Mieli on kesällä keveä, mutta vahinko saattaa silti tapahtua. Eläinkunnassamme ei montaa uhkaa ole, mutta muutama asia kannattaa pitää mielessä, kun luonnossa liikkuu.

1. Punkin purema

Punkkeja eli puutiaisia esiintyy erityisesti Ahvenanmaalla sekä Etelä- ja Keski-Suomessa. Ne viihtyvät aluskasvillisuudessa. Punkin purema on yleensä vaaraton, mutta punkki levittää myös borrelioosia, joka on hoitamattomana vakava sairaus

Ensihoito: Poista punkki punkkipihdeillä, tavallisilla pihdeillä tai sormin kevyesti painalla ja yhteen suuntaan pyörittämällä. Punkki pitäisi saada kokonaisena pois.

Tarkkaile puremaa muutamia päiviä. Jos siihen nousee laajeneva rengasihottuma, on syytä mennä lääkäriin.

Taustaa: Pelottaako punkki? Näillä paikkakunnilla on suurin riski saada puutiaisaivokuume

2. Mehiläisen tai ampiaisen pisto

Yksittäinen ampiaisen tai mehiläisen pisto on yleensä vaaraton. Suussa, nielussa tai kaulan alueella turvotus voi uhata hengitysteitä. Vaaratilanne syntyy myös, jos saa useita pistoksia yhtä aikaa tai on allerginen ampiais-ja mehiläismyrkyille. Allergisen on hyvä pitää mukanaan adrenaliinisumutetta.

Lääkäriin pitää mennä, jos pistoksesta tulee pahoinvointia, hengenahdistusta tai turvotusta kasvojen ja kaulan alueelle tai jos potilas on pieni lapsi.

Ensihoito: Kipua helpottaa kylmä vesi tai jääpala. Pistokohdan voi desinfioida haavanpuhdistusaineella. Kutinaan auttaa antihistamiini (esimerkiksi Zyrtec tai mieto kortisonivoide).

3. Käärmeen purema

Ainoa myrkyllinen käärme Suomessa on kyykäärme. Puremakohtaan jää kaksi neulanpiston kaltaista jälkeä. Kyy puree myös vedessä ja vastasyntynyt kyynpoikanenkin kehittää jo myrkkyä.

Puremakohta tulee kipeäksi ja turpoaa parin tunnin kuluessa. Kyyn pistoskohta punoittaa, siihen voi myös nousta rakkuloita ja potilas on huonovointinen. Oireet voivat lisääntyä 2–3 vuorokauden aikana ja vaihdella riippuen myrkyn määrästä, potilaan iästä, painosta, muista sairauksista, puremakohdasta ja liikkumisesta pureman jälkeen.

Ensihoito: Rauhoita potilas ja aseta puremakohta täydelliseen lepoon. Pidä puremakohta paikoillaan ja ota ensiavuksi kyypakkauksen kortisonitabletteja tai antihistamiinitabletteja. Sitten lääkäriin!

Lue myös: Oikea matka-apteekki voi pelastaa hengen – kanna näitä mukanasi

4. Myrkytykset

Parhaita neuvoja myrkytysten hoitoon saa ympäri vuorokauden Myrkytystietokeskuksesta 09-471 977. Sairaalaan on lähdettävä heti, jos potilaalla on hengitysvaikeuksia, kouristuksia tai hän on tajuton. Lääkepurkki tai tuotepakkaus mukaan.

Ensihoito: Jos potilas on niellyt myrkkyä, älä okseta, ennen kuin selvität, onko se tarpeen. Se voi olla myös haitallista.

Iholle ja silmiin mennyt myrkky huuhdellaan haalealla, juoksevalla vedellä muutaman minuutin ajan. Jos suihkua ei ole, kaada vettä lasista. Jos aine on syövyttävää, huuhtelua jatketaan 15 minuuttia. Hengitetyn myrkyn ensihoito on raitis ilma ja lepo.

5. Sinilevä

Sinilevä on myrkyllistä eikä leväistä vettä tule käyttää juoma- tai pesuvetenä. Saunavedessä sinilevä pääsee erityisen helposti hengitysteiden kautta elimistöön. Myrkyllisellä vedellä ei myöskään saa kastella syötäviä kasvin osia kasvimaalla.

