain 500–600, mutta nykyisin enää noin 50. Noin 80 prosenttia väestöstä on saanut vähintään yhden annoksen rokotetta.

Jos on aikeissa lähteä vaikkapa patikoimaan tai muuten liikkumaan luonnossa Baltiaan, Saksaan, Itävaltaan, Sloveniaan, Unkariin, Tsekkiin tai Kroatiaan, voi olla syytä ottaa rokote.

Lähteenä myös www.thl.fi

Osalle sairastuneista jää pysyviä oireita

Puutiaisaivotulehduksen oireet tulevat usein kahdessa jaksossa. 1–3 viikkoa tartunnan jälkeen voi tulla kuumetta ja päänsärkyä, mutta oireet menevät ohi.

Noin viikon oireettoman jakson jälkeen osalla tartunnan saaneista alkaa aivojen, aivokalvojen tai selkäytimen tulehdus, joka aiheuttaa kuumetta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä, valon arkuutta, pahoinvointia ja mahdollisesti myös neurologisia oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kouristuksia tai halvausoireita.

Länsimaissa kuolemantapaukset ovat hyvin harvinaisia, mutta osalle potilaista jää pysyvästi muisti- ja tasapainohäiriöitä tai muita neurologisia oireita.

Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Pelottaako punkki? Näillä paikkakunnilla on suurin riski saada puutiaisaivokuume

Tämä kevät on ainakin meillä ollut ennennäkemätön ja ennenkokematon punkkikevät. Koirasta olen nyppinyt niitä parhaimmillaan viisikin yhtenä iltana. Omalla ihollanikin niitä on muutama harhaillut. Eilen tunsin silmäluomessani nipistyksen ja arvasin heti mistä oli kyse. Punkkihan sinne oli ennättänyt pureutua. Oli se rumannäköistä kun vanha ja ryppyinen silmäluomi vain venyi ja venyi ennenkuin punkki irtosi. Ilmaston lämpeämisen myötä on vain ajan kysymys milloin tuo aivokuumetta levittävä...
Lue kommentti
Vanha elli
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Pelottaako punkki? Näillä paikkakunnilla on suurin riski saada puutiaisaivokuume

Punkit eivät pelota. Kerran olen tullut purruksi ja söin antibioottikuurin. Koira tarkastetaan aina lenkiltä tultua ja vielä illalla. Kesällä maalla tutkin myös itseni päivittäin. Kuusi punkkia on tänä keväänä ollut, niistä kaksi ehtinyt jo kiinnittyä koiraan. En aio rokotuttaa itseäni.
Lue kommentti

Yksi vaihtaa pullan ruisleipään, toinen käy lenkillä, kun alkaa tehdä mieli suklaata. Makeanhimoa voi hillitä.

1. Syö ruista

Jos olet perso pullille ja kahvikakuille, ensimmäinen konsti opetella himosta eroon on vaihtaa kakkupala ruisleipään tai näkkäriin. Leivässä on kylläisenä pitävää kuitua enemmän kuin höttöpullissa.

2. Rutiinit kuntoon

Tasainen ruokarytmi auttaa makeanhimoon. Kun syöt riittävän usein terveellistä ruokaa, makeanhimo ei pääse yllättämään. Ainakaan aamiaisesta ja lounaasta ei kannata tinkiä.

3. Älä stressaa

Makeisiin herkkuihin tulee sorruttua useammin väsyneenä ja stressaantuneena. Kun sinulla on huolia, kiirettä tai paineita, haluat hemmotella itseäsi makealla.

4. Käy lenkillä

Toisille toimii, toisille ei. Eräs makeanhimon koukuttama kertoi, että lähtee pienelle kävelylenkille aina kun käsi meinaa tarttua keksipakettiin tai suklaalevyyn.

5. Salli herkuttelu

On tutkittu, että ehdottomuus saa sortumaan. Täysi kieltäytyminen ei siis toimi tässäkään tapauksessa. Päätä, että saat ottaa suklaan, jos mieli tekee, mutta pidä herkuttelu kohtuudessa. Koko levyä et tarvitse.

6. Ystävysty

Ihmiset, joilla on vilkas sosiaalinen elämä, eivät sorru herkutteluun niin usein kuin yksinäiset. Jos makean napostelu on keino täyttää elämän tyhjiötä, suuntaa mieluummin tapahtumiin kuin jääkaapille.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 20/2016.

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

Yleisin maksakoe eli ALAT havaitsee maksasolujen vauriot. Lue, miten ALAT mitataan ja mitkä sen viirearvot ovat. Entä mitkä ovat maksatulehduksien yleisimmät syyt Suomessa?

