Lomalento luvassa, lääkitys linjassa ja kunto kantimissa? Matkailulääkäri vinkkaa, miten lennät terveesti ja turvallisesti.

Voiko sairaana tai toipilaana lähteä lentomatkalle?

Eipä mielellään. Lentomatka on terveellekin keholle usein jonkinmoinen koettelemus, sillä koneen matkustamossa ilmanpaine on säädetty vastaamaan noin 2300 metrin korkeutta merenpinnan tasolta katsottuna.

Olet lentomatkan ajan ikään kuin korkealla vuoristossa ja hengität koneessa ohuempaa ilmaa.
 
Koneen ilmanpaine on omiaan pahentamaan erinäisiä taudinoireita, kuten sydämen ja munuaisten vajaatoimintaa tai ahtauttavien keuhkosairauksien hengenahdistusoireita.

Krooniset sairaudet on siksi syytä hoitaa hyvälle tolalle ennen lentomatkaa.

Karkea nyrkkisääntö sanoo, että ellet esimerkiksi pysty kävelemään 50–100 metriä hengästymättä, et voi lähteä lentomatkalle.

Voinko ottaa lääkkeeni mukaan matkustamoon?

Voit kyllä – ja pitääkin! Varaa koneeseen ainakin reseptilääkkeesi ja muut lääkkeet, joita käytät säännöllisesti.

Lääkkeitä olisi hyvä olla mukana 1–2 viikon ylimääräisiin tarpeisiin, jos kotiinpaluu sattuisi jostakin syystä viivästymään.

Erityisen tärkeää on muistaa pakata käsipakaasiin oireita lievittävä lääkitys.

Astmaa tai muita hengityselinsairauksia potevilla on syytä olla kassissaan avaava inhalaattori, sepelvaltimotautia sairastavilla muun muassa nitrot ja diabeetikoilla insuliinit.

Ota käsimatkatavaroihin myös lääkereseptisi. Lentokenttien ja tullien turvatarkastusta varten voit pyytää lääkäriltä tai apteekista englanniksi kirjoitetun todistuksen, jossa listataan lääkityksesi.

Onko lentokoneessa lääkkeitä, jos omani ovat lastiruumassa ja saan oireita?

Koneessa on pieni lääkepakki, jossa on muun muassa hengenahdistusta lievittäviä lääkkeitä ja ensiapulääkkeitä.

Jos lääkkeesi ovat ruumassa ja olosi heikkenee, kerro voinnistasi lentoemännälle.

Hän voi kertoa voinnistasi kapteenille, joka puolestaan voi kuuluttaa matkustamosta muita, joilla saattaa hyvinkin olla tarvitsemaasi lääkettä.

Poden kivuliasta polven nivelrikkoa, ja tuntikausien lomalennot ovat usein tuskaa. Kuinka voisin lievittää oloani yläilmoissa?

Lääkitse kipua valmiiksi jo maassa särky- tai tulehduskipulääkkein, aseta polveen tukiside ja vedä jalkoihisi lentosukat.

Ota tavaksesi nousta lennon aikana käytävälle jaloittelemaan kerran, pari tunnissa, jotta raajojesi laskimoverenkierto elpyy.

Mistä on kyse, kun jalkani turpoavat lennon aikana?

Turpoaminen on jokaisen lentomatkustajan vaiva, ja se johtuu paikallaan istumisesta.

Alaraajojen laskimoiden verenkierto hidastuu, sillä istuminen ahtauttaa isoja laskimoita polvitaipeissa ja nivusissa.

Kun verenkierto ei toimi niin kuin maan kamaralla, alaraajojen kudoksiin kertyy nestettä.

Jos vielä pysyttelet istuallasi tuntikausia, jalat turpoavat herkästi. Nouse siis käytävälle ja liikuskele. Ja kun jonotat koneen vessaan, keinuttele odottaessasi päkiöiltä kantapäille.

Lentosukat ehkäisevät turvotusta ja jonkin verran myös laskimotukosriskiä.

Tukosriski on muita korkeampi raskaana olevilla, perinnöllisesti alttiilla ja heillä, jotka ovat aiemmin sairastaneet laskimotukoksen.

Vaikuttaako lentäminen jollakin tavalla lääkkeitteni imeytymiseen tai tehoon?

Ei vaikuta. Lääke tehoaa ja imeytyy ihan yhtä hyvin kuin jos olisit maanpinnan tasolla.

Lääkitystään joutuvat säätelemään sen sijaan esimerkiksi pistoshoitoiset diabeetikot, jos he matkustavat muille aikavyöhykkeille.

Perusinsuliinin annosteluajoista on hyvä sopia etukäteen oman diabeteshoitajan kanssa.