Sinilevä voi aiheuttaa ihottumaa, kutinaa ja rakkuloita, pahoinvointia, vatsakipua ja ripulia. Ne menevät ohi itsekseen oireenmukaisella hoidolla. Mitä tahansa vakavampia oireita kannattaa käydä näyttämässä lääkärillä.

Sinilevää voi yrittää tunnistaa kotikonstein. Jos levämassaa nostaa tikulla ja se ei tartu kiinni vaan hajoaa hippusiksi veteen, kyseessä on todennäköisesti sinilevä. Lasissa seisovassa vedessä levämassa nousee pintaan.

6. Lääkkeet

Suurin osa lasten myrkytyksistä aiheutuu lääkkeistä, jotka on jätetty pöydälle tai muualle ulottuville. Eli kun lapsenlapset tulevat kylään, lääkkeet lukkojen taakse!

Muista myös, että monet lääkkeet aiheuttavat auringon vaikutuksesta iholla punoitusta, kutinaa ja kirvelyä. Onko sinulla menossa tetrasykliini- tai doksisykliinikuuri? Käytätkö iholle annosteltavaa tulehduskipulääkettä? Silloin kannattaa suojautua erityisen hyvin auringolta, sillä nämä lääkeaineet voivat herkistää ihon auringon säteilylle ja iho saattaa palaa huomattavasti tavallista nopeammin.

Tarkista nämä, ennen kuin menet aurinkotuoliin!

7. Sienet ja kasvit

Älä poimi tai syö tuntematonta sientä! Jos epäilet sienimyrkytystä, yritä tunnistaa sieni ja arvioi nautittu määrä. Tarkista myrkytysvaara ja kysy hoito-ohjeet Myrkytystietokeskuksesta. Lääkehiiltä voi antaa.
Kasvimyrkytykseen voi kotihoitona antaa lääkehiiltä lapselle 1–2 g/painokiloa kohti kerta-annoksena ja aikuisille kerta-annoksena 50–100 g.

Osa kasveista reagoi iholla voimakkaasti auringonvalon kanssa. Ihottumaa, palovammoja ja rakkuloita aiheuttavat mm. karhunputki, koiranputki, mooseksenpalavapensas ja ukonputki, muun muassa jättiputki. Helleasussa ei pidä mennä ojanpenkan perkaukseen.

Viileällä vedellä valelu helpottaa polttelua. Rakkuloita ei saa puhkoa. Laaja-alaista rakkulaihottumaa on parasta näyttää terveyskeskuksessa.

8. Palovammat

Isot palovammat vaativat aina lääkärin hoitoa, kuten myös yli kämmenen kokoiset lievemmätkin.

Ensihoito: Jäähdytä vammaa kylmällä vedellä. Peitä steriilillä rasvasiteellä ja suojasiteellä. Rasvaisia voiteita ei suositella. Älä puhkaise rakkuloita. Tulehduskipulääkkeet helpottavat kipua.

9. Auringonpistos

Lämpösairauksien ehkäisyssä on tärkeintä huolehtiä riittävästä juomisesta ja suolan saannista. Auringonpistoksen oireita ovat päänsärky, pahoinvointi ja huimaus. Parasta hoitoa on runsas juominen ja lepo viileässä auringolta suojassa.

Lämpöhalvaus on huomattavasti vaarallisempi tila ja vaatii aina sairaalahoitoa. Sen oireita ovat sekavuus, pahoinvointi ja tajuttomuus.

Muista: Rusketus ei suojaa ihoa palamiselta

10. Suonenveto

Suonenveto on yleensä jalkojen vaiva ja vaarallinen, jos se sattuu uidessa. Kannattaa aina uida rannan suuntaisesti. Hoidoksi käy veden juominen, magnesium ja rauhallinen kävely. Hankalaan kramppiin voi ottaa tulehduskipulääkettä.

Lähteet: Etlehti.fi, Apteekin itsehoito-opas, www.ensiapuopas.com, Myrkytystietokeskus, Kandidaattikustannus Oy. Jorma Palo: Suomalainen lääkärikirja, WSOY. Kodin ensiapukirja ja Toimi oikein hätätilanteessa, Valitut Palat.