Mak­sa­ko­keita käy­tetään muun muas­sa maksa­sai­rauksien seulon­nassa, nii­den vaka­vuuden ja en­nusteen arvioin­nissa ja hoito­vasteen seurannassa. Ylei­simmät maksa­kokeet ovat ALAT (ala­nii­nia­mi­not­rans­fe­raasi), AFOS (alka­linen fosfa­taasi), GT (glu­ta­myy­lit­rans­fe­raasi) ja bili­ru­biini. Täs­sä artikkelissa käsi­tellään ALAT-ar­voja.

ALAT mit­taa maksa­so­lujen vau­riota. Mak­san tilan­netta kannat­tai­si seu­loa ensi­si­jai­sesti ALAT:in ja AFOS:in yhdis­tel­mällä. ALAT ha­vaitsee maksasoluihin liit­tyviä sai­rauksia ja AFOS sa­pen toi­mintaan liit­tyviä sai­rauksia ja kas­vaimia.

Mi­tä ALAT ker­too?

ALAT on ensi­si­jainen maksa­so­lu­vaurion seulon­ta­tut­kimus. ALAT-ent­syymiä esiintyy eri­tyi­sesti maksa­so­luissa, mut­ta myös pie­nempiä pitoi­suuk­sina useissa muis­sa kudok­sissa, kuten li­haksissa, mu­nuaisissa, keuh­koissa ja sy­dämessä.

Vi­rusten ja lääkeai­neiden aiheut­tamien akuuttien hepa­tiittien (mak­sa­tu­leh­dusten) yhtey­dessä ALAT ko­hoaa usein noin kymmen­ker­tai­seksi ja jos­kus jo­pa 40-ker­tai­seksi. Kroo­ni­sessa hepa­tii­tissa ja maksa­kir­roo­sissa ALAT ker­too tau­din aktii­vi­suu­desta.

ALAT-arvon nou­suun ei ai­na tar­vita maksa­vau­riota. Sen voi ai­heuttaa myös sep­sis (ve­ren­myr­kytys), keuhkoin­farkti, jot­kut lihas­sai­raudet, sy­dämen vajaa­toi­minta tai mu­nuaisten vajaa­toi­minta.

Mi­ten ar­vot mi­tataan?

ALAT-ent­syymit vapau­tuvat mak­sasta veren­kiertoon ja sik­si nii­den aktii­vi­suutta voi­daan mi­tata veri­ko­keella. En­nen koet­ta ei tar­vitse paas­tota.

ALATin viitearvot ovat:

 • Lap­set (0–16 v) al­le 40U/l
 • Mie­het (yli 16v) al­le 50U/l
 • Nai­set (yli 16v) al­le 35U/l

Vii­tearvot voi­vat hie­man vaih­della eri labo­ra­to­rioissa, joten asia kan­nattaa var­mistaa omalta lääkä­riltä.

Mik­si mak­sa vau­rioituu tai tu­lehtuu?

Suo­messa taval­lisia syi­tä maksa-ar­vojen nou­suun ovat li­havuus ja alko­holi. Myös tietyt hepatiitti-virukset voivat aiheutta maksatulehduksen.

Alkoholi ja maksa

Osalla ihmi­sistä ALAT-arvot voi­vat nous­ta jat­kuvan ja run­saan alko­holin kulu­tuksen ta­kia. Lyhy­tai­kainen ja run­sas alko­holin ku­lutus ei ar­voja sen sijaan nos­ta.

Lihavuus ja maksa

Yleinen ei-alko­ho­li­pe­räisen maksa­sai­rauden syy on li­havuus, kos­ka liha­vuuteen liit­tyy usein maksa­so­lujen rasvoit­tu­mista. Maksa­so­lujen rasvoittuminen puo­lestaan joh­taa rasva­maksaan. Ar­vot piene­nevät pai­non pudo­tessa. Rasva­maksaan kan­nattaa suh­tautua vaka­vasti, sil­lä vuo­sien ku­luessa se voi joh­taa vaka­vampaan maksa­kir­roosiin.

Hepatiitit ja maksa

Virus­he­pa­tiitit voi­vat myös nos­taa ALAT-arvoa vaihte­le­vasti tau­din eri vai­heissa. Hepa­tiit­ti­vi­ruksia on yh­teensä vii­si ja ne kaik­ki ovat puh­taasti ih­misen vi­ruksia. Hepa­tiitti A- ja E-virus tart­tuvat suun kaut­ta ja paranevat itsestään eivätkä jää kroonisina elimistöön.

B-, C-, ja D-virus tarttuvat sen sijaan ve­ren väli­tyk­sellä ja jää­vät osalle tar­tunnan saa­neista mak­saan ja ve­reen. Ne aiheut­tavat täl­löin kroo­nisen maksa­tu­leh­duksen ja kasvat­tavat ris­kiä sai­rastua maksa­kir­roosiin ja maksa­syöpään. Virus­tu­lehdus voi ko­hottaa ar­voja jo­pa yli 1000 U/l ja ar­vot kohoavat usein en­nen mui­den oi­reiden, eli ihon ja sil­mien kellas­tu­minen, alka­mista.