Insuliinit tarvitsevat määränpäässäkin jääkaappisäilytyksen. Varmista majapaikastasi, että saat siellä lääkkeesi kylmään.

Miksi veden juominen lennon aikana on niin tärkeää?

Siksi, että koneessa menetämme kehostamme hengityksen kautta runsaammin vettä kuin maan pinnalla.

Lentokoneessa kuivumme herkemmin, ja kuivuminen hidastaa entisestään laskimoverenkiertoamme.

Kehon vesipitoisuuden aleneminen saa aikaan väsymystä, ärtymystä, pahoinvointia ja pahimmillaan jopa sekavuutta.

Varaa lentokentältä mukaasi vesipullo tai pyydä vettä lentoemännältä. Hörpi vettä koko lennon ajan, vaikka ei janottaisikaan.

Muistathan, että alkoholi ja lentäminen eivät sovi yhteen. Konjakkinaukusta tai viinilasillisesta ei toki ole haittaa, mutta lennolla ei pidä päästää itseään humaltumaan.
 
Alkoholin juominen lentomatkalla rauhoittavien lääkkeiden tai unilääkkeiden vaikutuksen alaisena on lentoyhtiöiden säännöissä tiukasti kielletty.

Asiantuntijana matkailulääkäri Jukka Riutta Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikalta

Vierailija

Sairaana matkalle? Näin lennät ilman huolia

Jos sinulla on e-reseptejä niin ne voi printata Kanta-palvelusta ( www.kanta.fi ) kunhan ensin kirjautuu järjestelmään. Jos itsellä ei ole printteriä niin kaikissa kirjastoissa voi printata pientä maksua vastaan. Olen matkustanut lentäen monen monta kertaa, lääkkeet mukana käsimatkatavaroissa mutta koskaan ei tulli ole kysynyt niistä saati reseptien perään. Kannattaa silti ottaa reseptit mukaan.
Lue kommentti

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

  • ko­honnut veren­paine
  • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
  • alko­holi ja huu­meet
  • tupa­kointi
  • yli­pai­no/li­havuus
  • ko­honnut veren­so­keri
  • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
  • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

 

Miten toimii suhde, kun mies on vaimoaan yli kaksikymmentä vuotta nuorempi? Ainakin seksi on ihanaa, vakuuttavat Kaija ja Ahmed.

Ahmed Taha on 35-vuotias. Hänen aviovaimonsa Kaija Räty-Taha on 68. Egyptiläisen Ahmedin kulttuurissa ikä ei ole niin puhuttava asia parisuhteessa, mutta Suomessa pari on törmännyt ennakkoluuloihin. Naisystävät varoittelivat Kaijaa, että nuori ja komea mies saattaisi lähteä lopulta nuoremman naisen matkaan.

– Mutta en pelkää mitään, elän ja nautin tässä ja nyt. Kuka meistä, minkään ikäisistä, tietää tulevaisuudesta? Olemme edelleen rakastuneita neljän avioliittovuoden jälkeen, Kaija sanoo. 

Ahmed lisää, että ikä ei ole Kaijan tärkein ominaisuus vaan hyvä sydän.

– Aikuinen nainen ymmärtää elämästä enemmän kuin nuori nainen. Hän esimeriksi ymmärtää, ettei toista voi muuttaa, Ahmed sanoo.

Kaija hehkuttaa myös seksuaalista voimaa.

– En ole niin epäröivä kuin nuorena, vaan uskallan nauttia vapaasti! Lisäksi minulla on varma ja vahva tunne siitä, että Ahmed rakastaa ja arvostaa minua. Sellainen tunne antaa vapauden myös seksiin.

Naisten työt piti opetella

Kaija ja Ahmed tutustuivat toisiinsa Skypen välityksellä viisi vuotta sitten. Heitä yhdistää elämänasenne ja se, että kummatkin ovat siistejä ja jämptejä järjestyksen ihmisiä, tarkkoja raha-asioissakin. Kotityöt Ahmedille piti kuitenkin Kaijan opettaa.

– Annoin Ahmedille imurin käteen, vaikka hän vänkäsi imurointia naistentyöksi. Sanoin, että Suomessa miehet tekevät samoja jjuttuja kuin naisetkin. Nykyään, kun tulen perjantaisin kotiin, täällä on jo ruokakin uunissa, Kaija nauraa.

Homma toimii myös toisinpäin. Kaija hellii ja halaa puolisoaan tuon tuosta. Kahden tasa-arvoisen, vaikkakin eri-ikäisen, aikuisen suhteessa on molemminpuolista tyydytystä.