Munuainen on kuin elimistön supersankari, jolla monia tärkeitä tehtäviä. Se poistaa kehosta nestettä ja säätelee verenpainetta, mutta silläkin on rajansa.

1. Ylipaino

Haitallisinta on keskivartaloon kertynyt ylipaino eli vyötärölihavuus. Siinä ylimääräinen rasva kertyy sisäelinten ympärille, mikä vaurioittaa sisäelimiä ja verisuonia. Ahtautuneet verisuonet nostavat verenpainetta ja vaurioittavat puolestaan munuaisia.

Lue myös: Keskivartalolihavuus – 6 vaikeaa kysymystä

2. Korkea verenpaine

Vain joka viidennen suomalaisen verenpaine on ihanteellisella tasolla. Korkean verenpaineen voi havaita vain mittaamalla, sillä se ei aina aiheuta oireita. Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80. Jos suvussa on todettu munuaissairauksia, verenpaine kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti.

Verenpaine koholla? Kaikki sydänvaivoista täältä.

3. Suola

Liika suolan käyttö on haitallista terveydelle. Se kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Runsas suolankäyttö nostaa myös verenpainetta.
Tunnista terveellisin suola

4. Diabetes

Diabeteksen hyvä hoito suojaa munuaisia. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on merkittävä riski saada myös munuaissairaus.

Hirvittävä visio: Miljoona diabetespotilasta Suomessa

5. Huonot elintavat

Huonoilla elintavoilla tarkoitetaan tässä tupakointia ja runsasta alkoholin käyttöä, jotka aiheuttavat verisuonten muutoksia, nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaiskudosta heikentäen munuaisen toimintaa.

Katso, onko alkoholin käyttösi jo vaarallista

+ Perinnölliset munuaissairaudet

Polykystinen munuaissairaus eli rakkulamunuaistauti on yleisin perinnöllinen munuaissairaus. Se havaitaan yleensä 30 ikävuoteen mennessä.
Munuaisten vajaatoimintaa kehittyy harvoin nuoruusiässä, mutta siihen voi liittyä jo varhaisessa vaiheessa verenpaineen nousua.

Kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa kuona- ja muiden aineiden poistuminen elimistöstä hidastuu. Ilman hoitoa munuaiset lakkaavat lopulta toimimasta ja potilas menehtyy. Yleisiä aiheuttajia ovat muun muassa diabetes, verenpainetauti, perinnöllinen munuaissairaus ja ylipaino.

Lähteet: Munuais- ja maksaliitto sekä etlehti.fi

Vierailija

Älä tee tätä munuaisellesi – 5 pahinta kuormittajaa

Terveyden eteen tehdään vaikka mitä , kuten terveystalot jotka rosvoavat suomalaisten veroeurot verottomiksi.(katso MOT-ohjelma) Se on suorastaan maan petos käyttää yksityisiä terveysasemia. Näin ollen siellä toimivia lääkäreitä/ hoitajia voi hyvällä syyllä pitää suomen pettureina ja niitä käyttäviä maan pettureina. Päättäjät jotka ovat tämän sallineet saisivat hävetä. Huolestunut kunnallisten palvelujen käyttäjä.
Lue kommentti

Muuttuvatko seksihalut iän myötä? Miksi vaimo kavahtaa kosketustani, kyselee yli 60-vuotias mies.

Olen 62-vuotias, pitkässä avioliitossa elävä mies.
Miten naisen seksuaalisuus muuttuu vanhemmiten?

Vieläkö 62-vuotias tykkää samoista asioista kuin 32-vuotias? Olen huomannut, että vaimoni kavahtaa usein kosketustani.
Nimimerkki Seppo

Jokainen meistä on yksilö. Ajatukset parisuhteesta tai seksistä voivat pysyä samoina tai yhtä hyvin muuttua elämänkaaren aikana.

Naisen seksuaalisuuteen voivat vaikuttaa vaihdevuodet ja hormonitoiminnan muutokset. Kuukautisten päättyminen ja ehkäisytarpeen loppuminen voivat lisätä naisen seksuaalista halua. Joillakin naisilla taas vaikeat vaihdevuosioireet vähentävät seksuaalista halukkuutta.