Myös joi­denkin lääkeai­neiden tai luontais­tuot­teiden käyt­tö saat­taa ko­hottaa maksa-ar­voja. Li­säksi myrky­tys­tila voi joh­taa ar­vojen kohoa­miseen.

Läh­teet:Terveys­kir­jasto, HUS­LAb, Mu­nuais- ja maksa­liitto

Tarkas­tanut: Sei­ja Eske­linen, yleis­lää­ke­tieteen eri­kois­lää­käri

Lue lisää Laboratoriossa-sarjan artikkeleita:
Epäiletkö diabetesta? Näin sitä tutkitaan
Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi
Onko tämä sydäninfarkti? EKG kertoo 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Auttaako lihaskipuun sama troppi kuin pääkipuun? Onko särkylääkkeistä haittaa herkkävatsaiselle? Keräsimme kipulääkkeiden tärkeimmät yleisohjeet.

Asetyyli­salisyyli­happo

 • Aspirin
 • Disperin
 • ASA-Ratiopharm
 • Mihin? Tulehduskipuihin, flunssaan, särkyyn, kuumeeseen, kuukautis- ja nivel­-
  kipuihin sekä jännityspäänsärkyyn.
 • Huomioitavaa: Saattaa ärsyttää ruuansulatuskanavaa.

Ibuprofeeni

 • Burana
 • Ibusal
 • Ibumax
 • Ibutabs
 • Ibumetin
 • Ibuxin
 • Ibuprofen-Ratiopharm
 • Mihin? Erityisen hyvin flunssan oireisiin, mutta myös tulehdus- ja nivel­kipuihin ja
  jännityspäänsärkyyn.

Ketoprofeeni

 • Keto
 • Ketomex
 • Ketorin
 • Mihin? Flunssan oireisiin sekä tulehduskipuihin, kuukautis- ja nivelkipuihin,
  särkyyn ja jännityspäänsärkyyn.

Parasetamoli

 • Panadol
 • Pamol
 • Paracetamol
 • Paraceon
 • Paramax
 • Para-Tabs
 • Mihin? Erinomainen päänsärkyyn, johon ei liity niska–hartia-alueen lihasten jännitystä.
 • Huomioitavaa: Vatsaystävällinen. Kaikkiin kipuhin, joihin ei liity  tulehdusta. 

Geelimäiset kipulääkkeet iholle

 • Mobilat
 • Voltaren
 • Orudis
 • Piroxin
 • Eeze
 • Zon
 • Ketorin
 • Mihin? Paikallisiin lihas- ja nivelkipuihin.  Saattavat ärsyttää herkkää ihoa.
 • Huomioitavaa: Jatkuvaa käyttöä ei suositella.

Mitä kipu on?

 • Kipu on hermoston kautta välittyvä ja hermoston säätelemä ilmiö.
 • Nivelsairauksien sekä nyrjähdysten ja venähdysten yhteydessä niveleen tai lihak­seen voi kehittyä tulehdusreaktio, josta kipu syntyy. Ärsytyksen tai vamman yhteydessä ja tulehdus­reaktion aikana kudoksiin vapautuu kemiallisia aineita kuten prostaglandiineja, jotka saavat hermoston kuljettamaan kipuviestejä aivoihin.
 • Huomaamme elimistön vammat ja vauriot.
 • Suojaamme kehoa lisävaurioilta silloin, kun sattuu.
 • Ymmärrämme, että vamman tai tulehduksen hoito on tarpeen.
 • Kipu on tärkeä varoitusmerkki ja suoja.

4.6.2015 kello 16: Artikkelia on muokattu ja täsmennetty ibuprofeenin tietoja.

Vierailija

Ibuprofeenia vai parasetamolia – ethän ota väärää lääkettä kipuusi?

Veren ohennuslääkkeitä, kuten Marevan tai turvallisemman vaihtoehdon, Pradaxan käyttäjät eivät saa missään tapauksessa käyttää Ibuprofeiinia, kuten Burana, Ibusal ja vastaavat. Verenvuotoon menehtyminen on todella vakava uhka. Lääkärit ovat tämän tuotteiden käyttäjille kertoneetkin. Parasetamolia voi kuitenkin hyvin harkitusti käyttää. Kuka vastaa tämän artikkelin tiedoista. Vastuuta pitää nyt ottaa ja muuttaa artikkeli todenmukaiseksi ja turvalliseksi. Tri-MK
Lue kommentti