– Minua ei häiritse herjanheitto suhteestamme, sillä tiedän, että Ahmed rakastaa minua. Tunteen taustalla ovat kaikki elämäni kokemukset.

Arkea helpottaa vastavuoroisuus. Ahmed hoitaa Kaijan tietokoneen, Kaija hellii miestään leipomalla.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 8/2014.

Tär­keitä anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja saa mm. musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Mar­joista saa­tavat anto­sya­ni­diinit ja proan­to­sya­ni­diinit voi­vat tuo­reen tutki­muksen mu­kaan aut­taa sepel­val­ti­mo­taudin ehkäi­syssä. Nii­tä saa muun muassa musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition -lehden julkai­semat yhdys­val­ta­lais­tu­lokset perus­tuvat 17 000 ai­kuisen kuusi­vuo­tiseen seu­rantaan. Sen perusteella eniten anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja ruoas­taan saa­vat sairas­tuvat noin puo­let epä­to­den­nä­köi­semmin kuin hen­kilöt, joi­den ruoka­va­liossa on nii­tä vain vä­hän.

Mar­jojen ja mui­den an­to- ja proan­to­sya­ni­dii­neja pal­jon sisäl­tävien ruo­kien syö­minen oli ylei­sempää varak­kaiden ja muu­tenkin terveel­li­sesti elävien keskuu­dessa, mut­ta yh­teydet ha­vaittiin myös elin­ta­voiltaan vä­hemmän terveel­listen pa­rissa. Fla­vo­noidien koko­nais­ku­lutus ei vaikut­tanut sairas­tu­mis­ris­keihin täs­sä tutki­muk­sessa.

Saman­suun­taisia tu­loksia on saa­tu aiem­minkin. Anto­sya­ni­dii­ni-fla­vo­noidit on yhdis­tetty muun muassa pie­nempään diabe­teksen, Parkin­sonin tau­din ja sydän­koh­tausten vaa­raan. Ruoka­valion li­säksi kui­tenkin mo­ni muu­kin seik­ka voi vai­kuttaa yh­teyksiin.

 

Läh­de: Die­tary fla­vonoid in­take and in­cident coro­nary heart di­sease: the Rea­sons for Geog­raphic and Ra­cial Diffe­rences in St­roke study. Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.129452.

Uutis­pal­ve­lu­ Duo­decim. Co­pyright Duo­decim 2016. Kaik­ki oi­keudet pidä­tetään. Mate­riaalin uu­delleen jul­kaisu ja edelleen levit­tä­minen on kiel­letty il­man kirjal­lista lu­paa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

 

Kynsilakat sisältävät runsaasti kemikaaleja, ja jatkuva lakkaaminen voi kuivattaa kynsiä. Lue viisi faktaa kynsilakasta.

1. Iso lasti kemikaaleja

Pieneen pulloon mahtuu paljon. Liuottimet liuottavat orgaanisia aineita, väriaineita ja pigmenttejä sekä vaikuttavat lakan paksuuteen. Tartunta-aineet parantavat lakan tarttuvuutta kynteen. Kalvonmuodostaja lisää lakan kestävyyttä ja kiiltävyyttä, paakkuuntumisenestoaine sileyttä.

2. Kutinaa iholla

Jotkut kynsilakat sisältävät formaldehydiä ja tolueenia, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Ihottumaa voi tulla käsien lisäksi vaikkapa kasvoille, silmäluomille tai kaulalle, jos niitä kosketellaan lakatuilla kynsillä.

3. Kynsi haurastuu

Jatkuva kynsilakan ja etenkin asetonia sisältävien kynsilakan poistoaineiden käyttö voi kuivattaa ja haurastuttaa kynsiä ja kynsinauhoja. Alus- ja päällyslakan käyttö ehkäisee lakan lohkeilua, parantaa lakkauksen kestoa ja suojaa kynttä kellastumiselta.

4. Sulje tiiviisti

Jos kynsilakan liuottimet pääsevät haihtumaan, lakka kuivuu ja väripigmentit voivat takertua toisiinsa. Silloin ne eivät enää sekoitu liuokseen vaan voivat jäädä pullon pohjalle. Kynsistä voi tulla erisävyiset kuin niistä tuli käytettäessä tuoretta lakkaa.

5. Ongelmajätteisiin

Kynsilakka ja sen poistoaineet ovat ongelmajätettä. Jos kynsilakkapullossa on liikkuvaa nestettä, se on vaarallista ainetta ja kuuluu hävitettäväksi ongelmajätteen mukana. Jos jäljellä oleva lakka on täysin kuivunut, sen voi heittää tavalliseen roskalaatikkoon.

 

Asiantuntijana ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala, Tukes.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.