Tavallisin vaihdevuosioire on limakalvojen kuivuus ja hauraus. On ehdottoman tärkeää käyttää seksissä liukuvoidetta, sillä kuivat limakalvot aiheuttavat kipua ja lisäävät tulehdusten riskiä.

Jos seksi tuntuu kivuliaalle, käy helposti niin, että sitä vältellään. Se voi myös vaikuttaa siihenkin, miten suhtautuu kumppanin kosketukseen. Kosketusta voidaan pelätä siksi, että ajattelee toisen haluavan seksiä ja tästä seuraa läheisyyden välttelyä.

Kaiken ikäiset naiset kaipaavat mieheltä posi­tiivista palautetta naiseudestaan. On tärkeää myös kokea olevansa rakastettu ja haluttu. Tähän asiaan sinä voit miehenä vaikuttaa. Huomioi vaimoasi, kerro hänelle rakkaudesta. Osoita tunteita ja pidä lähellä.

Voit yrittää keskustella aiheesta vaimosi kanssa ja kysyä, mitä hän toivoo nykyään parisuhteelta ja seksiltä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä ja lakiasioista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Löylyistä nauttiminen on tärkeä osa elävää kansakulttuuriamme. Saako täydellä vatsalla saunoa? Entä mikä on parasta saunajuomaa? Kysyimme saunamestarilta.

Kehon oma mielihyvähormoni, endorfiini, jyllää saunan lauteilla. Hikimajan lämpö, hämärä ja rauha hellivät ruumista ja sielua. Teet juhannuslöylyistä täydelliset painamalla mieleen seuraavat seikat:

1. Lämmitä sauna kuivilla ja laadukkailla haloilla. Älä laita pesään jäte- tai lakkakäsiteltyä puuta. Koivu on lämmitysarvoltaan parasta, mutta se myös nokeaa eniten. Suosi siis sekapuuta.

2. Tarkista sauna ennen lämmitystä. Varmista ainakin putkien, savupeltien ja kiukaan moitteeton kunto. Aloita lämmittäminen pienillä puilla. Lisää isompia halkoja, kun tuli on kunnolla syttynyt.

3. Siirrä tuohet, sanomalehdet ja risut pois luukun läheltä paloturvallisuuden takaamiseksi. Näin kipinät eivät pääse lentämään sytykkeisiin. Korjaa vaatteet pois saunasta ennen sen lämmitystä.

4. Anna puiden palaa hiillokselle ennen seuraavaa pesällistä. Turhan ahkera halkojen lisääminen voi nostaa saunan lämpötilaa liian nopeasti.

5. Ideaali saunomislämpötila on 80–100 celsiusastetta. Löylyjen kannattaa kuitenkin olla ainakin 70-asteiset, jotta mahdolliset bakteerit kuolevat.

Suomalaista mökkisaunaa ei saa niin kuumaksi, että lämpötila kohoaisi terveydelle haitalliseksi.

Hyviä ovat enintään 20 minuutin löylyttelypätkät. Pidä niiden jälkeen aina juoma- ja vilvoittelutauko.

Lähde saunasta pois heti, mikäli tunnet itsesi huonovointiseksi.

6. Huolehdi nesteytyksestä. Voit menettää pitkissä löylyissä jopa 1-2 litraa nestettä. Parasta saunajuomaa on vesi tai laimea mehu. Vissystä saat kivennäisiä poishikoiltujen tilalle.

7. Säästele alkoholissa. Vaikka yksi lauteilla nautittu olut ei vaaraksi olekaan, käytä alkoholia löylyissä kohtuudella. Vauhdikkaampi juhannusjuhlinta on parempi aloittaa vasta saunonnan jälkeen.

8. Saunaan muovimukeja. Rikkoutuneen lasipullon sirpaleita on vaarallista keräillä hämärän saunan lattialta. Juoma kannattaa siksi nauttia mieluummin esimerkiksi muovimukista.

9. Sulattele ruokaa. Täydellä mahalla saunominen voi tuntua epämiellyttävältä, vaikkei se vaarallista olekaan. Juuri syöneenä verenkierto keskittyy vatsaan, mikä saattaa alkaa nukuttaa tai kuvottaa löylyjen lämmössä.

10. Vilvoittele säännöllisesti. Viivy saunan terassilla löylyjen jälkeen 10-15 minuuttia tai suuntaa järveen. Keho ehtii jäähtyä tarpeeksi ennen pulahdusta, eikä yhtäkkinen lämpötilaero ole terveydelle haitallinen.

11. Vilkastuta verenkiertoa. Vastominen vilkastuttaa pintaverenkiertoa. Hehkeän punakka iho on tavoite lauteilla läiskytellessä. Vastominen ei kuitenkaan saa sattua. Jos haluat vastoa saunakaveria, muista aloittaa varovasti ja kuunnella toisen mieltymyksiä.

Koivuvastaan kannattaa lisätä rohkeasti jotain uutta, esimeriksi mintun oksia. Keski-Euroopassa suositaan tammesta tehtyä oksakimppua.

Vinkit antoi Suomen Saunaseuran toiminnanjohtaja Katariina Styrman.

Tämä herkku on kehoa hoitava terveyspommi. Sen hyvät vaikutukset löytyvät myös apteekin hyllyltä.

1. Kevyt herkku

Makeakaan mansikka ei sisällä juuri lainkaan energiaa, mistä syystä se sopii mainiosti linjoistaan huolta pitävän herkkupalaksi. Ylikuormaa ei mansikoitakaan kannata syödä – ainakaan herkkävatsaisten.
Mansikassa on 47 kcal/100 g

Lue myös: Tätä tärkeää vitamiinia ei kannata haalia apteekista – vaan jääkaapista

2. Vitamiinia riittää

Mansikassa on C-vitamiinia enemmän kuin appelsiinissa. C-vitamiinista on tullut suosittu lisäravinne, jonka uskotaan parantavan yleiskuntoa. C-vitamiinin nauttimisen flunssan aikana on havaittu lyhentävän flunssan kestoa – tosin tutkimuksissa määrät ovat olleet melko suuria.

Mansikassa on C:tä 60 mg/100 g, appelsiinissa 51 mg/100 g

Mikä amppelimansikoissani on vikana? 5 ongelmaa ja ratkaisua

3. Popsi janopalana

Juotko varmasti riittävästi vettä? Helteellä veden saaminen on entistä tärkeämpää. Miksi et tehostaisi nesteytystä mansikoilla? Yhdessä mansikassa on vettä 85 prosenttia.

4. Runsaasti kuitua

Kaksi desiä mansikoita sisältää saman verran kuitua kuin pala ruisleipää. Mansikan kuitu on veteen liukenevaa eli geeliytyvää kuitua. Liukenevat kuidut vaikuttavat positiivisesti sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan.

5. Makea kuin karkki

Mansikan makeuden tekee fruktoosi, eli hedelmäsokeri. Fruktoosi nostaa verensokeria muita sokereita hitaammin, mutta maistuu esimerkiksi ruokosokeria makeammalle.

Fruktoosia eli hedelmäsokeria 3 g, sakkaroosia eli ruokosokeria 2,3 g ja glukoosia eli rypälesokeria 3,1 g/100 g

6. Vähentää turvotusta

Kun nestettä on kertynyt kehoon liikaa, se pöhöttää, vaikuttaa ulkonäköön ja väsyttää. Mansikka on hyvä luomulääke nesteenpoistajaksi.

7. Vatsan ystävä

Mansikassa on runsaasti foolihappoa, joka auttaa ruoansulatuskanavaa ja suolinukkaa voimaan hyvin. Erityisesti naiset kärsivät elämänsä eri vaiheissa folaatin eli foolihapon puutteesta.

Vierailija

Tiesitkö tämän mansikasta? 7 faktaa

En säilö ostomansikkaa ollenkaan pakastimeen,koska en niin hirveästi pidä mansikasta.Oman maan tuotosta olen yleensä vähän säilönyt.Nyt kyllä ei tarvi sitäkään säilöä kun mansikka"maa" on pienentynyt enkä uutta aio perustaa,myyrät, linnut ja etanat tykkää niistä liikaa,liian paljon työtä hyötyyn nähden.
Lue kommentti